Испечати | Затвори го прозорот

Љубовта БОЖЈА или законот и сознанието?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26314
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 18:56
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Љубовта БОЖЈА или законот и сознанието?
Постирано од: spiros
Наслов: Љубовта БОЖЈА или законот и сознанието?
Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 00:00

Пријатели, што е поважно за спасението - и просветлението - на поединецот и колективот: Љубовта БОЖЈА или законитоста и сознанието?

Јас - без да го омаловажувам законот, законостите и сознанието - верувам дека Љубовта БОЖЈА е Вечно Евангелие поголемо од се’!

Поздрав до сите         

Зашто сум уверен дека ни смртта, ни животот, ни ангелите, ни властите, ни сегашноста, ни иднината, ни силите, ни височината, ни длабочината, ниту некое друго создание, ќе може да не’ оддели од Божјата Љубов, Која е во Христа Исуса, нашиот Господ!

Еп.Римја. 8:38,39

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 01:28
kako ke ja osoznaes ljubovta bozja ako ne e soznanieto?
i kako bi ja socuval istata ako ne e zakonot?

-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!

Постирано од: Alcinov
Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 02:30
Ако не беше Законот немаше да знаеме дека сме грешни, а ако не знаевме дека сме грешни тогаш како Бог ќе ја покажеше Својата љубов кон нас? ,,Законот беше за нас воспитувач да не доведе до Христос, за да бидеме оправдани преку верата; а откако дојде верата, ние веќе не сме под раководство на воспитувач. Зашто сите сте синови Божји преку верата во Христос Исус; сите, што сте крстени во Христос, во Христос се облековте.’’ вели апостолот Павле во Посланието до Галатјаните 4та глава. Па така, Законот им значи една улога- да ни покаже дека сме грешни и така да не’ направи свесни дека ни е потребно спасение кое ние во никој случај не сме способни да си го обезбедиме па мораме да се надеваме на Христос Кој за нас умре.

Но, Зезната, љубовта Божја не се сочувува преку држење на Законот. Нашата праведност е Христос, единствено преку Него сме праведни во Божјите очи. Со ништо не можеме да придонесеме за да ја ,,платиме’’ Божјата љубов. Всушност, љубовта не би била љубов кога би била на продажба, нели? Таа не се продава, не се купува, не може да се исплати... љубовта се подарува. И така, Бог не можеме да Го задоволиме со тоа што одеднаш ќе почнеме да ги следиме Неговите заповеди. Како прво- ако можевме да се спасиме на тој начин Христос немаше да умре за нас, туку самите ќе си се спасувавме преку свет живот. Како второ, без разлика колку и да се трудиме да живееме Богоугодно, сепак ние сме грешни луѓе и многупати паѓаме во грев- значи ние не сме способни да се спасиме дури и кога би постоела таква можност за спасение преку нашите добри дела и свети животи. И како трето, еве ај да речеме и дека постојат сотириолошки и практични начини за само-спасение (а не постојат!) тогаш што правиме со нашите досегашни гревови? Библијата вели дека казната за гревот (значи, макар и за еден грев) е смрт! А ние сите имаме многу, многу гревови досега кои никако не можеме да ги исплатиме со нашиот Богоугоден живот кој би го живееле отсега натаму. Да завршам: преку Законот ја согледавме нашата грешност, но не се спасуваме преку Законот. Законот треба да не’ води до Христос Кој единствено е способен и желен да ни подари спасение.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 03:42
Originally posted by spiros spiros напиша:

Пријатели, што е поважно за спасението - и просветлението - на поединецот и колективот: Љубовта БОЖЈА или законитоста и сознанието?

За ова порано имавме една скоро идентична тема - срцето или умот.

Колку копја испoкршивме тогаш...  голема насмевка

Јас секогаш сум бил за љубовта и срцето како водители на умот. даНо со истото право и поборници од другата страна велат дека токму умот е тој кој треба да ја води љубовта (срцето). не

Тогaш каква љубов е таа, нели ? збунетост

Ама, сeкому според нeговото... среќа

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 03:45
Originally posted by Alcinov Alcinov напиша:

Ако не беше Законот немаше да знаеме дека сме грешни, а ако не знаевме дека сме грешни тогаш како Бог ќе ја покажеше Својата љубов кон нас?

Божјата Љубов е безусловна.  да

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 10:19
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ако не беше Законот немаше да знаеме дека сме грешни, а ако не знаевме дека сме грешни тогаш како Бог ќе ја покажеше Својата љубов кон нас?

… I kako takva, ne umee da kaznuva i da nagraduva. Ne umee da mrazi. Ne umee nitu da ignorira, nitu omalovazhuva… Ne umee  da koregira, postojano pametuvajki im na drugite kade greshat i koj e ispravniot pat!…Taa samo ljubi i shiri ljubov dokolku i dozvolime…ne za da ne ljubat tuku da ljubime poradi samata ljubov,   koja postojano se shiri …Ne site ja primaat, potochno ne site i dozvoluvaat da “procveta”… shto li ako ostaneme so prazni race i podotvorena usta голема насмевка

"Taa" e vo Nas samite (vo nashata sushtina) i kade i koj treba da ne spasuva, od kogo??kogo treba da chekame?

Da ne se spoznaesh Sebe - e najgolemiot grev kon sebe!

Grev e koga nema "sredba" so "bozhjata ljubov"(koja ne se doznava tuku spoznava - ama se ponekoj saka da nija pokazheголема насмевкаi kazhe eve oova e vistinska ljubovнамигнување) - a taa ne e nishto drugo osven bezuslovna...samosvest za ednoto ili deka ne se dveнамигнување.

Nema nikoj odnadvor da ne spasuva i kaznuva poradi nash*te “grevovi”nitu pak da ne nagraduva za nash*te "dobri" dela – toa go "pravi" chovekot.

Choveshtvoto deluva kako celina ama "lukaviot" saka da fragmentira - takvov e negoviot zakon, negovata priroda! 

No kako togash sebe bi se "videl" Sebe? - bez toj zakon? - za da iskochi od "krugot" od maya?намигнување

No,shto li kje se sluchi ako mu dojde krajot na svetot?намигнување

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 20:42
Амин.

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2013 во 23:27
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

...
Taa e vo Nas samite (vo nashata sushtina) i kade i koj treba da ne spasuva, od kogo?? kogo treba da chekame?

...

Вистинската Светлина е Таа што единствено вистински спасува од темнината и сујетната “светлина“!     

Да, таа “светлина“ која што Го негира или девалвира вечното Евангелие БОЖЈЕ - Кое што е Милоста БОЖЈА чиста за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - во својата суштина е сујетна и се’уште не го гледа најважното!    

Љубовта БОЖЈА е пред - и над - законот, сујетното “сознание“ и “просветление“!

„Вистина, вистина ви велам: Јас постојам уште пред да се роди Авраам.”

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 12.Февруари.2013 во 00:38

Меси, не реков дека не е безусловна :)

Датум на внесување: 12.Февруари.2013 во 00:49

<p ="msonormal"="">… I kako takva, ne umee da kaznuva i da nagraduva. Ne umee
da mrazi. Ne umee nitu da ignorira, nitu omalovazhuva… Ne umee  da koregira, postojano pametuvajki im na
drugite kade greshat i koj e ispravniot pat!…Taa samo ljubi i shiri ljubov
dokolku i dozvolime…ne za da ne ljubat tuku da ljubime poradi samata ljubov,   koja
postojano se shiri …Ne site ja primaat, potochno ne site i dozvoluvaat da “procveta”… shto li ako ostaneme so prazni race i podotvorena usta голема насмевка

<p ="msonormal"="">"Taa" e vo Nas samite (vo nashata sushtina) i kade i koj treba da ne spasuva, od kogo??kogo treba da chekame?

<p ="msonormal"="">Da ne se spoznaesh Sebe - e najgolemiot grev kon sebe!

<p ="msonormal"="">Grev e koga nema "sredba" so "bozhjata ljubov"(koja ne se doznava tuku spoznava - ama se ponekoj saka da nija pokazheголема насмевкаi kazhe eve oova e vistinska ljubovнамигнување) - a taa ne e nishto drugo osven bezuslovna...samosvest za ednoto ili deka ne se dveнамигнување.

<p ="msonormal"="">Nema nikoj odnadvor da ne spasuva i kaznuva poradi nash*te “grevovi”nitu pak da ne nagraduva za nash*te "dobri" dela – toa go "pravi" chovekot.

<p ="msonormal"="">Choveshtvoto deluva kako celina ama "lukaviot" saka da fragmentira - takvov e negoviot zakon, negovata priroda! 

<p ="msonormal"="">No kako togash sebe bi se "videl" Sebe? - bez toj zakon? - za da iskochi od "krugot" od maya?намигнување

<p ="msonormal"="">

<p ="msonormal"="">No,shto li kje se sluchi ako mu dojde krajot na svetot?намигнување

Viktorija123 јас зборувам за Бог и како Тој се објавил преку Неговото Слово- Библијата. И според Библијата, Бог иако е љубов, сепак и казнува и наградува и мрази и кажува што е правилно а што е погрешно. И да, Спасителот е централна тема на Библијата која се провлекува низ сите книги на Библијата. Значи, дефинитивно има од што да бидеме спасени- од нашиот непријател- гревот. Гревот, пак, не е недостаток на средба со ,,Божјата љубов’’ туку е промашување на Божјата волја.

Датум на внесување: 12.Февруари.2013 во 02:39

Ako e  безусловна, тогаш каков ли е тој Бог, кој не создал според своето подобие, кој го вдахнал својот Божји здив во нас, кој нам не создал со слободна воља и кој рекол дека добро не створил... и кој потоа ќе ни наредува, казнува, наградува, мрази, љуби...

Бог е безусловна љубов.

Тоа значи љубење без ставање никакви услови.

Бoг те љуби безусловно, безвременски и бездогматски. Те љуби преку сите можни човечки поимања за Љубов.

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2013 во 10:56

“Jas POSTOJAM ushte pred da se rodi Avraam”.

I se e kazhano. Ne rekol- postoEV! tuku- POSTOJAM……..znachi ovde e i sega e………ama choek!намигнување

Kakva vrska ima suetata, so spoznanieto deka “bozhjata ljubov” e vo nash*te “srca”???

Egoto nemozhe da ja spoznae...(nema "sredba" bez trancendentiranje na umot)…I spored toa ne postoi takanarecheno “suetno spoznanie” za “bozhjata ljubov” koja  e bezuslovna.  Messi dovolno kazha…

Onamu kade ima bilo kakov uslov i ogranichuvanje vo bilo koj oblik – ne postoi bezuslovna ljubov.

Zatoa i svetot e takov kakov shto e! Ljubovta e Ljubov!

I samo da napomenam deka voopshto nemam namera da tvdam deka jas sum vo pravo a drugite ne! Sekoj so svoi znaenje i  osoznavanja…. shto e sosema vo red.

Ama sekogash kje se najdat lugje shto kje mislat deka Tie podobro znaat shto misli drugiot, shto saka da kazhe…i kako treba da zhivee odnosno koj pat da go vrvit, koj e poispraven…намигнување

-------------

Датум на внесување: 12.Февруари.2013 во 19:35

Љубовта БОЖЈА е поголема од законот - кој всушност на Неа И’служи и на Неа упатува - исто како што е абсолутно поголема и од секое човечко сознание.       

Човечкото сознанието кое што Ја девалвира или негира Милостa БОЖЈА и делоtо на Нејзиното уникатно инкарнирање во Исуса Христа, е она исто сознание кое што исклучителениот (потврдувачки) услов дуалистички го перципира и по грешка го третира како нељубов, со што потврдува дека се’уште потполно не Ја познава Вистинската Светлина !     

Јас - Светлина - дојдов во светот, така што никој, кој верува во Мене, да не остане во темнина.
И ако некој ги чуе зборовите Мои, и не поверува, Јас нема да го судам, зашто не дојдов да му судам на светот, туку светот да го спасам!

Ев. Јован 12:46+47        

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 10:09
Milosta (ljubovta) postoi bez razlika dali nekoj ja negira ili ne. Jas ne ja negiram i nesakam koga nekoj mi gi vadi zborovite od kontekst.

Da beshe dovolno veruvanjeto, do sega site shto veruvaa kje ja videa taa "Sovrshena Vistinska bozhja svetlina". Ama ne e taka, neli? Dokolku pak nekoj tvrdi deka  ja videl, neka ni ja opishe... bez citati, tuku preku negovo lichno iskustvo.

Chovekot ima mozhnost da ja osoznae(ne da ja doznae) Milosta, toa e spored mene - "dobrata vest".

I da,moe mislenje e deka samo preku spoznanie(individualno) mozhe da se osoznae Milosta! Toa e moj stav na temata i tolku.

Koj misli poinaku, negovo pravo - koja sum pak jas?- bilo kogo da ubeduvam i razubeduvam...

-------------

Постирано од: Pica pica
Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 10:40

Milosta (ljubovta) postoi bez razlika dali nekoj ja negira ili ne. Jas ne ja negiram i nesakam koga nekoj mi gi vadi zborovite od kontekst.
Da beshe dovolno veruvanjeto, do sega site shto veruvaa kje ja videa taa "Sovrshena Vistinska bozhja svetlina". Ama ne e taka, neli? Dokolku pak nekoj tvrdi deka  ja videl, neka ni ja opishe... bez citati, tuku preku negovo lichno iskustvo.Chovekot ima mozhnost da ja osoznae(ne da ja doznae) Milosta, toa e spored mene - "dobrata vest".I da,moe mislenje e deka samo preku spoznanie(individualno) mozhe da se osoznae Milosta! Toa e moj stav na temata i tolku.

Koj misli poinaku, negovo pravo -koja sum pak jas?- bilo kogo da ubeduvam i razubeduvam...

"Taa" e vo Nas samite (vo nashata sushtina)

Kako toa prashuvav koja si,neli e taa vo tebe.

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 11:10
koga se' e edno,togash i ednoto e se' намигнување

zamislete, zakonot da gi zabranuva site sveti knigi ? среќа

-------------

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 11:17
zamisli, stvarno..
koga s'e bi bilo edno,knigi ne bi postoele
,a so toa ni zabrani.

zalno shto nekoj se umislil deka e edno so milosta.

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 14:59
С'е е Едно, само луѓето си умислуваат дека не е така. Од дрвата не ја гледаат шумата, од поединечните парчиња не го гледаат Едниот мозаик. Тоа е мајата, тоа е илузијата која ни се престорува како реалност. Тоа е миљето на синовите човекови, синовитe cвeтовни, тоа е коренот на гревовите и патењето. Осознавањето на Еднобитието создава Синови Божји.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  за да бидат сите Eдно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат Eдно, како што Сме Ние Eдно;

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во Eдно, за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14, 17  

-------------

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 18:01

Сакате да кажете дека Светиот Дух и “светлината“ на лукавиот (овде и’ неместо) - која ја негира и девалвира Милоста (Мудроста) БОЖЈА чиста отелотворена во Исуса Христа - се едно?

Ах, кога би сте знаеле колку ве сакам, иако со вас не се слагам!   

Kакво заедништво постои меѓу правдата и беззаконието?

Што заедничко има меѓу Светлината и темнината?

Какво согласие може да има меѓу Христос и велијар?

Или, што има заедничко меѓу верник и безверник?

Каква спогодба има храмот Божји со идолите?

Вие сте храм на живиот Бог, како што рекол Бог:

„Ќе се вселам во нив и ќе одам меѓу нив; ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ!”

2 Kоринтј. 6:   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 13.Февруари.2013 во 20:28

Сакате да кажете дека Светиот Дух и “светлината“ на лукавиот (овде и’ неместо) - која ја негира и девалвира Милоста (Мудроста) БОЖЈА чиста отелотворена во Исуса Христа - се едно?

Лукавиот, Сатаната, Егото и возгорделивоста човечка, која не го признава Еднобитието туку проповеда разделеност, ја девалвира Божјата Вистина и Исусовото Евангелие за кое овој беше разапнат на крстот.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Јас им го предадов Твоето Слово и светот ги замрази, зашто не се од светот, како што и Јас не Сум од светот.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Не Те молам да ги земеш од светот, туку да ги запазиш од лукавиот.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Како што Ти Ме испрати Мене во светот, така и Јас ги испратив во светот;

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  За нив се осветувам Себеси, за да бидат и тие осветени во вистината.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  17  

Оти какво е заедништвото меѓу Еднобитието и Хаосот на фрагментацијата?

Kакво заедништво постои меѓу правдата и беззаконието?

Што заедничко има меѓу Светлината и темнината?

Какво согласие може да има меѓу Христос и велијар?

Или, што има заедничко меѓу верник и безверник?

Каква спогодба има храмот Божји со идолите?

Вие сте храм на живиот Бог, како што рекол Бог

„Ќе се вселам во нив и ќе одам меѓу нив; ќе им бидам Бог, а тие ќе бидат Мој народ!” 

2 Kоринтј. 6:   

-------------

Датум на внесување: 14.Февруари.2013 во 10:18

Осознавањето на Еднобитието создава Синови Божји.

Од многу наемници и нивната трка во осознавањето на Еднобитието,
стадото им се распрсна.

Да беа соеднинети,ќе имаа ново небо,а не суште да седат по старото.

Осознавањето на Еднобитието не создава Синови Божји.
Во обратен правец е,ама сите бегаат од смртта,па на спротивната страна од нејзе во животно осознавањето и доживување мислат светлина има.

Датум на внесување: 14.Февруари.2013 во 19:43

Лукавиот, Сатаната, Егото и возгорделивоста човечка, која не го признава Еднобитието туку проповеда разделеност, ја девалвира Божјата Вистина и Исусовото Евангелие за кое овој беше разапнат на крстот.

14 Јас им го предадов Твоето Слово и светот ги замрази, зашто не се од светот, како што и Јас не Сум од светот.
15 Не Те молам да ги земеш од светот, туку да ги запазиш од лукавиот.
16 Тие не се од светот, како што ни Јас не Сум од светот.
17 Освети ги во Својата вистина, Твоето Слово е вистината.
18 Како што Ти Ме испрати Мене во светот, така и Јас ги испратив во светот;
19 За нив се осветувам Себеси, за да бидат и тие осветени во вистината.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава 17

Оти какво е заедништвото меѓу Еднобитието и Хаосот на фрагментацијата?

Само во хаосот на фрагментацијата можат луѓе коишто учат “еднобитие“ - а истовремено го величат (на пример) блудот - да го омаловажуваат патот, животот, смртта, учењето и сведоштвото на Вистинските Апостоли и следбеници Христови , за кои што сведочи лично Исус во http://www.bibleserver.com/text/CKK/Evan%C4%91elje%20po%20Ivanu17:14-20" rel="nofollow - Ев.Јован 17:14 до 20 (кликни тука) .

Зашто, говорејќи празни зборови, ги мамат на телесни похоти и нечистотија ...!

Им ветуваат слобода, а тие самите се робови на развратот ...!

2 Петрова 2:18+19

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 15.Февруари.2013 во 00:58

Само во хаосот на фрагментацијата можат луѓе коишто учат “еднобитие“ - а истовремено го величат (на пример) блудот - да го омаловажуваат патот, животот, смртта, учењето и сведоштвото на Вистинските Апостоли и следбеници Христови , за кои што сведочи лично Исус во http://www.bibleserver.com/text/CKK/Evan%C4%91elje%20po%20Ivanu17:14-20" rel="nofollow - Ев.Јован 17:14 до 20 (кликни тука) .

Kаква каузалност најде мeѓу учењето за Еднобитието и блудот, kako и со вистинските Апостоли и следбеници Христови кои сведочат лично ?

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2013 во 13:38

Ednobitieto samo neprisrasno nabljuduva… ne go sudi crnoto i ne puli i mrchi postojano okolu nego provocirajki postojano i ismevajki...-so eden zbor ne pametuva ich  i ne go nagraduva beloto… nema tuka koj shto da si umisluva ili ne…

Kade e beloto bez crnoto,kade se svezdite bez temninata, mozhe li branot postojano da e “gore” – ednoto go ragja drugoto….ako sakash spokoj ostani si u sredina kako Mula….ako mozhesh...голема насмевка 

Onoj shto si umisluva - postojano si deli, rascepkuva, mrchi i odi i gi analizira drugite zborovi …si gi podreduva kako si saka si gi boji kako si saka hahahanebare go poznava drugiot(ama ete taka si veruva) ponekoj pak se chudi kako da ispadne junak pred sakanata publika i misli ako zboruva pokomlicirano e i pojakoнамигнување…ama nema nagrada….ustvari mozhe i ima, nekoja ubavo spakovana.

Kako li samo nekoj mozhe da se poistovetuva so bozhjata milost cccccc breeeee grev golem neviden!!!

Se e vo Ednobitietoto, kako bezbrojna negova ekspresija, duri zamislete I onoj shto si  umisluva …deka e ova ili ona…

I Toa(ednobitieto)ili svesta....kako i da go narechete... ne se prenesuva …tuku kreacijata e prolazna i si ima svoj vek . Se pojavuva i ischeznuva a svesta ostanuva nechepnata!postojana kako sekogash shto i e!

TOA si e zhivo postojano ovde i sega, sekogash! Zarem ne se chustvuva i spoznava sekoj segashen mig?  

Zarem postoi drug?osven vo nash*te “tikvichki”намигнување

PS - Ne mu sudi nikomu, neznaesh kakov e negoviot zhivoten pat!!! malku, samo malku da obojam so filozofija....голема насмевкаголемо гушкање

-------------

Датум на внесување: 15.Февруари.2013 во 22:14

Kаква каузалност најде мeѓу учењето за Еднобитието и блудот, kako и со вистинските Апостоли и следбеници Христови кои сведочат лично ?

Вистинските Христови Апостоли (и следбеници) со своите Свети животи лично сведочат за Вистинското Еднобитие , додека шарлатанските “филозофи“, “пророци“, “апостоли“ и “просветлени“ - кои што всушност се робови на гревот и блудот - пробуваат да го негираат и девалвираат вистинското учење и живеење, при што и успеваат (со лукаво смислени бајки и маџии) некои да придобијат за нивното (лажно) учење и живеење!     

п.с. Еден бивш “колега“ ме нарече егоист, одкако му укажав дека моногамијата и верноста е според Волјата БОЖЈА, а не свингерството и порнографијата, со што се бавеше тој и женаму.
Животните воопшто не би имале со такво нешто проблем - ми рече тој - бидејќи тие не се одделени и деформирани во главите, како што се луѓето, посебно оние догматски манипулираните!     

И не е за чудење! Па и самиот сатана се преправа во ангел на светлината!

2 Коринтј.11:14

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 09:48
lichno svedochenje za ednobitieto??? za neshto shto ne mozhe da se vidi, slushne, dopre.......збунетост

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 12:33

Невидливото - стана видливо, недопирливото - допирливо, ... во Инкарнацијата на Мудроста на Се“држителот!

Вистински среќен е секој кој се одкажува од својата “богата“ личност, како би ја прифатил сиромаштијата на детскиот дух и срце!     

„Блажени се бедните по дух, зашто нивно е царството Небесно!    

Ев.Матеј 5:3   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 13:30
Deka nevidlivoto stanalo vidlivo - kako shto velish i dopirlivo vo inkarnacijata na mudrosta na se'drzhitelot e samo Veruvanje.

A za toa deka blazheni se onie koi se bedni po duh...se soglasuvam iako ne veruvam deka isto go tolkuvame "siromashen  po duh".
Nekoj za da se otkazhe od neshto treba najprvin i da go ima, neli?намигнувањеza da go osvesti i bide kako dete(ne dete)голема насмевка

"Detskoto srce" e blazheno i dali umee da mrazi ......bilo shto??duri i grevot??среќа
Zarem blazhenite ne treba da stanat svesni deka se blazheni??da spoznaat??
No, nekomu e dovolno i veruvanjeto! Nema tuka nishto pogreshno,dokolku gi ostava drugite na raat.......да

Milosta se chustvuva... se dozhivuva... ne se svedochi i dokazhuva...среќа

-------------

Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 15:00

Вистинската Љубов, надеж, верба (доверба) ... се многу поважни од сознанието, што незначи дека сознанието (ако е вистинско) не е важно!

Духот БОЖЈИ ги создава фактите, додека човечкиот ум - во најдобар случај - смее да ги констатира.

Фала ти за цвеќињата и не само за ними ...     

п.с. Вистинската Љубов - и нејзиното Првородено Чедо (Милоста) - се доживува, тоа вистинското искуство (и сведоштво) го покажува и докажува!   

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 19:25

Ako e  безусловна, тогаш каков ли е тој Бог, кој не создал според своето подобие, кој го вдахнал својот Божји здив во нас, кој нам не создал со слободна воља и кој рекол дека добро не створил... и кој потоа ќе ни наредува, казнува, наградува, мрази, љуби...

Бог е безусловна љубов.

Тоа значи љубење без ставање никакви услови.

Бoг те љуби безусловно, безвременски и бездогматски. Те љуби преку сите можни човечки поимања за Љубов.

На почетокот БОГ луѓето ги создал според Својот лик и тие биле совршени во умот, духот и телото, но после паѓањето во грев на Адам и Ева  луѓето се  далеку од совршенството. 

Затоа БОГ ни дава наредби и правила како да се вратиме кон она што сме го изгубиле, и тоа го прави од љубов кон нас луѓето.

"Вака зборува Господ, твојот Искупител, Израелевиот Светец: „Јас Господ, твојот Бог, те учам за твое добро, те водам по патот по кој треба да одиш. "( Исаија 48:17)

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 16.Февруари.2013 во 23:12
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

На почетокот БОГ луѓето ги создал според Својот лик и тие биле совршени во умот, духот и телото, но после паѓањето во грев на Адам и Ева  луѓето се  далеку од совршенството. 

Ова објаснување толку пати го имам слушано и читано... и убеден сум дека ретко кој што го повторува се запрашал:

Како може нешто што е создадено совршено да стане несовршено ? збунетост

Оти ако може нешто такво да се случи,  тогаш значи дека тоа не било создадено совршено.

Искуството ми покажало дека луѓето најчесто немаат соодветно разбирање за термините кои секојдневно ги користат, како совршеност, сеопфатност, бесконечност, сеприсутност... А тоа е можеби токму затоа што во секојдневниот живот немаме никогаш практично искуство со такви нешта. намигнување

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 13:50

Ова објаснување толку пати го имам слушано и читано... и убеден сум дека ретко кој што го повторува се запрашал:

Оти ако може нешто такво да се случи, тогаш значи дека тоа не било создадено совршено.

Давајќи му ја и слободната волја, Единствениот Вистински и Совршен БОГ не го примора своето создание да остане во првобитното Совршенство!

Зарем тоа треба да ни биде причина да го ставаме во прашање Вистински Совршениот и Вистинското Совршенство?

Јас можам да се ставам (најнапред) себеси (а потоа и тебеси ) во прашање, но Совршениот БОГ и Неговото Совршенство, сигурно не!

Искуството ми покажало дека луѓето најчесто немаат соодветно разбирање за термините кои секојдневно ги користат, како совршеност, сеопфатност, бесконечност, сеприсутност... А тоа е можеби токму затоа што во секојдневниот живот немаме никогаш практично искуство со такви нешта.
...

А зошто немаме? Затоа што не молиме и не бараме!

Сите коишто со потполна вера и понижен дух доаѓале (и доаѓаат) при Христа, тие биле од Него трансформирани (исцелени) од нивната глувост и слепост !       

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 14:31

Оти ако може нешто такво да се случи,  тогаш значи дека тоа не било создадено совршено.

Искуството ми покажало дека луѓето најчесто немаат соодветно разбирање за термините кои секојдневно ги користат, како совршеност, сеопфатност, бесконечност, сеприсутност... А тоа е можеби токму затоа што во секојдневниот живот немаме никогаш практично искуство со такви нешта. намигнување

ОНОЈ што ги создал првите луѓе совршени ги предупредил дека ако се побунат против воспоставениот поредок ќе се одвојат од Него кој е изворот на животот ќе станат несовршени и ќе умрат. 

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 2

15 Господ, Бог, го зеде човекот и го постави во Еденската Градина, за да ја обработува и да ја чува.

16 Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината,

17 но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”

Ете каде е одговорот Меси. Читај ја Библијата не да наоѓаш грешки во неа, туку да добиеш вистинско просветлување. намигнување

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 14:52
Со сета почит пријателе, или ќе се договориме дека човекот е совршена Божја креација или дека не е совршена Божја креација. Соодветно со тој договор ќе може да дискутираме понатаму за човековото однесување.

Не можеме да тврдиме дека човекот е совршена креција, но дека несовршено се однесувал поради нешто што во таа совршеност било дарено од Бога.

Совршеното е совршено бидејќи не станува несовршено поради било која причина.

Ако нешто станало несовршено тоа значи дека уште првично било несовршено. Или оноа што го гледаме како несовршеност е само наша интерпретација на нешто што во моментов така го разбираме.

И ова треба да си го расчистиме бидејќи, колку и да сакаме, не можеме тортата истовременено и да си ја чуваме и да ја изедеме.

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 15:47

Со сета почит пријателе, или ќе се договориме дека човекот е совршена Божја креација или дека не е совршена Божја креација. Соодветно со тој договор ќе може да дискутираме понатаму за човековото однесување.

Не можеме да тврдиме дека човекот е совршена креција, но дека несовршено се однесувал поради нешто што во таа совршеност било дарено од Бога.

Совршеното е совршено бидејќи не станува несовршено поради било која причина.

Ако нешто станало несовршено тоа значи дека уште првично било несовршено. Или оноа што го гледаме како несовршеност е само наша интерпретација на нешто што во моментов така го разбираме.

И ова треба да си го расчистиме бидејќи, колку и да сакаме, не можеме тортата истовременено и да си ја чуваме и да ја изедеме.

Ау, пишував повеќе од половина час и на крајот се изгуби целиот труд , не знам што стана ох

Добро , еве накратко ќе ти одговорам иако тоа што го пишував беше многу подобро образложено . Но ти си интелигентен човек, знам дека ќе ја разбереш поентата.

Toa што Адам и Ева одлучија да се побунат против БОГ не значи дека биле несовршени, туку напротив . Најголемиот дар од БОГ на човештвото е токму слободната волја и правото на избор.

Адам и Ева биле луѓе, а не роботи . Имале право да одлучат што да направат иако како совршени луѓе многу добро знаеле што ги чека и нив и нивното потомство доколку ја прекршат единствената забрана. 

Затоа нивниот грев е толку голем , бидејќи беа совршени а го избраа патот на пропаста.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 21:19
Пријателе, како прво не би користел термин - побунување. Адам и Ева не се побуниле против Бога, туку ја користеле слободната воља дарена од Него да донесат своја одлука која е различна од Божјата препорака/забрана (гледај на неа како што сакаш).

1. Ако биле совршени, тогаш нивното право на одлучување, како и нивната одлука, е исто така дел од нивната совршеност. 

2. Ако не биле совршени, тогаш нивното право на одлучување, како и нивната одлука, сигурно ќе биде повеќе или помалу далеку од совршеното. 

Разликата е во ова: доколку биле креирани како совршени битија тогаш тие не можат да направат несовршени одлуки (да направат грев). 

Ако се креирани како несовршени битија тогаш нормално е да се очекуваат несовршени одлуки и активности, но поентата тука не е само што во старт се создадени да грешат, туку и со слободната воља дадено им е да го сторат тоа. На крајот, не би имало никаков проблем со сето ова доколку Cовршениот Бог, кој ги создал како такви, не ги санкционира токму поради таквото Негово креирање, без обзир дали тоа го прави од љубoв или од љубомора (наводно - Адам и Ева да не се поистоветат со Него/боговите).

И сега ќе се прашаме, каде не води ова дискусија?

Па, очебијно е дека доколку напишаните нешта ги толкуваме буквално (ексотерично), тие од повеќе аспекти се нелогични, без обзир што се токму така догматизирани. И доколку останеме на буквалното тогаш заклучокот е дека имаме проблем со употребените термини, верувањето, догмата или записот (непотполн или корумпиран).

Следната опција е текстот да се толкува езотерично, а не буквално.

Во секој случај, да се вратиме на темава за љубовта... ако тврдиме дека Бог е безусловна Љубов, што експлицитно значи безусловно простување на гревовите (потсети се и на Исусовото учење), тогаш очебијно е дека повторно имаме проблем со буквалното толкување на писанието кое вели дека Бог не простува, дека се разгневува, дека казнува и прави луѓето да патат, не поради нивната одлука од која не умираат (Бог ги лаже дека ќе умрат ако го вкуст плодот), туку поради неговата лутина оти не го послушале - однесување кое покажува бескрајна оддалеченост од едно Совршенство, нели ?

-------------

Датум на внесување: 17.Февруари.2013 во 22:30

Во секој случај, да се вратиме на темава за љубовта... ако тврдиме дека Бог е безусловна Љубов, што експлицитно значи безусловно простување на гревовите (потсети се и на Исусовото учење), тогаш очебијно е дека повторно имаме проблем со буквалното толкување на писанието кое вели дека Бог не простува, дека се разгневува, дека казнува и прави луѓето да патат, не поради нивната одлука од која не умираат(Бог ги лаже дека ќе умрат ако го вкуст плодот), туку поради неговата лутина оти не го послушале - однесување кое покажува бескрајна оддалеченост од едно Совршенство, нели ?

Меси,
Змијата и тебе те прелажа.

Датум на внесување: 18.Февруари.2013 во 00:50

Драг пријателе Меси, Pica Pica го кажа токму тоа што и мене ми падна во очи кога го прочитав твојот пост. 

Зарем Адам и Ева не се умрени? Ако не се, кажи ни каде се да можеме да се запознаеме со нив, да поразговараме. среќа

БОГ не лаже, а Сатаната , старата змија лаже. 

Вистинското просветлување доаѓа од читањето на Светото Писмо. Се друго е само ментална гимнастика и фантазии на умот. 

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 18.Февруари.2013 во 01:32
Значи буквално го разбираш Писмото?

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2013 во 06:32
KINGDAVID, не знам колку го владееш англискиот јазик, но би сакал да го видиш следново видео. Можеше да го објавам под темиte  "Живот после смрт", "За Еднобитието" или едноставно да го објавам на оваа тема за Божјата безусловна љубов.

Решив да го објавам тука бидејќи темава е актуелна и начнавме нешто што е исто така кажано и на видеото.

Pogledni go i videoto objaveno na temata "Jovan od Boga":

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2013 во 08:56

Izvinete shto povtorno Vi se mesham vo muabetot,
sakam samo Mesi da go prasham.

Kako ti go razbirash,t.s. shto se krie pozadi likot na zmijata vo prikaznata za sozdavanjeto na chovekot?

Датум на внесување: 18.Февруари.2013 во 12:47
zemjata e okoto na podsvesta.
a,bog e veruvanjeto vo samata verba.

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2013 во 00:23

Светото Писмо е напишано под влијание на Светиот Дух. Кога се молиме за водство од Светиот Дух пред читањето на Библијата БОГ ни го отвора умот и ни помага да ги разбираме работите. 

Повеќето работи во Светото Писмо се многу јасни и буквални , но некои какви што има во книгите Даниел ,Езекиел и Откровение се полни со симболики и не треба да се сфатат буквално.

А за Јован од Бога немам време да ги погледнам видеата, кажи ми што е поентата со тој човек и каква врска има со нашиот разговор? Поздрав да

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 19.Февруари.2013 во 00:35

А за Јован од Бога немам време да ги погледнам видеата, кажи ми што е поентата со тој човек и каква врска има со нашиот разговор? Поздрав да

Има врска со Бога, со Божјата Љубов и со Еднобитувањето. А да, има и со вечноста на постоењето.

Поздрав и до тебе. да

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2013 во 00:43

Има врска со Бога, со Божјата Љубов и со Еднобитувањето. А да, има и со вечноста на постоењето.

Поздрав и до тебе. да

Погледнав нешто од кратките видеа кои си ги постирал на темата Јован од Бог. Колку што можам да разберам , се работи за исцелител од Бразил кој вели дека лекува со помош на Божјата моќ . Така ли е ?

Интересно е да се видат и другите видеа ама сега немам толку време . 

Да те прашам само нешто:Дали овој човек верува во реинкарнација ? 

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 19.Февруари.2013 во 13:13
Не знам дали верува во реинкарнација.

Тој вели дека додека лечи неговото тело е позајмено од друга душа (во него е влезена друга душа), така што, додека работи со луѓето тој не знае што се случува и потоа ништо не се сеќава. Тоа не е реинкарнација. Можеби може да се употреби зборот обземеност.

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2013 во 21:32
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Izvinete shto povtorno Vi se mesham vo muabetot, sakam samo Mesi da go prasham. Kako ti go razbirash,t.s. shto se krie pozadi likot na zmijata vo prikaznata za sozdavanjeto na chovekot?

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 00:50
глупчоova sega za mesi e ili za mene? глупчоголема насмевка

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 09:09
Originally posted by ZeZnAtA ZeZnAtA напиша:

Nameneto e za zeznatata polovina od mesi

se nadevam deka ke se nadmine sebesi i so svojata gordost ke si ja grizne opashkata stavajki ni ja trnlivata kruna na glavata,so sto ke sedneme na desnata strana od administratorskiot prestol.

ke pochekame ushte malku da vidime kolkava mu e adminskata ljubov.

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 12:55

Тој вели дека додека лечи неговото тело е позајмено од друга душа (во него е влезена друга душа), така што, додека работи со луѓето тој не знае што се случува и потоа ништо не се сеќава. Тоа не е реинкарнација. Можеби може да се употреби зборот обземеност.

Тогаш тој е медиум , човек кој е под влијание на спиритизмот.

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 16:22

Не знам дали е под влијание на спиритизмот, но според неговото кажување тој, по Божје барање и по сопствена желба, е дом на души кои им помагаат на луѓето.

Според резултатите на неговата работа и сведоштвата на стручните лица (лекари) кои од непосредна близина го следат сето тоа, јас би рекол дека најдобро е да не му се лепат било какви етикети на човеков, туку да се посвети нужното внимание и истражување на овој феномен кој практично ни покажува дека премалу знаеме за суштински работи од Светов и премногу сме оптеретени со догми.

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 16:38

Nameneto e za zeznatata polovina od mesi

se nadevam deka ke se nadmine sebesi i so svojata gordost ke si ja grizne opashkata stavajki ni ja trnlivata kruna na glavata,so sto ke sedneme na desnata strana od administratorskiot prestol.

ke pochekame ushte malku da vidime kolkava mu e adminskata ljubov.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - . Зошто ја гледаш раската во окото на твојот брат, а не ја забележуваш гредата во твоето око?

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  7 

Инаку, темава не е Messenger, туку "Љубовта Божја или законот и сознанието".

Pica pica, неколку пати неповикано се вметнуваш во мои дијалози со други членови со единствена цел да се подбиваш. Бидејќи сметам оти таквото твое однесување не е ниту доблесно, ниту наместо, ниту пак според правилата на форумов, решив да не ти реплицирам. Така и обајцата ќе се поштедиме од гревови.

Си го задржувам правото да ти одговарам кога ќе сметам дека е соодветно место и време за тоа или кога ќе ме заинтересира некоја тема која ќе ја отвориш на овој форум, а не кога ти ќе посакаш или инсистираш.

-------------

Датум на внесување: 20.Февруари.2013 во 22:07

Зошто ја гледаш раската во окото на твојот брат, а не ја забележуваш гредата во твоето око?ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ, Глава  7 

Поставив прашање,а ти заклучи дека ти солам памет.

Инаку, темава не е Messenger, туку "Љубовта Божја или законот и сознанието".
Pica pica, неколку пати неповикано се вметнуваш во мои дијалози со други членови со единствена цел да се подбиваш. Бидејќи сметам оти таквото твое однесување не е ниту доблесно, ниту наместо, ниту пак според правилата на форумов, решив да не ти реплицирам. Така и обајцата ќе се поштедиме од гревови.
Си го задржувам правото да ти одговарам кога ќе сметам дека е соодветно место и време за тоа или кога ќе ме заинтересира некоја тема која ќе ја отвориш на овој форум, а не кога ти ќе посакаш или инсистираш.

Меси,
треба да правиш разлика од коментари-прашања кои се во контекст на темата или призлегле од различни размислувања за кои треба дополнително да се објанат и од друга страна коментари кој се ДИРЕКТНО насочени за кометаторот,а истите се надвор од темата.

Поставив прашање и на истото можеше да го одговориш,а можеше и да го ифилуваш и во филозовски стил да го заобиколиш.
Наместо тоа, ти искоментира за коментаторот.

Форумот не функционира со покани,може секој да праша и кометира на темите.
Ако тебе тоа не ти се допаѓа,можеш да ги промениш правилата,не за џабе си администратор.

Не ти земам за зло тоа што го напиша,па избриша коментирајќи за коментаторот.
Да се држиме до темата.

Ќе ти пружам уште една шанса

Izvinete shto povtorno Vi se mesham vo muabetot,
sakam samo Mesi da go prasham.

Kako ti go razbirash,t.s. shto se krie pozadi likot na zmijata vo prikaznata za sozdavanjeto na chovekot?

Што се крие....Божја љубов или закон и сознание?

Датум на внесување: 21.Февруари.2013 во 17:31

zemjata e okoto na podsvesta.a,bog e veruvanjeto vo samata verba.

Кој ти го зезна дечјото срце , ма Зезната, БОГ да го освести за гревот, да го вразуми и духовно да го прероди!

Амин

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 22.Февруари.2013 во 02:12
spiros,site sveti knigi se metafizichki i psiholoshki,svrteni kon chovekot...
ne treba samo da se chitaat i citiraat,tuku da se razberat.

-------------

Датум на внесување: 22.Февруари.2013 во 18:00

Џабе е сите свети книги да се читаат, џабе е да се цитираат, џабе напамет да се учат, џабе е да се разберат, ...
ако со детско срце Творецот - Отецот - не се љуби и не се верува!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 22.Февруари.2013 во 23:10
najvazhna e verbata.
a,kako ke go imenuvash "neshtoto" vo koe shto veruvash i ne e taka vazno.

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 00:22

Вистинската верба (и вера) е засигурно неопишливо и непроценливо важна, најтесно повржана и неодделива со http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima13:13" rel="nofollow - - абсолутно најважното !

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima13:13" rel="nofollow -    
Во тоа се состои вистинската Љубов, што не ние Го возљубивме Бога, туку Бог нас не’ возљуби и Го прати Своето Првородено Чедо за да ги очисти гревовите наши!

1 Јован: 4:10

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 00:26
Veruvash i se nadevash vo ljubovta se dodeka ne ja spoznaesh.

Deka "TI" si ljubov!

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 00:30
да

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 00:33

Вистинската верба (и вера) е засигурно неопишливо и непроценливо важна, најтесно повржана и неодделива со http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima13:13" rel="nofollow - - абсолутно најважното !

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima13:13" rel="nofollow -    
Во тоа се состои вистинската Љубов, што не ние Го возљубивме Бога, туку Бог нас не’ возљуби и Го прати Своето Првородено Чедо за да ги очисти гревовите наши!

1 Јован: 4:10

spiros,verbata e najmokjnata sila vo chovekot,a koga e pridruzhuvana od iskrenosta,nishto nemoze da ja pobedi.

p.s. ne potrebni se izvadoci linkovii i i sl. zatoa shto veruvam deka nema isto da gi tolkuvame среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 10:22

spiros,verbata e najmokjnata sila vo chovekot,a koga e pridruzhuvana od iskrenosta,nishto nemoze da ja pobedi.

Вербата во Љубовта БОЖЈА е најискрената и највистинската вера во универзумот, а нејзината сила - се мисли на Љубовта БОЖЈА во која што веруваат Чедата БОЖЈИ - ја надминува секоја човечка логика, ум, сознание и вера!         

p.s. ne potrebni se izvadoci linkovii i i sl. zatoa shto veruvam deka nema isto da gi tolkuvame среќа

Ти веруваш дека нема исто да ги толкуваме, јас знам дека никој со никого потполно исто не Ја перципира Вистината, но зарем тоа треба да биде причина да не зборуваме, пишуваме, ... или медитираме за Неа ?

Различноста на перципирањето и толкувањето ги ограничува оние коишто се’уште потполно спијат за Вечното Евангелие БОЖЈЕ , додека оние кои барем 1% на едно “око“ се будни, ги проширува и збогатува!     

Знаеме дека на оние што Го љубат Бога и се повикани по Негова Bолја,
се’ им содејствува за добро!

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima8:28" rel="nofollow -
Зашто, се’ е од *Него, според *Него и за *Него
Нему слава во вечни векови.

Амин!

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima11:36" rel="nofollow -

Veruvash i se nadevash vo ljubovta se dodeka ne ja spoznaesh.

Deka "TI" si ljubov!

Драга Викторија, Евангелието неслучајно ни сведочи дека дури и вистинското сознание е (малку) помалку важно од вистинската Вера, Надеж и Љубов!

Што мислиш, зошто е тоа така?

Зошто Христовата Љубов, Надеж и Вера се поголеми и посилни од секое човечко сознание?   

Дали е редно нашата љубов и сознание да ја израмнуваме со БОЖЈАТА или (како што некои прават) да ја издигаме дури и над Неговата?

Знаењето возгордејува, а љубовта надградува!
Ако некој мисли дека нешто знае, тој уште не осознал како треба да знае.
Ако, пак, некој Го љуби Бога, Бог него го познава!

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima8" rel="nofollow -        

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 10:46

najvazhna e verbata.
a,kako ke go imenuvash "neshtoto" vo koe shto veruvash i ne e taka vazno.

spiros,zar ne primetuvash среќа

dobro utro,ubav den големо гушкање

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 11:28

najvazhna e verbata.a,kako ke go imenuvash "neshtoto" vo koe shto veruvash i ne e taka vazno.

Најважна е Љубовта БОЖЈА, а џабе е вербата ако не е вистинската, Онаа која што верува во Совршената Вистина!

spiros,zar ne primetuvash среќа
dobro utro, ubav den големо гушкање

Добро ти БОГ дал, зезе!      

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 17:30

Вербата во Љубовта БОЖЈА е најискрената и највистинската вера во универзумот, а нејзината сила - се мисли на Љубовта БОЖЈА во која што веруваат Чедата БОЖЈИ - ја надминува секоја човечка логика, ум, сознание и вера!         

Ти веруваш дека нема исто да ги толкуваме, јас знам дека никој со никого потполно исто не Ја перципира Вистината, но зарем тоа треба да биде причина да не зборуваме, пишуваме, ... или медитираме за Неа ?

Љубовта БОЖЈА или законот и сознанието? намигнување

pishuvame za nea,no ne probuvaj da ja nametnesh tvojata percepcija среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 17:31

С'е е Едно, само луѓето си умислуваат дека не е така. Од дрвата не ја гледаат шумата, од поединечните парчиња не го гледаат Едниот мозаик. Тоа е мајата, тоа е илузијата која ни се престорува како реалност. Тоа е миљето на синовите човекови, синовитe cвeтовни, тоа е коренот на гревовите и патењето. Осознавањето на Еднобитието создава Синови Божји.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  за да бидат сите Eдно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас, за да верува светот дека Ти Ме испрати.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  И славата што Ми ја даде, им ја дадов ним, за да бидат Eдно, како што Сме Ние Eдно;

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во Eдно, за да знае светот дека Ти си Ме испратил, и дека ги љубеше нив, како што Ме љубеше Мене.

Ova jas go tolkuvam kako EDNO(neodeleno) a ne kako "iznad ili ispod".....neednakvo ....i sl.

ps. imam pravo da tolkuvam na svoj nachin.... ili??среќа

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 17:44

Господ е Дух; а каде што е Духот Господов, таму има слобода!

2 Коринтј. 3:17

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 17:58

Ova jas go tolkuvam kako EDNO(neodeleno) a ne kako "iznad ili ispod".....neednakvo ....i sl.

ps. imam pravo da tolkuvam na svoj nachin.... ili??среќа

Апсолутно. да

ЕДНОТО е едно. А кога е едно не може да биде пред, после, над и долу. Оти ако е така тогаш не е едно туку најмалу се барем две.

Штом нешто ни се причинува дека е повеќе од едно, тогаш значи не сме го осознале ЕДНОТО. Тоа значи дека и натаму живееме во мајата, во илузијата на фрагментизираното Едно.

Иронијата е што за нас секогаш реалност е  оноа што разбираме и во што веруваме. Ако Светов го разбираме и веруваме дека е збирштина од безброј различни, неповрзани и антагонистички фрагменти, како што ни се манифестира пред нашиот перцептивен апарат во својата материјална форма, тогаш тој е токму таков за нас. Тогаш ние го набљудуваме како таков, го доживуваме како таков, го судиме како таков и никаков друг не ја допира нашата свест.

Таквото доживување во потполност го оправдува постоењето и негувањето на нашето Его, нашата вистина, нашата религија, нашата догма и нашето судење на другите бидејќи токму нашето разбирање и верување е вистината, а сето друго е лага. И тоа е коренот на човековите гревови и патења.

И то е суштината на Исусовото учење обелоденетo во цитатите кои ги постирав во коментарот.

Се разбира, никој не мора да се сложува со кажаното. среќа

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  „Божјото Царство не доаѓа така, за да може да се види;

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  ниту ќе се рече: ‘Еве го тука, или онаму!’ - зашто, ете, Божјото Царство е во вашата средина.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА , Глава  17 

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 18:14

Не знам дали е под влијание на спиритизмот, но според неговото кажување тој, по Божје барање и по сопствена желба, е дом на души кои им помагаат на луѓето.

Според резултатите на неговата работа и сведоштвата на стручните лица (лекари) кои од непосредна близина го следат сето тоа, јас би рекол дека најдобро е да не му се лепат било какви етикети на човеков, туку да се посвети нужното внимание и истражување на овој феномен кој практично ни покажува дека премалу знаеме за суштински работи од Светов и премногу сме оптеретени со догми.

Според библиското гледиште кое е за мене авторитет, тој е типичен пример на медиум и на спиритист , нешто слично како што беше  Баба Ванѓа.

Овие луѓе ни самите не се свесни со какви сили си имаат работа . Им прават на другите добро , а самите се измачувани од духовите.

Сепак не сакам никого да осудувам, не мора да значи дека моето мислење е најисправно. Тоа БОГ го знае најдобро .

Се согласувам со твојата констатација дека е феномен . Тоа е посебно интересно за оние кои се изјаснуваат како атеисти, како ќе го објаснат ова што го прави овој човек? 

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 18:25
Ако пророците тврделе дека го пренесуваат Божјиот глас, ако Исус правел чуда тврдејќи дека тоа не се од него, туку од неговиот Отец, тогаш не знам зошто и Јован не би го правел истото тврдејќи дека не е ништо од него туку е дадено и водено од Бога ?

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14      

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 18:49

Ако пророците тврделе дека го пренесуваат Божјиот глас, ако Исус правел чуда тврдејќи дека тоа не се од него, туку од неговиот Отец, тогаш не знам зошто и Јован не би го правел истото тврдејќи дека не е ништо од него туку е дадено и водено од Бога ?

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој.

На ниеден од пророците во Стариот и во Новиот Завет не му се случувало разни духови да му го обземаат телото и преку него да прават чуда како што се случува со овој човек ( па и со баба Ванѓа ).

Вдахновеноста на пророците единствено го правел БОГ преку Светиот Дух, а тоа е нешто сосема друго и многу поразлично .

Во светло на Библијата, овие луѓе соработуваат со демони. Некогаш демоните прават и добро за да ги завлечат луѓето на крив пат и нас тоа не треба да не' зачуди, затоа што самиот ИСУС  во Библијата не' предупредува :

" Оти ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, и ќе се покажат големи знаци и чуда, за да ги прелажат, ако е можно, избраните.

Ете, однапред ви кажав. " ( Матеј 24:24,25)

-------------
   SOLI DEO GLORIA

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 19:54
Кој може да тврди кому што му се јавувало, кој бил обземан, на кој како Бог му се манифестирал и преку кој, на кој начин, ги вршел своите дела ?

Цитатот од Матеј предупредува на лажни пророци, оние кои ќе говорат подруго од Исус. 

Јован од Бога не говори ништо поразлично од Исуса, ниту говори против Бога. Напротив. 

Исус убаво вели во цитатот:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие.

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 21:19

...

ЕДНОТО е едно. А кога е едно не може да биде пред, после, над и долу. Оти ако е така тогаш не е едно туку најмалу се барем две.

...

Како неможе, кога практично е’!?

Ајде, сега вас господине Администраторе - заедно со Вики и Зезе - ве молам најљубезно и најсериозно; да го земете показалецот од десната рака, да го подигнете нагоре кон главата, да го ставете на горниот/преден дел од главата (челото) и внимателно да размислите (медитирате) за Совршената Еднина во Совршената Множина и за Совршената Множина во Совршената Еднина, за Совршениот Ред во Совршената Слобода и Совршената Слобода во Совршениот Ред ...!

Притоа - ве молам - внимателно посматрајте ги вашите показалци, раце, тела, чела, глави, умови ... кои се сенка на Совршенството и кои всушност укажуваат на Него!

Ако е Волја БОЖЈА - дај БОЖЕ да е’ - ќе ви се отвори Вратата на Вистината и тоа што се’уште ве ограничува, нема повеќе да има власт над вас!

Зашто, како што во едно тело имаме многу органи, но сите органи не дејствуваат на еднаков начин,
така и ние мнозина сме едно тело во Христос, а секој поединечно сме органи еден на друг.

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima12:4,5" rel="nofollow -

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 21:55

Зашто, како што во едно тело имаме многу органи, но сите органи не дејствуваат на еднаков начин,
така и ние мнозина сме едно тело во Христос, а секој поединечно сме органи еден на друг.

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima12:4,5" rel="nofollow -

И каде тука гледаш погорен, подолен, повисок, понизок...

ние мнозина сме едно тело во Христос, а секој поединечно сме органи еден на друг. 

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima12:4,5" rel="nofollow - Римјани 12:4+5

Сето време го велиме токму тоа. Сите сме Едно, што значи дека секој поединечно сме дел еден на друг. И како што секое тело совршено функционира со сите органи во себе, така и ние во Едното тело... иако, поради нашето скудно разбирање, ни изгледа дека некои се погоре, некои подолу, некои непотребни, некои попотребни...

И кога ќе се осознае ова станува многу јасно, едноставно и самоевидентно сето останато изговорено од Исуса. Тогаш, бидејќи с'е станува очебијно, непотребно е било какво неразбирање и полемизирање околу препораките "прави на другиот оноа што сакаш да ти биде правено и тебе", "... сврти го и другиот образ", "не го посакувај туѓото", "не обечествувај", "не убивај", "не суди", "не лажи"... бидејќи, кога ќе се осознае Еднобитието, сето ова станува Eдинствено можно однесување.

Одлично одбран цитат. То е суштината на исусовото учење. да

-------------

Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 23:34
E ne deka nesakam da si go staam pokazalecot od desnata raka na cheloto намигнување ednostavno nema potreba da se razmisluva...среќа
Abe dadinoголема насмевка- zarem ne gledash, deka za isto zboruvame- barem vo onoj del kaj shto velish deka umot i teloto se senka...среќа
I deka sme mnozina vo Edno- koe se izrazuva na razlichen nachin tokmu preku taa mnozina i razlichnost...za da se pochustvuva i spoznae tokmu Ednoto koe se "bara" vo nashata sushtina, vo nash*te srca a ne vo nash*te umovi.среќа

"Okoto" mozhe samo da se vidi? ako go nema odrazot???среќа
A ogledaloto mora da e chisto - da nema senka среќа

-------------

Датум на внесување: 24.Февруари.2013 во 09:12

И каде тука гледаш погорен, подолен, повисок, понизок...

ние мнозина сме <span ="Apple-style-span" style="font-size: x-large;">едно тело</span> во Христос, а секој поединечно сме органи еден на друг. 

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Rimljanima12:4,5" rel="nofollow - Римјани 12:4+5

Сето време го велиме токму тоа. Сите сме Едно, што значи дека секој поединечно сме дел еден на друг. И како што секое тело совршено функционира со сите органи во себе, така и ние во Едното тело... иако, поради нашето скудно разбирање, ни изгледа дека некои се погоре, некои подолу, некои непотребни, некои попотребни...

И кога ќе се осознае ова станува многу јасно, едноставно и самоевидентно сето останато изговорено од Исуса. Тогаш, бидејќи с'е станува очебијно, непотребно е било какво неразбирање и полемизирање околу препораките "прави на другиот оноа што сакаш да ти биде правено и тебе", "... сврти го и другиот образ", "не го посакувај туѓото", "не обечествувај", "не убивај", "не суди", "не лажи"... бидејќи, кога ќе се осознае Еднобитието, сето ова станува Eдинствено можно однесување.

Одлично одбран цитат. То е суштината на исусовото учење. да

apostolu,
kako da go zaboravi negovoto povtorno doaganje,
ili ne veruvash vo toa.

Датум на внесување: 24.Февруари.2013 во 12:55

Токму така спиросе. големо гушкањеИ каде тука гледаш погорен, подолен, повисок, понизок...
ние мнозина сме едно тело во Христос, а секој поединечно сме органи еден на друг.

Сето време го велиме токму тоа. Сите сме Едно, што значи дека секој поединечно сме дел еден на друг. И како што секое тело совршено функционира со сите органи во себе, така и ние во Едното тело... иако, поради нашето скудно разбирање, ни изгледа дека некои се погоре, некои подолу, некои непотребни, некои попотребни...

Одлично одбран цитат. То е суштината на исусовото учење. да

Ние прифаќаме се’ што е добро и вистинито http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Solunjanima5:21" rel="nofollow - (1 Солун 5:21) - и е во хармонија со здравото учење - , но за жал здравото учење не е прифатено од сите!

Секој кој што со детско срце верува во Евагелието на вечната Љубов БОЖЈА - Која што БОГ за спасение на сите Ја отелотвори во Исус Христос - за мене е член на Телото Негово (Нејзино)!

Секој!

Но, во вистинското Тело Христово нема омраза, туку Љубов, нема темнина, туку Светлина, нема неслога, туку Слога, нема немир, туку Мир, ... нема башибозук и неред, туку Хармонија и Ред!

Таму каде што има вистинска Љубов, Светлина, Слога, Мир, ... Хармонија, Ред - таму е Духот Светол - таму се знае што е горе, а што доле, што е десно, а што лево, ... и никој не го израмнува човекот со БОГА, исто како што Господ Исус Христос (иако беше и е’ Инкарнација на Првородената Мудрост БОЖЈА, во Која Совршениот БОГ лично е’), Тој никогаш не се израмни со БОГА Отецот, туку во вистинска понизност до земја Му се поклонуваше и за тоа не се срамеше!

Е, сега вие сакате да ми кажете дека нема врска дали некој е понижен (долу) или горд (горе), дали некој љуби (десно) или мрази (лево), ... вие - предводени од филозофијата на која што и’ верувате – ме уверувате дека духот и духовното тело на кој што припаѓаше (на пример) хитлер и неговите истомисленици е Едно со Телото Христово!?   

Јас ви сведочам дека - без Светиот Дух во срцето - не е возможно да се биде член од вистинското Тело Христово, во Кое сите Негови членови знаат што е горе а што доле и никој нема проблем со тоа да Му се поклони и да се потчини на Главата! http://www.bibleserver.com/text/CKK/Prva%20poslanica%20Korin%C4%87anima11:3" rel="nofollow -     (1 Коринт. 11:3)

п.с. Во најкрвавата војна во историјата на човештвото, адолф хитлер и неговите соработници - меѓу кои беа многу со своето сознание и својата спиритуалност уверени луѓе, а некои од ними беа дури и будистички “мајстори“ (будисти од највисок ред) – тие не сакаат да Му се поклонат на во Исуса Христа отелотвореното Евангелие БОЖЈЕ, со што повторно Го одфрлија Совршениот БОГ во Него!

п.п.с. За мене, секоја жива душа е едно духовно битие - една врста “ангел“ - од кои што (за жал) многу одбиваат да Му   се подчинат и поклонат на Совршениот БОГ и наместо тоа се посветуваат во служење на учења и филозофии од други духовни битија (одпаднати “ангели“).

Никој своеволно да не ве мами со смиреномудрост и служење на ангелите, впуштајќи се во она што не го видел,
гордеејќи се залудо со својот телесен ум и не придружувајќисе кон Главата,
од Која целото тело, поддржано преку зглобови и врски, расте со растење според Бога.

http://www.bibleserver.com/text/CKK/Poslanica%20Kolo%C5%A1anima2:18,19" rel="nofollow -

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 24.Февруари.2013 во 14:51

Ем ги цитираш Исус и Павле, ем не им веруваш.

Некои работи секогаш тешко се разбирале и уште потешко се прифаќале. Затоа Исус говореше во параболи.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  И им рече: „Вам ви е дадена тајната на Божјото Царство, а на оние кои се надвор, сè биднува во параболи,

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  за ‘гледајќи да гледаат и да не видат; и слушајќи да слушаат, а да не разбираат, за да не се покајат и да не им биде простено’.”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО, Глава  4 

-------------

Датум на внесување: 24.Февруари.2013 во 20:33

А кому тоа вели Исус: „ Вам ви е дадена тајната на Божјото Царство, ... “ ?     

На гностиците - кои созанието го сметаат како абсолутно најважно - или пак на оние коишто одсрце го прифатија незаслужениот и Милостив Дар *БОЖЈИ (прво Прамудрото Слово *БОЖЈЕ а после и Светиот Дух *БОЖЈИ) и Го сметаат за најголем Дар воопшто!?

Не се ли тоа од Исус лично избраните Апостоли, http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21779&PN=2" rel="nofollow - - лагата и http://www.bibleserver.com/text/CKK/Matej26:51" rel="nofollow - - (Матеј 26:50 + 70-75)

Но – за разлика од книжниците и гностиците - вистинските Апостоли одсрце се покајаа и понижија, така што до крајот на животот никогаш повеќе за ништо друго не сакаа да знаат освен за Милоста БОЖЈА ( Христос)!

Затоа ГОСПОД - и покрај нивното незнаење - ги избра да бидат тие кои што ќе Го добијат Дарот Кој што е поголем од секој човечки ум и секое сознание!

Што е со вас, господине Администраторе? Мислите дека вашето сознание е поважно и поголемо од најголемиот Дар БОЖЈИ?

Сваќате ли сега зошто Совршено *Светиот БОГ, Неговата *Света Мудрост и Неговиот *Светол Дух - според Апостолското сведоштво - е пред, над и повеќе од секое сознание, со коешто надувениот свет (повеќе или помалку) се гордее, фали и на кое се надева?

„Кој се фали, со Господ да се фали!”     

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 01:31
spirose, темата не е "Messenger". голема насмевка 

А ако толку те вознемируваат моите коментари, поради што наместо за темите имаш порив да коментираш за мене, тогаш не ги читај и прескокнувај ги... барем ќе си ги сочуваш нервите и здравјето.

Инаку, да не останеш без одговор на твоето прашање, ако внимателно читаш што вели Исус ќе разбереш дека Тајната на Божјото Царство им е дадена на оние кои се ВНАТРЕ, а не на оние кои се НАДВОР. Оние кои се НАДВОР во световното с'е гледаат, но ништо не видуваат; с'е слушаат - ништо не разбираат.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  И им рече: „Вам ви е дадена тајната на Божјото Царство, а на оние кои се надвор, сè биднува во параболи,

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow -  за ‘гледајќи да гледаат и да не видат; и слушајќи да слушаат, а да не разбираат, за да не се покајат и да не им биде простено’.”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАРКО, Глава  4 

Има причина зошто Исус говореше во параболи наместо буквално да говори меѓу народот. Ако знаењето кое го споделуваше со своите Апостоли беше за сите луѓе, тогаш немаше да го прави тоа.  

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 01:37
да mislam shto da se dodade....намигнувањеголемо гушкање

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 10:05

да mislam shto da se dodade....намигнувањеголемо гушкање

нема што да додадеш   

а што стана со тоа ЕДНО,сега се две внатре и надвор.
треба да му одземеш од кажаното..

22:15 Надвор се кучињата и вражалците, и блудниците и убијците, и идолопоклониците и секој, кој ја сака лагата и лаже.”

Ако некои се внатре треба да излезат надвор,да си земат жена блудница,да вечераат со идолопоклоници,па нели и тело христово се,да го поделат.

Ништо не е променето,фарезеите си останаа тоа што се.

првите ќе бидат последни...

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 14:45
среќа eh zheni....голема насмевкаbludnici i greshnici.....намигнувањеvojni...spasuvanja hahahahahaнамигнување
nema shto da se dodeva.....голема насмевка srceto kje si go napravi toa shto chustvuva - i shto i da e...ne e grev - ne e prljavshtina i gjubre....(mozhebi samo vo nechija glavaнамигнување), toa e negoviot patсреќа grev e ako ne go poslushash.....Svoeto Srce shto ti veli....среќа
среќаTOA e LJUBOV!среќа

dalechina(odvoenost,ogradenost....) ne postoi - taa e samo vo nash*te glavi.....намигнување duri i ponekoi kvantni fizichari go skontale istoto...намигнување
se e edno....priznale nie ili ne! - chustvuvale ili ne!среќа

Ta neli milosta e "bozhji dar"среќа - ne se zasluzhuva....samo se spoznava.....намигнување

onaa pesnata od kaliopi.....dobro bi se vklopila.....смеење

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 15:43
С'е додека БУКВАЛНО Едното се дели на внатрешно и надворешно, на совршенo и несовршенo, на потребно и непотребно... с'е дотогаш не се осознало Едното, туку се прифатила човечкото разбирање на фрагментирана илузија за реалност.

Едното е ЕДНО, без обзир дали сме го осознале или не, а за нас лично реалностa e оноа што сме подготвени да осознаеме.

Тоа е с'е и ништо не е повеќе од тоа.

Бог на секому му дава во моментот толку светлина колку што може да поднесе, а да не ослепи. 

-------------

Датум на внесување: 25.Февруари.2013 во 20:44

Внатре се сите кои што се разбудиле и Ја прифатиле Милоста (Мудроста) БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - како Најважното!

Сите кои што - со своето “знаење“ и “умеење“ - се противат или Го одфрлаат тоа Вечно Евангелие, не се внатре, а ако не го променат умот, тогаш се на најдобар пат засекогаш да останат надвор!

Поздрав и најдобри желби до сите     

п.с. Господине администраторе, многу ви благодарам за грижите, кои - доколку се искрени - се исто така еден драг израз на љубов, кој (покрај секој респект) се’уште е неспоредливо далеку од Онаа Љубов, Која лично за мене (за вас и за целиот свет) доброволно се предаде на Голготскиот Крст, нештедејќи Го своето безкрајно скапоцено Тело, Крв и Живот!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 26.Февруари.2013 во 10:13

среќа eh zheni....голема насмевкаbludnici i greshnici.....намигнувањеvojni...spasuvanja hahahahahaнамигнување
nema shto da se dodeva.....голема насмевка srceto kje si go napravi toa shto chustvuva - i shto i da e...ne e grev - ne e prljavshtina i gjubre....(mozhebi samo vo nechija glavaнамигнување), toa e negoviot patсреќа grev e ako ne go poslushash.....Svoeto Srce shto ti veli....среќа
среќаTOA<span style="line-height: 1.4;"> e LJUBOV!</span>среќа

dalechina(odvoenost,ogradenost....) ne postoi - taa e samo vo nash*te glavi.....намигнување duri i ponekoi kvantni fizichari go skontale istoto...намигнување
se e edno....priznale nie ili ne! - chustvuvale ili ne!среќа

Ta neli milosta e "bozhji dar"среќа - ne se zasluzhuva....samo se spoznava.....намигнување

onaa pesnata od kaliopi.....dobro bi se vklopila.....смеење

srceto
Za kakva ljubov zboruvash,za pravat koga doaga ili za vtorata koga se vraka?
Vo megu vreme umira i voskresnuva

Velish samo so spoznavanje...

Zamisli ja najgolemata praznina,koja ne moze da se ispolni i najgolema ispolnetost shto ne moze da se isprazni.

Ne si nishto,nula, za da soznaesh shto si stanuvash edno koe reflektira sprotivnost,mozesh da bidesh s'e i istovremeno si nishto.

Nitu ziv nitu mrtov,sve umira i ozivuva.

S'e e nishto,nula,prazno...s'e e sueta,pa i toa edno.

No,toa ne znachi deka greshat onie koi go ziveat ednoto,greshat zoshto istoto sakaat da go zachuvaat kako takvo,nemozejki da se pomirat so pomislata deka s'e e sueta (luk i voda), bidejki so takva misla ke se zagubat samite sebesi vo svoeto postoenjeto ,od bogati ke stanat siromashni,od oblecheni-goli..

Zaboravile deka koj saka da ja zachuva dushata ke ja zagubi.

Датум на внесување: 26.Февруари.2013 во 14:29
neshto mnogu zborovi od praznata knigaголема насмевка da ne si gladen??ѓавол

ma kakvo zachuvuvanje, kakvo gubenje......ѓавол

nikogash ne se gubi neshto shto e vistinsko i realno samo trebit da se opulish uboголема насмевка....ovde e pred nosot arno ama.....смеење

ama nekoj ako go cheka... neka go cheka vtoroto doagjanje....i ako mu e potrebno vreme i kje mu trebit.намигнувањеголема насмевкаплазење

filmot vo tvojata glava ne postoi nikade na drugo mesto.....намигнување

zatoa kraj na diskusijava so tebe - perke?- nema baranje....намигнување 

-------------

Датум на внесување: 26.Февруари.2013 во 22:46
vo pravo si,bescelno e da se objasnuva dali kokoshkata ili jajceto e postaro,posebno koga kokoshkata misli deka vnatre vo jajceto(nesozdadenoto) e samata taa,odnosno s'e e edno i vnatre i nadvor.

vremeto ke pokaze kakva zmija ke se ispili

Датум на внесување: 27.Февруари.2013 во 00:22

Во средината на рајската градина се две дрвја: едното е на сознанието, а другото на Љубовта (Милоста) БОЖЈА!

Јас му посакувам на секој човек да го избере дрвото на Љубовта БОЖЈА (Христос)!      http://www.bibleserver.com/text/CKK/Evan%C4%91elje%20po%20Ivanu15" rel="nofollow -    

А змијата и’ рече на жената: „Навистина, не ќе умрете!

Туку ... ќе ви се отворат очите и ќе бидете исто како Бога ...!

Битие 3:4+5       

-------------
in Time & Eternity!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk