Испечати | Затвори го прозорот

Како правилно се љуби БОГ?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25899
Датум на принтање: 21.Ноември.2024 во 19:27
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Како правилно се љуби БОГ?
Постирано од: spiros
Наслов: Како правилно се љуби БОГ?
Датум на внесување: 03.Јули.2012 во 19:26
.

Првата и најважна заповед е : “Возљуби Го Господа, својот БОГ, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум! "

Но, како правилно се љуби БОГ?

Дали ако Го љубам БОГА тогаш можам да правам што сакам?

Јас мислам дека не(!) и верувам дека ако правилно Го љубам БОГА тогаш ќе живеам слично како што лично ни покажа Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Господа Исуса Христа, Кој е абсолутно наголемиот Пријател и Љубител на човекот !

Какво е вашето мислење?

Поздрав

Во тоа се состои љубовта, што не ние Го возљубивме Бога, туку Бог нас не’ возљуби и Го прати своето Првородено Чедо, за да ги очисти гревовите наши.

(1 Јован 4:10)

.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Јули.2012 во 20:09
Темата си ја насловил "Како правилно се љуби БОГ?", само што не си објаснил како правилно се љуби Бог.

Повеќе пати сме те прашале кои се тоа вистинско верување и вистинска љубов на кои постојано инсистираш и никогаш не си дал објаснување. Еве, убаво што си отворил токму таква тема, но како што барем јас можам да забележам, ниту тука не даваш објаснување. Поставуваш само едно прашање кое е спорадично или последично за темава - Дали ако Го љубам БОГА тогаш можам да правам што сакам?

Прашањето и не е вистинско прашање бидејќи да му го поставиш и на атеиста ќе ти одговори дека, без обзир што не верува во никаков бог, не одобрува и не може да си дозволи да прави апсолутно што сака. Оти ако, по било која основа, секој прави што сака, тогаш тоа би било анархија и ќе
доведе до анихилирање на хуманоста.

Според тоа, јас  не знам што да одговорам на твоето прашање... можеби некој друг ќе биде посупешен во тоа
.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Pica pica
Датум на внесување: 03.Јули.2012 во 22:31

Ако ја засакаш водата и таа ќе те засака тебе,
тогаш таа ќе биде во тебе и ти во нејзе!

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 4    

13 Исус во одговор и рече: „Секој кој пие од водава, пак ќе ожедни.
14 А кој пие од водата што Јас ќе му ја дадам нема да ожедни довека, туку водата што ќе му ја дадам, ќе стане во него извор на вода, извирајќи во вечен живот.”

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 00:05
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Темата си ја насловил "Како правилно се љуби БОГ?", само што не си објаснил како правилно се љуби Бог.

Originally posted by spiros spiros напиша:

Јас мислам ... и верувам дека ако правилно Го љубам БОГА тогаш ќе живеам слично како што лично ни покажа Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Господа Исуса Христа, Кој е абсолутно наголемиот Пријател и Љубител на човекот !

Повеќе пати сме те прашале кои се тоа вистинско верување и вистинска љубов на кои постојано инсистираш и никогаш не си дал објаснување. Еве, убаво што си отворил токму таква тема, но како што барем јас можам да забележам, ниту тука не даваш објаснување.

Јас мислам ... и верувам ... како што лично ни покажа Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Господа Исуса Христа, Кој е абсолутно наголемиот Пријател и Љубител на човекот !

Поставуваш само едно прашање кое е спорадично или последично за темава - Дали ако Го љубам БОГА тогаш можам да правам што сакам?

Прашањето и не е вистинско прашање бидејќи да му го поставиш и на атеиста ќе ти одговори дека, без обзир што не верува во никаков бог, не одобрува и не може да си дозволи да прави апсолутно што сака. Оти ако, по било која основа, секој прави што сака, тогаш тоа би било анархија и ќе доведе до анихилирање на хуманоста.

Баш како што ние најавено во Mt 24,12 и 2 Солун.2, полека но сигурно се’ повеќе и повеќе тоа и се случува!

Има луѓе - како на пример Aleister Crowley и слични на него - кои мислат дека нивната “љубов“ е лиценца за се’, со што воопшто не се сложувам.

Додека (на пример) со духот на авторот кој ги изрекол зборовите: >> Ama et fac, quod vis <<, потполно се согласувам!

Според тоа, јас  не знам што да одговорам на твоето прашање... можеби некој друг ќе биде посупешен во тоа.

Да.

.   

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 01:38

Јас мислам ... и верувам дека ако правилно Го љубам БОГА тогаш ќе живеам слично како што лично ни покажа Единствениот Вистински и Совршен БОГ во Господа Исуса Христа, Кој е абсолутно наголемиот Пријател и Љубител на човекот !

Тоа го велат сите христијани на сите стотици  христијански деноминации и сите тврдат дека токму тие знаат како лично тоа ни го покажал Исус Христос.

По што се разликува твоето мислење и верување од нивното кога прашуваш "Како правилно се љуби Бог?" Оти ако го поставуваш ова прашање тогаш имплицираш оти ти го знаеш вистинското Исусово кажување и покажување за разлика од другите.

И токму затоа членовите на форумов одсекогаш те прашувале кое е тоа Единствено, Вистинско и Совршено лично (по)кажување на Исус Христос кое, за разлика од нив,  ти го знаеш ?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 10:52

И токму затоа членовите на форумов одсекогаш те прашувале кое е тоа Единствено, Вистинско и Совршено лично (по)кажување на Исус Христос кое,за разлика од нив,  ти го знаеш ?

Мене, мојата материјална манифестација како тело, член на социјалата, маж, татко, македонец,член на Идивиди, Егои т.н.  ... не сум Јас.  

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 17:32
Не ја  разбирам поентата. збунетост

-------------

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 18:41

Messenger,
Темата е Како правилно се љуби БОГ?,а не кој во што верува или како се изразува!

И токму затоа членовите на форумов одсекогаш те прашувале кое е тоа Единствено, Вистинско и Совршено лично (по)кажување на Исус Христос кое, за разлика од нив,  ти го знаеш ?

Наместо да се насочи темата во добра и конструктивна дебата,ти се заглави во црвените букви.
Од тебе имам прочитано многу добри постови,зошто и сега да не биде така?

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 18:57
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Messenger,
Темата е Како правилно се љуби БОГ?,а не кој во што верува или како се изразува!

спирос поставува тема и прашува... истовремено вели дека тој верува оти знае како треба правилно да се љуби Бог.

Мене неговото кажување не ми е јасно, како што не им било јасно и на многумина други членови кои порано го прашувале истото што го прашувам и јас, па затоа би сакал да го дообјасни тоа негово верување и да се изрази на начин кој ќе биде приемчив за нас.

Ако веќе бара наше мислење треба да ни биде јасно првин што мисли тој... барем јас така мислам. Или нека каже дека не знае, па бара наше мислење. Вака... имам чувство, како и многупати до сега, дека се наоѓаме во некакво лимбо.

Ајде, јас за сега ќе се исклучам од темава, а ти продолжи со него... белким ќе излезе нешто посупстицијално од тоа. среќа

-------------

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 19:34

спирос поставува тема и прашува... истовремено вели дека тој верува оти знае како треба правилно да се љуби Бог.

Дали!?
Ако не примети тој заврши со еден цитат!

Ако веќе бара наше мислење треба да ни биде јасно првин што мисли тој... барем јас така мислам. Или нека каже дека не знае, па бара наше мислење. Вака... имам чувство, како и многупати до сега, дека се наоѓаме во некакво лимбо.

Ајде, јас за сега ќе се исклучам од темава, а ти продолжи со него... белким ќе излезе нешто посупстицијално од тоа. среќа

Да......

Постирано од: goran-twin
Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 20:01
Ајде вака ќе почнеме.
Доволно е само да каже во која вероисповед припаѓа,православна или во некоја деноминација.

И ќе знаеме дали припаѓа во оние кои правилно го љубат Бога или не.Всушност ќе го знаеме неговиот став.Друг проблем е неговата лична практика.

Messenger ако и тогаш не ти е јасна разликата на правилното љубење на Бога и неправилното,тогаш не ти е крив Spiros.Во тој случај всушност не ти се јасни учењата на самото христијанство и еретиштвото.

Можеби имаш тешкотии да го сватиш христијанството како многумина што и си признаваат дека не сваќаат(а први се совети да даваат),можеби погрешно си сватил,можеби не си се потрудил да сватиш или можеби ...

За разлика од другите деноминации кои го бараат патот за правилно љубење на Бога,православието не го бара патот туку православието го поседува патот.

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 21:10
Originally posted by goran-twin goran-twin напиша:

Ајде вака ќе почнеме.
Доволно е само да каже во која вероисповед припаѓа,православна или во некоја деноминација.

И ќе знаеме дали припаѓа во оние кои правилно го љубат Бога или не.Всушност ќе го знаеме неговиот став.Друг проблем е неговата лична практика.

Messenger ако и тогаш не ти е јасна разликата на правилното љубење на Бога и неправилното,тогаш не ти е крив Spiros.Во тој случај всушност не ти се јасни учењата на самото христијанство и еретиштвото.

Можеби имаш тешкотии да го сватиш христијанството како многумина што и си признаваат дека не сваќаат(а први се совети да даваат),можеби погрешно си сватил,можеби не си се потрудил да сватиш или можеби ...

За разлика од другите деноминации кои го бараат патот за правилно љубење на Бога,православието не го бара патот туку православието го поседува патот.

Да се тврди дека само една институцијализирана религија го поседува патот и сите други се промашена инвестиција е една Безгранична Ароганција !

Туку за атер на муабетов - нека ти биде...

... и сега објасни како практично правилно се љуби Бог ?

-------------

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 23:15

.

Дали!?
Ако не примети тој заврши со еден цитат!

Луѓето коишто (свестно или несвестно) се’уште се робови на индивидуалниот и(ли) колективниот егоизам, или пак самите себеси се сметаат рамни на Исус, или веруваат дека има некој друг (некој од ними можеби потајно верува дека самиот е тој) кој што дури поарно од Исус го знае практичниот одговор на темава, нема да го сфатат суштинското значение на цитатот, нити пак она на Новозаветните Списи во целина, бидејќи градат врз сопствениот индивидуален и(ли) колективен егоизам!

Тоа го велат сите христијани на сите стотици  христијански деноминации и сите тврдат дека токму тие знаат како лично тоа ни го покажал Исус Христос.

...

.

Секој поединец и секој колектив кој се воздига над другите и се фали со самиот себеси - наместо само со БОГА во Христа Господа , како што е посведочен лично од Него (Исус), според Неговите вистинските Апостоли и следбеници - заборава едно многу многу важно нешто:

„Кој се фали, во Господ нека се фали!”

1 Коринтј. 1:31

.

.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 04.Јули.2012 во 23:28

Messenger откако ѓаволот ја искриви вистината,може слободно да крене глава и да рече:како може само една иституционизирана религија да го поседува патот,а сите други да се промашена инвестиција!?

Според твојот став заклучувам дека сакаш да кажеш има исклучиво две варијанти.
-Дека мора да има повеќе од една религија која го поседува патот божји.
-Или пак никоја.

Тоа е безгранична ароганција без аргументи!

Е сега батка ајде кажи од каде тој став кај тебе дека,нема шанси само една религија да ја поседува вистината??

Ако божјиот народ пред Христа беше малуброен во светот;сега откако стана многуброен и познат сепак еве на овој начин со засенување на еретиштвото се гледа како малуброен.Така да,како беше тогаш,така е и сега.

Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 04:07

Според твојот став заклучувам дека сакаш да кажеш има исклучиво две варијанти.
-Дека мора да има повеќе од една религија која го поседува патот божји.
-Или пак никоја.

Тоа е безгранична ароганција без аргументи!

Е сега батка ајде кажи од каде тој став кај тебе дека,нема шанси само една религија да ја поседува вистината??

Постулатите кои ги постави немаат никаква логика и поврзаност, па затоа заклучокот што го вадиш после нив нема валидност.

Бидејќи ти прв се јави со тврдење оти само една институцијализирана религија ја поседува вистината за Бога, првин ти докажи го тоа твое тврдење. Јас нема потреба да докажувам ништо. Ти си афирмативен и исклучителен, а не јас.

Докажи го твоето тврдење, па потоа јас ќе се надоврзам со објаснување на мојата реплика до тебе. Патем, нека не ти биде тоа мачно бидејќи во моментот кога ќе докажеш целото човештво ќе го конвертираш во тоа што веруваш.

Значи, земи си време колку што ти треба бидејќи треба да поднесеш докази преку секое сомнение. Јас не се брзам и ќе те чекам колку што треба.

-------------

Постирано од: alexa_1
Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 07:31
moze i skoli ima za da naucis kako da go ljubis Bog

Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 10:58
Originally posted by alexa_1 alexa_1 напиша:

Има школо,треба само да ја гледаш природата и ќе се научиш.

Нај блиско објаснување е она со дождот.
Паѓа и на добри и на лоши.
Не ги двои луѓето,ниту ги селектира по пол,групи,нации и култури.
Не бира над тебе ќе врнам,а над него не.
Ја гаси жедта на ѕверовите и ги крие солзите на натажените.
Секогаш дава,но никогаш не бара.

Но, школото не е создадено за да го задоволиш егото на некого.
Него да бидеш едно со природата,во школска клупа постојано.

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 11:15
I dobro sega, kako vsusnost pravilno se ljubi bog?

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 14:58
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

А поради што ти би сакала правилно да го љубиш бог?

Постирано од: alexa_1
Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 20:12

pocekaj, pa nekoj od ponavljacite moze i kje se seti

Датум на внесување: 05.Јули.2012 во 23:34
.

Originally posted by alexa_1 alexa_1 напиша:

.

Здраво alexa_1

Човекот се учи додека е жив - вели Мудроста преку народната уста - одкривајќи ни дека Животот е најголемиот Учител на земјава.

Христијаните веруваат дека пред (околу) 2000 години полнотата на Совршениот Живот беше отелотворена во Исуса Христа, Кој како Единствен совршено Ја познава Волјата, Мудроста и Љубовта БОЖЈА, бидејќи самиот е отелотворение на Истата!

Од непроценлива важност е како човештво да се разбудиме за Него, од Него да се учиме и Него да Го следиме, како не би ја доживеале најголемата катастрофа воопшто, со која ако ги споредиме маките на првата и втората светска војна ќе бидат само една обична “мачја кашлица“.

Во надеж

спиро(с)

.

.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 01:51
ne e dali sakam ili ne sakam pravilno da go sakam ama na temava za se se vergla osven za toa sto treba.

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 09:18

ne e dali sakam ili ne sakam pravilno da go sakam ama na temava za se se vergla osven za toa sto treba.

Е како ekszi88, не се зборува за темата?

Многу едноставно е.
Нели се вели дека бог е љубов.
Значи прашањето е како љубовта(бог) во тебе да ја соединиш со целокупната љубов(бог) околу тебе.
Ако не примети на почетокот напишав.
Засакај ја водата!
А со самото тоа не посочувам ниту една религија,ниту група за се каже ете тие знаат,другите појма немаат.
Така не прави водата, нели?

Но,за да се соединиш со водата треба ти самата да постанеш вода.
Погоре објаснив она со дождот.

И сликичката што ја постирав кажува многу.

Секој човек бил во таа состојба кога бил едно со водата,тоа е изворот,почетокот.
Таму треба да се упатиш.

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 12:01
Mene licno mi e premnogu apstraktno i ne veruvam bas vo postoenjeto na takvata ljubov.

Jas ke prasam pak, se e toa ubavo kazano - ljubenje, soedinuvanje, voda, priroda.. ama kako? Kako ti se soedinuvas so toa?

-------------

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 12:38

Најблиско објаснување е она со дождот.

Јас на местото на дождот би ја ставил смртта.

-------------

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 18:42

Mene licno mi e premnogu apstraktno i ne veruvam bas vo postoenjeto na takvata ljubov.

Jas ke prasam pak, se e toa ubavo kazano - ljubenje, soedinuvanje, voda, priroda.. ama kako? Kako ti se soedinuvas so toa?

ekszi88,
Све се случи спонтано,ништо не барав или се надевав дека ќе добијам.
Едноставно го следиш срцето или поточно не дозволуваш без ралика што се случува околу тебе да те промени во нешто што не си ти.
Секој што дојде и побара,му реков НА,насити се,но немој оној да го чепкаш.

Ја побараа гордоста,НА.
Го побараа она што сум стекнал,НА.
Ја побараа иднината,мојте соништа, НА.
Побараа,намразен од сите да бидам,НА.нека ме мразат.
Пријатели ќе ти стане непријател.Ако нека.
Умот го побараа,НА безумен ќе одам.
Побараа крв,НА моја крв.

Но само немој него да го чепкате. Немој,премногу ми значи.
Соголен до кожа од она што овој свет го нуди.
Отфрлен од сите,со презир гледан.
Остан уште душата да ја земат.
Оној што го љубев,му реков бегај.
Еве ја мојата душа,НА нека се наситат.
Крајот означи нов почеток.

Ekszi88,
За да порасне човек од бебе до старец,нема некое правило или мапа треба само да јадеш.
Така е и со ова,следи го срцето и ако љубиш некој,јади ги плодовите од љубовта,ма колку и да се благи или горчливи.

И не прилепувај многу работи од овој свет,нивното отфрлање многу боли.
Посматрај ја водата,во неа е тајната!

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 19:26
Така...

... откачи се од СИТЕ атачменти, од сите "вредности", откачи се од Егото и суетата... остани без ништо и остани Едно со Бога. остани едно со Љубовта. Tака ќе станеш Љубов... така се љуби.

Никакви догми, закони, прописи, норми, филозофии, религии, институции, верувања... и било какви други човечки контрукции.

... http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 21 за да бидат сите едно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат едно во Нас.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  17  

Така се љуби Бога - кога се станува Едно со Него, а не кога се двои и се дистанцира. Само тогаш може да се оствари Исусовото молење:

"Оче наш, кој си на небесата, да се свети името Твое, да дојде царството твое, да биде волјата Твоја, како на небото, тако и на земјата. "

Враќањето на луѓето, на Адам и Ева, во Рајската Градина во суштина е матафорично кажување за враќањето во Бога, за враќањетоп во Еднобитието, во оноа каде што веќе припаѓаме.

Само така се разбира Исусовата порака до фаризеите и оние кои не ја разбираат суштината на Божјата Креација и Боженственото вградено во Неа:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10   

-------------

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 19:37
Зошто се правиме дека не знаеме кој е патот и дека библијата се зборува а патот не го кажува,кога патот е запишан во библијата:

1.Возњуби го Господа со сето свое срце....
2.Љуби го својот ближен како самиот себе.

Зборувате дека не бил објаснат патот ,а патот убаво со јасни десет заповеди е кажан.

Кога го љубиш Бога,љуби го и својот ближен,така правилно го љубиш Бога.

Доколку пак го љубиш само Бога,а својот ближен го мразиш,тогаш правилно не го љубиш Бога.

...3 И по тоа знаеме дека Го познаваме, ако ги вршиме Неговите заповеди...

... 5 А кој го врши Неговото слово, во него Божјата љубов навистина стигнала до совршенство. Според ова знаеме дека сме во Него:
6 оној кој вели дека останува во Него, треба да живее, како што живееше Тој.
7 Мили мои, не ви пишувам нова заповед, туку стара заповед што ја примивте од почетокот. Старата заповед е словото што го чувте.
8 Но сепак, ви пишувам нова заповед која е вистинита и во Него и во вас, зашто темнината поминува, а вистинската светлина веќе свети.
9 Оној што вели дека е во светлината, а го мрази својот брат, тој се уште е во темнината.
10 Оној кој го љуби својот брат останува во светлината и кај него нема соблазна.
11 А оној кој го мрази својот брат е во темнината и во темнината живее и не знае каде оди, зашто темнината му ги заслепила очите.
12 Ви пишувам вам, чеда, бидејќи гревовите ви се простени заради Неговото име.
13 Ви пишувам вам, татковци, бидејќи Го познавте Оној Кој беше од почетокот. Ви пишувам вам, момчиња, бидејќи го победивте злиот. Ви напишав вам, деца, бидејќи Го познавте Таткото.
14 Ви напишав вам, татковци, бидејќи Го познавте Оној Кој беше од почетокот. Ви напишав вам, момчиња, бидејќи сте силни и Божјото слово е во вас и бидејќи го победивте злиот...

... 7 Чеда, никој да не ве мами. Кој чини праведност, праведен е така како што е и Тој праведен.
8 Кој чини грев, од ѓаволот е, зашто ѓаволот греши од почетокот. Затоа се јави Божјиот Син, за да ги разурне делата на ѓаволот.
9 Ниту еден кој е роден од Бог не чини грев, зашто Неговото семе е во него, и не може да греши, бидејќи е роден од Бог.
10 По ова се препознаваат Божјите чеда и ѓаволските чеда: секој што не чини праведност не е од Бог, ниту пак оној што не го љуби својот брат.
11 Зашто ова е веста што ја чувте од почетокот: да се љубиме еден со друг!
12 Не како Каин којшто беше од злиот и го уби брата си. И зошто го уби? Затоа што неговите дела беа зли, а на брат му праведни.
13 Не чудете се, браќа, ако светот ве мрази.
14 Ние знаеме дека преминавме од смрт во живот, бидејќи ги љубиме браќата. Оној кој не љуби, тој останува во смртта.
15 Секој што го мрази својот брат, е убиец, а знаете дека во ниеден убиец нема вечен живот.
16 Љубовта ја познаваме по тоа што Тој го положи својот живот за нас; и ние сме должни да ги положиме своите животи за браќата.
17 А кој има световни блага и го види братот свој во нужда, па го затвори своето срце пред него, како може Божјата љубов да остане во него?
18 Чеда, да не љубиме со збор или со јазик, туку со дело и вистина.
19 По тоа ќе познаеме дека сме од вистината, и ќе ги увериме своите срца пред Него,
20 зашто кога нашето срце не осудува, Бог е поголем од нашето срце и знае се.
21 Мили мои, ако срцето не не осудува, имаме доверба пред Бог,
22 и што и да побараме од Него, добиваме затоа што ги пазиме Неговите заповеди и го правиме тоа што Му е Нему по волја.
23 А Неговата заповед е оваа: да веруваме во името на Неговиот Син, Исус Христос, и да се љубиме еден со друг, како што Тој ни заповеда.
24 Оној кој ги пази Неговите заповеди, останува во Него, а и Тој во него. А по ова знаеме дека Тој е во нас: по Духот што ни Го дал...

...20 Ако некој рече: "Го љубам Бога", а го мрази својот брат, лажливец е, зашто кој не го љуби својот брат кого го видел, не може да Го љуби Бог, Кого не Го видел.
21 Од Него ја имаме оваа заповед: кој Го љуби Бог, да го љуби и својот брат
...

...2 По ова познаваме дека ги љубиме Божјите деца: кога Го љубиме Бог и ги извршуваме Неговите заповеди.
3 Ова е Божјата љубов: да ги извршуваме Неговите заповеди, а Неговите заповеди не се тешки...

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 20:00
Ако навистина ги разбираш кажаниве зборови ќе разбереш дека таква љубов постои единствено ако станеме Еднобитие со сите, вклучувајќи го и Бога.

А тоа ултимативно значи да станеме свесни дека сме Едно со Бога:

... http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 21 за да бидат сите Eдно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  17 

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?’
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10   

I toa e odgovorot na prashanjeto  "Како правилно се љуби БОГ?"

-------------

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 20:02

Патем, нека не ти биде тоа мачно бидејќи во моментот кога ќе докажеш целото човештво ќе го конвертираш во тоа што веруваш.

Ако би го конвертирал целото човештво,тогаш би се негирала библијата.

Бидејќи токму во библијата и во пророштвата пишува дека ќе има отпадници и исмејувачи.

Токму поради тоа и се потврдува веродостојноста на библијата.

Значи, земи си време колку што ти треба бидејќи треба да поднесеш докази преку секое сомнение.

Ако би имало докази за неверниците тогаш веќе ќе биде знаење,а не вера.

Но на неверниците останува вера,надеж и љубов.

А пак верниците,оние кои ги почитуваат заповедите,многумина и се уверија со докази.

Токму и со тоа се потврдува веродостојноста на библијата.

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 20:11
Ти не го следиш Исуса, ти ја следиш институцијализираната религија.

ОК, не сме биле на ист пат.

Ти пожелувам среќно патување и лесно минување низ тесната порта.

-------------

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 20:49

Ти не го следиш Исуса, ти ја следиш институцијализираната религија.

За која институционализираност зборуваш!?

Мислиш на онаа старозаветната по институционализирана!?

За онаа во време на Христа,каде религијата беше државата!?

За онаа во време на Христа,каде свештениците беа воедно и граѓански судии!?

Онаа институционализирана религија каде свештеничките одлуки беа државни одлуки во тогашната теократската држава Израел!?...

Каде религиозните обреди се извршуваа на државно ниво!?

Мислиш на онаа институционализирана религија каде токму Христа учествуваше секоја сабота на богослужби;како пример дека не треба да се бега од институционализираната религија туку да се учествува!?
-----------------------------------------------------------------------

Или зборуваш за сегашната институционализирана религија каде свештениците не судат,туку простуваат!?
Каде религијата егзистира во една секуларна држава!?

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 21:01
Штом не знаеш за што говорам, тогаш јасно ми е дека не ти е јасно што говорам. А тоа значи дека моите зборови и Исусовите цитати не се за твоите уши.

Ти пожелувам среќно патување и лесно минување низ тесната порта.

-------------

Датум на внесување: 06.Јули.2012 во 21:25

Кога го љубиш Бога,љуби го и својот ближен,така правилно го љубиш Бога.

Доколку пак го љубиш само Бога,а својот ближен го мразиш,тогаш правилно не го љубиш Бога.

...3 И по тоа знаеме дека Го познаваме, ако ги вршиме Неговите заповеди...

... 5 А кој го врши Неговото слово, во него Божјата љубов навистина стигнала до совршенство. Според ова знаеме дека сме во Него:
6 оној кој вели дека останува во Него, треба да живее, како што живееше Тој.
7 Мили мои, не ви пишувам нова заповед, туку стара заповед што ја примивте од почетокот. Старата заповед е словото што го чувте.
8 Но сепак, ви пишувам нова заповед која е вистинита и во Него и во вас, зашто темнината поминува, а вистинската светлина веќе свети.
9 Оној што вели дека е во светлината, а го мрази својот брат, тој се уште е во темнината.
10 Оној кој го љуби својот брат останува во светлината и кај него нема соблазна.
11 А оној кој го мрази својот брат е во темнината и во темнината живее и не знае каде оди, зашто темнината му ги заслепила очите.
12 Ви пишувам вам, чеда, бидејќи гревовите ви се простени заради Неговото име.
13 Ви пишувам вам, татковци, бидејќи Го познавте Оној Кој беше од почетокот. Ви пишувам вам, момчиња, бидејќи го победивте злиот. Ви напишав вам, деца, бидејќи Го познавте Таткото.
14 Ви напишав вам, татковци, бидејќи Го познавте Оној Кој беше од почетокот. Ви напишав вам, момчиња, бидејќи сте силни и Божјото слово е во вас и бидејќи го победивте злиот...

... 7 Чеда, никој да не ве мами. Кој чини праведност, праведен е така како што е и Тој праведен.
8 Кој чини грев, од ѓаволот е, зашто ѓаволот греши од почетокот. Затоа се јави Божјиот Син, за да ги разурне делата на ѓаволот.
9 Ниту еден кој е роден од Бог не чини грев, зашто Неговото семе е во него, и не може да греши, бидејќи е роден од Бог.
10 По ова се препознаваат Божјите чеда и ѓаволските чеда: секој што не чини праведност не е од Бог, ниту пак оној што не го љуби својот брат.
11 Зашто ова е веста што ја чувте од почетокот: да се љубиме еден со друг!
12 Не како Каин којшто беше од злиот и го уби брата си. И зошто го уби? Затоа што неговите дела беа зли, а на брат му праведни.
13 Не чудете се, браќа, ако светот ве мрази.
14 Ние знаеме дека преминавме од смрт во живот, бидејќи ги љубиме браќата. Оној кој не љуби, тој останува во смртта.
15 Секој што го мрази својот брат, е убиец, а знаете дека во ниеден убиец нема вечен живот.
16 Љубовта ја познаваме по тоа што Тој го положи својот живот за нас; и ние сме должни да ги положиме своите животи за браќата.
17 А кој има световни блага и го види братот свој во нужда, па го затвори своето срце пред него, како може Божјата љубов да остане во него?
18 Чеда, да не љубиме со збор или со јазик, туку со дело и вистина.
19 По тоа ќе познаеме дека сме од вистината, и ќе ги увериме своите срца пред Него,
20 зашто кога нашето срце не осудува, Бог е поголем од нашето срце и знае се.
21 Мили мои, ако срцето не не осудува, имаме доверба пред Бог,
22 и што и да побараме од Него, добиваме затоа што ги пазиме Неговите заповеди и го правиме тоа што Му е Нему по волја.
23 А Неговата заповед е оваа: да веруваме во името на Неговиот Син, Исус Христос, и да се љубиме еден со друг, како што Тој ни заповеда.
24 Оној кој ги пази Неговите заповеди, останува во Него, а и Тој во него. А по ова знаеме дека Тој е во нас: по Духот што ни Го дал...

...20 Ако некој рече: "Го љубам Бога", а го мрази својот брат, лажливец е, зашто кој не го љуби својот брат кого го видел, не може да Го љуби Бог, Кого не Го видел.
21 Од Него ја имаме оваа заповед: кој Го љуби Бог, да го љуби и својот брат
...

...2 По ова познаваме дека ги љубиме Божјите деца: кога Го љубиме Бог и ги извршуваме Неговите заповеди.
3 Ова е Божјата љубов: да ги извршуваме Неговите заповеди, а Неговите заповеди не се тешки...

goran-twin,
На човек не му е потребна никаква книга,тие само сведочат за една поинаква состојба.
Убавината во тоа е следново.
Откако преку книги и сведоштва на луѓе кои доживеле соединување со исконското настанаа поделби кај луѓето.Помислата за Неговото постоење направи раздор.

Зато самиот бог ке се закопа,за да го спаси човештвото.Помислата за неговото постоење ќе го закопа.
Тое е и убавината,но за жал оние кој се тврдокорни ќе се држат за него,со што ќе бидат повлечени во дупката.
Бедните по дух ќе продолжат понатаму.
Затоа се вели да се отфрли све од овој свет за да се родиш повторно,ново небо да дојде.

Сосема е јасно дека токму патот што е опишан за Исус е патот до Тоа,
и вистинит е.Но тие книги имаа една задача.
На еден да му успее да го постигне истото и тогаш крајот ќе дојде.
Тоа е како часовник за човештвото.

goran-twin,Бог ќе се закопа да го спаси човештвото,а ти кого спасуваш?
Барем една душа,за да ги изодиш патот доле.

Книгата не треба да се држи како штит пред себе,доволно е човек да има чиста и искрена љубов кон својот ближен.
Затоа отфрли све од овој свет,вкључувајќи и книги,религии,групи и оди радувај му се на оној кој го љубиш,ужибај во плодовите на љубовта.

Датум на внесување: 07.Јули.2012 во 03:47
Jas sepak sum malku skepticna vo odnos na seto ona koga stanuva zbor za pravilno ljubenje. Seuste nemam oseteno ljubov ili pak ne umeam da ja prepoznaam ljubovta vo sebe.

Ako nisto drugo barem sum iskrena.

-------------

Датум на внесување: 07.Јули.2012 во 05:01
Ти си на правиот пат.

И не се потресувај ако не дојдеш до оноа што некој го посочува како "права" или "вистинска" љубов. Важно е да почнеш од почетокот, а тоа е од себе, како круна на Боженствената Креација. Само внимавај да паднеш во замките на Егото.  намигнување

-------------

Датум на внесување: 07.Јули.2012 во 12:44
Мене ми е крајно неприфатлив зборот правилно љубење. Ако не го осетам јас тоа од срце залудно е да прочитам стотици правила. Нема поента. Кога се поставуваат правила за правилно сакање често пати за нас.. умот ни мати дека тоа е недостижно. Правилата се за умот, не за срцето

-------------

Датум на внесување: 07.Јули.2012 во 13:09
Амин!

-------------

Датум на внесување: 07.Јули.2012 во 21:51

goran-twin,
На човек не му е потребна никаква книга,тие само сведочат за една поинаква состојба.
Убавината во тоа е следново.
Откако преку книги и сведоштва на луѓе кои доживеле соединување со исконското настанаа поделби кај луѓето.Помислата за Неговото постоење направи раздор.

Зато самиот бог ке се закопа,за да го спаси човештвото.Помислата за неговото постоење ќе го закопа.
Тое е и убавината,но за жал оние кој се тврдокорни ќе се држат за него,со што ќе бидат повлечени во дупката.
Бедните по дух ќе продолжат понатаму.
Затоа се вели да се отфрли све од овој свет за да се родиш повторно,ново небо да дојде.

Сосема е јасно дека токму патот што е опишан за Исус е патот до Тоа,
и вистинит е.Но тие книги имаа една задача.
На еден да му успее да го постигне истото и тогаш крајот ќе дојде.
Тоа е како часовник за човештвото.

goran-twin,Бог ќе се закопа да го спаси човештвото,а ти кого спасуваш?
Барем една душа,за да ги изодиш патот доле.

Книгата не треба да се држи како штит пред себе,доволно е човек да има чиста и искрена љубов кон својот ближен.
Затоа отфрли све од овој свет,вкључувајќи и книги,религии,групи и оди радувај му се на оној кој го љубиш,ужибај во плодовите на љубовта.

Она што го зборуваш за погребението е во склад со реченицата:кој се понижува ќе биде издигнат,а кој се издига ќе биде понижен.Тоа значи дека Христа постапуваше токму така како што поучуваше.
Но тенка е нишката на мудроста и заблудата.
Со погребението на Бога,не значи дека Бог не сака ние да го прославуваме во овој свет. За да го разбереш тоа треба да ги земаш во предвид сите реченици и објаснувања што се кажани за славата и понижувањето.А не да се заглавуваш само на една реченица како што прават протестантите и исламот,кој потоа вадат некое свое толкување на таа една реченица кое нормално таквото толкување би било контрадикторно со останатото во библијата.И после велат контрадикторна е библијата,а всушност се работи за неразбирање од нивна страна.
Христа се понижи до погребение,но отецот го издигна до небесата.И го прослави уште во овој свет.За кои и ние сме должни да му ја оддаваме сета слава,уште во овој свет.
Така сите треба да се понизуваме и Бог ќе не издигнува,доколку сме блажени.
Ние сами себе да не се прославуваме,Бог е тој што ќе не прослави,уште во овој свет.
Но ние добро е еден спрема друг да си даваме пофалби и почит за добрите дела кои ги правиме.
За сето тоа во посланијата на св. Апостол Павле има добри примери и објаснение.

Датум на внесување: 08.Јули.2012 во 17:47
Бог е љубов,сметам дека се согласуваш со тоа.
Па да ги замениме зборовите.

Она што го зборуваш за погребението е во склад со реченицата:кој се понижува ќе биде издигнат,а кој се издига ќе биде понижен.Тоа значи дека Христа постапуваше токму така како што поучуваше.
Но тенка е нишката на мудроста и заблудата.
Со погребението на (љубовта)Бога,не значи дека (љубовта)Бог не сака ние да го прославуваме во овој свет.

Ако постои високо ќе постои и ниско,ако има слава ќе постои и осуда.
Сети се на примерот со водата-дождот.Таа не осудува никој ако не ја слави,ниту ги наградува оние кој и се поклонуваат.Подеднаква е за сите,не дели на праведни и грешни.

За да го разбереш тоа треба да ги земаш во предвид сите реченици и објаснувања што се кажани за славата и понижувањето.А не да се заглавуваш само на една реченица како што прават протестантите и исламот,кој потоа вадат некое свое толкување на таа една реченица кое нормално таквото толкување би било контрадикторно со останатото во библијата.И после велат контрадикторна е библијата,а всушност се работи за неразбирање од нивна страна.
Христа(љубовта) се понижи до погребение,но (љубовта)отецот го издигна до небесата.И го прослави уште во овој свет.За кои и ние сме должни да му ја оддаваме сета слава,уште во овој свет.
Така сите треба да се понизуваме и Бог(љубовта) ќе не издигнува,доколку сме блажени.
Ние сами себе да не се прославуваме,Бог (љубовта)е тој што ќе не прослави,уште во овој свет.
Но ние добро е еден спрема друг да си даваме пофалби и почит за добрите дела кои ги правиме.
За сето тоа во посланијата на св. Апостол Павле има добри примери и објаснение.

Ако си го видел синот(љубовта) си го видел и отецот(љубовта).Бидејќи тие се едно.

Ќе образложам тоа како јас ги гледам нештата,може сум во грешка,но добро е да разменуваме мислења.

Ги посматрам луѓето,но не само она кое визуелно го гледам туку и она кое не се гледа.
На пример кога гледаш постара особа-старец секогаш се прашувам,дали во него живее бебето,мочето,тинејџерот..и другите периоди од неговите промени.Телото е променливо,но дали се променува и духот или еден умира,а друг доаѓа.Ако живет сите во едно тело тогаш тие ќе се покажат.
Но никако да се види во старецот духот на палавото момче или слободата во однесувањето на пубертетот или цврстината и силата на изградена и оформена личност.За нив постојат некој бледи сеќавања.

Каде се тие кој живееле во тој старец?
Дали сакале да легнат и да бидат закопани отстапувајќи им го местото на следниот кој доаѓа,под притисок на времето и промената на телото?
Можеби не сакаат да умра.
Како тогаш да се изборат за своето постоење?
Многу едноставно,луѓе кои доживуваат просветлување се одлична прилка тие да се промовираат.
Како религија или филозофија на живеење.
сам можеш да уочиш според карактерните особини на тие духови да ги уочиш во некој религии,филозофии и групи.

На почетокот постирав слика,чив дух е таму?
Тој не е ниту роден-почеток што значи нема крај,ниту има име,има храна која ние не ја знаеме,тој не од овој свет во кој другите духови живета,не гледа,ниту слуша,ниту збори.(за слушањето така-така,може слуша некој гласови за кој не знае од каде доаѓаат)

Ако сакаме да оформиме слика,таа би била дека тој што не е роден е стеблото-со коренот,а они кој доаѓаат после него се гранките.
Значи секоја гранка е споена со коренот,од исто место црпат храна.

Но исто така може да се каже дека е змеј со неколку глави,кој зборува од стомакот.
Може до безкрај да давам споредби,за животот,луѓето и сите нешта кој не опкружуваат,цареви и слуги.

Но,секогаш кога има некој кои седи на престол ќе има и суд,за праведни и неправедни.
А така не прави водата.

А бидејќи водата е во тебе,остави да делува онака како што делува и надвор од тебе.
Тебе ти останува само да видиш како таа делува,а за тоа не ти требаат книги.

Датум на внесување: 08.Јули.2012 во 21:13

Бог е љубов,сметам дека се согласуваш со тоа.
Па да ги замениме зборовите.

Забораваш дека Христа беше воедно Син божји и Син Човечки.

Христа(Синот Човечки) се понижи до погребение,но (љубовта)отецот го издигна до небесата.И го прослави уште во овој свет.За кои и ние сме должни да му ја оддаваме сета слава,уште во овој свет.
Така сите треба да се понизуваме и Бог(љубовта) ќе не издигнува,доколку сме блажени.
Ние сами себе да не се прославуваме,Бог (љубовта)е тој што ќе не прослави,уште во овој свет.

Еве уште еден пример за понижувањето на Христа и прославувањето од Отецот.За кој пример муслиманите не го сваќаат и велат самиот Христа се нарекуваше Син Човечки.
13 И кога дојде Исус во земјата на Кесарија Филипова, ги праша учениците Свои и рече: “За кого Ме сметаат луѓето - Мене, Синот Човечки?
14 Тие одговорија: “Едни за Јована Крстител, други за Илија, а некои за Јеремија или за еден од пророците.”
15 А Он им рече: “А вие, за кого ме мислите?
16 Симон Петар одговори и рече: “ти си Христос, Синот на живиот Бог.”
17 Тогаш Исус му одговори и рече: “Блажен си ти , Симоне, сине Јонин, оти тело и крв не ти го открија тоа, а Мојот Отец, Кој е на небесата.
18 А Јас тебе ти велам: ти си Петар и на тој камен ќе ја изградам црквата Своја, и вратите на пеколот нема да ја надвладеат.

Но,секогаш кога има некој кои седи на престол ќе има и суд,за праведни и неправедни.
А така не прави водата.

А бидејќи водата е во тебе,остави да делува онака како што делува и надвор од тебе.
Тебе ти останува само да видиш како таа делува,а за тоа не ти требаат книги.

Оној кој седи на престолот не се споредуваше само со вода,туку и со цар,домаќин,квасец,правда,светлина.....
Ти се заглавуваш само на еден збор и за тебе ми даваш претстава на она што го реков:

За да го разбереш тоа треба да ги земаш во предвид сите реченици и објаснувања што се кажани за славата и понижувањето.А не да се заглавуваш само на една реченица како што прават протестантите и исламот,кој потоа вадат некое свое толкување на таа една реченица кое нормално таквото толкување би било контрадикторно со останатото во библијата.И после велат контрадикторна е библијата,а всушност се работи за неразбирање од нивна страна.

Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 00:00

Забораваш дека Христа беше воедно Син божји и Син Човечки.

Беше,..?Повеќе не е?

И повторно ќе ти го повторам истото.
Целата тајна се крие во водата,
Таа не дели на муслимани,христијани,будист,администратор или модератор,на маж или жена,на животно или растение.
Дава на сите за да се зачува родот на она што создала приодата,а не на тоа што создал човекот(книги,храмови,идоли).

п.с.Во врска со цитатите.
Ако тој им кажел кој е, тие ќе фрлаа камења по него.
Затоа постојано прашувал.

goran-twin,
Да не бидеме заглавени само во едно, јас со еден збор,а ти со цитати да промениме нешто.
Еве ти одбери со кој дух да збориме.

Сакаш со бебето,кое ги менува нештата околу себе со самото тоа што постои,
или сакаш со детето да си играме доктори или да брмчиме со колички емитирајќи го светот околу себе.   брррррмммм,брррррммммм......
Или со пубертетлијата на кого му работат хормоните и кој мора да го покаже своето постоење,да биде забележан од спротивниот пол,борејќи се со своите ривали.
Можеме и со лукавиот и итриот,кој сака да се вивне во небото демнејќи го својот плен.
А можеби сакаш со најискусниот-старецот насочуваќи ги неискусните и припремајќи ги за играта наречена живот.
Можеме и во сон да збориме,да ги носиме лошите во замка,а добрите да ги спасуваме покажувајќи им го патот користејќи ја нивната суета,онака како што прават мртвите.
Која глава од змејот сакаш,одбери ти?

Само немој да го земеш вилувчето со три боцки, па го нападнеш змејот.

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 08:04
Kako pravilno se ljubi BOG?

Pa ne se dogovorivme nitu shto e toa BOG голема насмевка pa sega kje se dogovorime kako da go ljubimeголема насмевка brejjjjjj...намигнување

A za patishtata ...i za toa nema da se slozhime... смеење

Ima mnogumina  shto sakaat da si "patuvaat" po poznati patishta...ili odnapred proucheni...tie se nekako sigurni, poznati... a ako i ni se sluchajno  smachi od niv... kje si zememe neshto za "olesnuvanje" i zavrshena rabota...голема насмевка

Ama ako ni e neshto nepoznato...e toa e vekje big problem голема насмевка mozhe duri i da se izgubime ...pa nedaj Bozhe da ne se vratime po "pravilniot pat"ѓавол

Nepoznatoto, strashno plashi...neli?намигнување 

A voopshto ne e neoznato... mozhebi samo sme zaboravile...голема насмевка ili pak se ushte barame nekakov trag...koj i ne postoi...плазење ne postoi nitu patot... osven vo nash*te "umni glavi"...голема насмевка i dur ne go izodime...намигнување

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Постирано од: mkd76
Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 12:20
Како правилно се Љуби Бог?
- Погрешно формулирано прашање
Нема правилно и неправилно Љубење на Бог
Или го љубиш или не
- Со кој репер ке определиш што е правилно , а што не/
Што е правилно за тебе , за друг може не е.
И ти си во право и тој е во право. И Што е сега правилно?

Постирано од: brza
Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 14:06
tuka praviloto e  deka ...site se vo pravo !да

..pa samiot si kaza be! голема насмевка

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 14:32

...конечно дојде време и оваа тема да ја "разработи".газење од смеење

..ако те види Бог вака угол-гол..си наебал брат!!!.намигнување

Ќе видиш после што е љубов...и како се * ЉУБИ БОГ.јави ми се

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 18:37

Таа не дели на муслимани,христијани,будист,администратор или модератор,на маж или жена,на животно или растение.
Дава на сите за да се зачува родот на она што создала приодата,а не на тоа што создал човекот(книги,храмови,идоли).

Штом не ги прифаќаш останатите параболи од библијата за споредбата на Бога,а прифаќаш исклучиво само една,т.е. водата,во тој случај ти и даваш божествена слика на водата,како водата да е Бог.А сепак водата е само вода.Божјиот закон вели:
8 Не прави идоли и никакви ликови на она, што е на небото горе, и што е на земјата долу, и што е во водите под земјата,
9 не им се клањај и не им служи

Муслиманите нема да те разберат.

Штом не знаеш за што говорам, тогаш јасно ми е дека не ти е јасно што говорам.

Мене ми е многу јасно што говориш.Извичниците се мојот став.Прашалниците се одговор во прашална форма.Како што има одговор во потврдна форма,има одговор и во прашална форма. Доколку незнаеше дека постои одговор во прашална форма,тогаш ти препорачувам малку да се позанимаваш и со граматика.Ај поздрав сега.

А тоа значи дека моите зборови и Исусовите цитати не се за твоите уши.

Твоите зборови и Исусовите цитати се патоказ на две страни.

Датум на внесување: 09.Јули.2012 во 23:03

Штом не ги прифаќаш останатите параболи од библијата за споредбата на Бога,а прифаќаш исклучиво само една,т.е. водата,во тој случај ти и даваш божествена слика на водата,како водата да е Бог.А сепак водата е само вода.Божјиот закон вели:
8 Не прави идоли и никакви ликови на она, што е на небото горе, и што е на земјата долу, и што е во водите под земјата,
9 не им се клањај и не им служи

Муслиманите нема да те разберат.

Некако, како да очекував ваков одговор.
Но добро, што е тука е!

Вууууууууууммммммм,Вууууумммммммммм........
ИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ (шкрипка)
БББББББрррррррррррррррррррррр,ммммммммммммммммммммммммм

Ајде ела да наполниме бензин во мојата куќа.
На три спрата е, на третиот спрат живеам ,на вториот имам бензиска,а доле имам продавница за камили.

ББББББрррррррррммммммм,бррррррррррррммммммм,брррррррррмммммммм
Брррррррррммммм бррррррррррмммммм,

Утре ќе си играме пак!?

Датум на внесување: 10.Јули.2012 во 02:56

А тоа значи дека моите зборови и Исусовите цитати не се за твоите уши.

Твоите зборови и Исусовите цитати се патоказ на две страни.

Кога ќе се вратам од таму од каде што дојдов , мене ќе ми судат за оноа што говорам, па гревот ќе биде само мој.

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2012 во 19:26
Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing,
there is a field. I'll meet you there.

Let the beauty we love be what we do.
There are hundreds of ways to kneel and kiss the ground.

Rumi

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2012 во 23:32
.

.

Погледај во Христа!

.

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 12.Јули.2012 во 13:26
Како правилно се љуби Бог?
Прво и основно - не постои религија или религиски ситем кој потврдува како се љуби Бог. Религијата и релииските системи вршат ефективно три работи и тоа доста успешно го прават со милениуми:
1. Го дели народот (на христијани, муслимани, будисти, хиндуисти, суфисти, вахабисти, католици, православни, протестанти, саботари, методисти, јеховини сведоци, таосити, зен-будисти и секакви - исти).
2. Ја контролира масата со примена на методологија на страв (покорете се на папата, тој е личен гласник на Бог, плашете се од него, Бог казнува бла бла)
3. Креира морал и морални вредности (засновани на чист егоизам).
Бог правилно се љуби, преку соединување на сите индивидуи како еден организам. Обединување на целото човештво да функционира како еден организам. Слично на телото - секоја клетка е уникатна сама за себе, но работи како унифициран сегмент од ткиво. Ткивото, како унифициран систем, формира орган, органите како целовит систем формираат организам. Организмот - оние клетки кои работат "сами за себе" ги препознава како канцерогени клетки.
Прво и основно што треба да се сфати е дека човекот има само една потреба - да искусува задоволство. Кратко кажано да биде - егоист. Бог е спротивната сила - силата која дава.
Не постои човек кој искрено дал. И давањето е резултат на егоистичка калкулација (давам чоколадо, за да ми кажеш фала, значи правам трговија - не давам). Ништо не може човекот да направи во однос на својата природа. Впрочем, така го создал Бог - со цел да прима задоволство. Правилното љубење на Бог е во иденификација на еквивалентност на форма како него, т.е. друг начин на примање на задоволство. Едноставно кажано - поправка на егоизмот, не негово уништување, туку поправка.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 12.Јули.2012 во 19:32
Originally posted by mkd76 mkd76 напиша:

Како правилно се Љуби Бог?
- Погрешно формулирано прашање
Нема правилно и неправилно Љубење на Бог
Или го љубиш или не
- Со кој репер ке определиш што е правилно , а што не/
Што е правилно за тебе , за друг може не е.
И ти си во право и тој е во право. И Што е сега правилно?

Еве ако некој сака да ја изрази својата љубов кон Бог со тоа што ќе ја распара утробата на 5 годишно девојче, ќе се замота себе си со тенкото црево и ќе стои свртен на Исток така 3 дена? Така смета дека е правилно.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 12.Јули.2012 во 22:37
Originally posted by pHp pHp напиша:

...
Бог правилно се љуби, преку соединување на сите индивидуи како еден организам. Обединување на целото човештво да функционира како еден организам. Слично на телото - секоја клетка е уникатна сама за себе, но работи како унифициран сегмент од ткиво. Ткивото, како унифициран систем, формира орган, органите како целовит систем формираат организам. Организмот - оние клетки кои работат "сами за себе" ги препознава како канцерогени клетки.

.

Тука нема повеќе ни грци, ни jудејци, ни обрезани, ни необрезани, ни варварин, ни скит, ни роб, ни слободен, а се` и во се` е - Мудроста БОЖЈА - Христос!

.
И како што е телото едно, а има многу делови, и сите делови од тоа тело, па колку и да се тие, едно тело се, така и - Мудроста БОЖЈА - Христос!

.

Прво и основно што треба да се сфати е дека човекот има само една потреба - да искусува задоволство. Кратко кажано да биде - егоист. Бог е спротивната сила - силата која дава.
Не постои човек кој искрено дал. И давањето е резултат на егоистичка калкулација (давам чоколадо, за да ми кажеш фала, значи правам трговија - не давам). Ништо не може човекот да направи во однос на својата природа. Впрочем, така го создал Бог - со цел да прима задоволство. Правилното љубење на Бог е во иденификација на еквивалентност на форма како него, т.е. друг начин на примање на задоволство. Едноставно кажано - поправка на егоизмот, не негово уништување, туку поправка.

„Вистина, вистина ти велам: ако некој не се роди одозгора, не може да го види царството Божјо.”

Единствениот Вистински и Совршен БОГ не е Тој кој што го створил човекот егоистичен, туку таа деформација го инфицира човекот покасно, кога тој (прелажан од отецот на похлепата) го зајадува плодот на животонепријатниот дуализам!

п.с. Мислата дека Единствениот Вистински и Совршен БОГ го создал човекот егоистичен, е човекова пројекција, причинета преку непознанието БОЖЈЕ, кое единствено може да се добие преку Евангелието на Мудроста (Милоста) БОЖЈА Исус Христос!

.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 13.Јули.2012 во 09:49

.

Тука нема повеќе ни грци, ни jудејци, ни обрезани, ни необрезани, ни варварин, ни скит, ни роб, ни слободен, а се` и во се` е - Мудроста БОЖЈА - Христос!

.
И како што е телото едно, а има многу делови, и сите делови од тоа тело, па колку и да се тие, едно тело се, така и - Мудроста БОЖЈА - Христос!

.

Тоа велам - да се функционира како едно тело преку корекција на индивидуализмот и егоизмот.

.

[QUOTE=pHp]

„Вистина, вистина ти велам: ако некој не се роди одозгора, не може да го види царството Божјо.”

Единствениот Вистински и Совршен БОГ не е Тој кој што го створил човекот егоистичен, туку таа деформација го инфицира човекот покасно, кога тој (прелажан од отецот на похлепата) го зајадува плодот на животонепријатниот дуализам!

п.с. Мислата дека Единствениот Вистински и Совршен БОГ го создал човекот егоистичен, е човекова пројекција, причинета преку непознанието БОЖЈЕ, кое единствено може да се добие преку Евангелието на Мудроста (Милоста) БОЖЈА Исус Христос!

.

Не реков дека Бог го создал човекот егоитичен - туку дека го создал со една единствена одлика и својство - да прими задоволство. (егоист - не егоистичен).
Се согласувам дека подоцна таа потреба станала перверирана со спознавањето на дуализмот.
Факт е дека се, ама апсолутно се што правиме во животот го правиме со една цел - да примиме задоволство.

Главната поента ми е дека, доколку човек внатре во себе во своето срце е роб на својството на краен индивидуализам и первертиран егоизам, може да клања, да се моли, да пости, да пали свеќа, медитира, пости и т.н. - се е бадијала, ќе остане далечен од Бог.
Се додека човек - слепо и механички - само ги следи догмите на даден религиски систем - останува далеку од себеспознание и од можноста первертираниот егоизам свртен кон сам себе (само за мене, во смисла на прашањето - што имам ЈАС од тоа) да го "претвори" во примање на задоволство како дел од ЕДНО. Во смисла, примање на задоволство на целината. Буквално како живо тело - се додека секоја клетка прима задоволство сама за себе - не функционира целовитоста на системот, па така целиот оранизам (човештвото) не може да ги прими вистинските задоволства како целина.

-------------

Датум на внесување: 13.Јули.2012 во 13:18

Се додека човек - слепо и механички - само ги следи догмите на даден религиски систем - останува далеку од себеспознание и од можноста первертираниот егоизам свртен кон сам себе (само за мене, во смисла на прашањето - што имам ЈАС од тоа) да го "претвори" во примање на задоволство како дел од ЕДНО.

Амин !

Тоа е Исусовата порака не само до фаризеите и до апостолите, туку и до сиот народ.

Поправо, ТОА е Исусовото учење.

-------------

Постирано од: mkd76
Датум на внесување: 13.Јули.2012 во 19:18

Твое е да го фрлиш каменот , а колку и какви бранови тој ќе направи тоа не е твоја работа-Зборови на Далај Лама упатени на Киејша Литл Грендматхер

Кој има Уши ке чуе, кој има Очи ке види
Амин

Датум на внесување: 13.Јули.2012 во 21:03

Не реков дека Бог го создал човекот егоитичен - туку дека го создал со една единствена одлика и својство - да прими задоволство. (егоист - не егоистичен).
Се согласувам дека подоцна таа потреба станала перверирана со спознавањето на дуализмот.
Факт е дека се`, ама апсолутно се` што правиме во животот го правиме со една цел - да примиме задоволство.

Главната поента ми е дека, доколку човек внатре во себе во своето срце е роб на својството на краен индивидуализам и первертиран егоизам, може да клања, да се моли, да пости, да пали свеќа, медитира, пости и т.н. - се е бадијала, ќе остане далечен од Бог.
Се додека човек - слепо и механички - само ги следи догмите на даден религиски систем - останува далеку од себеспознание и од можноста первертираниот егоизам свртен кон сам себе (само за мене, во смисла на прашањето - што имам ЈАС од тоа) да го "претвори" во примање на задоволство како дел од ЕДНО. Во смисла, примање на задоволство на целината. Буквално како живо тело - се додека секоја клетка прима задоволство сама за себе - не функционира целовитоста на системот, па така целиот оранизам (човештвото) не може да ги прими вистинските задоволства како целина.

.

Убаво кажано(!) ...     иако со погоре болдираното (во цитатот) потполно не се сложувам!

.

.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 13.Јули.2012 во 22:42
Originally posted by mkd76 mkd76 напиша:

Твое е да го фрлиш каменот , а колку и какви бранови тој ќе направи тоа не е твоја работа-Зборови на Далај Лама упатени на Киејша Литл Грендматхер

Кој има Уши ке чуе, кој има Очи ке види
Амин

да

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 14.Јули.2012 во 01:57
,,,,,,,,a koj bog,,,,i shto e pravilno ili nepravilno,,,,,,,,,,,

,,,,,,,, koga sme veke kaj nego ,,,,, on e vo sekoj od nas,,,,,

,,,pochnete od sebe i od najbliskite shirejki go krugot,,,,,,,na ljubenjeto,,,,,so vklucheno ego do maksimum,,,,

,,,,na bog ne mu treba nishto ,,,,shto poveke se obiduvame da mu se priblizhime toj e se podaleku od nas,,,,,,

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 15.Јули.2012 во 12:55
Originally posted by pajser pajser напиша:

,,,,,,,,a koj bog,,,,i shto e pravilno ili nepravilno,,,,,,,,,,,

.

Ова е многу важно прашање, бидејќи има многу (т.н.) “богови“, “пророци“, “учители“, “учења“, “пракси“, ... кои што можат да се нарекуваат секако, ама засигурно не потекнуваат од Совршената Вистина!

Во тоа време, откако продолжи Исус, рече: „Те прославувам, Оче, Господи на Небото и на земјата, зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните, а си им го открил на децата!
Да, Оче, зашто таква беше Волјата Твоја.
Се’ ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.

(Ев.Матеј 11:25-27)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Декември.2013 во 14:49
Dali nekoj pishuva pravilaзбунетост

Ako se “predadesh na boga” vistinskiнамигнување , ne mozhesh da proveruvash dali toa funkcionira , potochno - shto se dobiva…  (neshto kako posleden pritisok na  “duhovniot lukavko”).голема насмевка

Ednostavno go nema “toj” shto bi go pravel toa, nitu pak da kazhesh - “jas” se predadov”.

Predavanjeto ,ne e sedenje so “skrsteni race” kako shto mnogumina miluvaat da kazhat.

Samo ima razlika vo izrazuvanjeto…niz sekoj pojaven oblik.

I sekako izbor - koj “kral” kje dejstvuva…

-------------

Постирано од: alf
Датум на внесување: 30.Декември.2013 во 19:55

Марко: 12:33
да го љубиш ближниот како себеси, тоа е многу повеќе од сите паленици и жртви.

Датум на внесување: 30.Декември.2013 во 20:24
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Predavanjeto ,ne e sedenje so “skrsteni race” kako shto mnogumina miluvaat da kazhat.

Амин!

Луѓето тоа го прават од неразбирање.

Љубовта и милосрдието не се именки, туку глагол. Љубовта е конкретна активност.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk