Испечати | Затвори го прозорот

Австралија Australia - Македонци Macedonians 1976

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Македонци ширум светот
Опис на форумот: Новости и активности на нашинците од сите континенти
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25498
Датум на принтање: 20.Мај.2022 во 06:41
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Австралија Australia - Македонци Macedonians 1976
Постирано од: mungos80
Наслов: Австралија Australia - Македонци Macedonians 1976
Датум на внесување: 16.Февруари.2012 во 08:39
Австралија, Австралија - Столе Попов 1976 (втор дел)
Филмот го одразува животот на македоните иселеници и печалбари во Австралија. Со нивното заминување во далечната земја, во туѓина, некои од нив успешно се социјализираат, а некои пак постојано остануваат со дилемата за своето враќање. Преку личните искажувања и метафоричната дескрипција на севкупниот живот во новото опкружување, изразена со мозаични филмски експресии, се запознаваме со работата на македонските иселеници, едукацијата на нивните деца, црковните свечености какви што се крштевките и венчавките, но и смртта како неизбежен дел од човековото битисување.
Награди 1976 ФЈДКФ, Белград, Гранд Приџ „Голем златен медал" за Столе Попов -------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи СугаревКоментари:
Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 16.Февруари.2012 во 08:40


-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев


Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 16.Февруари.2012 во 08:40


-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев


Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 16.Февруари.2012 во 08:41


-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев


Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 16.Февруари.2012 во 08:42

Се надевам дека имаме некој форумџија кој ќе си препознае некој од своите роднини , кој се дел од филмот.


-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи СугаревИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk