Што е смислата на смртта ?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25436
Датум на принтање: 07.Февруари.2025 во 21:58 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Што е смислата на смртта ?
Постирано од: Pica pica
Наслов: Што е смислата на смртта ?
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 17:57
Moze malku izgleda morbidno,no koga vekje imame tema shto e smislata na zivotot zoshto da nemame I edna vakva tema.
Smrta e sostaven del od postoenjeto na sekoj chovek . Nekoj I se gnevni zoshto im gi zema najmilite,drugi velat deka so uspokojuvanjeto bliznite im se pri boga,dodeka drugi imaat golem strav da se soochat so nejze. Ima I takvi koj ja posakuvaat nemozejki da ja izdrzat bolkata koja im ja nanesuva zivotot.
Kako I da e,smrta go kopira zivotot,odnosno go sledi zivotot vo sekoj chekor. Sekoj grad vo koi ziveat lugeto ima I grad na mrtvi-grobishta,edna zgrada vo koja ziveat zivite,smrta ima masovni grobnici.
Kolku I da negirame taa eden den kje legne pokraj sekoj chovek zemajki go zivotot od nego.
Shto e smislata na nejzinoto postoenje?
|
Коментари:
Постирано од: емил
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:05
Смисалот од смрта е да се ослободиш од даноци и кредити што неможеш да ги платиш или да се ослободиш од некоја неизлечима болест .
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:11
Podaj do carevoto na carot,a bozjoto na boga.
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:15
да се надополнам на погорниот мој пост -ако си питач и секој ден се пикаш во контењерите за да се бараш храна подобро да се самоубиеш
нема смисла од такво постоење
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:17
Na smrta bi I dal zenski karakter ,nejzinata praznina e tolku golema so shto taa samo nastojuva da se ispolni.
Ke go progolta sekoj chovechki zivot samo da pochustvuva vo svojata praznina zivot.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:27
Ako ti nemozesh da se zamislish vo nivniot zivot I so istiot ne mozesh da se pomirish,ne si nauchil nishto od zivotot koj tebe ti e daden.
|
Постирано од: Novak Nastich
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:33
Pica pica напиша:
Moze malku izgleda morbidno,no koga vekje imame tema shto e smislata na zivotot zoshto da nemame I edna vakva tema.
Smrta e sostaven del od postoenjeto na sekoj chovek . Nekoj I se gnevni zoshto im gi zema najmilite,drugi velat deka so uspokojuvanjeto bliznite im se pri boga,dodeka drugi imaat golem strav da se soochat so nejze. Ima I takvi koj ja posakuvaat nemozejki da ja izdrzat bolkata koja im ja nanesuva zivotot.
Kako I da e,smrta go kopira zivotot,odnosno go sledi zivotot vo sekoj chekor. Sekoj grad vo koi ziveat lugeto ima I grad na mrtvi-grobishta,edna zgrada vo koja ziveat zivite,smrta ima masovni grobnici.
Kolku I da negirame taa eden den kje legne pokraj sekoj chovek zemajki go zivotot od nego.
Shto e smislata na nejzinoto postoenje?
| Bez da mi se navredis drugarce,ali POGLUPAVA TEMA DO SEGA NEMAM VIDENO! Vcera pomisliv deka na Veroispovest se najglupavite temi na santim kvadraten,ali so ovaa tema ti gipobedi site u kvalitet..oni se bolji od tebe samo u quantitet
------------- Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 18:41
Blagodaram, Moze barem da dadesh I ti doprinos vo temata,kako ti ja razbirash smrta.
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 29.Јануари.2012 во 20:48
Pica pica напиша:
Na smrta bi I dal zenski karakter ,nejzinata praznina e tolku golema so shto taa samo nastojuva da se ispolni.
Ke go progolta sekoj chovechki zivot samo da pochustvuva vo svojata praznina zivot.
|
Pica pica напиша:
Ako ti nemozesh da se zamislish vo nivniot zivot I so istiot ne mozesh da se pomirish,ne si nauchil nishto od zivotot koj tebe ti e daden.
|
Многу добро објаснето.
Би рекол и од друг агол, дека е и конечно ослободување од се .
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 21:09
И смртта и животот се тесно поврзани со четвртата димензија-времето. Зошто постои времето? Зошто мора да има почеток и крај?
Од друга страна за оние кои веруваат во реинкарнација, смртта и повторното раѓање имаат голема смисла/логика. И смртта не е ослободување од се, дури и по нашата смрт продолжуваме да се грижиме за нашите потомци на земјата.
|
Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 21:10
Pica pica напиша:
Blagodaram, Moze barem da dadesh I ti doprinos vo temata,kako ti ja razbirash smrta.
|
Тој е вечен, затоа ни се смее на сите нас...
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 30.Јануари.2012 во 21:38
smislata na smrtta e vo nejzinata smisla za seopsht nov pochetok
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 12:16
saguaro напиша:
И смртта и животот се тесно поврзани со четвртата димензија-времето. Зошто постои времето? Зошто мора да има почеток и крај?
Од друга страна за оние кои веруваат во реинкарнација, смртта и повторното раѓање имаат голема смисла/логика. И смртта не е ослободување од се, дури и по нашата смрт продолжуваме да се грижиме за нашите потомци на земјата. |
Да, но во космологијата времето не постои. Нема почеток (минато), нема крај (иднина), постои само "СЕГА". Поставено на друг начин, целосно се согласувам и со тебе и со пајсер за смислата на смртта.
Не се грижиме само за нашите потомци, туку за сите и за целокупниот поредок на животот овде(се соединуваме со Универзалното,) до нашата следна инкарнација.
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 13:11
Pica pica напиша:
Na smrta bi I dal zenski karakter ... |
За почеток, на ,,смрта,, би и` додал уште едно т, па да биде - смртТа...
Животот може да има некаква смисла, но смртта нема никаква смисла, бидејќи не сум ја осетил. Кога ќе (ако ) умрам, ќе кажам каква смисла има.
Тоа можеме Исус да го прашаме... интересно, толку има напишано Исус рекол ова, Исус рекол она, но не знам дали некаде се спомнува Исус да каже нешто во врска со тоа како изгледа да си умрен (тие 3 дена пред да ,,воскресне,,). Ако може некој да одговори. Фала однапред.
-------------
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 18:22
LiDivio напиша:
Pica pica напиша:
Na smrta bi I dal zenski karakter ... |
За почеток, на ,,смрта,, би и` додал уште едно т, па да биде - смртТа...
|
LiDivio напиша:
Животот може да има некаква смисла, но смртта нема никаква смисла, бидејќи не сум ја осетил. Кога ќе (ако ) умрам, ќе кажам каква смисла има.
Тоа можеме Исус да го прашаме... интересно, толку има напишано Исус рекол ова, Исус рекол она, но не знам дали некаде се спомнува Исус да каже нешто во врска со тоа како изгледа да си умрен (тие 3 дена пред да ,,воскресне,,). Ако може некој да одговори. Фала однапред. | Бидејќи на смрта и дадов женски карактер,не мора во толкава крајност да одиш, доволно е да осетиш и почуствуваш како е да си женско.
Има ли смисла постоењето на мажот без жената или постоење на жената без мажот? Па според тоа,животот нема никаква смисла без смрта и обратно. Па нели и самиот Исус вика јас сум невеста и младоженец.
Треба да се прашаш како е истовремено да си жив и мртов,а не да бараш одговор само од едното.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 20:04
...da umresh ...e smislata!
...inache ,...na shto ke lichi svetov ako sekoj shto se rodil...ne umira!
...glupo pitanje,...arno vika nekoj pogore!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 21:43
Внеси реплика - Што е смислата на смрта ?
Pa valjda malku da odmorime od zivotot?
------------- Incredible Blue
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 22:04
Што е смислата на смрта ?
Да не потсети дека во овој материјален свет ништо не е перманентно... и дека ние сме тука само на еден годишен одмор.
Затоа уживајте го без да правите атачменти и без да го земате премногу сериозно.
Еден ден ќе си отидете од тука онака како што сте дошле... голи и боси... без ништо.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: tomfarek
Датум на внесување: 31.Јануари.2012 во 22:59
za da zivee mora da umre..pcenicnoto zrno prvin se pogrebuva i zakopuva vo zemja..umira za da se rodi preubav klass...)))
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 12:32
Za da imame uvid za toa shto ne sme....
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 13:15
vo minatoto moravme da umirame za da se vkluchime vo sogleduvanjeto na zhivotot., no sega mozhe i porano..da se razbudime i konechno da ja napravime smrtta beznachajna...kako shto e kazhano vo devettiot uvid....
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 14:57
LiDivio напиша:
Тоа можеме Исус да го прашаме... интересно, толку има напишано Исус рекол ова, Исус рекол она, но не знам дали некаде се спомнува Исус да каже нешто во врска со тоа како изгледа да си умрен (тие 3 дена пред да ,,воскресне,,). Ако може некој да одговори. Фала однапред. |
Па ете според Куранот, Исус не умрел на крстот...
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:15
Во Евангелијата на Новиот Завет се говори за духовното умирање и раѓање, а не телесно како што си мислат луѓето. Се говори за умирање на човечкиот син и раѓање на Синот Бохји. Телесното е привремено, додека душата е вечна. Исус не проповеда ништо за привременото освен да не се врзува за него и да биде премавнато.
Токму затоа беше осуден од свештениците, криво набеден до римјаните и распнат на крстот.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:19
Но каде тоа во Новиот завет сепак се спомнуваше дека се умира два пати?...
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:29
...nejzinata smisla e ....povekje da ne se machish so smilata na ,...zivotot!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:39
saguaro напиша:
Но каде тоа во Новиот завет сепак се спомнуваше дека се умира два пати?... |
Два пати е кога:
1. Умирањето на старото (Егото и суетата со сите врзувања за ова материјално тело и материјален свет ) и раѓањето на новото духовно (симболизирано со крштевањето, измивањето на старото и валканото од себе и раѓање на новото и чистото). Луѓето некогаш ги менувале и своите имиња симболизирајќи и на тој начин дека повеќе немаат ништо со нивната стара личност. Така, на пример, Савле станува Павле.
2. Телесното умирање.
Оние кои не се препородуват и просветлуваат во текот на својот материјален живот умираат само еднаш - телесно.
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:48
Zatoa i se veli da "umresh" pred da umresh! toa mu doagja dva pati!
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:51
А што ако се мисли на смртта на астралното тело?
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 15:54
Spored mene ne postoi smrt... se e edna imaginacija na nashiot um - duri i prosvetluvabjeto...ragjanjeto, smrtta... A umot e samo eden oblik na Svesta...
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 18:28
Messenger напиша:
Што е смислата на смрта ?
Да не потсети дека во овој материјален свет ништо не е перманентно... и дека ние сме тука само на еден годишен одмор.
Затоа уживајте го без да правите атачменти и без да го земате премногу сериозно.
Еден ден ќе си отидете од тука онака како што сте дошле... голи и боси... без ништо. | Messenger, Заборави да го спомнеш харемот од девици.
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 21:58
Внеси реплика - Што е смислата на смрта ?
Da im otstapis mesto na pomladite? Nesto kontra od ona u avtobusi...
------------- Incredible Blue
|
Датум на внесување: 01.Февруари.2012 во 23:32
...da gi ostavish milionite na onie shto ...edvaj chekaat da ...''skinesh''!
toa e!
|
Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 02.Февруари.2012 во 16:34
brza напиша:
toa e!
|
Hehehe brza, dobar si stom si specalil milioni
A onie sto nemaat milioni , sto e nivnata smisla za smrtta?
------------- SOLI DEO GLORIA
|
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 14.Февруари.2012 во 21:58
воопшто не сакам да размислувам за смртта...можеби и немам време....или едноставно не сакам или пак смислата на животот ми е многу поубава.....затоа што нема смисла.....се она што имаме ..се она што создаваме ....се она што сакаме....останува зад нас..на нас е само да оставиме некој свој печат...дека сме постоеле.....затоа ја барам смислата овде и сега.......а таму ...таму сите одиме сами.....онака како и што сме се родиле....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2012 во 23:36
KINGDAVID напиша:
brza напиша:
toa e!
|
Hehehe brza, dobar si stom si specalil milioni
A onie sto nemaat milioni , sto e nivnata smisla za smrtta?
| ...ne znam dali primeti ama ,..akcentot mi beshe staven na onie shto chekaat...bogatiot da ''skine'' .
..a ne za nego lichno .
|
Постирано од: FosterThePeople
Датум на внесување: 14.Февруари.2012 во 23:42
Според мене смртта е отстапување место за развој на други души,а како одмор за веќе развиената. Зборував за природна смрт,убиството го сфаќам сосема инаку.
------------- I just wanna feel real love.
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 14.Февруари.2012 во 23:54
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 19.Февруари.2012 во 17:48
Изгледа сум премногу буквалист... за да најдам смисол... во прашањето, не па друго...
|
|