Испечати | Затвори го прозорот

Штo e Бoг?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25408
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 00:43
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Штo e Бoг?
Постирано од: zoranjanev1
Наслов: Штo e Бoг?
Датум на внесување: 21.Јануари.2012 во 16:03
Слoбoднo мoжeтe дa мe oбвинитe зa пaнтeизaм, нo ќe ви кaжaм: сè e Бoг.

Коментари:
Постирано од: Pica pica
Датум на внесување: 21.Јануари.2012 во 20:57
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

Spored kazanoto i tie shto bi te obvinile se od Boga, bidejki toj e se.

Vazno ti prv im kaza .
Sega Bog neka mu ja misli.

Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 21.Јануари.2012 во 22:25
И интернетот е Бог.

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 21.Јануари.2012 во 23:27

Јас би рекол поинаку: Бог е сèприсутен но не е сè Бог. Бог е еден единствен и ништо не му е рамно по моќ и способноста сам по себе да биде неисцрпен извор на енергија.

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 10:15
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Јас би рекол поинаку: Бог е сèприсутен но не е сè Бог. Бог е еден единствен и ништо не му е рамно по моќ и способноста сам по себе да биде неисцрпен извор на енергија.

Дури и најтврдите и најстудени тела во природата се составени од честици. Секоја честица вибрира и со самото тоа е енергија. Дури и да не вибрира, сепак поседува потенцијална енергија. Ако Бог е сам по себе неисцрпен извор на енергија, тогаш СЕ е Бог. Дури и пенкалото што го држиме, хартијата на која пишуваме, воздухот што го дишеме... Се материјално и нематеријално е енергија. Бог е извор на енергија, па одтука пак, СЕ Е БОГ.

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 10:21
SE e vo "NEGO".

Taka da i "TOJ" e vo SE ama ne e SE.

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 21:53
Ако на почетокот немаше ништо освен Бога, а потоа Бог создаде с'е... тогаш секако дека сето  создадено е од Божјата твар.

Бог е во с'е и с'е е во Бога.

Ништо не е надвор од Него.

С'е е Еднобитие, со различен степен на свесност за Себе си.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 10 Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14     

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 21 За да бидат сите Eдно; како што си Ти, Татко, во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас.
http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 23 Јас во нив, а Ти во Мене, за да бидат совршени во Eдно.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  17

Од ова поедноставно и појасно мислам дека неможе да се кажe.
Кој има очи нека чита, кој има уши нека слуша, кој може нека разбере, кој умее нека осознае...

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 25 Праведен Татко, светот не Те запозна, а Јас Те запознав, и овие познаа дека Ти си Ме пратил.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 26 Им го објавив Твоето име и ќе го објавувам, па љубовта, со која Ме возљуби, да биде во нив, и Јас во нив.”

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 23:03
Bog moze da bide se',no se' nemoze da bide Bog.

Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 23:03
Не можам да поверувам како за 6 години веќе , ќе станат 7 нема таква отворена тема со таков наслов !!!!

Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 23:10
Има неколку, не една, но тие се под малу подруги наслови. А колку пати сме го дискутирале истово под сосем други наслови на теми...  ух

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 23:18
Originally posted by svemirski_duh svemirski_duh напиша:

Bog e SE, a ne postoi izbor dali mozhe ili ne mozhe da bide.

I SE e od Boga i vo Boga, bez obzir dali e svesno za toa ili ne.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 34 А Исус рече: „Татко, прости им, оти не знаат што прават!”

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА, Глава  23 

-------------

Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 23:36
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Bog e SE, a ne postoi izbor dali mozhe ili ne mozhe da bide.

I SE e od Boga i vo Boga, bez obzir dali e svesno za toa ili ne.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 34 А Исус рече: „Татко, прости им, оти не знаат што прават!”
<h1>ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЛУКА, Глава  23 
</h1>

Ne drzi ni trunka be Messenger deka bezuslovno Bog e se'. Se' e od Boga,toa e tocno no ne e se' Bog iako moze Bog da bide se'.

Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 00:06
Ami ako Alah (Bog) e Bezgranichen i Seopfaten, kako mozhe neshto da bide nadvor od Nego. голема насмевка

-------------

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 02:23
јас мислам дека нема ни два посто верници во монотеистичка религија што си имаат врска што значи тоа што го цитирал Messenger, ниту пак некогаш се обиделе да размислат... кратко кажано, веруваат во празно
баш такви реченици ме оддалечуваат од тоа да верувам во било што што не го чувствувам со сетилата, не само религијата, туку општо верувањата на кој никој не се труди ни да им даде објаснување... како што се суеверијата на пример
никогаш не сум се трудел да зафаќам страна на фронтот религија-наука, ама науката за разлика од религијата, ако тврди нешто, се обидува да го докаже и да најде начин да го искористи... кај денешните верници ме разочарува што не гледам такво нешто, нити се трудат да си објаснат нешто, нити се трудат да го искористат тоа во најдобри цели... епа тогаш, која е поентата на религијата?
никогаш не сум размислувал за тоа кој е бог, од каде потекнува и која е поентата на неговото постоење, туку едноставно ме интересирале пораките кои се пропагираат и нивната поента и за која цел може да се искористат во денешните наши општества за наше најголемо добро
а тоа како бог бил се, во што се содржел и контрафрази од сето тоа, нешто што во денешно време го кажува само некој што не е при себе, само ми прават да ми биде одбивни сите тие размислувања на такви теми

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 10:48
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

...оддалечуваат од тоа да верувам во било што што не го чувствувам со сетилата...

Како биолошко битие имаш 5 сетила, вид, слух, мирис,допир, топло-ладно.
Секое сетило регистрира дадена фрекфенција на вибрација и пренесува информација до одреден центар во кората на мозокот, така препознаваш. Но, постои инфрацрвена и ултравиолетавоа светлнина, па не ја гледаш. Постои субсоничен, суперсоничен и ултразвук, кои не ги слушаш. Постои магнетно поле, кое не го чувствуваш. Постојат електромагнетни бранови кои не ги гледаш, слушаш, чувствуваш. Не можеш да кажеш дека не постојат, само зошто не ги регистрираш со сетилата. Од објективниот, физички свет, и сите појави процеси кои постојат во него, ти како биолошко бите (јас и сите луѓе) регистрираме и перцепираме само 5%. Дали знаеш дека постојат феромони (честици за сексуална комплементарност) кои не ги мирисаш? Од нив многу зависи дали сексуално ќе се возбудиш или не. Дали ќе развиеш симпатија или не? Феромоните се мирисаат, ама ти не ги мирисаш.
Дали си запознаен со оптички и звучни илузии? Знаеш ли колку е лесно да ги излажеш сетилата? А најлесно се лаже токму сетилото на кое најмногу му веруваме - очите!
Има "свет" многу богат и многу поголем од оној кој го регистрираме со сетилата...

-------------
Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство

Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 11:28
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 1                                   

1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.

2 Тоа беше во почетокот во Бога.

14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас...........

Ова е едно од најдобрите објаснувања за тоа што е Бог.

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 23.Јануари.2012 во 21:22
Originally posted by pHp pHp напиша:

...оддалечуваат од тоа да верувам во било што што не го чувствувам со сетилата...

Секое сетило регистрира дадена фрекфенција на вибрација и пренесува информација до одреден центар во кората на мозокот, така препознаваш. Но, постои инфрацрвена и ултравиолетавоа светлнина, па не ја гледаш. Постои субсоничен, суперсоничен и ултразвук, кои не ги слушаш. Постои магнетно поле, кое не го чувствуваш. Постојат електромагнетни бранови кои не ги гледаш, слушаш, чувствуваш. Не можеш да кажеш дека не постојат, само зошто не ги регистрираш со сетилата. Од објективниот, физички свет, и сите појави процеси кои постојат во него, ти како биолошко бите (јас и сите луѓе) регистрираме и перцепираме само 5%. Дали знаеш дека постојат феромони (честици за сексуална комплементарност) кои не ги мирисаш? Од нив многу зависи дали сексуално ќе се возбудиш или не. Дали ќе развиеш симпатија или не? Феромоните се мирисаат, ама ти не ги мирисаш.
Дали си запознаен со оптички и звучни илузии? Знаеш ли колку е лесно да ги излажеш сетилата? А најлесно се лаже токму сетилото на кое најмногу му веруваме - очите!
Има "свет" многу богат и многу поголем од оној кој го регистрираме со сетилата...

aferim

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 00:06
Originally posted by pHp pHp напиша:

зборуваш за нешто за кое сме дознале преку науката, која утврдила одредени верувања и се обидела тие да се искористат во развојни цели
и феромоните ти се лош пример, реакцијата од феромони е рефлекс, а не секоја рефлекс е условен од петте сетила... сепак, некој се обидел да даде логично објаснување за такви феномени
и има многу такви примери во науката, која објаснува нешта кои нашите сетила не се доволно моќни да ги осетат, такви се атомите на пример... тука е и мојата поента, она што науката го пропагира, го применува во практика и така, многу настани за кои нашите сетила не се свесни, ги искристуваме во секојдневието и во развојот, а тоа е доказ дека постојат
побитно од докажувањето, е практичната примена на одредена поента, тоа сакам да го доловам
тоа што не го сакам кај христијанските верници е што веруваат во нешто за кое сметаат дека е забрането се размислува и да се објаснува, а тоа ги попречува во негово пропагирање и практикување на основните идеали... затоа и е дозволено да има толкава огромна политичка и општествена манупулација со религиите и некој се осмелил да ги толкува преку секти, да ги користи во воени цели
затоа и сакам да кажам, не се обидувајте да убедувате некој дека бог постои, кој е тој и зошто постои и како треба некој безусловно да верува во сето тоа, само правите збрка кај тие што размислуваат... обидете се да ја примените религијата во реалност, бидејќи верувам дека некој и за тоа ја створил

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 00:17
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН
Глава 1                                   

1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.

2 Тоа беше во почетокот во Бога.

14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас...........

Ова е едно од најдобрите објаснувања за тоа што е Бог.

ова не е објаснување, ова е незасновано тврдење и баш поради такви тврдења има се повеќе атеисти во светов... тера некого да верува во нешто, што не може да го примени во практика
истото ова дозволува да има многу толкувања на религијата и ниедно не е искористено во добри цели
мислам дека целата религија има отидено во погрешна насока со толкувањата за постоењето на бог, неговата поента на овој свет, начинот на кој тој постои во него, во што се содржел и како ние зависиме од него... но ако продискутирам зошто го мислам ова мислам дека погрешно ќе ме разберете, па го одбегнувам тоа

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 09:22
Zatoa i Isus rekol: "Sekoj zbor ne e za sechii ushi".

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 11:40

....обидете се да ја примените религијата во реалност, бидејќи верувам дека некој и за тоа ја створил...

Една применливост е прифаќањето на човекот на самиот себе си во неговата вистинска природа. Кога човек ќе се прифати себе си, тогаш може да ги освести своите "гревови". И кога ќе ги освести, може да се измири со нив. Вистинското измирување со сопствените "гревови" резултира во неповторување на истите, едноставно постанување на подобро човечко битие. Религијата (психологијата, антропологијата, донекаде и социологијата) се науки за битието, за битисувањето. Не можеш да бараш материјална применливост од нив, туку волјева, котивациона, морална и т.н. Зошто самото битие е нематеријално. Применливоста може да се бара во себе-реализација и самоактуализација. Токму тоа и сакам тебе да ти кажам, не можеш да веруваш само во она што го чувствуваш со сетилата, затоа ти наведов примери. Чисто психолошки,(психологијата е егактна наука, со научен метод), секој рефлекс е потикнат од дразба (надворешна или внатрешна). Самиот збор "рефлекс" е скратеница од "рефлексија", одговор, одраз на нешто од надвор, одраз на некаков стимулус. Феромоните се честици кои ги дразнат нервните завршетоци во носот, кој потоа по систем на калиум-натриумова пумпа се пренесуваат до слепоочниот дел од кората на нео-кортексот, каде се наоѓа центарот за мирис, за потоа по систем на повратна спрега(feedback) да резултира во реакција (самата дразба се препознава, па сигналот патува до фронтален кортекс каде се создава перцепција, перцепцијата враќа до таламусот, таламусот го потикнува автономниот нервен систем на чело со хипофизата, автономниот нервен систем повлекува реакција во ендрокринолошкиот систем, надбубрежни жлезди и тестиси/јајници, таа сосотојба се нарекува сексуална возбуденост). За да има рефлекс, мора да има дразба. Голем дел од дразбите, нашите сетила не ги регистрираат. Адекватно на тоа, нема и свесно сознание.
Применливост на религијата? Еве конкретна - почни да веруваш. Вербата (од било каков карактер) е чувство, кое долготрајно, го актуелизира човекот да постигнува и да совладува пречки и потешкотии, го зајакнува цикличниот процес на интринистичка мотивација, ги зацврстува стандардите на личниот морал и ја држи волјата како црта на личност постабилна (психолошки објаснето,зошто сакаш наука, психологијата пак ти велам е егзактна наука базирана на научен метод ).

-------------

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 18:37

Ami ako Alah (Bog) e Bezgranichen i Seopfaten, kako mozhe neshto da bide nadvor od Nego. голема насмевка

Na nacin,kako sto nie so nasata svest,razum,go obfakjame celiot svemir,taka i Bog so negovite atributi opfakja se'.

Датум на внесување: 24.Јануари.2012 во 19:54
Sakash da kazhesh deka Toj sedi nekade nastrana i samo so umot go ja opfakja negovata Kreacija ?

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 25.Јануари.2012 во 06:33

затоа и сакам да кажам, не се обидувајте да убедувате некој дека бог постои, кој е тој и зошто постои и како треба некој безусловно да верува во сето тоа, само правите збрка кај тие што размислуваат... обидете се да ја примените религијата во реалност, бидејќи верувам дека некој и за тоа ја створил
Одлична забелешка! На форумов многу се филозофира за Бог и духовноста, но малце се има остварување. Многу теорија, малце реализација.
А да беше спроведено во реалност тоа што викаш, светов ќе беше далеку подобро место за живот.

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 13:52

Sakash da kazhesh deka Toj sedi nekade nastrana i samo so umot go ja opfakja negovata Kreacija ?

Ne.
Ne veruvam deka Bog sedi nekade vo nekoj ogranicen prostor. No ne veruvam deka Bog e i mausot koj za nekoja minuta ke go fatam vo raka i jas so nego ke upravuvam. Kako sto "nemoze" da obitava (da sedi) nekade nastrana,taka nemoze i vo nekoj covek ili vo nekoe drvo ili vo bilo sto.

Nie ne mozeme da ja opfatime kakvotijata na Boga so nasiot um i razum. Bog e nesto sto ne moze da se sporedi so nisto.
Bog bdee nad se'. I se' e pod negova kontrola. Ne pagja nitu eden list od drvoto bez Negovo znaenje,kako sto ni kazuva k*r'anot.
Kako sto kazav,Svetot e sozdaden,kako preku nego bi go spoznale negoviot Stvoritel,ogledalo Bozje. Bog e vladar na celiot Univerzum i toj e nasekade i nad se bdee i so se upravuva. Kako sto vo edna pravedna drzava nemoze da se napravi nisto bez da dobies odobrenie od vlastite taka i vo univerzumot nisto nikoj ne moze da stori bez Bozja volja. Nie mozeme da ja odbieme negovata naredba no ne i negovata volja.

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:21
Бог е и во глушецот и во мачката која го лови тој глушец.

Океан и е бранот кој се издвојува од него, како и капките кои де се делат при секое судрање на брановите... и во капката вода се содржи севкупниот квалитет на океанот.

Оноа што нам ни се причинува како нешто одделно со различни квалитети на манифестирање и вредности според нашето судење за нив, не е ништо друго туку Еднобитие кое само ни се причинува како безгранично различни нешта.

Точно е дека капката вода не може да направи оноа што може океанот како маса, па затоа неа не ја поистоветуваме со океан, но разликата меѓу нив се состои само во формата на нивната манифестација. Никогаш не тврдиме дека капката е океан, но никогаш не велиме и дека капката не е океанот. Освен разликата во нивната манифестација и оноа што следи како последица од тоа, не постои никаква друга суштинска разлика.

Исус беше распнат поради таквото учење, Менсур беше обесен и искасапен токму затоа што го јавно го велеше тоа.

Денес би им се збиднало истото. тага

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:31

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:37

Океан и е бранот кој се издвојува од него, како и капките кои де се делат при секое судрање на брановите... и пареата која се крева од топлината на Сонцето.

Оноа што нам ни се причинува како нешто одделно со различни квалитети на манифестирање и вредности според нашето судење за нив, не е ништо друго туку Еднобитие кое само ни се причинува како безгранично различни нешта.

Исус беше распнат поради таквото учење, Менсур беше обесен и искасапен токму затоа што го јавно го велеше тоа.

Jas vi napisav sto zboruva eden Mistik,koj e sinonim denes za Sufizmot okolu Mensur Haladz,preku edna mnogu interesna anegdota a koja ne ti se dopadna verovatno,bidejki go pobiva vaseto tvrdenje pa ja izbrisavte.

Nakuso ke objasnam. Toa e kako koga ljubenata go prasala svojot ljuben,dali ja saka nea poveke ili samiot sebesi.
Toj i rekol: Taka vo tebe sum ponishten,da od glava do peti so tebe sum ispolnet. Vo moeto bitie postois samo ti. Kako kamen koj vo rubin cisti se pretvara.Toj so osobinite socevi se ispolnil.Kako sto jas,sebesi se sakam zaradi svojot sin,zdravje posakuvam da ne taguva mojot sin....

I Faraonot isto taka rekol: "Jas sum Hakk" no bil ponizen.
I Mensur rekol "jas sum Hakk" no bil spasen.
Bidejki ima razlika pomegju tie dve "jas".
Prvoto go prati Allahova kazna a drugoto Allahova milost.Zatoa sto edniot e crn kamen a drugiot karneol.
Edniot e neprijatel na svetloto a drugiot vljuben zestoko.
O nametlivecu drzok,ova "jas"znaci "Toj"vo naj dlabokata svest.
NIZ EDINSTVO SO NUROT (SVETLOSTA BOZJA) A NE KROZ UCENJETO ZA INKARNACIJA

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:40
Ima razlika pomegju dvete "jas" ama sepak na se odeleni... angelot, gjavolot i boga...

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:47

Jas vi napisav sto zboruva eden Mistik,koj e sinonim denes za Sufizmot okolu Mensur Haladz,preku edna mnogu interesna anegdota a koja ne ti se dopadna verovatno,bidejki go pobiva vaseto tvrdenje pa ja izbrisavte.

свемирски_дух, не е доблесно да шириш невистини и да ги повторуваш како "Оче наш".

За ова веќе имавме коресподенција преку ЛП и многу добро знаеш дека твоево тврдење е потполна невистина. Самиот си напиша во сокриениот коментар дека ти е потполно јасно оти напишаното очекуваш да не биде оставено поради едно многу јасно правило на форумов, кое вети дека ќе го почитуваш и ќе го поправиш тој коментар доколку не биде дозволен поради следење на правилата.

Ако сакаш на форумов да бидеш сфатен сериозно, да ти биде посветено должно внимание и да имаш соодветна дискусија со членовите те молам биди човек на место и однесувај се коректно.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:51
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Ima razlika pomegju dvete "jas" ama sepak na se odeleni... angelot, gjavolot i boga...

Mnogu e jasno,viktorija... Kamenot so pomos na soncevite zraci moze rubin da postane,no ne i sonce.
Taka i covekot,so silna ljubov prema Boga,moze da se ispolni so negovata svetlina,no nemoze da postane Bog.

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 14:57
" Ne li Vi rekov bogovi ste "

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:00

" Ne li Vi rekov bogovi ste "

Osven toa sto biblijata e menuvana,vredi barem vo kontext da se cita.

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:03

Nakuso ke objasnam. Toa e kako koga ljubenata go prasala svojot ljuben,dali ja saka nea poveke ili samiot sebesi.
Toj i rekol: Taka vo tebe sum ponishten,da od glava do peti so tebe sum ispolnet. Vo moeto bitie postois samo ti. Kako kamen koj vo rubin cisti se pretvara.Toj so osobinite socevi se ispolnil.Kako sto jas,sebesi se sakam zaradi svojot sin,zdravje posakuvam da ne taguva mojot sin....

Prvoto go prati Allahova kazna a drugoto Allahova milost.Zatoa sto edniot e crn kamen a drugiot karneol.

Не знам што ти е поентата на напишаново и не знам дали и самиот го разбираш, но ќе го повторам оноа што го реков претходно:

Точно е дека капката вода не може да направи оноа што може океанот како маса, па затоа неа не ја поистоветуваме со океан, но разликата меѓу нив се состои само во формата на нивната манифестација. Никогаш не тврдиме дека капката е океан, но никогаш не велиме и дека капката не е океанот. Освен разликата во нивната манифестација и оноа што следи како последица од тоа, не постои никаква друга суштинска разлика.

Кога капката вода ќе си умисли дека таа не е океанот тогаш ќе се оддели од него и ќе направи грев. Тоа е вистинското оделување и одрекување од Бога.

34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

3а оној кој не се дели од Бога, оној кој го следи Исусовото учење:

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:04
Ti blagodaram, Messenger

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:06

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:16

Не знам што ти е поентата на напишаново и не знам дали и самиот го разбираш, но ќе го повторам оноа што го реков претходно:

Оноа што нам ни се причинува како нешто одделно со различни
квалитети на манифестирање и вредности според нашето судење за нив, не
е ништо друго туку Еднобитие кое само ни се причинува како безгранично
различни нешта.

Точно е дека капката вода не може да направи
оноа што може океанот како маса, па затоа неа не ја поистоветуваме со
океан, но разликата меѓу нив се состои само во формата на нивната
манифестација. Никогаш не тврдиме дека капката е океан, но никогаш не
велиме и дека капката не е океанот. Освен разликата во нивната
манифестација и оноа што следи како последица од тоа, не постои никаква
друга суштинска разлика.

Кога капката вода ќе си умисли дека таа не е океанот тогаш ќе се оддели од него и ќе направи грев. Тоа е вистинското оделување и одрекување од Бога.

34 Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: ‘Јас реков: богови сте?
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  10

3а оној кој не се дели од Бога, оној кој го следи Исусовото учење:

12 Вистина, вистина ви велам: кој верува во Мене, делата што ги правам Јас, ќе ги прави и тој. Ќе прави и поголеми од овие.
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  14

Messenger,mnogu ubavo go razbiram ona sto go napisav. Covek moze so ljubov da bide ispolnet no nemoze toj da postane drug covek.
Kazi mi sto e so onie koi ne veruvale vo Isus i koi nemozat da gi napravat istite dela,za pogolemi muabet da ne prajme ? Neli imase koi go raspnaa Isus i Mensur ? Ili tie se kapki koi se odvoija od moreto i napravija grev ? Dali se i ponataka bogovi ? Od kogo bese kasapen Mensur i Isus,od losite bogovi ?
More Messenger,vie malku videte sto pisuvate.

Ke povtoram; Kamenot,so pomos na soncevata svetlina moze da postane Rubin,no nemoze da postane sonce.

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:31
Не дискутирам повеќе со тебе додека не се корегираш во својот однос и не се извиниш јавно, како што јавно изнесе голема невистина за форумов и администрацијата.

Извини, ама ако ти можеш да се однесуваш без одгворност кон оноа што го говориш и без респект кон твоите соговорници, не заслужуваш да ти биде посветено внимание.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:36

Не дискутирам повеќе со тебе додека не се корегираш во својот однос и не се извиниш јавно, како што јавно изнесе голема невистина за форумов и администрацијата.

Извини, ама ако ти можеш да се однесуваш без одгворност кон оноа што го говориш и без респект кон твоите соговорници, не заслужуваш да ти биде посветено внимание.

Koga bi znael koja e pricinata za da vi se izvinam. Na kogo i so sto go navrediv ?
Izvineteme i vie,no ni jas ne mozam da mu udostojuvam na necie ego,zaradi toa sto e administrator da mu velam aferim na sekoja poraka.
Sovesno i odgovorno tvrdam deka na nikogo nemam navredeno za ovolkava panika da se diga. Zapoznajtese sebesi. Rumi veli: "Koga covek bi se zapoznal samiot sebesi,bi postanal neprijatel na svojata dusha" slicno,Gete veli: "Da se poznavav samiot sebesi,bi izbegal od samiot sebe"
Sufizmot bara skromnost i poniznost (gi pocituvam dlaboko Sufiite) no ne dozvoluva nisto Kukavicluk.

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:42
Ah toa EGO - TOJ GJAOL!!! breeeee...

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 15:48

Океан и е бранот кој се издвојува од него, како и капките кои де се делат при секое судрање на брановите... и во капката вода се содржи севкупниот квалитет на океанот.

Mi gi zede zborovite od usta !

големо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкање

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 16:34

Rumi veli: "Koga covek bi se zapoznal samiot sebesi,bi postanal neprijatel na svojata dusha" slicno,Gete veli: "Da se poznavav samiot sebesi,bi izbegal od samiot sebe"
Sufizmot bara skromnost i poniznost (gi pocituvam dlaboko Sufiite) no ne dozvoluva nisto Kukavicluk.

А Бог вели, кога ќе се прифатите самите себе, ќе станете поблиски на мене, полични на мене, зошто по негов лик не создал. Едно е да се запознаеш сам себе (да тоа боли, зошто никој не ја сака вистината за себе), но Бог вели, таков си, како таков сакај се себе си. Само ако се измириме сами со себе, нема да имаме потреба од споредба. Ниту па ќе го делиме Бог од материјалното, на нематеријално. БОГ е СЕ. И материјално и нематеријално.
Да претпоставиме дека си сликар. Сликата што ќе ја насликаш - е слика сама по себе или е твоја креација? Ако е твоја креација, нели е тоа дел од тебе? Твоја идеја, твоја визија, твоја работа. Да, сликата си ТИ!
Се е под Божја команда, велиш. Апсолутно. Па, така и маусот што го држиш, немало да биде таму ако Бог не сакал така. Некој го осмислил тој маус, го замислил и го создал. Но, за да може да го создаде, морал да има свест и свесност. А таа свст и свесност е оној дел во човекот што се нарекува дух (душа, psicha), дадена од БОГ.
Па така, СЕ е Бог пријателе, дури и воздухот што го дишеме, водата што ја пиеме, звукот што го слушаме. Зошто се е негова креација. Не е Бог одделен од материјалниот свет. Бог Е материјалниот и Бог Е нематеријалниот свет. Бог е едно, недвојно, совршено, апсолут, со еден збор - СЕ.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 17:11
Адам и Ева отпаднаа од рајското живеење откога почнаа да живеат во дуализам, откога почнаа да судат и пресудуваат што е "добро", а што "зло"... тоа е ѓаволското...

Бог го креира Светот и ...

http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201" rel="nofollow - 31 И Бог виде сè што направи, и ете, беше многу добро.

И Бог им порача на Адам и Ева да го уживаат подареното од Него без двојбености, без барање маани, без исправање "криви дрини", без делења... затоа што секое превреднување на Божјото, секое оделување од Него, претcтавува умирање:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 16 Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината,

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 17 но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”

И првиот грев, најголемото проклетcтво што го стори човекот беше токму видувањето на себе си како нешто посебно од Бога! Тие се засрамија од својата совршена голотија и ја прекрија со исплетени лисја.

Го прекрија Божјото ! Божјата креација ја прогласија за зло !
Првата фрагментација, првото одделување, првото судење и пресудување е првиот и основниот грев од кој човекот пати и ден денес.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2012 во 19:37

Адам и Ева отпаднаа од рајското живеење откога почнаа да живеат во дуализам, откога почнаа да судат и пресудуваат што е "добро", а што "зло"... тоа е ѓаволското...

Бог го креира Светот и ...

http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201" rel="nofollow - 31 И Бог виде сè што направи, и ете, беше многу добро.

И Бог им порача на Адам и Ева да го уживаат подареното од Него без двојбености, без барање маани, без исправање "криви дрини", без делења... затоа што секое превреднување на Божјото, секое оделување од Него, претcтавува умирање:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 16 Господ, Бог, му заповеда на човекот, велејќи: „Јади слободно од секое дрво во градината,

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 17 но да не јадеш од дрвото за познавање на доброто и злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”

И првиот грев, најголемото проклетcтво што го стори човекот беше токму видувањето на себе си како нешто посебно од Бога! Тие се засрамија од својата совршена голотија и ја прекрија со исплетени лисја.

Го прекрија Божјото ! Божјата креација ја прогласија за зло !
Првата фрагментација, првото одделување, првото судење и пресудување е првиот и основниот грев од кој човекот пати и ден денес.

Амин! Токму така! Двојбеноста на овој и оној "свет", материјално и нематеријално, ден и ноќ.

И би ден и би ноќ.Прв ден. А сонцето и месечината ги создал на четвртиот ден.
Епа како би ден и би ноќ уште првиот ден? Затоа што е ЕДНО, недвојбено, недуално. Затоа што Бог е АПСОЛУТНО СЕ. Апсолутна совршеност во секој дел на битието, секој сегмент од самото постоење. Бог е самата генеза. Изворот на се.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 00:31
Ubavi zborovi i prekrasno objasneto.Da se zivee pishuvanoto da ne ostane samo na ubavi zborovi .Tamu kade shto nema temnina i svetlina,sonce i mesechina,mashko i zensko,zivot i smrt,tamu kade shto sve e edno i nedelivo.Sreka shto posti Bog inaku nitu chovekot ne ke postoeshe,za da pishuva ubavi zborovi.Koj bi znael da kaze koga tie bi bile edno,kako e?   

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 09:50
Ako chovekot ne kje postoeshe bez Bog, togash Toj go sozdal i ne e odeleno tuku toa si e vekje Edno.

-------------

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:26
Bog e izmislica... Bog e prikazna... Jas imam antipatija sprema zborot Bog.. zatoa jas veruvam vo energija. Prikaznite vo odnos  na Boga ne gi sakam. Ne mi se verodostojni i argumentite spored moite kriteriumi ne drzat voda.

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:35
Jas zatoa i najchesto upotrebuvam mesto zborot Bog - chista svest.
Nekoi go narekuvaat energija drugi pak Ljubov... Toj ne e lichnost. Sme zboruvale za ova i jas nesakam da se povtoruvam...
Samo kje kazham deka bilo koj koncept "Nemu" ne mu odgovara...

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:41

Ako chovekot ne kje postoeshe bez Bog, togash Toj go sozdal i ne e odeleno tuku toa si e vekje Edno.

Тоа значи дека во тебе е животот и смрта,машкото и женското?
viktorija123 е насекаде околу нас и ние сме во нејзе.

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:43
Uf kakva zabluda! Ma kakva viktorija koj zbori za kreacija jas zboram za SVESTA . Vo Nejze sme a ne vo nekoja si viktorija

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:43
Originally posted by ekszi88 ekszi88 напиша:

Bog e izmislica... Bog e prikazna... Jas imam antipatija sprema zborot Bog.. zatoa jas veruvam vo energija. Prikaznite vo odnos  na Boga ne gi sakam. Ne mi se verodostojni i argumentite spored moite kriteriumi ne drzat voda.

Можеби затоа имаш толку голема потреба од љубов.

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:47

Uf kakva zabluda! Ma kakva viktorija koj zbori za kreacija jas zboram za SVESTA . Vo Nejze sme a ne vo nekoja si viktorija

Viktorijo,Viktorijo
Жив ѓаол си.

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:52

A koj nema potreba za ljubov? Mrtvite pretpostavuvam трепкање A veke koga pocnavme da zboruvame za mene i za mojata potreba za ljubov sto ja baram kako vlijanie odnadvor namesto odnatre toa e od drugi x pricini. Jas ne veruvam vo Biblijata i vo nekoi takvi raboti.. tuku veruvam vo Energija.. nekoj toa go narekuva bog, nekoj go narekuva kosmos.. Istoto e, no jas imam otpor sprema zborot bog zatoa sto e izobliceno so nekoi pisanija. Zivotot e energija pred se.. Ne sum mnogu upatena vo ovie raboti, no spored moite sfakjanja taka e.. za mene e taka.  Ne mora da bide pravilno za nekoj drug toa sto e pravilno za mene... среќа

Najbitno se vrativ vo zivot големо гушкање

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:57

A koj nema potreba za ljubov? Mrtvite pretpostavuvam трепкање A veke koga pocnavme da zboruvame za mene i za mojata potreba za ljubov sto ja baram kako vlijanie odnadvor namesto odnatre toa e od drugi x pricini. Jas ne veruvam vo Biblijata i vo nekoi takvi raboti.. tuku veruvam vo Energija.. nekoj toa go narekuva bog, nekoj go narekuva kosmos.. Istoto e, no jas imam otpor sprema zborot bog zatoa sto e izobliceno so nekoi pisanija. Zivotot e energija pred se.. Ne sum mnogu upatena vo ovie raboti, no spored moite sfakjanja taka e.. za mene e taka.  Ne mora da bide pravilno za nekoj drug toa sto e pravilno za mene... среќа

Najbitno se vrativ vo zivot големо гушкање

Сега откако се врати во живот, стави си камче во кондурчето.

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:57
OVA BESHE ZA EKSZI88

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:59

Така е администратору,ти знаеш како треба да се пресуди,а тоа еее......море уште еден жив ѓаоллл

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 10:59
Auuu ne, ke mi ja zakaca toa kamche peticata смеење ama i vaka ne idam nikade.. sho ke praite tuka bez mene? Ke nema koj da vi bedira i da go drzi balansot na forumov ма ајде

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 11:00

OVA BESHE ZA EKSZI88

Еве и од мене

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 15:18
И од мене ! големо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкање

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 15:55

Сето оноа што знаеме за Бога од писанијата и кажувањата е само човеково толкување за Него... Тој не е тоа.

И самото име Бог е човекова измислица... некои го нарекуваат Алах, други Брама, трети Големиот Архитект, јас си ги нарекувам Креатор... и да, тоа е енергија, токму како што велиш ти.

Според тоа, приказните што ги читаш во писанијата се само човекови интерпретации на таа енергија, најчесто претcтавени како метафори и параболи, а не како буквални збиднувања.

Како што и самата знаеш, животот не е научна дисциплина за да се презентира и објасни со математички формули. Тој е толку комплексен и недофатлив што се вели дека е мистерија... а мистеријата се допира само со срцето, не со главата.

Затоа не треба да се аргументира и докажува ништо за Него. Тоа е потполно бесплодно и јас имам обичај секогаш на оние кои се нафаќаат со таа сизифовска работа да им кажам дека ако успеат во нивниот обид сигурно ќе добијат Нобелова награда. голема насмевка

Таа Енергија само може да се почувствува и да се стопи со неа... да се стане и остане Едно, како што одсекогаш Е...

Тоа наше умирање е повторното раѓање во Неа, повторно биднување Неа или како што се вели со оној човечки верски јазик забележан во писанијата - од син човеков да се стане Син Божји:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 21 3а да бидат сите Eдно; како што си Ти Татко во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 19 А Исус пак во одговор им рече: „Вистина, вистина ви велам, Синот не може ништо да прави Сам од Себе, ако не види што прави Таткото; зашто она што го прави Таткото истото го прави и Синот.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  5

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  3

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 16:13

Така е администратору,ти знаеш како треба да се пресуди,а тоа еее......море уште еден жив ѓаоллл

Дај му го на царот царевото, а на Бога божјoто.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 19:06

Сето оноа што знаеме за Бога од писанијата и кажувањата е само човеково толкување за Него... Тој не е тоа.

И самото име Бог е човекова измислица... некои го нарекуваат Алах, други Брама, трети Големиот Архитект, јас си ги нарекувам Креатор... и да, тоа е енергија, токму како што велиш ти.

Според тоа, приказните што ги читаш во писанијата се само човекови интерпретации на таа енергија, најчесто претcтавени како метафори и параболи, а не како буквални збиднувања.

Како што и самата знаеш, животот не е научна дисциплина за да се презентира и објасни со математички формули. Тој е толку комплексен и недофатлив што се вели дека е мистерија... а мистеријата се допира само со срцето, не со главата.

Затоа не треба да се аргументира и докажува ништо за Него. Тоа е потполно бесплодно и јас имам обичај секогаш на оние кои се нафаќаат со таа сизифовска работа да им кажам дека ако успеат во нивниот обид сигурно ќе добијат Нобелова награда. голема насмевка

Таа Енергија само може да се почувствува и да се стопи со неа... да се стане и остане Едно, како што одсекогаш Е...

Тоа наше умирање е повторното раѓање во Неа, повторно биднување Неа или како што се вели со оној човечки верски јазик забележан во писанијата - од син човеков да се стане Син Божји:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 21 3а да бидат сите Eдно; како што си Ти Татко во Мене, и Јас во Тебе, така и тие да бидат Eдно во Нас.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 19 А Исус пак во одговор им рече: „Вистина, вистина ви велам, Синот не може ништо да прави Сам од Себе, ако не види што прави Таткото; зашто она што го прави Таткото истото го прави и Синот.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  5

http://www.mkbible.net/biblija/index.php" rel="nofollow - 18 Кој верува во Него, нему не му се суди; а кој не верува веќе е осуден.

ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД ЈОВАН, Глава  3

Fala vi za site gushki i vashata grizha.. jas znam deka temava ne e za toa.. ama pocuvstvuvav toplina vo mene... Vozvrakam...

Energija? Vo pravo si za toa sto velis za prezentaciite.. jas verojatno mlado a i karakteristika mi e toa da trcam ko prle pred magare... megutoa se slozuvam so se sto napisa. Energijata e nesto bozestveno.. moze vaka, neli?среќа

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2012 во 21:16
Eve ushte nekolku od mene zlato !големо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкањеголемо гушкање

-------------

Постирано од: Novak Nastich
Датум на внесување: 28.Јануари.2012 во 00:39

Bog e edna bolna iluzija...just my opinion

-------------
Mantijata e Klovnovski kostum sto go nosat dvorskite shutovi na nebesniot dvor

Датум на внесување: 14.Мај.2012 во 12:24

Јас сум пантеист;

Јас тврдам дека отсекогаш Сѐ било Бог, сега Сѐ е Бог, и секогаш Сѐ ќе биде Бог;

Но, сакам да кажам нешто друго:

Дури и (хипотетички) да не било отсекогаш Сѐ Бог, после крајот на времето, секако, Сѐ ќе биде Бог;

Тоа го потврдува следниот, недвосмислен и јасен, стих во Библијата:
...за да биде Бог Сѐ во Сѐ...

љубовљубовљубовљубовљубов

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 16.Мај.2012 во 18:26
.

.

А бе на луѓето им е дадена слобода скоро се’ да мислат, веруваат и кажат, но тоа не е никаков гарант дека тие не се лажат!

Што мислите вие, кои што се сметате себеси рамни или дури попаметни од Христос и Неговите вистински Апостоли и следбеници (?):

Дали духот и темнината во лажгото, во убиецот, во педофилот, во лажниот пророк, во антихристот, во негаторот на Евангелието ... исто така е (вашиот) “бог“!?

.      

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Датум на внесување: 02.Мај.2013 во 04:24

-------------

Датум на внесување: 02.Мај.2013 во 04:59

Бог не е тологија и догма.

-------------

Датум на внесување: 15.Мај.2013 во 13:33

Како сега Бог не е ...?               
Зарем не рече пред некој пост дека Бог е се’?    

Без *Светата Мудрост (Милост) БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - и *Светиот Дух БОЖЈИ, човекот никогаш неможел, неможе, нити пак ќе може да Го запознае, осознае и знае Единствениот Вистински и Совршено *Светол БОГ!    

Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со дух и со вистина.

Ев. Јован 4:24

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: brza
Датум на внесување: 15.Мај.2013 во 13:57

Штo e Бoг?

...shto  bil bog?збунетост

..pa, toa e neshto shto...go nema!голема насмевка

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 15.Мај.2013 во 16:39

Originally posted by brza brza напиша:

...shto  bil bog?збунетост

..pa, toa e neshto shto...go nema!голема насмевка

Се’ што (според телесното сфаќање) го има, ќе помине, но Оној од *Кого, преку *Кого и за *Кого е се’, останува засекогаш!    

„Ете, се’ ново создавам !”

Откровение 21:5

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 15.Мај.2013 во 16:56
Originally posted by spiros spiros напиша:

Како сега Бог не е ...?               
Зарем не рече пред некој пост дека Бог е се’?    

Прелеста е лоша работа. Читај се откога ќе коментираш бидејќи самиот се прашуваш и самиот си одговораш:

Без *Светата Мудрост (Милост) БОЖЈА чиста - за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа - и *Светиот Дух БОЖЈИ, човекот никогаш неможел, неможе, нити пак ќе може да Го запознае, осознае и знае Единствениот Вистински и Совршено *Светол БОГ!    

Се’ што (според телесното сфаќање) го има, ќе помине, но Оној од *Кого, преку *Кого и за*Кого е се’, останува засекогаш!     

Исто така, внимателно читај пред да коментираш:

-------------

Датум на внесување: 15.Мај.2013 во 19:59

Прелестни се сите оние души коишто себеси се сметаат за рамни или дури поарни од Мудроста БОЖЈА чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа, за Кого, во Светото Писмо, прекрасно сведочат вистински сведоци.
Свето Писмо, кое баш поради живото сведоштво на вистинските сведоци за “мудрите“, “умните“, “верните“ и “просветлените“ од овој свет е предмет за одфрлање и изсмејавање.

Е, тоа е вистинската прелест, роде мој драги!

Во тоа време, Исус одговори и рече:

„Те фалам, Татко, Господи на небото и на земјата,

зашто си го скрил тоа од мудрите и разумните,

а си го открил на младенците.

Да, Татко, зашто така беше угодно пред Тебе.

Сè Ми е предадено од Мојот Татко, и никој не Го познава Синот, освен Таткото;

ниту некој Го познава Таткото, освен Синот,

и оној кому Синот ќе му открие.”

”Дојдете при Мене сите, кои се трудите и сте обременети,

и Јас ќе ви дадам одмор.

Земете го Мојот јарем на себе и научете се од Мене,

зашто Јас сум кроток и понизен по срце;

и ќе најдете одмор на своите души;

зашто Мојот јарем е пријатен и Моето бреме е лесно.”

Св.Апостол Матеј 11:25 + ...

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 07:57
Што е бог?
Тоа е измислено интелигентно суштество кое е нопходно потребно на човековата индивидуа за:
- објаснување на непознати работи
- наоѓање утеха во непријатни ситуации
- надеж за подобро утре
- заплашување на народот со цел за стекнување моќ за владеење со него
...

-------------
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!

Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 10:35
да

-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!

Датум на внесување: 22.Мај.2013 во 14:21

за Кого, во Светото Писмо, прекрасно сведочат вистински сведоци
Свето Писмо, кое баш поради живото сведоштво на вистинските сведоци за “мудрите“, “умните“, “верните“ и “просветлените“ од овој свет е предмет за одфрлање и изсмејавање.

Кои се тие "вистински сведоци" кои "животно  сведочат" за Исус во Светото Писмо ?

-------------

Постирано од: janevzoran1
Датум на внесување: 09.Април.2014 во 10:29
Научно е докажано дека марихуаната не ствара зависност !!!
Бора Чорба вика дека кога марихуаната би била легална во цел Свет, би немало војни.
Во некои држави (како, на пример Јамајка) марихуаната е легална, и, во тие држави, луѓето се најдобродушни и најрасположени.

А Афганистан е држава со најмал број на зависници од хероин во Светот.
Во Афганистан хероинот е легален !!!
Александар Аљехин (најголем шахист на сите времиња, со Гари Каспаров), кога станал шампион на Светот во шах, станал ИСТОВРЕМЕНО зависник од хероин и алкохол, и, во наредниот меч, ја изгубил титулата. Тогаш, ги оставил хероинот и алкохолот (сам по себе - какви болници, какви детоксикации !), купил крава за да секогаш има свежо млеко, и, по две години, ја вратил титулата, и истата ја држел до крајот на животот.

До пред околу 50 години, кога во Македонија масовно се произведувал афион, опијум се продавал (без никакви проблеми) на пазар !!!!!!

* * * * *

Научници хипнотизирале некој човек (доброволец), и, во длабока хипноза, му рекле дека ќе го допрат со усијано железо. Потоа, човекот го допреле со (сосема ладна) хартија, а по десет минути, на местото на допирот, се појавила опекотина.

Пред околу 20 години, во Германија, едно (обично, не Светител) младо момче доживеало сообраќајна несреќа. Сите испитувања покажале дека кичмата му е сосема цвикувана. Кога неврохирурзите, внимателно, му кажале на момчето, кое седело во инвалидска количка, дека е безнадежен случај, момчето мирно и ведро рекло: - Ама јас ќе оздравам !. Неврохирурзите се нажалиле мислејќи дека момчето, изгубено од тага, така реагира на тоа нивно соопштение. Но, по две седмици, на контролните испитувања јасно се видело дека кичмата (и коската и нервот !) на тоа момче се регенерираат ! По шест месеци тоа момче трчало !!!!!! (неврохирурзите, од разбирливи, добронамерни, причини, не ја рашириле таа работа јавно).

Секаде по Светот се трансплантираат органи. На пример: бубрег. Како хирурзите му ги поврзуваат нервите на пресадениот бубрег ?!?!?! Воопшто не ги поврзуваат (бидејќи, барем во денешната матерјална медицина, нема шанси да се направи такво нешто) !!!!!! А пресадениот бубрег, без поврзани нерви со другите делови од телото, работи без проблеми, и пациентот нормално живее !!!!!!

На Свети Ѓорѓи му ги кинеле мускулите со искривени клинци, но тоа на Свети Ѓорѓи не му сметало, и раните за десетина минути му ги снемувало. Потоа, на Свети Ѓорѓи му дале да испие чаша полна со жесток отров, и Свети Ѓорѓи со радост го испил отровот, и ништо не му било. На крај, Свети Ѓорѓи го потрупале со негасена вар. По три дена, злиот крал кој му го правел тоа на Свети Ѓорѓи, им рекол на неговите подредени да му ги извадат коските на Свети Ѓорѓи од негасената вар. А кога подредените на тој крал ја тргнале негасената вар од јамата кај што бил затрупан Свети Ѓорѓи, Свети Ѓорѓи излегол жив, здрав, и ведар. (Свети Ѓорѓи три дена и три ноќи без проблеми живеел без храна, вода, и воздух !).
И колку примери има на Светители кои биле фрлани во оган и ништо не им било !

* * * * *

Во Библијата, Исус Христос рекол:
- Јас воскреснувам мртви, лекувам со помисла,...; но, негде околу крајот на времињата, ќе се појават голем број обични (не Светители) луѓе кои ќе прават чуда големи и уште поголеми од мене.

Поради овој стих (и неколку други стихови) во Библијата, јас сум убеден пантеист: Се' е Бог.

(јасно, секој има право на свое мислење).

-------------

Датум на внесување: 09.Април.2014 во 15:53
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Што е бог?
Тоа е измислено интелигентно суштество кое е нопходно потребно на човековата индивидуа за:
- објаснување на непознати работи
- наоѓање утеха во непријатни ситуации
- надеж за подобро утре
- заплашување на народот со цел за стекнување моќ за владеење со него
...

ne site od zborot "bog" pravat nekakov koncept...среќа

ama zatoa, mnogumina preku "nego" steknuvaat "mokj"

-------------

Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 10.Април.2014 во 11:44

Да прашате некој што е Бог и да очекувате дека ке ви даде точен одговор, треба прво точно да ви кажи колкава е вкупната енергија на универзумот, бидејки како илуминиран на кој се му е јасно нема да му биди проблем да направи набрзина една пресметка.

Постирано од: sikter
Датум на внесување: 10.Април.2014 во 11:45
-samo gospod znae shto e bog!

...AKO i toj znae.голема насмевка

Датум на внесување: 14.Април.2014 во 13:18
da se doznavashe... do sega kje se doznaeshe...ima tolku umni lugje...голема насмевка
mora tuka neshto drugo da e vo prashanje...намигнување

-------------

Постирано од: sikter
Датум на внесување: 14.Април.2014 во 19:14
da!

povodlivosta na covekot..[t.e, ..kako  edniot taka  i drugite( barem povekjeto)],

......naivnosta,
  nemanjeto pamet .( iako vazi i za najinteligentno sushtestvoнамигнување)
 i sl.

Датум на внесување: 15.Април.2014 во 15:39
Кога не може да се докажи дека Бог постои или не постои, тогаш како може да се тврди каков е ?

Ако сме навистина искрени, може само да молчиме.

И оној што го разбира молчењето ќе го разбере одговорот.

Сето друго е интелектуална егзибиција.

Зарем не ни е доволна Љубовта необременета со никакви интелектуални фикции ? 

-------------

Датум на внесување: 19.Октомври.2014 во 09:17
https://www.youtube.com/watch?v=MSuCdNEy9w0

https://www.youtube.com/watch?v=FeveuIdpe2c

https://www.youtube.com/watch?v=diT3FvDHMyo

Постирано од: outlook123
Датум на внесување: 19.Октомври.2014 во 14:31
da molchish da, bozhjata ubavina e vistinska magija... pred koja zamolknuvash :))

i koga ja prashale... shto ne iskochish nadvor da ja vidish bozhjata ubavina?

taa odgovorila- shto da iskocham , koga samiot bog e ovde ... :))

togash povtorno molchish.. :))

Датум на внесување: 20.Октомври.2014 во 11:34
(само) три позитивни примера:

1. На некоја хациенда во Мексико живеат, на пример, десет души;

Хациендата е во пустина;

Каде тие десет души од хациендата наоѓаат вода и храна ?!

2. Човек со само еден пресаден бубрег живее нормално триесет и повеќе години;

Транспортот на бубрегот трае најмалку два часа;

А, по медицината, бубрегот вон организам, без проток на крв, умира (некротизира) за пет минути ?!

3. Познат е случајот на војникот Швејк од првата светска војна:

Швејк не сакал да ратува, не пукал, и шетал таму каде што летаат метци;

https://www.youtube.com/watch?v=u1eZaLAhcUM

Датум на внесување: 27.Мај.2015 во 03:50

Штo e Бoг?

-------------

Датум на внесување: 03.Август.2015 во 12:28

http://www.bibleserver.com/text/ESV/John4:24" rel="nofollow - БОГ е Дух , Коj е пред таткоти, мајкати, дедоти, бабати, ... пред Небото и земјата, пред се’ во иманентноста е Трансцедентноста!

Тој е *Вечниот Татко и *Вечната Мајка на *Вечниот Живот.

п.с. Знаете ли дека Светиот Дух во мајчиниот јазик на Прачистата Инкарнација на *Вечниот Живот (Исус Христос = Јахшуах хаМешиах) е во женски род?

... Tој е мајка на сите нас.

Галат. 4:26

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 04.Септември.2015 во 09:20
ne znam shto e..

zarem treba da znam!?

-------------
едно е - не се две

Датум на внесување: 05.Септември.2015 во 13:23
Originally posted by outlook123 outlook123 напиша:

ne znam shto e..

zarem treba da znam!?

... зашто сите, од мал до голем, ќе Ме знаат!

Евреи 8:11

Да се познава БОЖЈИОТ Дух и Слово (а со тоа и БОГА) е нешто многу важно, бидејќи само преку осознавањето на Духот и Словото на Единствениот Вистински и Совршен БОГ, се доаѓа до вистинската слобода. Само таа вистинска слобода може да те кyртули од робството на лажниот “бог“, како и од робството на егото, робството на лажните “богови“ и небогови, робството на лажните пророци и просветленици, "учители", "мајстори", "духовни водачи", "книжници", "свештеници", "рабии", "попови", "имами", "лами", ... теизми, атеизми, филозофии, ... и сите останати лажни идеологии и неидеологии.

Но, сепак, секој самиот/самата мора да знае дали треба или нетреба БОГА да Го осознае!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 05.Септември.2015 во 16:23
od ovoj sindrom straadaat, onie koi mislat deka znaat ... ili deka se doznava

lotosoviot cvet e iznad umot

da osoznaesh i doznaesh - isto li e?

https://www.youtube.com/watch?v=Nupfxo2ihQc" rel="nofollow - https://www.youtube.com/watch?v=Nupfxo2ihQc

-------------
едно е - не се две

Датум на внесување: 05.Септември.2015 во 18:35
Амин!

Егоизмот и игнорантноста не познаваат граници!

-------------

Датум на внесување: 05.Септември.2015 во 20:35

Амин    

Нема поголем егоизам, арогантност и игнорантност од онаа на “просветлените“, “мудрите“ и “умните“ кои Го негираат или девалвираат БОГА и Неговата се’опфатна Мудрост чиста, за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа, обидувајќи со своето сознание и ум, да Го негираат, девалвираат или да Го објаснат Оној Кој што е поголем од секој ум и секој универзум!

Во тоа време, откако продолжи Исус, рече:
„Те прославувам, Оче, Господи на небото и на земјата,
оти си го сокрил тоа од мудрите и разумните, а си го открил на младенците.
Да, Оче, зашто таква беше волјата Твоја.
Сè ми е предадено од Мојот Отец и никој не Го познава Синот, освен Отецот; ниту Отецот Го познава некој освен Синот, и кому што сака Синот да Го открие.

Mat. 11:25+

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 06.Септември.2015 во 09:36
vo pravo si messi,

okolu egoizmot

koj ide vo paket so ignorantnosta

ama ete -

teshto e da se oslobodime

od prikaskata

shto ja imame vo nashata glava,

neli? ama ete se vrtti!

a koja.. nebare,

nekoj saka da ni ja ukrade..

choek - posesivac!

aaa i daaa!

sto da davame..

koga mozhi da ni zemit! ili ne daj bozhe da ne ni vrati

- bog

pazar ili pijac!

shto e bog?

ja znam shto ne e..

shto e - ne znam!

-------------
едно е - не се две

Датум на внесување: 06.Септември.2015 во 15:35

Кој СОВРШЕНИОТ БОГ е’ и што е’, знае ЕДИНСТВЕНО Отелотворението на Неговата Се’опфатна Мудрост – Исус – за Кого ти сведочам дека нема ниту рунка егоизам и игнорантност попат онаа антихристијанската која доминира во светот но и тука на форумов, насилно заштитена и форсирана од највисока административна позиција.!

Пуштете го вие посесивецот, бидејќи тој е грешник, кој без Милоста БОЖЈА е изгубен и во ништо не е поарен од оние кои тука на форумов му ги бришат и се мајтапат со неговите постови, а који се шампиони во егоизмот, суетата и арогантноста, ... барем на овој форум!

Но тоа воопшто не треба да чуди, бидејќи тоа им е наследено од нивните духовни учители и водачи, кои во својата арогантност и суета Ја негираат и девалвираат Милоста на Оној Кој им го дал здивот, животот, ... и очите, за да (помеѓу другото) воопшто можат да го видат лотосот.

Но ете, тоа е тоа: "Се најала вошка, па напрчила опашка."

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Септември.2015 во 09:10
svedochish! edinstveno - samo za egoto, koe vo svojata strast se fokusira na eden, edna ili edno(ne ednoto) na vistinskoto tuuuu hahah i se drugo ignorira!

se zaborava!

za bog, ne e mozhno svedoshtvo

iako otidovme, za nijansa podaleku od majmunite    

-------------
едно е - не се две

Датум на внесување: 12.Септември.2015 во 12:44

*Едниот БОГ, *Едното Слово Божје и *Едната Дух БОЖЈИ
(зборот Дух во мајчиниот јазик на прачистата Инкарнација на Словото БОЖЈЕ - Исус - е во женски род)
е *ЕДНО!

*ЕДНО – не три!

Разбираш?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Септември.2015 во 14:03
ne e da se razbere ..

-------------
едно е - не се две

Датум на внесување: 20.Септември.2015 во 17:24

Тоа нешто, што неверните умници и мудреци, ги ограничува,
истото нешто, верните и понижни чеда БОЖЈИ ги збогатува.

Единствениот Вистински БОГ е единствената Вистинска Љубов!

Единствениот Вистински Бог е единствениот Вистински Мир!

Единствениот Вистински БОГ е единствената Вистинска Среќа (Блаженство)!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 29.Септември.2015 во 09:45
samiot koncept za boga

te ogranichuva

ama ete

na zemjata

ne teche

voda

-------------
едно е - не се две

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com