Непотизам
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25403
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 04:07 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Непотизам
Постирано од: Ninja 35
Наслов: Непотизам
Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 14:09
mamamd напиша:
Без коментар (тој ми е еден од ретките симпатични политичари) за тоа што некој си таму во кабинетот кажал дека -да не си ги расипуваат односите новинарот да не ја отвора темата
http://www.sky.mk/makedonija/12782-%D0%A2%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%BE-%D0%92%D0%B5%D1%99%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D0%B8-%D1%98%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D1%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0.html" rel="nofollow - Трајко Вељановски си ја вработи ќерката во Народна Банка
|
Па без оглед на функцијата на таткото, девојчето има право да се вработи, не значи дека заради татко и треба да седи невработена....
------------- Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
Коментари:
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 14:13
Не дека треба да седи невработена, ама непотизмот е познат надалеку. Еден куп девојчиња аплицирале за тоа симптоматично е како баш таа. Не тврдам ништо, ама сепак... и СДСМ го правеше истото, нема да се смени тоа во државата.
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:13
pHp напиша:
ама непотизмот е познат надалеку. Еден куп девојчиња аплицирале за тоа симптоматично е како баш таа. Не тврдам ништо, ама сепак... и СДСМ го правеше истото, нема да се смени тоа во државата. |
И не треба да се смени, врз база на непотизмот како што вие тоа го викате почива целокупниот општествен систем на западот.
------------- "Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ
|
Постирано од: pHp
Датум на внесување: 20.Јануари.2012 во 15:48
Zeksi71 напиша:
И не треба да се смени, врз база на непотизмот како што вие тоа го викате почива целокупниот општествен систем на западот. |
Тоа е во ред според тебе?
------------- Ние не сме човечки битија со духовно искуство, туку духовни битија со човечко искуство
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 10.Февруари.2012 во 21:29
pHp напиша:
Не дека треба да седи невработена, ама непотизмот е познат
надалеку. Еден куп девојчиња аплицирале за тоа симптоматично е како баш
таа. Не тврдам ништо, ама сепак... и СДСМ го правеше истото, нема да се
смени тоа во државата.
|
И ДУИ и антикорупцеонерите и мајки и шајки. Не дека не треба да се
вработуваат туку токму тоа, како од толку многу токму
ќерка/син/внук/внука на некој од “избраните“ па дури да с еоди дотаму и
комисии да се менуваат
http://www.time.mk/read/NONE/05f813e936/index.html" rel="nofollow - Антикорупциската комисија ќе го испитува случајот со внукот на Илми Селами
-------------
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 00:47
Непотизмот го има насекде, тоа не е македонска измислица.
Дали е исправно ?
Не е исправно доколку се вработуваат луѓе кои не одговараат на работните места.
Кај мене најчесто се вработуваат затоа што волонтирале во работните организации (па затоа ги познаваат), затоа што родителите или роднините им работат таму, затоа што некогаш на некој начин придонеле за организацијата... ако непотизам значи вработување поради познанство или роднински врски, тогаш половина луѓе на запад се вработуваат токму така.
Дали е исправно ?
Како што напоменав, тоа зависи само од фактот дали вработениот одговара за работното место.
Еден треба да биде вработен... и ако конкурираат разни луѓе со исто ниво на квалификации дали ќе вработите некого кого го познавате или некој потполно непознат ?
Ова е чисто човечка психологија.
Се разбира, во овие случаи настарана се верските и политичките убедувања.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 01:16
Messenger напиша:
Непотизмот го има насекде, тоа не е македонска измислица.
Дали е исправно ?
Не е исправно доколку се вработуваат луѓе кои не одговараат на работните места.
Кај мене најчесто се вработуваат затоа што волонтирале во работните организации (па затоа ги познаваат), затоа што родителите или роднините им работат таму, затоа што некогаш на некој начин придонеле за организацијата... ако непотизам значи вработување поради познанство или роднински врски, тогаш половина луѓе на запад се вработуваат токму така.
Дали е исправно ?
Како што напоменав, тоа зависи само од фактот дали вработениот одговара за работното место.
Еден треба да биде вработен... и ако конкурираат разни луѓе со исто ниво на квалификации дали ќе вработите некого кого го познавате или некој потполно непознат ?
Ова е чисто човечка психологија.
Се разбира, во овие случаи настарана се верските и политичките убедувања.
|
Непотизмот кај нас се користи исклучиво за меѓупартиска пресметка, јас во него не гледам никакво зло. Сигурно дека ќе одберам некој да ми биде соработник кој што го познавам, на кого можам да се ослонам, на некој на кој му верувам, или некој и да не го познавам ама го препорачува некој што го познавам а не некој кој прв пат го гледам.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 10:59
"Сигурно дека ќе одберам некој да ми биде соработник кој што го познавам,
на кого можам да се ослонам, на некој на кој му верувам, или некој и да
не го познавам ама го препорачува некој што го познавам а не некој кој
прв пат го гледам."
=================================================================================================
....i posle ne se chudete , zoshto e drzavava takva kakva shto e!
...bash poradi vakvi i sl. na niv ''dlabokoumni'' razmisluvanja i ...shto e ushte postrashno,...i nivni realiziranja ,
...koga nekoj takov ke se ''dokopa'' do vlast vo zemjava
,..makar i na najnisko nivo,...ama , sepak ...od koeshto moze i ima
vlijanie na poshirokite masi!
...demek,...sekoj duduk,...ako mi e ''brat''...e podobar od nekoj
nepoznat ,...pa , makar i najgolem struchnjak da bil vo ...strukata za
koja shto bratot e ''popodoben'' za,...nedokvachenite mozoci .
..........
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 14:16
brza напиша:
..........
|
нормално треба и да одговара на квалификациите кои што се бараат за соодветното место, да има соодветни вештини.
другар или познаник има психологија завршено и само тоа знае да го работи а мене ми треба минер за во рудник, што мислиш ќе го земам ли???
ама ти си махер за (не)извртување на нештата и правењето сензационалистички изјави така да и не очекувам рационално толкување на нештата.
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 16:40
hah,...ako nekoj e iracionalist tuka,...toa ne sum jas!
...a, ako ''bratot'' tvoj e posposoben od nekoj nepoznat, koj se ''takmichi'' za '''tvoeto''rabotno mesto,...si trebal toa i da go istaknesh!
...a, ne samo deka,... rodninskoto i prijatelskoto "pedigre'' ti e povazno od ...''potkovanosta'' na ....bilo koj drug!
...dodushe,...ti mozesh i tvojata stogodishna baba da si ja stavish za glaven sovetnik po sexualno obrazovanie,
... ama samo vo tvojata,....imaginarna obrazovna ''firma''!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 18:18
brza напиша:
rodninskoto i prijatelskoto "pedigre''
|
е најважната алка при вработувањето во фирмите во западните развиени земји. треба да бидеш ептен супер стручњак во некоја област, за да можеш да бираш вработување, ама ако припаѓаш во останатите 99 % и ако немаш некој кој ќе фрли некој збор за тебе на право место богами ќе се помачиш за да дојдеш до соодветна работа.
многу често доволно е да го познаваш и портирот во некоја фирма кој ќе те препорача и веќе шансите ти се зголемуваат драстично.
примери за тоа можам да ти набројувам до утре.
Меси убаво објасни погоре, 50 % од работните места на западот се базира на т.н. непотизам, а јас би рекол не 50 % туку и повеќе.
|
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 19:52
Pravilo za dobra rabota e da ne vrabotuvash prijateli. Zatoa sum na stavot deka prijatelstvoto edna rabota, profesionalnite angazmani sosema druga.rabota. Inaku ova e kazano od lichno losho iskustvo.
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 22:20
brza напиша:
|
Премногу брзаш brza... aма така ти се годи.
Messenger напиша:
Еден треба да биде вработен... и ако
конкурираат разни луѓе со исто ниво на квалификации дали ќе вработите
некого кого го познавате или некој потполно непознат ?
|
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 23:18
Zeksi71 напиша:
Непотизмот кај нас се користи исклучиво за меѓупартиска пресметка, јас во него не гледам никакво зло. Сигурно дека ќе одберам некој да ми биде соработник кој што го познавам, на кого можам да се ослонам, на некој на кој му верувам, или некој и да не го познавам ама го препорачува некој што го познавам а не некој кој прв пат го гледам. |
Ајде една хипотетичка ситуација Конкурираат за работа твоето дете и на “омилениот ти“ како ти милуваш да го викаш рошавиот -детето за работа-под исти услови, со исти оцени, со исти резултати на тестот. Го одбиваат твоето (оти си анонимус-како и јас, како и многумина тука од “наш ранг“) а го примаат неговото оти он е де “познат “. И ти на тоа ќе речеш-па нормално е дека неговото ќе го примаат, оти го препорачал некој, а не твоето-моето кое и него и тебе и мене прв пат не гледаат??? Ај лебати убедиме дека е нормално само нивните деца да се вработуваат? Како тоа само нивните деца се “докажано способни“ а на останатите не се? А и како да се докажат дека се способни кога не можат да припарат до местата да се докажат?
-------------
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 15.Март.2012 во 23:27
Непотизмот не претставува проблем кога се работи за приватни фирми. Газдата и менаџерите може слободно да си ги вработат вујните, тетките, швалерките, комшивките. Нивни пари, нивен ризик, нивна одлука. Но кога се работи за државни фирми, јавна администрација и слично не бива така. Непотизам не е пожелен ни под разно.
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 00:02
Zeksi71 напиша:
brza напиша:
rodninskoto i prijatelskoto "pedigre''
|
е најважната алка при вработувањето во фирмите во западните развиени земји.
Меси убаво објасни погоре, 50 % од работните места на западот се базира на т.н. непотизам, а јас би рекол не 50 % туку и повеќе.
|
messenger напиша:
Премногу брзаш brza... aма така ти се годи.
|
...a bre, momci,.....jas zboram za nepotizmot vo drzavnite ''firmi''!
...bash me zabole mene, kogo ke zaposlish ti u............ svoja firma!
...nekoj , i stvarno brza ama,...jas ne sum toj vo sluchajov.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 00:40
...a i sega proveriv,...temava e bash za drzavniot nepotizam,
...ne znam zoshto ste skrshnale od .....''patot''!
...nema logika da se diskutira za nepotizmot vo privatni firmi,...koga tvoja rabota e kogo i zoshto ke go zaposluvash,...i tvoj lichen interes ,...a ne javen !
...ako ti se isplati,..site duduci soberi si gi kaj tebe ako sakash,..i davaj im i debeli plati, ...bash ke me zabole mene za toa !
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 01:13
brza напиша:
...a bre, momci,.....jas zboram za nepotizmot vo drzavnite ''firmi''!
...bash me zabole mene, kogo ke zaposlish ti u............ svoja firma!
...nekoj , i stvarno brza ama,...jas ne sum toj vo sluchajov.
|
Brzash. brzash...
Nepotizmot postoi nasekade, vkluchuvajkji gi i drzhavnite firmi, iako mozhebi tamu e pomalu prakticirano.
Lugjeto se sekade isti, pshologijata e podednakva... sekoj pobrzo kje vraboti poznat chovek vo sporedba so nepoznat dokolku imaat isti kvalifikacii.
Kako shto rekov, mladite kaj mene volontiraat i pomagaat ushte pred da zavrshat uchilishte za da bidat zapoznaeni i da se zapoznaat so eventualnoto rabotno mesto. I koga kje se otvori konkurs se razbira deka tie kje imaat prednost, kako shto kje ima prednost deteto ili rodninata na nekoj koj vekje raboti tamu.
Toa e chista chovekova psihologija. Sekoj povekje miluva da vraboti poznati lugje ili lugje za koi garantira nekoj vekje vraboten vo istata organizacija.
Vo Japonija toa odi do krajnosti. Tamu kompletni semejstva se vraboteni vo ista firmi. I toa so generacii... Zatoa firmata ja chuvstvuvaat i se grizhat za nea kako za sopstvena familija.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 01:25
...ete pak,...od shto brza toj, .....mu se chini deka drugite se pobrzi od nego!
..rekov drzavni ''firmi''...a ne onie javni pretprijatija, (iako i tie spagjaat pod drzavna kapa),
...a,pod drzavni ''firmi'' mislam na navistina drzavni ama ,..ministerstva, agencii...zavodi i sl....
...ako belata kukja e prepolna so rodnini...ili dauning br.10...molim lepo,
....nema vekje da se ...bunam!
...i vo japonija li se so svoi rodnini polni ministerstvata?
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 02:53
Во државните установи и министерства непотизам има малу... иако не е непостоечки бидејќи се среќаваат татко и син на слична висина на позиции, како и браќа и сестри (за пример можат да послужат семествата на Кенеди, Буш, Рон Паул и неколку други), ЦИА е полна со татковци, синови, ќерки, роднини... оноа што се говори за роднинските врски на Груевски е мачjа кашлица во споредба со нив...
А за агенциите и заводите... токму за нив говорев во претходната реплика. Не само што се вработуваат по семејна и роднинска линија, туку скоро цели нивоа на администрација се од една или две националности.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 04:43
brza напиша:
|
Ако не е непотизам семејството Буш 16 години татко и син претседатели на УСА, па Кенедиеви, Клинтоновци 8 години претседател и минимум 4 год. државен секретар со можност за уште 4, за администрацијата на УСА прочитај ја книгата Операција Монарх или Тајните на Белата Куќа па да видиш стрини, тетки, швалерки, вујковци, чичковци, браќа, сестри напикани по врвните места во американската администрација во последните 50 год, Пентагон иста приказна ( само таму не се вика непотизам туку семејна традиција ) па семејството Папандреу, па Митерановци во Франција, во Британија иста состојба со децении наназад.
И сето тоа се случува во наводно најдемократските држави во светот.
Ние со нашиот т.н. непотизам сме тешки аматери, патос лига.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 04:53
mamamd напиша:
Ајде една хипотетичка ситуација Конкурираат за работа твоето дете и на “омилениот ти“ како ти милуваш да го викаш рошавиот -детето за работа-под исти услови, со исти оцени, со исти резултати на тестот. Го одбиваат твоето (оти си анонимус-како и јас, како и многумина тука од “наш ранг“) а го примаат неговото оти он е де “познат “. И ти на тоа ќе речеш-па нормално е дека неговото ќе го примаат, оти го препорачал некој, а не твоето-моето кое и него и тебе и мене прв пат не гледаат??? Ај лебати убедиме дека е нормално само нивните деца да се вработуваат? Како тоа само нивните деца се “докажано способни“ а на останатите не се? А и како да се докажат дека се способни кога не можат да припарат до местата да се докажат?
|
Не можам да те убедам дека е нормално зашто и јас не мислам така дека тој начин е нормален, ама е општо прифатен во светот па и кај нас.
Во западните држави препораката е злато, уште ако ја искомбинираш и со знаење онда за тебе нема зима. Во спротивно многу тешко ќе се пробиеш.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 13:02
Zeksi71 напиша:
brza напиша:
|
Ако не е непотизам семејството Буш 16 години татко и син претседатели на УСА, па Кенедиеви, Клинтоновци 8 години претседател и минимум 4 год. државен секретар со можност за уште 4, за администрацијата на УСА прочитај ја книгата Операција Монарх или Тајните на Белата Куќа па да видиш стрини, тетки, швалерки, вујковци, чичковци, браќа, сестри напикани по врвните места во американската администрација во последните 50 год, Пентагон иста приказна ( само таму не се вика непотизам туку семејна традиција ) па семејството Папандреу, па Митерановци во Франција, во Британија иста состојба со децении наназад.
И сето тоа се случува во наводно најдемократските држави во светот.
Ние со нашиот т.н. непотизам сме тешки аматери, патос лига.
|
Е сега измешавме баи и жаби. Ова се личности избрани на гласање. Зборуваме за вработувања на членови на семејство во државна и јавна администрација и на еден начин злоупотреба на функцијата, зборуваме за места каде има судир на интереси, каде може да дојде до злоупотреба и проневера. Апсолутно се согласувам дека не може некој да страда и да не се вработи само заради тоа што родителите го работат истото, но кога тоа станува масовна појава, кога заради своите лични интереси се забораваат интересите на целокупната популација, на државата во целост. Јас некаде порано спомнав- ние кутрите и немаме некоја интелектуала која ќе зборува за одредена поја (луѓе на кои им тежи зборот) затоа што тие на прво место молчат за одредена појава од едноставна причина што и тие го сториле тоа за кое треба да се поборници да не се случи тоа. За пр. ги земам плејадата д-р...м-р...академици кои за да можат да си вработат, добијат стипендии, специјализации, студиски престој во странство и да не набројувам, за своите деца, молчат кога тоа се случува партиски (цели 20 години) во јавната и државната администрација.(секоја чест на исклучоците).
-------------
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 14:18
mamamd напиша:
Е сега измешавме баи и жаби. Ова се личности избрани на гласање. Зборуваме за вработувања на членови на семејство во државна и јавна администрација и на еден начин злоупотреба на функцијата, зборуваме за места каде има судир на интереси, каде може да дојде до злоупотреба и проневера.
|
е читни ги книгичињата што ги пишав погоре, па после ќе правиме муабет и за луѓе избрани на избори, и кого се водат во администрацијата итн...
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 14:27
...ne da izmeshale bai i zabi,...ovie dvajca i pingvini so albatrosi ke soberat!( pa i dvete se ptici, neli!)
...samo na koj ke kazesh, ....ne mozat da sfatat deka tuka ''brakjata i sestrite ''se vrabotuvaat samo poradi toa ,...shto ti se ''brakja i sestri''! ....pa kolku i kakvi analfabeti da se ,...tie ke ''cicaat'' od drzavnata (bogata so ''mleko'') cicka!
...da vidam tamu,....dali moze neshto takvo da pomine,...za podolgo vreme!
cia reche,...
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 15:23
mamamd напиша:
Зборуваме за вработувања на членови на семејство во државна и јавна администрација и на еден начин злоупотреба на функцијата, зборуваме за места каде има судир на интереси, каде може да дојде до злоупотреба и проневера.
|
За тоа зборуваме. Јавните администрации, почнувајќи од најобичните агенции и завршувајќи до врвните државни тела како Пентагон, ЦИА и ФБИ се полни со комплетни семејства... и тоа со генерации.
И како што реков, на тоа не се гледа негативно, туку напротив, како традиција која дава подобри резултати. Кога се вработува човек во овие врвни државни установи со респект се говори дека "тука пред него работеле дедо му, татко му и мајка му, а дека многу важна позиција држи и брат му".
Да го појаснам мојот став околу непотизмот - не велам дека се сложувам со него и дека тоа треба да биде норма и стандард на општецвено живеење, но велам дека ми е јасно оти е нормална човекова психологија која нема никогаш да биде сменета.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 15:39
...ajde be , prestani da sporeduvash razni pentagobni,..cii fbi-ja i sl.....
...koga ke sfatish deka tuka samo strini i tetki( i nivni muzi)....fakjaat koreni vo drzavata!!
....a, sigurno deka megju niv ke se najde i nekoj shto znae shto da raboti,...kaj shto go stavile da raboti ama , ...toa se samo iskluchoci,...koishto go potvrduvaat makedonskoto pravilo za ...nepotizam !
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 16:11
brza, реплицирам на mamamd во врска со нејзиното прашање околу вработување на членови од семејството или роднини (вклучувајќи стрини и тетки) во државни установи. Ако не се лажам, чинам и ти го повлече тоа прашање...
Одговорот го доби - така се вработуваат луѓе и во највисоките државни установи.
Ако не ти се допаѓа тој факт, тогаш тоа е твој проблем.
Не дискутирам дали во Македонија со непотизам се вработуваат само неспосбни и неработни луѓе и дали сите способни и работни стојат без работа. За тоа јас немам релевантни податоци, а гледам дека ти имаш, па затоа тука не полемизирам.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 16:53
za edno samo si vo pravo...deka i toa tamu ...i ova tuka,...ima isto ime!
...ama , nivnata anatomija se razlikuva kolku ,...denot i nokjta shto se slichni !
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 18:48
Џабе се муабетиве, кај нас поимот непотизам е исполитизиран до крајни граници и се користи во меѓупартиски пресметки, што по автоматизам се пресликува меѓу обичниот народ.
Мене не ме интересира дали некој на некого кој што се вработил или го вработиле во некоја институција му е стрина или вујко, туку дали си ја врши работата и со кој квалитет. Само на тој начин може да се ценат работите. Малку се претерува кога се кажува дека обично таквите се неспособни и неписмени типови за вршење на одредени работи должности ( а сигурно дека има и такви ), но сето тоа е составен дел од склоноста кон озборување ( во поголемиот дел без аргументи ) како дел од карактерот на нашиот народ.
|
Датум на внесување: 16.Март.2012 во 19:18
Gospoda, se izvinuvam shto vi vletuvam vo razgovor no vie govorite za CIA FBI i slichno, no sigurna sum deka znaete licata koi se kvalifikuvani za da ja zazemat taa pozicija vo organizacijata se tokmu na toj spisok zatoa shto poseduvaat iskluchitelni sposobnosi za toa rabotno mesto. Ne e poradi toa shto go chichko im e vraboten tokmu tamu. Toa shto go naglasuvaat deka nivnite predci rabotele za istata organizacija poradi toa shto za niv e gordost so generacii da sluzat na drzavata.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 00:40
...zoshto se izvinuvash ,..koga ubavo kazuvash !
...nekoi izgleda ne razlikuvaat familijarni (uspeshni) karieri vo nekoi drzavni institucii vo nekoi drzavi,....od najdolniot tip na nepotizam, kojshto vladee vo makedonija,
...samo zatoa shto nekoj ti e ...blizok rodnina .
...a ''potkovanosta'' moze da bide samo i edinstveno.....+...a ne, glaven preduslov.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 05:38
evangeline напиша:
Gospoda, se izvinuvam shto vi vletuvam vo razgovor no vie govorite za CIA FBI i slichno, no sigurna sum deka znaete licata koi se kvalifikuvani za da ja zazemat taa pozicija vo organizacijata se tokmu na toj spisok zatoa shto poseduvaat iskluchitelni sposobnosi za toa rabotno mesto. Ne e poradi toa shto go chichko im e vraboten tokmu tamu. Toa shto go naglasuvaat deka nivnite predci rabotele za istata organizacija poradi toa shto za niv e gordost so generacii da sluzat na drzavata. |
А ако истото се случуваше во македонската полиција (вклучувајќи ја и онаа тајната) тогаш тука ќе се пееше сосем друга песна и ќе се повикуваше на револуција. Демек за Америка тоа е во ред и така треба, а за Македонија би било непотизам и диктатура.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 19:55
Messenger, razlikata e vo toa shto vo Makedonija tie shto se vraboteni na toj nachin ne gi ispolnuvaat kriteriumite. Vo CIA toa ne e sluchaj :-)
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 21:29
А од каде знаеш ти какви луѓе се вработени во ЦИА ???
Според некои нешта кои се последица од работите и анализите на ЦИА може лесно да се заклучи дека таму работатат и вистински аналфабети. И ова не е некоја тајна, туку им е општо познато на луѓето во Америка. Единствено сигурно е дека се 100% проверени патриоти. Тука нема сомнение, но за останатото...
Jас немам лично искуство со некој вработен во оваа организација, но затоа сум имал шасна да присуствувам на една семејна веселба на која присуствуваше жена, заменик на министер, што беше претcтавена со највисоки почести и респект... и која во својот говор до гостите не можеше асално да состави една проста реченица. Не можев да се изначудам како можела само поради своето семејно педигре да дојде на толкава висока позиција.
И повторно се навраќам на поентата која имплицитно или експлицитно се провлекува низ оваа тема. Сите оние кои отворено го критикуваат непотизмот тврдат дека:
evangeline напиша:
Messenger, razlikata e vo toa shto vo Makedonija tie
shto se vraboteni na toj nachin ne gi ispolnuvaat kriteriumite. |
Тврдите дека сите што се вработени по некоја семејна, роднинска или пријателска линија не ги исполнуваат критеријумите за работните места ? СИТЕ ?
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 21:48
Ne se SITE vraboteni na nekoja semejna ili rodninska linija, ama mnozinstvoto se. Toa moze da se zakluchi po nepismenosta na vrabotenite, vsushnost golem del od niv ne znaat ni edno prezime da napishat kako shto treba,dali kje me ubeduvate deka tie se kvalifikuvani?
Imav prilika pri edna organizirana poseta na amerikanskata ambasada vo Skopje da stapam vo kontakt so nekoi od vrabotenite, da razmenam mislenja okolu nekoi raboti i mozam da kazam deka tie lugje tamu definitivno se kvalifikuvani. Pri poseta na nekoi ministerstva vo Amerika, Germanija pa duri i Grcija, zabelezav deka nash*te mozat voda da im nosat vo odnos na kvalifikaciite.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:13
Messenger напиша:
Тврдите дека сите што се вработени по некоја семејна, роднинска или пријателска линија не ги исполнуваат критеријумите за работните места ? СИТЕ ?
|
evangeline напиша:
Ne se SITE vraboteni na nekoja semejna ili rodninska
linija, ama mnozinstvoto se. Toa moze da se zakluchi po nepismenosta na
vrabotenite, vsushnost golem del od niv ne znaat ni edno prezime da
napishat kako shto treba,dali kje me ubeduvate deka tie se
kvalifikuvani?
|
Со кажаново дефинитивно тврдиш дека СИТЕ кои се вработени преку некоја семејна или роднинска врска се неписмени и несоодветни за работното место.
Извини, ама ова е навистина несериозно тврдење.
П.С. Патем, сите македонски претставници во светот со кои јас сум дошол во контакт во последниве 4-5 години ми оставиле впечаток на интелигентни и способни луѓе, ништо помалу вредни од оние од другите држави. И според тоа мое исуство не тврдам дека СИТЕ се такви. Генерализирањето е лоша работа.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:23
Nema zoshto da se izvinuvash, izgleda ne znaesh kolku nepismeni ima vo drzavnata administracija.
Izgleda ushte pomalku si zapoznaen kolku albanci ima shto ne znaat makedonski da pishuvaat kako shto treba. E toa ti se vika nepismenost. Da bile pismeni sigurno kje mozele da najdat i druga rabota, a ne da chekaat 20% da gi vrabotat na drzavna smetka.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:30
Patem, ne ni mora da se potencira so crveno, jas razbiram shto e pishano i mnogu dobro kazav deka ne se SITE tuku SKORO SITE.
Zalosno e shto toj test za drzavna administracija se pominuva so partiska knishka inaku 50% od tie shto se vraboteni nema ni da go pominat testiranjeto a ne pa vtorata faza.
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:31
evangeline напиша:
Nema zoshto da se izvinuvash, izgleda ne znaesh kolku nepismeni ima vo drzavnata administracija.
Izgleda ushte pomalku si zapoznaen kolku albanci ima shto ne znaat makedonski da pishuvaat kako shto treba. E toa ti se vika nepismenost. Da bile pismeni sigurno kje mozele da najdat i druga rabota, a ne da chekaat 20% da gi vrabotat na drzavna smetka. |
...не пишувај така!повеќето од тие што не го знаат или лошо владеат со македонскиот јазик си седат дома. само плата што си земаат...тоа не е во ред!.
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:35
Da ti e merak da se vrabotish, neli? :-)
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:43
evangeline напиша:
Patem, ne ni mora da se potencira so crveno, jas razbiram shto e pishano i mnogu dobro kazav deka ne se SITE tuku SKORO SITE.
|
Многу е јасно што си напишала - дека не се СИТЕ вработени по семејна и роднинска линија, но оние кои се така вработени СИТЕ се неписмени.
Прочитај се уште еднаш и ќе видиш дека токму така реплицираш.
Дозволувам дека можеби не си се изјаснила прецизно или дека можеби јас не умеам да разберам што си напишала.
Оноа што велам јас е дека не се СИТЕ неписмени кои се вработуваат преку непотизам, како што не се СИТЕ невработени луѓе најписмените и најспособните во Македонија.
evangeline напиша:
Izgleda ushte pomalku si zapoznaen kolku albanci
ima shto ne znaat makedonski da pishuvaat kako shto treba. E toa ti se
vika nepismenost. Da bile pismeni sigurno kje mozele da najdat i druga
rabota, a ne da chekaat 20% da gi vrabotat na drzavna smetka. |
Одиш надвор од темата. Ова е запослување според клуч одреден и дефиниран со посебен договор.
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:52
Za prvoto mozebi pogreshno sme se razbrale
Za vtoroto, i pokraj toa shto e definirano vrabotuvanjeto so dogovor istite tie go polagaat ispitot za drzaven sluzbanik isto kako i site ostanati, ama na albanski. Bash im e gajle shto ne znaat da beknat makedonski!
|
Датум на внесување: 17.Март.2012 во 22:58
Темата е НЕПОТИЗАМ.
|
Датум на внесување: 18.Март.2012 во 08:50
Искрено дечки кога во нечија реплика ќе прочитам дека така е и на запад се потсетувам на она изреката која ја користевме како студенти- Абе ај не зезај, ти личам ли јас како да сум од Аџаматово? Прво- неспоредливо е да споредуваме земји кои се на небо по стандард, стопа на вработеност, плати и живеачка воопшто со Македонија каде освен буџетските вработувања, банките кои фамозно ја искористија сиромаштијата-со делењето кредитии и картици со дозволен минус и тек тук по некоја транзициски лапната фирма, и нема некоја можност за вработување и каде ни помалку ни повеќе бројката никако да мрдне од над 400 илјади невработени (за 20 години). Не ми е јасна споредбата со ЦИА, ФБИ и наша ДБК, МВР кога за нив и не зборуваме толку оти за таму на сите ни е јасно дека да си го дадеш детето таму е како да се откажеш од него-оти како што вели една моја роднина-го даваш на државата. Можеби идеализирам-ама јас за вработените таму имам само едно БЛАГОДАРАМ што ноќе мирно спијам, што дење слободно се движам кај сакам. За мене вработените таму се столбот на стабилноста и некако секогаш предизвикуваат страхопочит-едноставно ми се обвиткани со мистика. Моето навраќање на непотизмот (ама за сите не само за сегашната власт) е како што спомнав и погоре- факултетите-професорите наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) лекарите-наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) (не зборувам за приватна ординација) буџетарите (така си ги викам оние кои работат од 8-5) наследени од своите деца. Оној кој не е тука, не гледа -не знае како тоа изгледа. И уште една појава, токму кај приватниците-мајките и татковците си ги водат фирмите, а нивните деца си ги вработуваат онаму каде се парите- те во банки, те во фондови, УЈП и да не набројувам. Е сега нели оние на запад- фирмите им се татко & син? Нели се продолжува семејната традиција? И најстрашното- сите невладини се водени од деца, сопружници, сестри, браќа, сватови, на политичарите и оние блиски до нив (секоја чест на исклучоците). И да расчистиме нешто-фала му на бога-лично не сум засегната од тој непотизам, но како човек и професионалец ме јаде јанза кога го гледам ова, а од друга страна на децата морам да им продавам демагогија дека треба да учат, да завршат факултети оти само образована личност нема да дозволи некој да му го руши дигнитетот. Продавањето магла е тешка работа- оти децата дома ја слушаат вистината, знаат како нивните родители кубурат со егзистенција, а учеле. Затоа редно е да прекинеме со споредбите со запад- впрочем запад не е во транзиција 20 години, на запад обичниот народ и не си ги знае политичарите, на запад не излегуваат од “фрижидер“ разноразни ликови-емисари. Само кај нас ова се случува. За жал.
-------------
|
Датум на внесување: 18.Март.2012 во 09:22
mamamd напиша:
И да расчистиме нешто-фала му на бога-лично не сум засегната од тој непотизам, но како човек и професионалец ме јаде јанза кога го гледам ова, а од друга страна на децата морам да им продавам демагогија дека треба да учат, да завршат факултети оти само образована личност нема да дозволи некој да му го руши дигнитетот. Продавањето магла е тешка работа- оти децата дома ја слушаат вистината, знаат како нивните родители кубурат со егзистенција, а учеле.
|
Поради општото пропаѓање на моралните и издигнување на неморалните вредности во прв план, сите ние баш поради тоа треба уште поцврсто да истраеме во воспитувањето на децата на правилен начин.
Не е никаква демагогија и продавање магла тоа што го правиш, туку напротив, еден ден децата ќе стасаат да бидат чесни луѓе, луѓе домаќини, луѓе со вистински морални вредности. Тоа е правиот пат за секој еден родител.
|
Датум на внесување: 18.Март.2012 во 18:18
mamamd напиша:
Не ми е јасна споредбата со ЦИА, ФБИ и наша ДБК, МВР кога за нив и не зборуваме толку оти за таму на сите ни е јасно дека да си го дадеш детето таму е како да се откажеш од него-оти како што вели една моја роднина-го даваш на државата.
|
Јас ги спомнав овие организации затоа што се постави прашање дали на запад има непотизам на неелективни места во државни установи. Pеков дека непотизам има и таму, почнувајќи од обичните агенции на кои стоиме пред шалтерите, па до врвните организации како Пентагон, ЦИА, НСА и ФБИ. Тоа е исто како во нашата МВР и ДБК да се вработени цели семејства !
Па, не дај боже, со ваквата психологија и мислење кај народот да имаме таква појава на непотизам кај нас! Ќе се распишат јавните гласила и ќе се разгласаат опозициите дека владата, премиерот и претседателот вовеле диктатура и потполна фамилијарна контрола на државата на која може да позавиди и мафијата.
Во Америка кај овие врвни државни установи вработени се генерации од исти фамилии - дедовци, татковци, мајки, стрини, вујковци, браќа, сестри, сорпужници...
За агенциите и другите државни установи да не говориме. Kој како успеал да се вработи повлеков не само фамилии, роднини и пријатели, туку цели националности и раси, па имаме едно ниво афро-американци, друго ниво латинo, трето нивo италијанци, четврто азијати, петта група ирци, шеста хинду ... на времето мораше да бидеш ирец за да имаш шанса да те примат во полиција или за собирање ѓубре. Потоа таму почаа да се вметнуваат и италијаните. Денес на тие позиции с'е повеќе ги завземаат афро-американците.
Тоа е како денес еднo цело ниво во државната администрација да бидат само роми, друго ниво да се албанци, трето власи...
И знаеш зошто никој во Новиот Свет не се буни и расправа за овие нешта? Затоа што сите се чувствуваат рамнoправни и никој не полага eксклузивност на територијата и државата. Kај нас е проблем бидејќи СИТЕ се прокламираат за единствени господари на македонската територија !
Згора на тоа, корумпираните политичари и водачи на партии долеваат масло на тој оган со ветување и гарантирање екслузивност на господарење на оние кои се членови на нивните партии. Проблемот кај нас е тоа што сето ова е крајно исполитизирано.
Луѓето членуваат во партии само за да ги користат плодовите на непотизмот, а потоа, кога нема тоа да им биде возможно се бунат против истиот.
mamamd напиша:
Моето навраќање на непотизмот (ама за сите не само за сегашната власт) е како што спомнав и погоре- факултетите-професорите наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) лекарите-наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) (не зборувам за приватна ординација) буџетарите (така си ги викам оние кои работат од 8-5) наследени од своите деца. Оној кој не е тука, не гледа -не знае како тоа изгледа. |
Многу добро знам како е бидејќи и кај мене е исто така. Тоа веќе го објаснив.
Дури можам да ти посведочам дека жена ми, како директор на државна организација, при вработувањето на нов персонал имаше одлучувачка улога во тоа кој ќе биде примен и иако одбирањето се случуваа со комисија нејзиниот глас беше одлучувачки. За секое отворено работно место се јавуваа најмалу по стотина конкуренти со исти или слични квалификации и таа кога имаше познати луѓе или македонци ги одбираше нив.
И знаеш што? Сите тие се едни од најдобрите работници затоа што се чувствуваат облигаторни и благодарни да го оправдаат доверието што таа им го даде.
mamamd напиша:
од друга страна на децата морам да им продавам демагогија дека треба да учат, да завршат факултети
|
Тоа не е демагогија туку факт на живеењето.
Само образованието е вистинската геранција во животот. Непотизмот, самиот по себе, не е решение и нема да реши ништо за оној кој не е образован иако можете да се обидувате да давате примери кои би го негирале тоа. Поединечни примери не се доказ за генералните животни вистини. Роднина и пријател можеби ќе се најдат, а мoжеби и не за да потпреш на евентуален непотизам... но знаењето и квалификацијата СЕКОГАШ ќе биде главниот темел за потпирање во земјата или надвор од неа, со оваа или онаа партија на власт, во овие или оние услови.
mamamd напиша:
оти само образована личност нема да дозволи некој да му го руши дигнитетот.
|
Образованието нема врска со дигнитетот. Дали некој ќе ни го руши или не дигнитетот зависи од образованието, културата и просветленоста на другиот, а не од нас. А ние, доколку немаме Его и суета, нема да мислиме на никаков дигнитет и нема да не засега односот на другиот.
Секој си одговара само за себе си.
mamamd напиша:
Само кај нас ова се случува. За жал. |
За жал, тоа е само наша илузија... тоа секаде е присутно бидејќи е нормална човечка природа. Лугето повеќе им помагаат и им веруваат на членовите на смејството, на другарите, пријателите и познатите отколку на потполно непознати лица. Tреба да се соочиме со таа животна вистина, да ја прифатиме и да се помириме со неа... нема потреба од барање утеха со мавање по самарот оти така само привремено се залажуваме.
|
Датум на внесување: 18.Март.2012 во 18:44
Pred se da napomenam, mojot komentar ne se odnesuva na nitu edno prethodno mislenje
Se dodeka vo Makedonija se raspishuvaat oglasi koi se prethodno popolneti, ve molam da ne se sporeduvame so zapad :-) Ne mora nitu da iskomentiram za kogo i kako se rezervirani tie pozicii.
|
Датум на внесување: 18.Март.2012 во 18:46
Messenger напиша:
mamamd напиша:
Не ми е јасна споредбата со ЦИА, ФБИ и наша ДБК, МВР кога за нив и не зборуваме толку оти за таму на сите ни е јасно дека да си го дадеш детето таму е како да се откажеш од него-оти како што вели една моја роднина-го даваш на државата.
|
па до врвните организации како Пентагон, ЦИА, НСА и ФБИ. Тоа е исто како во нашата МВР и ДБК да се вработени цели семејства !
Па, не дај боже, со ваквата психологија и мислење кај народот да имаме таква појава на непотизам кај нас! Ќе се распишат јавните гласила и ќе се разгласаат опозициите дека владата, премиерот и претседателот вовеле диктатура и потполна фамилијарна контрола на државата на која може да позавиди и мафијата.
Во Америка кај овие врвни државни установи вработени се генерации од исти фамилии - дедовци, татковци, мајки, стрини, вујковци, браќа, сестри, сорпужници...
Тоа е како денес еднo цело ниво во државната администрација да бидат само роми, друго ниво да се албанци, трето власи...
И знаеш зошто никој во Новиот Свет не се буни и расправа за овие нешта? Затоа што сите се чувствуваат рамнoправни и никој не полага eксклузивност на територијата и државата. Kај нас е проблем бидејќи СИТЕ се прокламираат за единствени господари на македонската територија ! ............ .............
mamamd напиша:
Моето навраќање на непотизмот (ама за сите не само за сегашната власт) е како што спомнав и погоре- факултетите-професорите наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) лекарите-наследени од своите деца (снаи/ зетовци, ќерки/ синови) (не зборувам за приватна ординација) буџетарите (така си ги викам оние кои работат од 8-5) наследени од своите деца. Оној кој не е тука, не гледа -не знае како тоа изгледа. |
Многу добро знам како е бидејќи и кај мене е исто така. Тоа веќе го објаснив. .............................. И знаеш што? Сите тие се едни од најдобрите работници затоа што се чувствуваат облигаторни и благодарни да го оправдаат доверието што таа им го даде.
mamamd напиша:
од друга страна на децата морам да им продавам демагогија дека треба да учат, да завршат факултети
|
mamamd напиша:
Само кај нас ова се случува. За жал. |
За жал, тоа е само наша илузија... тоа секаде е присутно бидејќи е нормална човечка природа. Лугето повеќе им помагаат и им веруваат на членовите на смејството, на другарите, пријателите и познатите отколку на потполно непознати лица.
| tebe be,...ochigledno ti e izmestena percepcijata za nekoi raboti okolu ova ,...pa, uporno ''vrtish';' edno te isto...
...iako toa isto ,...se razlikuva ...kako shto denot od nokjta se razlikuva, ...vo odnos na toa kako amerikancite go sfakjaat ( i upraznjavaat) ...nepotizmot.
...ochigledno e deka za tebe toa e apsolutno identichno...kade i da e vo svetot.
...inache,...starava e sosema vo pravo za toa ,...vo makedonija, ..samo shto nema koj da ja sfati...shto saka da kaze, ...koga ke kaze neshto.
|
Датум на внесување: 20.Март.2012 во 04:37
а со што тоа непотизмот е различен и прифатлив во некои делови од светот а само кај нас не е и на него се гледа како на зло????
|
Датум на внесување: 21.Март.2012 во 14:20
...nema zazlika de!
...i tamu ,..strichevi i tetki..e.t.c...i tuka isto !
voopshto nema razlika!
...celi familijarni ''stebla'' rastat po amerikanskata vojska!
..na primer, ...vo USAF ,....od pradedovci ,...pa se do nivni pravnuci....se sami...... piloti !
...isti kurac ti e toa !
|
Датум на внесување: 21.Март.2012 во 16:08
ете гледаш дека и ние тој пат сме го фатиле, ствараме семејни вредности во различни делови од општеството
|
Датум на внесување: 01.Април.2012 во 15:55
Messenger напиша:
Темата е НЕПОТИЗАМ.
|
Да де. Непотизам во Македонија. Леле колку брзо се шират информациите т.е. шпекулациите
http://www.time.mk/read/NONE/1aafbb59db/index.html" rel="nofollow - Најблиски роднини на пратеници од ВМРО-ДПМНЕ уапсени во акцијата Детонатор во Кочани
-------------
|
Датум на внесување: 01.Април.2012 во 16:03
...detonator ,a?...krupen zbor za ...sitna akcija,...od koja shto nema nishto senzacionalno da izleze!
...tuku,...da ne se desilo neshto povazno, ..pa, so vakvo bombastichno neshto...sakaat da mu svrtat vnimanie na ....."clever'' piplot?
...ili mozebi ke pravat nova anketa ,..koja shto ke bide poubedliva za nekoj % za ''vodechkite'' ...koishto ete,..pochnale ,...i svoite da gi apsat!
...ama , zaborava makedonecot deka od apsenje pa,..do efikasna kazna ,..ima dolg pat,...koj shto sekogash ne e prav ,...ima ''trista''stranputici,...na koi shto moze da zaluta,..pravdata,...
...osobeno koga se raboti za...nivni ''dushi'' !
|
Датум на внесување: 01.Април.2012 во 20:21
Не е ништо бомбастично, обична секојдневица во МК, истото и комуњарите го правеа, нели ви текнува порано што апсења правеа на блиски роднини на актуелни сдсм-овдки политичари. Тогаш тоа беше секојдневица, ама овие сега некако поретко прават вакви работи.
|
Датум на внесување: 02.Април.2012 во 14:55
..детонатор,хмм!...а да не пукне "скопската мафија" по ова?...или рано е?.
Можеби чекаат самитот на НАТО да започне,па одлуката за игнорирање ,да ја проџвакаме полесно....
|
Датум на внесување: 02.Април.2012 во 17:03
...mafija...tajkuni...lozi...
...a be,...ova se krupni...i ''chesni'' iminja ...za ovie ...najdolni i bez sekakva chest...gomnari vo ...makedonija....
|
Датум на внесување: 31.Мај.2012 во 22:07
Е ко ќе прочитам ваква вест збеснувам-Не за друго, оти не разбирам како некој може толку многу да оди по она народната- Држи ми копилето, да се насмејам на копиљарката http://grid.mk/read/news/87267902-ae69-4f2b-ac85-ee6c467ffef7/613827/sdsm-ja-obvini-vmro-dpmne-za-nepotizam" rel="nofollow - СДСМ ја обвини ВМРО ДПМНЕ за непотизам..
-------------
|
Датум на внесување: 31.Мај.2012 во 22:14
Секогаш сум велел дека политичарите се морални банкроти.
После секое ракување со нив си ги дезинфицирам рацете... за секој случај.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 31.Мај.2012 во 22:46
абе тешко е тоа прашање во 99% случаеВи можеби сите што коментиравте сте во право, но што правиме со тој 1% зарем син на некој политичар , функционер треба да остане невработен поради својот родител? СТРАШНО Е ТЕШКО ДА СЕ ОДГОВОРИ . американците имаат една мисла поарно 100 виновни на слобода него еден невин во затворот имаат и друга дефиниција за некоја си колатерална штета . светот не е совршен за да бараме совршенство во него . ПРОСТО СИТЕ ШТО НЕ ЗНААТ ДА СЕ РОДАТ, МОРААТ ДА НАУЧАТ ДА ЖИВЕАТ
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2012 во 08:52
anakin напиша:
абе
зарем син на некој политичар , функционер треба да остане невработен поради својот родител? СТРАШНО Е ТЕШКО ДА СЕ ОДГОВОРИ
|
Апсолутно не е тешко да се одговори, напротив е многу лесно. На првиот дел одговорот е НЕ, не треба да остане невработен, но никако не мора по секоја цена да биде вработен на буџетска “града“ или во фирма, банка (институција) каде има судир на интереси односно досега долгата рака на тато/мама политичар. И најстрашното е што не се зборува за непотизам во класична смисла на зборот (непоте-внук-потомок) тку кај нас како по обичај се е со ликра-растегливо до недоглед па така имаме - снаи-зам, зет-изам, балдаска-изам, шура-изам,золва-изам, јатрва-изам, девер-оизам, сват-оизам та дури комши-оизам, старосват-изам и кум-изам. Верувале или не
-------------
|
Постирано од: Diogen
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 07:06
Добро бре луѓе, да бевте странци, ќе ве разберев, живеете овде и како да не знаете како функционира “државата„...
Постојат 2 големи компании-ДПМНЕ и СДСМ, и повеќе ситни. кои се во тесни деловни врски со овие големите.
Овие компании ја практикуваат теоријата на Делчев- Македонија е поле(нива) за партиски натпревар меѓу луѓето.
Основни квалификации за вработување во овие фирми - кодош, камелеон, сончоглед,полтрон..
Приправнички стаж - лепење плакати, урлање на митинзи, јавно пликање по другата компанија.
Вработување во АДМИНИСТРАЦИЈА Ltd. , за подобрите кадри и бонус акции од некои помали фирми под контрола на големите компании.
Се надевам дека еден ден овој “народ„ ќе разбере дека овие компании кои се менуваат на власт , не мислат воопшто за народот, туку за своите фамилии,роднини и блиски пријатели.
Ако не си со нив , тешко дека ќе успееш....
Се надевам, ама гледам дека тоа е илузија.
Чуден сој сме, наместо да ја оправаме државата, ние одиме по линија на најмал отпор.
Наместо коренити промени, гледаме да се бутнеме во некоја од горе споменатите компании,и чекаме милост....
Овој народ, никогаш нема да ја земе судбината во свои раце.
Затоа сме таму кај што сме, какви што сме-никаде и за никаде....
-------------
|
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 10:01
mamamd напиша:
anakin напиша:
абе
зарем син на некој политичар , функционер треба да остане невработен поради својот родител? СТРАШНО Е ТЕШКО ДА СЕ ОДГОВОРИ
|
Апсолутно не е тешко да се одговори, напротив е многу лесно. На првиот дел одговорот е НЕ, не треба да остане невработен, но никако не мора по секоја цена да биде вработен на буџетска “града“ или во фирма, банка (институција) каде има судир на интереси односно досега долгата рака на тато/мама политичар. И најстрашното е што не се зборува за непотизам во класична смисла на зборот (непоте-внук-потомок) тку кај нас како по обичај се е со ликра-растегливо до недоглед па така имаме - снаи-зам, зет-изам, балдаска-изам, шура-изам,золва-изам, јатрва-изам, девер-оизам, сват-оизам та дури комши-оизам, старосват-изам и кум-изам. Верувале или не
|
.
nikako ne mora ili NE SMEE ? e prasanjeto! . ako odgovoris ne smee, stanuva protivustavno, za ednakvosa na gradjanite ti velam deka e teshko prashanjeto
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 10:02
anakin напиша:
mamamd напиша:
anakin напиша:
абе
|
|
.
nikako ne mora ili NE SMEE ? e prasanjeto! . ako odgovoris ne smee, stanuva protivustavno, za ednakvosa na gradjanite ti velam deka e teshko prashanjeto i APSOLUTNO I RELATIVNO
|
|
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 12:41
...ma ete i amerikancite imale nepotizam:
...bush seniorot si go stavi juniorot za pretsdeatel isto,
pa,...bil si ja ''butnal'' zena mu za sekretarka,...i sl...
...koj vika deka ,makedoncite go izmislile?!
...40 % vo administracijata makedonska bile ...rodnini ,a?
..pa...prekuuu .......ako bile !
|
Постирано од: ABC
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 13:41
brza напиша:
...ma ete i amerikancite imale nepotizam:
...bush seniorot si go stavi juniorot za pretsdeatel isto,
pa,...bil si ja ''butnal'' zena mu za sekretarka,...i sl...
...koj vika deka ,makedoncite go izmislile?!
...40 % vo administracijata makedonska bile ...rodnini ,a?
..pa...prekuuu .......ako bile !
|
-Точно, но непотизмот кај нас се разликува од другиот по тоа што за избраниот по непотизам во САД, или било каде на друго место гласаат граѓаните, а во Македонија одлучува само блискиот роднина, или партискиот “глауч“ во непосредна близина, без да го прашаат народот.
|
Датум на внесување: 03.Јуни.2012 во 14:18
..ma ne e toa moe...za kaj amerikancite.
..toa nekoj od tuka,ednash, go istrese i,
...i seushte e ziv....se kladam !
...tuku, kako mozesh i da pomilsish deka tuka, narodot nikoj nishto ne go prashuva ,..a ushte pomalku ...i slusha?
..pa, neli,...zonskoto mu go kachile do 23h ...na ''negovo'' baranje!
...a i na onoj goltaron mu go pokrija ...isto na baranje, ama ovoj pat od ...zenska usta !
...golema zabluda e deka tuka nikoj nishto ne go slusha ,...slepiot narod!
...i te kako se slusha i toa ushte nedoiskazan,...t.e...preku nokj...koga e vo nechija korist a na....svoja (narodna!) shteta!
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 07:33
ABC напиша:
-Точно, но непотизмот кај нас се разликува од другиот по тоа што за избраниот по непотизам во САД, или било каде на друго место гласаат граѓаните, а во Македонија одлучува само блискиот роднина, или партискиот “глауч“ во непосредна близина, без да го прашаат народот.
|
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 15:24
абе што млатите празна слама...
појдете во својата општина и се ќе Ви биде јасно!.Од една страна .... се буните за неажурноста,инертноста и неправедната на администрацијата ,а и самите знаете кој се и од каде дошле на тие позиции.... Ова само кај нас го има..во ваква шема. mammad НАПИША нешто во стилот..своите фирми не ги даваат на управување на своите деца... Треба коментар за ова?.На способните да,ама оние сумљивите..место им е во државната администрација.Точка.
|
Постирано од: ABC
Датум на внесување: 04.Јуни.2012 во 22:27
zagor напиша:
абе што млатите празна слама...
појдете во својата општина и се ќе Ви биде јасно!.Од една страна .... се буните за неажурноста,инертноста и неправедната на администрацијата ,а и самите знаете кој се и од каде дошле на тие позиции.... Ова само кај нас го има..во ваква шема. mammad НАПИША нешто во стилот..своите фирми не ги даваат на управување на своите деца... Треба коментар за ова?.На способните да,ама оние сумљивите..место им е во државната администрација.Точка. |
Може и така, само во моментов најдобро за сите е минимум да им се преполоват платите на административците, линеарно и без пардон.
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2012 во 19:00
Ova nepotizam li e ili ne
http://sky.mk/makedonija/24209-%D0%90%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%BE-%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0,-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80-%D0%BD%D0%B0-%D0%94%D0%9F%D0%9C%D0%9D%D0%95.html" rel="nofollow -
`Тато работи во лотарија, ќерката добила автомобил`
-------------
|
|