Испечати | Затвори го прозорот

Амазонски куќи

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Aрхитектура и дизајн
Опис на форумот: Хармоничен спој на наука и уметност...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25357
Датум на принтање: 28.Март.2020 во 11:03
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Амазонски куќи
Постирано од: Santijago
Наслов: Амазонски куќи
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 05:22
Некој знае а некој не, но овие симпатични куќички на дрво во светот се познати како Амазонски куќи.
Е сега, може не е ова баш за во архитектура, ама баш ми се интересни па сакав некоја сликичка да размениме. 
Или уште подобро, ако некој сакал некогаш да направи или направил, да каже дали е тешко да се скоцкаат вака. На што треба да се внимава, како иде постапката за правење на куќичкиве итн итн итн...

За мене се мало архитектонско дело, затоа што секоја си има своја посебна приказна, поинаку изгледа среќа

-------------
I'm out bcz of pathetic around hereКоментари:
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 05:23
 

-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 13:56
Преубави се,кога ги гледам ме враќаат во детството...тогаш мечтаев да преноќам во некоја ваква со моите другарки.мечтаење

А и сега не би било лошо да си отседнам во онаа погоре.голема насмевка


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 14:02
Има таков хотелнамигнување

-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 19:42
таман си е темата за во архитектура santijago среќа

инаку, ваквите куќи не се многу комплицирани за правење, треба дсамо малку да се разбираш од инжињеринг и статика, до го одбереш правото дрво и правите материјали
оние детските куќарки се такви, ако се ниски и не се поголеми од два метра квадратни, не се комплицирани, се друго, во поголеми размери е исто толку комплициано како што е еден обичен објект на нулта ниво

инаку, јас сакав ваква од многу гледање американски филмови ко мал, ама не сум имал таква шанса да си поседувам една, дури и денес би сакал даимам такво нешто голема насмевка


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 13.Јануари.2012 во 22:51
jas trebase astronaut da stanam... definitivno...

-------------
Incredible Blue


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Февруари.2012 во 18:57-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 07.Март.2012 во 01:09

Дури и за оние кои веќе го живеат животот на "висока нога", овие луксузни куќи на дрво претставуваат скапо задоволство - со својата цена од 300,000 евра, куќите кои што делуваат како палати на дрвјата се најновиот додаток на глобалниот тренд за живеење во природата.

Моделите вклучуваат и куќа на дрво во стилот на Џејмс Бонд, опремена со биометриски сигурносни системи, бајковити опкружувања и безгранична природа и густи шуми.

 

Директорот на фирмата "Blue Forest" чија специјалност се овие луксузни домови - Сајмон Пејн (33 години), им има помогнато на децата и нивните родители да ги создадат своите шумски кралства кои потсетуваат на оние од бајките како Робин Худ и други познати приказни.

Браќата Сајмон и Енди кои се сопственици на оваа компанија пораснале во Кенија и нивните дизајни се директно инспирирани од локалните структури на дрва кои ги забележале во источната африканска земја.

 

Луксузните куќи се направени од цврсто дрво од Северна Америка како смрека и бор, а на крајот се завршени со кедар и даб.

Зачудувачки, овие куќи немаат за цел само да ги вратат луѓето кон нивните природни корени, туку служат и како остварување на детските сонови за кралските дворци и живеалишта од бајките.

 

"Забележавме дека во Британија нашите луксузни структури го зголемуваат интересот при продажбата на домовите бидејќи додаваат еден фасцинантен ефект и ја будат имагинацијата, додека луѓето кои ги купуваат од странство имаат тенденција да создадат свое природно прибежиште каде што одат да се рекреираат", изјавил Сајмон Пејн.

 

 

 

 -------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 17.Мај.2012 во 12:29
Еве една интересна, внатре и надворсреќа

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер

Куќичка на дрво скриена на планината Вистлер-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 17.Мај.2012 во 12:35
Иако е мааааалку надвор од темата, не само хотел, дури и ресторан има од овој вид...и тоа во Нов Зеландзадоволство

(ама бидејќи го користат само за забави и состаноци, може да го сметаме..за куќичкаплазење)

Лоциран на работ на шумата Redwood, со отворен поглед на многубројни ливади и потоци, овој необичен жолт ресторан е магична интеграција на функцијата и природата. Овој проект има освоено многу награди, меѓу кои е New Zealand Institute of Design – BEST Awards, а влезе и во финалето за World Architecture Awards 2009.

Бидејќи е изграден на приватно земјиште, влезот е дозволен само со претходна резервација. Просториите за јадење се сместени горе на дрвото, а просторијата за спремање на храната е сместена на приземје. Ресторанот како проект беше дел од рекламна кампања за Yellow Pages, a стартуваше во октомври 2009 година и веќе во првите денови имаше повеќе од 500 резервации. За жал денес не е отворен за јадење, единствено се издава за забави, состаноци и сл.

Ресторан на дрво во Нов Зеланд

Ресторан на дрво во Нов Зеланд

Ресторан на дрво во Нов Зеланд

Ресторан на дрво во Нов Зеланд-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 13.Септември.2012 во 22:39
мечтаење-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 12.Ноември.2012 во 19:15


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 21.Декември.2012 во 12:26


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 09:54


-------------
I'm out bcz of pathetic around here


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:09


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:09


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:10


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:11


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:11


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:14


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:14


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:14


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:15


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:15


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:18


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:18


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 26.Јануари.2013 во 10:19


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 03.Април.2013 во 22:41


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 02.Јули.2013 во 23:45


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 14:05


-------------
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 07.Октомври.2013 во 01:04

 Treehotel - Шведска

Длабоко во шведската шума, најталентираните скандинавски архитекти го дизајнирале хотелот “Куќичка на дрво”. Соба како гнездо на птици е токму тоа што ќе го видите таму. Хаотични и сложени испреплетени гранки кои имитираат гнездо на птица од надвор, но внатрешноста на гнездото е опремено со модерни хотелски апартман со мали прозорци.-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Октомври.2013 во 18:41
http://1.bp.blogspot.com/_4lAyKq7Foqs/S74QZzgF6SI/AAAAAAAADIE/k6JLPbn0O-Q/s1600/09.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Октомври.2013 во 18:42
http://media.firebox.com/pic/p4895_column_grid_12.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Октомври.2013 во 18:44
http://www.ziprealty.com/blog/sites/default/files/get_image/c9416fe8ab652538038d244eda46985e.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Октомври.2013 во 18:45
http://www.keycamp.co.uk/images/accommodation/tree-houses-images/treehouse-gallery.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 14.Октомври.2013 во 18:45
http://4.bp.blogspot.com/_kNx32ckJC68/TOfU8RCraYI/AAAAAAAAFkw/zyjirRegrP8/s1600/tree_house_05.jpg


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 20.Ноември.2013 во 07:38


-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 21.Декември.2013 во 20:26

http://www.crnobelo.com/zabava/interesno/16443-tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada" rel="nofollow - Тајна мини-куќа на дрво во Канада

HemLoft е лична изградба на Џоел Ален која се наоѓа во Канада. Таа виси над прекрасна долина, на само 5 минути од најблискиот пат.

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-01

Финансирана е исклучиво од средствата со кои Џоел располагал, а денес ја дели со својата долгогодишна девојка.

Има навистина мала внатрешност, но сепак изгледа неодоливо и удобно. Од надвор совршено се вклопува со природата и има прекрасен поглед.

Тој долго време барал дрво кое ќе одговара на неговата замисла и по 2 години конечно го нашол и успеал да ја оствари својата замисла која денес изгледа вака.

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-02

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-03

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-04

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-05

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-06

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-07

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-08

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-09

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-10

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-11

tajna-mini-kuka-na-drvo-vo-kanada-12-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 15:11
alt

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 15:11
alt

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 15:12
alt

-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 15:14
alt

-------------


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 25.Декември.2013 во 16:18

http://www.crnobelo.com/zabava/interesno/13755-sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni" rel="nofollow - Совршено место за создавање спомени

Дабот на кој е изградена оваа мала куќа изгледа како да е создаден за такво нешто. Неговата форма е совршена за оваа намена.

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-1

Семејството во чиј двор се наоѓа ова дрво веднаш ја размислиле идејата за мала современа куќа на дрво. Петочленото семејство изградило навистина чудесно место за создавање нови спомени.

Тие решиле воопшто да не го прилагодуваат дрвото според своите потреби, напротив, куќата која ја граделе ја осмислиле така што ниту еден дел од дабот не е оштетен.

 Внатрешноста делува навистина топло. Голем спектар на бои и шаренило, перници, стар мебел, теписи и необични додатоци се она што го избрале за опрема на овој мал дом.

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-2

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-3

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-4

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-5

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-6

sovrseno-mesto-za-sozdavanje-spomeni-7-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 08.Февруари.2014 во 00:33
Во Канада-------------
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел.


https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH
is not about how much you have,
BUT about how much you GIVE


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Февруари.2014 во 18:01

Прекрасните куќарки на дрво во Коста Рика

Прекрасните куќарки на дрво во Коста Рика

„Финка БелаВиста“ претставува комплекс од најголемите и најубавите куќарки на дрво во светот. Се простира на површина од 600 хектари земјиште во планините на Јужниот Пацифик покрај крајбрежјето на Коста Рика. Ова живеалиште е замисла и сопственост на Матео и Ерика Хоган, венчана двојка од Колорадо кои се запознале токму овде. Денес, на оваа површина се изградени дури седум куќарки на дрво, како и кабини кои се достапни за изнајмување. Освен автентичното уредување, посетителите во околината ќе наидат на недопрена природа, високи дрвја, водопади, природни базени, и забавни активности за оние поекстремните.

treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-1 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-2 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-3 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-4 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-5 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-6 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-7 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-8 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-9 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-10 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-11 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-12 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-13 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-14 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-15 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-16 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-17 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-18 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-19 treehouse-resort-in-costa-rica-finca-bellavista-20 -------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Март.2016 во 17:06
tree_house_01


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk