Срамота!!!
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Технологија
Име на форумот: Интернет
Опис на форумот: Интересни сајтови, интернет пристап...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=2516
Датум на принтање: 21.Ноември.2024 во 20:18 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Срамота!!!
Постирано од: Macedalien
Наслов: Срамота!!!
Датум на внесување: 27.Декември.2005 во 00:02
Плаќам само 29,99 € за неограничена фиксна телефонија (буквално можам да отечам на телефон), имам 400 телевизиски канали во нумерички квалитет и неограничен интернет чиишто карактеристики се следните :
Со вклучен сервис телевизија :
Downstream 7506 Kbps (938.3 KB/sec) 8106 Kbps (inc. overheads) Upstream 876 Kbps (109.5 KB/sec) 946 Kbps (inc. overheads)
Без сервисот телевизија :
Downstream 7538 Kbps (942.3 KB/sec) 8141 Kbps (inc. overheads) Upstream 880 Kbps (110.0 KB/sec) 950 Kbps (inc. overheads)
Во Македонија овие цени ги нема. Зошто е тоа така и како е можно во земја како оваа во којашто живеам со 10 пати повисок стандард од Македонскиот да плаќам помалку одошто таму?
Ај повелете искажете се : знаеме дека оваа тема е многу чувствителна.
П.С. Знам дека форумот е продолжена рака на МтНет и дека некои од членовите ќе се обидат да ми противречат ама факт си е факт.
|
Коментари:
Постирано од: ZokiBoSS
Датум на внесување: 20.Јануари.2006 во 18:19
Нема врска на кој е и на шо е форумот.. Вистината е таа, сите си ја
знајме, само си ќутиме.. И арно ни прават.. Кога мт-нет ги крена
цените, сите се исфорсирафме, он нет ке направи подобар интернет, ке
направи ова, ке направи она .. И шо добивме.. Истиот интернет само
wireless .. за истата цена.. Само тоа е.. А те*е ти е супер интернетот,
скоро 1 Мегабајт во секунда, тоа е премија за нас.. Поздрав
------------- That What Doesn't Kill Me, Only Makes Me Stronger..!
|
Постирано од: Macedalien
Датум на внесување: 21.Јануари.2006 во 15:37
ZokiBoSS напиша:
А те*е ти е супер интернетот, скоро 1 Мегабајт во секунда, тоа е премија за нас.. Поздрав |
Se zbrka ti masko - 20 vo sekunda moze da mi e ako ne koristam. Inace merenjata sto ti gi staviv za Download se 6 ili 7 a upload 1
-------------
|
Постирано од: ilefx
Датум на внесување: 23.Јануари.2006 во 20:30
Многу грешки прават МТНЕТ само касно ке биде за нив , кога нивните теткици ке не замараат по телефони, МТНЕт со нова понуда ( како што беше на почетокот на АДСЛ от )
Ке биде касно , поздрав до МТНЕТ и Админите на форумов
+ имаат срека што фирми ставаат адсл
------------- ILEFX.COM
|
Датум на внесување: 31.Јануари.2006 во 18:56
Macedalien напиша:
ZokiBoSS напиша:
А те*е ти е супер интернетот, скоро 1 Мегабајт во секунда, тоа е премија за нас.. Поздрав |
Se zbrka ti masko - 20 vo sekunda moze da mi e ako ne koristam.
Inace merenjata sto ti gi staviv za Download se 6 ili 7 a upload 1 |
Или ти се имаш збркано, или пак грешни информации постави во првиот
пост, бидејки 8000 Kbps од прилика би дошло 8 Mbps (МегаБИТА, не
мегабајти), и тоа поделено со 8, дава 1 Мегабајт во секунда (:
|
Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 01.Февруари.2006 во 18:33
Kako i da e!!! Nasiot i-net vo Makedonija e tapa bidejki konk*rencijata ne e nesto posebno jaka!!! Iskreno MtNet nema nekoja jaka konk*rencija, si gi drzi cenite kako sto toj saka!!! Jas sum na Mol sum zadovolen od niv, ne premnogu no sepak se dobri!!! Solidna brzina okolu 56 Mbps imam, so limit od 15 GB vo mesecot!!! Povekje ne mi treba, a plakjam okolu 70 evra vo mesecot!!! Makedonija seuste ne e dovolno razvieno podracje, taka da vo poslednive godini ima napredok na poleto na informatici tehnologii, nesto so sto mozat okolnite zemji da ni pozavidat, osven Grcija se razbira!!! Ke bide podobro!!!
------------- The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.
|
Постирано од: Dogi
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 00:38
Кога сите тие 10000 високо образовани кадри, кои заминаа кукавички во светот и рмбаат таму за трулиот капитализам, би се вратиле, тогаш ќе тргне работата. Идеите кои ги имаат треба да ги искористат овде. Стандардот ќе се покачи, а цените ќе паднат. Ама никој не сака да седи во земјоделска земја, нели? Тешко е, знам.
------------- Јас сум мајстор!
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Постирано од: brmm
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 00:49
И така е и не е така... има тука луѓе со идеи има луѓе што однадвор идат со идеи и пари... но ние си ги бркаме...тоа е работата.. и + ако тука малку просперираш ааууу на грб ти се качија додека не си подмитиш, инаку маф ти е работата...
-------------
|
Постирано од: maja
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 01:51
Не ни е јасно зашто е ограничувањето на адсл, никако да разберам.Сега користам адсл италија, кој е десетпати побрз а на фиксна телефонија кошта само 19,90 евра, што сакаш и колку сакаш користи,НЕМА ОГРАНИЧУВАЊЕ НИКАКВО 24 часа.И сека што нас ни ограничува МТ НЕТ, ајде објаснете .А да не зборам за беззичен интернет, ние сме назад од ова и кошта 100 пати поскапо во МК
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 01:57
Лесно е... Во МК има да речам 10.000 кориснии... во држава со 10-20 милиони жители и со просечна плата од 2000-3000 еу има 2-3 милиони корисници на интернет... е сеа... еден провајдер да опстане има МНОГУУУ трошоци, епа не е исто да имаш 10 иљади корисници и 2-3 милиони корисници... то е исто ко да продадеш денеска 10 кифли а една кифла да чини 10 денари (твојот ќар да е 3 денари ) и не е исто да продадеш 1000 кифли со ќар од 1 денар ( а ќе коштаат 8 денари ) у секој случај повеќе ќар има тој што е поефтин НО СО ПОГОЛЕМ број на корисници... а нашата држава има само 2 милиони ВКУПНО народ.. со просечна плата од 200 еу... Сега знаете зошто е скапо кај нас тоа ???? проста математика... значи кај нас СТАЛНО ќе биде поскапа услуга што не се произведува во Мк па и интернетот, затоа што сме малку народ-малку корисници
-------------
|
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 02:03
Штета навистина.Од следниот месец Италија нивното ALICE ADSL дава гратис два месеци,е како ова нив им се исплати,не ми е јасно стварно на толку голем број корисници
------------- [IMG]http://img140.imageshack.us/img140/2444/2csa0.gif">[IMG]http://img20.imageshack.us/img20/3669/zt6uzj6n8sin4.gif">
|
Датум на внесување: 02.Февруари.2006 во 02:07
И тука даваат 3 месеца гратис сега за да привлечат муштерии.. ( а после тие гратис месеци ќе им земаат пари-тоа е бизнос така се исплати ) е сеа ограничувањето е затоа што кога беше неограничен интернетот... ние македончињата толку многу downloadiravme од интернет све и свашта и што треба и не треба... епа за нас треба ограничување... у право се донекаде за тоа...
иначе сум против МТ нет.. имам и јас проблеми со нив.. овака изгледа дека ги бранам.. но револтиран сум и од корисниците.
-------------
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2006 во 02:59
Brmm, кога мтнет би ја спуштиле цената на адсл пакетите, дали нема да
биди зголемено побарувањето за интернет.. 2пати, 3пати, а можи и појќе,
така? Ова шо го прават тука е резил, излегва Бучко на ТВ го даваат кај
шо збора со Бил Гејтс (Прочитајте уште еднаш, БИЛ ГЕЈТС !) најбогатиот
човек на планетата, и му СЕ ФАЛИ дека МКД е прва држава во светот во
која 90% од територијата е покриена со WireLess интернет, а не му кажва
дека 4.6% од населението користи интернет .. До каде бе вака, до
каде... Баш имаше една добра споредба, ко го кладе мтнет лимитот, во
Велика Британија најновата понуда гласеше: 24Mb download за 24 фунти
(лимитот беше мислам 10 ГБ, али не се сејќавам добро).. И шо има да
додајме на ова? ..... Само нашето, македонското: Ќе биди (ако не денес,
утре) ..
П.С. Знам дека некои личности од форумот несмеат да пишат против мтнет,
и ок е тоа, поради манипулациите што се прават, али голем РЕСПЕКТ до
Маја, за искреноста.. Just Go Ahead!
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 12.Февруари.2006 во 01:43
A,be senior, makedonija ne e najmala drzava,pa ni vo evropaMnogu si naiven ako mislis deka toa e prichina za visokite ceni. namali gi drasticno cenite na bilo koj k*renten proizvod pa ke vidis kolku ke se zgolemi potrosuvackata.Samo,ne ocekuvaj deka toa se slucuva preku nok.
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2006 во 19:12
Не е точно... јес да можат малку да намалат цена.. но не и премногу...зш се знае до колку може да се намали цената кога ќе се израчунаат трошоците и сите ти работи, а кога ќе се види потрошувачката... абе во Мк нема многу да има потрочувачи...нема доволно ПЦ а , абе не е цела Мк ко Скопје...замислете во кое село има интернет-и компјутери... во мали градови кај што се нема пари.. ејј каде таму- за 20 години можеби. Така да нема многу потрожувачи
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2006 во 00:18
Brmm цената на интернетот е катастрофа во Македонија .. И за кои
трошоци збораш, МТНет скоро цел профит за вџеб го клава. А за тоа дали
нема доволно ПЦ-а во МКД, распрашај се само колку луѓе ставија
кабловски интернет, иако е тест период..
|
Постирано од: bosab
Датум на внесување: 20.Февруари.2006 во 21:41
Ete ja imam kablovski internet si placam 1500den. mesecno i zasega e dobro,ke vidime ponataka.na Telekabel sum
|
Постирано од: kucester
Датум на внесување: 21.Февруари.2006 во 21:43
bosab напиша:
Ete ja imam kablovski internet si placam 1500den. mesecno i zasega e dobro,ke vidime ponataka.na Telekabel sum |
Toa za neogranicen transfer ili
|
Постирано од: kirealeks
Датум на внесување: 22.Февруари.2006 во 10:07
NRGMKD напиша:
Kako i da e!!! Nasiot i-net vo Makedonija e tapa bidejki konk*rencijata ne e nesto posebno jaka!!! Iskreno MtNet nema nekoja jaka konk*rencija, si gi drzi cenite kako sto toj saka!!! Jas sum na Mol sum zadovolen od niv, ne premnogu no sepak se dobri!!! Solidna brzina okolu 56 Mbps imam, so limit od 15 GB vo mesecot!!! Povekje ne mi treba, a plakjam okolu 70 evra vo mesecot!!! Makedonija seuste ne e dovolno razvieno podracje, taka da vo poslednive godini ima napredok na poleto na informatici tehnologii, nesto so sto mozat okolnite zemji da ni pozavidat, osven Grcija se razbira!!! Ke bide podobro!!!
|
НЕ СУМ СИГУРЕН ДЕКА САМО ГРЦИЈА Е ПРЕД НАС ОД РЕГИОНОТ.ЈАС ЖИВЕАМ СОФИЈА ПЛАКАМ 10 ЕВРА ИНТЕРНЕТ НЕОГРАНИ4ЕН ТРАФИК НА МЕСЕЦ.DOWNLOAD 5 MB/s.povtoruvam 5 megabajti vo sekunda.и да не спомнувам дека има сигурно 100 фрее сервери за све што ми треба за разлика од кај нас и уште толку торент тракери.така да....
-------------
ОД ОВОЈ ФОРУМ СУМ БАНИРАН...
|
Постирано од: bosab
Датум на внесување: 22.Февруари.2006 во 19:25
kucester напиша:
bosab напиша:
Ete ja imam kablovski internet si placam 1500den. mesecno i zasega e dobro,ke vidime ponataka.na Telekabel sum |
Toa za neogranicen transfer ili
|
Da neograniceno mozam da simnuvam kolku sakam i normalno so sakam i zadovolna sum.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2006 во 12:14
Знаете што е бендвид? прочешлајте на интернет по големите светски провајдери што им продаваат бендвид на помалите провајдери ( ко што се сите во Мк) и ќе видите колку и што се исплати... На малку корисници не може да биде евтино, и не е исто да има провајдерот 500 иљади корисници и 10.000 иљади корисници. Во врска со ограничувњето...во Македонија има многу што злоупотребуваат ако интернетот е неограничен-се симнува се живо и диво- што треба и што не треба, тоа е оптеретување за провајдерот и проблеми за корисниците што не злоупотребуваат (бавен интернет-паѓање на линијата и слично ) епа поради тоа постои ограничувањето.. јас имам адсл со лимит 4гб... трошам едвај 2-3гига.... пц то ми е нон стоп уклучен, сурфам многу-маилови-и се што ми треба а многу ми треба ( освен download ). И јас сум за неограничен евтин-да не се сватиме погрешно, ама не се дава то на секој
|
Постирано од: Nee*amAnderskor
Датум на внесување: 24.Февруари.2006 во 18:00
Ne se slozuvam so toa deka pazarot e mal i zatoa e skapo. Makedonija ne e nesto bog-znae kolku razviena no ne e ni pickojebina, sepak e vo evropa.
Primer za pickojebina:
1.Drzava: Canada
2. Provincija: Nunavut, povrsina kolku cela Kina
3. Naselenie: 35000
4. Glaven Grad: Iqaluit, naselenie 27000
5. Komunikacija: So avion Herkules, ili samo vo Avgust mesec so brod
6. Internet: Broadband, 3.7Mbps down, 0.5 MBps up, bez ogranicuvanje
7. CENA: $60/mesec, kanadski
Pozdrav.
------------- No Reason to Lie: обичам БЪЛГАРКИ!
|
Постирано од: experriment
Датум на внесување: 24.Февруари.2006 во 19:55
Не разбрах всичко, светнете ме каква е основната свързаност в Македония ?
В София живея и плащам за 1 MB/s = 30lv .
Какво е сравнението за тези пари при вас ?
Какво може да се вземе ?
|
Датум на внесување: 25.Февруари.2006 во 00:51
experriment напиша:
Не разбрах всичко, светнете ме каква е основната свързаност в Македония ? В София живея и плащам за 1 MB/s = 30lv . Какво е сравнението за тези пари при вас ? Какво може да се вземе ? | E,ovoj mi zvuchi kako normalen bugarin,za razlika od drugite!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: Бугарин
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 10:27
brmm напиша:
Знаете што е бендвид? прочешлајте на интернет по големите светски провајдери што им продаваат бендвид на помалите провајдери ( ко што се сите во Мк) и ќе видите колку и што се исплати... На малку корисници не може да биде евтино, и не е исто да има провајдерот 500 иљади корисници и 10.000 иљади корисници. Во врска со ограничувњето...во Македонија има многу што злоупотребуваат ако интернетот е неограничен-се симнува се живо и диво- што треба и што не треба, тоа е оптеретување за провајдерот и проблеми за корисниците што не злоупотребуваат (бавен интернет-паѓање на линијата и слично ) епа поради тоа постои ограничувањето.. јас имам адсл со лимит 4гб... трошам едвај 2-3гига.... пц то ми е нон стоп уклучен, сурфам многу-маилови-и се што ми треба а многу ми треба ( освен download ). И јас сум за неограничен евтин-да не се сватиме погрешно, ама не се дава то на секој |
Има алтернатива на злоупотребуванjето - то е фрее сервер. Ако бидел
некоj проваjдер по ЛАН, то би имало 100Mbit/s скорост за филмите. И тоа
проваjдер ке прави помалко трафик - сите ке симнуват од фрее-сервера.
Користниците ке бидат подоволни од многото филми, музика и софтвер на
ова сервер и ке снимуват основно од него. Тоа дека е през WiFi зашто не го прави? Секоj дека е бил во Софиjа ке
потврди - за 13 евра получуваш 11 мегабаjта/сек и много сервери. Тоа е 1ДВД за 15-20 минути, 1СД за 2-4мин.
|
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 10:53
Nee*amAnderskor напиша:
Ne se slozuvam so toa deka pazarot e mal i zatoa e skapo. Makedonija ne e nesto bog-znae kolku razviena no ne e ni pickojebina, sepak e vo evropa.
Primer za pickojebina:
Pozdrav. | Никој не ја навреди Македонија и не реков дека е пичкоебина. а тој провајдер што е во Канада, сигурно е раширен не само на население од 35.000, а и да е така... во Канада е евтино да земеш интернет (бендвид) брз, и да го продаваш...а да земеш во Македонија преку оптика или сателит и да го продаваш е екстремно скапо и цените се движат со иљадници евра месечно- за опремата да не правиме мубает...
-------------
|
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 11:00
Бугарин напиша:
brmm напиша:
Знаете што е бендвид? прочешлајте на интернет по големите светски провајдери што им продаваат бендвид на помалите провајдери ( ко што се сите во Мк) и ќе видите колку и што се исплати... На малку корисници не може да биде евтино, и не е исто да има провајдерот 500 иљади корисници и 10.000 иљади корисници. Во врска со ограничувњето...во Македонија има многу што злоупотребуваат ако интернетот е неограничен-се симнува се живо и диво- што треба и што не треба, тоа е оптеретување за провајдерот и проблеми за корисниците што не злоупотребуваат (бавен интернет-паѓање на линијата и слично ) епа поради тоа постои ограничувањето.. јас имам адсл со лимит 4гб... трошам едвај 2-3гига.... пц то ми е нон стоп уклучен, сурфам многу-маилови-и се што ми треба а многу ми треба ( освен download ). И јас сум за неограничен евтин-да не се сватиме погрешно, ама не се дава то на секој |
Има алтернатива на злоупотребуванjето - то е фрее сервер. Ако бидел некоj проваjдер по ЛАН, то би имало 100Mbit/s скорост за филмите. И тоа проваjдер ке прави помалко трафик - сите ке симнуват од фрее-сервера. Користниците ке бидат подоволни од многото филми, музика и софтвер на ова сервер и ке снимуват основно од него. Тоа дека е през WiFi зашто не го прави? Секоj дека е бил во Софиjа ке потврди - за 13 евра получуваш 11 мегабаjта/сек и много сервери. Тоа е 1ДВД за 15-20 минути, 1СД за 2-4мин.
| Има опции и во Македонија за интернет преку лан и користење на фрее сервери и не е толку скапо, но разговараме за АДСЛ интернет, кој е со цени:
512/128 Kbps 16еу месечно - ограничен на 512МБ, за следните 512МБ плаќаш по 2,8 еу
512/128 Kbps 28еу - лимит 4 ГБ после 4 гб паѓа брзината и до 6 кб/с
768/128 Kbps 72еу - лимит 10 ГБ после 10 гб исто паѓа брзината
1536/256 Kbps 167еу - лимит 25 гб после 25 гб исто паѓа брзината
Во секој пакет има опција да не паѓа брзината него да докупуваш мегабајти
Информациите се за тие што не се од Мк..
-------------
|
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 11:31
Во Битола има локален провајдер кој нуди интернет 256/256 up/down - за 1500ден - неограничено... е сеа се фино тоа да речеме евтино и неограничено, ако има тој пример 500-1000 корисници и може да поднесе толку е супер, ако му се поврзат уште 2000-3000 корисници пример, тој ќе мора да докупува бендвид со големи брзини кој е екстремно скап, у принцип uplaod-от е скап, download и не е толку скап... но проблемот е upload
еве ви некој линкчиња па проверете..
http://www.globaltt.com/index-en.html?http://www.globaltt.com/i5fkdhatt1r2bwefhheik045/caseStudy/CaseStudy-en.aspx - http://www.globaltt.com/index-en.html?http://www.globaltt.co m/(i5fkdhatt1r2bwefhheik045)/caseStudy/CaseStudy-en.aspx
http://www.easynet.net - http://www.easynet.net
-------------
|
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 12:39
Од 1 Март во Италија адсл за 24 часа и нема никакво ограничување ке ќини само 9,90 евра месечно.
Безжичен нет 140 евра, неограничен
Па сега споредете МК и остнатите земји.
|
Постирано од: Бугарин
Датум на внесување: 26.Февруари.2006 во 13:26
maja напиша:
Па сега споредете МК и остнатите земји. | Verizon ADSL:
One Year Agreement
Requires a one year agreement. If you cancel between months 2-12, there is a
$79 early termination charge.
Packages:
Up to 3 Mbps/768 Kbps:
$21.95/mo. for months 2-3 and $29.95/mo. for months 4-12.
Up to 1.5 Mbps/384 Kbps: $21.95/mo. for months 2-3 and $29.95/mo. for months
4-12.
Up to 768 Kbps/128 Kbps: $14.95/mo. for months 2-3 and $14.95/mo. for months
4-12.
Modem
included.
During Step 1 of the online ordering process, customers
will have the option of purchasing a modem/wireless router for only $14.95.
Month-to-Month DSL Freedom Bundle Packages:
Up to 3 Mbps/768 Kbps:
$21.95/mo. for months 2-3 and $29.95/mo. for months 4 & thereafter.
Up to 1.5 Mbps/384 Kbps: $21.95/mo. for months 2-3 and $29.95/mo. for months 4
& thereafter.
Up to 768 Kbps/128 Kbps: $21.95/mo. for months 2-3 and $29.95/mo. for months 4
& thereafter.
-------------
|
Постирано од: Nee*amAnderskor
Датум на внесување: 28.Февруари.2006 во 07:00
brmm напиша:
Nee*amAnderskor напиша:
Primer za pickojebina:
Pozdrav.
| Никој не ја навреди Македонија и не реков дека е пичкоебина. а тој провајдер што е во Канада, сигурно е раширен не само на население од 35.000, а и да е така... во Канада е евтино да земеш интернет (бендвид) брз, и да го продаваш...а да земеш во Македонија преку оптика или сателит и да го продаваш е екстремно скапо и цените се движат со иљадници евра месечно- за опремата да не правиме мубает... |
Ne stanuva zbor za navredi, doticniot epitet jas go upotrebiv prv za da potenciram deka MK e mnogu blisku do komunikaciskite patista... Stanuva zbor za nesto drugo: nacionalna strategija. Ne moze vo, izvini pak ke kazam, pickojebinata Nunavut, na -60 stepeni internetot da bide $60. Sigurno vistinskata cena mu e $600, a mozebi i $6000, koj znae. No ima nekoj sto se grizi da go odrzi naselenieto povrzano so svetot a toa e vladata. Ako vo MK ne e mozno da ima internet po merka na naselenieto toa znaci: (1) Licencata za nacionalen internet provajder ne i e dadena na vistinskata firma i (2) Vladata namesto da dotira tutun, kromid, grozje, lubenici i trista drugi proizvodi sto kaj nas se prizveduvaat na nacin od 19. vek, moze(se) da dotira za razvoj na infrastrukturata i povrzuvanje na naselenieto so globalnite tekovi. Ima eden kup deca vo MK sto sedejki od doma moze da rabotat za stranski firmi i da napravat paricka - ekvivalentna na celo maalo od Prilep sto ke zaraboti od tutuno cela godina i posle pravi guzvi pred sobranie. Na krajot, drzavata dobiva zavidna dividenda od telekomunikaciite, redno e nesto i da vrati vo istiot biznis.
------------- No Reason to Lie: обичам БЪЛГАРКИ!
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2006 во 11:13
Nee*amAnderskor напиша:
Ne stanuva zbor za navredi, doticniot epitet jas go upotrebiv prv za da potenciram deka MK e mnogu blisku do komunikaciskite patista... Stanuva zbor za nesto drugo: nacionalna strategija. Ne moze vo, izvini pak ke kazam, pickojebinata Nunavut, na -60 stepeni internetot da bide $60. Sigurno vistinskata cena mu e $600, a mozebi i $6000, koj znae. No ima nekoj sto se grizi da go odrzi naselenieto povrzano so svetot a toa e vladata. Ako vo MK ne e mozno da ima internet po merka na naselenieto toa znaci: (1) Licencata za nacionalen internet provajder ne i e dadena na vistinskata firma i (2) Vladata namesto da dotira tutun, kromid, grozje, lubenici i trista drugi proizvodi sto kaj nas se prizveduvaat na nacin od 19. vek, moze(se) da dotira za razvoj na infrastrukturata i povrzuvanje na naselenieto so globalnite tekovi. Ima eden kup deca vo MK sto sedejki od doma moze da rabotat za stranski firmi i da napravat paricka - ekvivalentna na celo maalo od Prilep sto ke zaraboti od tutuno cela godina i posle pravi guzvi pred sobranie. Na krajot, drzavata dobiva zavidna dividenda od telekomunikaciite, redno e nesto i da vrati vo istiot biznis. |
Знаете ли што е интересно? Што никој не кажува зошто кошта толку интернетот! А знаете зошто кошта? Затоа што интернетот уствари е производ! Треба да се продава, т.е. треба да се користи! Како? Па се знае! Што е најбитно за интернетот, CONTENT! Така? Ако ние имаме содржина на наши сервери која е интересна за странство тие ќе сакаат да се врзуваат на нас, а не ние на нив! Тие ќе сакаат да читаат за неуроните на Кожув, а не ние да читаме глупости од CNN, тие ќе сакаат да прочитаат некој блог, ако има нешто интересно на него, на било кој сервер да е, се додека е на македонски сервер, ама на англиски! Охрид! Ставете го на интернет преку десетина камери! Тоа е битно бе деца! Исто како во економијата! Увоз извоз! Може со софтвер или дизајн се заработува, ама со обичен CONTENT или содржина, ај да преведиме, многу повеќе! Зошто тоа никој не го кажува, тоа е друга работа. Кој е интересот на странство да ни продава интернет ако ние само црпиме нивна содржина, а не придонесуваме ништо. Така јас го разбирам ова, барем толку знам. Ако некој знае нешто повеќе околу оваа тема, бујрум!
http://widget.meebo.com/mm.swf?asMwhdKtFb" rel="nofollow - Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
|
Постирано од: nesumlud
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 21:31
Ние сме мала држава и затоа интернетот ни скап еве како е во големите држави.Во една голема Словенија (имала двајца жители повеќе од Македонија) е вака
Slovenija flat VOLJADSL fit je prvi paket širokopasovnega dostopa do interneta v Sloveniji, ki vam zagotavlja hitri internet po ceni klicnega dostopa. In ne samo to! Poleg nizke mesečne naročnine boste plačali samo dejansko uporabo internetnega dostopa. Nič več in nič manj.
Hitrost Mesečna naročnina 1024/256 Kbit 3.990,00 / 240 = 16.6 evra = 1022 den 4096/512 Kbit 6.190,00 = 1558 den 8/1 Mbit 7.790,00 = 1999 den 20/1 Mbit 12.990,00 = 3334 den Cene so izražene v SIT in vsebujejo 20% DDV!
Што е ова со црвено 20/1Мб = 3334 ден и тоа неограничен сообраќај не знам можеби од телеком ќе ми објаснат ако знаат и таму, колку за споредба нашиот најдобар пакет Брзина на пристап (download/upload)
2048/512 Kbps Вклучен сообраќај месечно
(download + upload)
25 GB Месечен надомест
13 490,00 ден и тоа без ДДВ со ДДВ 15 918 ден Уаааааа арамии Инаку да ви кажам мака мачам да им објаснам на некои пријатели од Словенија како може АДСЛ да има ограничување од 512 Мб сообраќај месечно, не веруваат дека такво нешто е можно. Ама МТ НЕТ и се е можно
Уаааааааааааа!!!!!!
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 21:44
А во огромната Хрватска е вака
VM DSL Cijenik adsl paketa za fizičke osobe (u cijene je uračunat PDV)
Pristupna brzina Mjesečna naknada 1024/192 kbps 79 kn + 49 = 128 / 7.4 = 17.29 evra = 1065 den FLAT 2048/256 kbps 199 kn + 49 = 248 = 2064 den 3072/384 kbps 369 kn + 49 = 418 = 3479 den VM FLAT (neograničeno) + 49,00 kn
Нашиот многу рекламиран АДСЛ ХИТ, подобро не споредувајте 512/128 Kbps Вклучен сообраќај месечно
(download + upload)
512 MB* Месечен надомест 1299,00 ден.
Цените се без вкалкулиран 18% ДДВ 1299 + ДДВ = 1532 ден 0,79 денари за секој нареден MB започнат сообраќај.
Уаааааааааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 21:59
А за нашиот сосед Бугарија................... Е не ви кажувам се плашам дека толку многу ќе се разочарате од разликите во цени што би можело да има сериозни последици по вашето здравје, во најдобар случај ќе паднете во депресија. Ако сака некој нека провери по нетов но на сопствена одговорност. Јас не можев да се соземам цела недела, од тоа кои брзини ги имаат и кои цени плаќаат, а за: " Вклучен сообраќај месечно (download + upload)
512 MB*" едноставно не слушнале.
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 22:19
http://www.radiodeejay.hr/vijesti.asp?id=2220 Тука можете да видите како работи нашиод голем газда Т Мобиле во Хрватска
Exkluzivno ! Pojeftinjuje internet
Prema neslužbenim ali vrlo vjerojatno točnim informacijama koje smo dobili, T-com će opasno zadati udarac konk*renciji. Naime, iza Nove godine sprema se sniženje cijena interneta za gotovo 50 %. Tako će se brzina 1024 kbit/s uz flat rate plaćati 138 kn/ mj..
Moguće cijene:
MAX ADSL + flat rate
1024 kbit/s download i 192 kbits/s upload 138 kn / mj.
2048 kbit/s download i 265 kbits/s upload 199 kn / mj.
3072 kbit/s download i 384 kbits/s upload 249 kn / mj.
Isto tako, najavljuje se istovremeno povećanje brzina. Strpimo se još malo... 1 евро = 7,4 куни
Не се обидувајте да ги споредувате Max ADSL HR i Max ADSL MK. Очигледно сме најдобри овци за стрижење на Балканот а нај веројатно и во цел свет ни нема рамни.
Уааааааааааааааааааа!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 22.Декември.2006 во 22:40
Дали слушнале во Мт нет за Download/Upload 5 / 5 mbit/s ако не слушнале нека прашаат пак во Хрватска која исто така не огромна држава не членка во Нато во ЕЗ и што е нај чудно телекомите имаат ист газда.
Download 5 mbit/s Upload 5 mbit/s Promet 5 GB mjesečno 199 kn FLATRATE Promet neograničeno (mjesečno) 100 kn*(mjesečno) * nadodaje se na cijenu osnovnog paketa.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2006 во 01:10
na koj ke kazesh ,be,....tuka se se,samo ovci ikravi za molzenje,...veke stanuva i smeshno,...EBATI drazavata i "politicharite" izbrani od narodot koi bile,se,i ke bidat,...a,ti samo brishi,ako ti zvuchi uvredlivo,...ama so toa samo ke go potvrdish toa shto go mislam za tvojava"EBANOVINA",....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 23.Декември.2006 во 01:49
Pa normalno deka ke brisat, treba da napises: Jas sum mnogu sreken sto vo Makedonija dojde Matav i mi ovozmozi da koristam MAX ADSL HIT za samo 1500den ili 25 evra mesecno mozam da surfam cel mesec i da ostvaram soobracaj od fantasticni 512 MB toa e recisi edno celo CD. A sega razmisluvam da se prefrlam na nekoj podobar paket na pr. za samo 15 000 den. ili 250 evra (samo malku povece od mojata plata) ke dobijam nenormalni 25GB. Se nadevam deka vo idnina ke ni ponudite i paket so 50GB mesecno koj ne bi cinel povece od 1000 evra. Pozdrav i golema blagodarnost do Matav koj ni donese Internet vo Makedonija. Vas veren korisnik.
A be normalni li ste?????? Tie 25GB da gi poracas od Amerika, zaedno so Hard Disk i avionska karta nema da kostat 250 evra
|
Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 00:20
ehh,..kamo da bev poln so pofalbi kako tebe,....togash gazot ke go davav za "EBANOVINA"-va vi,.....
|
Постирано од: Flix
Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 03:18
Abe mizerija e ADSL ot em najskam em najmalku davat. ama to e se lazat lugeto
------------- http://flixter.deviantart.com/">
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 24.Декември.2006 во 03:23
abe od ovie dvajca mi se vrtit vo glavata hehehhehehehe
no znam edna genijalna replika od zoltiot hahahhha
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: art7
Датум на внесување: 12.Јануари.2007 во 03:07
Gledajte vo kosovo internetot kabllovski : http://www.ipko.net/modules/cnt/duo.php - http://www.ipko.net/modules/cnt/duo.php
pr. 2mbps/transfer bez limit -----24.95 eura so se kabllovski televiski kanali od albanskiot paket DIGITALB
|
Постирано од: mitko2848
Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 22:24
еве во бугариjа какви се цените
http://www.homelan.bg/index.php?page=pricelistnew3 - http://www.homelan.bg/index.php?page=pricelistnew3
|
Датум на внесување: 24.Јануари.2007 во 23:34
makedonija secat derat, ne bricat na suvo. So e ova be, do koga ova nesto. Arno sega kabelskiot za 1500 davaat neogranicen transfer i brzina od 1mbps.
|
Постирано од: Anarhist
Датум на внесување: 14.Март.2007 во 21:48
FLipsi напиша:
makedonija secat derat, ne bricat na suvo. So e ova be, do koga ova nesto. Arno sega kabelskiot za 1500 davaat neogranicen transfer i brzina od 1mbps. |
Da, taka e za Telekabel, ama simnuvaj malce poveke pa ke se prasame do kolku ke te simnat.
I oni zabusavaat, tehnickata poddrska sto ja vetuvaat od 24 casa e nikakva, i zavrsuva so zborivite: RESETIRAJ GO MODEMOT ILI KOMPJUTEROT.
Zasega so cenite se najdobri, no i taa cena za ova e preskapa.
Zatoa aknete se 2-3ca preku edno modmce i uzivajte, brzinata ne opaga mnogu, a barem ke plakate po 500 denari.
Pozdrav
-------------
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 14.Март.2007 во 22:02
sitoini bre eve i jas nemam sto da kazam
srenje u boja e ova sve mesto nekoj da zakupi zemja link kako sto treba
i barem `75 posto da ozraci
kako sto treba
ilikablovskiot da go sredat poeftinat ne ga bidue
adsl ne stavajte vo stomak da povracate 2 godini moj sovet
-------------
|
Постирано од: dras
Датум на внесување: 18.Март.2007 во 22:47
Kakva sramota, monopolov e cista krazba nemozam da zaklucam samo koj se gi polni dzebovite, ..... i so vakviot internrt pristap gladnite gradjani ce surfaat mozebi negde i ce najdat sto da jadat. No mozebi sega otkoga od odelenite pari od budzetot za "informaticko opstestvo" ce se ofajdat nekoi konsalting sejaci na magla, Vladata ce gi vrazumi telekomunikaciskite monoplodzii, ...., a na novo priucenite informaticari ce im ovozmozi eftin, citiram "besplatno koristenje na internet za gradjanite"..... pa sto ni preostanuva da pocekame ....
|
Датум на внесување: 18.Март.2007 во 22:51
pazi da ne dochekash,....mozebi vnucite tvoi ke go dochekaat toa!
|
Постирано од: ice_dmx
Датум на внесување: 27.Март.2007 во 16:49
jas neznam samo koj film vi e na tie sto plakate adsl 512MB ne mozam nikako da ve svatam abe turete im k*rot tamu neka propadnat najgolemi pijavici se u mk
------------- dudenz
|
Постирано од: Tattoo Beauty
Датум на внесување: 27.Март.2007 во 17:56
ice dmx напиша:
jas neznam samo koj film vi e na tie sto plakate adsl 512MB ne mozam nikako da ve svatam abe turete im k*rot tamu neka propadnat najgolemi pijavici se u mk |
А замисли за оние кои се на маџ адел тој наголемиот пакет??
------------- http://www.skin-artists.com" rel="nofollow - Skin-Artists.com
http://www.tattoo-passion.org" rel="nofollow - TattooPassion
|
Датум на внесување: 28.Март.2007 во 00:51
Kojzne kolui GB se u minus , te u plus
|
Датум на внесување: 30.Март.2007 во 09:34
Dogi напиша:
Nee*amAnderskor напиша:
Ne stanuva zbor za navredi, doticniot epitet jas go upotrebiv prv za da potenciram deka MK e mnogu blisku do komunikaciskite patista... Stanuva zbor za nesto drugo: nacionalna strategija. Ne moze vo, izvini pak ke kazam, pickojebinata Nunavut, na -60 stepeni internetot da bide $60. Sigurno vistinskata cena mu e $600, a mozebi i $6000, koj znae. No ima nekoj sto se grizi da go odrzi naselenieto povrzano so svetot a toa e vladata. Ako vo MK ne e mozno da ima internet po merka na naselenieto toa znaci: (1) Licencata za nacionalen internet provajder ne i e dadena na vistinskata firma i (2) Vladata namesto da dotira tutun, kromid, grozje, lubenici i trista drugi proizvodi sto kaj nas se prizveduvaat na nacin od 19. vek, moze(se) da dotira za razvoj na infrastrukturata i povrzuvanje na naselenieto so globalnite tekovi. Ima eden kup deca vo MK sto sedejki od doma moze da rabotat za stranski firmi i da napravat paricka - ekvivalentna na celo maalo od Prilep sto ke zaraboti od tutuno cela godina i posle pravi guzvi pred sobranie. Na krajot, drzavata dobiva zavidna dividenda od telekomunikaciite, redno e nesto i da vrati vo istiot biznis. |
Знаете ли што е интересно? Што никој не кажува зошто кошта толку интернетот! А знаете зошто кошта? Затоа што интернетот уствари е производ! Треба да се продава, т.е. треба да се користи! Како? Па се знае! Што е најбитно за интернетот, CONTENT! Така? Ако ние имаме содржина на наши сервери која е интересна за странство тие ќе сакаат да се врзуваат на нас, а не ние на нив! Тие ќе сакаат да читаат за неуроните на Кожув, а не ние да читаме глупости од CNN, тие ќе сакаат да прочитаат некој блог, ако има нешто интересно на него, на било кој сервер да е, се додека е на македонски сервер, ама на англиски! Охрид! Ставете го на интернет преку десетина камери! Тоа е битно бе деца! Исто како во економијата! Увоз извоз! Може со софтвер или дизајн се заработува, ама со обичен CONTENT или содржина, ај да преведиме, многу повеќе! Зошто тоа никој не го кажува, тоа е друга работа. Кој е интересот на странство да ни продава интернет ако ние само црпиме нивна содржина, а не придонесуваме ништо. Така јас го разбирам ова, барем толку знам. Ако некој знае нешто повеќе околу оваа тема, бујрум!
|
Дали некој сака да ја насочиме дискусијата во оваа насока. Зошто кај нас е слаба понудата на содржина, т.е. малку web страни имаме со нешто што ќе ги привлече странците да трансферираат од овде кон странство? Кој треба да повлече за да се оствари таа работа, да се намножат web страни и да бидеме конк*рентни во таа насока. Потоа МТнет или ОН.нет кога ќе купуваат интернет врски ќе има што да понудат! Тоа е битно!
|
Датум на внесување: 04.Април.2007 во 00:16
novosti vo adsl ot hahahaha
videte na http://www.adsl.com.mk - http://www.adsl.com.mk
se skapaja
|
Датум на внесување: 05.Април.2007 во 01:09
a,be,...kaj mu e na onoj mochkono,...besplatniot?!
|
Постирано од: ultra
Датум на внесување: 05.Април.2007 во 11:00
FLipsi напиша:
novosti vo adsl ot hahahaha
videte na http://www.adsl.com.mk - http://www.adsl.com.mk
se skapaja
|
Катастрофа е ова што го нудат
Па јас минатата недела за еден ден направив околу 8GB download... тестирав нешто.
|
Датум на внесување: 05.Април.2007 во 16:21
ај вака да пробаме, организирајте се, вие што сте по странство, да симнувате работи по можност што повеќе од сервери во македонија и белки ќе тргне работата ...
|
Постирано од: ultra
Датум на внесување: 05.Април.2007 во 16:30
А што има на серверите? Колку што се сеќавам едно време НИЕ од странство не можевме ниеден клип од оннет да симнеме, привилегирани бевте од МК... За симнување... не ми е проблем, во секое време можам и не сум ограничена...
|
Постирано од: ice_dmx
Датум на внесување: 08.Април.2007 во 04:53
SeXY напиша:
ice dmx напиша:
jas neznam samo koj film vi e na tie sto plakate adsl 512MB ne mozam nikako da ve svatam abe turete im k*rot tamu neka propadnat najgolemi pijavici se u mk |
А замисли за оние кои се на маџ адел тој наголемиот пакет?? |
za profi paketot mislis ma super im e niv ali oni si znaat 15 000 den mesecno
------------- dudenz
|
Датум на внесување: 08.Април.2007 во 12:05
да али и 10 г ги крадат неофицијално или друг имм го зима пассот!!!!!!11
|
Постирано од: minimax
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 02:09
Aj dosta kukate eve ubavi vesti od MAXADSL: brzina
5 Mbit/s download Ako ne veruvate eve citajte:
Ponovno smo pripremili ugodno iznenađenje za Vas!
Od 7. travnja 2007. imat ćete mogućnost još bržeg surfanja po nižim cijenama mjesečne naknade.
Nove MAXadsl brzine i cijene mjesečne naknade:
1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload
79 kn mjesečno (okolu 10 evra)
3 Mbit/s download / 352 kbit/s upload
179 kn mjesečno
5 Mbit/s download / 512 kbit/s upload
329 kn mjesečno
Ama za zal samo vo Hrvatska
Istiot nas gazda vo Hrvatska moze da dade
1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload za 10 evra a nas ne dere
Eve go nasiot MAXADSL: Брзина на пристап (download/upload)512/128 Kbps* Месечен надомест
1199,00 ден. 1415 ден. со ДДВ ili 23 evra i plus na seto toa veli : Доколку претплатникот го надмине вкупниот месечен сообраќај (download + upload) од 512 MB вклучен во пакетот, услугата се наплатува во износ од 0,56 ден (0,66 ден. со ДДВ) за секој нареден MB започнат сообраќај.
Saakaat da ni go nacukat do daska!!!
|
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 02:16
e hrvatite ne se glupavi,....
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 02:16
daj nesto da se ponudi ili si zimam satelit bre batce
daj nesto sponzorstvo imam vrski da se donese zemja link vo makedonija ne e voopsto gledano skapa investicija
-------------
|
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 02:19
kazi be za toj satelit,...kako,kolku ,...shto?
|
Датум на внесување: 14.Април.2007 во 02:37
A imale i nekoj FLAT PAKET so bese toa Neograničen promet Brzina 1 Mbit/s download / 256 kbit/s upload mjesečno:< id="ukcijena"> 278> kn ili 2200den. neogranicen soobracaj
http://www.t-com.hr/privatni/internet/maxadsl/flat.asp - http://www.t-com.hr/privatni/internet/maxadsl/flat.asp
Zamislete a kaj nas ni nudat Max adsl profi paket ( demek samo za profesionalci ) za samo
15 918 ден ogranicen na 35Gb.
E stvarno se profesinalci
|
Постирано од: black-eyes
Датум на внесување: 23.Април.2007 во 01:56
Постирано од: Sokol
Датум на внесување: 20.Мај.2007 во 18:25
Ne se krivi MTNET sto ne strize i ne ogranicuva, kriva e drzavata.Vo Slovenija ima 8 ADSL operatori, a Hrvatska 5 .Taka dodeka nema dobra konk*rencija ke ni go nabivaat vo g.zz
|
Датум на внесување: 21.Мај.2007 во 02:14
oduvek vikam deka se krivi domashnite gomnari,.....nikoj drug ne e kriv,....ako ti mu dozvolish da te dupi,!....shto tuku gi pcuete grcite, magjarite ,amerikancite,,,,kinezite,....bantu crncite,...krivi ste samo ,...i samo,...vie makedoncite,....,mameto nivno,...mozebi i tuka ima nekoj nivni tatin sin ,...ili kerka...,....onoj bugi,...mi smrdi na takov
|
Постирано од: green-eyes
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 02:54
Датум на внесување: 21.Јули.2007 во 16:09
Mi ja prati eden prijatel se zali spor mu bil internetot
|
Датум на внесување: 21.Јули.2007 во 16:34
kazi mu da se smenime,...mojot e ,...0.6 kb,....vo sekunda,....bash tolku ,,...koga "simnuvam"neshto,..
|
Датум на внесување: 21.Јули.2007 во 17:06
E koga bi imalo natprevar NAJBAVEN INTERNET NA SVETOT..... Sigurno ke osvoime prvo mesto i poedinecno i ekipno, kako ekipa na mt net
|
Постирано од: NiNa1
Датум на внесување: 15.Ноември.2007 во 22:56
КАБЕЛСКИ НЕТ НАЈДОБАР НЕТ НА СВЕТОТ.
-------------
|
Постирано од: Diki
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 04:12
ziveam u realnosta, a ne vo fantazijata, dovolno sum prizemjena, drugo i da znaes da Tele KABEL internet e najdobar!
|
Постирано од: kojotovik
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 04:41
hahahahah vidi gi ej na kolku se palat hahahahha na 1,5 mb, 3 mb, 4mb,
abe ke prajme muabet koga ke osetite 8 mb i 16 mb,
nemoj ocinata da vi izleguvaat nanadvor
se nadevam i makedonskite provajderi ke ja udrat malku glata od zemja da se svestat kako se raboti i kako e najdobro za grajganite...
|
Постирано од: Гостин
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 21:32
Neznam samo adsl koga planira da gi spusti cenite, eve vece i u kumanovo ima Cabletel so 4mbit neogranicen za 1500denari, ima i W2 isto taka dobri ceni. sramota ste, samo da dojde i kaj mene u blizina Cabletel <KRAJ> raskinuvam dogovor! Adsl-2100denari za 100gb(2mbit)!
Zasto postavuvaat ogranicuvanje?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 21:59
od kade be sega 2100!?,...
http://www.mt.com.mk/mak/Residential_customers/Internet/Internet_access/ADSL/Packages.asp?id=264
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 22:31
pa so kompjuter mi e paketot mislam deka e tolku so ddv 2100den. u hrvatska T-com paket maxadsl:
http://www.t-com.hr/privatni/internet/maxadsl/start.asp?def=flat
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 23:06
pa toj ti e ushte poevtin,...okolu 1100,....kakvi 2100?!,...samoshto imash 2 gb,...i n dve godini morash da go trpish!,....ne chitate li shto potpishuvate?
|
Датум на внесување: 06.Декември.2007 во 23:47
brza напиша:
pa toj ti e ushte poevtin,...okolu 1100,....kakvi 2100?!,...samoshto imash 2 gb,...i n dve godini morash da go trpish!,....ne chitate li shto potpishuvate?
| jas velam deka za mojot paket placam NE SUM SIGUREN TOCNO so kompjuter(ne LCD) paket napravi sam otprilika 2100denari, a toa za hrvatska slucajno go vidov, pa se cudam zasto nie nemame tolku eftini paketi.
|
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 00:06
da e samo toa,....ne si ni svesen shto se e poevtino vo hrvatska, ( ili tuka nekade)....a imaat tri pati pogolemi plati,...
|
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 20:35
da da vo pravo si, Pozdrav
|
Датум на внесување: 07.Декември.2007 во 22:11
,..................................i pak ne se zadovolni,....a,ovoj ovde,...surtuk od narod,......
|
Датум на внесување: 08.Декември.2007 во 18:32
Ova moram da go pisam.
KOrisnik sum na telekabel i imam kablovski internet od niv.
KATASTROFAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
Do pred nekoe vreme gi branev, no ova veke nema smisla.
Davaat milion reklami ovaa, onaa brzina, a u stvari se sramota ziva.
Momentalno najslabi se
OCENA - 1
-------------
|
Датум на внесување: 08.Декември.2007 во 18:34
Momentalno mislam deka najdobra opcija e MTnet.
I toa paketot so 100GB download.
Zemes ruterce, delis so komsija, i plakas upola.
A brzinata e mnogu pokonnstantna od telekabel.
Pozdrav
-------------
|
Постирано од: Цаци Галапчарот
Датум на внесување: 09.Декември.2007 во 00:44
A delis gu na komsiju?
------------- Еј, гулаби, гулаби бели.
|
Датум на внесување: 10.Декември.2007 во 16:54
Цаци Галапчарот напиша:
A delis gu na komsiju? |
DA
-------------
|
Постирано од: alek_messi
Датум на внесување: 21.Декември.2007 во 19:20
abe momentalno vo makedonija e najdobar max adsl
------------- |<!> sTORMBRAKER|<!>
|
Постирано од: Kumba
Датум на внесување: 26.Декември.2007 во 18:03
Најдобар е MaxADSL на МТ Нет. Кога работи...
------------- "There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams
|
Постирано од: hacko
Датум на внесување: 04.Јануари.2008 во 16:05
Macedalien напиша:
Плаќам само 29,99 € за неограничена фиксна телефонија (буквално можам да отечам на телефон), имам 400 телевизиски канали во нумерички квалитет и неограничен интернет чиишто карактеристики се следните :
Со вклучен сервис телевизија :Downstream 7506 Kbps (938.3 KB/sec) 8106 Kbps (inc. overheads) Upstream 876 Kbps (109.5 KB/sec) 946 Kbps (inc. overheads) Без сервисот телевизија :Downstream 7538 Kbps (942.3 KB/sec) 8141 Kbps (inc. overheads) Upstream 880 Kbps (110.0 KB/sec) 950 Kbps (inc. overheads)
Во Македонија овие цени ги нема. Зошто е тоа така и како е можно во земја како оваа во којашто живеам со 10 пати повисок стандард од Македонскиот да плаќам помалку одошто таму?
Ај повелете искажете се : знаеме дека оваа тема е многу чувствителна.
П.С. Знам дека форумот е продолжена рака на МтНет и дека некои од членовите ќе се обидат да ми противречат ама факт си е факт. |
Ova e sosem tocno.A koga stanuva zbor za temata,mi se place.Internetot treba da bise barem 8 pati poevtin.
------------- Svijet je okrutan...Okrutniji od juce...
|
Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 06:27
Тебе ти се плаче, а јас веќе плачам, но нема фајде....
------------- Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
Постирано од: MAKEDON-FILIP
Датум на внесување: 05.Јануари.2008 во 06:53
Е срамота .
Која тема кој пост.
|
Постирано од: liomkd
Датум на внесување: 03.Февруари.2008 во 17:20
DA mu e.is mater i na drzava i na sve da nemoze evtin i brz internet da im obezbedi na lugeto.
|
Датум на внесување: 03.Февруари.2008 во 17:33
dobro utro!!,....ehhh,...od koga jas ja e*am drzavata i se vo nea,....ama ,fajde nema,,.....izgleda zatoa shto,...taa nas ne ebe!
|
Постирано од: Ептен
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 15:05
Зошто е тоа така и како е можно во земја како оваа во којашто живеам со 10 пати повисок стандард од Македонскиот да плаќам помалку одошто таму? |
Ќе пробам да ти одговорам најкусо што можам: 1. инфраструктура и 2. мал број домашни сајтови.
Кога си во напр. Париз, додека седиш на своето столче пред компјутерот, под тебе во твојата непосредна географска близина поминуваат какви-ти-све-не оптички и други backbone линкови со огромни капацитети. Поради ова, на твојот локален провајдер му е многу ефтино да ти донесе дома брз интернет - не мора да совладува големи растојанија. Каде и да живееш, интернетот ќе то го донесе од некаде блиску со помош на пластично модемче од 10 евра.
Кога си во Македонија, интернетот до дома ти стига низ мрежа која е ем со помал капацитет, ем со помала редундантност (читај: поскапа за одржување и со почести прекини). А до твојот провајдер, ннтернетот се носи преку брда и долини низ скапи wireless p2p линкови, наместо просто да се земе од првата шахта. Тие линкови се ем скапи за набавка, ем се скапи за одржување, ем на другиот крај бараат многу пари. Затоа, секој гигабајт сообраќај во Мк е многу поскап отоколку во, напр, западна европа.
Покрај ова, просечниот француски сурфер сурфа по домашни сајтови многу повеќе одтолку просечниот македонски сурфер - француски сајтови има многу повеќе на број и со повеќе содржини. Затоа, францускиот провајдер остварува помалку меѓународен (поскап) а повеќе домашен (поефтин) сообраќај.
Од овие причини интернетот во македонија е скап. Немојте да мислите дека провајдерите ја кркаат големата маржа и дека се богатат на сметка на корисниците. Во реалноста, работат на граница на рентабилност и цените се спуштени најмногу што може, но не и повеќе од тоа. Вишокот во цената која ја плаќаш тука во однос на Париз оди во касата на провајдерите на македонските провајдери (косово, србија, бугарија, грција...). Тие добро знаат дека инфраструктурата во македонија е многу заостаната и додека е таква ќе можат да диктираат високи цени за интернетот, а ние (корисниците) ќе си плаќаме.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2008 во 15:35
ajde be,....chovek ke si pomisli deka zemjava e nekade na ,...antarktikot,....pa,kaj e ladno,...ushte i ziv chovek nema na 5-6 000 km.,.....naokolu,.ili pak,zboruvash kako da se raboti za transport na teshki mashini ,...niz brda i dolini,................togash ,...ako ti se "zagubile" provajderite tuka,...daj da im pomogneme taka shto ke im plakjane i sto pati povekje, ( od odnaokolu),....za greota se ,...stvarno,.....a,ako nemaat kjar,.....neka se fatat za neshto drugo,...shto e poisplatlivo!,....mameto nivno,....
|
Постирано од: Ептен
Датум на внесување: 30.Мај.2008 во 09:22
brza напиша:
ajde be,....chovek ke si pomisli deka zemjava e nekade na ,...antarktikot,....pa,kaj e ladno,...ushte i ziv chovek nema na 5-6 000 km.,.....naokolu,.ili pak,zboruvash kako da se raboti za transport na teshki mashini ,...niz brda i dolini,................togash ,...ako ti se "zagubile" provajderite tuka,...daj da im pomogneme taka shto ke im plakjane i sto pati povekje, ( od odnaokolu),....za greota se ,...stvarno,.....a,ako nemaat kjar,.....neka se fatat za neshto drugo,...shto e poisplatlivo!,....mameto nivno,....
|
Имајќи внатрешно искуство со повеќе провајдери, се обидов да дадам аргументиран одговор. Доколку не е вака како што ти велам, тогаш простор на пазарот за провајдер со ефтини услуги сигурно има. Зошто не отвориш еден таков, кој - нели - нема да ги краде корисниците? Јас ветувам дека ќе ти бидам корисник - hey, секој сака да плаќа помалце. Меѓутоа, уште додека го изработуваш биснис планот ќе видиш дека крајната цена до корисник до која ќе дојдеш ќе биде мање-више таа.
Но, работите можат само на подобро да идат. Еве гледам наголемо се копаат оптики, антенските столбови по планините полека но сигурно се ч`чкаат со „дебели“ линкови, веројатно во иднина и кај нас ќе поефтини интернетот - но сепак ќе доцниме позади развиениот свет... Причините за тоа не ги барај во провајдерите, туку во пошироката општествена слика.
|
Постирано од: icemaher
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 03:59
od denes kako sto razbrav na 080012345 ke go ubrzale adsl paketot 100gb 2mbit, na 4mbit. a transferot ke ostanal 100gb. mama si ebale, da go potrosime sto pobrgu!!!! do koga vaka... koga li ke docekame Flat od Mtnet???
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2008 во 23:24
koga ke "porasnete",...sega za sega ,...samo so laziche vi,....dotura.
|
Постирано од: dark
Датум на внесување: 10.Јули.2008 во 17:55
makedonija i se e mozno nie znaeme da ziveeme i bez pari sto ke ni povisok standard ili poniski ceni gluposti
|
|