Испечати | Затвори го прозорот

Луѓe, бoрeтe сe прoтив злoтo вo сeбe !

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=25025
Датум на принтање: 07.Февруари.2025 во 22:31
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Луѓe, бoрeтe сe прoтив злoтo вo сeбe !
Постирано од: zoranjanev1
Наслов: Луѓe, бoрeтe сe прoтив злoтo вo сeбe !
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 17:01
     Вo Библиjaтa, имa пoлнo примeри кaкo Бoг нa прaвeдницитe oд ништo им дaвa сè штo им трeбa: лeб, вoдa, ...

A луѓeтo сe бoрaт прoтив рaзни "рoпствa", и зa штo пoдoбaр живoт нa Зeмjaтa (кoj живoт, иoнaкa, e мнoгу крaтoк). A штo e сo Вeчнoстa и Вeчниoт Живoт ?! A кaдe e тукa љубoвтa ?! Зoштo луѓeтo мислaт сaмo нa сeбe и нa свoитe стoмaци ?! Зoштo луѓeтo нe сe рaдувaaт нa срeќaтa нa другитe ?! И, зaр вo Библиjaтa нe пишувa дeкa пaтoт кoн Рajoт e тeсeн и пoлн сo трњe, a пaтoт кoн пeкoлoт e ширoк и пoслaн сo рoзи ?!

И, луѓeтo нa Зeмjaтa вoдaт рaзни вojни, рeвoлуции, и сл., oд сoсeмa бeсмислeни причини.
     A, кaкo и дa e, луѓeтo мeѓу сeбe, зa билo штo, би мoжeлe дa сe рaзбeрaт сo дoбри збoрoви и сo мaлку дoбрa вoљa.
     Oчиглeднo e дeкa тукa сe рaбoти eдинствeнo (и eдинствeнo) зa жeд зa убивaњe.

Зaтoa, луѓe, бoрeтe сe прoтив злoтo вo сeбe !

И, никoгaш нe зaбoрaвajтe: ниe смe смртни луѓe.

И: ништo нe сe случувa бeз дoзвoлa oд Бoгa.

Коментари:
Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 17:08
Зошто не го постира тоа во ''Религија '' ?

-------------

Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 17:35
     Ovaa tema ne ja postirav vo Religija bidejcji se raboti za sluchuvanjata vo Svetot i vo istorijata. I drugo: jas ne sum duhoven lekar, no cje navedam zborovi od Isus Hristos vo Biblijata: ...na zdravite ne im treba lekar...

Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 17:41

Ако темава ја снајде истата судбина како претходната твоја тема ( http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24881 - Лaгитe нa сaтaнaтa )   отворена тука или ќе оди во Вероисповед или во канта

Продолжете со дискусија .. и благодарам на вниманиетода

-------------
I'm out bcz of pathetic around here

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 20:56
Луѓe, бoрeтe сe прoтив злoтo вo сeбe !

Pa, nema nishto drugo osven prosvetluvanjeto na sebe, a toa ne e nishto drugo osven pretvaranje vo Ljubov, shto samoto po sebe znachi ekstincija na zloto.

Vistinskata "borba" ne e borba "protiv" neshto, tuku "za" neshto.

Odenjeto protiv bilo shto, vkluchuvajkji go i zloto,  e nasilie... a nasilieto ragja samo novo nasilie. Zatoa Isus veli deka noviot chovek, onoj koj go sledi negovoto uchenje, treba na drugite "da im pravi onoa shto saka da mu bide praveno i nemu".  намигнување

Toa mu doagja kako zakonot za akcija i reakcija. Kolku shto se pritiska nekade, tolku se dozhivuva pritiskanje i od sprotivnata strana. Ako se deluva so sila - od drugata strana se dozhivuva podednakvo klontra deluvanje na sila.

Zatoa treba da se deluva so ljubov...
zatoa treba da se deluva "za", a ne "protiv".  да

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 21:02
Sekoja borba so izmislenite kreacii na mozokot podiga uste eden zid vo lavirintot od stravovi,zlebi i ocekuvanja!

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Постирано од: емил
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 21:08
во мене нема зло има желби кои треба и сакам да ги реализирам и за среча се трудам тоа да го направам.дада 

Се надевам дека кон денешен датум полата работа сум си ја завршил ,а каква е таа само јас си знам намигнување

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 21:09
Originally posted by zoranjanev1 zoranjanev1 напиша:

A луѓeтo сe бoрaт прoтив рaзни "рoпствa", и зa штo пoдoбaр живoт нa Зeмjaтa (кoj живoт, иoнaкa, e мнoгу крaтoк).

Дали сакаш да кажеш дека луѓето треба да не се борат против ропството и да дозволат да царува робувањето, газењето на слободата?

Борбата за слобода не е спротивна на Божјите заповеди. Христос не бара од луѓето да се откажат од слободата, туку од угнетувањето. Не случајно и св. Апостол Павле не' потсетува на вредноста на слободата.

-------------

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 25.Октомври.2011 во 21:12
Е оти бе,Македон,мораме да бидеме толку патетични во нашата желба за живот?

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 26.Октомври.2011 во 10:29
Dobro, Messenger, seedno, ovaa moja tema bi mozhela da se vika i: Ludje, borete se za ljubov.

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 26.Октомври.2011 во 11:43
 ., mnogu dilemi ., okolu premnogu ochigledna rabota kade i da bide smestena ., nema da bide na pogreshno mesto.,., vtoriot naslov na temata poveke soodetstvuva so  i vo vremeto koe go zhiveeme., zloto e kreacija na umot., a ljubovta doagja od sosema drugi dve svetli tochki., ., ne znam shto se sluchuvalo so nekoi si temi ., no ushte vo start da  mu zalepish ili ., ili ne  e vo red ., barem spored momentalnata sostojba .,      znachi zloto e tuka ., samo nekoj treba ., so teshka maka ., no sepak uspeshno ., da i dozvoli na ljubovta ., da se proiznese., so celata svoja golemina .,   a zhivotecot  eh toj mix na ., vechnada borba .,  so samite sebe ., i egoto vo nas., .dajte lugje ., ta ljubovta ja ima  i vo zrno pesok.,  a zloto  e toa ponekogash doagja i ., od pozicija od koja chovekot nastapuva  nemislejki deka se e minlivo i deka zhivotot e golemo trkalo ., gore sredina dolu i pak .....se taka do krajot .,  samo ljubovta nema kraj  niti pochetok .,.,  dozvolete i da se samosebe izrazi i pokazhe

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 26.Октомври.2011 во 11:52

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 26.Октомври.2011 во 13:58
Сам? Сам се борам, ама до кога ќе можам. До сега правам се во себе за да го постигнам она кон кое тежнеам. Од се само ми треба стабилност за да можам да продолжам и сето да биде полесно и поуспешно.

Многупати сум си наидувал сам во себе на конфликт поради некое пречутување, некое воздржување и некој слични глупости. РЕЗУЛТАТ - 0 .
Сепак не се откажувам, чекам да се случи чудо во кое ќе верувам стално.

Мојата цензурираност и нежен поглед кон сите не довело до ништо. Пак не се откажувам и ќе останам да барам царство во кое нема да се плашиш од неверство, грозни појави, морбидност, ужас, лаги....

-------------

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 26.Октомври.2011 во 22:39
Смртта е непроверена информација губитник

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Датум на внесување: 27.Октомври.2011 во 08:30
......informaciite neprovereni ne se zimaat  vo  predvid dodeka site akademici ,nauchno relevantni iminja od site oblasti ., ne go dokazhat sprotivnotoзбунетостразмислувањевртење%20со%20очи

-------------

Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 27.Октомври.2011 во 08:42
ама тие се чеда на сатаната 

-------------
се' што е убаво во животот е поезија. сето друго е проза

Датум на внесување: 27.Октомври.2011 во 09:09
  ѓавол  ., buuuuuплазење

i kako vo sekoja ba... rabota ., dobroto go pobedi zloto ., so svojata ljubov kon blizhniot svojголемо%20гушкање

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Октомври.2011 во 17:45
Еве еден пример низ приказна...

Седат внук и дедо покрај огништето и дедото започнува да раскажува:

"Внучко, во нас има постојана борба помеѓу двајца волци. ЕДНИОТ ги претставува радоста, надежта, ведрината, несебичноста, алтруизмот, љубовта, додека ДРУГИОТ ги претставува омразата, пакоста, љубомората, себичноста и бесот".
...
Внукот збунето го загледува својот дедо и го прашува:
"А кој од нив победува?"

Дeдото му одговара:
"Оној кој повеќе го храниш".

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk