Испечати | Затвори го прозорот

Смртна казна за напуштање на Ислам

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=24962
Датум на принтање: 01.Декември.2024 во 21:06
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Смртна казна за напуштање на Ислам
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Смртна казна за напуштање на Ислам
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 17:36
Во Иран е притворен еден христијански пастор и храбро си ја чека смртната казна која неодамна му беше потврдена и од апелациониот суд во Иран заради тоа што одлучил да го напишти Исламот и да стане христијанин.
Иранските власти велат дека не е илегално да си христијанин во Иран, но дека е илегално доколку си муслиман/ка да преминеш во друга вера (пр. христијанство).  Доколку сакате повеќе да прочитате за ова, само напишете го на гугл името Youcef Nadarkhani и ќе добиете над 600.000 веб сајтови за оваа актуелна вест.

http://www.mysanantonio.com/community/bulverde/article/Christian-pastor-in-Iran-faces-death-sentence-2204311.php
http://www2.starexponent.com/news/2011/oct/04/gospel-youcef-nadarkhani-and-barack-obama-ar-1357038/

Што мислите вие за ова? Дали човекот треба да има слободна воља и да си одлучи сам во што ќе верува или пак е принуден да ја наследи религијата од своите родители и бесилката да му биде единствен излез од таа религија?

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Коментари:
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:08

Вистинскиот Ислам - како што БОГ лично ни го престави во Исус Христос - не познава убиство, нити смртна казна!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: deshad
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:14
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Што мислите вие за ова? Дали човекот треба да има слободна воља и да си одлучи сам во што ќе верува или пак е принуден да ја наследи религијата од своите родители и бесилката да му биде единствен излез од таа религија?

Во вистинскиот шеријат правилото е јасно: -нема присилба во верата, т.е. секој традиционален муслиман кога ќе навлезе во полнолетноста има право доколку не се согласува да биде муслиман, да се обрати пред шеријатското законодавно тело и да ги извести дека според своја слободна волја не сака да биде муслиман туку припадник на некоја друга вера.

Додека сите оние кои слободно се изразиле како муслимани, па после го напуштиле исламот, се повикуваат на советување за да се покајат, ако не се покајат треба да бидат мирни и да не провоцираат со ширење антишеријатска пропаганда, некои се оддалечуваат од шеријатската земја, а некои кои и покрај сите укори и напори продолжуваат со антиисламската пропаганда се сметаат за отворени непријатели на исламот и шеријатската држава и како такви се осудуваат на смрт.

-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"

Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:15
Originally posted by spiros spiros напиша:

Вистинскиот Ислам - како што БОГ лично ни го престави во Исус Христос - не познава убиство, нити смртна казна!

Точно, за разлика од лажното христијанство кое имало и има убава палета од справи за измачување до смрт на еретиците.

-------------

Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 18:16
Originally posted by deshad deshad напиша:

Точно, за разлика од лажното христијанство кое имало и има убава палета од справи за измачување до смрт на еретиците.

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 21:58
Hahahahahaaa Nekoj vika vo islamot ako promenish vera ce te ubijat, drugiot vika pa toa ne e tolku strasno, tretiot filozofira a cetvrtiot kak mene eve neka bide treska gluposti. Prekrasno e neli... Ajde site veseli srecni ce si mizime i ce se pravime na tri i pol.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 22:09
Ионака за верниците смртта е слатка.

Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 22:09
Проблемот е кај џелатите, во чие име го одземаат животот?

Датум на внесување: 06.Октомври.2011 во 23:17
Originally posted by saguaro saguaro напиша:

Вистинските верници нити се вооружени, нити ја сметаат смртта за слатка чаша, ниту со сила ја бараат да ја испијат, ... но ако поинака не оди, тогаш:

„Оче Мој, ако не може да ме одмине оваа чаша без да ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!”

(Ев. Мат 26:42)

Па уште и ќе настапи време кога секој што ќе ве убие, ќе мисли дека на Бога Му принесува служба.
Тоа ќе го прават, зашто не Го познаа Отецот, ниту Мене.

(Ев. Јован 16: 2+3)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 00:49

Во вистинскиот шеријат правилото е јасно: -нема присилба во верата, т.е. секој традиционален муслиман кога ќе навлезе во полнолетноста има право доколку не се согласува да биде муслиман, да се обрати пред шеријатското законодавно тело и да ги извести дека според своја слободна волја не сака да биде муслиман туку припадник на некоја друга вера.

Не би рекол дека е така. Да видиме што веил Д-р. Мухамед Мукадам:
http://www.youtube.com/watch?v=pQzuFrMRA3M - http://www.youtube.com/watch?v=pQzuFrMRA3M

А тоа се вели во еден од најверодостоните исламски хадиси:

Bukhari’s Hadith Collection

Bukhari, volume 9, #17

"Narrated Abdullah: Allah's Messenger said, "The blood of a Muslim who confesses that none has the right to be worshipped but Allah and that I am His Messenger, cannot be shed except in three cases: in Qisas (equality in punishment) for murder, a married person who commits illegal sexual intercourse and the one who reverts from Islam (Apostate) and leaves the Muslims."

Bukhari, volume 9, #57

Narrated Ikrima, "Some atheists were brought to Ali and he burnt them. The news of this event, reached Ibn Abbas who said, "If I had been in his place, I would not have burnt them, as Allah's messenger forbade it, saying, "Do not punish anybody with Allah's punishment (fire)." I would have killed them according to the statement of Allah's Messenger, "Whoever changed his Islamic religion, then kill him."

Bukhari, volume 9, #58

Narrated Abu Bruda, "Abu Musa said.....Behold there was a fettered man beside Abu Musa. Muadh asked, "Who is this (man)?" Abu Musa said, "He was a Jew and became a Muslim and hen reverted back to Judaism." Then Abu Musa requested Muadh to sit down but Muadh said, "I will not sit down till he has been killed. This is the judgment of Allah and his messenger," and repeated it thrice. Then Abu Musa ordered that the man be killed, and he was killed. Abu Musa added, "Then we discussed the night prayers .....

Додека сите оние кои слободно се изразиле како муслимани, па после го напуштиле исламот, се повикуваат на советување за да се покајат, ако не се покајат треба да бидат мирни и да не провоцираат со ширење антишеријатска пропаганда, некои се оддалечуваат од шеријатската земја, а некои кои и покрај сите укори и напори продолжуваат со антиисламската пропаганда се сметаат за отворени непријатели на исламот и шеријатската држава и како такви се осудуваат на смрт.

Човекот не шири антиисламска пропаганда, туку го шири христијанството. Тој не издава книги против Исламот, за разлика од муслиманите кои во секоја земја во светот ја уживаат слободата не само да издаваат исламистички книги и пропагандни брошури (повеќето од нив залепени и по форумиве), туку ја уживаат и слободата да печатат анти-христијански киги и брошури и јавно да ги делат дури и по саемите за книги.

Ете тоа е верска толеранција, ете тоа е слобода на вероисповед, ете тоа е мирољубива религија, ете тоа е слободна воља - за разлика од Исламот што е дијаметерално спротивнен од сето ова.

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 14:13

Вистинските верници нити се вооружени, нити ја сметаат смртта за слатка чаша, ниту со сила ја бараат да ја испијат, ... но ако поинака не оди, тогаш:

„Оче Мој, ако не може да ме одмине оваа чаша без да ја пијам, тогаш нека биде волјата Твоја!”

(Ев. Мат 26:42)

Komm, süßer Tod, komm, selge Ruh!
Ich will nun Jesum sehen und bei den Engeln stehen.
Es ist nunmehr vollbracht, drum, Welt, zu guter Nacht, mein Augen sind schon zu.
Komm, selge Ruh!

Па уште и ќе настапи време кога секој што ќе ве убие, ќе мисли дека на Бога Му принесува служба.
Тоа ќе го прават, зашто не Го познаа Отецот, ниту Мене.

(Ев. Јован 16: 2+3)

Тука е парадоксот. Осудениот умира поради верба во Господ, убиецот убива во име на Господ.

Мислам дека може да се отвори еден топик баш за Божјата заповед „Не убивај“. Да се види кој што подразбира под оваа заповед.

Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 14:44

Тука е парадоксот. Осудениот умира поради верба во Господ, убиецот убива во име на Господ.

Мислам дека може да се отвори еден топик баш за Божјата заповед „Не убивај“. Да се види кој што подразбира под оваа заповед.

Без вистинска љубов кон Совршениот БОГ и кон својот несовршен ближен, не е возможно човекот да ја одржи нити оваа заповед!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 20:11

Човекот не шири антиисламска пропаганда, туку го шири христијанството. Тој не издава книги против Исламот, за разлика од муслиманите кои во секоја земја во светот ја уживаат слободата не само да издаваат исламистички книги и пропагандни брошури (повеќето од нив залепени и по форумиве), туку ја уживаат и слободата да печатат анти-христијански киги и брошури и јавно да ги делат дури и по саемите за книги.

Ете тоа е верска толеранција, ете тоа е слобода на вероисповед, ете тоа е мирољубива религија, ете тоа е слободна воља - за разлика од Исламот што е дијаметерално спротивнен од сето ова.

Potpolno si vo pravo i posebno iritira tvrdenjeto na muslimanite deka Islamot, kako religija, e tolerantna i deka ne samo shto ne gi unishtuva drugite religii, tuku propoveda zashtita na nivnite hramovi i vernici od strana na onie koi gi zagrozuvaat.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 20:24

Kazhanovo e strashna rabota!

Prvo, nema prisilba vo verata, a potoa nominalniot muslimanski vernik (onoj koj se rodil vo muslimansko semejstvo) mora da se obrati do sherijatskoto zakonodavstvo so izvestuvanje deka ne saka da bide musliman ?!?!

Pa, ako nekoj s'e ushte po slobodna volja ne stanal musliman, togash zoshto mora da izvestuva sherijatski zakonodavec deka ne saka da bide onoa shto ushte ne posakal da bide ?!?!

Teshka demagogija !

Kako vtoro, onie koi od nominalni muslimanski vernici po avtomatizam bile poromovirani vo revni vernici bidejkji ne se izjasnile oti ne sakaat da bidat toa ili toa go storile po svoja sopstvena slobodna volja (izjava), dokolku sakaat da izlezat od taa vera mora da se oglasat na sovetuvanje vo koe od niv kje se bara da se pokajat za nivnata odluka ?!?!

Pa, ako nekoj treba da vleze vo nekakva vera po slobodna volja, bez da mu se vrshi pritisok, togash treba i da izleze od nea bez da mu se vrshi nikakov pritisok.

A da se tvrdi deka Islamot e toleranten kon drugite veri i religii, a istovremeno da se smeta deka nekogashen musliman so prifakjanjeto i promoviranjeto na druga vera ili religija pravi antiislamska propaganda za koja zasluzhuva smrt ne e nishto drugo tuku najflagrantno krshenje na Bogopodarenata garantirana slobodna volja.

Ova ne pretstavuva nishto drugo tuku drzhenje na sopstvenite vernici kako dozhivotni zalozhnici.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 07.Октомври.2011 во 21:53
Зошто прилепувате нешто што самите го поседувате?!!!

Колку пати треба да ви се каже дека исламот за разлика од христијанството е и јавна а не само приватна вера? Кога ќе разберете дека Исламот за разлика од христијанството е способен да го уреди покрај внатрешниот и надворешниот живот на муслиманите?

И зошто господа се чукате во гради правдајќи ја толерантноста на христијанството, кога тоа од неговото постоење па до ден-дене ги има вршено и9 врши најголемите убиства и масакри и апостазии насекаде?

Модераторе, ако Исламот не беше толерантна вера кон другите,што мислишм дали ти ќе кук*рикаше на овој форум испуштајќи вакви демагогии: сигурно НЕ! Ако исламот беше насилничка религија за 560 и кусур години имаше да ти го сотре семето наназад и тебе и на сите твои истомисленици, ама ете самото ваше лаење и плукање по исламот е доказ сам по себе дека тој бил и те како толерантен на опвие простори.

А за пропагандата што кажува ова протестантско милениче, демагог и лажливец,т.е. платеник,доволно е да се погледне што прават неговите соверници од сатанската Лутерова школа во Ирак, Авганистан и насекаде по муслиманските земји. Со какви мисионерски подлости се служат и какви зверства прават во името на "мирољубиовата " вера.

Вие не прашувате господа за да научете, вие прашувате за да опонирате. Јас незнам каков одговор би ве задоволил, па затоа оставам самите да си поставувате и одговарате на прашањата.

Залудно е да се троши драгоценото време на овој форум , добро ми беше кога посматрав како си ги јадевте месата едни со други. Се враќам пак на таа позиција.

Без оглед какви лигавештини после ова ќе напишете, ќе ви речам само: толку од мене!

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 01:26

И зошто господа се чукате во гради правдајќи ја толерантноста на христијанството, кога тоа од неговото постоење па до ден-дене ги има вршено и врши најголемите убиства и масакри и апостазии насекаде?

Модераторе, ако Исламот не беше толерантна вера кон другите,што мислишм дали ти ќе кук*рикаше на овој форум испуштајќи вакви демагогии: сигурно НЕ! Ако исламот беше насилничка религија за 560 и кусур години имаше да ти го сотре семето наназад и тебе и на сите твои истомисленици, ама ете самото ваше лаење и плукање по исламот е доказ сам по себе дека тој бил и те како толерантен на опвие простори.

...

“Исламот“ за кој што се заложуваш и ревнуваш ти дешаде е еднаа терористичка идеологија - слична на онаа која што произлегувала и произлегува од лажните (крвожедни) “христијанства“ - бидејќи со терор и насилство ја одржувала и одржува својата идеологија!

Само еден пример и доказ за лицемерието на твојата идеологија е чинот на г-н Ердоган, кој по повод на рамазан 2011 грдеејќисе им врати на грчките православци околу 1000 цркви кои им биле насилно одземени, а притоа крие (како мачка сопствен одмет) дека најголемите и најубавите џамии и градови во турција (и вон неа) од османлиите се изградени исто така на насилно одтуѓени цркви, градови, села, имоти ...!

Сваќаш ли го тоа лицемерије (?) за “исламската“ толерантност, кој дејствува според мото:

“Ти мораш со твојот врат да ми бидеш под мојата чизма, а јас ќе бидам толерантен и ќе ти пуштам малку воздух за (под неа) да можеш да дишеш!“

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Panini
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 02:15
Кога бевме деца пред самиот почеток на војната во Босна, не застанаа нивните штотуку наоружани територијалци и не запрашаа нешто као, мали чији си ти, а ја - па то мени св исти к*рац, а они - Е све може бит исто ал к*рац није...
Па ете отогаш сфатив дека ништо не исто без разлика колку и да сакаме да биде, па нити Бог, се е различно и се припаѓа на некому и на нешто..само ти можеш да одлучиш каде и кому ќе припаѓаш, ќе ја одбереш судбината или ќе одиш по твојот пат..по твојот Бог..

-------------
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 13:58
deshad, napagjanjeto ad hominem ne e nikakva argumentacija, nitu nachin na vodenje diskusija.

Toa samo znachi deka sogovornikot ostanal so kusi rakavi i nezadovolstvoto od sopstvenata slabost go isfrla na lichnosta na sogovornikot... ili vo najdobar sluchaj ja deflektira diskusijata vo potpolno druga nasoka.

Patem, nemoj da si zamisluvash deka samo Islamot, kako religija, go organizira zhivotot na vernicite. Razlikata megju Islamot i drugite religii e vo toa shto Islamot toa go pravi krajno nasilnichki.

Ako sakash da me demantirash posochi barem edna svetska religija koja denes govori za Ljubovta megju svoite vernicite, a istovremeno za istite predviduva sechenje race, noze i jazici dokolku napravat grev spored nejzinata doktrina i dogma, kako i egzekucija dokolku reshat da izlezat od nea, pristapat vo nekoja druga religija i javno gi promoviraat novite vrednosti.

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 16:47

Зошто прилепувате нешто што самите го поседувате?!!!

Колку пати треба да ви се каже дека исламот за разлика од христијанството е и јавна а не само приватна вера? Кога ќе разберете дека Исламот за разлика од христијанството е способен да го уреди покрај внатрешниот и надворешниот живот на муслиманите?

Христијанството е службена религија во некои земји, но тоа не ве попречува да барате секуларизација во тие земји. Зошто Муслиманите в Грција постојано се жалат на дискриминација, не сакаат нивните службеници да се заколнат пред Архиепископот на Грција, кој не е само верско лице, туку согласно грчкиот Устав е и службено лице, па бараат секуларизација, изградба на џамии и слично, во земја, која согласно Уставот, е Православна држава?! Зошто во Италија, иако се само 1% од населението, Муслиманите не се согласуваат со католичкиот карактер на државата? Овие не се единствени случаи, но се   видливо контрадикторни со она што го зборуваш!

И зошто господа се чукате во гради правдајќи ја толерантноста на христијанството, кога тоа од неговото постоење па до ден-дене ги има вршено и врши најголемите убиства и масакри и апостазии насекаде?

Затоа што сегашноста го докажува она што го говориме. Толерантноста покажана кон муслиманската имиграција во Европа е пример за тоа што го говориме. Доколку Европа не беше толерантна, Муслиманите немаше да се доселуваат во Европа онака како што тоа го правеа во минатото и сега.

За ова може да се говори и од историски аспект, ама да не се случи како со "историјата" на MUSLIMA_1, која во еден пмафлет препишала некои нешта кои не се точни, па иако вети дека ќе одговори, не се ни потруди да види каде згрешила, иако се сомневам дека и самата разбрала што препишувала и каде згрешила, а да не говорам за историските подробности кои не ги разликува.

Ако Христијанството не беше толерантно, немаше да има Муслимани во Европа, ниту пак ќе останеше еден таков по 1913 година во Македонија и на Балканот.

А за пропагандата што кажува ова протестантско милениче, демагог и лажливец,т.е. платеник,доволно е да се погледне што прават неговите соверници од сатанската Лутерова школа во Ирак, Авганистан и насекаде по муслиманските земји. Со какви мисионерски подлости се служат и какви зверства прават во името на "мирољубиовата " вера.

Зарем беше пропаганда и лага случајот со http://en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Rahman_%28convert%29 - Абдул Рахман?
Човекот беше обвинет за поседување Библија. Неговото судење беше пародија, затоа што судијата наместо да се фокусира на она што треба, го убедуваше човекот да се откаже од решението за преминување во Католицизам, затоа што Исламот бил толерантна религија. Судија кој говори контрадикторности едвај можеме да го наречеме непристрасен и независен судија, каков што секој закон налага судот да биде.

Во линкот кој го поставив, секој може да ги прочита зборовите на судијата. Секој реченица е противречна на претходната.

Да не говорам дека тие кои го обвинуваа и нивните родители порано креваа плач до небото кога Советскиот Сојуз ним им го правеше истото, а продолжија да го прават сосема истото.

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 19:57
Не разбирам од каде е потребата да се покажува надмоќност во религијата. Зашто едната да биде подобра или полоша од другата?
Факт е дека до денешен ден се убиваат многу луѓе во име на двете религии. Од друга страна се прават и убави работи во име на овие религии.
Се сеќавам кога го посетив Арапскиот институт во Париз, бев фрапирана од достигнувањата во алгебрата, математиката, другите науки од страна на муслиманскиот свет во средниот век, кога во христијанска Европа владеела темнината и се палеле жени обвинети дека биле вештици. Каков ли свет открив со оваа моја посета таму... Чудесен!
А колку тек се восхитив кога почнав да ги читам Руми, Ибн Араби...
А колку тек ме маѓепса концертот во Париз на суфијата кој живее од свирење и медитирање...досега не сретнав посреќен човек од него...
А кога го открив тарикатскиот речник во кој се опишуваат душевни состојби со таква детална префинетост слична на онаа на Св. Јован Лествичник...

И никогаш после ова не можам да го гледам исламот на ист начин на кој ме учеле претходно да го гледам со омраза.

Како што ни никој не може да ми ја земе љубовта кон Исус.

Ако мене ме прашате, само мистиците практикуваат права религија. Сите останати може да се расправаат, да шпекулираат, да убиваат, да наметнуваат...но тие не ја допираат суштината. Суштината не може да се вербализира, туку само да се искуси, спознае.

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 21:07
saguaro, ako ne razbra do sega, nie na ovaa tema govorime za sherijatskiot zakon vo Islamot i smrtnata kazna nameneta za onie koi ja napushtaat ovaa religija. Patem, jas posochiv na drakonskite kazni na islamskata jurisdikcija bazirana na ovie osnovi koi samo davaat dodatna ilustracija na diskusijava.

Tuka ne diskutirame za drugite aspekti na Islamot, za negovata istorija, za nekogashnite islamski nauchnici, za sufistite...  i zatoa nema potreba da se vmetnuvaat vo ovaa tema bidejkji se odi nadvor od topikot.

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 21:44
А што мислиш дали Руми би го осудил овој човек за промена на верата со смрт?

Постирано од: MUSLIMA_1
Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 21:50
Jas samo edno prasanje imam kon hristijanite vaka: Ako islamot e tolku losa religija kako vie sto ja opisuvate nel? Zasto be togas hristijanite ja prifakaat nasata vera, zasto ako hrisijnaskata vera e prava vera,zasto muslimanite ne primaat pravoslavna vera, znaci nesto ne e do nas zaprasajte se moze e do vas cim se slucuva ova, pola makedonija konvertira vo islam, Cudno neli??? i mene mi cudno.

-------------
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 21:55

Povtorno kje te potsetam deka temata e Смртна казна за напуштање на Ислам.

Shto ima Rumi so toa ???

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2011 во 22:00
Originally posted by MUSLIMA_1 MUSLIMA_1 напиша:

Jas samo edno prasanje imam kon hristijanite vaka: Ako islamot e tolku losa religija kako vie sto ja opisuvate nel? Zasto be togas hristijanite ja prifakaat nasata vera, zasto ako hrisijnaskata vera e prava vera,zasto muslimanite ne primaat pravoslavna vera, znaci nesto ne e do nas zaprasajte se moze e do vas cim se slucuva ova, pola makedonija konvertira vo islam, Cudno neli??? i mene mi cudno.

Razni lugje - razni zhelbi i potrebi.

Nikoj ne diskutira zoshto nekoj reshava da bide musliman. Toa e izbor na choveka isto onaka kako shto nekoj reshava da bide hristijanin, budista ili ateista.

Diskutirame za sherijatskiot zakon koj odreduva smrtna kazna za onie muslimanski vernici koi sakaat da izezat od Islamot, da stanat vernici na druga religija i istata otvoreno da ja promoviraat vo svojata sredina kako shto pred toa go pravele so Islamot.

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 00:17

Половина Македонија конвертирала во Ислам?! Каде ли го виде и прочита тоа? Повели, постирај докази, веројатно сите се заинтересирани како и јас да го прочитаат тоа, затоа што во секојдневниот живот тоа не е така.Прво пипуваше историски невистини, сега започна со пишување и со демографски невистини.
Ако пак мислиш дека Муслимани во Македонија не станале Православни, многу грешиш.

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 00:29

Не, Руми никогаш не би направил или дозволил нешто што не е пракса нити учење на Совршената БОЖЈА Вера, Која што Совршениот БОГ лично ни ја покажа во Исус Христос, Кој што е Прачиста Инкарнација на БОЖЈАТА Мудрост!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 00:57

Ako ti si ja prodala verata na tvoite dedovci toa ne e poloa makedonija tuku samo ti - ne si olesnuvaj na sovesta so generaliziranje i pisuvanje nevistini....

Inaku temata e smrtna kazna za napustanje na islam - interesna tema i zamisli toa se slucuva vo islamot na 21 vek....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 01:00
Доколку Руми не би го осудил со смрт оној муслиман што се осмелил да поверува во нешто друго, тогаш би постапил спротивно на учењето на Мухамед кој јасно ги осудува со смрт таквите.
Но во тој случај, дали можеме Руми да го сметаме за вистински муслиман? Дали може некој да биде муслиман, а воедно да не се согласува со учењето на Алаховиот пратеник Мухамед?

Зборот Ислам значи „мирна покорност“ т.е. мирна покорност кон вољата на Алах. Ако вољата на Алах, како што веруваат муслиманите, е да биде убиен оној што сака да излезе од Исламот, тогаш муслиманите треба мирно и покорно да се согласат со тоа. Доколку не се согласат, тогаш или не се покорни на вољата на Алах, или пак не се баш убедени дека тоа е вољата на Алах т.е. не се искрени и убедени муслимани.

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 11:40

Доколку Руми не би го осудил со смрт оној муслиман што се осмелил да поверува во нешто друго, тогаш би постапил спротивно на учењето на Мухамед кој јасно ги осудува со смрт таквите.Но во тој случај, дали можеме Руми да го сметаме за вистински муслиман? Дали може некој да биде муслиман, а воедно да не се согласува со учењето на Алаховиот пратеник Мухамед?Зборот Ислам значи „мирна покорност“ т.е. мирна покорност кон вољата на Алах. Ако вољата на Алах, како што веруваат муслиманите, е да биде убиен оној што сака да излезе од Исламот, тогаш муслиманите треба мирно и покорно да се согласат со тоа. Доколку не се согласат, тогаш или не се покорни на вољата на Алах, или пак не се баш убедени дека тоа е вољата на Алах т.е. не се искрени и убедени муслимани.

Руми е далеку поблиску до Совршениот Ислам (и Муслиман) и до Совршениот БОГ (Елоах, Алах, Елохим) како што Тој лично се покажа во Исус Христос, одколку сите арапско/кyраишки крвави каменопоклоници и нивните следбеници, заедно!

Светот се’уште нити Ја познава Светата Мудрост БОЖЈА (Св.Софија) отелотворена во Исус Христос, нити нејзините вистински Св. Апостоли и следбеници, меѓу кои (покасно) беа и вистинскиот Св.Мухамед, Св. Рабиа, Св. Халаџ, ... Св.Руми!

Ниеден од погоренаведентие вистински верници нити при молитва се поклонувал кон камен, нити преку арапско/кyраишки раце пишаното писмо го обожавале како Словото БОЖЈЕ отелотворено во Исус Христос и затоа (слично како Исус) биле одсекогаш мразени, гонети и дури убивани од страна на арапско/кyраишките слуги на лажниот пророк мухамед, кои се’уште не Ја познаваат Совршената Вистина и на судниот ден ги очекува најголемото изненадување воопшто!

Совршениот БОГ - ако е можно - нека им прости, бидејќи тие незнаат што прават!

Амин!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 11:48

Светот се’уште нити Ја познава Светата Мудрост БОЖЈА (Св.Софија) отелотворена во Исус Христос, нити нејзините вистински Св. Апостоли и следбеници, меѓу кои (покасно) беа и вистинскиот Св.Мухамед, Св. Рабиа, Св. Халаџ, ... Св.Руми!

Ниеден од погоренаведентие вистински верници нити при молитва се поклонувал кон камен, нити преку арапско/кyраишки раце пишаното писмо го обожавале како Словото БОЖЈЕ отелотворено во Исус Христос и затоа (слично како Исус) биле одсекогаш мразени, гонети и дури убивани од страна на арапско/кyраишките слуги, кои се’уште не Ја познаваат Совршената Вистина и на судниот ден ги очекува најголемото изненадување воопшто!

spiros, ме интересира од кои (историски) извори ти ги црпиш информациите за вистинскиот, како што го нарекуваш, Св. Мухамед?
Муслиманите и јас пишуваме од она што го читаме во Кyранот и хадисите. Верувам и на сите останати членови ги интересира кои се твоите извори бидејќи навистина нудат невообичаена слика за Мухамед?

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 12:03

spiros, ме интересира од кои (историски) извори ти ги црпиш информациите за вистинскиот, како што го нарекуваш, Св. Мухамед?Муслиманите и јас пишуваме од она што го читаме во Кyранот и хадисите. Верувам и на сите останати членови ги интересира кои се твоите извори бидејќи навистина нудат невообичаена слика за Мухамед?

Има Еден Чист Извор - Кого што неверниот свет нити Го познава, нити Го признава - бидејќи е безкрајно почист и повистинит од кyраишкиот кyран и хадиси!

Се’ што е во ними вистинито, црпено е од Чистиот Извор!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 12:16

Има Еден Чист Извор - Кого што неверниот свет нити Го познава, нити Го признава - бидејќи е безкрајно почист и повистинит од кyраишкиот кyран и хадиси!

Во ред, но кој е тој чист извор каде што и ние другите можеме да прочитаме или на било кој друг начин дознаеме за вистинскиот Св. Мухамед?

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 13:00

Тој Чист Извор е Светлина и Дух и е безкрајно повеќе од букви - или историски докази - пишувани од човечка рака. Затоа, чедата на книжниците и материјалистите на коишто повеќе им се потребни буквите и материјалните докази одколку Тој Чист Извор, не ќе можат да ја дознаат Совршената Вистина !

Сваќаш ли?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 13:36

Во ред, но кој е тој чист извор каде што и ние другите можеме да прочитаме или на било кој друг начин дознаеме за вистинскиот Св. Мухамед?

Muhammed neka e bozji mir nad nego,toj ne e svetec toj e poslanik, praten od Allah za ovoj ummet. (narod), Allah veli vo k*ranot i nie na sekoj narod mu prativme poslanik,i na sekoj poslanik mu dadovme kniga.

-------------
Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih -

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 13:51

Тој Чист Извор е Светлина и Дух и е безкрајно повеќе од букви - или историски докази - пишувани од човечка рака. Затоа, чедата на книжниците и материјалистите на коишто повеќе им се потребни буквите и материјалните докази одколку Тој Чист Извор, не ќе можат да ја дознаат Совршената Вистина !

Сваќаш ли?

Дали тоа значи дека само ти ги имаш таа Светлина и тој Дух и само ти добиваш приватни откровенија од нив па затоа имаш некои радикално различни информации за општо познатиот Мухамед кој е мошне педантно евидентиран во историјата?
И зошто некој би ја негирал цела историја за да верува во тоа дека ти имаш некои приватни откровенија од Светлината и Духот?
И што ако утре се појави некој друг форумџија и напише дека нему духот му сведочел дека Мухамед бил всушност некој монах, реинкарнација на Буда, кој медитирал на планината Олимп и се поврзувал со Зевс и сл.? Дали да му веруваме на него или на тебе?

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 14:41

Kje bidam von tema, no bi sakala da se nadovrzam za ona shto go kazha spiros okolu chistiot izvor...

Spored ona shto go kazhuvaat prosvetlenite, ne mozhe da se doznae izvorot - preku zbor, dokazi i sl. zoshto TOA e neshto - shto ne se iskazhuva, dokazhuva i ne mozhe da se doznae preku nashiot chovechki ogranichen UM. TOA e iznad samiot zbor, iznad samiot um! Kako togash kje se doznae???

No, dobrata vest e deka mozhe da se spoznae(osoznae), ako se transcendentira chovekovata svest. A kako shto velat prosvetlenite(medju koi se Isus i Buda...)Izvorot e vo Nas i Nie vo Nego. A ako e taka, togash TOA SME NIE kako EDNOBITIE.

I zatoa, kje se slozham so spiros, deka chistiot izvor e beskrajno povekje od bukvi i istoriski dokazi - napishani od chovechki race. I toj izvor ne mozhe da se pokazhe nitu dokazhe. Samo se spoznava!

A malkumina go spoznale, najverojatno poradi "tesnata porta"

-------------
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 14:55
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

A kako shto velat prosvetlenite(medju koi se Isus i Buda...)Izvorot e vo Nas i Nie vo Nego. A ako e taka, togash TOA SME NIE kako EDNOBITIE.

А од каде знаеш дека Исус и Буда го велеле тоа? Што ако некој друг просветлен дојде на форумов и пише дека Исус и Буда велеле нешто сосема различно од ова што ти го тврдиш?

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 17:36
Ti poznavash nekoj prosvetlen shto doshol na ovoj forum???

A za toa shto kazhal Isus i Buda, barem na ovoj podforum ima dovolno pishuvano na soodvetni temi...

Kolkupati samo Messenger gi ima citirano isusovite zborovi za EDNOTO. No ...

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 17:49

Ti poznavash nekoj prosvetlen shto doshol na ovoj forum???

A za toa shto kazhal Isus i Buda, barem na ovoj podforum ima dovolno pishuvano na soodvetni temi...

Kolkupati samo Messenger gi ima citirano isusovite zborovi za EDNOTO. No ...

А од каде ги цитирал Исусовите зборови Messanger? Дали Исус му се има објавено и зборено на Messenger или пак тој користел некои пишани историски извори, напишани од човечки раце?

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 18:02
Shto vsushnost, sakash da slushnesh Ev Angelos???

Ili pak sakash da ja "matime vodata" - kolku da nestoi bistra

Zoshto za promena, ti ne go kazhesh i dokazhesh svoeto veruvanje???

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 18:07
Zborovite samo ukazhuvaat na vistinata(bilo chii), ne se samata vistina! No, da ne se povtoruvam...

I koj ima ushi - kje chue i razbere!

-------------

Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 18:49
Viktorija123, си ја утнала темата. Ова е Вероисповед, а не Филозофија.

Доколку некој се осмелува да зборува за Исус, Мухамед, Александар Македонски и сл. и изнесува информации за нив кои евидентно отстапуваат од вообичаените, се очекува таа личност да каже од кои информациони извори ги црпи и изнесува тие информации. Не е срамота дури и да каже дека на сон ви се појавил Мухамед и ви кажал кој всушност тој бил, што правел и поучувал. Наше е дали ќе ви веруваме, но сепак за почеток фер е да се каже на што ги темелите вашите извори.
И тоа не важи само на форумов. Доколку утре сведочите на суд ќе ве прашаат од каде ви се тие и тие информации. Дали сте биле личен сведок на настанот, дали ги добивте информациите од втора рака, дали имате некаков доказен материјал и сл.
Доколку земете да уредувате некоја страна на Википедија и изнесувате аргументи, Википедија нема да ви ја прифати страната доколку не наведете извори за аргументите кои ги изнесувате. Како извор не можете да го ставите духот што приватно вам и само вам во тајност ви зборувал. Дајте малку да зборуваме аргументирано. Празни филозофии и игри со зборови и реторики не се добредојдени.

-------------

Постирано од: Panini
Датум на внесување: 09.Октомври.2011 во 23:10
Cel zivot so argumenti i pak kolku mili se tvoite zborovii pak bez resnie, pa pak na pauza od forum, ke se prodade nekoja kniga od Ivica bez Marica, i pak ista prichica, ah do koga vaka lujge...

-------------
MIND AND SENSE IS PURIFIED,I AM FREED FROM DESIRE!

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 00:07

Дали тоа значи дека само ти ги имаш таа Светлина и тој Дух и само ти добиваш приватни откровенија ...?

Не!

... Доколку утре сведочите на суд ќе ве прашаат од каде ви се тие и тие информации. Дали сте биле личен сведок на настанот, дали ги добивте информациите од втора рака, дали имате некаков доказен материјал и сл. ...

Што за Светлината и Духот ќе речат судовите, научниците, книжниците, ... и царевите од неверниот свет
- на кои материјалноста, буквите и законите им се поважни од Совршената Вистина -
тоа можам да си предпоставам!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 09:48
EvAngelose,
Znachi jas, spored tebe, ako "voobichaeno" ne gi tolkuvam citatite ili nechii zborovi - filozofiram a ti demek, zboruvash argumentirano i istoriski potkrepeno i toa e sosema tochno i Vistinito.

P.S   A onie koi me "chitaat" kje znaat od kade i zoshto - taka jas tolku "ne voobichaeno" pishuvam... ;) I vprochem ako moite postovi ne im e mestoto na ovoj podforum slobodno zalagaj se kaj moderatorot i neka me "brisha" i neka se prefrlat na filozofija-ako nekoj smeta deka taka treba.

Ne mora, slepo da gi sledam svetite spisi - pa da doagjam na ovoj podforum ili mozhe kje treba???

A za nekoj si duh-shto mi gi prenesuva tajnite, dosega se ushte ne mi doshol

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 13:58
Ve molam da se vratite na temata :

forum_posts.asp?TID=24962 - Смртна казна за напуштање на Ислам

-------------

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 14:41
Во ниеден случај не можам да се согласам со смртна казна за напуштање на Исламот, ниту било која религија.
Човек има право да верува во што сака, да говори што сака. Некаде прочитав дека оној кој говори против Исламот е непријател на Исламот и треба да се казни со смрт. Вистинските верници немаат потреба да казнуваат некој со смрт кога говори против нивната вера - нивна задача е да ја задржат верата во СЕБЕ!
Ниту едно човечко битие нема право да му го одземе животот на друго,особено не во име на Бог. Тоа право го има само БОГ!

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 15:10
Originally posted by pHp pHp напиша:

. Вистинските верници немаат потреба да казнуваат некој со смрт кога говори против нивната вера - нивна задача е да ја задржат верата во СЕБЕ!

Amin!

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 17:12

Vistinskata Ljubov - ne poznava kazni! TAA daruva...

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 20:42

Toa e tolku ednostavno shto s'e ushte me chudi kako mnogumina  koi pretendiraat deka go sledat Isus kako Bozhji Sin ili profet s'e ushte ne go imaat osoznaeno.

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 20:45

Руми е еден од ретките кои може да се наречат прави муслимани.
Сите други кои го разбираат к*ранот како бубалици, без да можат да го разберат неговото езотерично значење се квази верници. Како што се квази верници и оние кои убиваат/убивале во името на христијанството (примери има безброј во погруба, но и пософистицирана форма).

Potpolno se slozhuvam so tebe, no s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za Смртната казна за напуштање на Исламoт.

Dali ja podrzhuvash ili ne ?

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 21:00

Руми е еден од ретките кои може да се наречат прави муслимани.
Сите други кои го разбираат к*ранот како бубалици, без да можат да го разберат неговото езотерично значење се квази верници. Како што се квази верници и оние кои убиваат/убивале во името на христијанството (примери има безброј во погруба, но и пософистицирана форма).

Има една многу важна разлика. Оние кои убивале во името на христијанството (пр. крстоносците), не го правеле тоа затоа што Исус заповедал така, туку само го злоупотребувале христијанството за да ги заведат во војна неинформираните т.е. мнозинството луѓе кои никогаш во животот не дошле во допир со евангелијата и Христовото учење, па немале прилика да прочитаат дека Исус никогаш не заповедал војна во Негово име, туку напротив го поучувал обратното „љубете ги своите непријатели и молете се за оние кои ве прогонуваат“ (Исус, ев. Матеј 5:24; Библијата)

Додека пак муслиманите кои одобруваат, заповедуваат и извршуваат смртна казна го прават тоа во послушност на нивниот верски основач - Мухамед. Меѓу нив има и такви кои не сакаат да одобрат или извршат смртна казна, но тоа го прават затоа што нивниот бог Алах во Кyранот им заповедал да го слушаат Алаховиот пророк Мухамед кој директно и тоа неколку пати заповедал смртна казна за оние што ќе одлучат да излезат од Исламот. тага

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 21:06
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Potpolno se slozhuvam so tebe, no s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za <span>Смртна</span><span>та</span><span> казна за напуштање на Исламo</span><span>т.Dali ja podrzhuvash ili ne ?</span>

Не ја подржувам.

Мислев дека ти е јасен мојот одговор.

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 21:09
Blagodaram na odgovorot.

Dali toa znachi deka ne se slozhuvash so Sherijatskiot zakonik vo celost (nesoodveten na modernovo vreme)  ili samo so nekoi negovi zakoni, kako ovoj postaven na temava ?

-------------

Датум на внесување: 10.Октомври.2011 во 21:14

Blagodaram na odgovorot.Dali toa znachi deka ne se slozhuvash so Sherijatskiot zakonik vo celost (nesoodveten na modernovo vreme)  ili samo so nekoi negovi zakoni, kako ovoj postaven na temava ?

Не го познавам шеријатскиот закон и затоа не можам да дадам цврст став за него.

Датум на внесување: 11.Октомври.2011 во 21:03

Blagodaram na odgovorot.Dali toa znachi deka ne se slozhuvash so Sherijatskiot zakonik vo celost (nesoodveten na modernovo vreme)  ili samo so nekoi negovi zakoni, kako ovoj postaven na temava ?

Не го познавам шеријатскиот закон и затоа не можам да дадам цврст став за него.

Vo red, sepak so prethodniot odgovor tvrdish deka ne se slozhuvash barem so eden negov zakon, onoj objaven na temava.

Blagodaram ushte ednash na konkretnite, iskreni i koncizni odgovori.

-------------

Датум на внесување: 12.Октомври.2011 во 21:19
И сега можеме повторно да се вратиме на почетокот од оваа тема, но се едно прашање формулирано на следниов начин:

Ако Исус се признава како профет во к*ранот, ако Мохамед него го ценел, ако мистичниот ислам има исклучително високо мислење за Исус како за совршен учител, како тогаш е можно во име на Ислам да се убие некој кој го сака Исус?

Тука молам муслиманите да ми одговорат.

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 13.Октомври.2011 во 13:56
Совршено е да се убе човек зошто не сака да верува во она што го проповеда Исламот?
Совршено е да се убие човек зошто говори против твојата религија?

Датум на внесување: 13.Октомври.2011 во 19:30
Originally posted by the king the king напиша:

Само едно прашање: Средниот век, (оној кој за Муслиманите е светол, а за Христијаните темен век) нели беше она што голем број на научници ги спалија поради тоа што Читале, и што викале дека е вака а не онака!!!???

Дај потсетете ме за ова!!!

Е сега е темен век за исламот во истокот!! и немојте да му судите на Исламот за неправдите и заостанатоста на Истокот, која заостанатост е создадена од страна на Христијанскиот запад, пред се од Америка!!!

Се согласувам во потполност.

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 18:04
Imate opomena za komentiranje nadvor od temata koja glasi:

Смртна казна за напуштање на Ислам

Na temava se diskutira za smrtnata kazna predvidena od sharietskiot zakon za vernici koi go napushtat Islamot, a ne za Hristijanstvoto, Stariot i Noviot Zavet, za Sufizmot ili za neshto drugo.

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 18:06
deshad, s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za Смртната казна за напуштање на Исламoт.

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 18:14
MUSLIMA_1, s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za Смртната казна за напуштање на Исламoт.

-------------

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 18:15
the king, s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za Смртната казна за напуштање на Исламoт.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 18:55
...mozebi i zatoa  , retko koj go napushta,
...od strav ,izgleda!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 19:27

1. Икнвизицијата не била инспирирана од учењето на Христос (Библијата), туку таа била дело на институционализирана и самонаречена „Црква“, која е се само не Христова Црква. Тоа што некој правел ујдурми, убивал и сл., а истовремено обесил крст на гради и се нарекувал „христијанин“, не значи и дека навистина бил христијанин.2. Дали ти како муслиман се водиш само по Кyранот и ги отфрлаш хадисите т.е. учењето на Алаховиот пајгабер Мухаммед?

Така е!

Темнината во мухамеданските култури потекнува од лажните сури и хадиси, додека во “христијанството“ темнината потекнува со оддалечувањето од Христовото учење и пример!

Што повеќе мухамеданските култури низ историјата се оддалечувале од тие лажни хадиси и сури, тоа подалеку биле од темнината а поблиску до Светлината БОЖЈА отелотворена во Исус Христос!

И сега можеме повторно да се вратиме на почетокот од оваа тема, но се едно прашање формулирано на следниов начин:

Ако Исус се признава како профет во к*ранот, ако Мохамед него го ценел, ако мистичниот ислам има исклучително високо мислење за Исус како за совршен учител, како тогаш е можно во име на Ислам да се убие некој кој го сака Исус?

Тука молам муслиманите да ми одговорат.

Еве едно сведоштво од “устата“ на еден “муслиман“:

http://www.youtube.com/watch?v=TyaIOelmCIU&feature=related - Што се случува со муслиманите кои што го напуштаат исламот!

или тука:

http://www.youtube.com/watch?v=nFzSmgfpzRk&feature=related - Што - во БОЖЈЕ Име - му се спрема на синот од водачот на хамас

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 15.Октомври.2011 во 22:47
Da go podrzuvam serijatot smrtna kazna za tie koj go napustaat islamot,ama izgleda ne ste dobro informirani okolu smrtnata kazna. Prvo covek koj ke go napusti islamot. treba da se diskutira so toj covek,islamot se napusta i so drugi raboti koj covekot moze da bide smrtno kaznet,ne samo ako ja napusti svojata vera,

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 00:16

Toa e tolku ednostavno shto s'e ushte me chudi kako mnogumina  koi pretendiraat deka go sledat Isus kako Bozhji Sin ili profet s'e ushte ne go imaat osoznaeno.

Пријателе, за ова не си во право.

Исус Христос многу често говори и за казни. Не случајно говори за кози и овци, огнено езеро, вечна смрт, пекол и други нешта. Исто можеме да кажеме дека најавува своевидна казна за оние кои им прават зло на децата кога вели дека подобро е таквите да си обесат воденичен камен и да загинат, отколку да им сторат нешто на малите и чисти детски души.

Од контекстот на нештата може да се види дека не станува збор за параболи или приказни, ниту било какво фигуративно изразување, затоа што тоа често им го говори насамо на Апостолите, со кои не говорел онака како со сиот народ.

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 02:29

Da, go podrzuvam serijatot smrtna kazna za tie koj go napustaat islamot, ...

Ти благодарам на искреноста!

Порано или покасно секој ќе ја увиди разликата помеѓу Совршената Вистина и онаа којашто само оддалеку наликува на неа!

И не е за чудење! Па и самиот сатана се преправа во ангел на светлината; па затоа и не е големо нешто ако и служителите негови се преправаат како слуги на правдата; но нивниот крај ќе им биде според делата нивни.

2 Коринт. 11:14-15

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 13:33

Da go podrzuvam serijatot smrtna kazna za tie koj go napustaat islamot,ama izgleda ne ste dobro informirani okolu smrtnata kazna. Prvo covek koj ke go napusti islamot. treba da se diskutira so toj covek,islamot se napusta i so drugi raboti koj covekot moze da bide smrtno kaznet,ne samo ako ja napusti svojata vera,

Znachi ti se slozhuvash i ja podrzhuvash smrtnata kazna vo sherijatskiot zakon predvidena za onie koi go napushtaat Islamot .

Me interesira zoshto podrzhuvash takva drakonska kazna za neshto shto treba da bide slobodna volja na chovekot ?  Ako toj vekje reshil da go napushti Islamot po slobodna volja, kako shto reshil da vleze vo nego, togash zoshto nekoj bi pravel pritisok vrz nego pod prisila na egzekucija da ne go stori toa ?

Zoshto voopshto nekoj nekogo bi ispituval za vleguvanje ili izlaganje od nekoja vera i duri bi si dal za pravo da odzema chovechki zhivot ? Takvo neshto postoi samo vo zatvorenite sekti koi se plashat od slobodnoto javno mnenie i koi sakaat da gi drzhat svoite chlenovi pod kontrola i pritisok. Toa e potpolno neprifatlivo od site chovechki, opshtestveni i drzhavni pravila, zakoni i normi !

Toa e apsolutno neprifatlivo od sekakov aspekt !

Toa e nechovechki !!!

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 16:39

deshad, s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za <span>Смртна</span><span>та</span><span> казна за напуштање на Исламo</span><span>т.Dali ja podrzhuvash ili ne ?</span>

Имаш, имаш, ама кога не ти одговара ги бришеш или сокриваш постовите.

Со оглед дека не разбираш што ти пишувам на македонски јазик еве ти линк каде ти е напишано и објаснето на англиски јазик:

http://www.islambosna.ba/forum/dijalog-sa-nemuslimanima/apostazija-u-islamu/ - http://www.islambosna.ba/forum/dijalog-sa-nemuslimanima/apostazija-u-islamu/

-------------

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 20:42

Da go podrzuvam serijatot smrtna kazna za tie koj go napustaat islamot...

Ама среќна си што не те убија кога го напушти христијанството, како што некаде кажа дека од христијанка си станала муслиманка...

Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 22:22

Токму поради ваквите размислувања и обидот тие да се наметнат насекаде, ги поддржувам строгите законски регулативи за оние кои законот го земаат во свои раце и борбата против тероризмот.

-------------

Постирано од: sk
Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 22:27
Prashanjeto e dali covek moze da odlucuva za sudbinata na drug covek koga toj ne go stvoril? So koe pravo covek odlucuva za covecki zivot bazirano na svoi svakanja? Ima 6 milijardi lugje i 8 milijardi mislenja. Dali toa znaci deka jas mislam poinaku od tebe i deka toa mi dava za pravo da ti go odzemam zivotot?

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 16.Октомври.2011 во 23:57

Но тоа тогаш е противно на волјата на Аллах(Бог)
бидејќи Тој е оној кој што има моќ да даде и да одземе живот. Не случајно се нарекува Господар на световите и Господар на судниот ден.

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 12:55
Originally posted by Македон Македон напиша:

Токму поради ваквите размислувања и обидот тие да се наметнат насекаде, ги поддржувам строгите законски регулативи за оние кои законот го земаат во свои раце и борбата против тероризмот.

Е ова е веќе пасурд над апсурдите. Од една страна си акнал постер од цар Константин кој на некој начин теократски управувал со државата и палел и жарел у име оца, сина и светога духа, а од друга страна ги поддржувал строгите регулативи за оние кои законот го земаат во свои раце.

Па и јас ги поддржувам , и исламот ги поддржува и шеријатот ги поддржува. Уште ли не научи дека шеријатот е   државно уредување и право и дека во поглед на тоа право (поготово казненото) никој нема право и не смее сам на свои раце да суди и пресудува според него. Тоа ти е исто како секој да ја зема правдата во свои раце и да не остава судот да си ја заврши работата.

Друг пат немој да се служиш со вакви подмолности својствени за тебе и дузина слични на тебе овде на форумот, кои по секоја цена секој наш пост криво го толкуваат за да покажат демек ние сме некаква закана за мирот овде или некакви терористи.

Ај сега препрочитај што напиша сестрата и што напиша ти, па ѓентлменски убаво да и се извиниш ! Во спротивно ќе останиш тоа што си: ИНСИНУАТОР и КОДОШ!!!

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 13:34
 veke i gospod ne ve saka ., pa vo kontekst da mu se dopadnete i /ili priblizhite ., morate da se samoubivate., i najloshata varijanta uskratuvate elementarni chovekovi prava., sekoj e individua sam za sebe ., i od kade na nekoj pravo ako ne e soistomislenik so islamot smrtno da mu se sudi.,

paradoks.,., vsashnost celava ovaa rabota e paradoksalna sama po sebe ., bidejki pena na usta vi izleguva za da ubedite deka vo islamot imalo pravo i na sopstveno mislenje ., i sijaset drugi .prava ., a vamu elementarnoto ne se pochituva.,

dali neshto vi e sveto ............sekako osven vie samite zaglibeni vo dogmiнамигнување

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 15:26
Originally posted by pajser pajser напиша:

veke i gospod ne ve saka ., pa vo kontekst da mu se dopadnete i /ili priblizhite ., morate da se samoubivate., i najloshata varijanta uskratuvate elementarni chovekovi prava., sekoj e individua sam za sebe ., i od kade na nekoj pravo ako ne e soistomislenik so islamot smrtno da mu se sudi.,   paradoks.,., vsashnost celava ovaa rabota e paradoksalna sama po sebe ., bidejki pena na usta vi izleguva za da ubedite deka vo islamot imalo pravo i na sopstveno mislenje ., i sijaset drugi .prava ., a vamu elementarnoto ne se pochituva.,   dali neshto vi e sveto ............sekako osven vie samite zaglibeni vo dogmiнамигнување

Најдобро би било првин да се информираш што е шеријат, што опфаќа тој,кои се неговите цели, каков е неговиот начин на имплементација итн., па после да се јавиш да дискутираш, вака само ми го допотврдуваш уверувањето дека си апла.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 15:27

Ubivanjeto(pod bilo koi okolnosti) e grev i tochka. Kako i ne pochituvanjeto na "drugiot".

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 15:29

morate da se samoubivate.,
Исламот не го одобрува самоубиството. Според исламот самоубијците немаат пристап до рајот бидејќи тие не заминале од овој живот по повикот од Бог туку своеволно.

Точно е тоа дека постојат луѓе кои во име на исламот се разнесуваат себе си и другите со бомби во име на исламот но тоа не значи дека тие постапуваат во согласност со Quran-от.

,   paradoks.,., vsashnost celava ovaa rabota e paradoksalna sama po sebe ., bidejki pena na usta vi izleguva za da ubedite deka vo islamot imalo pravo i na sopstveno mislenje ., i sijaset drugi .prava ., a vamu elementarnoto ne se pochituva.,   dali neshto vi e sveto ............sekako osven vie samite zaglibeni vo dogmiнамигнување
Не сум муслиман но морам да речам оти оваа критика би важела и за институционалното христијанство. Слободите што денес ги ужива западот не се произлезени од црковното христијанство(кое не е далеку од шеријатското право) туку од разни филозофи и политичари кои се залагале за секуларно или барем по-секуларно општество. Јас иако не се согласувам во сe, многу добро го разбирам deshad кога укажува на дволичноста кога христијаните се бунат зошто е во исламот вака или така со слободата на говор, мислење, правото на живот, правото на жената(жените на пр. до 1970те год. имаа малце права во Швајцарија, во Германија немаа право да работат без дозвола на сопругот до крајот на 1960те) и тн.

Поентата ми е додека не се исчисти во сопствениот двор, постојано ќе се сретнуваме со идеологии и општества кои ќе ни бидат непријатни во поглед на слободата и правото на живот. Но тие се, како што вели Исус во споредбата со трнот и гредата во сопственото око, само огледала какви сме ние самите како општества и континент сеуште или макар делумно.

-------------
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 15:34

Se soglasuvam so tebe Majkl, treba i da gi zhiveeme Isusovite zborovi

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 19:48

deshad, s'e ushte nemam prochitano tvoe konkretno mislenje za <span>Смртна</span><span>та</span><span> казна за напуштање на Исламo</span><span>т.Dali ja podrzhuvash ili ne ?</span>

Со оглед дека не разбираш што ти пишувам на македонски јазик еве ти линк каде ти е напишано и објаснето на англиски јазик:

http://www.islambosna.ba/forum/dijalog-sa-nemuslimanima/apostazija-u-islamu/ - http://www.islambosna.ba/forum/dijalog-sa-nemuslimanima/apostazija-u-islamu/

Deshad, ne me interesiraat tugji mislenja, tuku lichno tvoeto.

Dali imash doblest javno da odgovorish, bez nepotrebno filozofiranje,  na prashanjeto:

Dali ja podrzhuvash smrtnata kazna za napushtanje na Islamot ?

Ochekuvam i prifakjam samo kus i ednoznachen odgovor - DA ili NE.

P.S.

кога не ти одговара ги бришеш или сокриваш постовите.

Sekogash brisham koga komentarot namerno izlaga nadvor od temata.

A sega poveli, napishi go tvojot konkreten odgovor na postavenoto prashanje i ako ne begash od temata ti garantiram deka nema da bide izbrishan.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:02

Ubivanjeto(pod bilo koi okolnosti) e grev i tochka. Kako i ne pochituvanjeto na "drugiot".

Zamisli, ubeduvanje deka Islamot ne e nishto drugo tuku chista ljubov, bratstvo i podrshka... i mozhna egzekucija dokolku nekoj reshi deka ne saka povekje da bide musliman, osobeno ako saka novata vera da ja propagira isto onaka kako shto do togash ja propagiral muslimanskata.

Ljubov ?!?!

Mozhebi egzekutiraat so mnogu ljubov, koj znae ?  голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:04
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Не сум муслиман но морам да речам оти оваа критика би важела и за институционалното христијанство. Слободите што денес ги ужива западот не се произлезени од црковното христијанство(кое не е далеку од шеријатското право) туку од разни филозофи и политичари кои се залагале за секуларно или барем по-секуларно општество. Јас иако не се согласувам во сe, многу добро го разбирам deshad кога укажува на дволичноста кога христијаните се бунат зошто е во исламот вака или така со слободата на говор, мислење, правото на живот, правото на жената(жените на пр. до 1970те год. имаа малце права во Швајцарија, во Германија немаа право да работат без дозвола на сопругот до крајот на 1960те) и тн.

Поентата ми е додека не се исчисти во сопствениот двор, постојано ќе се сретнуваме со идеологии и општества кои ќе ни бидат непријатни во поглед на слободата и правото на живот. Но тие се, како што вели Исус во споредбата со трнот и гредата во сопственото око, само огледала какви сме ние самите како општества и континент сеуште или макар делумно.

Надвор си од темата ...

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:21

Исламот не го одобрува самоубиството. Според исламот самоубијците немаат пристап до рајот бидејќи тие не заминале од овој живот по повикот од Бог туку своеволно.

Точно е тоа дека постојат луѓе кои во име на исламот се разнесуваат себе си и другите со бомби во име на исламот но тоа не значи дека тие постапуваат во согласност со Quran-от.

Majkl, toa ne e taka ednostavno kako shto go postavuvash vo komentarov. Jas tochno znam shto mislish i se slozhuvam so tebe, no onoa shto mozhebi ne go znaesh e deka dokolku vernikot go dade svojot zhivot vo vojna protiv nevernicite togash negovoto samoubistvo so koe povlekuva so sebe infideli ne se smeta samoto po sebe kako samoubistvo. намигнување

I po taa osnova se regrutiraat bombash*te samoubijci. Zatoa nim im se vetuva odenje vo dzhenetot - tie ne se smetat za samoubijci, tuku za dzhihadisti. намигнување

P.S. Ovaa "religijsko salto mortale" go izmislija i lansiraa amerikancite koga sakaa da gi motiviraat muslimanite na samoubistveni akcii protiv rusite vo Avganistan. I posle izvesno vreme taa nametnata doktrina stana "samoevidentna K'uranska doktrina" koja denes nikoj ne ja stava pod prashanje.

P.P.S. No da zastaneme tuka bidejkji otidovme nadvor od temata koja ne govori za samoubistva tuku za ubistva - Смртна казна за напуштање на Ислам.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:42

Deshad, ne me interesiraat tugji mislenja, tuku lichno tvoeto.Dali imash doblest javno da odgovorish, bez nepotrebno filozofiranje,  na prashanjeto:Dali ja podrzhuvash smrtnata kazna za napushtanje na Islamot ?Ochekuvam i prifakjam samo kus i ednoznachen odgovor - DA ili NE.

О Божјо создание! Дали ти разбираш цело време кон што те насочувам? Мислиш ли дека може толку лагодно да се одговори ссамо со ДА или НЕ?

Ајде за тебе екстра одговор кој е воедно и исламски одговор:

1.НЕ, генерално земено, и:
2.ДА, поединечно разглобено.

А потоа во контекст на темава уште ова ќе го додадам:

Qуранот недвосмислено го утврдува и нагласува принципот на забраната на присилба во верувањето, како начело кое што се наведува во поглавјето Ел -Кехф,29 ајет(пасус):" И кажи:'Вистината доаѓа од Господарот ваш, па кој сака - нека верува, а кој сака - нека не верува!"

Кога станува збор за практично - правните , односно за позитивно - правните последици од напуштањето на исламот, тоа е регулирано со исламските кривично - правни прописи кои се толкуваат на различни начини, сходно на мезхебското (правното) определување на толкувачот.

Прашањето значи е спорно. Современите исламски правници воглавном се на мислење дека одметникот не се казнува поради неверството, туку поради субверзивното, пропагандно - известувачко дејствување против јавниот ред и мир, односно против основите на уредувањето на одредена држава или општество, доколку таква држава или општество секако постои.

Ако такво дејствување нема, нема ниту санкција, бидејќи ВО ИСЛАМОТ НЕ ПОСТОИ ИНСТИТУЦИЈАТА НА ИНКВИЗИЦИЈА.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:50

Majkl, toa ne e taka ednostavno kako shto go postavuvash vo komentarov. Jas tochno znam shto mislish i se slozhuvam so tebe, no onoa shto mozhebi ne go znaesh e deka dokolku vernikot go dade svojot zhivot vo vojna protiv nevernicite togash negovoto samoubistvo so koe povlekuva so sebe infideli ne se smeta samoto po sebe kako samoubistvo. намигнувањеI po taa osnova se regrutiraat bombash*te samoubijci. Zatoa nim im se vetuva odenje vo dzhenetot - tie ne se smetat za samoubijci, tuku za dzhihadisti. намигнувањеP.S. Ovaa "religijsko salto mortale" go izmislija i lansiraa amerikancite koga sakaa da gi motiviraat muslimanite na samoubistveni akcii protiv rusite vo Avganistan. I posle izvesno vreme taa nametnata doktrina stana "samoevidentna K'uranska doktrina" koja denes nikoj ne ja stava pod prashanje.P.P.S. No da zastaneme tuka bidejkji otidovme nadvor od temata koja ne govori za samoubistva tuku za ubistva - <span>Смртна казна за напуштање на Ислам.</span>

Пак шириш небулози и анти исламски пропаганди.

Прво: -Исламот никогаш не повикува во агресорска туку во одбранбена војна.

Второ: - Самоубиството во Исламот е НАЈСТРОГО забрането па дури и во војна . На самоубијците не им се ветува ништо друго освен Џехеннемот (Пеколот).

По овие прашања ова е ОСНОВАТА на Исламот, освен во некои исклучителни прилики. Исламските учени постојано апелираат и укажуваат на ова, и тоа е така секаде во исламскиот свет освен во оние земји над кои се врши агресија од христијаните и евреите. Во тие воени зони можно е се да се случи, зошто не се знае ни кој нјаде ни кој пие, ни кој ја кажува вистината ни кој монтира или пренесува невистината. Ниту кој подметнува и кому му се припишува, итн. итн.

Во нормални услови во сите земји со доминантно муслиманско население се живее нормално и никој нема страв од безбедност за својот живот и имот.

Но за жал современата христијанско (американско) - еврејска инквизиција успешно ги испревртува и прикажува нештата по ова прашање.

НО ЌЕ ВИДИМЕ ДО КОГА!

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:56

Е ова е веќе пасурд над апсурдите. Од една страна си акнал постер од цар Константин кој на некој начин теократски управувал со државата и палел и жарел у име оца, сина и светога духа, а од друга страна ги поддржувал строгите регулативи за оние кои законот го земаат во свои раце.

Па и јас ги поддржувам , и исламот ги поддржува и шеријатот ги поддржува. Уште ли не научи дека шеријатот е   државно уредување и право и дека во поглед на тоа право (поготово казненото) никој нема право и не смее сам на свои раце да суди и пресудува според него. Тоа ти е исто како секој да ја зема правдата во свои раце и да не остава судот да си ја заврши работата.

Друг пат немој да се служиш со вакви подмолности својствени за тебе и дузина слични на тебе овде на форумот, кои по секоја цена секој наш пост криво го толкуваат за да покажат демек ние сме некаква закана за мирот овде или некакви терористи.

Ај сега препрочитај што напиша сестрата и што напиша ти, па ѓентлменски убаво да и се извиниш ! Во спротивно ќе останиш тоа што си: ИНСИНУАТОР и КОДОШ!!!

Очигледно историјата не ти е добро позната штом со постовите го поврзуваш Константин Велики. Константин никого не присилувал да ја смени верата, ниту тоа го барал од поданиците. Тоа што самиот станал Христијанин не менувало ништо во однос на неговите поданици, кои слободно ја исповедале сопствената вера, согласно Миланскиот едикт.

Шеријатот може да прокламира државно уредување во исламските земји, односно онаму каде што не постои секуларна држава и демократија. Таму слободно може да го практикува сопствениот казнен систем и секој да ги поддржува решенијата на тој закон.

Во секуларните земји, односно во Европа и САД, за такво нешто нема место и нормално е да се осудуваат вакви нешта, затоа што законите на тие земји ги осудуваат истите нешта и каде што шеријатските, или било кои други верски прописи немаат никаква законска сила.

Во контекст на кажаното, ако некој кој живее во демократска земја го напушти своеволно Исламот и остане на таа одлука, ниту една личност, институција или било кое друго тело, нема право со него да разговара со него, или како што вели MUSLIMA_1 да се дискутирало со него, ниту пак да го казнува, се додека не стори некакво казнено дело согласно законите на таа држава. Патем, препрочитај поназад што напиша MUSLIMA_1 во однос на нејзината поддршка на оние кои пред некое време ги уапсија во Босна, а кои се обидуваа да формираат паралена политичка творба, а и поседуваа огромно количетво оружје без дозвола. Штом сестрата твоја ги поддржува таквите, сосема нормално е дека јас ќе ги поддржам борците против таквите. А и самата кажа дека не се плаши од никакви државни закони на државата во која што живее.

Мора да се разбере дека Македонија, како и другите европски земји, освен Италија и Грција, се секуларни држави и дека нена место за сите оние нешта кои MUSLIMA_1 ги поддржува.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 20:58
Alah da ni e napomosh ako negovite zborovi treba da bidat usvoeni kako drzhavno ureduvanje, no istite da bidat interpretirani od lugje spored nivnoto razbiranje i osoznavanje na istite, kako i mislienjeto dali nechieto izlaganje od verata e subverzivno ili ne !

Odgovorot jasno pokazhuva deka islamskata vera e postavena na piedestal povisok od chovekot - taa ne postoi poradi lugjeto tuku lugjeto postojat poradi nea.

Ushte neshto. Postojano pishuvash deka Islamot ne prisiluva nikogo da stane negov vernik, no toj ne govori deka ne prisiluva nikogo da izleze od verata. I nemoj da shirish demagogija deka toa ne e tochno koga samiot znaesh deka ne mozhe tuku-taka nekoj da se otkazhe od muslimanstvoto bez da mu se bara objasnuvanje, bez da se razgovara so nego, bez da bide ubeduvan da ne go napravi toa i bez da mu visi vrz glava mozhnosta da bide egzekutiran dokolku nekoj posochi oti takvoto izlaganje od verata kje predizvika narushuvanje na javniot red i mir, kako i deka bi bilo subverzivno po verata vo odredenoto opshetstvo.

Na krajot, tvojot odgovor...

1.НЕ, генерално земено, и:

... za mene znachi ДА !

Ako ti si zemash za pravo nekogo da go egzekutirash ili toa pravo da mu go dadesh nekomu drug,  da odluchuva dali na chovek kje mu bide odzemen zhivotot poradi nekakvi interesi koi nemaat nishto zaednichko se lichnoto veruvanje na chovekot, togash tvoeto "
НЕ" nema nikakva vazhnost bidejkji stanuva samo izbor koj mozhe, no ne mora da bide realiziran.

Potochno, ne mora nikogash da bide realiziran !

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:08

Majkl, toa ne e taka ednostavno kako shto go postavuvash vo komentarov. Jas tochno znam shto mislish i se slozhuvam so tebe, no onoa shto mozhebi ne go znaesh e deka dokolku vernikot go dade svojot zhivot vo vojna protiv nevernicite togash negovoto samoubistvo so koe povlekuva so sebe infideli ne se smeta samoto po sebe kako samoubistvo. намигнувањеI po taa osnova se regrutiraat bombash*te samoubijci. Zatoa nim im se vetuva odenje vo dzhenetot - tie ne se smetat za samoubijci, tuku za dzhihadisti. намигнувањеP.S. Ovaa "religijsko salto mortale" go izmislija i lansiraa amerikancite koga sakaa da gi motiviraat muslimanite na samoubistveni akcii protiv rusite vo Avganistan. I posle izvesno vreme taa nametnata doktrina stana "samoevidentna K'uranska doktrina" koja denes nikoj ne ja stava pod prashanje.P.P.S. No da zastaneme tuka bidejkji otidovme nadvor od temata koja ne govori za samoubistva tuku za ubistva - <span>Смртна казна за напуштање на Ислам.</span>

Второ: - Самоубиството во Исламот е НАЈСТРОГО забрането па дури и во војна . На самоубијците не им се ветува ништо друго освен Џехеннемот (Пеколот).

По овие прашања ова е ОСНОВАТА на Исламот, освен во некои исклучителни прилики. Исламските учени постојано апелираат и укажуваат на ова, и тоа е така секаде во исламскиот свет освен во оние земји над кои се врши агресија од христијаните и евреите. Во тие воени зони можно е се да се случи, зошто не се знае ни кој нјаде ни кој пие, ни кој ја кажува вистината ни кој монтира или пренесува невистината. Ниту кој подметнува и кому му се припишува, итн. итн.

Во нормални услови во сите земји со доминантно муслиманско население се живее нормално и никој нема страв од безбедност за својот живот и имот.

Но за жал современата христијанско (американско) - еврејска инквизиција успешно ги испревртува и прикажува нештата по ова прашање.

A bre chovek, prochitaj se ushte ednash shto si napsihal - ti samo go potvrduvash moeto komentiranje. голема%20насмевка

Patem, shto ti znachi onoa ...

НО ЌЕ ВИДИМЕ ДО КОГА!

... da ne pretish nekomu ?

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:26

Шеријатот може да прокламира државно уредување во исламските земји, односно онаму каде што не постои секуларна држава и демократија. Таму слободно може да го практикува сопствениот казнен систем и секој да ги поддржува решенијата на тој закон.

Во секуларните земји, односно во Европа и САД, за такво нешто нема место и нормално е да се осудуваат вакви нешта, затоа што законите на тие земји ги осудуваат истите нешта и каде што шеријатските, или било кои други верски прописи немаат никаква законска сила.

Е конечно да се разбереме!

Така е! Шеријатското право важи само во оние земји кои своето правно уредување го имаат изградено врз него. Дури и таму си постојат шеријатски судови кои го имплементираат казненото право покрај останатите. Тоа не е препуштено на вољата на секој поединечно. Ова е основата на исламот по ова прашање.

И цело време и јас и Муслима зборуваме за тоа, а никој да не сфати досега. Зошто по ова прашање застапувате генерални ставови, како небаре муслиманите сите поединечно насекаде во светот на своја рака го имплементираат шеријатот во неговиот казнен дел?

Такво нешто нема,освен исклучоци на болни и зачаурени умови кои отстапиле од основата на исламот. Ама тоа да им се припише генерално на сите муслимани и на самиот Ислам е недопустливо.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:33

Alah da ni e napomosh ako negovite zborovi treba da bidat usvoeni kako drzhavno ureduvanje, no istite da bidat interpretirani od lugje spored nivnoto razbiranje i osoznavanje na istite, kako i mislienjeto dali nechieto izlaganje od verata e subverzivno ili ne !Odgovorot jasno pokazhuva deka islamskata vera e postavena na piedestal povisok od chovekot - taa ne postoi poradi lugjeto tuku lugjeto postojat poradi nea.Ushte neshto. Postojano pishuvash deka Islamot ne prisiluva nikogo da stane negov vernik, no toj ne govori deka ne prisiluva nikogo da izleze od verata. I nemoj da shirish demagogija deka toa ne e tochno koga samiot znaesh deka ne mozhe tuku-taka nekoj da se otkazhe od muslimanstvoto bez da mu se bara objasnuvanje, bez da se razgovara so nego, bez da bide ubeduvan da ne go napravi toa i bez da mu visi vrz glava mozhnosta da bide egzekutiran dokolku nekoj posochi oti takvoto izlaganje od verata kje predizvika narushuvanje na javniot red i mir, kako i deka bi bilo subverzivno po verata vo odredenoto opshetstvo.Na krajot, tvojot odgovor...1.НЕ, генерално земено, и:
... za mene znachi ДА !Ako ti si zemash za pravo nekogo da go egzekutirash ili toa pravo da mu go dadesh nekomu drug,  da odluchuva dali na chovek kje mu bide odzemen zhivotot poradi nekakvi interesi koi nemaat nishto zaednichko se lichnoto veruvanje na chovekot, togash tvoeto "НЕ" nema nikakva vazhnost bidejkji stanuva samo izbor koj mozhe, no ne mora da bide realiziran.Potochno, ne mora nikogash da bide realiziran !

Вероватно си пивнал малце и веќе не ја препознаваш ниту сопствената ти филозофија или нешто друго е во прашање.

Затоа би ти препорачал да читаш малце повеќе како и Пајсер ( а жал ми е навистина што спадна под неговото ниво) за шеријатот и неговиот широк спектар на делување и уредување. Во спротивно, со тебе не може да се води дискусија, туку бош муабет заснован на инает.

Било како било, твое субјективно право е да оспоруваш, како што е мое да објаснувам, ама немој во никој случај да ми напишеш дека дискусијата ја водиш интелектуално и објективно.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:38

A bre chovek, prochitaj se ushte ednash shto si napsihal - ti samo go potvrduvash moeto komentiranje. голема%20насмевкаPatem, shto ti znachi onoa ...

НО ЌЕ ВИДИМЕ ДО КОГА!
... da ne pretish nekomu ?

МИСЛАМ ДЕКА ТИ ТРЕБА ДА СЕ ПРЕПРОЧИТАШ, а богами и одмориш додека умот повторно трезно не ти размислува.

Messenger: poslednata rechenica ti e editirana i imash javna opomena za nachinot na komuniciranje.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:51

Alah da ni e napomosh ako negovite zborovi treba da bidat usvoeni kako drzhavno ureduvanje, no istite da bidat interpretirani od lugje spored nivnoto razbiranje i osoznavanje na istite, kako i mislienjeto dali nechieto izlaganje od verata e subverzivno ili ne !Odgovorot jasno pokazhuva deka islamskata vera e postavena na piedestal povisok od chovekot - taa ne postoi poradi lugjeto tuku lugjeto postojat poradi nea.Ushte neshto. Postojano pishuvash deka Islamot ne prisiluva nikogo da stane negov vernik, no toj ne govori deka ne prisiluva nikogo da izleze od verata. I nemoj da shirish demagogija deka toa ne e tochno koga samiot znaesh deka ne mozhe tuku-taka nekoj da se otkazhe od muslimanstvoto bez da mu se bara objasnuvanje, bez da se razgovara so nego, bez da bide ubeduvan da ne go napravi toa i bez da mu visi vrz glava mozhnosta da bide egzekutiran dokolku nekoj posochi oti takvoto izlaganje od verata kje predizvika narushuvanje na javniot red i mir, kako i deka bi bilo subverzivno po verata vo odredenoto opshetstvo.Na krajot, tvojot odgovor...1.НЕ, генерално земено, и:
... za mene znachi ДА !Ako ti si zemash za pravo nekogo da go egzekutirash ili toa pravo da mu go dadesh nekomu drug,  da odluchuva dali na chovek kje mu bide odzemen zhivotot poradi nekakvi interesi koi nemaat nishto zaednichko se lichnoto veruvanje na chovekot, togash tvoeto "НЕ" nema nikakva vazhnost bidejkji stanuva samo izbor koj mozhe, no ne mora da bide realiziran.Potochno, ne mora nikogash da bide realiziran !

Вероватно си пивнал малце и веќе не ја препознаваш ниту сопствената ти филозофија или нешто друго е во прашање.

Затоа би ти препорачал да читаш малце повеќе како и Пајсер ( а жал ми е навистина што спадна под неговото ниво) за шеријатот и неговиот широк спектар на делување и уредување. Во спротивно, со тебе не може да се води дискусија, туку бош муабет заснован на инает.

Било како било, твое субјективно право е да оспоруваш, како што е мое да објаснувам, ама немој во никој случај да ми напишеш дека дискусијата ја водиш интелектуално и објективно.

deshad, porano povekje pati si opomenat da komentirash za komentarite, a ne za komentatorite.

Bidejkji vo posledno vreme zabelezhuvam oti povtorno ti se vrakja takvata tendencija te predupreduvam deka na tuka ne e dozvoleno ad hominem komentiranje.

Ako ne si sposoben ili ne sakash da odgovorish na nekoe prashanje togash napishi go toa namesto da odnesuvash nedolichno.

Do tvojot eventualen odgovor ti za mene ostanuvash vernik za kogo dogmite i doktrinata na religijata koja ja sledi se povazhni od chovechkiot zhivot, kako i negovite slobodi garantirani od Boga.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 21:58
Меси, што представува за тебе шеријатот?

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 22:01

Е конечно да се разбереме!

Така е! Шеријатското право важи само во оние земји кои своето правно уредување го имаат изградено врз него. Дури и таму си постојат шеријатски судови кои го имплементираат казненото право покрај останатите. Тоа не е препуштено на вољата на секој поединечно. Ова е основата на исламот по ова прашање.

И цело време и јас и Муслима зборуваме за тоа, а никој да не сфати досега. Зошто по ова прашање застапувате генерални ставови, како небаре муслиманите сите поединечно насекаде во светот на своја рака го имплементираат шеријатот во неговиот казнен дел?

Такво нешто нема,освен исклучоци на болни и зачаурени умови кои отстапиле од основата на исламот. Ама тоа да им се припише генерално на сите муслимани и на самиот Ислам е недопустливо.

MUSLIMA_1 наведе дека ги поддржува оние вооружени џихадисти кои во Босна се обидоа да изградат паралелни политички творби во некои села. За таквите сеуште важи мојот коментар, кој ако добро прочиташ, не става знак на еднаквост меѓу Исламот и тероризмот, туку меѓу практикантите кои MUSLIMA_1 ги поддржува и тероризмот.

Не знам колку следиш, но имаше обиди во Велика Британија, во дел од едно соседство, да се воспостават шеријатски зони, односно шеријатски начин на живот. За мене таквото непто е неприфатливо.

Истото важи и за спроведувањето на "фатви" и други нешта врз лица кои живеат надвор од границите на исламските земји.

Секој што поддржува вакви нешта надвор од границите на исламските земји мора да разбере дека подоцна нема простор за жалби кога израелски и американски авиони спроведуваат одлуки на сопствените земји на туѓи територии.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 22:03

Za mene ne pretstavuva apsolutno nishto, a mozhebi za tebe, kako musliman, toj  pretstavuva neshto.

Informiraj me shto pretstavuva Sherijatskiot zakon za tebe.

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 22:09

Za mene ne pretstavuva apsolutno nishto, a mozhebi za tebe, kako musliman, toj  pretstavuva neshto.Informiraj me shto pretstavuva Sherijatskiot zakon za tebe.

Тогаш, како имаш храброст воопшто да дискутираш за нешто што не го познаваш ?

Ајде едуцирај се малку.

http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=26 - http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=26

-------------

Датум на внесување: 17.Октомври.2011 во 22:15
Povtorno izbegnuvash konkreten odgovor ! 

I ne mi go reklamiraj postojano toj vash sajt. Ako me interesirashe kje odev tamu, a nemashe da diskutiram so tebe tuka na Veroispoved.

Ako imash da kazhesh neshto lichno od tebe, kako shto te povikav da napravsih, togash vo red, a ako nemash togash ne mi nudi nebarani informacii.  тага

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 18.Октомври.2011 во 18:37

me imenuvash bez da bidesh isprovociran ., beri pamet vo glava srpsko hrvatski muslimanu ., bidejki pak ke si go dobiesh., a modot uporno me brishe iako se so fakti ti ukazhuvam., tipichna muslimanska prevrtlivost., i koga ednash konechno ke si gi najdesh korenite ., zboruvaj., a vaka so davanje linkovi  i prevedeni tekstovi za shirenje na omraza  i nametnuvanje  na svoite kvazi idei ., i so teshki navredi naspram drugite veri ., samo ke dobivash lokumi., ., VNIMAVAJ., ova e tvoj nachin na izrazuvanje zatoa ne se buni a za chitanje nebash bre ti ni p od toa samo izvrshuvash nechii naredbi so postavuvanje linkovi a koga ke se najdesh vo tesno ., e togash  site te mrzele ., e ne bratche ., nemoj da mrzish da ne te mrzat..........kraj na prikaskataголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk