Едноставноста ја убива комплексноста?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23548
Датум на принтање: 31.Јануари.2025 во 02:23 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Едноставноста ја убива комплексноста?
Постирано од: Joshua_Tree
Наслов: Едноставноста ја убива комплексноста?
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 17:09
Naukata ni ja dade fizikata,hemijata,bilologijata,psihologijata...itn
Se prasuvam kolku znaeme da bideme ednostavni i onaka svoi?
Definiciite ostavete gi na strana...zboruvajte za sebe
FILOZOFIJATA E NASIOT DUH,TAMU NEMA PROSTOR ZA DEFINICII!
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Коментари:
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 17:42
Ne znam kakva vrska ima ednostavnosta vo zhiveenjeto i odnesuvanjeto megju lugjeto so kvantumot na znaenje od fizika, hemija, biologija, kvantna mehanika...
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: cobra_207
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 18:32
hahahaah mess neznam dali sakas povejek da se prepiras i komentiras sesto nego da komentiras na dadena tema ako imas komentar slobodno komentiraj ako ne ti se dopajga ne moras ni da ja posetuvas barem toa e moe mislenje ne deka si ti toa vazi za sekogo no sepak dobar si vo toa dobro ti odi
Da se vratam na temata pa mislam deka pretezno ednostavnosta ubiva mnogu povejke raboti ne samo kompleksnosta zatoa bidete ednostavni i svoi
|
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 19:02
So simple ....
(Tolku ednostavno - prevod de )
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 19:23
Teshko e chovek da bide ednostaven i svoj koga smeta deka mozhe lesno da kjari neshto so kompleksiranje na svojot zhivot i stanuvajkji nekoj drug.
Zakluchok: kompleksnosta ja ubiva ednostavnosta i onoa shto ne pravi da bideme svoi...
... a i ne se isplati.
Navistina!
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 20:04
...a, zoshto ednostavno pa, da bide,...ako moze kompleksno ?
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 20:37
Joshua_Tree напиша:
Naukata ni ja dade fizikata,hemijata,bilologijata,psihologijata...itnSe prasuvam kolku znaeme da bideme ednostavni i onaka svoi?Definiciite ostavete gi na strana...zboruvajte za sebeFILOZOFIJATA E NASIOT DUH,TAMU NEMA PROSTOR ZA DEFINICII!
|
Легендо, почит
------------- Брсјачка нација !
|
Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 20:45
Kako nekogash i ednostavnite raboti nekoj saka bash dobro da gi iskomplicira,a onie kompleksnite od pregolema zelba za dokazuvanje da gi napravi ..... ednostavni .... da ne recham prosti de...
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 01:12
Незнаењето и стравот ја убива комплексноста, додека пак знаењето и глупавоста ја одржуваат во живот комплексноста.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 01:24
Кога подобро ќе размислам комплексност нема, има само глупавост.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 11:24
Ccccc ...
Nice and clean ....
And again .... So simple ....
Vulneratus non victus!
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 12:14
Комплексност подразбира сложеност што не мора да значи и комплицираност.
Претпочитам да бидам едноставна ама сложена сум по природа и тоа не ми пречи воопшто. Да бидеш сложен не значи и дека си конфликтен се додека си во хармонија со самиот себе и другите.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 16:16
Glenn напиша:
Комплексност подразбира сложеност што не мора да значи и комплицираност.
Претпочитам да бидам едноставна ама сложена сум по природа и тоа не ми пречи воопшто. Да бидеш сложен не значи и дека си конфликтен се додека си во хармонија со самиот себе и другите. |
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 17:10
hmmm......... ednostavno neli se izbrishano poigravme malku sinojka ...da ne recham ne izigraa........ ke zvuchi dosta losho, drsko i sarkastichno a toa ovde go nema neli ps ...a tolku site dadovme se od sebe vlozivme trud da ostavime pishan zbor i da uchestvuvame vo ig.... upssss anketata .....
------------- ...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 18:36
....zarem nekoj ozbilno go sfatil....glasnikot?
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 18:44
Uzhivajte go zhivotot vo negovata ednostavnost i ne go komplicirajte so vrzuvanja (attachments) za nishto... vkluchuvajkji ja i neochekuvana vcherashna igra.
P.S. Ako vi se dopadna taa igra mozheme da se dogovorime i za nekoi drugi vo idnina. Bidete aktivni kreatori na Svetov i svojot zhivot... ne chekajte samo neshto da vi se sluchuva.
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 19:19
...problemot e samo toj shto nekoi se ...bukvalno sfakjaat!
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 20:28
ma neproblemot e u igrata koja mi izgleda kako shah samo shto eden sekogash ke bide konj drugite pioni , a topcdziite od vreme na vreme ke se ispukaat ...a kralot ili kralicata zadovolno se smeshkaat a inaku mene mi beshe interesna igrataso netrpenie ja ochekuvam slednata
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2010 во 20:30
.........i mene me interesira,...da plesnam neshto ,...pa da idam u..."chuza",...a?
za da si poigrate malkucka pak,..ne za drugo !
|
Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 14.Ноември.2010 во 19:52
Messenger напиша:
P.S. Ako vi se dopadna taa igra mozheme da se dogovorime i za nekoi drugi vo idnina. |
Сакаммммммммммммммммммммм.
------------- Брсјачка нација !
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 14.Ноември.2010 во 23:17
Прво правило на секоја игра: никогаш не го потценувај противникот
Инаку...гласам за едноставноста....
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2010 во 23:47
gazela напиша:
a inaku mene mi beshe interesna igrataso netrpenie ja ochekuvam slednata
|
DragancoLeskoec напиша:
Messenger напиша:
P.S. Ako vi se dopadna taa igra mozheme da se dogovorime i za nekoi drugi vo idnina. |
Сакаммммммммммммммммммммм. |
Prvin da objasnam zoshto ja napraviv onaa igra...
Taa ima povekje leeri na znachenje.
1. Prvata, najednostavnata i za mene najmalu vazhnata e da se posochi deka krshenjeto na pravilata ne treba da se sfakja tolku lesno.
2. Vtorata i malu povredna e da se stavite vo uloga na moderator i da ja prevzemete odgovornosta na sankcioniranje chlen, neshto shto mozhebi vi se sluchilo i vam od nekoj moderator i mozhebi ste mislele deka ne bilo opravdano ili bilo premnogu strogo.
3. Tretoto, a i onoa shto sledi od nego, mi beshe glavnata poenta na ovaa "igra". Zabelezhuvate deka sega go staviv zborot igra vo navodnici... a toa e zatoa shto do ovaa techka mozheshe da se smeta za nekakva igra, no vo sushtina od ovaa tochka natamu toa ne e igra vo vistinskata smisla na zborot.
Imeno, veruvam deka vekje ste voochile oti zhivotot go vodime povekje ili pomalu kako avtomati... nautro se budime, se kapime, pojaduvame, oblekuvame, odime na rabota ili na uchilishte, tamu pravime toa shto pravime, potoa se vrakjame, jademe, mozhebi izleguvame ili neshto dorabotuvame, se podgvotvuvame za spienje... i sledniot den povtorno istoto... i istoto... i istoto... so nekoi mali promeni ili modifikacii skoro site denovi lichat kako jajce na jajce.
So eden zbor, zhiveeme kako avtomati, kako nekakvi roboti vo chovekova forma. Zhiveeme, reagirame, se borime i branime edni isti vrednosti koi se del od nashata indoktrinacija sobrana vo bazgazhot shto sme go nagrbile od momentot na nashto ragjanje i se odnesuvame onaka kako "shto se ochekuva od nas".
Zhiveeme vo son... odime kako mesechari...
Za da se razbudime i da staneme svesni za SEGA, za NAS onakvi kakvi shto sme navistina, treba neshto da ne udri, da ne shtrekne, da dozhiveeme neshto shto ne sme ochekuvale, neshto na shto nikogash n'e ne podgotvuvale, neshto na shto ne sme se spremale...
Zatoa ja napraviv ovaa "igra"... Zatoa ve staviv vo dispozicija koja nikogash ne ste ochekuvale deka kje ja dozhiveete... zatoa go staviv i Joshua vo neshto takvo...
Toa e zvonoto vo budistichkite hramovi, toa e kambanata vo crkvite. Udarot vo niv e namenet za budenje, a ne za nekakvo religiozno potvrduvanje.
http://img717.imageshack.us/i/104224ringingbellbuddhi.jpg/">
"Igrata" nemashe da bide vistinsko razbuduvanje, shok na realnosta, ako ne ve izvestiv deka tokmu od vasheto reshenie zavisi sudbinata na Joshua... pozhivotna situacija od taa, bez nekoj navistina da zagine, ne mozhev da pretstavam pred vas. Joshua kje dozhiveeshe virtuelna smrt ili kje prodolzheshe da egzistira megju nas vo zavisnost od vasheto reshenie...
Znam deka "igrava" beshe navistina neobichna bidejki nekoi chlenovi pochnaa da se prashuvaat koja e nejzinta poenta, a nekoi mu se obratija i na administratorot potreseni od forumskata "blasfemija".
No celta beshe postignata. Onie koi bea prisutni na vcherashnata 'igra" se razbudija i sekoj na svoj nachin se vnese vo nejzinata realnost.
4. Chetvrto - budenjeto i vnesuvanjeto vo ovaa "igra" pokazha kako bi reagirale na vistinski postaveni dilemi, a ne na teoretski prashanja koi sekojdnevno gi vrtime na forumov. Komentarite se dvizhea od edna krajnost do druga. Imeno, imashe lugje koi nezasegnati za svojata sigurnost predlagaa Joshua da bide trajno baniran, a imashe i takvi koi baraa toj vednash da bide osloboden. Povekjeto se drzhea do vekje znaenite normi na discipliniranje i posochija deka 2-3 dena bi bilo dovolno. Eden chlen barashe sankcija od nedela dena naveduvajkji deka toj zasluzhuva neshto takvo poradi svojot nekorekten odnos kon site onie koi ne go spodeluvaat negovoto mislenje. Na krajot, imashe chlen koj so vistinska hristijanska doblest se otkazha od svoite tri dena zhivot (moderatorski dolg kon nego poradi nesakano prodolzhuvanje na nekogashni baniranja) so cel da go iskupi banot na Joshua i ovoj vednash da se odbanira.
Sega ja znaete glavnata poenta na "igrata"... toa beshe obid za budenje i aktivno zazhivuvanje vo SEGASHNOSTA, zhiveenje so nasheto vistinsko JAS vo neochekuvaniot moment, a so onoa shto go nosime kako rabotna obleka, kako nesto shto se ochekuva da bide videno od nas.
I tokmu toa e onoa shto na nekoi chlenovi, svesno ili nesvesno, im se dopadna. Novata igra ja dozhiveeja tokmu kako shto beshe kreirana, kako budenje od sekojdnevnata monotonija, kako svezhina na SEGASHNIOT moment, ako edno novo otkrivanje.
E sega... ima eden mal problem. Ovaa "igra" ne beshe razbrana od nekoi chlenovi kako shto beshe zamislena i reagiraa soodvetno na svoite ubeduvanja, pa shansite da se povtori vo istata ili slichna forma nema da bide lesno ostvarliva. No, zatoa mozheme eventulano da ja prodolzhime vo druga forma... takva shto nema da gi dovede pravilata i ochekuvajata na forumov pod prashanje, nema da go stavi administratorot no nezgodna situacija da arbitrira megju razlicni baranja, a sepak mozhebi da dade barem malo chuvstvo na "izlaganje nadvot od sekojdnevniot son".
Ako mislite deka neshto vakvo bi ve interesiralo, mozheme da probame i da vidime kako toa bi izgledalo. Moram vednash da posocham deka igrite kje treba da bidat postaveni na psiholoshko-filozofsko-moralno-etichka osnova za da odgovaraat na ovoj podforum.
http://img153.imageshack.us/i/bellw.jpg/">
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 00:05
mesiii mozesh ti i podobro od ova shto si go pishal kako objasnuvanje .... se ona shto jas go napishav vo prethodniot neli izbrishan post nema vrska so ona shto si me citiral sega ... no mozebi sum kriva shto i jas ne staviv navodnici neli ps ; ne e strashno da priznaesh deka sakashe da poigrash sega posle 24 chasa mozesh da objasnuvash kolku sakash ... deka nie ne sme sfatile shto si sakal ti da ne prosvetlish ... fakt e deka ne beshe vo red toa i treba samo da se priznae ne da se objasnuva
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 00:23
Sakav da ve izvadam od sekojdnevieto.
Toa e tokmu onoa shto sakav da go napravam.
Mozhebi ne go opravduvash toa, mozhebi ne go opravduvash nachinot na koj beshe napraveno... no toa beshe toa. Ne mozhav da go storam istoto ako ve izvestev prethodno ili ako barav sovet kako da go napravime toa. Morashe da bide napraveno kako da padnalo od nebo, krajno neochekuvano. Inaku nemashe da go ima sakaniot efekt...
Sega, dali sakash da igrash vo nekoja nova igra ili ne?
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 00:25
Joshua_Tree e aktiven.
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 00:43
Seto ova nekako potsetuva na "Bruce almighty" neli?
Koj ne bi sakal da e na negovo mesto ....
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 01:09
Sega, za ater na vistinata, imashe i nekoi koi sedea na ogradata, nesigurni shto da storat... mislejkji deka na krajot kje se pojavat kako cresha na vrvot od shlagot...
Nekoi pochustvuvaa poriv da se javat kako otkrivachi na vistinata, spasiteli i delachi na pravda...
Beshe navistina interesno da se vidat razlichnite tolkuvanja, dozhivuvanja i reakcii tokmu zatoa shto bea iskreni.
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 13:00
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and
liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma. odlichen potpis i kako rekol nekoj odamna ...show must go on...no samo ako se vrati se shto bilo napishano i izbrishano .....inaku pak nekoj nema da ja sfati igrata ....i vaka izbrishano i prochisteno ne izgleda bash onaka kako shto beshe vo momentot koga ti ja zapochna igrata mene me interesira shto ke se slucheshe ako nekoj drug ja otvoreshe igrata....dali ke sleduvaa sankcii,banovi ... no znam nema nikakov rezon veke da se prodolzi na ovaa tema koga nekako kazuvash deka samo sakash da ispituvash kako reagirame na odredeni situacii .....i da se osekame kako gluvchinja vo laboratorija bidi pozdraven messi i uzivaj vo mokta
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 16:04
....sto li samo ke se sluci so nikot koj ne bese moj...(otide jabana vo interes na opstestvoto)
Aferim i askolsun sto bi rekle....ubava reklama za forumot
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 17:24
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 17:36
Јас лично не се чувствувам навреден од постапката на Меси, тој убаво си ја искажа одбраната погоре. НО, со оглед дека други членови така се чувствуваат (из,,игра,,ни), поставувам прашање до форумџиите:
Дали Меси ќе има доблест да се самобанира на една недела или ќе чека Фикс да го банира на две?
Повелете почитувани форумџии да ги слушнеме вашите размислувања...
...низ игра...
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 18:49
A zoshto messenger da se banira ?
Po koj osnov vie go obvinuvate ?
Messenger ne navredi nikogo ! On nikogo ne povika da uchestvuva vo igrata koja ja predlozi , site svoevolno zemaa uchestvo vo nea . Iako jas negledam zoshto gi izbrishal komentarite siguren sum deka imal prichina za toa. Tuka stanuva zbor za eden od najdobrite moderatori koi bile aktivni na idividi od negovoto otvaranje .
Messenger ne se grebe kaj administratorite kako sho toa go pravat ostanatatite negovi kolegi pred da stanat moderatori i isto taka Mess. ne reagira na komplimenti i slichni grebatorski maniri na koi ostanatite chlenovi se naviknati.
Za se ova napishano od mene tvrdam deka e taka od lichno iskustvo bidejkji i jas bev moderator skoro edna godina i mnogu dobro znam kako e tuka .
p.s. Koj da go banira fiks za negoviot navredliv rechnik na pdf. politika ?
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 15.Ноември.2010 во 19:38
Messenger напиша:
Prvin da objasnam zoshto ja napraviv onaa igra...
Taa ima povekje leeri na znachenje.
1. Prvata, najednostavnata i za mene najmalu vazhnata e da se posochi deka krshenjeto na pravilata ne treba da se sfakja tolku lesno.
2. Vtorata i malu povredna e da se stavite vo uloga na moderator i da ja prevzemete odgovornosta na sankcioniranje chlen, neshto shto mozhebi vi se sluchilo i vam od nekoj moderator i mozhebi ste mislele deka ne bilo opravdano ili bilo premnogu strogo.
3. Tretoto, a i onoa shto sledi od nego, mi beshe glavnata poenta na ovaa "igra". Zabelezhuvate deka sega go staviv zborot igra vo navodnici... a toa e zatoa shto do ovaa techka mozheshe da se smeta za nekakva igra, no vo sushtina od ovaa tochka natamu toa ne e igra vo vistinskata smisla na zborot.
Imeno, veruvam deka vekje ste voochile oti zhivotot go vodime povekje ili pomalu kako avtomati... nautro se budime, se kapime, pojaduvame, oblekuvame, odime na rabota ili na uchilishte, tamu pravime toa shto pravime, potoa se vrakjame, jademe, mozhebi izleguvame ili neshto dorabotuvame, se podgvotvuvame za spienje... i sledniot den povtorno istoto... i istoto... i istoto... so nekoi mali promeni ili modifikacii skoro site denovi lichat kako jajce na jajce.
So eden zbor, zhiveeme kako avtomati, kako nekakvi roboti vo chovekova forma. Zhiveeme, reagirame, se borime i branime edni isti vrednosti koi se del od nashata indoktrinacija sobrana vo bazgazhot shto sme go nagrbile od momentot na nashto ragjanje i se odnesuvame onaka kako "shto se ochekuva od nas".
Zhiveeme vo son... odime kako mesechari...
Za da se razbudime i da staneme svesni za SEGA, za NAS onakvi kakvi shto sme navistina, treba neshto da ne udri, da ne shtrekne, da dozhiveeme neshto shto ne sme ochekuvale, neshto na shto nikogash n'e ne podgotvuvale, neshto na shto ne sme se spremale...
Zatoa ja napraviv ovaa "igra"... Zatoa ve staviv vo dispozicija koja nikogash ne ste ochekuvale deka kje ja dozhiveete... zatoa go staviv i Joshua vo neshto takvo...
Toa e zvonoto vo budistichkite hramovi, toa e kambanata vo crkvite. Udarot vo niv e namenet za budenje, a ne za nekakvo religiozno potvrduvanje.
http://img717.imageshack.us/i/104224ringingbellbuddhi.jpg/">
"Igrata" nemashe da bide vistinsko razbuduvanje, shok na realnosta, ako ne ve izvestiv deka tokmu od vasheto reshenie zavisi sudbinata na Joshua... pozhivotna situacija od taa, bez nekoj navistina da zagine, ne mozhev da pretstavam pred vas. Joshua kje dozhiveeshe virtuelna smrt ili kje prodolzheshe da egzistira megju nas vo zavisnost od vasheto reshenie...
Znam deka "igrava" beshe navistina neobichna bidejki nekoi chlenovi pochnaa da se prashuvaat koja e nejzinta poenta, a nekoi mu se obratija i na administratorot potreseni od forumskata "blasfemija".
No celta beshe postignata. Onie koi bea prisutni na vcherashnata 'igra" se razbudija i sekoj na svoj nachin se vnese vo nejzinata realnost.
4. Chetvrto - budenjeto i vnesuvanjeto vo ovaa "igra" pokazha kako bi reagirale na vistinski postaveni dilemi, a ne na teoretski prashanja koi sekojdnevno gi vrtime na forumov. Komentarite se dvizhea od edna krajnost do druga. Imeno, imashe lugje koi nezasegnati za svojata sigurnost predlagaa Joshua da bide trajno baniran, a imashe i takvi koi baraa toj vednash da bide osloboden. Povekjeto se drzhea do vekje znaenite normi na discipliniranje i posochija deka 2-3 dena bi bilo dovolno. Eden chlen barashe sankcija od nedela dena naveduvajkji deka toj zasluzhuva neshto takvo poradi svojot nekorekten odnos kon site onie koi ne go spodeluvaat negovoto mislenje. Na krajot, imashe chlen koj so vistinska hristijanska doblest se otkazha od svoite tri dena zhivot (moderatorski dolg kon nego poradi nesakano prodolzhuvanje na nekogashni baniranja) so cel da go iskupi banot na Joshua i ovoj vednash da se odbanira.
Sega ja znaete glavnata poenta na "igrata"... toa beshe obid za budenje i aktivno zazhivuvanje vo SEGASHNOSTA, zhiveenje so nasheto vistinsko JAS vo neochekuvaniot moment, a so onoa shto go nosime kako rabotna obleka, kako nesto shto se ochekuva da bide videno od nas.
I tokmu toa e onoa shto na nekoi chlenovi, svesno ili nesvesno, im se dopadna. Novata igra ja dozhiveeja tokmu kako shto beshe kreirana, kako budenje od sekojdnevnata monotonija, kako svezhina na SEGASHNIOT moment, ako edno novo otkrivanje.
E sega... ima eden mal problem. Ovaa "igra" ne beshe razbrana od nekoi chlenovi kako shto beshe zamislena i reagiraa soodvetno na svoite ubeduvanja, pa shansite da se povtori vo istata ili slichna forma nema da bide lesno ostvarliva. No, zatoa mozheme eventulano da ja prodolzhime vo druga forma... takva shto nema da gi dovede pravilata i ochekuvajata na forumov pod prashanje, nema da go stavi administratorot no nezgodna situacija da arbitrira megju razlicni baranja, a sepak mozhebi da dade barem malo chuvstvo na "izlaganje nadvot od sekojdnevniot son".
Ako mislite deka neshto vakvo bi ve interesiralo, mozheme da probame i da vidime kako toa bi izgledalo. Moram vednash da posocham deka igrite kje treba da bidat postaveni na psiholoshko-filozofsko-moralno-etichka osnova za da odgovaraat na ovoj podforum.
|
Секогаш кога некој ќе се пожали за било што на форумов, излегуваат одговорните лица и кажуваат дека при секое логирање на форумов сме се согласиле со форумските правила (кои што се такви и такви и мора да се почитуваат) и ако не ни одговараат правилата не ни мора да го посетуваме идивиди форумот.
Прашањето ми е дали е дозволено по сите форумски прописи отворање на "игри" за банирани членови, каде што ќе можат сите форумџии (без разлика дали некој прочитал 10 или 1000 коментари на форумџијата кој се спрема да оди на клада) да гласаат дали тој да биде баниран или не, а ако се изгласа да биде баниран на колку време да биде тоа. 1. Ако е недозволено по форумските правила (сакам јасно да се каже дали е или не е дозволено), тогаш модераторите/администраторите кои ја поттикнале таа "игра" треба да сносат одговорност, нели? 2. Ако е дозволено, тогаш е фер за сите банирани членови на подфорумот каде што модерира соодветниот модератор/администратор, да се овозможи таа "игра" за секој новобаниран член.
Не сакам да коментирам за тоа што дискусијава на темава замина бааги далеку од планираната цел и има само мање битни расправии (кои што некој ги разбира како битни, не само за темава туку и за целата филозофија на живеење).
-------------
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 00:04
Anarchy, mislam deka ubavo objasniv za shto se raboti i bev ubeden deka toa kje odgovara za lugje koi ljubat psihiologija i filozofija. Ova nikogash ne bi go napravil na podforumot Veroispoved.
Nema potreba da se povikuvash na pravilata na forumot bidejki toa shto go napraviv voopshto ne e opfateno so tie pravila, kako shto nema pravilo koe veli deka chlenovite mozhat ili ne mozhat da glasaat za bilo kakva sankcija. A toa e zatoa shto samo moderatorite i admnistratorite gi odreduvaat i dodeluvaat tie sankcii. Toa e nivna dolzhnost.
Bidejki, kako shto vekje objasniv, toa beshe igra kreirana od moderatorot, ne mozhesh istata da ja prezentirash kako realnost i vrz osnova na toa da barash nekakvo moderatorsko sankcioniranje.
Zatoa otpagja i onoa shto go predlagash pod vtorata tochka.
I seto toa navistina nema nishto so poentata na igrata. Taa nemashe da pretstavuva vistinsko iznenaduvanje, nekakov shok na realnosta, razbuduvanje od sekojdnevieto na ovoj podforum, ako ve izvestiv shto mi e zamislata i ako ve podgotviv za toa... ... ili ako ne vi rekov deka tokmu od vasheto reshenie zavisi sudbinata na Joshua. Navistina, pozhivotna situacija od taa, bez nekoj navistina da nastrada, ne mozhev da pretstavam na ovoj virtuelen svet pred vas: virtualniot zhivot ili smrt na Joshua da zavisi edinstveno od vasheto reshenie.
Poentata shto nekoi mozhebi s'e ushte ne ja sogleduvaat e faktot deka sakav da ve stavam vo nekakva realna situacija na koja navistina iskreno kje se izjasnite za onie teoretski temi koi gi imame stavano na forumov (dali mozhete da ubete nekogo, dali ste osvetoljubivi, dali ste egoistichni, dali ste realni, dali ste moralni, ve navreduva li vistinata, koga e dosta...)
I seto ova go napraviv najiskreno, so nikakvi skrieni nameri. Ako sakav, mozhev da molcham i iskustvoto od igrata da go zadrzham za sebe, onaka kako shto pravat nekoi organizacii po netov. No jas sakam toa da go spodelam so vas zatoa shto go napraviv za vas. I milo mi e shto ima vakva reakcija zatoa shto toa pokazhuva deka igrata bila uspeshna - ve fatila na spienje i ve razbudi.
I milo mi e zatoa shto budnosta ushte trae megju vas. Tvojava reakcija i prodolzhenoto komentiranje e dokaz tokmu za toa. Branuvanjeto s'e ushte ne e stivnato.
P.S. Veruvam deka vo idnina vakov ili slichen nachin na "igranje" kje bide edna od glavnite interesi i atrakcii vo virtuelniot svet. Neshto slichno se sluchuva so onie kompjuterski vojni igri, no razlikata e shto tamu sekoj uchesnik znae deka toa e odnapred prigotvena shema so opredeleni ochekuvanja. Ova e neshto drugo... mnogu porealno i pokonkretno.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 00:18
Kako bese "ednostavnosta ja ubiva kompleksnosta" .... ili obratno?
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 00:24
Sekomu spored negovoto.
I toa e mozhebi edinstvenata nedvojbena vistina na zhivotot.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 10:12
Сакам само едно да кажам: на овој подфорум, па и на цел форум, имам прочитано толку искрени,
реални, животни приказни, ставови, мислења, кои ми ја наежиле кожата. Да се каже дека
форумџиите не се искрени во мислењата, дека теоретизираат, не се
согласувам. Можеби не во скоро време...но имаше период кога со
зезање се допираа ’’големите’’ теми и прашања, и вистиски се доловуваа. И
се тоа беше вистинско, реално, едноставно, скоро како една -групна терапија. Што понекогаш е и функцијата на форумиве.
Проценката дека некому треба разбудување е- чудна.
Разбудувачки фид бек-нема. Задоволството од ефектите, проценките, теоријата, и анализите, одат само на адреса на Месинџер.
|
Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 10:34
kali sigurna si deka samo edno nesto kaza ili sto i edno
------------- "А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика
|
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 10:43
рано не будиш...
-нема да сме наспани...
------------- Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 10:45
FeaR напиша:
kali sigurna si deka samo edno nesto kaza ili sto i edno
|
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 14:58
I uste ednas,ke si napram muabetce so sebe(bez dvoen nik kako pricina za zamolcuvanje),pa ke si se prasam:
-Neli se najubavite custva i ona sto se poima pod "ubavo" i "soodvetno" za nasite dusi,ednostavni? -Kolkava akumulacija na materijalni dobra gi smetame za osobeno potrebni i sustestveni? -Dali gladot za trosenje pari i prekumernata potrosuvacka ne pravi kompleksni bez niedna pricina? -Kolku e izrazenata zelba za dominacija vo nasiot krug na bitisuvanje kompleksna...ili sosema ednostavna?
Abe ajde...zivej dodeka ne umres,zarabotuvaj za da ne gladuvas,ljubi sekogas koga ke ti se ukazi prilika....tova hipicite izgleda uste se aktuelni
|
Постирано од: mariija
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:12
Jas smetam deka e obratno prashanjeto dali kompleksnosta ja ubiva ednostavnosta ,ubavinata spored mene e vo ednostavnosta.
------------- "If you talk to God you're religious. If God talks to you, you're psychotic."
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:17
mariija напиша:
Jas smetam deka e obratno prashanjeto dali kompleksnosta ja ubiva ednostavnosta ,ubavinata spored mene e vo ednostavnosta. |
Se slozhuvam so kazhanovo.
Ednostavnosta e fokusiranje na kompleksnosta, a kompleksnosta e defokusiranje na ednostavnosta.
I ova vazhi za prezentiranje i razbiranje na idejata. Nejzinoto realiziranje mozhe nekogash da bide ednostavno ili kopleksno.
Kompleksnosta na realizacijata ne ja negira ednostavnosta na idejata.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:18
...samo razlicno zapakovano
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:19
pa neli sakame da bideme ednostavni Mesi...btw pozdrav do tebe
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:22
Pozdrav i do tebe Joshua_Tree!
SAKAME da bideme ednostavni, no toa stanuvame otkoga kje OSOZNAEME.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:29
Mesi,da te prasam nesto?
Dali e vistina deka lugeto(a i dusata so niv kako sostaven del)stanuvaat so godinite se ponefleksibilni i se drzat do predhodno steknatite iskustva i znaenja?
...neli e fleksibilnosta patot?
....ili ke slusneme po razglas nekoj den....deka site sme prosvetleni oti taka naredil GOLEMIOT BRAT?
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:47
Tochno e deka vozrasta e venchana za iskustvoto, a iskustvoto najchesto vodi kon nefleksibilnost.
Problemot e shto seto nashe neguvanje, od momentot na ragjanjeto, pa do smrtta, vo sushtina e prenesuvanje na nekogashnoto iskustvo vrz nashi plekji. Samo mal del od nas e i nashe originalno iskustvo. Duri i koga kje go stekneme toa nashe iskustvo nie sme najchesto pritisnati od semejstvoto i opshtetvoto da se odnesuvame spored prethodno usvoenite i nametnatite normi.
I toa e onoa shto go velime zhiveenje vo iluzija na minatoto, zhiveenje pod dikatat na indoktrinacijata, nezhiveenje vo SEGASHNIOT moment i nedozvoluvanje da se registrira i nauchi novoto i svezhoto koe kako potpolno originalno se raspostela sekoj moment ped nash*te noze.
Zhiveenjeto pod diktatot na indoktrinacijata i minatoto e spienje i sonuvanje. Osoznavanjeto na SEGA vo negovata celosna originalnost, nepovtorlivost i svezhina bara budenje od sonot i zaboravanje na indokltrinacijata.
Budenjeto najchesto e predizvikano od neochekuvan nastan i koga kje bide zabelezhano i osoznaeno kako takvo, togash prestavuva urnek za povtoruvanje i osoznavanje na negovata vrednost. So vreme, onie upornite i srekjnite pristigaat do kontinuirana sostojba na budnost.
Budnosta ne se nareduva od nikogo, do nea se pristiga.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 15:51
u jeeeeeeeeeeeeeee....epa togas Mesi,urgiraj kaj toa administratorite da ne ni ja ubivaat slobodnata misla....
PODFORUM FILOZOFIJA NE SMEE DA IMA OGRANICUVANJA(SEM IZNESUVANJE NA LICNI PODATOCI I UPAGANJE VO ZAKONOT ZA PRIVATNOST)
ke ti bideme dozivotno blagodarni...oti,Mesi,koga sakas da zivees SEGA togas treba da gi pustis site svoi setila,mozok i duh da pravat zurka
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:10
Messenger напиша:
Budnosta ne se nareduva od nikogo, do nea se pristiga.
|
Toa vazhi i za chlenovite na podforumov.
Pushtanjeto na mozokot, duhot i setilata da pravat zhurka ne e posvetuvanje vnimanie na SEGA, tuku beganje od toa.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:15
kako togas zivees SEGA i BUDEN Mesi?
...edno vozdrzuvanje od neiskazuvanje na svoja misla vo momentot SEGA nosi mal milion frustracii vo glavite na lugeto
...ne gi seckaj odgovorite ko turska sapunica ziti se...znam oti sakas podforumov da zivee..
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:23
Zhiveesh SEGA koga vo BUDNOSTA go gledash i go zhiveesh toa SEGA bez da go boish so izminatite boi, bez da go sudish i determinrash spored nekogashnite normi i iskustva.
Zhiveenjeto SEGA ne znachi pravenje zhurka.
Mozhe nekogash da bide i toa ako ti se prezentira kako takvo, no SEGA ne e zhurka samoto po sebe. SEGA e SEGA, bez obzir shto e toa.
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:26
Abe ajde...nema smisla da prodolzuvam so repliki....se iznatipka zborcinja bez nikakov smisol...
smisolot e za hrabrite,zborovite za onie drugite!
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:28
Uzhiuvaj vo svojata hrabrost i zhelbata za bol Joshua_Tree .
|
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 16:36
da znam deka si maten i nerazbuden nema da ti repliciram...vaka ne ti ja razbiram tvojata posledna kocnica?
Ne bi sakal da go svatis kako psihoanaliza de....
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 16.Ноември.2010 во 17:13
Joshua_Tree напиша:
| се трудам јас да разберам... која ли е поентава на темава... самиот наслов... едноставноста ја убива комплексноста... некако нема заедничка нишка со иницијалниот пост...
вака како што е напишан, тој претпоставува дека науката е комплексна... но тоа во крајна инстанца е поприлично субјективно гледиште... поврзано со интелектуалниот капацитет на индивидуата... од друга страна... како да се биде едноставен и онака свој... нема ама баш никаква допирна точка со претходно искажаната мисла за науката... па темата веројатно уште од старт не наведува на основите на филозфската аматерска мисла... млатење празна слама...
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 19:34
Joshua_Tree напиша:
|
I branite se gradat za da go ogranicat tekot na rekata ...... vo polza na covestvoto de .....
Zosto togas se ostavaat ventili za ispusanje na nadojdenata voda?
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 19:37
...sekogas vo se ima kolateralna steta
SE STO KE DOPRE COVEK SE PRETVORA VO MRTVILO...SAMO PRIRODATA DOPIRA I DAVA ZIVOT!
|
Постирано од: K1nm23
Датум на внесување: 25.Јануари.2011 во 20:10
I ti se dopre do forumov i i go napravi mrtvilo
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 18:18
....u jeeee....fala na komplimentite i podsetuvanje do moderatorot da vnimava na licni kvalifikacii i navredi
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 19:14
Joshua_Tree напиша:
....u jeeee....fala na komplimentite i podsetuvanje do moderatorot da vnimava na licni kvalifikacii i navredi
|
kade gledas tuka licni navredi ......objasni....
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 19:24
sakav samo da vidam hormoni
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2011 во 20:04
Joshua_Tree напиша:
sakav samo da vidam hormoni
|
i hormoni...gledas...bravo.....za tebe
pozdrav
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:17
“Can I say something?' 'Go on' 'I'm a little drunk' 'Me too. That's okay.' 'Just....I missed you, you know.' 'I missed you too.' 'But so, so much, Dexter. There were so many things I wanted to talk to you about, and you weren't there-' 'same here.' 'I tell you what it is. It's.....When I didn't see you, I thought about you every day, I mean EVERY DAY in some way or another-' 'same here.' '-Even
if it was just "I wish Dexter could see this" or "Where's Dexter now?"
or "Christ that Dexter, what an idiot", you know what I mean, and seeing
you today, well, I thought I'd got you back - my BEST friend. And now
all this, the wedding, the baby- I'm so happy for you, Dex, but it feels
like I've lost you again.'-
-'You know what happens you have a family, your responsibilities change, you lose touch with people' 'It won't be like that, I promise.' 'Do you?' 'Absolutely' 'You swear? No more disappearing?' 'I won't if you won't.' Their
lips touched now, mouths pursed tight, their eyes open, both of them
stock still. The moment held, a kind of glorious confusion.”
―
http://www.goodreads.com/author/show/46118.David_Nicholls" rel="nofollow - David Nicholls ,
http://www.goodreads.com/work/quotes/6463667" rel="nofollow - One Day
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:22
kind of a glorious confusion...
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:25
Знаеш дека ќе те избришат ако не се преведеш нели?
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:26
ako de...originalot e sekogas najubav
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:28
buuuuuuu...ke dojdat tatkovcite i ke go snema ona sega....hahahahaaaaaaaa
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:29
Оригиналот е еден .... Толкувањата ја кријат способноста на поединецот да ги поедностави нештата ... на свој начин ...
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:29
ete...poednostaveno od ova poveke nemoze da bide
|
Датум на внесување: 18.Март.2014 во 19:33
А аплаузот после претставата каде е?
Vulneratus non victus!
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 19.Март.2014 во 00:36
,,,,ma kakov aplauz ve vrakam na bis,,, ,,,, ,,,tiki ne mi e jasno kako sum ja utnal temava,,, ,,,,mha i vednaš da vi kažam deka i dvajcata ste vo zgreška/bar od pročitanoto/,,,,aeee pa vie pojma da ste nemale od ništo,,,,,egoto e krivo za se,,,zarem ušte ne vi se prosvetli,,, ,,, ,,,patem kažano vakvo dupenje vo zdrav mozok ,vo postovi od bez,,,,, malo a so golemo ego nemam proĉitano,,, ,,,,,tiki ednostavnosta e najkompleksna,bidekki da e nešto ednostavmo vo sebe mora da sodrži ama baš se,,,, ,,,,taka da ako ednostavnosta ja uništuva kmpleksnosta,bi trebalo i samata da se uništi,,, ,,,,no tuka e i dilemata što posle toa,,,, ,,,,aj na ,zdravje, i bez ego ve molam,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 19.Март.2014 во 12:31
ima i prasalnik na krajot ...neli?
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 12:21
,,,eve go pristiga,,simbolichno za ednostavnosta i kompleksnosta ,,,
,,,bez brishenje molam ima simbolika vo imageto,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 12:30
ela... ludiloto e samo svesna sostojba na duhot...tesko za zeludnikot.....
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 14:09
,,,,,,,,,,,,,, ,,,i zakluchokot e deka celokupnotata humanoidna populacija zhivee vo taa sostojba,,,
,,,,,,koja paralela choeche,,,teshko za zheludecot,,,yup,,,, ,,,kolku i da mu e teshko ,,,ke pochne odnovo da ispushta zvuci,,,i povtorno da ja bara teshkotijata,,
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 15:06
hah,nepodnosliva lesnotija e toa...koga celiot svet e zdodeven
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 15:33
Едноставноста ја убива комплексноста? Или обратно?
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 15:42
како најубаво го доживуваш
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 15:50
Најубаво ги доживувам нештата кога се едноставни. Значи обратно од насловот.
Наједноставно кажано. Оти ако почнам да филозофирам, ќе ја искомплицирам.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 18:06
Minsko pole Anastea?
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 18:37
vo sekoj slucaj..da
------------- vivi
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 18:58
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 19:01
којсумјас напиша:
уф...
|
Комплесност искажана со едноставност ...
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 19:04
се'... што е логички едноставно... е практично јебено... сложено...
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 19:07
И после комплексноста била само маска ... на недефинирана едноставност ....
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 19:09
што убаво е... кога филозофијата... ти дозволува... да бегаш... од реалноста...
едноставно...
ама ја ебе суштината...
уф... комплексноста...
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 20.Март.2014 во 19:15
e nema beganje...
------------- vivi
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 21.Март.2014 во 00:45
kompleksnosta e emanacija na ednostavnosta
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 21.Март.2014 во 08:54
Едноставноста е екстракт. Комплексното е збркотеж од екстракти, што би рекла ќерка ми.
|
Датум на внесување: 21.Март.2014 во 12:08
,,,,,,,e definitivno ja is_kopleksiravme ednostavnosta,,,,
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 21.Март.2014 во 14:15
aeee emi mojata kjerka bi rekla... komleksnosta ne mozhe da ja ubie ednostavnosta tuku...ona shto ragja i... kjerka na mama
------------- There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
|
Датум на внесување: 12.Јануари.2016 во 19:19
Progress is man's ability to complicate simplicity. Thor Heyerdahl
...или,кога на светов не би постоеле искомплексирани луѓе се би било така едноставно...а едноставното е најубаво,нели?(ова по моему де) ...е сега,колку знаеме да ги препознаеме и “ампутираме“ истите?
|
Постирано од: outlook123
Датум на внесување: 13.Јануари.2016 во 11:31
If your window facing the world is dirty, you will see my flowers as mud...
~ Rumi
------------- едно е - не се две
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2016 во 08:03
...hm,ne e se sto gledame i mislime,neli? ...ima kaj sekogo po nesto sto i cuvstvuva...manje vise de
...prozorecot e eden za site
|
|