Факултет за стјуардеси, дали постои во Македонија?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23351
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 05:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Факултет за стјуардеси, дали постои во Македонија?
Постирано од: Gabriela19
Наслов: Факултет за стјуардеси, дали постои во Македонија?
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 16:53
Дали кај нас овде постои и каде? Дали некој знае какви се условите?
-------------
|
Коментари:
Постирано од: brza
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 17:04
ee, pa i ti!
...i toa odamna go ima,...ipanam i lufthanza tuka gi 'treniraat" svoite stjuardesi,....
shto ti pagja na pamet be?! 
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 17:15
Брзи не биди лош,Габриела само прашала нешто што не го знае.
Јас колку што сум информиран за стјуардеси пости само обука во рамки на авио компаниите кои си организираат секоја посебно свои к*рсеви и обука за стјуардеси тогаш кога ќе имаат потреба од нив. Не верувам дека некаде постои факс за стјуардеси.но кој знае,може и да има.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 17:29
shto vikash. ..nishto chudno i da ima,...vo nekoe selo!
nek' me izvini gabi, ama...vakvi prashanja od "pamet me vadat"...
...se chudam samo shto nikoj dosega ne prashal ,
..kede e "smesten' kosmodromot tuka,..
...vo istochna ili zapadna makedonija. 
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 17:38
lol, sepak blagodaram Fiks :)
-------------
|
Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 18:51
Бидејки сум многу навредена од страна на македонците на идивиди четот, ќе ги бришам сите мои постови, нема потреба да помагам на НЕЛУЃЕ , покварени личности и љубоморни
-------------
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 19:00
Висина 190 цм     Што регрутираат тие жени или камили    
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 19:04
Бидејки сум многу навредена од страна на македонците на идивиди четот,
ќе ги бришам сите мои постови, нема потреба да помагам на НЕЛУЃЕ ,
покварени личности и љубоморни
-------------
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 20:01
Mindy напиша:
За во Македонија не знам дали постојат , но ете блиску ти е нашиот северен сосед па кај нив можеш да најдеш по некој к*рс за стјуардеси.А србиве последниве 3 години постојано се пријавуваат на страната на Air Emirates : http://www.emiratesgroupcareers.com/ - http://www.emiratesgroupcareers.com/ бидејќи во многу српски форуми пишуваат за тоа колку се задоволни од условите од оваа компанија.Основни услови:да си најмалку 21 годинада имаш завршено средно образованиевисина 190 цманглиски јазикСе врши обука во Дубаи каде ти е платено сместувањето се останато на трошок на компанијатаПочетна плата 1000 $ + дневница кога работиш во економска класа, а со напредување се зголемува и платата.Преспиваш во прекрасни хотели за време на патување во други земји.Обезбедена ти е една повратна карта годишно.Имаш попусти кај оваа компанија за патување во други дестинации. Верувала или не , стјуардесите плаќаат смешни цени на авионски карти во зависнот за која компанија работиш. Еве конкретно за Air Emirates плаќаат 10 % од картата , а услов е да има останато слободни места во економската класа.А еве ке ти дадам еден доста корисен линк каде можеш да најдеш актуелни работи од повеќе авио компании за кои се надевам еден ден ќе работиш како стјуардеса http://www.pprune.org/cabin-crew-wannabes-130/ - Кликни тука Од срце ти посакувам среќа
|
Ти благодарам многу :)))) Јас сум 4 та година средно и сега сакав на фах но ете нема а имам голема желба за тоа и сега незнам на што фах да се запишам ...
-------------
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 20:58
brza напиша:
ee, pa i ti!
...i toa odamna go ima,...ipanam i lufthanza tuka gi 'treniraat" svoite stjuardesi,....
shto ti pagja na pamet be?!  |
Panam ne postoi uste od 1991... 
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 23:46
e pa ete, gledash?
...znachi,najmalku vekje dvaeset godini ,im gi tokmime stjuardesite na najgolemite svetski kompanii ! 
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 12:46
-------------
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 13:56
Во Македонија повремено се организираат обуки за стјуардеси, траат мислам 6-12 месеци, значи нема факултет за такво нешто. Познавањето на англискиот е задолжително, цената на обуката беше околу 4000 евра пред 4-5 години, сега појма немам. За други услови незнам. Обуките се организираат во нередовни временски растојаниа, зависно од тоа колку има потреба од нив. Слично е и со контролорите на летање.
Но тоа не значи дека ти не можеш да се обидеш во странство. Ете на пр. во Хрватска, Србија или Бугарија, или можеби и подалеку.
Во секој случај заврши го средното, научи јазик, и направи еден пробен лет ако имаш пари на пр. до Белград или Софија(колку порано купиш повратна карта, дотолку поефтино) чисто да видиш како се чувствуваш во авион, особено за време на полетување и слетување.
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2010 во 14:00
-------------
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2010 во 17:04
Mindy напиша:
Candidates must meet the following criteria:
- Minimum age 21 years at the time of joining.
- Minimum arm reach of 212 cms (on tip toes), required to reach emergency equipment.
Кога ќе имаш време, погледни на интернет за една шведска компанија која исто така нуди к*рсеви за стјуардеси http://www.catofsweden.com/start.html - Клинки тука за повеќе информации
......Preliminary screening Requirements:
- Minimum age of 20 years
- FEMALE - at least 5'2 in height, minimum arm reach of 212 cms on tiptoes;
MALE - at least 5'6 in height ........................... | princeso. ..tuka pishe,..za zeni najmalku neshto vishe od ...160 sm...
a, za mashki...okolu 175 sm,
...nema vrska toa so 190 sm visina za zeni
..ili ti pogreshno si prenela ,
...ili tamu od kaj si prenela e pogreshno!  ............. 
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2010 во 17:06
Majkl напиша:
Во Македонија повремено се организираат обуки за стјуардеси, траат мислам 6-12 месеци, значи нема факултет за такво нешто. Познавањето на англискиот е задолжително, цената на обуката беше околу 4000 евра пред 4-5 години, сега појма немам. За други услови незнам. Обуките се организираат во нередовни временски растојаниа, зависно од тоа колку има потреба од нив. Слично е и со контролорите на летање.
Но тоа не значи дека ти не можеш да се обидеш во странство. Ете на пр. во Хрватска, Србија или Бугарија, или можеби и подалеку.
Во секој случај заврши го средното, научи јазик, и направи еден пробен лет ако имаш пари на пр. до Белград или Софија(колку порано купиш повратна карта, дотолку поефтино) чисто да видиш како се чувствуваш во авион, особено за време на полетување и слетување. |
Jas se imam mn pati vozeno vo avion mene toa mi se dopaga no sakam ovde vo mk da probam so toa...fala mnoguu
-------------
|
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 13.Октомври.2010 во 22:10
зарем стаса 4 година средно и не разбра од кај ,,идат,, стујардесите.... ќе полагаме матура заедно,... а
и нема да има толку стујардеси ако треба висина од 190,...
можеш да се пријавиш некаде во странство,... повеќе шанси за успех имаш отколку тука,... сепак, пробај си ја среќата,... зошто да не... убава професија кој сака патување, јазици и нови култури... совршено
-------------
|
Датум на внесување: 14.Октомври.2010 во 11:53
-------------
|
Датум на внесување: 14.Октомври.2010 во 15:14
ah, mori princeso. ...pa, po forumi ima milion nelogichnosti i ne treba chovek od niv se da zema zdravo za gotovo!
tuku, kuklichko, ne znam kaj si konk*rirala ti , ama vo gorniot oglas na emiratite ubavo ti pishuva ..
FEMALE - at least 5'2 in height, minimum arm reach of 212 cms on tiptoes; MALE - at least 5'6 in height
a, toa se ..stopi ili feett...koja iznesuva neshto pomalku od,..31sm....pa ti sega rachunaj ...
a,na nekoja so 190 sm,...arm reachot bi i bil sigurno najmalku....240cm!
a, i ...jas ushte ne sum se popnal na avion  , ama ,..po filmovive ne gledam banderi kako posluzuvaat vo avionite, 
...a, za da ne truposa nekoj neshto,..""ee, toa e film!",
.ne sum videl ni po ...dokumentarni filmovi ili neshto slichno na toa...
......deka stjuardesite gi gledaat od tolkava visina patnicite. 
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 14.Октомври.2010 во 16:48
Eve nekoi podatoci koi mozat da pridonesat za gradenje pojasna slika Tuka ne stoi ni godini ni visina http://poslovi.infostud.com/info/opisi-zanimanja/157/StjuardesaStjuard/ a tuka pak, godinite se staveni kako pozelna vozrast, a visina ne sretnav http://careerplanning.about.com/od/occupations/p/flight_attend.htm
-------------
|
Датум на внесување: 09.Април.2011 во 23:20
-------------
|
Датум на внесување: 11.Април.2011 во 12:34
-------------
|
Датум на внесување: 15.Мај.2011 во 14:45
-------------
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 05:12
Првата презентација на Катар ер беше (мислам во Ноември или во Декември ’09). Отидов да видам што е работата, чисто информативно, не носев ниту слики, ниту CV ... Сметав дека имаат ограничувања во годините, па затоа и не се заангажирав. Поставив прашање за максималната возраст, а презентерката рече дека има само минимална граница (21 година), додека максималната не е ограничена. Иако скептичен по однос на мојата возраст (а и изглед ) повторно отидов во Април ’10. Повторно ги слушав сите убави работи за компанијата и за условите за работа* но, тоа што ме разочара беше следново. Кога поставив прашање колку од присутните кандидати од претходната аудиција (значи од онаа во ’09) се избрани, презентерката само подигна раменици и рече дека не располага со таков податок. Сметам дека сепак една таква компанија би требало да има информации за тоа колку кандидати од соодветна земја се избрани. Ако не за друго, чисто како информативен маркетиншки податок, кој би дал поттик за другите можни кандидати.
* - кога имаш слободен ден/ови, нема алкохол, нема друштво со жени после 22,00 часот, секој во своја соба ... 
Р.Ѕ. Ако отидам и по трет пат, ќе одам само да ми помине време, а и да им го поставам истото прашање. Ваљда сега ќе имаат таков податок!? Па Минди, ако видиш еден чичко како забегува ... јас сум
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 21.Мај.2011 во 15:19
-------------
|
Датум на внесување: 28.Мај.2011 во 19:32
-------------
|
Датум на внесување: 28.Мај.2011 во 19:34
-------------
|
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 02:56
Еве како беше тоа во Хотел Holiday Inn:
мене велелепните ветувања ми личеа на книгата „Исповед од Харемот„ само без сексот
Шега на страна презентацијата беше одлична, со вклучени еркондишни(за да се долови ефектот на авион и хотелот во Доха)
До малајката забелешка имам само да го држи микрофонот поблиску до устата кога зборува, вака џабе го држеше.
Најголема забелешка имам до „македонската„ публика која си го дозволи тој бонтонски луксуз да ги остави масовно вклучени мобилните телефони иако доаѓа на сериозна презентација како сериозни потенцијални кандидати, на што малајката сосема оправдано реагираше неколку пати!
А второто „успешно„ претставување на македонската (античка) младешка публика се состоеше во правење полугласно муабет иако предавањето беше во тек(се работеше за неколку раштракани групички додуша) но како што рече малајката, нема проблем „се` се снима уште од кога кандидатот влегува во салата!!!„.
|
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 19:04
-------------
|
Датум на внесување: 29.Мај.2011 во 19:13
-------------
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 30.Мај.2011 во 10:25
и честитки за досега постигнатиот успех. 
АЈ, па кога ќе леташ над нас, ќе ни’ мафнеш со раката! 
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 30.Мај.2011 во 17:56
-------------
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 19:42
-------------
|
Датум на внесување: 02.Јуни.2011 во 17:03
Mindy, a што и рече малајката нешто во врска нема да има циле - миле(oh, sweetheart и тн.), на некоја девојка што наместо да стои пред врата ли или незнам каде, бришела прозор или така нешто...
|
Датум на внесување: 07.Јуни.2011 во 10:04
member_profile.asp?PF=18484&FID=67 - Бидејки сум многу навредена од страна на македонците на идивиди четот,
-------------
|
Постирано од: Iron Man
Датум на внесување: 09.Јуни.2011 во 17:52
ц леле ама пост мори Минди кој да го чита сега чек сега да те прашам ти ќе бидиш форумска стјуардеса???
принцеса стјуардеса а?  http://img2.timeinc.net/ew/dynamic/imgs/030206/13715__viewtop_l.jpg - значи ќе леташ 
некои летаат со паметот ама нашата Минди стварно ќе лета 
-------------
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2011 во 23:51
Mindy напиша:
member_profile.asp?PF=18484&FID=67 - Majkl , точно така , воопшто не се толерира ни најмала грешка и ситница, се МОРА да биде перфектно.Значи како што реков, чекаш мејл од Катар | Ме интересира дали конкретно се сеќаваш на случката што малајката ја раскажа? Дека ја само делумно ја чув, многу неправилно го држеше микро0фонот како што напишав на претходната стр.
Инаку имејл не чекам од нив, кога слушнав дека на машките стјуарди не им следи по автоматизам сопствен харем, се откажав...
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2011 во 11:20
-------------
|
Постирано од: Schatzii
Датум на внесување: 23.Јуни.2011 во 11:27
Честитки Минди и со среќа Те чекаме наскоро да ги споделиш твоите доживувања и нови искуства ...се разбира ако имаш време
------------- Dream what you want to dream;
Go where you want to go;
Be what you want to be,
because you have only one life and one chance to do all the things you want to do.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2011 во 11:32
Schatzii напиша:
Честитки Минди и со среќа Те чекаме наскоро да ги споделиш твоите доживувања и нови искуства ...се разбира ако имаш време
|
Фала многу     
Од срце ти посакувам и тебе и на сите останати да имате незаборавно најубаво лето    
-------------
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 23.Јуни.2011 во 22:13
Dadoo maa... vcera koga mi kaza ostanav bez zborovi... Bas mi e milo sto uspea...uste sheikot da go najdes...i ... ke ti dojdeme so miloto na gosti

------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 14:50
Mindy напиша:
Не знам Мајкл, не се сеќавам,, само едно знам THE WORLD'S BEST AIRLINES 2011:<h6 ="uiStreamMessage" -ft="{"":1}">5. Thai Airways6.[/URL]Мило ми е што сум дел од оваа компанија со 5 ѕвездички. Време е да почнам да се спремам бидејки многу наскоро доаѓам во Доха и Дубаи ,,,конечнооооооооооооооооо Мора да му покажеме на светот дека и Македонија има девојки кои имаат потенцијал за стјуардеси и работат во најдобрата компанија на годината  I am very happyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
| Пријатно ме изненади што Thai Airways се меѓу 10-те најдобри.
Mindy, честитки за досегашниот успех и многу натамошен успех и позитивни и корисни животни искуства да собереш, каде и да бидеш низ белиот свет!
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 11:34
Честитки и од мене за нашата Mindy и посакувам да продолжи да ниже успеси и понатаму,се гледа дека има потенцијал девојката.
Инаку морам да додадам дека искрено жалам што некој со својот недоличен однос длабоко ја навредил Mindy,а воедно и препорачувам да се научи на игнорантски однос кон таквите членови ,затоа што навредливите зборови говорат за нивната култура и никако неможат да и наштетат на нашата успешна членка.
Среќно Mindy,има и такви кои се гордеат со тебе! .......
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 11:57
Mindy напиша:
|
Искрени честитки дејче 
 Ииииииииииии една мајчинска сугестија- Не си ги расипувај убавите моменти заради некои-не им дозволувај !!! Сепак не има и од тие кои те сакаме и ти посакуваме среќа
-------------
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 12:36
Mindy напиша:
|
дадо ма...кога ќе те подберам
уште со четот се замараш...не разбра после толку години дека таму останаа само оние што немаат живот
принцезо
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 12:41
Mindy prasa za stjuardesi , a jas da prasam ...dali nekoj znae koga ke pocne so rabota pilotskata skola kaj nas
------------- Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 12:45
laki_bu напиша:
Mindy prasa za stjuardesi , a jas da prasam ...dali nekoj znae koga ke pocne so rabota pilotskata skola kaj nas  |
ете ти линк на еден македонски форум за авиација.Ако ти е интересно логирај се и ги прашај луѓево таму.Мислам дека ќе ти бидат во корист.Успех Лаки
http://www.avijacija.com.mk/forum/index.php?sid=4da96f153f509ba58e35450145bb5783 - http://www.avijacija.com.mk/forum/index.php?sid=4da96f153f509ba58e35450145bb5783
-------------
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 13:12
Ајде ајде ако ти дојдам
Честитки и дајбоже на мојот прв лет во септември кафе од тебе да пијам
Кучињата нека си лаат....овците блеат,ти прави си како ти е арно и уживај си.Барем ти знаеш дека веќе и ќоро и сакато има компјутер па да и не им придаваш внимание на таквите коментари...
|
Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 06.Јули.2011 во 09:13
Mindy напиша:
|
ц ц ц   и она како мене...... батали...за неколку дена сваќаш дека гајле ти е за некои небитни личности што не ти значат во животот...И сваќаш дека сепак постојат некои мили и интересни со кои си се навикнала на ваков начин на комуницирање и не можеш без нив....    
------------- Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......
|
Датум на внесување: 13.Ноември.2012 во 04:45
Schatzii напиша:
|
Ден 13 Ноември 2012 ,рано наутро после полноќ ...летаме со боинг 777 , капацитет 335 седишта.
Се враќаме кон Доха и остануваат 3 часа до пристигнувањето па во меѓувреме се спрема вториот оброг за патниците , кога наеднаш авионот нагло се врти и спушта надолу еднаш , па за неколку секунди уште еднаш , а во кабината се слуша врескање од патниците, паника .....
Се смирува авионот за 3 минути и продолжува летот.....доаѓа женската што е супервајзор назад во економската класа и ја прашуваме што се случи , па еве ќе ја цитирам : „ капетанот заминал да се одмори саат време , а со авионот остана да управува само првиот офицер , а тој сиротиот нема толку искуство , од поновите е , па кога го чул сигналот : ALERT !!!! TRAFFIC, TRAFFIC, TRAFFIC , TRAFFIC .....( тоа е сигнал кој означува дека некој друг авион лета на иста висина како нашиот авион со насока кон нас ) ..... и му остануваат 3-4 минути САМ да донесе одлука што со авионот , па затоа нагло го превртил и спуштил надолу ,,, лелеле човече како play station оние игрите , ауууууууууууу многу лошо искуство ........
А на прашањето од патниците што се случува , моравме да им кажеме дека станува збор за турбуленции , а уствари за КОБЕН МОМЕНТ ....
Еве пред саат време се вратив дома и око не можам да склопам и уште ми е лошо 
-------------
|
|