Испечати | Затвори го прозорот

Двојното државјанство-потреба или спас

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23299
Датум на принтање: 05.Август.2025 во 11:42
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Двојното државјанство-потреба или спас
Постирано од: mamamd
Наслов: Двојното државјанство-потреба или спас
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 13:05
Во разговор со Американец со привремено живеалиште во Македонија ми кажа дека Америка не дозволува двојно државјанствозбунетост
Искрено се запрепастив како е тоа можно?
Ние, мала земја дозволивме двојно државјанство па сега ни се случува катастрофа. Многумина кој се огрешија во законот во Македонија не може да бидат екстрадирани токму заради нивното државјанство од друга држава.
Згрешивме ли со тој закон и треба ли да го промениме?
Налет друго, нашата земја има најмногу проблеми токму со земјите чии државјанства тие имаат. Пример за тоа е нашиот источен сосед кој не само што нема ниет да ни ги врати за да им биде судено туку и застанува зад нив и ги брани дека се осудени заради државјанството?!збунетост
Да не ги набројувам случаите, сите ги знаеме.

Коментари:
Постирано од: KUKOC7
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 13:06
jas veke imam!

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 13:07
Едноставно решение има за тоа.
Закон во собрание кој нема да дозволува такво нешто.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 23:55
Јас сум за мулти државјаства
Затоа што пасошот не е ништо повеќе од едно парче хартија.

-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 01:02

Jas mislam deka pasoshot e naj vaznoto identifikacino sredstvo i nikako ne e samo parche hartija vo bilo koj smisol kazano . Pogolem Makedonec si ako vo grafata za nacionalost te pishuva kako takov odkolku da izgradish dvesta spomenici so tugji pari .
Nemozam da razberam kako toa nekoi lugje a siguren sum deka ima takvi chlenovi na forum idividi mozat da si dozvolat da otidat bo Bugarija da platat i izjavat deka se "cuvstvuvaat kako Bugari" ili "imaat Bugarska loza" i seto toa e za da vozat nekoja krntija so Bugarski tablici ili patuvaat bez vizi ?
Jas sam sebe ne se smetam za patriot nitu za domoljub i ne smetam deka mojata nacija e superiorna samo poradi toa sho jas sum se rodil tuka . Jas sum samo realen i mozam da kazam deka pogolemiot del od Makedoncite se narod so izgubeni moralni vrednosti , chest na iskluchoci ! NO jas nikogash ne bi zemal Bugarski pasosh duri i leb da nemam da jadam .
Se ova sho se sluchi so ovaa euforichna potraga po tugj pasosh e edinstvena krivica na DBK , imame naj posrana tajna sluzba vo svetot .

Ne sakam nikoj da me svati pogreshno , jas nemam nishto protiv Bugarite nitu bilo koja druga nacija . Edinstveno sum protiv k*rvinite sinovi !

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 01:16

Originally posted by zenmaster zenmaster напиша:

Ne sakam nikoj da me svati pogreshno , jas nemam nishto protiv Bugarite nitu bilo koja druga nacija . Edinstveno sum protiv k*rvinite sinovi !

A sto ako se pojavi nekoj so grcko , tursko ...ili pak Srpsko drzavjanstvo ...i tie li za tebe se k*rvini sinovi

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 02:02
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Во разговор со Американец со привремено живеалиште во Македонија ми кажа дека Америка не дозволува двојно државјанствозбунетост
Ние, мала земја дозволивме двојно државјанство па сега ни се случува катастрофа. Многумина кој се огрешија во законот во Македонија не може да бидат екстрадирани токму заради нивното државјанство од друга држава.
Налет друго, нашата земја има најмногу проблеми токму со земјите чии државјанства тие имаат. Пример за тоа е нашиот источен сосед кој не само што нема ниет да ни ги врати за да им биде судено туку и застанува зад нив и ги брани дека се осудени заради државјанството?!збунетост

Tvojot prijatel Amerikanec izgleda e neinformiran...Amerika dozvoluva dvojno drzavjanstvo, znaci ne go preporacuva no ne go ni zabranuva...Ne go preporacuva zaradi situacii kako sto nie imame so nasive "sosedi"...Komplikacii i sudiri na zakonite na dvete zemji...
A inaku toa sto lica od Makedonija po izvrsen kriminal pobegnale vo drugi zemji i dobile drzavjanstvo nema nikakva vrska so toa dali nie kako drzava sme protiv ili za dvojno drzavjanstvo...I da so zakon ne priznavame dvojno drzavjanstvo kriminalcite ce zemat drzavjanstvo na druga zemja , nie ce im go odzememe Makedonskoto i gotovo, pak moze samo da im plukneme pod prozor...
Ne gledam nisto loso vo dvojni drzavjanstva dokolku prethodno so medjudrzavni dogovori se reseni site zakonski konflikti  koi proizleguvaat od dvojnoto drzavjanstvo...
A za nasive 'Bugari' ....he he....se nadevam deka Bugarija ce vleze vo vojna so nekogo pa da gi soberat nasive Bugari da ja branat majka Bugarija...Opsta mobilizacija....Ce ima da gi jadat Bugarskite pasoshi od nervoza...плазење

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Постирано од: Pavaroti
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 09:43

Jas mislam deka pasoshot e naj vaznoto identifikacino sredstvo i nikako ne e samo parche hartija vo bilo koj smisol kazano . Pogolem Makedonec si ako vo grafata za nacionalost te pishuva kako takov odkolku da izgradish dvesta spomenici so tugji pari .
Nemozam da razberam kako toa nekoi lugje a siguren sum deka ima takvi chlenovi na forum idividi mozat da si dozvolat da otidat bo Bugarija da platat i izjavat deka se "cuvstvuvaat kako Bugari" ili "imaat Bugarska loza" i seto toa e za da vozat nekoja krntija so Bugarski tablici ili patuvaat bez vizi ?
Jas sam sebe ne se smetam za patriot nitu za domoljub i ne smetam deka mojata nacija e superiorna samo poradi toa sho jas sum se rodil tuka . Jas sum samo realen i mozam da kazam deka pogolemiot del od Makedoncite se narod so izgubeni moralni vrednosti , chest na iskluchoci ! NO jas nikogash ne bi zemal Bugarski pasosh duri i leb da nemam da jadam .
Se ova sho se sluchi so ovaa euforichna potraga po tugj pasosh e edinstvena krivica na DBK , imame naj posrana tajna sluzba vo svetot .

Тие таквите со крнтиите, сакаат само да земаат а ништо да не исполнат или не дадат кон својата држава. Ако на таквото смече не му одговараат законите на оваа држава треба да им се соберат парталите и клоца во ду*е, па нека си одат таму каде што повеќе ќе ги почитуваат.

-------------

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 10:06
ne mozi eden graganin vo makedonija istovremeno da ima : makedonski , kosovski i albanski pasos. po potreba menuva drzavnost . Strogo ne za dvojno drzavjanstvo. Edino toj sto ima roditeli od dve nacii moze , zbog postovanje

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 15:33
Едно е да се има државјанство од одредени причини,а друго е да се прави како со б,лгарските гражданства кои се користат за злоупотреба во овој случај,тука се и импликациите од нивна страна односно после обрвските кон таа држава.
Е сега тоа класично ти се вика давање на газот под кирија,пак че го кажам примерот од реалност, Роднина од Германија е на привремена работа во Немачка(преку 35 години,сега е пензионер ),кога неговите деца наполнија 18 год,ги прашаа Германците,што сакате,немачко или држајванство од каде што сте,тие си одбраа немачко,а роднината си остана македонец и и ништо повече,други држави дозволуваат државјанства нивни,но имаат одредени законски побарувања од познавање на јазик,дел од историја или закони,но и откажување од матичното државјанство,сето тоа се вика заштита на сопствената држава,е сега што сме ние тука ,претпоставете...???

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 20:47
Зошто навивате за македонсите репрезентации во сите спортови кога во нив половината не се Македонци???

Во фудбалот имаме играчи кој имаат српски,албански,бугарски,италијански,австралиски,и каков уште не пасош.

Во кошарката имаме со американски,бугарски,српски итн.

Во ватерполото имаме само само 2-3 Македонци другите се срби,црногорци,хрвати.

Во ракометот имаме срби,руси,украинки итн.

Како тоа овие се легенди а некој сиромав кој за да го прехрани своето семејство би си ја продал душата и на ѓаолот и би зел туѓ пасош само за да замини на работа во Италија,Шпанија,Чешка,Русија и своите пари пак ќе ги донеси во Република Македонија,за вас е предавник,изрод к*рвин син.

Сите сте јаки кога зборате за другите а за сиромавиот ве боли колку за ланскиот снег.

Точно е дека некој купиле кола,или се ставиле во служба на бугарите,но колку има од оние со само еден пасош и тоа Македонски па се поголеми предавници од оние огромни 60000 илјади ?????????????

-------------
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 21:46
Mungos,
respekat za pogore napisanoto, samo ne se sl*gam deka poedinci poradi kola se stavile vo sluzba na nekogo. Sto gi sprecuvalo i bez pasos i bez kola da se stavat vo necija sluzba.

Dvojnite drzavjanstva se predmet na medjunarodni dogovori, a ne na nekoj neinformiran da kazuva prikazni za niv.

I od kade pravo na poedinci da kazuvaat deka onie so dvojni drzavjanstva pa i trojni ili cetvorni se ku..... sinovi ili predavnici ili ne znam sto, a demek ovie prvite bile patrioti. Smesno.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 21:54

Nemoze nekoj sho se chuvstvuva kako Bugarin da pomisli da go kaze zborot 'komunjar' . Ako komunjarite se nula togash makedonskite bugari se minus chetiri , znachi imaat ushte mnogu muvi za lapanje .

Znachi da razjasnime.....
Lichno jas kazav deka nemam protiv nikoja nacija i ako nekoj za da ja prehrani familijata zema drug pasosh jas toa go poshtuvam NO da go vrati Makedonskiot , toa e fer .

I uzasno mnogu mi smeta koga bugarski makedonec mi prodava patriotizam , toa ne mozam da go podnesam....toa e k*rvinskoto !

A ova prikaskive za sportistite nemam komentar oti od sport samo Tour D France pratam .

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 21:58
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Mungos,
respekat za pogore napisanoto, samo ne se sl*gam deka poedinci poradi kola se stavile vo sluzba na nekogo. Sto gi sprecuvalo i bez pasos i bez kola da se stavat vo necija sluzba.

Dvojnite drzavjanstva se predmet na medjunarodni dogovori, a ne na nekoj neinformiran da kazuva prikazni za niv.

I od kade pravo na poedinci da kazuvaat deka onie so dvojni drzavjanstva pa i trojni ili cetvorni se ku..... sinovi ili predavnici ili ne znam sto, a demek ovie prvite bile patrioti. Smesno.

Пријателе има , помеѓу кола и во служба

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 22:01

Nemoze nekoj sho se chuvstvuva kako Bugarin da pomisli da go kaze zborot 'komunjar' . Ako komunjarite se nula togash makedonskite bugari se minus chetiri , znachi imaat ushte mnogu muvi za lapanje .

Znachi da razjasnime.....
Lichno jas kazav deka nemam protiv nikoja nacija i ako nekoj za da ja prehrani familijata zema drug pasosh jas toa go poshtuvam NO da go vrati Makedonskiot , toa e fer .

I uzasno mnogu mi smeta koga bugarski makedonec mi prodava patriotizam , toa ne mozam da go podnesam....toa e k*rvinskoto !
 A ova prikaskive za sportistite nemam komentar oti od sport samo Tour D France pratam .

Пријателе зошто секогаш се потенцира за бугарите од Македонија а никогаш за оние што имаат српски,хрватски,романски а и по некој грчки пасош???Тоа ќе да е од пропагандата за лошата Софија а добриот Белград.

Ако јас сум бугарин тогаш ти изгледа никогаш не си стапнал на подфорумот ИСТОРИЈА.Или мислиш дека сум од оние бугарски македонци кој продаваат патриотизам???

Пред да напишеш вакво нешто барем прашај кај некој

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 22:07

Jas za tebe ne mislam nsihto .

Mislam deka vo dvata komentara bev jasen so precizna poenta i ne bi sakal da se povtoruvam . Gi naglasiv bugarskite pasoshi zatoa sho niv gi zemaat vo najgolem broj a istiot stav go imam za site ostanati osven ako nekoj ima roditel od druga nacionalnost .

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 22:24
И според тебе кој се поголеми предавници овие бугарите со двојни државјанства или патриотите кој за да добијат одредени пасоши се откажале од македонскиот пасош,пример со германските и австриските пасоши затоа што кај нив нема двојни државјанства???Не гледам никаде некој да ги осудува нив

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 23:07
Originally posted by mungos80 mungos80 напиша:

И според тебе кој се поголеми предавници овие бугарите со двојни државјанства или патриотите кој за да добијат одредени пасоши се откажале од македонскиот пасош,пример со германските и австриските пасоши затоа што кај нив нема двојни државјанства???Не гледам никаде некој да ги осудува нив

Nikade jas ne napishav predavnik !

Individualno e i jas go pochituvam sekoj pasosh , kazav deka nemam problem so nikoja nacija .
Jas bi doshol vo konflikt so sekoj koj se otkazal od Makedonskiot pasosh a mi kazuva mene deka sum komunjar ako ne poddrzuvam nekoj retardiran vladin proekt i imam sopstveno mislenje deka preku istiot saka da da dojde do lichno bogastvo , ova samo kako primer go davam za da ne bidam svaten pogreshno .

Jas sum kosmopolitan i ja poshtuvam slobodnata volja , ako nekoj saka da bide Avstriec negov problem .

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 23:17
Мислам дека првичната идеја на темава беше злоупотребата на двојното државјанство, односно ставање под закрила на луге кои се огрешиле,  приграбиле материјална корист и за да се спасат од санкции зеле државјанство од некоја од соседните земји. Но изгли ова другово  е поактуелно. Еве пр.

http://www.time.mk/read/NONE/b6b3d51c87/index.html - Од Македонија ќе се откажам, од бугарскиот автомобил не

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 23:50
Ova sto segasnata vlast go pravi so odzemanje na vozilata na dvojnite drzavjani e nadvor od sekakov razum. Cekaj da vidime koga ke ripne sega Bugarija ili Srbija ili bilo koja od drzavite na cii drzavjani im bila odzemena kola ili bilo sto.
Nasite ke go izedat stapot od evropskite institucii, koga ke pocnat ostetenite da se zalat i da ja tuzat drzavata.

Druga e rabotata ako se odzemaat vozila na onie sto vozat samo so polnomosno, bidejki MK se uste ne e clenka na EU. No bidejki sme aspiranti za EU spored mene ne bi trebalo da pretstavuva problem. Vo onoj moment koga ke bide clenka lugjeto ke mozat da vozat kola vo MK registrirana i vo Finska ili bilo koja druga EU drzava samo so polnomosno od sopstvenikot.

-------------

Постирано од: Pat
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 23:59
А добро, тоа важи за сите странски таблички, или само за бугарските?

-------------
Zero Tolerance For Silence

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 01:01
Еее и јас нешто ,пред малку кажував сопствени примери ,да не се вреѓа некој,пак че дообјаснам,кога го зеде роџакот мој немачкото дршављанство,го прашувам како сеа брат се осечаш,ми вели ништо поинаку,пак сум чоек,ај му велам сеа кажи ко сакаше да се упишеш на академија за пилоти,шо ти рекоа Германците,од кај си,ако си ја офарбал косата у плав,че можиш да се запишеш што сакаш,потеклото не ти одговара, и така тој си се запиша на друг факултет,затоа не рипајте многу,се знае за што е муабето или си Македонец,или си Македонец со различно потекло,ама тогаш не треба да ги имаш истите права,ако сакаме држава,ако не ете ти Мултикултурно општество и крај,па некој за кола ,некој за леб и слично че си се продава.

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА

Постирано од: Pat
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 01:13
Хм, јас немам ни БГ пасош ни БГ кола, па така барем од тој поглед не се чувствувам засегнат, меѓутоа, колку има такви со друго двојно државјанство, кој по раѓање, кој по крими бизниси (ака политика) и не слушнав никаде да се осудуваат тие, а само овие со бугарско.

Друга работа, тој струмичанецот е сосема во право, барал во Струмица работа, не нашол, нашол најблиску каде што можел. А плус тоа, па нели и Петрич си е Македонија? На ситуираните можеби им се чини шега, ама тие што се борат за парче леб, тие си знаат. Што ми е зборот? Тие главучите имаат не двојно, четворно државјанство може имаат, ама како и секогаш, ќе ги ебаваме обичните луѓе за да не се сетат.

-------------
Zero Tolerance For Silence

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 01:15
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

Еее и јас нешто ,пред малку кажував сопствени примери ,да не се вреѓа некој,пак че дообјаснам,кога го зеде роџакот мој немачкото дршављанство,го прашувам како сеа брат се осечаш,ми вели ништо поинаку,пак сум чоек,ај му велам сеа кажи ко сакаше да се упишеш на академија за пилоти,шо ти рекоа Германците,од кај си,ако си ја офарбал косата у плав,че можиш да се запишеш што сакаш,потеклото не ти одговара, и така тој си се запиша на друг факултет,затоа не рипајте многу,се знае за што е муабето или си Македонец,или си Македонец со различно потекло,ама тогаш не треба да ги имаш истите права,ако сакаме држава,ако не ете ти Мултикултурно општество и крај,па некој за кола ,некој за леб и слично че си се продава.

Зошто личната неправда треба да е причина да се мрази еден цел народ???

-------------

Постирано од: емил
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 06:35
Едно прашање малку надвор од темата:Зошто кога Македонците говорат за двојно државјанство и првата асоцијација им е Бугарја ?

Барем така изгледа од вашите коментари до сега по темата.....

-------------

Постирано од: Pavaroti
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 09:12
Originally posted by емил емил напиша:

Едно прашање малку надвор од темата:Зошто кога Македонците говорат за двојно државјанство и првата асоцијација им е Бугарја ?

Барем така изгледа од вашите коментари до сега по темата.....

Затоа што Бугарските пасоши претежно се вадат за да се купи некое возило и да се избегнат давачки кон државата.
Ако јас купам возило ќе бидам обесправен затоа што ќе треба да платам на оваа држава а другиот не.
Тој што го дадоа на вести што ќе се откажел од Македонското државјанство за колата, одма нека си собере парталите со се фамилија и пријатно, а државата да му забрани влез за секогаш.

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 12:22
Мислам дека требаше да се донесе закон со кој секој Македонец кој има возило со странски таблички да плаќа некоја дневна такса заради користење на патиштата и сигурен сум дека голем број ќе размислеа дали да земат возила со странски таблички или да ги задржат.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 18:05
Drzavata si e sama kriva odnosno sekoja vlada do sega ima krivica za "problemot" so dvojnite drzavjanstva. Najgolemiot broj na bugarski drzavjanstva bea pobarani od nasite zaradi poevtin avtomobil, patuvanja itn...

Zosto nekoj bi zimal stransko drzavjanstvo poradi kola??? toa trebase vladata da se zaprasa.

Namesto da gi ukine carinite za uvoz na koli, namesto davackite da se namalat na minimum, namesto zeleniot karton da cini 200 evra da bese cenata kako vo sosedstvoto 10-15 evra godisno, vo MK se prodavaa najskapite koli vo svet, kako novite a za polovnite nemam zbor.

MK nema avto industrija, nemase kogo da stitat vladite, ama gi stitea gazdite-importerite, avto mafijata, se napravija multimilijarderi za ovie 20 god. Nivniot esnaf so godini finansiski gi pomagase ( podmituvase ) i levite i desnite partii taka da za zakon za liberalizacija na uvoz na koli ne stanuvase zbor.

I se dovedovme vo situacija da za edna kola koja vo BG vredi 5000 eur, a vo MK duplo poveke iljadnici lugje pobaraat i dobijat BG drzavjanstvo, problem koj sto ke se multiplicira vo idninata.

Taka da nemojte da gi obvinuvate obicnite lugje, deka se predavnici ili ne znam sto, 99 % od niv zemale BG drzavjanstvo poradi ekonomski pricini, odnosno glaven krivec za ogromniot broj na drzavjanstva dadeni na nasi gradjani e vladata i postojnata i prethodnite.

-------------

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 19:16
Сосема си во право

-------------

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 20:30

Za mladite prspektiva za dobar zjivot koj tuka ne mozjat ni da go sonuvaat, a za politicharite i kriminalcitte beganje od Zakonot.
Pa i edno i drugo. Za ednite- mladite potreba,  a za vtorite spas.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 22:03
jас например немам никаква намера да барам друго државлjанство...
си останувам само со Бг паспортот. друго не ми е  потребно од никакви причини.
паспортот црно на бело удостоверува твоjата припадност.
како можеш да имаш две лица?

Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 06:19
Originally posted by pagane pagane напиша:

jас например немам никаква намера да барам друго државлjанство...си останувам само со Бг паспортот. друго не ми е  потребно од никакви причини.паспортот црно на бело удостоверува твоjата припадност.како можеш да имаш две лица?

Taka be sareno, spored tvoite uveruvanja jas treba da bidam covek so 4 lica, ama jas ne mislam taka.

Mnogu dobro si go znam koe mi e liceto i kade pripagjam. A nekoi kniski koi mi sluzat za patuvanje, odnosno samo vo momentot koga minuvam nekakva granica, ama bas nisto ne mi znacat. I sekogas koga mozam si go koristam nasiot, i nekako mi e merak koga go pokazuvam.

-------------

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 11:49
Можам уште утре ако сакам да добијам српско државјанство и пасош, но се чувствувам Македонец (иако сум пола Србин) така што не ми се баш толку потребни.... Бугарски пасош да ме заколат не би земал. Немам ништо против ВИСТИНСКИТЕ Бугари, но не ми се јасни овие нашиве, да се продадат за да купат некоја кола и сл. Очигледно не размислуваат за долгорочните последици за македонскиот народ.

губитник

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 12:33
е тоа е она што најмногу ме навредува на денешницава
некои луѓе во џебот имаат по милион пасоши,а при тоа секој ден ни тријат сол на глава како они се патриоти а ние предавници и комуњари...
и кога ќе ги прашаш како тоа да тие  патриотите имаат повеќе пасоши ти одговараат-Taka be sareno...

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 13:43

Ајде да си ставиме сите сега прстот на чело, и да подразмислиме што сме дозволиле да ни се случува...

Како да е малку што иселенициве без пардон се дрзнуваат да делат ум на оние кои тука живеат, и тоа повеќе деконструктивно отколку конструктивно.

Па уште ќе прочиташ дека пасошот е книшка за патување, а притоа за истата таа книшка треба да се потпишеш како Бугарин.

Човек може да живее така како смета дека треба, да има ставови според својот ум нели, за тоа нема дискусија.

Но ајде кажете ми, како да се справиме со лицемерието? Лицемерието најмногу боли. Имаш чувство дека некој ти се смее во лице додека изнесува купишта небулози, додека тој се сместил на безбедно а ти се бориш со системот.

Како да се справиш со луѓе, големи Македонци и патриоти, кои не го менуваат името, кои се борат за Македонија....од надвор, со туѓи пасоши (и друг идентитет)?

Еднаш напишав...не се "предавници" и помали Македонци оние кои сакаат да се реши ситуацијава во Македонија, и Македонија да напредува....туку проблемот е со кои не држат во статус кво, притоа со бесрамно лицемерие во нив. Па да, тоа им одговара и на тукашниве патриоти и Македонци големи....само така ја задржуваат моќта кај себе, со држење на Македонија во статус кво.

Како дозволуваме ова да ни се случува, се прашувам....?

-------------

Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 18:03
Многу ме интересира од каде таа загриженост за 60000 македонски бугари или Македонци со бугарски пасош,а мува не ја лази владата,опозицијата,медиумите за масовниот одлив на младите академски граѓани кој своето образование го продолжуваат надвор од Македонија,за оној одлив на „мозоци„???

Ви смеета бугароманот во Македонија а србоманите и гркоманите со широко срце ги примате.

Причината е малку погоре во Белград кој доста време ги переше мозоците па нормално е наместо да се побара причината за проблемот и да се изнајде решение, да се користи за пропаганда и заплашување на народот.

Исто како што малите деца се заплашуваат со баба рога,така кај нас Софија е баб рога

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 00:38
Originally posted by Kali Kali напиша:

Како да е малку што иселенициве без пардон се дрзнуваат да делат ум на оние кои тука живеат. Па уште ќе прочиташ дека пасошот е книшка за патување, Но ајде кажете ми, како да се справиме со лицемерието? Имаш чувство дека некој ти се смее во лице додека изнесува купишта небулози, додека тој се сместил на безбедно а ти се бориш со системот.

Iselenicite se del od makedonskoto opstestvo ti se dopagjalo toa ili ne. Se dodeka imam MK drzavjanstvo ne sum nisto pomal makedonec i "patriot" od tebe, i mojot glas na sekoi izbori ista tezina ima kako i tvojot.
Pasosot za mene e kniska, a ako za tebe pretstavuva nekoj fetis tvoj problem.
Isto taka e tvoj problem ako cuvstvuvas licemerie od bilo cija strana.   

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 00:47
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

е тоа е она што најмногу ме навредува на денешницава
некои луѓе во џебот имаат по милион пасоши,а при тоа секој ден ни тријат сол на глава како они се патриоти а ние предавници и комуњари...

и кога ќе ги прашаш како тоа да тие  патриотите имаат повеќе пасоши ти одговараат-Taka be sareno...

Andjelina,

Nislam deka mi duzis nekoi odgovori od edna druga tema, samo te potsetuvam   

Sto ima vrska imanjeto na poveke pasosi so patriotizmot???
A i nikogas ne sum rekol deka se site predavnici i komunjari. Ima mnogu posten svet vo MK za razlika od komunjnarite. Porano bea povekje ama sega se se pomalku, procitan vesnik se.

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 01:08
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Iselenicite se del od makedonskoto opstestvo ti se dopagjalo toa ili ne. Se dodeka imam MK drzavjanstvo ne sum nisto pomal makedonec i "patriot" od tebe, i mojot glas na sekoi izbori ista tezina ima kako i tvojot.
Pasosot za mene e kniska, a ako za tebe pretstavuva nekoj fetis tvoj problem.
Isto taka e tvoj problem ako cuvstvuvas licemerie od bilo cija strana.   

Iselenicite se del od opshtestvoto kaj sho fizichki prisustvuvaat !
Nevkusno  i licemerno e nekoj od daleku da kazuva kako tuka treba da bide samo poradi toa sho go utepuva nostalgija .
Na zapad zivotot e mnogu polagoden od ovoj tuka i ako ste se odluchile da zaminete toa e vashe i nikoj ne go osporuva NO bidete obzirni za tie sho ostanale i pochituvajte gi oti ziveat malku po mizerno od sho realno treba .
Ima chlenovi sho bavno svkjaat pa da povtoram.....nie tukashnive nemame problem so vas vie ste Ok se dodeka ne probate da ne uverite vo toa kako nie treba da ziveeme , za toa nie odluchuvame .

Pasoshot kje ti kaze koj si , ako ne ni veruvash nam naj dobro bi bilo lichno da se uverish...odi zemi go i vidi sho kje ti kaze .

-------------

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 01:53

Negooo vaka citajci ve , mi dojde edno prasanje na um od sekojdnevniot zivot...

Mojot bratuced e roden vo Germanija i poslednite 25 godini zivee tamu . Ima samo Makedonski pasos , nema Germanski...Sto pravime so nego vo koi spadja toj....Vo NASHI ili VASHI...збунетост

Ako pojdeme od nekoi razmisluvanja od forumov znaci e Makedonec so nas pasos i moze da se mesa vo Makedonckite raboti, ama se vodi kako iselenik i ne zivee vo Mkd sto po drugi razmisluvanja treba da se mesa vo opstestvoto kade sto zivee a ne nas da ni soli pamet...Arno ama tamu ne mu davaat da se mesa bidejci nema Germanski pasos....збунетост

E ajd sega sto da mu kazam na Skype , nas li e ili ne e...изненадувањезбунетост

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 06:55
Кажи му да си пие ракијата ,да си гледа германското првенство ,да вози Мерцедес последен модел и да не се секира за глуппости.намигнувањеда

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 08:30
Originally posted by gonzo gonzo напиша:

Negooo vaka citajci ve , mi dojde edno prasanje na um od sekojdnevniot zivot...

Mojot bratuced e roden vo Germanija i poslednite 25 godini zivee tamu . Ima samo Makedonski pasos , nema Germanski...Sto pravime so nego vo koi spadja toj....Vo NASHI ili VASHI...збунетост

Ako pojdeme od nekoi razmisluvanja od forumov znaci e Makedonec so nas pasos i moze da se mesa vo Makedonckite raboti, ama se vodi kako iselenik i ne zivee vo Mkd sto po drugi razmisluvanja treba da se mesa vo opstestvoto kade sto zivee a ne nas da ni soli pamet...Arno ama tamu ne mu davaat da se mesa bidejci nema Germanski pasos....збунетост

E ajd sega sto da mu kazam na Skype , nas li e ili ne e...изненадувањезбунетост

Сите се наши и ние сме на сите.А делбите на патриоти и предавници,на заслужени и незаслужени борци за татковината е само за пред народот да има што да кажеш.

А што е некој што бил во 2001 година во војната (конфликтот) на страната на „Патриотите„ и како физички и душевно осакатене,одбиен од сите во Татковината кој тој ја бранеше земе да речиме бугарски пасош.

Што е тој предавник или патриот???????

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 08:34
Секој македонец со бугарски пасош е предавник.Тоа е повеќе од сигурно.

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 09:10
Еве и вака дали револуционерите кој се бореле за Македонија а поседувале,турски,француски,руски,италијански пасош биле предавници или патриоти???

Ако речите дека тоа е минато и оваа денес што се случува кај нас некогааш ќе стани минато.

Дали на пример Павел Шатев кој имал француски пасош е предавник?

Дали Чуповски е предавник зошто имал руски пасош???

Или Дамјан Груев кој оди на обука во Белгија (сигурно не оди со турски пасош ) бил предавникот?

Лесно е да судиш и да уништиш едно семејство кое за подобар живот би си погазило на гордоста,но тешко е на тие луѓе да им дадеш од твоето,да им помогнеш.

-------------

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 09:58
Јас немам проблем со иселениците- многу направиле за оваа земја и сеуште прават, има доста кои се конструктивни.

Немам проблем ни со поединци кои се големи Македонци и патриоти, ни со оние на кои одредени пасоши им се книшки. Ова последново (пасош-книшка) е интересен начин како со називите правиме да се чувствуваме подобро со некои нешта намигнување

Имам проблем со лицемерието и со дволичноста на истите кои поддржуваат систем кој е уништувачки и разорен, и затоа и пишувам.

Едно е да живееш тука и да си егзистенцијално условуван од овој систем, а друго е овој систем да ти е само мила татковина со спомени. Во вториот случај, тој кој гласа има богами поголема одговорност: затоа што неговиот глас влијае на оние кои се директно зависни од овој систем.  Затоа, внимавајте.

Иако познавам многу иселеници кои оддалеку, баш и поради тоа што знаат што значи да живееш во средена држава и како таа треба да изгледа, го критикуваат ова што нам ни се случува.

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 10:15

Да ве потсетам на воведот на темава, сосема се оддалечивте од нејзината основната цел.
Понатамошни лични препукувања, навреди и етикетирања врз основа на нечие државјанство или етничка припадност нема да бидат толерирани!

Брза, имаш последна опомеа за навредливо и вулгарно коментирање. Потруди се да се корегираш во изразувањето, да не дојде до санкционирање.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 13:45
Во однос на двојните државјанства, тоа е сеуште горлива тема на која не и се обрнало внимание какво заслужува и која не е регулирана како треба.

Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 00:54
Originally posted by Kali Kali напиша:

Во однос на двојните државјанства, тоа е сеуште горлива тема на која не и се обрнало внимание какво заслужува и која не е регулирана како треба. 

Aj objasni malku sto ti preci vo dvojnite drzavjanstva, kaj gi gledas nedostatocite vo postoeckiot zakon, ziti se. A i daj resenie nekoe po pat, ne samo ova necini, ona necini, ova e razurnuvacko a drugono e unistuvacko.

-------------

Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 02:25
Иронизирањето во темата е преголемо... сепак,оној кој повеќе ја познавата нашата не толку далечна историја,па и примерите кои ги изнесов од лична природа ,ја даваат сликата за нас како народ,кои сме и што сме,не е битно дали имаш одреден пасош ,кој може да се добие по различен основ,тоа го има насекаде во свет,битно е за нашава територија и настаните кои биле од порано. Така порано сите се фалеа со југо пасошот можело секаде да се патува и слично(значи поволности до бескрај,голем дел од луѓето уживаа,и тогаш оние што ќе се спротиставеа,поготово Македонци ги јадеше месечината),значи од ова можете да заклучите за денешните патриоти со повеќе пасоши,посебно бугарски ,се вовлекуваат во тие настани и ја предаваат целосно македонската самобитност.
Примерот е следен,не станува збор само за колите кои и тие си имаат своја генеза,како струмичанецот кој наједноставно се откажува од државата поради колата,понатаму се знае од тоа кој бил и што е (егзистенцијата е настрана и татко ми за Македонија лежеше во затвор,па не се откажа од незе,заради егзистенцијата). Но би продолжил,во форумот се покажува за одлив на -мозоци-,млади,а не се осврнувате,на тоа колку млади имаат земено бг,пасош не само заради тоа што се одлеале во бг,за неквалитетно и образование кое е од систем кој во нивните книги(историски) не негира,туку веќе имаме и пример,како тие млади,претежно со купени дипломи,се враќаат како стручњаци овде и влегуваат во нашиот пред се образовен систем(пред времето на илинденското востание,било карактерно за многу дејци,познати како даскали на егзархијата,ќе речете и тие биле по потрага за леб,ама импликациите се познати.)И така си оди работата,луџето,си се обременуваат со нови државјанства и сето тоа си води до имликации,кон самата држава,просто и едноставно,не можеш да седиш на повеќе столици,прво си човек,после одреден припадник на народ,а потоа и ... можеби предавник(така ти е убаво?).

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА

Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 08:42
Што го прави обичниот човек предавник???

Дали ако редовно ги плаќа давачките во државата,води мирен живот надвор од сите случувања во политиката,излегува на гласање,и се она што го има создадено останува во татковината или затоа што е предавник останува во Република Македонија. Ама сиромавиот(не во материјална смисла) се огрешил и зел туѓ пасош од икс причини.

Ако овој е предавник тогаш што е овој пример:

Човекот има само македонски пасош ама е кодош во општеството и преку таа поволност тој успева да заврши факултет за себе и целата фамилија ,да си вработи се до седмо колено,се вози со службени возила,не плаќа сметки за ништо оти е висок функционер,за потребите на службата се става на улуга на онаа служба што ќе плати повеќе за информацијата.

Кој е предавник а кој е патриот???

-------------

Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 19:42
Mungos,

Ne se potresuvaj mnogu so objasnuvanja i samiot znaes deka dzabe e da dokazuvas nesto ovde na forumot. Ednostavno postojat lugje koi cel zivot se zivo im smeta, nikogo ne sakaat...
Neli vide i samiot deka koga izleze sudijana spijun se spustija da go branat, demek go mestele itn...

-------------

Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 22:47
Ај пак да се вратиме на почетокот- злоупотребата или спас од криминалот во  двојното државјанство.
Факт е дека иселениците си сакаат и македонско и државјанство од земјата каде привремено престојуваат. И имаат право бидејки не се знае кога може да се вратат.
Факт е дека друга група во потрага по егзистенција низ ЕУ и спас од визите се одлучи на чекор туѓо државјанство. Е сега што некој тоа го злоупотреби во политички цели не е ништо ново за балканската калак*рница.
За жал мене спорни ми се оние кои во земјава направија криминал и земаа државјанство од некоја друга земја па си обезбедија спас од естрадиција.
Налет тие, налет парите не може да се повратат и вратат во земјава.
Ме лути малку кога се зборува за проневери на пари за луге кои останаа тука, отворија работни места за народов, а овие пребеганиве некако ги кријат под чергичето ( и едните и другите од партиите).
Обидите за конфискација на имотот нешто слабо оди. Ако им и секнеа изворите на лагоден живот новопечените државјани брзо ке беа вратени и ке можеше да им се суди. Вака само ке читаме за нивниот нов статус.тага

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk