Испечати | Затвори го прозорот

Се создава ли повторно Југославија?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23055
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 14:07
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Се создава ли повторно Југославија?
Постирано од: kultuzin
Наслов: Се создава ли повторно Југославија?
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 20:14

Екс-Ју ЛОТО почнува во 2011-та?

Заедничката игра на среќа во која би учествувале сите држави од поранешните простори на СФРЈ може да почне кон средината на 2011 година, пишуваат Дојче веле на српски јазик.

Лотариите на државите кои до 1990 година ја сочинуваа СФРЈ неодамна одржаа состанок во Сараево на кој се разгледувала можноста за почнување проект за заедничка лотарија.

Српската државна лотарија преку соопштение информира дека на тој проект се работи од 2007 година и дека овој бил еден од низата состаноци на таа тема, но дека се уште идејата е во фаза на преговори. Оттаму потврдуваат дека во тој проект ќе бидат вклучени лотариите на Македонија, Србија, БиХ, Црна Гора, Хрватска и Словенија, но не и лотаријата на Косово, како што претходно пишувале некои босански медиуми.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=63913

Ova e samo del od nizata zaednicki proekti na eks Jugoslovenskite drzavi...
Predhodno Slovenskite , Hravtskite i Srpskite zeleznicki potpisaa dogovor za spojuvanje.
Veke od poodamna funkcionira zaednickata liga vo kosarka.
Slovenija i Hrvatska igrat zaedno vo Avstriskata hokej liga.
Se pregovara za eks Ju liga vo rakomet...
Hrvatski kompanii sakat da otkupat golem del od Srpskite kompanii i tn...

Kako i da e ocigledno e deka eks Ju republikite se pointenzivno sorabotuvat so sto povtorno gi zajaknuvat megusebnite vrski...

Коментари:
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 20:19
Па заедничката економија е нужност, бидејки брза промена на ресурсите и индустријата од минатите времиња не може толку бргу да се смени...а се останати и бизнис врските, па е нормално врзување помеѓу комшиите ,впрочем.Тоа е така и во Европа.
Полчза имаат сите...дури и од безбедносен аспект.
Значи само полза и полза.....да

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 20:25
Ekonomsko-kulturno-sportskata sorabotka ne znachi nikakvo obnovuvanje na Jugoslavija, kako shto Komonveltot ne znachi koloniziranje na nekogashnite Britanski prekuokenaski posedi (Avtsralija, Kanada, Indija, Pakistan...) i kako shto Evropskata Unija ne znachi sozdavanje Evropska Drzhava.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 21:18
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ekonomsko-kulturno-sportskata sorabotka ne znachi nikakvo obnovuvanje na Jugoslavija, kako shto Komonveltot ne znachi koloniziranje na nekogashnite Britanski prekuokenaski posedi (Avtsralija, Kanada, Indija, Pakistan...) i kako shto Evropskata Unija ne znachi sozdavanje Evropska Drzhava.

ubavoi kazano,.изненадување

..samo ushte da ima koj da go ...sfati toa!да

смеење

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:22
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Екс-Ју ЛОТО почнува во 2011-та?

Заедничката игра на среќа во која би учествувале сите држави од поранешните простори на СФРЈ може да почне кон средината на 2011 година, пишуваат Дојче веле на српски јазик.

Лотариите на државите кои до 1990 година ја сочинуваа СФРЈ неодамна одржаа состанок во Сараево на кој се разгледувала можноста за почнување проект за заедничка лотарија.

Српската државна лотарија преку соопштение информира дека на тој проект се работи од 2007 година и дека овој бил еден од низата состаноци на таа тема, но дека се уште идејата е во фаза на преговори. Оттаму потврдуваат дека во тој проект ќе бидат вклучени лотариите на Македонија, Србија, БиХ, Црна Гора, Хрватска и Словенија, но не и лотаријата на Косово, како што претходно пишувале некои босански медиуми.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=63913

Ova e samo del od nizata zaednicki proekti na eks Jugoslovenskite drzavi...
Predhodno Slovenskite , Hravtskite i Srpskite zeleznicki potpisaa dogovor za spojuvanje.
Veke od poodamna funkcionira zaednickata liga vo kosarka.
Slovenija i Hrvatska igrat zaedno vo Avstriskata hokej liga.
Se pregovara za eks Ju liga vo rakomet...
Hrvatski kompanii sakat da otkupat golem del od Srpskite kompanii i tn...

Kako i da e ocigledno e deka eks Ju republikite se pointenzivno sorabotuvat so sto povtorno gi zajaknuvat megusebnite vrski...

Poleka, tivko i sigurna povtorno kje ja imame Jugoslavija, i povtorno kje imame ubav zjivot.
DA. Povtorno ubav zjivot.

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:23
ДАЈ БОЖЕ!.да

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:24
Како прво- не верувам.
Боже Пази!
Соработката си имате и сега...икономски и до ден- денешен се поддржувате. Секоjа чест!

Но...ако не даj Боже тоа се случи....се вракjам со детево одма во Блгариjа!!!!!

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:43
Originally posted by pagane pagane напиша:

Како прво- не верувам.
Боже Пази!
Соработката си имате и сега...икономски и до ден- денешен се поддржувате. Секоjа чест!

Но...ако не даj Боже тоа се случи....се вракjам со детево одма во Блгариjа!!!!!

Slobodno odma so doznaka: ,,POD HITNO,, zaminuvaj  zatoa shto samo shto ne e sozdadena.

-------------

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:45
Ne znam sto saka Pagane da kaze so ova, ali nema veze....

No za temata...Ekonomski vrski se nuznost pomedju balkanskite drzavi.Toa ne znaci vracanje na Jugoslavija, tuku samo cist ekonomski interes...Sorabotkata sto mafijata na balkanot odnosno vo ex Ju ja vozobnovi vo sredinata na devedesetite, na legalnite kompanii im trebaa uste deset godini za da go storat toa...Znaci sorabotka mora da ima i da ne e birokratijata i politikata dosega ce bese mnogu podobra ekonomskata situacija vo regionot...
Sporedbata so balkanskata mafija mi e za toa kolku granicite, birokratijata i 'zakonot' ja koci u usporuva legalnata sorabotka..

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:47
Originally posted by gonzo gonzo напиша:

No za temata...Ekonomski vrski se nuznost pomedju balkanskite drzavi.Toa ne znaci vracanje na Jugoslavija, tuku samo cist ekonomski interes...Sorabotkata sto mafijata na balkanot odnosno vo ex Ju ja vozobnovi vo sredinata na devedesetite, na legalnite kompanii im trebaa uste deset godini za da go storat toa...Znaci sorabotka mora da ima i da ne e birokratijata i politikata dosega ce bese mnogu podobra ekonomskata situacija vo regionot...
Sporedbata so balkanskata mafija mi e za toa kolku granicite, birokratijata i 'zakonot' ja koci u usporuva legalnata sorabotka..

Сакав да кажам: не гледам никаква судбина за нова Jугославиjа.
А инаку ке си одам со детево во Блгариjа. Оти живеам во Хрватска.
и трето---токму поради фактот дека живеам во Хрватска- не верувам дека тоа некогаш ке се случи!

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:48
Originally posted by gonzo gonzo напиша:

дадада

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:57
Не не прашаа кога ја растурија, нема да не прашаат кога (ако) ја реинкарнираатнамигнување

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:04
Nikogas nema da ja ima Jugoslavija vo forma kakva sto ja znaeme.
No mislam deka ke se vrati bliskosta pomegu narodite, a toa ke se napravi so razno razni zaednicki proekti...
Kako lototo , kako zaednicka zeleznicka, zaednicki ligi vo sportovite i tn.
Ekonomijata e isto taka biten faktor...
Na Makedonija konkretno i e dovolno svoeto proizvodstvo da go plasira na Eks Jugoslovenskite pazari...
Minatata godina gledav vo Hrvatska deka se prodavat mnogu nasi proizvodi osobeno vino i zemjodelski proizvodi , na nekoj od niv bese potencirano deka se makedonski proizvodi, verojatno so toa ja podobruvat prodazbata...
Bi bilo dobro koga eks Jugoslovenskite republiki bi gledale so simpatiie edni kon drugite...

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:05
umot ve l'ze,..g'zot vi se ...raduve!да

....vie toa so cel pamet?!изненадување

a ida recheme deka e mzno ...pa?

i togash makedonija si beshe posledna rupa na,..sviralata...kako i sega ,...kako i sekogash shto ke bide!

nekoj uvek mora da e posleden ,..a...ne mozam da zamislam bilo koj drug ,...za toa mesto !

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:16

No mislam deka ke se vrati bliskosta pomegu narodite, a toa ke se napravi so razno razni zaednicki proekti...
Na Makedonija konkretno i e dovolno svoeto proizvodstvo da go plasira na Eks Jugoslovenskite pazari...
Minatata godina gledav vo Hrvatska deka se prodavat mnogu nasi proizvodi osobeno vino i zemjodelski proizvodi , na nekoj od niv bese potencirano deka se makedonski proizvodi, verojatno so toa ja podobruvat prodazbata...
Bi bilo dobro koga eks Jugoslovenskite republiki bi gledale so simpatiie edni kon drugite...

Tochno e deka nema da bide onaa koja ja znaeme i posakuvame.
Kje bide federacija samo zaednichki vojska i policija i nekoi povitalni institucii. Drugoto kje e se po staro. Sekoj so svojot esap.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:23
Originally posted by orlov orlov напиша:

Tochno e deka nema da bide onaa koja ja znaeme i posakuvame.
Kje bide federacija samo zaednichki vojska i policija i nekoi povitalni institucii. Drugoto kje e se po staro. Sekoj so svojot esap.

изненадување
газење%20од%20смеење

Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 02:24

Да очигледно е тоа ... и добро е ... затоа што се има взаемна корист...и нормално е соседски или реонски држави  да имаат секаква соработка, размена ти реков ми рече сите тие работи
....Но каде ти тука виде ... или "намириса" повторно создавање на ... Југославија ?

-------------
I'm out bcz of pathetic around here

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 02:42
Не, тешка работа за заедничка држава... освен јакнење на политичко економските врски, културата, спортот, историјата, туризмот и се она што не поврзуваше, и сеуште не поврзува и на чие продлабочување треба да се работи.

Нормално е после двете бурни децении со војни, геноциди и крвави осамостојувања, откако страстите спласнаа и духовите се смирија, работите да почнат да се движат кон интензивирање на соработката и нормализирање на односите помеѓу бившите ЈУ републики. Но тоа не е показател кој укажува на враќање кон некој цврст сојуз во заедничка држава, и така треба и да остане!да

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: aLbaneso
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 03:08
ДОБАР ФИЛМ

-------------
Љаеш НЕ касаш !

Постирано од: lilica
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:23
Многу работи се променети од времето кога Југосалвија беше поим за убаво.

Денес има милионери во Македонија, на кои не им е потребна друга убавина.

Неверувам дека може некој повторно да создаде форма на држава како некогашната СФРЈ.А и нема потреба - во ЕУ сите пак ќе сме заедно!

-------------
Кој бара ќе најде.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:27
Во ЕУ да...но затоа УМНИВЕ се против заедничко живеење во Европа...Форма на заеднички пазар но и вкупни вредности...блиски до поранешната СФРЈ...да

-------------

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:36

Ако не се лажам, темава е за лото, а не за политика. Кога ќе добијам на лото баш ќе ми биде гајле дали ќе се спојат бившите ју републики.мафтањетанцувањезабава

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:48
Ако не е заедничко нема голема ДОБИВКА...Како и се друго...да

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:11
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Ако не се лажам, темава е за лото, а не за политика. Кога ќе добијам на лото баш ќе ми биде гајле дали ќе се спојат бившите ју републики.мафтањетанцувањезабава

Temava e "se sozdava li povtorno Jugoslavija" a povod za razmislata e loto...kako i zaednicka zeleznicka kompanija i dr.
Go procita naslovot???да

-------------

Постирано од: Diogen
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:19
Originally posted by aLbaneso aLbaneso напиша:

ДОБАР ФИЛМ

Вие имате само еден филм - голема и етнички чиста Албанија. Не е за вас ни комшија ни пријател, освен ако е Албанец, све друго се брише....
Па добро, што е ЕУ? Економска заедница, заеднички пазар, за сите да остварат просперитет и подобар живот. Сите се независни држави  со своја влада војаска и полиција, и на сите им е добро.
Немам ништо против економско обединување со било која земја на Балканот, па и пошироко, само така ќе има подобар просперитет за сите...
И не би ми недостасувало Косово-помалку проблеми, а и Албанците си се сами на себе доволно за да си имаат убав етнички чист живот, и не би сакал никој да ги ремети со прибирање во некаква економска унија...

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:24
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Temava e "se sozdava li povtorno Jugoslavija" a povod za razmislata e loto...kako i zaednicka zeleznicka kompanija i dr.
Go procita naslovot???да

Очигледно сум го прочитал насловот, штом ме цитираш, но не можев да се воздржам од напливот на емоции во врска со нашата бивша држава, ценета во светот... беше појако од мене...голема%20насмевка

Емоции се тоа... не се зафрканција...големо%20гушкање

-------------

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:37
во таа унија ние ќе изгубиме , не дека не ми се свиѓаше југославија , него во таа унија сите луѓе се вредни и работат освен ние. А кога ќе дојдеме да раговараме за стручност и писменост на овај народ, тешко дека ќе постигнеме нешто. Ма бетер од босанците станавме (барем тие се вредни) . Ќе не однеси матната во таа заедница.А тек европа ако влезиме , да видите македончето шо ќе работи таму , директор сигурно нема да биди .

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:22
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Не не прашаа кога ја растурија, нема да не прашаат кога (ако) ја реинкарнираатнамигнување

mamamd,
pa i sama znaesh deka politicharite za nishto shto mislat da pravat ne prashuvaat.
Tie samo najavuvaat.

Nie, voenite sojuzi od site ex YU republiki od koi nastanaa osum drzjavi ja formiravme REKOM vo 2009 godina ili potochno na krajot na 2008 godina no so cel da gi utvrdime voenite zlostorstva sevkupno ili potochno prvo zasebno vo sekoja novonastanata drzjava zatoa shto vo site, (sem mnogu malku vo Republika Slovenija) imashe vojna i voeni zlostorstva.
Politicharite posle 03 Juli o.g. posle posdnata sesija na REKOM vo Skopje  pochnaa simulativno da razmisluvaat za ex YU drzjava vo koja kje se site drzjavi bez granica vo zamena na Evropa bez granici. Normalno taa drzjava kje bide federacija vo koja samo nekolku vitalni institucii kje bidat ednstveni a seto drugo kje si e kako sega ili mozjebi polosho.

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 13:57
Србија бара Југославија без граници
Само со лична карта – да се минува македонско српската граница. Официјален Белград бара пасошите повеќе да не се користат при влез и излез. Ова барање на маса Јанкуловска лично го доби од мистерот за внатрешни работи на Србија Иво Дачиќ.

Србија веќе има пракса со Црна Гора и Босна и Херцеговина па затоа сега се бара ист режим и со Македонија и Хрватска. За Јанкуловска ова е добра идеја но ќе треба да разговара со премиерот.

Начелно двете страни се согласуваат дека предлогот треба да се реализира.

- Србија сака што поскоро земјите од поранешна Југославија пред да влезат во Европската Унија да направат заедничка територија каде луѓето ќе можат да патуваат само со лични карти. Македонија и Србија веќе потпишаа договор за граѓаните од ЕУ да можат тука да влезат само со лични карти. Тогаш зошто само тие да можат кога ние тука сме соседи. Податоците покажуваат дека годинава 3,5 милиони српски граѓани ја преминале заедничката граница, рече Дачиќ.

- Со овој договор се регулира режимот на поминување на границата на граѓаните кои живеат во областа на границата само со лични карти ќе можат непречено да ја поминуваат границата што беше и едно од клучните барања на локалното население од овој регион посебно, изјави Јанкулоска.

Македонија и Србија веќе се чекор напред до реализација. Двајцата колеги потпишаа договор Македонците и Србите кои живеат до самата граница да минуваат само со лични карти.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=64969

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 13:59
Osim TO:

Се формираше бивша ЈУ авионска алијанса
По примерот на железничката алијанса и неколку авионски компании од бившите ЈУ простори формираа балканска алијанса.
Скај Вингс од Македонија, ЈАТ Ервејс, Монтенегро Ерлајнс и словенечката Адриа Ервејс се четирите авионски компании кои заеднички ќе настапуваат на западноевропските пазари. Како што информираат од македонскиот преставник целта на здружувањето е да се намалат трошоците и да се зголеми конк*ренцијата кон европските авионски компании. Со овој проект се планира да се намалат цените на билетите и да се воспостават нови дестинации кон европските центри. Но како што велат од Скај Вингс се уште проблем се високите цени на керозинот што се продава на скопскиот и охридскиот аеродром. На крајните цени на билетите и сегашните високи аеродромски такси. Од компанијата најавија дека до крајот на годината ќе купат уште два нови авион со кои ќе го покриваат регионалниот пазар.

http://kanal5.com.mk/default.aspx?mId=44&eventId=64905

E sega jas ne zboruvam za apla ista drzava Jugoslavija koja sto ja znaeme , tuku za mnogu silni vrski pomegu eks Ju drzavite...

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 14:00
будалиот учи на свои грешки а паметниот на туѓи ..........

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 16:04

&eventId=64905

E sega jas ne zboruvam za apla ista drzava Jugoslavija koja sto ja znaeme , tuku za mnogu silni vrski pomegu eks Ju drzavite...

Економските врски, водени од интересот ги тера луѓето и земјите да соработуваат, па нема ништо лошо во интензивирање на економската соработка меѓу земјите од поранешните југословенски простори, но создавање нова Југославија е нешто невозможно, непотребно, а и непожелно. Доволни беа крвопролевањата кога старата се распаѓаше, нема потреба од нови.

Југославија замина во историјата, таму и треба да остане.

-------------

Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 22:48
Според ова пак нае*****,20 години,од овој пекол и уште транзиција,не се налапаа државните мафијаши,ами сега рачунајте уште колку че треба да помине да се востановат тие мафијашки врски на поранешно ниво,а ако сватите че видите дека на мафија никад не и доста,овде ништо не бива уште за долго,а така вели и статистиката,само 4% и нешто во македонија уживале,а другите на шкрги,како че биде заедно,малце дискутабилно,стварно поголем пазар,ама за кого по полн џеб???

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА

Постирано од: Zeksi71
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 22:49
Corba na vremeto peese " na papiru ljubav lepo zvuci malcice je drugcije u praksi".

Aj da vidime koj ima potreba od nova YU.

Slovenija, bese prva vo site oblasti vo bivsata drzava, a sega e posledna vo EU, ja nema taa mokj sto ja imase porano, ni politicka ni ekonomska, a i poznata e starata izreka "bolje prv u selo nego posleden u grad".
Ne e ni cudo sto od kaj niv poteknuvaat povekjeto inicijativi za nekakvi si novi unii.

Hrvatska, em saka da se e.. em nekje da i vleze, vo sekoj slucaj i na niv povekje im odgovara, nekakov vid unija prvenstveno poradi ekonomski pricini, bidejki po Slovenija vo bivsata YU bea na vtoro mesto po ekonomski razvoj i sila, sto odaleku ne se sega.

Srbija,
bi bila najgolemiot gubitnik dokolku prifati obnovuvanje na nekakva si unija megju bivsite YU republiki, tie bi trebalo da begaat od toa kako djavol od bosilok.

Crna Gora,
so segasnata kriminalno-popliticka nomenklatura na vlast, nema nikakvo razmisluvanje na taa tema, bidejki oni imaat sega drugi grizi ,formiranje na nova nacija, nov jazik itn...
A i so bi pravele vo nova unija koga sega e privatna drzava na klanot Djukanovic.

Bosna i Hercegovina,
Muslimanite i Hrvatite bi prifatile takvo nesto, imaat povekje pricini, politicki, bezbednosni, ekonomski, no ako toa go prifatat i Srbite od Bosna, povtorno bi bile gubitnici.

Makedonija,
Ako se prasuva narodot na referendum za nekakva si unija medju bivsite YU republiki verovatno bi kazale da 80 % od naselenieto. Od ekonomska gledna strana bi bilo dobro, od politicka isto taka, bidejki bi bila vo drustvo na pojaki drzavi, a i bezbednosniot aspekt ne e za zanemaruvanje.

Kosovo i Metohija,
Niv ne gi sakaat ni u dvor da gi pustat a ne pak u kukja da gi primat.

Voopsto nema somnenie deka site ovie najavi i idei doagjaat od zapadot, od politickite centri na mokj vo Brisel i Vasington, zasto samo naivnite veruvaat deka EU ke dozvoli ponatamosno prosiruvanje na clenkite osven eventualno Hrvatska.
A koga nekoj drug ti ja kroi kapata mnogu tesko mozes da se opravis posle.

-------------
"Када је неко глуп не можеш му то ни доказати" Душко Радовиќ

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 18:28
оф леле...
(не брзај брзи)...збунетост
а бе каква Југославија...
прашајте ги помладите...
за нив Југославија е минато...
нешто што ќе го учат...
од учебниците по историја...
таму и...
и е местото...

Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 02:56
Za zal mladite nema da se prasuvaat, za bilo so, kako so ne se prasuvani nikogas. Na niv samo im nametnuvaat gotovi resenija.

-------------

Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 04:12
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Makedonija,
Ako se prasuva narodot na referendum za nekakva si unija medju bivsite YU republiki verovatno bi kazale da 80 % od naselenieto. Od ekonomska gledna strana bi bilo dobro, od politicka isto taka, bidejki bi bila vo drustvo na pojaki drzavi, a i bezbednosniot aspekt ne e za zanemaruvanje.

Ne sum razgovaral so lugje od drugite drzhavi, pa ne mozham da davam paushalni izjavi koj kolku bi sakale da bidat vo nekakva nova Jugoslavija.

No zatoa me iznenadi tveto tvrdenje deka 80% od makedoncite bi sakale povtorno da se vo edna takva federacija. Od kade ti e toj podatok ???

Spored moite iskustva toa e potpolno obratno - 80% od makedoncite shto gi poznavam jas (a poradi prirodata na mojata rabota veruvaj deka znam dosta od niv) ne sakaat nitu da pomislat na neshto takvo!

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 18:47

Makedonija,

Ne sum razgovaral so lugje od drugite drzhavi, pa ne mozham da davam paushalni izjavi koj kolku bi sakale da bidat vo nekakva nova Jugoslavija.

No zatoa me iznenadi tveto tvrdenje deka 80% od makedoncite bi sakale povtorno da se vo edna takva federacija. Od kade ti e toj podatok ???

Spored moite iskustva toa e potpolno obratno - 80% od makedoncite shto gi poznavam jas (a poradi prirodata na mojata rabota veruvaj deka znam dosta od niv) ne sakaat nitu da pomislat na neshto takvo!

Кај нас (поединци) е вообичаено од ракав да се истресат процентите. Не би се замарал многу со таквите проценти...

-------------
Homo homini lupus est...

Постирано од: bluebell
Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 21:57
ne sum bas ubedena deka povtorno se sozdava, i kolkav procent bi bil za, ama seuste ima luge sto sonuvaat za toa.... na pr doagja eden covek vo firmata vo koja rabotam mu treba nesto i veli ako e od grcija voopsto ne sakam, a dali imate nesto jugoslovensko?

-------------
always look on the bright side of the life!

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 22:00
каква црна Југославија бре?
како прво, никогаш не би сакал да се обнови Југославија, не за џабе се распаднала...
како второ, екс-ју земјите се соседни и со слични системи (остатоци) и сакале или нејќеле мора да соработуваат на економско ниво, што е тука чудно?

некој само сака да израдува некој југоносталгичар, ништо повеќе

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 04:44
Hahaha,

kako se streknaa nekoi koga ke se spomene nekakva si nova YU, bozem ke ja izgubat drzavnosta na MK "krvavo" steknata", ako ova so e sega vo MK i moze da se narece drzava.
Neka napravat edna anketa pa ke vidite za so stanuva zbor.

A i ne mora da se plasat, neli gledate deka ni vo zaednickite firmi sto sega gi pravat poedini bivsi YU republiki, ne im teknuva ni da ne pokanat da zememe ucestvo. Ne nema ni vo sportskite natprevaruvanja koi so gi organiziraat bivsite YU. Ednostavno vo nekakvi si idni sojuzi (politicki, ekonomski, sportski ili bilo kakvi ) nema mesto za nas.

-------------

Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 17:38

Hahaha,

kako se streknaa nekoi koga ke se spomene nekakva si nova YU, bozem ke ja izgubat drzavnosta na MK "krvavo" steknata", ako ova so e sega vo MK i moze da se narece drzava.
Neka napravat edna anketa pa ke vidite za so stanuva zbor.

A i ne mora da se plasat, neli gledate deka ni vo zaednickite firmi sto sega gi pravat poedini bivsi YU republiki, ne im teknuva ni da ne pokanat da zememe ucestvo. Ne nema ni vo sportskite natprevaruvanja koi so gi organiziraat bivsite YU. Ednostavno vo nekakvi si idni sojuzi (politicki, ekonomski, sportski ili bilo kakvi ) nema mesto za nas.

Potsmevanjeto i etikitiranjeto na chlenovite koi ne se slozhuvaat so tvoeto mislenje ne te pravi nishto poubeditelen.

Osobeno ne mi se dopagja tvoeto potcenuvanje na Makedonskata drzhavnost, kako i na onie koi gi polozhija svoite zhivoti za nea.

-------------

Постирано од: mariija
Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 18:14

koga ednash ke se skrshi pa ke se lepi ne e toa ona vistinskoto , za zal

Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 02:09

Potsmevanjeto i etikitiranjeto na chlenovite koi ne se slozhuvaat so tvoeto mislenje ne te pravi nishto poubeditelen.

Osobeno ne mi se dopagja tvoeto potcenuvanje na Makedonskata drzhavnost, kako i na onie koi gi polozhija svoite zhivoti za nea.

No, tuka ima moderator koj verojatno kje go zabelezhi toa i kje regira soodvetno.

Da se potsmevam na nesto imam pravo, a kogo toa etiketrirav??? da ne si greska decko.

Dali ti se dopagja moeto potcenuvanje ako moze da se narece potcenuvanje ( ne znam kaj go vide toa )za makedonskata drzavnost ili ne toa e licno tvoj problem.

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 02:10

member_profile.asp?PF=23612&FID=49 - Zeksi71 , немаш никаква основа во контекст на претходните коментари да етикетираш членови како “антички“ или било какви други.
Вакви поделби и етикетирања не водат кон квалитетна дискусија и се надевам во иднина ќе ги избегнуваш.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 22:46
Pogledajtego ova i razmislite pa ddajte svoja ocena, a mislenjeto iskazjetego...........

http://www.zarekom.org/bhms-cir/spot - http://www.zarekom.org/bhms-cir/spot

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2010 во 02:45
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

оф леле...(не брзај брзи)...збунетоста бе каква Југославија...прашајте ги помладите...за нив Југославија е минато...нешто што ќе го учат...од учебниците по историја...таму и...и е местото...

Oва е точно, особено за младите, а и сите кои се запознаени со државно-правната историја на СФР Југославија и политиката на истата, лесно можат да препознаат низа на проблеми кои се дел од наследството на поранешната држава.

-------------

Датум на внесување: 26.Септември.2010 во 16:16
Poleka no sigurno, pak kje ja ima.

-------------

Постирано од: aLbaneso
Датум на внесување: 26.Септември.2010 во 19:04

Poleka no sigurno, pak kje ja ima.

Da da sekako NO VO NOVITE KNIGI

-------------
Љаеш НЕ касаш !

Датум на внесување: 27.Септември.2010 во 00:28
Nema ovi knigi. Starite se vrakjaat nazad.

-------------

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 01:17
Ne daj boze, dosta bese 50 god. ziveenje vo lagi, strav ...

-------------

Постирано од: Џо
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:32
како космополит викам да...
ако бидне , нека бидне , ама сите нека признаат дека е еден ист народ во овие граници(и околина).Бидејќи знам дека повеќето од нив без нација се никој и ништо.А и плус исти срања јадеме за доручек , ручек , вечера , иста музика слушаме , исто пцуеме...
зошо да не...

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:38

ochigledno deka nekoj e izlazan ,..ama ,...da ne vrtam mnogu,...toa si ,...

.....ti !изненадување

-------------

Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 00:15
komunizam, socijalizam i ostali sranja kao jugoslavija ne fala, dosta bese. Za nejze samo mozat da sanjaat prokomujarski nastroeni lugje, ama samo mozat da sanjaat.

-------------

Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 01:32

komunizam, socijalizam i ostali sranja kao jugoslavija ne fala, dosta bese. Za nejze samo mozat da sanjaat prokomujarski nastroeni lugje, ama samo mozat da sanjaat.
а претпоставувам 20 години „транзиција“ е добра работа? или според тебе само Македонија цвета?

-------------

Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 02:12
20 godini tranzicija??? vo Slovenija bea 7-8 god. Vo drugite bivsi socijalisticki drzavi kako Ceska Slovacka isto traea po 7-8 god. Jas ne sum kriv sto imavme lopovski vladi, koi namesto da pravat tranzicija, tie kradea, istite sto nacionaliziraa sega tie denacionaliziraat ( bog da cuva ), a eve sega i Grujo ne cini koj so pokaza deka nestata mozat da idat i napred. Ako se vrati rosaviot tranzicijata ke potrae uste 20 god.

-------------

Датум на внесување: 30.Септември.2010 во 15:23

20 godini tranzicija??? vo Slovenija bea 7-8 god. Vo drugite bivsi socijalisticki drzavi kako Ceska Slovacka isto traea po 7-8 god. Jas ne sum kriv sto imavme lopovski vladi, koi namesto da pravat tranzicija, tie kradea, istite sto nacionaliziraa sega tie denacionaliziraat ( bog da cuva ), a eve sega i Grujo ne cini koj so pokaza deka nestata mozat da idat i napred. Ako se vrati rosaviot tranzicijata ke potrae uste 20 god.

никој не ти ги спомна рошавиот или Гујо туку зборев општо за ситуацијата во која се наоѓаме веќе толку долго време, не се прајте дека сте заборавиле кој и што било на власт во последниве 20 години, од кои еве твојов омилен е веќе долго време на власт, а ништо не се подобрило ни во ситници, истото она што беше порано, си остана сега, само во други раце!

-------------

Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 00:39
Ima podobruvanja kako ne, ne se kjoravi lugjeto.

-------------

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 00:44

Ima podobruvanja kako ne, ne se kjoravi lugjeto.
дај кажи неколку од овие твоиве подобрувања...почнувам да се сомневам дека добар дел од нас е ќорав

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 00:48
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

дај кажи неколку од овие твоиве подобрувања...почнувам да се сомневам дека добар дел од нас е ќорав

Aj ke pocnam so novite avtobusi za JSP, konecno ke se modernizira javniot prevoz vo gradot. ( vladata dade pari so ne i e obvrska bidejki JSP e gradska firma na Skopje odnosno pod lokalna nadleznost )
Treba li uste da redam kaj se podobruvanjata...

Ili pak eve eden predlog, jas ke pisuvam za podobruvanjata vo vremeto na VMRO a ti redi gi podobruvanjata vo vremeto na SDSM. Moze li taka???

-------------

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 00:52
мене не ме интересира СДСМ или ВМРО
ти кажа дека само ќоравите не ги гледаат подобрувањата
јас реков,можеби сум ќорава,наброј некое па просветлиме
и те молам немој да ми го употребуваш сврзникот ЌЕ оти ЌЕ е ИДНО ВРЕМЕ ОД ЛАЖАМ
ако кажеш -има подобрувања наброј конкретно каде се подобрувањата,не каде ЌЕ бидат ,оти времево тече,ваљда 4 години беа доволни да се направи нешто,а?

so novite avtobusi za JSP, konecno ke se modernizira javniot prevoz

ова ти е застарена информација батко...тендерот се поништува неколку пати а автобусите СЕУШТЕ ги нема

тууууу    дури едно подобрување наброи еј...колку ли уште ги има..ама знам,секогаш ви е мачно да набројувате..а многу се...голема%20насмевка
ај кажи некое друго подобрување

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 01:33

Аман бе луѓе што правите на сите теми: ВМРО - СДСМ, Грујо - Бранко...!!! лутина

А бе темата е Се создава ли повторно Југославија?

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 02:06
Andjelina,

ne mi filozofiraj nego pocni da redis ako ima sto da se redi od podobruvanjata vo vremeto na SDSM.

Anastea,
YU ne se sozdava povtorno, i mislam deka temata treba da se zatvori

-------------

Постирано од: annaja
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 14:40
Мислам дека до некој степен ДА.На пример за мене добар предлог е тоа со лични карти да се поминува граница!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 14:53

Skrsena vazna tesko se poprava. I da se zalepat parcinjata ,  nema da bide ubava kako sto bila prethodno.

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 00:05
Brgu kje bide nova YU, ama i ushte podobra.

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 01:26
Lepo je ziveti u nadi!!!

-------------

Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 10:16

Алелуја

-------------
Брсјачка нација !

Постирано од: Pat
Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 10:21
Можеби некои во тоа го гледаат решението повеќе да не бидеме „бивша“. Меѓутоа поголемо е прашањето колку ќе бидеме „Македонија“ во таа „нова Ју“....Јас мислам дека дури и помалку од времето на СФРЈ.

-------------
Zero Tolerance For Silence

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 10:45
Originally posted by DragancoLeskoec DragancoLeskoec напиша:

Алелуја

od ova se gleda kolku navistina ima lugje vo zemjava so,.."svoe mislenje "!

...samo i toa ne bi bilo tolku strashno ,..koga na drugite uporno ne bi im go naturale svoeto "mislenje"!изненадување

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 10:57

...tuku , ne znam na koj mu padnal vakva sjajna ideja za tema tuka!
...a, koj be toa ke ti se vrati vo taa nova "stara" yu....? збунетост

mozebi slovenija edvaj cheka da se otkachi od ...tamu kaj shto e sega,..

...ili pak,..hrvatska ,..edvaj cheka pak da se fati vo "oro" so srbija?

a i kosovo  samo taka , vika, ke i se vratela vo pregratkite na sakanata "majka"...изненадување

...glupo ,..da gluplje nimoz' biti !изненадување

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:04
Originally posted by brza brza напиша:

od ova se gleda kolku navistina ima lugje vo zemjava so,.."svoe mislenje "!

...samo i toa ne bi bilo tolku strashno ,..koga na drugite uporno ne bi im go naturale svoeto "mislenje"!изненадување

Да бе, кодошите и УДБАшите си живееја во Утопија, супер општество со неограничени можности за луѓе шо сакат да градат кариера и живеат живот на сметка на ништење на 1000дници фамили и поединци.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:18

...tuku , ne znam na koj mu padnal vakva sjajna ideja za tema tuka!
...a, koj be toa ke ti se vrati vo taa nova "stara" yu....? збунетост

mozebi slovenija edvaj cheka da se otkachi od ...tamu kaj shto e sega,..

...ili pak,..hrvatska ,..edvaj cheka pak da se fati vo "oro" so srbija?

a i kosovo  samo taka , vika, ke i se vratela vo pregratkite na sakanata "majka"...изненадување

...glupo ,..da gluplje nimoz' biti !изненадување

Па очигледно новата Ју најмногу ќе им одговара на Србите...и на тие што се грижат што најмногу ќе им одговара на Србите.

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:22
...e, pa znachi:

.....poglupo tema ,..nema na politika ,...да

...zatoa shto srbite vekje,..nikoj nishto ne gi pita,...a, kamoli da im odi po zelbite!изненадување

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:23
Абе имам речено и еднаш порано.

Дедо Мојсие ко ги носел евреите во Ветената Земја(ко избегале од Египит)ги шетал 40 години по пустина прво.

Оти ?

За да изумри робската генерација, сите со робски памет и менталитет да умрат, оти од роб господар не бива.

Ние ако сакаме да изградиме силна држава, мора бате прво се шо е родено пред 60'та години можи и покасно да изумри еднаш.
После со нови сили и интелигенција да тргниме да го прајме то шо сме го замислиле.Уствари, ние денес не ни е ни јасно зацртано кон шо се стремиме.1
1990 година се распаѓа Југославија нас уште не чекат да кажиме дали сакаме држава или не.Претседателот наш славен го убедва цел свет дека не сме државотворен народ.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:26
?!изненадување

shto ustvari saka da kaze ovoj?збунетост

deka po"40" god..so novite "inteligencii" .ke mu se vrati yu....-ta?

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:30
Треба прво неколку работи да сфатиме за Македонија.

Македонија е држава шо постои по чиста случајност.Ние сме грешка - држава.Ние никогаш не бевме планирани да бидиме независна земја.1944 дојде нож до кочан, па не тупнаја во една федерација колку да не ни се скрати основното право загарантирано на конференцијата во Јалта, мислам дека беше.

Се разбира со заден план, по распадот на Југославија да бидиме припоени назад кон Србија.Никој никогаш не очекуваше во минатото македонците сами да создат држава.Сега постоиме како грешка во планојте, никој не мислеше дека дури 90% од народот ќе биди за самостојна држава.

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:35
Да, ама тоа за другите сме грешка бе Драганчо. За другите и за тие „сербилните“ што сакаа Македонија по секоја цена да остане во некоја си скратена Југославија или што знам. А народот си знаеше што сака. Е сега, тоа што се уште не летаат орли, епа надлетуваат, што да прават....

Само што ние никако да се ослободиме од тој „екс Ју“ менталитет..

-------------

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:42
Не знам дали се создава повторно Југославија, ама знам дека Македонија не знае која е после Југославија.

Баш ја загледав новата мк серија што ја даваат на Сител...и сфатив дека Мк е заглавена во просторот и времето.
За време на Југославија, се продуцираше уметност, филмови, серии, театар, музика, која ја отсликува Македонија и нејзините специфичности ( македонски, не југословенски!), квалитети, има просто содржина во ниво, реалност, вистински пораки, уметноста е во чекор со времето и инспирира.

Сега, или ништо не се создава и владее креативна депресија....или тоа што се создава има југословенски шмек како еден вид на носталгија по тоа време, или пак се оди ууууште подалеку, во некои минати времиња, и сето тоа нема смисла ни оддек во реалноста денес.
Или луѓето кои и покрај се’ успеваат да се изразат, отидоа надвор.

Ни уметноста, како ни политиката, не ја одразуваат сегашноста.
Па затоа, сега сеуште правиме муабет за Југославија, за жал.тага Само ние, всушност.

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 11:53
Точно така Кали, и јас истото го велам. Голем парадокс е тоа што ние повеќе се посрбивме во текот на дваесетте години независна Македонија, отколку кога бевме во Југославија, кога имаше и цензура на ТВ. 

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 12:01
kako i da e,..pokazano i dokazano e vekje "stopati" deka makedoncite ne se sposobni sami da upravuvaat so svoja teritorija!!изненадување

ili, drukchie kazano,...samo drug koga im ja kroi kapata ...za najvaznite stvari koishto edna drzava ja pravat ,..vistinska drzava...

..samo togash mozat da si go ziveat zivotot...skromno , ama sepak ...mirno vo sekoj smisol!

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 12:13
Јас пак мислам дека ние имаме желба да бидеме свои, ама некои сесрдно се обидуваат да не убедат дека тоа не го заслужуваме. Имаше такви убедувања и во 90 - та, кога се токмевме за осамостојување. „Македонија без Југославија не може да опстане“. А пак да не зборуваме за времето по 45 - та.

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 17:02

Brgu kje bide nova YU, ama i ushte podobra.

Orlov, na sto go temelis tvojot optimizam? збунетост

Jas mislam deka nema sansi da ima nova YU.  Zosto?

Zatoa sto kako sto pee Tijana : http://www.youtube.com/watch?v=UXejG-_L-kU - SVE JE ISTO SAMO NJEGA NJEMA

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 18:43

Македонија е држава шо постои по чиста случајност.Ние сме грешка - држава.Ние никогаш не бевме планирани да бидиме независна земја.1944 дојде нож до кочан, па не тупнаја во една федерација колку да не ни се скрати основното право загарантирано на конференцијата во Јалта, мислам дека беше.

Се разбира со заден план, по распадот на Југославија да бидиме припоени назад кон Србија.Никој никогаш не очекуваше во минатото македонците сами да создат држава.Сега постоиме како грешка во планојте, никој не мислеше дека дури 90% од народот ќе биди за самостојна држава.

Konecno eden pameten i izdrzan post na temava, direktno u srz.
bravo

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 21:22

Прво- во политиката случајности нема, затоа што оној кој чека нешто по пат на случајност, ништо нема да дочека, затоа што другите нема да чекаат нештата од небо да паднат.

Правото на самопределување е загарантирано со потпишувањето на Атланстската повелба во 1941 година, потпишано од сојузниците. Со тоа се гарантира правото на самоопределување на народите.

По тоа назад веќе не можеше никој да се враќа, затоа што токму врз основа на тоа право излегода да се борат сите кои застанаа на страната на сојузниците.

Точно е дека Македонија не беше планирана да биде независна држава, но, во 1944 веќе сите држави се сложија дека Македонија треба да биде федерална држава во рамките на тогашна Југославија. За то сведочат и документите од Велика Британија, САД, СССР и други.
Не случајно подоцна се одржа и вонредно заседание на АСНОМ, координирано од страна на Југославија и светските сили, кое донесе решенија во терк со светската политика, во кои не се спомнуваше идејата за обединување на Македонија.

Да, во 1991 година, светот не очекуваше дека Македонија ќе стане самостојна држава, иако пак, имаше и такви кои очекуваа, сепак, како што кажав погоре, во политиката наивноста и случајноста не постојат.

-------------

Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 22:22
Originally posted by Македон Македон напиша:

Точно е дека Македонија не беше планирана да биде независна држава, но, во 1944 веќе сите држави се сложија дека Македонија треба да биде федерална држава во рамките на тогашна Југославија. За то сведочат и документите од Велика Британија, САД, СССР и други.

Сите се сложија, само тој шо беше засегнат не го прашаја, ни имаја на ум некогаш да го прашат .А тој шо си кажа и непрашан ...

-------------
Брсјачка нација !

Датум на внесување: 08.Октомври.2010 во 12:58
Originally posted by Pat Pat напиша:

Јас пак мислам дека ние имаме желба да бидеме свои, ама некои сесрдно се обидуваат да не убедат дека тоа не го заслужуваме. Имаше такви убедувања и во 90 - та, кога се токмевме за осамостојување. „Македонија без Југославија не може да опстане“. А пак да не зборуваме за времето по 45 - та.
golema razlika ima od toa da imash zelba za neshto ,...do toa .,..

...da si sposoben i da si ja ostvarish zelbata ,.

....pogotovo ako taa bara stalno da ja odrzuvash i neguvash ,,.a, ne samo ...prosto da ja imash !

-------------

Датум на внесување: 08.Октомври.2010 во 14:15
А добро, каде ти ја гледаш  Македонија? Кој е твојот предлог?

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 10:15
Хрватска и Словенија размислуваат за заедничко купување воени авиoni

Можно е Хрватска заедно со Словенија да купи нови воени авиони кои ќе служат за контрола на воздушното пространство над двете држави.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=129271

Тадиќ: Масакрот во Вуковар никогаш да не се повтори

Масакрот во Вуковар не треба никогаш да се повтори, изјави српскиот претседател Борис Тадиќ во интервју за хрватскиот весник „Јутарњи лист“ во пресрет на неговата посета на Хрватска подоцна оваа седмица.

Предвидено е за време на посетата Тадиќ и хрватскиот претседател Иво Јосиповиќ да го посетат меморијалниот центар Овчара, во близина на Вуковар, каде што во ноември 1991 година српските сили убија околу 200 Хрвати.
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=129573

Хрватите го поддржуваат поврзувањето на земјите од поранешна Југославија
Коментари (0)   

05.11.2010 09:27

Поголемиот дел на граѓаните на Хрватска го поддржуваат поврзувањето на економските субјекти на земјите од поранешна Југославија, покажува анкетата на агенцијата ГФК во Хрватска.

Околу 72 отсто од 1.000 граѓани кои ГФК ги анкетираше во октомври оваа година, ваквото економско поврзување го сметаат за позитивно.

Наспроти тоа, 12 отсто од испитаниците не го поддржуваат економското поврзување и се согласуваат со тврдењето дека тоа би било економско воскреснување на Југославија, а 16 отсто се неодлучни.

http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=129768

Osven toa Tadic predlozi otvaranje na zaednicki ambasadi....

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 12:41
Југославија постои кај голем дел од генерацијата од тоа време, како сеќавање...а денес само се обновуваат врските...што е и многу логично...И УМНО...да

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 15:40
ahaзбунетост,..znachi , ako nekoj  pomisli da se vrze pak so stariot partner,..odma: ,..nova jugoslavija se raaagjaaaaaaa....

...znachi,...i nov novcat sssr ke se porodi , zatoa shto veruvam deka i tamu si se vrakjaat na starite kompanjoni vo biznisot..изненадување.

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 15:42
Така е...Знаеш како велат србите...кој... ќе кога ако не  свој свога...плазење

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 15:49
...a , pravo da ti kazam ,..mene mi e preku glava od se shto e slovensko tuka,..

ima milion stvari na svetov , a ovie pa zapnale samo slovensko da mi nudat,
 i aj da e poeftino , tuku...i poskapo e od drugite  daleku popoznati marki vo svetot!

ama , ajde,...i tie:

... koga che ,..ako ne ...svoga!намигнување

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 16:03

Скоро се е поскапо...но ГЛУПОСТА е најскапа...Е тоа е она....со што многумина овде....ПРОФИТИРААТ....газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 16:07

e toa e vekje druga...arija,изненадување

i ne ja  svrirkaj nasekade...намигнување

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 16:08
Што да се свирка...кога е за плачење...сршено%20срце

-------------

Постирано од: fstak
Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 19:37
Realno ne e mozno obnovuvanje na Jugoslavija ,no sekako e dobro sorabotka na bilo koe pole.

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 22:14

Ako ja barash onaa ista stara YU togash premnogu barash, ili vo podsvst ti e ,,Ne tuguj bronzana strazjo,,.
Site nie od toa vreme i te kako ja posakuvame, no fakt e deka posakuvame neshto nerealno.Vo Juli vo Belgrad ne denot na promoviranjeto vo oficiri celata klasa (za zjal namalena za 30% odbelezjuvavme godishnina. Bevme od site ex YU prostori normalno i Slovenija, ova kolku za da ne se drzne nekoj da prasha) i moram da vi kazjam deka nie site sme za no i bevme svesni deka taa ista YU koja nie ja posakuvame nema teorija da ja vratime, ne bar za sega. No deka naskoro i toa brgu naskoro kje ja ima povtorno YU kje ja ima. A nekade prochitav Slovenija i Hrvatska kupuvaat zaednichki avioni.....Za volja na vistinata toa e tochno, a i sosema e normalno. Samiot raspad zapochna so niv i sega obedinuvanjeto kje e pak pochetok od niv i potoa shirum.
Konstitucijata na taa nova tvorevina kje se razlikuva od ex YU od prichina shto toa go diktiraat segashnite sovremeni (za niv ne za na makedoncite koi sme daleku kako i sekogash i sekogash se shlepame so nekogo) opshtstveno, ekonomski i politichki uslovi na zjiveenje.
Toa e i poazatel deka EU teshko opstojuva ushte sega a nie drzj ne daj EU. Nema da ja ima ta prilika EU da ne vidi vo nejzinite redovi, a ushte pomalku da gi vidi nash*te pari koi treba da gi dobiva od nas i Srbija i ostanatie koi ne se tamu.
Taka da tamu kade nema mrzjnja megju armiskite strukturi od edna isti generacija koi vo 1991 godina edni vo drugi pukaa znajte deka ex drzjavata se vrakja nazad, a formata i ustrojstvoto gi diktiraat uslovite i stepenot na razvoj.

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 22:18

...a , pravo da ti kazam ,..mene mi e preku glava od se shto e slovensko tuka,..

ima milion stvari na svetov , a ovie pa zapnale samo slovensko da mi nudat,
 i aj da e poeftino , tuku...i poskapo e od drugite  daleku popoznati marki vo svetot!

ama , ajde,...i tie:

... koga che ,..ako ne ...svoga!намигнување

De mi samo objasni;
slovensko ili slovenachko?
Pa da si produzjime diskusija.
a to,......... ko kje kome ak ne svoj svome normalno je......neka te ne chudi nishto.

-------------

Датум на внесување: 05.Ноември.2010 во 23:07

Се создава ли повторно Југославија?

Dali znaete deka vo Rusija i pokraj toa shto znaat deka komunistite go otepaa seto semejstvo Romanovi, s'e ushte ima lugje koi sonuvaat deka carskata dinastija kje se vrati na tronot ???

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk