Испечати | Затвори го прозорот

Војската работи во тешки услови

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=23053
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 09:26
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Војската работи во тешки услови
Постирано од: orlov
Наслов: Војската работи во тешки услови
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 17:12
ЗА РОДЕНДЕНОТ НА АРМ, НАЧАЛНИКОТ НА ГШ СТОЈАНОВСКИ ПОТСЕТУВА:

http://www.vest.com.mk/?ItemID=6E3E5DE6E58E7446B5533D9033808708 - http://www.vest.com.mk/?ItemID=6E3E5DE6E58E7446B5533D9033808708

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Коментари:
Постирано од: brza
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 17:19
...sasmo ednomprashanje,...

...a na koj mu e lesno vo ,..ovaa zemja,...

...osven na onie 120 idiotski kreteni,...i nivnite bliski ,..i podalechni,,...rodnini i ...prijateli...

...a?.. ...

...aha,..ke zaboravev,..i na onie lokalni gomnari i nivnite.....   isto taka...

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 18:38
Originally posted by brza brza напиша:

...sasmo ednomprashanje,...

...a na koj mu e lesno vo ,..ovaa zemja,...

...osven na onie 120 idiotski kreteni,...i nivnite bliski ,..i podalechni,,...rodnini i ...prijateli...

...a?.. ...

...aha,..ke zaboravev,..i na onie lokalni gomnari i nivnite.....   isto taka...

Sepak ne e lesno da se raboti vo ARM.
Mnogu rabota, malku pari.
Znachi nezavisno od drugite vojskata ima navistina teshki uslovi za rabota.
brza......., sori, ama navistina e taka. Ne e lesno da se bide vojnik.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 21:23
dobro.збунетост..losho me sfati,.изненадување...

..a, ne mislev,...k'o shto sfati...да

-------------

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 21:56
Sekoj sto raboti...Tesko nemu...Aramiive ...ni malku ne mu ja olesnuvaat rabotata...Neli se skratuvaat placanja, honorari,dezurstva...nemalo pari...a vamu imalo pari i pokraj krizata...koj bi gi razbral lagite...A mozebi lagite se zatoa za da ne gi razberat?...
A i vojskata ne gi stiti nivnite interesi..pa ajd parite za ministerkata i ministerstvoto za partiski raboti...Za vojskata sto ke ostane.сршено%20срце

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:06

dobro.збунетост..losho me sfati,.изненадување...

..a, ne mislev,...k'o shto sfati...да

Dobro Te svativ, i tochno e deka na nikogo vo ovaa zemja ne mu e lesno, sem VIP- ovcite.........No sepak da si vo strukturite na ARM vo ovie uslovi i ov ova vreme navistina e teshko.

-------------

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:06
Па да те предложиме тебе Марсовецу за Премиер е најдобро изгледа.
Ко ќе те чита човек со сиот тој дефетизам и песимизам да му се смачи и од живот и од сесмеење

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:09
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

Sekoj sto raboti...Tesko nemu...Aramiive ...ni malku ne mu ja olesnuvaat rabotata...Neli se skratuvaat placanja, honorari,dezurstva...nemalo pari...a vamu imalo pari i pokraj krizata...koj bi gi razbral lagite...A mozebi lagite se zatoa za da ne gi razberat?...
A i vojskata ne gi stiti nivnite interesi..pa ajd parite za ministerkata i ministerstvoto za partiski raboti...Za vojskata sto ke ostane.сршено%20срце

Aramiite, se skratija i ja unakazija operativata vo Armijata, a celta se znae koja e.
No, ne samo Armijata sekade SE skratija a kuluci nametnaa eden kup.Ova ni vo tursko go nemalo. Ama shto si biravme toa i si dobivme.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:10
Sekoj ima pravo da gleda vo portokalovorozeva boja...A i da analizira bez okalki???....I da gleda realno na haoticnata sostojba...a taka gleda i narodot na ulica...koj iako e leto ne nosi nikakvi naocari...да
Inaku i bi se nafatil duri i za premier, zatoa sto detistava SEKOJ moze da gi zameni se razbira i podobro od niv...Toa e poveke od ocigledno...сршено%20срцесршено%20срцесршено%20срце

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:10
Originally posted by orlov orlov напиша:

Мали плати?збунетостзбунетостзбунетостзбунетост
Орлов абе што збориш бе,па луѓе се направија вработените во АРМ.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:27
Орлов дали знаеш колку плата зема еден војник по договор?

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:33
kolku?збунетост..dve ...tri iljadi evra?....ili povekje?изненадување

...ili 500....kolku shto e minimalnata vo,...grcija,...

...e, sega ,...shto tie shto se tuka,..si go drapaat samo ,..za tolku pari,...toa druga prikazna...

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:36
Originally posted by fiks fiks напиша:

Originally posted by orlov orlov напиша:

Мали плати?збунетостзбунетостзбунетостзбунетост
Орлов абе што збориш бе,па луѓе се направија вработените во АРМ.

Hahahahhaha,
Na seta maka me nasmea.
Velish lugje se napravija vraboteni vo ARM..........A, do pred da se vrabotat, shto bea?........lugje ili?
I napokon, nemoj na popot da mu kazjuvash kako se drzji liturgija. Seushte sum vo tie krugovi i jadam leb od tamu, zatoa nemoj molimte paushalno da se davat izjavi.
Izvini za ovakvite zborovi, no morav od prichina shto me boli koga nekoj mi kazjuva kolku pari imam a jas samiot znam kolku imam. Vo tugja krchma esap lesno se pravi.

Za da nadopolnam onoa koe kako mirovnik go zemam rabotam dopolnitelno......normalno za sluzjbata vo koja i bev. Pa nekao uspevam da zjiveam solidno. A ako ne e dopolnitelnoto teshko se zjivee vo vreme na nestabilna ekonomija i sekojdneven rapiden rast na cenite.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:43
ajde de,..kazete vekje ednash !....kolku ?изненадување

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:44
Орлов да се разбереме земаат убави плати во војската и тука нема муабет,знам луѓе што биле на три мисии и не да живеат солидно,абе ко богови се.
Ризикувале тоа е,ама да се жалат додека работата тамо не е фер.

Сега ако земеш дека барем 50% од војниците професионалци се луѓе без никакво образование освем средно истуркано со триста маки,она е премија за нов,плус за метење и косење трева никој не дава 18000 во месецот.голема%20насмевка

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:51

Ne go forsiraj chovekot vo dokazjuvanjeto. Treba da se preispita kade se sopna. Povekje od sigurno ne ochekuvashe deka ima nekoj koj toa go znae. A fala bogu do sega nitu edna tema koja lichno sum ja postavil ne e postavena paushalno. Sekoja e podkrepena so cvrsti dokazi.
Koga pred tri godini ja postaviv temata koj e Dragan Pacinov, nekoi se sprotivstavuvaa deka toa ne e taka. No toa go pravea poradi podatokot shto temata beshe spremen a ja dadov na nashe dete da ja postavi........togash seushte ne smeev da postavuvam takvi temi i povekje pati vo toa vreme bev i predupreduvan za takvite temi.
A sega, sega e sosema drugo.
Zatoa ne go forsiraj chovekot. Daj mu vreme.........a potoa kje se dokazjuvame.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:57
Орлов абе јас тебе те прашувам колку зема плата еден војник по договор кој работи во касарните во Македонија.

Јас знам дека околу 18000 денари им е плата,ако тоа им е малку што да речеме за другите работници во Македонија.

Офицерите не знам колку земаат,ама ќе да земаат многу повеќе од обичните војници.

Не би рекол дека е мала сума таа што ја споменав.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:59

Орлов да се разбереме земаат убави плати во војската и тука нема муабет,знам луѓе што биле на три мисии и не да живеат солидно,абе ко богови се.
Ризикувале тоа е,ама да се жалат додека работата тамо не е фер.

Сега ако земеш дека барем 50% од војниците професионалци се луѓе без никакво образование освем средно истуркано со триста маки,она е премија за нов,плус за метење и косење трева никој не дава 18000 во месецот.голема%20насмевка

Koga zboram za vojskata nikogash i ne pomisluvam na PFV, a voopshto pak na onie koi glavata si ja stavaat na tener. Sami se prijavuvaat zatoa shto tuka zemaat 13 do 15.000,oo denari. Nemoj da mislish deka toa se zadolzjitelni odenja.
Zatoa jas koga zboram za vojska i plata sekogash gi gledam pripadnicite na sistemot na RiK-ot i ostanatiot stareshinsaki kadar.
PFV zemaat no do koga? Do 38- godini. A shto potoa?  Drzjavata gi tretira po NATO  sistemot, iscedigo limunot, sokot ispij go za da se ovezjish a korubata (vosluchajov PFV) frlija vo prvata kanta za smet.
Sega poveli pa repliciraj.Ama ne od rekla kazala, nego so argumenti.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 22:59
cifra de,..cifra daj,.изненадување.

...pa, da vidime dali e golema ,...ili mala...збунетост

...a, onoj spomna nekoja ,...18 000 ?!збунетост

..tolku li zimaat?збунетост....e, pa ,...toa ne mu e ni prosechna plata,..i stvarno e za zalenje,..eden vojnik so tolkavi pari...изненадување

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:00

Орлов абе јас тебе те прашувам колку зема плата еден војник по договор кој работи во касарните во Македонија.

Јас знам дека околу 18000 денари им е плата,ако тоа им е малку што да речеме за другите работници во Македонија.

Офицерите не знам колку земаат,ама ќе да земаат многу повеќе од обичните војници.

300 евра плата за војник, а полицаец не е малкузбунетост
Па ако сакаме здраво чувана држава војската и полицијата треба да ни е добро платена (па даскалите, па лекарите). За министрите ако остане.голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:10
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

300 евра плата за војник, а полицаец не е малкузбунетост
Па ако сакаме здраво чувана држава војската и полицијата треба да ни е добро платена (па даскалите, па лекарите). За министрите ако остане.голема%20насмевка

Shkolska pogore pishuva spored godinite na stazj kolku zemaat PFV. Daleku e od 300 evra.
A drugarot fiks treba da znae za da konk*rira za PFV treba da ima sredo obrazovanie i toa chetvrti stepen najmalku.
Neka ne mi kazjuva deka se so osmo ili neobrazovani, od prichina shto so taa problematika se bavev koga se stvarashe taa kategorija na vojska.
A, ako misli na onie koi do 30.04.204 godina gi drzjevme so DzD dodeka se rasturi posledniot vremenski sostav, e tia zemaa 18.000,oo denari.

-------------

Датум на внесување: 18.Август.2010 во 23:25
Добар си Орлич,добар.
Средно истуркано одвај пишавнамигнување

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 01:12

Орлов да се разбереме земаат убави плати во војската и тука нема муабет,знам луѓе што биле на три мисии и не да живеат солидно,абе ко богови се.Ризикувале тоа е,ама да се жалат додека работата тамо не е фер.Сега ако земеш дека барем 50% од војниците професионалци се луѓе без никакво образование освем средно истуркано со триста маки,она е премија за нов,плус за метење и косење трева никој не дава 18000 во месецот.голема%20насмевка

Spored ova napishanovo mozeme da zakluchime deka uniforma nemash oblecheno nikogash i ostanuva da konstatirame deka NE ZNAESH KAKO E !
Ne 300 tuku 3000 evra da zemaat e malku za niv iako gi opishuvash kako barabi sepak oni se tie koi sho go rizikuvaat zivotot doeka ti si na net.

-------------
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 10:00
Животот го ризикуваат оние кои одат на мисии,додека другите кажав,освем метење и косење на трева друго ништо не им е во дневен распоред.
И секако стража,ама не сите од нив,поради кои причини не сите од нив ќе знаеш доколку си бил во војска и си прочитал Правило на служба во АРМ,едно црвено тефтерче од А5 формат.

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:18
Министерството за одбрана со незаконски договори на војниците им го забранува уставно загарантираното право на протест се жалат од Независниот Синдикат на професионални војници.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126130 - http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=126130

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:22
Ako zemaat 18000 denari plata, platenite vojnici, togas toa e pod OFICIJALNIOT prosek na plata vo R.Makedonija.Ser razbira deka vo svetot nikade ne e platena armijata pomalku od policijata.No ovde se cini deka e taka..Ovdeka e se poinaku od svetskata praksa...No ova e Makedonija...zatoa policijata e mnogu vazna...gi stiti tie od vlasta ...pa se prasuvam dali e na DPMNE ili na drzavata????дада

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:25

Војниците се потполно во право...само нека се изедначат со правата во демократскиот свет ( не велам со платите)...каде имаат пиетет конплазење оние кои стојат на браникот на суверенитетот на дрзавата...Овдека да не е полицијата????Па таа е партизирана..плазење.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:58

Животот го ризикуваат оние кои одат на мисии,додека другите кажав,освем метење и косење на трева друго ништо не им е во дневен распоред.И секако стража,ама не сите од нив,поради кои причини не сите од нив ќе знаеш доколку си бил во војска и си прочитал Правило на служба во АРМ,едно црвено тефтерче од А5 формат.

Aham...vo toa se sostoi postoenjeto na vooruzena snaga...crveno tefterche .
JAs mozam edno da ti posakam a toa e da se molish vojnicite da kosat treva cel zivot oti ako gi mobilizaraat za da si gi zarabotat parite togash kje bide mnooogu teshko za site ama poradi tvoite sebichni stavovi ne si vo moznost toa da go predvidish .
Vo interes na vistinata...sum bil vojska , voena policija i za vreme na "konfliktot" 13 meseci pochnuvakji od 17 mart 2001 bev aktiven vo redovna policija i za razlika od tebe jas znam kako izgleda da pukaat vo tebe i mnogu dobro mi e poznat zvukot na zrnoto .

Znachi da povtorime...neka zemaat deset pati povekje oti kakvi i da se nepismeni ili polupismeni spored amdnistratorot sepak se lugje , takovci , brakja itn. oni ne se statistika sekoj eden od niv e mnogi znachaen za nekogo A zivotot vredi mnogu povkje od trista evra .

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:14
Ај вака да речеме.

Ако не им чини нека напуштат од АРМ и нека најдат друга работа,милион посто сум сигурен дека има еден куп заинтересирани да ги заменат,а милијарда посто сум уште посигурен дека ни еден од сегашните професионалци нема да ја напушти службата и не е луд да го направи тоа.

Страшен е звукот на зрното Зен,посебно кога е блиску и праву фијууууу

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:16

Војската не може да апси и да работи директно под партијата и затоа е занемарена во Македонија???

Навистина за срамеење...Ете конечно некој збор кажа и нивниот врховен командант...ХОРХЕ...Но кој го тефтери него...Мислам воопшто...за жал....сршено%20срцесршено%20срцесршено%20срцесршено%20срцевонземјанин

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:17
E ova vekje mi se bendisuva...korporativen nachin na razmisluavnje "ako ne im se dopagja neka si zaminat , ima drugi zaintresirani "
Prashanjeto e koi se tie drugi i po sho se razlikuvaat od ovie ?

Hahaha....pravi fijuuu koga go gledash rambo na TV .

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:27
Хехехе,во кино Тетово така правеше зрното Зеннамигнување

Моето мислење е тоа Зен,и цитатот од почеток до крај стави го.

Се сложувам дека платите им се мали но само на војниците кои одат во мисии и треба да им се зголемат по враќањето од мисија,но кога потпишувале договор ги знаеле условите и сегашното бунење и користење на здруженијата на ветерани и слично во нивни цели е срамно од страна на професионалните војници.

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:36
Конечно медиумите обрнаа внимание малку и на војската иако оваа ситуација не е од вчера,АРМ опаѓа по сила и опременост од 2001 наваму.Ете веќе и генералите не можат да ќутат и почнаа да кажуваат какви се состојбите во АРМ.

Буџетот на АРМ секоја година се намалува за сметка на зголемувањето на буџетот на МВР и ,,железната дама,,(хи,%20хи...)годинава полицијата доби нови лесни пешадиски оружје,хеликоптери,се поднови со возила,со членови и т.н.

Од друга страна АРМ годинава доби само неколку џипови Ланд Ровер-Отокар.Се штеди на храна,на муниција,се шпекулира дека одамна плата немаат земено,хеликоптерите не летаат(колку е срамно да кажеме дека немаме пари за керозин-одете на некој српски воен форум да видите како се шегуваат на сметка на ова),одат во ветви излитени униформи најчесто составени од повеќе дела(кошула модел 96,пантолони модел 92)за потсмев се кога ќе отидат на вежба излитени и во различни униформи,користат оружје на минатиот век произведено од застава(полицијата од друга страна има Тавор Тар21 јуришни пушки)се на се катастрофа е ситуацијата.

Сваќам лудило во сите свери на нашава држава,ослабување на образование,здравство,економија-нејсе ќе рече човек тоа е-ама војска?Никој никаде не штеди на војската.Макијавели вика дека добриот владетел секогаш е во добри односи со војската-ама не верувам некој од нашите политичари да го читал макијавели. 
Грција на пример е во долг,економска криза,во дупка е скроз но ништо не скратија на војската,нити во луѓе нити во нарачки на опрема.За војската нема кризи.Предавство е ова што и се прави на АРМ.

Во вторникот бев во скопје на презентацијата по повод ден на АРМ,многу малку да се види,скоро ништо не извадиле,хеликоптерите не ги донесле керозин пошто немаат зошто далеку е петровец од стадионот градскинеединствено дечките од псо,пво,вп,врски и артилерија одлично се покажаа,поздрав до нив.

А фикс охридски менталитет(ак не ви чинит не идвајте)не чини,зошто навистина многу луѓе ја напуштаат службата а од друга страна никого не вработуваат,само 14 волци годинава.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:36
Доведи ја државата до колапс и условувај ги ( мислам воопштено) засегнатите за работа под секакви услови...Е тоа е она ...кој не сака отворени му се портите...границата...За срамење...А слобода може да има само оној кој што е егзистенцијално обезбеден..А вака купувај гласови, купувај живо месо..за фронтови на страна...купувај луѓе..а потоа и попувај им...од фотеља која не ја заслужуваш...За мене не е само демагогија туку невиден безобразлук и криминално однесување токму кон угнетените и обесправените...а такви ги има премногу...сршено%20срцесршено%20срцесршено%20срцесршено%20срце

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:40
Зајцеф тие 14 волци за неколку месеци ќе вредат колку една чета од обичните професионални војници кои служат само за одржување на касарните,тоа е факт.

-------------
неколку жолти ракии.

Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:41
300 и нешто евра , јадење пиење и пат све платено , плус за дома еден куп пакети со храна им даваат , по мое мислам дека ова е исполотизирано срање.

-------------
во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:43
Originally posted by монте кристо монте кристо напиша:

300 и нешто евра , јадење пиење и пат све платено , плус за дома еден куп пакети со храна им даваат , по мое мислам дека ова е исполотизирано срање.

Жив и здрав да си Монте Кристода од збор до збор вистина

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:45

Зајцеф тие 14 волци за неколку месеци ќе вредат колку една чета од обичните професионални војници кои служат само за одржување на касарните,тоа е факт.
Се едно,на годишно ниво армијата да вработи 14души е мизерно,немам информации но сигурен сум дека бројот на вработени во МВР е доста поголем.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:46
Со меѓусебни препукувања и навреди, нема да се развие конструктивна дискусија.
Прво ми се бендиса она од ЗЕН- Да даде господ војниците цел век да метат и косат трева и да садат цвекиња- ништо поубаво од мир, но за жал се покажа 2001 дека далеку сме ние од мир.
Второ- ме изненади изјавата на Фикс- ако не им чни нека си одат-има кој ќе ги заманеи
По ова логика, сите ние кои не сме задоволни со платите треба да си одиме оти на еден начин за сите има заменазбунетост
Но што правиме кога и “замените“ ке почне да бараат, ќе ги ротираме со “ново месо“. До кога? Додека не завршат?
Неодамна гледав една емисија за регрутирање млади луге за во Ирак- во Америка. Пуштиле на терен луге кои дословце ги ловеа младите по улици, им сервираа приказни кој се од музичарите, кошаркарите биле во војска, само да ги пролажат бидејки јавна тајна е дека ни Американците повеќе не сакаат да им ги враќаат децата во лимен сандак.
Факт е дека рибата смрди од главата.  Факт е дека нешто смрди и кај нас. Убав напис има Нова Македонија кој вреди да се прочита. Мене посебно ми падна во очи ова кое иако е надвор од темата вреди да се знае под чија команда одат “овие кои не се задоволни од платата“збунетост

http://www.time.mk/read/NONE/573e4f863f/index.html - Пушките не се за деца и точка

%20Сејдини ги имал сите ознаки?

Армијата реагираше и на објавената фотографија од која се гледа дека на левиот ракав од свечената униформа на заменик-началникот на Генералштабот, Насер Сејдини, го нема македонското знаме, кое го носеа сите други униформирани лица на завчерашната прослава во дворот на Генералштабот.

- Појаснуваме дека генералот Сејдини, како и сите припадници на АРМ, на униформата ги имаше сите ознаки на припадник на АРМ што се предвидени со прописите, така што причините и намерите за споменатиот,,пропуст“ му се познати само на новинарот на „Нова Македонија“ - рекоа од АРМ.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:48
Originally posted by монте кристо монте кристо напиша:

Добро но ние зборуваме за цела АРМ а не само за тие надвор кои се борат во Ирак и Авганистан.Тоа се шкорпионите и тие не се повеќе од 200 војници.Што е со останатите 8.000?Тие што остануваат овде,ни униформи немаат нови не пак друго.Колку да знаете АРМ имаше 6милиони за набавка на опрема за АРМ(мизерно споредено со буџетот на било која не африканска армија)сега се уште по малце.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 14:50
МВР не знае што да работи со себе.Видете ги само политичките памфлети во 90 тите години и она што се случува денес...Тогаш на сите ќе им биде јасно накаде одиме...Полициска држава??? Изгледа дека ќе да е така...Та тие сакаат да ја направат полицијата многукратно помоќна од АРМ.Не ќе да е на добро...како и многу други работи....Фалат уште СС трупи или Гестапо ...незнам што да кажам...ненене

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:01

Ај вака да речеме.

Ако не им чини нека напуштат од АРМ и нека најдат друга работа,милион посто сум сигурен дека има еден куп заинтересирани да ги заменат,а милијарда посто сум уште посигурен дека ни еден од сегашните професионалци нема да ја напушти службата и не е луд да го направи тоа.

Страшен е звукот на зрното Зен,посебно кога е блиску и праву фијууууу

Znachi zvukot na zrnoto e strashen? A od koja dalechina i kako bi go opishal Ti lichno zvukot na zrnoto?
Patem: a, kaso mirisa barurot? Daj opishi go toa i kazji na shto mirisa? No molam opisot da e so balistichki jazik i terminologija...........ili dobro  poshto ne ja znaesh balistikata i ne mozjesh da dadesh procenka za sputanjeto na zrnoto kazji soobichen narodski jazik i konechno da premineme na neshto struchno i da ja razvieme tema vo pravecot vo koj treba za da dojdeme do konechna kostatacija dalivojskata raboti vo teshki uslovi ili NE. A ne ti si se fatil za platite za koi isto davash paushalni izjavi jer ne znaesh kako se definira platata od samata nejzina osnova.
Ako toa go kazjesh togash prodolzjuvame.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:09
Ovaa vlast misli samo sama za sebe.
Vojska i ne i ni treba.Vprochem shto kje i e za samo nekolku meseci ushte kolku kje vladeat.
A, potoa neka mu ja misli onoj koj kje dojde na nivno mesto.
Demokratija vo birokratija nema.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:30
Јас тема на разговор не сум,моето мислење го кажав и завршив со тоа на темава.
среќа

-------------
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:46
No, temata sepak i ponatamu prodolzjuva.
Vojnicite mora da ja isteraat pravdata od prichina shto uslovite za rabota mora da im se podobrat platite da im se pokachat, ako sakame da imame sigurna istabilna drzjava.
Dobro e shto poleka se odkazjuvaat od postiranje onie koi nema shto i da postiraat.
Na red aktuelno vo MO i ARM e ,,Aktivnata Rezerva- koja sega broi 1500 rezervni; Voj., POF i OF.,, za koja isto tereba da se oddelata sredstva od budzjetot na drzjavata.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 16:59
....a, raboti li nekoj,...vo lesni uslovi?!збунетост

...osven onie shtoi narodot pameten ,...si gi izbral?изненадување

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 18:33

Vo prashanje se pripadnici na edistvenata institucija za ODBRANA na drzjavata.
Ne velam deka, osven politicharite i gazdite, nekoj raboti vo polesni uslovi.
No pripadnicite na ovaa institucija treba posebno da se tretiraat i normalno da bidat podobro plateni.

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 19:03

Е луге мои ако споредиме со војската  на некогашната ЈНА, нашиве од АРМ излегува дека се за жалење.тага

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 19:24
Сега парите одат за полицијата а за овие што ќе остане...И да се разбереме ...само платите не даваат целосен увид во состојбата во институциите...да

-------------

Датум на внесување: 19.Август.2010 во 20:02
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Е луге мои ако споредиме со војската  на некогашната ЈНА, нашиве од АРМ излегува дека се за жалење.тага

Shkolska,
ako vo 2000 godina ispolnuvav uslov za da ja soblecham uniformata (2000 godina e posledna godina vo koja se rachunashe i platata od JNA) kje zemav sega sigurno 45.000,oo denari najmalku. Sega za zjal zemam prosechno.

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2010 во 16:53
eve shto i drugite kazjuvaat na ova tema i poshiroko okolu finansiite vo ARM.....

Воениот буџет на дното
http://%20www.utrinski.com.mk/?ItemID=2404F25B00E2934EB58F23A0E9B2FAC4 -
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=2404F25B00E2934EB58F23A0E9B2FAC4 - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=2404F25B00E2934EB58F23A0E9B2FAC4

-------------

Постирано од: Архелај Први
Датум на внесување: 20.Август.2010 во 17:22

Од страна да гледаш и да кажуваш е многу лесно...војничката плата ти е 19000 денари...од тиа пари треба да одвоиш и за униформа, пошто никој од армојава не ти дава...јебига ќе си купиш од некој панаџур
Биди војник и дознај повеќе

Датум на внесување: 20.Август.2010 во 19:31
ne mi dava,..uniforma?!изненадување....i..."kapetanot" saka da mu dojdam ,...tip-top?!...збунетост

....ke mi se fati!!...pravo da ti kazam i toj i ,...site u "vrvot" na drzavata ,...ako e navistina taka,...изненадување

...hahahaha,газење%20од%20смеење..jas da sum si kupil unoiforma ,a?!изненадување..
..za nivnite "armiski" sili,...hahahahah,...dobar vic,...se nadevam deka ne e vistinit!не

-------------

Датум на внесување: 20.Август.2010 во 20:49
неОва за униформата е вистина?.Тоа не ми се верува па и кај нас да се случува.
Ако е така тоа е невидена глупост и катастрофално решение...Чувај боже..не.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2010 во 15:27

ne mi dava,..uniforma?!изненадување....i..."kapetanot" saka da mu dojdam ,...tip-top?!...збунетост

....ke mi se fati!!...pravo da ti kazam i toj i ,...site u "vrvot" na drzavata ,...ako e navistina taka,...изненадување

...hahahaha,газење%20од%20смеење..jas da sum si kupil unoiforma ,a?!изненадување..
..za nivnite "armiski" sili,...hahahahah,...dobar vic,...se nadevam deka ne e vistinit!не

Da bideme nachisto okolu uniformata, taa i za vremeto na JNA se kupuvashe,no se otplakjashe 24 meseci. Taka i tuka sega vo ARM kako i vo site ostanati zemji sorazni beneficii uniformata se kupuva. Mora da se kupuva, ednostavno preskapa e a cenata e vistinska nishto trgoski......nema nikakvi provizii, procenti i slichno.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2010 во 16:23
Во бивша Југославија војкската т.е.платениот дел имаше повисок стандард од милицијата и тоа подоста и не било проблем со униформата...денес не верувам дека е така..да

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2010 во 22:41
orlich-ot reche:
Mora da se kupuva, ednostavno preskapa e a cenata e vistinska nishto trgoski......nema nikakvi provizii, procenti i slichno.

preskapa e za edna drzava збунетост,...a, ne e skapa za ,...onie shto se zalat na niskite palti( so pravo i toa!)изненадување

..ne mozam da ja "fatam"  logikata ov shto go vka ,..orlichot?збунетост

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2010 во 23:13

orlich-ot reche:
Mora da se kupuva, ednostavno preskapa e a cenata e vistinska nishto trgoski......nema nikakvi provizii, procenti i slichno.

preskapa e za edna drzava збунетост,...a, ne e skapa za ,...onie shto se zalat na niskite palti( so pravo i toa!)изненадување

Е што е несфатливозбунетост 80% од даскалите за да ги разубават училниците низ годината од свои пари купуваат картони, хартии во бои, хартија за копирање, тонери, купишта фломастери кои наизгед се ефтини ама динарче по денарче ојдоа 50 тина до 100тина евра.
Јас ги разбирам овие наши војници кои нејќат да одат на работа подзакрпени и излитени како во Итар пејово време.

-------------

Датум на внесување: 21.Август.2010 во 23:40

orlich-ot reche:

Imajki vo obzir deka ex YU beshe drzjava so renome i standard a vo nea isto oblekata- uniformata za stareshinite vi JNA poshto vo tie uslovi samo stareshinite bea profesionalan vojska se plakjashe- shot e chudno vo ovaa drzjava na beda, socijala, siromashtija i glad uniformata se plakja. Samo radi sporedba i podartok i NATO i voskata na samite SAD  si ja plakjaat ravotnata i svechenata uniforma.

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 11:32
valjda e taka ,..k'o shto zborish!изненадување

...a, lichnoto oruzje?.
..i toa li go plakjaat?збунетост....ili ona so koe shto "pukaat" amerikancite po svetot?

..pa, i tvoive  "okupatori"....

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 16:34

valjda e taka ,..k'o shto zborish!изненадување

...a, lichnoto oruzje?.
..i toa li go plakjaat?збунетост....ili ona so koe shto "pukaat" amerikancite po svetot?

..pa, i tvoive  "okupatori"....

Malku odish nastrana od temata no ne e problem kje ti odgovoram:
- L/V, dodeka se vo sluzjba na Armijata ili MVR ili na niv propratni ili srodni sluzbi ne e nivno lichno toa e sluzjbeno i istoto imaat pravo da go nosat samo so dozvola izdadena od institucijata vo koja rabotat i toa samo koga se na sluzjba. Von sluzjbata mora da poseduva civilna dozvola za poseduvanje i nosenje na oruzje no ne onoa isto koe e izdadeno od sluzbata vo koja raboti. Znachi mora da ima svoe privatno oruzje koe so uredna dozvola izdadena od civilen organ vo sluchajov MVR.
Znachi: ona oruzje koe mu e izdadeno od sluzbata ne e lichno nego sluzbeno, vo nikoj sluchaj lichno.

Na krajot od rabotniot vek skoro site instituciite- pogotovo ex JNA im go poklonuvashe sluzjbenoto oruzje na svoite pripadnici no za istoto so uredniot dokument za davanje poklon na sluzbenoto oruzje liceto na koe mu e pokloneto morashe da izvadi civilna dozvola za poseduvanje i noenje.

-------------

Постирано од: d4 b3
Датум на внесување: 27.Септември.2010 во 22:16

Армискиот буџет клекна под новите вработувања
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=79BFF11EF080C84EA8844C028C3AFE5E">

koj so lev koj so desenизненадување

-------------
Go ahed be! Mejk maj dej!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk