Кои се причините за сообраќајните несреќи ?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22981
Датум на принтање: 12.Декември.2024 во 15:12 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кои се причините за сообраќајните несреќи ?
Постирано од: kultuzin
Наслов: Кои се причините за сообраќајните несреќи ?
Датум на внесување: 04.Август.2010 во 22:02
Четворица загинати во тешка сообраќајна несреќа кај Штип
Четири лица загинаа во тешка сообраќајна несреќа што денеска напладне се случила на пат во близина на Штип.....
http://sitel.com.mk/dnevnik/makedonija/chetvorica-zaginati-vo-teshka-soobrakajna-nesreka-kaj-shtip - Izvor
Svedoci sme na ogromniot broj na soobrakajki koi ni se slucuvat veke podolgo vreme.
Koi se vasite komentari vo vrska so ovaa pojava.
Ja otvaram ovaa tema na ovoj podforum bidejki kako i se vo ovaa drzava (za zal) i denesnata tragedija uspejaa so komentarite na A1 da ja ispolitiziraat i sekako da ja isplukat aktuelnata vlast kako edinstven krivec.
Vo prodolzenie del od komentarite koi pisani na A1 Online:
2. Cule од Stip на 04.08.2010 во 17:54 напиша:
Najbitno e spomenicite da se izgradat, a za avtopat ke pocekame
6. agron од gostivar на 04.08.2010 во 18:38 напиша:
zalosno!!!! socustvo da semejstvata na zaginatite.navistina mnogu zalosno.vladata neka gi popravi patistata , ne da se zanimava so gluposti so spomenici.patistata ni se kako vo avganistan bes znaci,asfaltot za nikade.neli nemat pari za patistata aza kradenje po 7 milioni,pa sto se tie pari nisto.ne znam gospod na pomoc neka ni bide na site
7. MITE од STIP на 04.08.2010 во 18:38 напиша:
zalno socustvo do semejstvata na zaginatite.patistata se strasni vo cela makedonija a nasiot nesmasen premier trosi pari za bikovi pa stvarnoe zalno
8. goko од gevgelija на 04.08.2010 во 19:00 напиша:
kakva strasna gletka neka nasata TAKANARECENA VLADA da gi popravi site patista vo makedonija kaj sto ima crna tocka a ne da bidat taka lugeto da ginat a oni samo so nivnite problemi se raspravaat a za narodot ne si klavat na akl i koga ke ima glasenje ke odat niz makedonija ke drzat govori ke vetuvaat se i sesto samo da bidat pretsedateli na makedonija i koga ke stanat glavni nikade gi nema neka im e stram
9. Josif од Skopje на 04.08.2010 во 19:43 напиша:
Neka napravat avtopat vo Istocna Makedonija vo sportivno vakvi tragedii ke se slucuvaat uste pocesto!
Sekako na kraj me interesira dali nekoj od vas go vozel po toj pat "сообраќајната несреќа што се случи денеска на магистралниот пат Штип-Велес меѓу селата Криви дол и Кадрифаково"?
|
Коментари:
Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 04.Август.2010 во 22:34
Патиштата. Невниманието на возачите. Алкохол чуда прави. Временски услови.
------------- What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 04.Август.2010 во 22:40
Сум го возел тој пат сто пати. Тесен е, брзо се вози, се престигнува безобразно, има непрегледни вертикални кривини (мислиш нема никој од другата страна, кога ќе се појави кола на сто метри пред тебе што била во дупка), кривините се со обратен нагиб, неколку незаштитени преоди преку пруга... Се на се, Бранко е крив за се!
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 04.Август.2010 во 22:44
Zalno vo sekoj slucaj.
Alkoholot i nevnimanieto mozebi se golem faktor vo seto ova..
No...
Da gledame od druga strana. Kolku nasite patista se bezbedni? Kade e patnata signalizacija? Koe nivo na bezbednost postoi? Pa mozes slobodno da izletas od pat poradi neispravnosta i da zavrsis vo nekoja dupka od 50 metri .
E da..i togas pricina za nesrekjata ke bide covecki faktor, zatoa sto tesko e da priznaes deka nesto ne cini. Tesko e da se popravat patista. Kolku crni tocki ima? Ima, ima. Dovolzno za izvoz za cela Istocna Evropa.
Sepak treba da se napravi nesto vo vrska so bezbednosta na patistata, a ne da se zamackuvaat ocite na zrtvite.
I izvinete za latinicava, nesto ne ja biva rabotata so mojot PC
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 07:44
mamamd напиша:
Под хитно да се преземе нешто на ова поле бидејки сме
многу малце на број да си дозволуваме и гинење на патиштата. Ми се
допаднаа согледувањата и анализите како народот ни оди к*рбан. А факт е
дека за ова требаат малку пари, стручни лица имаме. http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=730101016588&id=12&prilog=0&setIzdanie=22047 - Црни
точки - многу најавено, малку сработено
Во Македонија
постојат
169 црни точки идентификувани уште во 2005 година, но нема нови
истражувања последните
пет години, нема законска рамка што ги дефинира, ниту пак јасно
дефиниран
начин како
да се санираатИ не е ова критика (само сугестија) бидејки
треба да се врати она што било добро - Не
постои соодветна законска рамка што ги дефинира црните точки, а
уште помалку истите се елиминираат. Претходниот закон што се смени во
2005, црните точки ги дефинираше и постоеше сообраќаен знак за нив,
триаголник со црна точка внатре во него - објасни професорот
Димитровски. И формираното треба да си ја сработи работата
под хитно Владата формираше национално
координативно тело за безбедност на
патиштата во кое членуваат двајца потпретседатели на Владата и пет
министри, меѓутоа оттаму засега нема никаква конкретна акција или
иницијатива за решавање на овој клучен проблем.
|
Минатиот пат го ставив ова како предлог до владата за ургенно решавање,
денеска мислам дека овој проблем бара уште по ургентно решавање,
-------------
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 12:04
Не се само субјективните причини (невнимание, алкохолизираност...) во прашање, факт е дека патиштата ни се катастрофа и факт е дека скоро ништо не се вложува во нив, нема ни збор за санирање на црните дупки, кратерите кои зјаат по патиштата и поправање на критичните делници кои однесоа толку животи.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 12:28
Пред се највиновни се самите учесници во сообрќајот, нивното (не)внимание и секако почитувањето на сообраќајните правила и прописи ... при било која трагедија, нормално е да се осеќа гнев и тревога, но за се‘ да се плука по некој друг е претерано...
-луѓе сте излегле на улица -сте виделе ли како возат нашиве „рели“ возачи
се знае колкава е максимално дозволената брзина за на нашиве патишта и што е пожалосно се знае колку ние ја почитуваме ...
сочувство за семејствата на загинатите... но во сообраќајот се знае колку и да внимаваш, доволно е некој друг да невнимава па да се случи нешо...
за патиштата да... никакви се, се согласувам, но зар по автопатите низ Германија (на пр.) не се случуваат сообраќајки, зар навистина патот е крив за било која сообраќајка
А за коментариве на А1, веќе ништо не ме чуди, за нив се знае секогаш владава е крива, и било каков коментар за то е излишен
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 12:50
Barem ovoj pat kolku sto jas znam e vo dobra sostojba, bez udarni dupki i crni tocki. Patistata ni se losi no za zal mislam deka vo najgolem broj od soobrakjakite coveckiot faktor e pricina. Samo ovaa godina se slucija nekolku soobrakajki na avtopatot kon Gevgelija sto e dokaz deka i Avtopatite ne se garancija za sigurnost.
No mene mnogu poveke me zagrizuva politickata nota koja se naveduva kako pricina za ovie soobrakjajki.
Fakt e isto deka naednas nemozat da se popravat site patista vo Makedonija. Fakte isto taka deka premalku se vlozuva , no isto taka e fakt deka so parite sto se investiraa vo spomenicite nemoze site nedostatoci na ovaa drzava da se popravat. Opozicijata so tie pari ke go oprava zemjodelstvoto, ke gi spasuva mlekarite, ke gradi patista, ke im pomaga na stecajcite, ke go sredi statusot na branitelite i taka do beskraj... Za zal onie sto gi podrzuvat slepo veruvaat vo toa...
Kolku za informacija mislam deka 1 km avto pat kosta okolu 1,5 milioni evra. Pa taka od spomenicite moze da se napravi maksimalno 10 km avtopat so koj neveruvam deka ke se sredat problemite vo infrastrukturata.
Ona sto vo momentot moze i treba vednas da se napravi e patnata signalizacija toa ne kosta mnogu a mislam deka ke go namali brojot na nesrekite.
Isto taka mislam deka i policijata treba da bide mnogu postroga a kaznite porigorozni osobeno za brzo vozenje i vozenje vo alkoholizirana sostojba.
Za primer drugar eden vo Germanija go fatija vo alkoholizirana sostojba, kaznata mu e okolu 1500 evra so se sud i slicni troskovi plus 9 meseca bez vozacka.
|
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 13:04
Sunny напиша:
А за коментариве на А1, веќе ништо не ме чуди, за нив се знае секогаш владава е крива, и било каков коментар за то е излишен
|
Коментарот не е од А1 од Нова Македонија и воопшто нема политичка конотација (барем јас не ја најдов) напротив многу јасно стои како било регулирано и како треба. Владата својот дел го завршила-формирала комисија која не си ја завршила работата (можеби функционерите кои се делегирани да се и од опозицијата) И токму и твоите забелешки се (можеби несвесно) се упатени токму до (индиректно) до владата бидејки непочитувањето на законските норми го санкционира владата (преку МВР-сообраќајната полиција). За местото каде е последната сообраќајка за жал има многу сообраќајки токму заради тоа што станува збор за рамнина во која се вози малку побрзо а патот е двосмерен. Цела Источна македонија се движи по тој пат и замислете дека нема ни 2 сообраќајни ленти во еден правец (нема автопат).
-------------
|
Постирано од: lilica
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 14:43
Причините се во АВТОШКОЛИТЕ!!!!!........Слаби инструктори, ниски критериуми при полагање за возачка, корумпирана комисија, подмитлива сообрсќајна полиција.............а и при регистрација на возилата , подмити ги лугето и ........старата кола која е за на отпад, може да ја возиш.........и да се утепаш.
Наше секојдневие!
------------- Кој бара ќе најде.
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 14:53
Можеби нема да се сложите со мене...но...мислам дека не си во право lilica.
Автошколите се можеби САМО една од причините (заедно со инструкторите), но не и единствена причина (или главна причина за несреќите).
И тоа денес. Порано не. А во голем дел од несреќите возачи се токму лицата што имаат земено возачка дозвола пред ваквиот систем на работа. Немој само да ми кажете дека исто се полагало пред 15 години и сега
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:00
Сето горе споменато држи вода, и полагање за пари а не знаење, слаби и криминално лоши патишта, неисправни возила...слаба контрола на техничката исправност...
------------- СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:29
За жал причините ќе останат тајна на злата судбина за овие млади животи...Сочуство на најблиските
Искрено не знам која е целта на новинарството кај нас
кога еминентно е дека е составено од полтрончиња кои
љубат да својата задница ја насликаат од другата страна
на бироата од политичките моќници...Жално е да една лична тагедија
биде искористена за било каков маркетинг,а
конкретно политичкиов веќе стана дегутантен...
Факт е дека патниот правец Велес-Штип станува се поопасен.
Слухот на и едните и другите дебелокожци за општо целата
инфраструктура и не би ја коментриал...
Првично самата сообраќајка не се има случено на тие критични
места но на еден прегледен дел од патот,помеѓу селата Кадрифаково и Криви Дол.
Па драги шофери само би ви препорачал...нека моќта на вашиот
автомобил не биде причина за нечија несреќа...Возете совесно!!!
|
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:38
Орка напиша:
За жал причините ќе останат тајна на злата судбина за овие млади животи...Сочуство на најблиските
Искрено не знам која е целта на новинарството кај нас
кога еминентно е дека е составено од полтрончиња кои
љубат да својата задница ја насликаат од другата страна
на бироата од политичките моќници...Жално е да една лична тагедија
биде искористена за било каков маркетинг,а
конкретно политичкиов веќе стана дегутантен...
Факт е дека патниот правец Велес-Штип станува се поопасен.
Слухот на и едните и другите дебелокожци за општо целата
инфраструктура и не би ја коментриал...
Првично самата сообраќајка не се има случено на тие критични
места но на еден прегледен дел од патот,помеѓу селата Кадрифаково и Криви Дол.
Па драги шофери само би ви препорачал...нека моќта на вашиот
автомобил не биде причина за нечија несреќа...Возете совесно!!!
|
Каква врска имаат новинарите со сообраќајката освен што ја информираат јавноста. Написот кој јас го цитирав и со кој во целост се согласувам бидејки МОРА да се одбележат црните точки и да се знае. Се согласувам дека за оваа сообраќајка нема кривци-има човечка судбина. Слушнав денеска на вести дека во Штип е прогласена тродневна жалост бидејки еден од погинатите е спортист останува само да им се изрази сочуство на семејствата и ова да биде апел за внимателно возење бидејки премногу данок во животи - земаат нашите патишта
-------------
|
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:44
Пишувајќи го ова не мислев на твојот пост
Но ако го прочиташ и првиот пост реакциите кои се наведени и се од одредена телевизија...
|
Датум на внесување: 05.Август.2010 во 15:50
Постирано од: brza
Датум на внесување: 06.Август.2010 во 01:45
mene mi e zla samo za nevinite,..vo sekoja nesrekja,...a , ne i za onie koishto izigravaat fangjo...i sl...
najbolje bi bilo,..takvite da se opnat u nekoe drvo,
...samo , pak ,..shteta za ...avtomobilot!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 06.Август.2010 во 08:54
Интересно резонирање (затоа и почнав од назад на написот) http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=83300D45283EA849B58C3FB1E39D8434 - Полицијата
ем казнува ем суди Во Министерството за внатрешни работи велат дека станува збор за пропуст
на полицаецот што ја пишувал казната.
„Во барањето не треба да
се прејудуцура вина. Веројатно, станува збор за пропуст“, објаснуваат во
МВР и велат дека во иднина ќе внимаваат да не се повтори ваквиот
пропуст. Значи, тоа што фиљан чоек поминал на пешачки, тоа што според него „Во поканата од Судот е наведено и барањето од полицијата да ми биде
одземена дозволата, бидејќи штом сум ја платил казната - значи сум ја
признал вината“, продолжува скопјанецот. Тој негодува затоа што како што
тврди, ја платил казната од прагматични причини за да спаси некое евро,
а не, бидејќи ја признава вината. И сега по логика на нештата (кај ама ич според изјавава не се подзамислил зошто поминал на пешачки и што к*ртулил оти веднаш не му ја зеле дозволата ) и оној кој украл и оној кој убил човек и оној...и оној...чим признае кривично дело ќе рачуна на намалувае казна Е сега што никој не може да потврди дали или нема да го повтори делото не е важно. Важно е што згреши полицијата, а после ко ќе читаме за многубројни жртви од токму тоа не земање на дозволата пак ќе ја кривиме полицијата- оти де не внимавала на сугерирањето во одлуката (слабо јазично изразување).
-------------
|
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 06.Август.2010 во 11:17
Патот Велес -Штип многу подобро личи одколку што е, многу е опасен за возење, кој возел знае.
------------- СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
Датум на внесување: 07.Август.2010 во 11:47
a shto mu fali pa?..."chist" , pregleden ,..so ponekoja blaga krivina,...edino shto e potesen,..ama , koga ima lugje koi zbesnuvaat zad volan,. ..i na aerodromska pista da gi pushtish takvite,..frontalni udari pak ke se sluchuvaat,..
...i kako shto rekov,...edino gi zalam samo nevinite koishto si ginat poradi takvite "virtuozni" idioti.
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 07.Август.2010 во 17:37
Во 9 од 10 случаи на сообраќајни несреќи кај нас...причината секојпат е НЕПОЧИТУВАЊЕ на Законот..или општо кажано Правилата за Возење (тие се интернационални прописи..и секој нов возач според нив и ја добива дозволата за возење на соодветната категорија) ....но и состојбата на (авто)патиштата и пропратната инфраструктура (знаци , семафори , обележени премини и друго)...каде што се одвива сообраќајот.
Во (само) 1 од 10 случаи , причина е во самото возило...поради нестручно и нередовно (во квалификуван и овластен сервис) одржување на автомобилот...!?
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Постирано од: Генерал Митре
Датум на внесување: 07.Август.2010 во 23:31
Има многу причини за сообраќајни несреќи и не можеме само владата да ја кривиме за тоа.Еве ти линк и види една од баналните причини за сообраќајни несреќи.
http://nevozipijan.herobo.com/ - Не Вози Пијан
http://nevozipijan.herobo.com/ -
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 08.Август.2010 во 09:04
lilica напиша:
Причините се во АВТОШКОЛИТЕ!!!!!........Слаби инструктори, ниски критериуми при полагање за возачка, корумпирана комисија, подмитлива сообрсќајна полиција.............а и при регистрација на возилата , подмити ги лугето и ........старата кола која е за на отпад, може да ја возиш.........и да се утепаш.
Наше секојдневие! |
------------- Homo homini lupus est...
|
Датум на внесување: 08.Август.2010 во 21:27
Генерал Митре напиша:
Има многу причини за сообраќајни несреќи и не можеме само владата да ја кривиме за тоа.Еве ти линк и види една од баналните причини за сообраќајни несреќи.
http://nevozipijan.herobo.com/ - Не Вози Пијан
http://nevozipijan.herobo.com/ -
|
Млади деца, тазе возачи возат “мечки“ кои не можат да ги контролираат ни со мала брзина а камоли кога летаат по патиштата. Затоа најчесто страдаат невини луѓе кои судбина им била да се најдат во тоа време на патот. Точо дека и заради пијанство, а најмногу и заради лошите патишта- ко сито се ...дупка до дупка, крпеница до крпеница
-------------
|
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 08:04
Како и да е, очигледно е дека ПРОБЛЕМОТ е голем и за него веќе се размислува. Убава статија во дневник со бајаги “проблеми на сообраќајките“
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=34AE1B3A9D74FB40A0D594DC9F71DF30"> http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=34AE1B3A9D74FB40A0D594DC9F71DF30 - Мало
невнимание вози во смрт
-------------
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 10:09
Убава статија,ама кој да извлече поука од неа....невнимание и отсуство на сообраќајна култура се примарни причини за сообраќајни несреќи,за жал.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 12:33
novace напиша:
Во 9 од 10 случаи на сообраќајни несреќи кај нас...причината секојпат е НЕПОЧИТУВАЊЕ на Законот..или општо кажано Правилата за Возење (тие се интернационални прописи..и секој нов возач според нив и ја добива дозволата за возење на соодветната категорија) ....но и состојбата на (авто)патиштата и пропратната инфраструктура (знаци , семафори , обележени премини и друго)...каде што се одвива сообраќајот.
Во (само) 1 од 10 случаи , причина е во самото возило...поради нестручно и нередовно (во квалификуван и овластен сервис) одржување на автомобилот...!?
|
Во контекст на горекажаното оди и написот во Нова Македонија
http://www.time.mk/read/c0e8d99670/25ff7a7e65/index.html - Малку
повеќе внимание, многу помалку незгоди
http://www.time.mk/read/c0e8d99670/25ff7a7e65/index.html">
Лошите
патишта во државава се причина за само две незгоди годинава, другите
паѓаат на совеста на возачите, кои имаат „тешка нога“, зборуваат на
телефон или воопшто не обрнуваат внимание на патот ...
-------------
|
Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 13:38
МОЕТО МИСЛЕЊЕ :
1. Тотална некултура во сообраќајот , ненавремено давање на сигнализација , безобразно претекнување тотална некултира
2.Катастрофалната состојба на патиштата - дали треба да обраѓаме внимание на патот или со пилотски маневри да ги избегаваме кратерите, “пистите за полетување“ и камењата од одроните и што ти не знам таму
------------- во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 13:50
S'e e prichina za nesrekjite, apsolutno s'e osven chovekot.
Toj e bezgreshen.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Diogen
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 02:48
Една и единствена причина за сообраќајка е - возачот.
Бадијала се изговорите дека патиштата не чинат, необележани делови и слични смешни изговори. Со мнооогу километри извозени досега, сеуште се водам по основното правило во сообрачајот - прилагодување на возењето според условите на патот. Второ правило, ако се осеќам уморен или многу нервозен, прво ќе „искулирам“ па седнувам зад волан.
И најбитната работа што ја научив уште пред да земам возачка- Максимално внимание и кога имаш предност,оти тука најлесно се страда. Не ми беше јасно ова пред да почнам да возам, ама кога ќе влезеш во нашиот сообраќај, све ти се избиструва.
За жал, сведоци сме на тотална некултура и непочитување на сообраќајните прописи и затоа е оваа црна статистика. Се надевам дека со пуштањето на камерите низ Скопје, малку од малку ќе се подобри ситуацијата.....
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 10:28
Diogen напиша:
Една и единствена причина за сообраќајка е - возачот.
Бадијала се изговорите дека патиштата не чинат, необележани делови и слични смешни изговори. Со мнооогу километри извозени досега, сеуште се водам по основното правило во сообрачајот - прилагодување на возењето според условите на патот. Второ правило, ако се осеќам уморен или многу нервозен, прво ќе „искулирам“ па седнувам зад волан.
И најбитната работа што ја научив уште пред да земам возачка- Максимално внимание и кога имаш предност,оти тука најлесно се страда. Не ми беше јасно ова пред да почнам да возам, ама кога ќе влезеш во нашиот сообраќај, све ти се избиструва.
За жал, сведоци сме на тотална некултура и непочитување на сообраќајните прописи и затоа е оваа црна статистика. Се надевам дека со пуштањето на камерите низ Скопје, малку од малку ќе се подобри ситуацијата..... |
А дека е така http://www.youtube.com/watch?v=x9gjii1Kfm8 - еве
|
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 14:14
dabome!....i koga mi e zeleno,...sepak , pak gledam levo-desno....da ne me potkachi sluchajno nekoja budala , koja shto ide na negovo crveno!
...i kako peshak!....togash peshacite i najmnogu stradaat,...
zatoa shto si mislat deka , ako mu e zeleno,...toj ima pravo,...a
...a, zaborava deka ,..site se posilni od nego vo,...soobrakjajot...
|
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 20:36
Овој пат најмалце еднаш годишно го возам...но за само три недели
волку инциденти стварно алармантно е...
Еден од поголемите проблеми одсекогаш периодов било одвивањето
на земјоделските работи.На пат со толку црни точки не ретко излегувал
трактор пред мене или некоја влечна кола,патем истото и во пределот кај Росоман
годинава убаво му се залепив на недоволно осветлен трактор
во 4 насабајле....џабе не рекле рибари-будали па и ќе гледам
да ги откачувам за такви екск*рзии колегите
Но еве што тоа се случи за за само една недела
http://www.sitel.com.mk/video/makedonija/pregazeno-stado-ovci-vo-shtipsko - 11.08.2010
http://sitel.com.mk/video/makedonija/povtorno-nastrada-stado-ovci-vo-soobrakajna-nesreka - 16.08.2010
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 19:25
Едно лице на 30 години го загуби животот, а двајца се тешко
повредени во сообраќајна несреќа која пред 19.00 часот се случи во
Охрид. Според првичните информации до несреќата дошло кога мопед скутер на кој се возеле три лица удрил во товарен камион. Повредите за патниците на скутерот биле фатални, возачот на тешкото товарно возило поминал без повреди. Во тек е увид на местото на несреќата и причините за неа дополнително ќе се утврдуваат. http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=126471
Tri lica na skuter????
|
Постирано од: fichot
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 19:28
Катастрофа ни се патиштата, за културата да не прајме муабет. Затоа очите не 2, не 4, туку 16 треба чоек да си ги отвори.
Крајно време е да се доврши автопатот до Гевгелија. А и да се санира со нов слој на асфалт, не само со крпење. Пола знаци се или искрадени или сокриени во грмушки. Ко низ нива да вози чоек, 90 не си да возиш камо ли 120 или повеќе.
А дека ова не се може со 10-20 миљони од споменици - да, ама со 200-300 миљони од целиот „неопходен“ СК2014 и тоа како може(ше).
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 19:58
kultuzin напиша:
Tri lica na skuter???? |
Ne bre, liugjeto ne se krivi, tuku skuterot oti mozhe da sobere trojca.
Nikoj ne ni e kriv, tuku nie samite... kriv ni e nashiot nepopravliv balkanski mentalitet po koj stanavme poznati vo svetov. Kaj mene, ako lugjeto pochnat da se odnesuvaat nerazumno, inaetchijski, shovinstichki i egoistichki, velat deka toa e "balkanizacija". Da, zborot "balkanizacija" postoi kako oficijalen termin za oznachuvanje chovechko odnesuvanje i mentalitet.
Pred dve godini bev vo Makedonija i minav nekolku dena vo Negotino. Onoa shto vednash mi padna vo ochi e deka niz gradot letaa skuteri vozeni od 10-12 godishni deca. Chesto pati so po edno ili dve pomali deca kacheni od napred i od zadi. Ne mozhav da si veruvam na ochite! Koga im svrtiv vnimanie na lugjeto ovie mavnuvaa so racete velejkji deka toa ne e nishto strashno, deka nema mnogu vozila po ulicite i deka decata znaele kako da vozat.
Bog da chuva!
I koga spomnuvav deka ima milicija koja kje gi sopre decava i kje gi konfiskuva mopedite, site mi se smeeja tvrdejki deka toa nema nikogash da se sluchi bidejki vo maloto Negotino site se poznavaat i milicajcite ne samo shto nema da gi soprat decata, tuku nema na pamet da im padne da konfiskuvaat bilo chij moped.
Dva pati Bog da chuva!
Ne se krivi lugjeto, tuku Bog e kriv shto ne gi chuva dovolno dobro.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 20:06
samo dva?....milion pati ,..bog da chuva...e malku za toa shto tuka se pravi!
...inache,.. so"furusistichkono" skopje,...ako se ostaveshe da si bide kakvo shto e...i ne moze da se napravi bogznae shto kaj infrastrukturata vo zemjata, ama ,..barem ke mozeshe da se kaze deka ete,..i se pravi,...kolku shto ni e chergata,...
....inache,..shoferot na kamionot e ziher kriv,.
..koj gjavol nashol kamion da mi vozi bash tamu,..i bash vo toa vreme?!
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 22:39
Deka sme mnogu cuden narod pokazuvat i komentarite po razni mediumi a vo odnos na soobrakajkite.
Pred nekoe vreme koga policijata pocna zacesteno da kaznuva,privrzanicite na opozicijata nagolemo ja kritiziraa vladata deka kaznuvala so cel da go napolni ispraznetiot budjet (iako toa e vo najmala raka naucna fantastika isto kako i muabetite deka so parite za skulpturite i spomenicite moze da se podobri infrastrukturata), sega istite go kritiziraat mvr zosto nedovolno go kontrolira soobrakajot.
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 22:48
kultuzin напиша:
Deka sme mnogu cuden narod pokazuvat i komentarite po razni mediumi a vo odnos na soobrakajkite.
Pred nekoe vreme koga policijata pocna zacesteno da kaznuva,privrzanicite na opozicijata nagolemo ja kritiziraa vladata deka kaznuvala so cel da go napolni ispraznetiot budjet (iako toa e vo najmala raka naucna fantastika isto kako i muabetite deka so parite za skulpturite i spomenicite moze da se podobri infrastrukturata), sega istite go kritiziraat mvr zosto nedovolno go kontrolira soobrakajot. |
...ima kontroli i....kontroli,...
...kontroli na toa koga trojca na motor se vozat i ili osum dush\i u kola za ...pet... .kontrola na brzina na vozenje,...ama , stvarno tamu kaj shto ima opasnost od prebrzo vozenje,...a, ne na prav pat,...skrien zad nekoe drvo,..da lovish brzi "nesrekjnici'.............
...a , ne kontroli rutinski,...da te dupi poradi nekoi trivijalni raboti,...samo kolku da se kaze deka neshto rabotele,...
... pola grchka da ja pominesh ,...nema da sretnesh neshto takvo, ...rutinska kontrola,...osven ako neshto ne zgreshish...togash mameto ke ti go onadat...
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 23:40
Rutinska kontrola? Toa znachi dodeka dodeka ti se brzash nekade po rabota policijata mozhe da te zastane, onaka od rutina, za da ti gi pregleduva dokumentite, ispravnosta na voziloto, dali vozish pod dejstvo na alkohol i t.n. odzemajki ti go dragocenoto vreme za da trenira strogokja, neli???
Bog da chuva!
Policijata treba da sopre vozach samo ako ovoj napravi prekrshok ili e ochigledno deka vozi neispravno vozilo (ne mu rabotat sijalici, migavci, izlaga premnugu chad od izduvnata cevka, izedeni gumi...) ili pijano i prebrzo vozenje, a ne zatoa shto PRETPOSTAVUVA deka mozhebi vozachot pravi nekakov prekrshok. Mora da postoi prichina zoshto slobodniot gragjanin e sopran od chuvarite na drzhavniot red i bezbednost, a ne toa da se pravi poradi nekoi pretpostavki, somnenija ili pravenje kjejfovi. Policaecot MORA da objasni poradi koja prichina go soprel vozachot. Rutiunsko sopiranje ne e nikava prichina.
Vo zemjata vo koja zhiveam ako nekoj policaec me sopre bez prichina i mi reche deka toa ne go pravi poradi nekoj moj prekrshok, tuku onaka od rutina, kje go dadam na sud! Ne mozhe toj da si igra majtap so mene kako sloboden gragjanin i da si ja prakticira svojata sila od kjejf, da me sopira pretpostavuvajkji deka sum greshen, bez da mu dadam nikakva prichina za toa!
|
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 23:58
Messenger напиша:
Rutinska kontrola? Toa znachi dodeka dodeka ti se brzash nekade po rabota policijata mozhe da te zastane, onaka od rutina, za da ti gi pregleduva dokumentite, ispravnosta na voziloto, dali vozish pod dejstvo na alkohol i t.n. odzemajki ti go dragocenoto vreme za da trenira strogokja, neli???
Bog da chuva!
Policijata treba da sopre vozach samo ako ovoj napravi prekrshok ili e ochigledno deka vozi neispravno vozilo (ne mu rabotat sijalici, migavci, izlaga premnugu chad od izduvnata cevka, izedeni gumi...) ili pijano i prebrzo vozenje, a ne zatoa shto PRETPOSTAVUVA ............
Vo zemjata vo koja zhiveam ako nekoj policaec me sopre bez prichina i mi reche deka toa ne go pravi poradi nekoj moj prekrshok, tuku onaka od rutina, kje go dadam na sud! Ne mozhe toj da si igra majtap so mene kako sloboden gragjanin i da si ja prakticira svojata sila od kjejf, da me sopira pretpostavuvajkji deka sum greshen, bez da mu dadam nikakva prichina za toa! | ...bash taka!...
...mene me mrzeshe se da nabrojuvam ,...ama , sosema "pogodi"
a, za na sud,...aahahahahaa,..ne me smej be....
...tuka shpartaat bescelno so onie nivni ,..americhki krajzleri,...i i od dosada gi maltretiraat site vozachi,..koga ke im tekne,...
ne veruvam deka nekogash ..."zbrkale" nekoj,...shto zel da im pobegne na,...milicajskite "dembeli"...
|
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 01:14
kultuzin напиша:
Deka sme mnogu cuden narod pokazuvat i komentarite po razni mediumi a vo odnos na soobrakajkite. Pred nekoe vreme koga policijata pocna zacesteno da kaznuva,privrzanicite na opozicijata nagolemo ja kritiziraa vladata deka kaznuvala so cel da go napolni ispraznetiot budjet (iako toa e vo najmala raka naucna fantastika isto kako i muabetite deka so parite za skulpturite i spomenicite moze da se podobri infrastrukturata), sega istite go kritiziraat mvr zosto nedovolno go kontrolira soobrakajot. |
Казнувањето е само еден мал дел од мерките што може да се преземат за подобрување на безбедноста во сообраќајот....и факт е дека се претерува со казни за ситници а се пропуштаат прекршоци, оние кои доведуваат до загрозување на општата безбедност...
Инаку МВР може да влијае на подобрување на безбедноста (освен казнувањето) и со издавање на опомени на прекршителите, задолжителни посети на предавање (како порано), поставување на фиксни радари (скриени), фотографски ќелии на семафорите и уште еден куп други мерки кои се практикуваат по светот....
Во ова време на напредна технологија, полицајците уште немаат поврзаност со централниот компјутерски систем на МВР од своите возила, иако со парите што се потрошени за вградување на GPS во возилата, можеше тоа да се направи, бидејќи е многу поважно тоа...
Полицаец на терен нема никаква можност набрзина да провери дали лицето кое го запрел или кое сторило прекршок, е редовен прекршител, дали има забрана за управување со моторно возило, дали воопшто има возачка дозвола....сето тоа мора да го прави по радиостаница, при што се губи ужасно многу време и често доаѓа до несакани реакции (оправдани) ....
Значи....казните не се единствената мерка ама затоа се најдоходовни....
------------- Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 01:59
сообраќајќи има затоа што мене ме казнуваат што сум немал зимска опрема во лето, а некој таму на пијано пробува да ги прекрши сите сообраќајни правила и да си ги собори сопствените рекорди
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 02:02
zabegan напиша:
сообраќајќи има затоа што мене ме казнуваат што сум немал зимска опрема во лето, а некој таму на пијано пробува да ги прекрши сите сообраќајни правила и да си ги собори сопствените рекорди |
Баш на тоа и мислев кога реков : ....и факт е дека се претерува со казни за ситници а се пропуштаат прекршоци, оние кои доведуваат до загрозување на општата безбедност...
Ќе ти пишат казна ако заборавиш да пуштиш светло...а по булеварине секоја вечер има мото-трки , каде што идиоти шибаат над 200 на час...
|
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 15:29
Што и да се причините, секојдневно млади луѓе одат к*рбан
http://www.time.mk/read/f0a6cb497d/2accc89a52/index.html - Двајца
загинати во сообраќајка во Охрид
-------------
|
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 15:36
Искрено, во многу нешта правиме исклучоци од другите,на наша штета. Еве една интересна анализа за ситуацијата по нашите патишта
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=818101032571&id=12&prilog=0&setIzdanie=22062 - Шлепери
секој викенд го парализираат сообраќајниот крвоток
|
|
Македонија е единствената земја во Европа што смета дека нема
потреба од какви било ограничувања на движењето на тешките товарни
возила за време на викендите, кога сообраќајниот крвоток и без камионите
се одвива отежнато поради наплив на возила кон туристичките центри. | И пази сега Закон за ограничување на движењето на товарните возила постоел во
поранешна СФРЈ, а Македонија како дел од заедницата, меѓу другите, ја
наследила оваа законска норматива, која била во функција до 1995 година,
кога и била укината. Тогаш бил донесен нов закон за сообраќај на
патиштата, во кој не биле пренесени забраните за транзит на камионите во
одреден период од годината. Кој беше на власт 95 Кој беше паметен па ги укинуваше корисни закони
-------------
|
Датум на внесување: 18.Август.2010 во 17:07
ehh,.. .kako nema da vozat,..shleperi,...koga tie najmnogu plakjaat,..patarina,...
....koga plakjaat mislam ,...
...mislamm ,,..koga ...navistina...... plakjaat....
|
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 03:05
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 13:45
Токму она што го кажаа сите претходно- непочитувањето на прописите го зема својот данок, но покрај прекршителот најчесто страда и некој друг. Читајки ги тие језиви вести, такаречи катадневно човек се прашува што е тоа што ги тера да го прават она што го прават Денешниов ден започнал со уште една несреќа во која животот го изгубиле две млади лица. Полицијата подоцна ќе дала податоци за причините за несреќата.
http://www.time.mk/read/1a877323a7/e90dc4fc23/index.html - Двајца
загинати во сообраќајна несреќа во Скопје
-------------
|
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 15:05
Двајца загинати во сообраќајна несреќа во Скопје
http://a1.com.mk/vesti/novinar-email.asp?NovinarID=98&VestID=126512 - Катерина Гетева
|
http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=126512#komentari - Коментари (1)
|
|
|
19.08.2010 14:46
Силен
удар во бетонски рабник од коловозот, излетување од патот, а потоа
директен судар во киоск -кобно заврши утрината животот на 26-годишниот
Никола Димов и 23-годишниот Владимир Малев во скопски Аеродром. Околу 6 часот Димов со автомобил хјундаи возел од Железничката станица кон населбата Аеродром, во возилото бил и Малев. Најверојатно
поради големата брзина со која се движеле, возачот не успеал да влезе
во свиокот на булеварот за да продолжат по коловозната лента, со
предниот дел на автомобилот удрил во бетонскиот рабник се одбил, а од
големата брзина излетал и завршил во киоск. http://a1.com.mk/vesti/default.aspx?vestID=126512
Ovoj Bulevar kolku sto znam e vo odlicna sostojba, dovolno e sirok i tn. No sepak za nas toa neznaci bezbedna soobrakajnica ,tuku pista za trki... Taka e i so avtopatot prema Tetovo , taka e i so Bulevarot partizanski odredi...
Definitivno policijata treba da prevzeme nesto... Apsolutno se soglasuvam so pogornite komentari koi velat deka na policijata i trebat poveke radari i kameri no potrebna e i pogolema policiska prisutnost... Povrzuvanje so centralna banka na podatoci (iako jas dosega mislev deka takvo nesto postoi) i najvazno od se zaostruvanje na kaznite i toa ne samo paricno tuku i vo vid na odzemanje na dozvola i slicno...
|
Датум на внесување: 19.Август.2010 во 17:17
kakvi kameri be?...toa samo vo ,..kulturni i efikasni zemji,...tuka nema dolgo da "odi" slichno neshto...
ili, prisustvo na policija?!...pa, taa e i vishe nego rpisutna ,..samo shto ne si ja vrshi rabotata kako shto treba,...
...osven shto znaat rutinski da maltretiraat ,..nemaat pojma od ...efikasnost...
...a, ovoj ,...vo utro vikaat ,a?...
...se lkladam deka bil i ...trezen k'o novorodenche,..i deka ne ni bil svesen deka e taka...
|
Датум на внесување: 29.Август.2010 во 00:41
http://www.youtube.com/watch?v=QC3mrx7Fkn8&NR=1 - И терба ли после човек да бара причини.... додека низ патиштата возат вакви самоубијци
|
Датум на внесување: 29.Август.2010 во 15:11
Еве една од причините
http://www.time.mk/read/642022f723/4cdaf4a213/index.html - Пијан
возач усмрти пешак во Куманово
-------------
|
Датум на внесување: 29.Август.2010 во 15:16
shto bil toj pijan ,..bil !
...ama , peshakot sigurno sega ke bil,..ziv barem,..ako sigurno ne mislel deka ima prednost( makar i na zeleno da si odel)...ne gledajki voopshto dali nekoj moze da go ,.."plesne" ...ne za drugo,..
ete, moze pijan da e nekoj,..ili da ti otkazat kochnici,..ili...
...ili , ednostavno ...
,..nekoj saka da te zgazi be!..
koga bi gledal koj ti ide ( makar kolku i da ti e tebe zeleno ), ..sigurno bi spasil glava!
|
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 23:40
Две нови жртви денес во сообраќајка на патот Струмица -Радовиш. Ова ни е еден од најнебезбедните и најрасипани патишта во земјата. Само последните недели имаше 4 или 5 жртви и сеуште останува несреден, освен што тука-таму по нешто е закрпено.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 18:25
добро бе луѓе... зошто ваква тема... си го нашла своето место... во темата политика... а..???
|
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 18:26
forum_topics.asp?FID=49 - Политика и
|
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 19:30
Анастеа напиша:
Две нови жртви денес во сообраќајка на патот Струмица -Радовиш.Ова ни е еден од најнебезбедните и најрасипани патишта во земјата. Само последните недели имаше 4 или 5 жртви и сеуште останува несреден, освен што тука-таму по нешто е закрпено. | ....vrlo vazno !
...vazno e deka ,..znaminjata vi se veat visoko,...i spomenici glupi,...niknuvaat nasedkade.
..niz drzavata bez asalni patishta!
|
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 13:21
Излезот од Струмица фатален за брзите возачи
Пребрзото возење е главната причина за фаталните сообраќајки на магистралниот пат Струмица- Радовиш, на делницата долга
неколку километри од излезот-влезот на Струмица до местото Слобода, а
на која за две недели во три несреќи загинаа четворица и уште толку беа
повредени.
Оваа делница е изградена пред осум години, кога
беше заменета старата и уникатна макадамска коцка, која сега ја
користат жителите од неколку населени места.
Станува збор за
права коловозна лента на која, иако дозволената брзина е ограничена на
100 километри на час, ретко кој од возачите ја почитува. Тие што
доаѓаат кон Струмица брзаат да стасаат, а тие што излегуваат од градот
сакаат што побрзо да ја поминат оваа делница.
- Патот е прав
како пушка и вистински предизвик е да се нагази на педалот за гас.
Знакот со кој е дозволено возење од сто километри на час просто ве тера
да притиснете малку повеќе и ретко кој вози со помалку од 130 до 140
километри на час - велат возачи, кои секојдневно ја поминуваат оваа
делница и ја преименувале во „стотка“. ....
Патот Струмица-Радовиш до скоро беше еден од најнебезбедните патни
правци во државата. Во последните десетина година сукцесивно се
заменува макадамската коцка со асфалт. Последната делница со коцка од
овој уникатен пат, изграден во 1953 година, е во изградба и наскоро се
очекува триесетте километри растојание помеѓу овие два града да се
поминуваат по асфалтна подлога.....
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=32528A114C71EB45BA194427857DB800
Pa sega vie sami procenete koj e vinoven za soobrakajkite... Znaci dodeka bila kockata patot bil najbezbeden , a sega koga ima nov asfalt se pretvori vo pat na smrtta... Tuku mene mi e cudno tolku se investira vo policijata , do tolku li nemozat da kupat radari koi sami ke go vrsat snimanjeto, na toj pat dovolno e da ima dva radari i mislam deka ke nema problem so brzinata...Od druga strana cudno mi e sto vo Makedonija na vlezovite vo naselenite mesta kruzni tekovi ili vestacki krivini so koi ke se primoruvat vozacite da ja namalat brzinata... Bidejki situacijata e navistina alarmantna vo Stumickite sela koi se naogat na patot kon Bugarija ne e retkost da se vleva so brzina pogolema od 120 na cas...
|
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:01
Само радари и високи парични казни. Кога веќе голем дел од возачите не се свесни за опасноста по своите животи и по животите на останатите учесници во сообраќајот, свесноста за високи парични казни може единствено да повлијае да се контролира ова лудо возење, а со тоа и жртвите да бидат помалку.
|
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:24
kultuzin напиша:
Pa sega vie sami procenete koj e vinoven za soobrakajkite... Znaci dodeka bila kockata patot bil najbezbeden , a sega koga ima nov asfalt se pretvori vo pat na smrtta...
|
Дали ова значи дека треба да ги вратиме макадамите или да се прекине со врски и врскички барем во овој дел и казните достојно да се спроведуваат оти во прашање се животите. Некна еден пријател се радува оти нивното дете го сопрел пријател и поминал само опомена. Му дадов и мајче и шајче и му кажав дека дотичниот не му е пријател, напротив гробар. Требало да му ја земе возачката, да му дојде памето и друг пат да вози правилно за да остане живо. Мене да ми се случи да ми каже пријател полицаец дека му прогледал на мое дете низ прсти ќе го пријавам во внатрешна контрола нека се чеша каде не го јаде.
-------------
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:26
причини колку сакаш...еве една.
на дво-смерен пат има знак 100км....а на автопат скоро секаде стои знакот 80..па и 60км..така да ретко кој ги "чита"..и си вози по свое,бидејќи после 10-15 години и неговото шлепање со шкода или југо ..седнува во БМВ... ГОЛФОТ...АУДИТО..и шиба..200км/час на нашиот автопат кој е извитоперен(испокривен)губи контрола над воланот и возилото.. излетува..
а дали знае да вози?..како и каде ја купи возачката?.
бевме и сме слепи кога се прават технички прегледи и кога се полагаат испити за возачки...сега се гине!!!.е се гине..нормална појава по сето тоа.
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:29
Анастеа напиша:
Само радари и високи парични казни. Кога веќе голем дел од возачите не се свесни за опасноста по своите животи и по животите на останатите учесници во сообраќајот, свесноста за високи парични казни може единствено да повлијае да се контролира ова лудо возење, а со тоа и жртвите да бидат помалку. |
мене радар не ме фаќа..побрз сум од повратниот сигнал.дури и на семафори црвено ретко сретнувам..само ако има колона.(земам пример од полицијата наша..таа поминува и на црвено,вози спротивно од насоката..шиба по 200 на сат...престигнува на полна и во свиок..)
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 11:43
Многу бре ги аресам овие Струмичани. Си одат 200 години напред, си тераат манифестации (маскенбал-карневал, келнероолимпијада) а сега и
http://www.time.mk/read/NONE/07c6429e3e/index.html - Kампања во Струмица - „Размисли дали си безбеден возач“
-------------
|
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 14:19
Струмичанки опасна работа... делат лути пиперчиња на несовесните возачи...
Убава идеја, само полицијата да не чека вакви кампањи за акција туку да биде поприсутна на улиците секојдневно и поажурна во казнувањето сообраќајни прекршоци.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 12.Октомври.2010 во 14:21
pedala za gas e pricinata dozvoluva povekje stiskanje nego so e zdravo
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 13.Октомври.2010 во 09:40
Анастеа напиша:
Струмичанки опасна работа... делат лути пиперчиња на несовесните возачи...
Убава идеја, само полицијата да не чека вакви кампањи за акција туку да биде поприсутна на улиците секојдневно и поажурна во казнувањето сообраќајни прекршоци.
| ...ne e da ne ti se prisutni po ulicite , barem vo skopje,
...problemot e shto pred nivni ochi , sekoj dnevno i sekojchasovno , se krshi zakonot vo taa sfera ,ama ovie samoo gledaat k'o ...
...tele vo sharena vrata!
...sum videl i na motor eden kako zboruva na mobilen ,...i toa vrtejki na krivina!!
|
Датум на внесување: 15.Октомври.2010 во 18:46
Причини има, и тоа многу. И страдаат и овци и министри. Се што излегува на пат
http://www.time.mk/read/3552cf3607/fab047e2a5/index.html - Министерот Бујар Османи повреден во сообраќајка
-------------
|
Датум на внесување: 21.Ноември.2010 во 15:07
kultuzin напиша:
Излезот од Струмица фатален за брзите возачи
Пребрзото возење е главната причина за фаталните сообраќајки на магистралниот пат Струмица- Радовиш, на делницата долга неколку километри од излезот-влезот на Струмица до местото Слобода, а на која за две недели во три несреќи загинаа четворица и уште толку беа повредени.
Оваа делница е изградена пред осум години, кога беше заменета старата и уникатна макадамска коцка, која сега ја користат жителите од неколку населени места.
Станува збор за права коловозна лента на која, иако дозволената брзина е ограничена на 100 километри на час, ретко кој од возачите ја почитува. Тие што доаѓаат кон Струмица брзаат да стасаат, а тие што излегуваат од градот сакаат што побрзо да ја поминат оваа делница.
- Патот е прав како пушка и вистински предизвик е да се нагази на педалот за гас. Знакот со кој е дозволено возење од сто километри на час просто ве тера да притиснете малку повеќе и ретко кој вози со помалку од 130 до 140 километри на час - велат возачи, кои секојдневно ја поминуваат оваа делница и ја преименувале во „стотка“. ....
Патот Струмица-Радовиш до скоро беше еден од најнебезбедните патни правци во државата. Во последните десетина година сукцесивно се заменува макадамската коцка со асфалт. Последната делница со коцка од овој уникатен пат, изграден во 1953 година, е во изградба и наскоро се очекува триесетте километри растојание помеѓу овие два града да се поминуваат по асфалтна подлога.....
http://dnevnik.com.mk/?ItemID=32528A114C71EB45BA194427857DB800
Pa sega vie sami procenete koj e vinoven za soobrakajkite... Znaci dodeka bila kockata patot bil najbezbeden , a sega koga ima nov asfalt se pretvori vo pat na smrtta... Tuku mene mi e cudno tolku se investira vo policijata , do tolku li nemozat da kupat radari koi sami ke go vrsat snimanjeto, na toj pat dovolno e da ima dva radari i mislam deka ke nema problem so brzinata...Od druga strana cudno mi e sto vo Makedonija na vlezovite vo naselenite mesta kruzni tekovi ili vestacki krivini so koi ke se primoruvat vozacite da ja namalat brzinata... Bidejki situacijata e navistina alarmantna vo Stumickite sela koi se naogat na patot kon Bugarija ne e retkost da se vleva so brzina pogolema od 120 na cas...
| ....zarem kocka po kocka gi menjaat pa...tolku godini da im treba za....nema ni trieset km!
ama ,...zatoa pak ,..ne strumichani ama ,..skopjani ke imaat triumfalna glupost na vekot vo...drzavata!
..a i menazerijata se zgolemuva ,..de bikovi,... konji,..pa, lavovi......ushte ,
magareto na Itriot Pejo fali....
...ili nema da fali ?
|
Датум на внесување: 08.Април.2014 во 11:27
http://24vesti.mk/devojche-se-bori-za-zhivot-otkako-vo-nea-udrilo-audi" rel="nofollow - Девојче се бори за живот... поради каприцот на некој 19-годишен тинејџер, да ја провози колата (веројатно од татко му) без возачка.
Ова во држави кои функционираат нормално се третира како обид за убиство и најстрого се казнува. Нема да види ни возачка ни бел ден во затворот, ако не дај Боже девојчето не успее да се спаси. Како див запад сме, а тие сообраќајци зошто примаат плати, појма немам...
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2014 во 22:44
...mojata teorija veli deka vozenjeto so zapaleni svetla go zgolemi brojot na soobrakajki.Taka veli i statistikata.Site buЉat vo toa sto svetka ili treperi ..i tres.
|
Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 04.Јуни.2014 во 22:59
Главната причина е паметот на возачите..
-Купени дозволи -Алкохол -Фраерлук -Нетрпение и брзање -Непочитување на правила и прописи -Мали казни -Лошо време и лоши патишта
------------- На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент: Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2014 во 23:06
Кога би се спровел Законот за безбедност во сообраќајот, ама буквално како што е напишан и да нема толеранција и прогледување низ прсти, бројот на сообраќајни незгоди бисе намалил сигурно за 50-60 % ..... ама тоа не функционира никаде во светот а не пак кај нас
|
Постирано од: Kastro
Датум на внесување: 05.Јуни.2014 во 00:38
Calipso напиша:
-Купени дозволи -Алкохол -Фраерлук -Нетрпение и брзање -Непочитување на правила и прописи -Мали казни -Лошо време и лоши патишта
|
Si zaboravila I koristenje na mobilen pri vozenje ....
------------- Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 05.Јуни.2014 во 08:44
,,,,a cigara ko ke padne od raka ,,pa ja barash niz cela kola ,,jali jadesh sendvich pa celiot maslosan se mislish kako da go fatish volanot,,,upravuvachot de,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2014 во 14:44
pajser напиша:
,,,,a cigara ko ke padne od raka ,,pa ja barash niz cela kola ,,jali jadesh sendvich pa celiot maslosan se mislish kako da go fatish volanot,,,upravuvachot de,,,
|
Za malku ke izlazev ne sakajki ....znaci ova so cigarava vistina ...kolku pati mi padnala I ja oppp..... dal nejze da ja baram ili volan da drzam .....tuku I so sendivice vistina ke da e , ja sobrakajka taka napraviv ...si kupiv tost od 7ca u 4 po polnokj vrakajki se doma ...si grickam I vozam I odednas toa hartijata od tostot mi se ispravi pred oci ...sekunda samo, ama taa sekunda me cinese akanje u parkirana kola.....
Od togas veke ne jadam tost od 7ca.....
------------- Vistinskiot maz ima edna Lavica …a ne, stado od ovci…(ovcite na ovcharite)
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 05.Јуни.2014 во 23:00
Kastro напиша:
Calipso напиша:
|
Si zaboravila I koristenje na mobilen pri vozenje .... |
Воопшто и ништо не заборавил да напомене колегата...според денешните прописи!?. пс Мобилниот и неговото „користење„ во самиот тек на управувањето со моторно возило е регулиран во точката : -Непочитување на правила и прописи
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 05.Јуни.2014 во 23:10
novace напиша:
Kastro напиша:
Calipso напиша:
|
Воопшто и ништо не заборавил да напомене колегата...според денешните прописи!?. пс Мобилниот и неговото „користење„ во самиот тек на управувањето со моторно возило е регулиран во точката : -Непочитување на правила и прописи |
,,,pa majku mu stara,novače,,,,toa/tie, nepoĉituvanja na pravilata i propisite,,,se priĉinite za soobrakjajkite,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 12:13
novace напиша:
Kastro напиша:
Calipso напиша:
|
Воопшто и ништо не заборавил да напомене колегата...според денешните прописи!?. пс Мобилниот и неговото „користење„ во самиот тек на управувањето со моторно возило е регулиран во точката : -Непочитување на правила и прописи |
Не бе новаче, Кастро вели дека Калипсо не напиша за мобилниот, а не законодавецот! Што се палиш толку брзо? Кај смее законодавниот ни’ дом нешто да заборави?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 13:33
Tuku I ja neso da si DO kazam ....vidov deka Calipso rascleneila (ona so alkoholot pa so brzinata ) koi ako ne se lazam se opfateni vo istata tochka Nepoctivanjeto na pravila I propisi ....
Tuku I ne samo toa , regulirani se fazi od fraerlukot, pa si velam moze da si pisam I jas nesto ,pa si kazav za mobilnite ...nisto loso .....
Tuku I da cepidlacam mozam ,nemam problem ke pariram nekomu ako taka saka
|
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 13:43
Mobilniot, odnosno negovoto koristenje neli beshe dozvoleno so hands free ured? Ili neshto se promenilo? Verojatno bi trebalo da stoi, nepravilno koristenje na istiot. Ma da, ni taka ne e bezbeden
Jas mislam deka najgolemi prichini se neprilagoduvanje na brzinata prema uslovite na patot, kako i nepochituvanje na patnata signalizacija.
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 15:18
Ninja 35 напиша:
Кога би се спровел Законот за безбедност во сообраќајот, ама буквално како што е напишан и да нема толеранција и прогледување низ прсти, бројот на сообраќајни незгоди бисе намалил сигурно за 50-60 % ..... ама тоа не функционира никаде во светот а не пак кај нас |
Функционира, функционира, верувај. Кога ќе видиш дека претседателот на парламентот, шефот на полицијата или некој познат милијардер ги фатиле во прекршок и уредно си платиле казна, кога ќе те изгорат неколку пати по џебот (или ќе ти ја земат возачката на неколку месеци или трајно) или пак ќе те пуштат малку да си полежиш и во затвор, да видиш како функционира.
|
Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 17:26
Анастеа напиша:
Ninja 35 напиша:
Кога би се спровел Законот за безбедност во сообраќајот, ама буквално како што е напишан и да нема толеранција и прогледување низ прсти, бројот на сообраќајни незгоди бисе намалил сигурно за 50-60 % ..... ама тоа не функционира никаде во светот а не пак кај нас |
Функционира, функционира, верувај. Кога ќе видиш дека претседателот на парламентот, шефот на полицијата или некој познат милијардер ги фатиле во прекршок и уредно си платиле казна, кога ќе те изгорат неколку пати по џебот (или ќе ти ја земат возачката на неколку месеци или трајно) или пак ќе те пуштат малку да си полежиш и во затвор, да видиш како функционира.
|
Се додека функционира она - имаш познат па нема да ти пишат или ќе плати тато казната и па ќе ми даде кола, ќе си има толку незгоди.. Пр. во Швајцарија братучед ми за претекнување од десна страна си заработи астрономска казна, не знам колку посети на психијатар и одземање на возачка на една година и одново полагање.. е, кога ќе биде вака кај нас ќе има и многу помалку незгоди..тогаш нема да ти текне да јадеш тост и праиш муабет со мобилниот во рака и сл....
------------- На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент: Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 19:23
Calipso напиша:
Анастеа напиша:
Ninja 35 напиша:
|
Се додека функционира она - имаш познат па нема да ти пишат или ќе плати тато казната и па ќе ми даде кола, ќе си има толку незгоди.. Пр. во Швајцарија братучед ми за претекнување од десна страна си заработи астрономска казна, не знам колку посети на психијатар и одземање на возачка на една година и одново полагање.. е, кога ќе биде вака кај нас ќе има и многу помалку незгоди..тогаш нема да ти текне да јадеш тост и праиш муабет со мобилниот во рака и сл....
|
ne jadam vishe od togas ...
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2014 во 21:44
se dodeka po nasite t.n avtopati-sta,mozes da udris vo kuce,krava nekoe zalutano magare...da vozis namesto propisanite 80km/h ti letas so 120 a dupki i zaseci nasekade////se dodeka se izmisluvaat zakoni koj demek ke se pocituvaat..se dodeka sekoj namЌor ke ima vozacka...se dodeka pesacite ke mislat deka ako go pipnat pesackiot nemaat gajle i se neprikosnoveni vo toj pogled...i se dodeka zakon ke ima i ke vazi za edni a za drugi ne..ima da se gine kako na front.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2014 во 21:50
zagor напиша:
se dodeka po nasite t.n avtopati-sta,mozes da udris vo kuce,krava nekoe zalutano magare...da vozis namesto propisanite 80km/h ti letas so 120 a dupki i zaseci nasekade////se dodeka se izmisluvaat zakoni koj demek ke se pocituvaat..se dodeka sekoj namЌor ke ima vozacka...se dodeka pesacite ke mislat deka ako go pipnat pesackiot nemaat gajle i se neprikosnoveni vo toj pogled...i se dodeka zakon ke ima i ke vazi za edni a za drugi ne..ima da se gine kako na front.
|
Загор, се слагам со дел што имаш напишано но за пешачкиот премин не си ни најмалку во право и се додека се игнорираат пешачките премини, ќе имаме и жртви но исто така "секој намќор" има право да полага туку кои намќори им дозволуваат да добијат возачка?
Алкохол, дрога, нетолеранција, дрскост, стрико полицаец, вујко во ДБК, тетка во МВР, ти мене ќе ме казнуваш? Кој к.. си ти? соседот сообраќаец, општа некултура, кога претекнуваш некој ја зголемува брзината намерно за да те доведе во опасност наместо да прикочи, од пуст инает (неандерталец),зјапање во телефонот "на чепкање", очи залепени на мини здолниште и вклучување сирена.... ОПШТА НЕКУЛТУРА Да не не чуди од каде толку тешки сообраќајни незгоди со трагичен крај!
Во Кувајт има табела на која пишува: "The speed will bring you in jail or death!" (Брзината те носи во затвор или во смрт)
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2014 во 21:55
Tiggy Vicious напиша:
Патиштата. Невниманието на возачите. Алкохол чуда прави. Временски услови. |
Патиштата пред 30 години биле многу поопасни ни не се гинело до таа мерка. Оставете ги патиштата на мира, секојдневно сум на пат низ цела Македонија но проблемот е во возачите и нивното непочитување на сигналите!
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2014 во 15:25
Calipso напиша:
|
Е па тоа е. За истото претекнување од десно (во Цирих мислам беше и тоа од функционер - полицаец, кандидат за шеф на полиција), му ја земаа возачката и не знам каква друга казна имаше и плус се прости од функцијата - шеф на полиција. Повеќе контрола, радари и патроли по патиштата. И повеќе возачка култура и почитување на прописите од страна на возачите, си треба.
Основно нешто - првото што го правам кога седнувам во кола е да си го врзам појасот. Кога возам некој друг со мене ми се смеат. Ми добро, смеј се колку сакаш, ама јас во моја кола нема да те возам без појас, па ти како сакаш.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2014 во 07:43
Малку фалеше денес да не ги читате овие редови! Вчера поручекта одам кон Свети Николе. На правата делница (од околу 2-3 km) пред Лозово, пред нас имаше автомобил пикап, а пред него голем камион. Бидејќи прегледноста беше одлична, а од спротивната страна немаше друго возило, момчево (34) кое беше со мене и кое возеше, дава лев трепкач (жмигавец), се престројува на левата лента и се наближува кон пикапот. На само неколку (можеби 4-5) метри, овој од пикапот ниту да види дали од позади му доаѓа некој, ниту да даде лев жмигавец, се префрла на левата страна со намера и тој да го претекне камионот. Добро е што момчево е искусен возач па на време реагираше. Инаку, ќе немаше кој повеќе да ве „дави“ на форумов!
Р.Ѕ. Криво ми е што во тој момент, иако речиси му се „залепивме“ во задниот дел на пикапот, не ми текна да му ја видам регистерската табличка, па да му го искршам левиот трепкач, оти и така-и така не го користи.
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2014 во 08:19
Имало мајки шајки значи... Една од полошите делници во Македонија. Барем јас кога ја возам ми е напорна,а не станува збор за повеќе од триесетина километри.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2014 во 09:05
Орка напиша:
Имало мајки шајки значи... .... |
Их ... се по список. Гарант трудни останале !
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2014 во 10:22
И ете, http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=41616" rel="nofollow - за едно деноноќие:
Според информациите на полицијата во Скопје, во изминатото деноноќие се случиле 15 сообраќајни незгоди. Седум од нив се со материјална штета а во пет имало повредени.
При рутински контроли 23 возачи се казнети поради брзо возење. Со возилата управувале над 90 километри на час по скопските улици, двајца биле пијани, а петмина без возачка дозвола. Казнети се и возачи кои не користеле сигурносни појаси а ги има и такви кои возеле и си разговарале по мобилен телефон.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2014 во 21:44
..a uste dtojca denes otisle gleam kurban.Kok od calam koj od belja..ama se gine.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2014 во 21:51
Се уште не најдов вест,имаше прилично страотна слика на обиколницата пред некој саат.Дај Боже без жртви да поминало... Деновиве оти како поискусен возач му бев сопатник на братучед ми низ патиштава, како еден од проблемите секако е и недоволната едуцираност.Ќе го земат пемпелето и готово шофери... Ни ал ни абер од мотористика,начин на работа на моторот снихронизирање на брзините. Начин на совесно размислување...Сето тоа го немаат.Работите што му ги кажував сега прв пат од мене ги слушал.Иако за поздрав е тој закон во однос на поискусен совозач, големи пропусти во давањето на дозволи.
|
Датум на внесување: 01.Јули.2014 во 18:30
http://www.sitel.com.mk/mk/makedonec-vo-hrvatska-vozel-so-rekordni-246-kilometri-na-chas" rel="nofollow - Си имаме некој комплекс на рекорди,па најверојатно затоа.
|
Датум на внесување: 01.Јули.2014 во 23:05
tipov ocigledno si plaka za reklama,ama ovie nasive a i hrvatite ne kazuvaat koj e taka da za dzabe rizikot. inace,ako kaj nas moze da se vozi so 220km/h,po "rastalasan "avtopat,zosto ne bi tamu ..gore..po staklo.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2014 во 11:18
http://kurir.mk/makedonija/crna-hronika/165951-FOTO-Stravicna-soobrakajka-vo-Aerodrom-avtomobil-se-prevrte-na-krov" rel="nofollow - Не верувам дека имаме доволно строга казна за ваков мајмун.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2014 во 10:58
Еве и друг.
http://brif.mk/?p=159082&utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=%25d0%25bf%25d1%2580%25d0%25b5%25d0%25b3%25d0%25b0%25d0%25b7%25d0%25b5%25d0%25bd-%25d1%2582%25d0%25b8%25d0%25bd%25d0%25b5%25d1%2598%25d1%259f%25d0%25b5%25d1%2580-%25d0%25b2%25d0%25be-%25d1%2581%25d0%25ba%25d0%25be%25d0%25bf%25d1%2598%25d0%25b5-%25d1%2581%25d0%25b5-%25d0%25b1%25d0%25be%25d1%2580%25d0%25b8-%25d0%25b7%25d0%25b0" rel="nofollow - Прегазен тинејџер во Скопје, се бори за живот! Возачот избегал А бе ќе избегаш од местото на несреќата, ама од совеста кај ќе си избегаш?! Ако имаат совест вакви мајмуни.
|
Датум на внесување: 22.Јули.2014 во 12:15
Важно камери за плашење врапци имаме.
|
Датум на внесување: 12.Септември.2014 во 13:44
Ова е можеби единствената апсолутно оправдана владина кампања која ја поддржувам: http://www.press24.mk/sekoj-vtor-den-zgasnuva-eden-zhivot-vo-soobrakjajot-vo-makedonija" rel="nofollow -
|
|