Нов закон за пресадување органи
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22802
Датум на принтање: 04.Август.2025 во 17:41 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Нов закон за пресадување органи
Постирано од: Vlad Tepesh
Наслов: Нов закон за пресадување органи
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:10
<< ovaa e neviden kriminal so ljudski organi i prilika za zbogatuvanje na poedinci ,nema nigde u svet>>
Pazite bez vashe odobruvanje mozhat da vi zemat organi ako konstatira doktorot klnichka smrt i da gi doniraat nekomu!!!
HAHAHA ... abe za 300 000 eura nema doktor koj ce ostane ramnoushen... zhivi ludje ce proglasuvaat mrtvi samo za kesh!!!
ovaa e nevideno!!!
|
Коментари:
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:29
Sto tocno vika zakonot....daj nekoj izvor....
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:36
Ај некој да даде линк од тој предлог...закон
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:42
member_profile.asp?PF=17723&FID=49 - Vlad
Tepesh да дадеш поконкретни објаснувања за темава, некој линк, текст од закон или предлог закон, било што?
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:56
Нов закон, старо решение за донирање органи
Органи за пресадување ќе може да се земат од пациент кој е во клиничка смрт доколку лицето во текот на својот живот не оставил белешка кај матичниот лекар дека по неговата смрт не сака да ги донира сопствените органи и ако никој од неговото семејство не се противи на донаторскиот чин. Ова е старото законско решение за донирање органи од починато лице, а кое се предлага и во новиот закон во работна верзија, што го изготви Националната фондација за трансплантација на органи и кој ќе му биде понуден на Министерството за здравство идната недела.
А, за заживување на трансплантацијата на органи од починато лице, или кадавер трансплантација, за што се бараа и нови законски решенија, фондацијата предлага кампања за подигање на јавната свеста. Граѓаните, пак, ќе треба да имаат картичка дека се за таквата иницијатива, а картичката, најверојатно, ќе можат да ја подигнат кај матичните лекари со што тие стануваат потенцијални донатори. Овој модел се спроведува и во Хрватска каде што дава добри резултати за зголемување на бројот на потенцијални донатори на органи.
„Го задржавме старото решение кое се спроведува во 90 отсто од законите во Европа и во светот. Но, новиот закон се разликува од стариот по тоа што не е општ и целата постапка за трансплантација ќе биде институционализирана. Покрај клинички координатори, ново е и тоа што за првпат ќе има национален координатор кој ќе ја преземе целата организациона структура и контрола на трансплантацијата. Тој ќе знае кое лице се противи да донира органи, прв ќе дознава дека има лица од кое може да се земат органи, како и да ја контролира етичко-правната комисија која ја носи главната одлука, се' со цел да нема притисоци кога се одлучува меѓу двајца пациенти на кого да му се даде предност во донирање на органите“, објасни д-р Владимир Чадиковски, претседател на Националната фондација за трансплантација. Според Чадиковски, направени се многу работи, како концепциски, така и функционални, и затоа комплетно се менува законот кој е во согласност со сите европски конвенции и стандарди за трансплантација на органи и од жив донор и од кадавер.
Со новиот закон ќе има и регистар за донори, со што ќе се реши и проблемот за трансплантација на коскена срцевина.
Оваа работна верзија на законот ќе му биде дадена на разгледување и на евентуална корекција во Министерството за здравство, по што треба да влезе во процедура за донесување. Доколку биде се' во ред, до крајот на годинава треба да биде донесен новиот закон. До есен, д-р Чадиковски очекува да се опреми и Одделот за интензивна нега на Клиниката за детска хирургија, по што од почетокот на идната година се подготвени да почнат со првата трансплантација на црн дроб кај децата.
Засега кај нас се работи само трансплантација на бубрези и тоа од жив донор, како и трансплантација на коскена срцевина и тоа, пред се', кај возрасни.
------------- Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 00:59
Органи за пресадување ќе може да се земат од пациент кој е во
клиничка смрт доколку лицето во текот на својот живот не оставил
белешка кај матичниот лекар дека по неговата смрт не сака да ги донира
сопствените органи и ако никој од неговото семејство не се противи на
донаторскиот чин. Ова е старото законско решение за донирање органи од
починато лице, а кое се предлага и во новиот закон во работна верзија,
што го изготви Националната фондација за трансплантација на органи и
кој ќе му биде понуден на Министерството за здравство идната недела.
MI SE DOPAGA, AKO NEKOMU MOZE DA MU POSLUZI NESTO MOE ZA DA SI GO SPASI ZIVOTOT ZOSTO DA NE................. SO DRAGO SRCE NEKA ZEMAT SE STO MOZE DA IM POSLUZI.......
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:00
sekoj eden zhitel na makedonija e automatski potencijalen donator na svoite organi dokolku kaj nego se konstatira klinichka smrt! znachi deka nikoj nemora da bide prashan za istoto ,soprugata ,semejstvoto itn. Dokolku makedonecot nesaka da mu bidat izvadeni organite od chista mira treba da otide kaj matichniot doktor i da dade izjava deka ne se slozhuva da mu bidat donirani organite posle negovata smrt. inaku vo normalni zemji e obratna situacija, dokolku sakate da bidete donator datete izjava i dobiete kartichka i so toa ste privilegirani na mnogu mesta kaj nas vo makedonijata nikoj ne ve prashuva samo ce ve kasapat.
poglednete go dnevnikort na sitel ce se zaprepastite !!!
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:04
[QUOTE=ФорумскаБаба]
Органи за пресадување ќе може да се земат од пациент кој е во клиничка смрт доколку лицето во текот на својот живот не!!! оставил белешка кај матичниот лекар дека по неговата смрт не сака да ги донира сопствените органи и ако никој од неговото семејство не се противи на донаторскиот чин. Ова е старото законско решение за донирање органи од починато лице, а кое се предлага и во новиот закон во работна верзија, што го изготви Националната фондација за трансплантација на органи и кој ќе му биде понуден на Министерството за здравство идната недела.
/..................QUOTE]
....se e isprevrteno vo ovaa zemja,..pa zoshto toa bi bilo iskluchok! .....valjda treba normalno,....da se soglasish deka sakash ,...a ne deka neshto ne sakash !....
...ebate.....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:09
neka doniraat ludjeto slobodno , toa e huma no za toa treba da potpishat kartichka DEKA SAKAAT DA DONORAAT a ne kaj nas da potpishuvaat kartichki deka NE SAKAAT DA DONIRAAT. ovaa nema nikakva smisla...
ima ludje na rabota vo stranstvo,na odmori,eksk*rzii,patuvanja... i kaj se ne , a nivnite religiski ili licni prichini i ubeduvanje ne im go dozvoluva toa i ako ne stignat do matichniot pred da gi zadesi smrta svetata vlada vo svojstvo na bozhje ministarstvo ce ja odreduva sudbinata na nivnite delovi od ovozemaljsko telo!!!
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:11
..ако не оставил белешка кај матичниот лекар дека по неговата смрт не сака да ги донира сопствените органи и ако никој од неговото семејство не се противи на донаторскиот чин.....
Па што бре? Не ти ги земаат органите со сила!
Оди уште сега кај матичниот пиши ја таа белешка и готово..ќе те закопаат со сите органи на место. Или кажи на некој од фамилијата (ако имаме) дека не сакаш да ти ги трансплатираат органите..и пак ќе те закопаат цел/а.
Мислам дека темава нема врска..т.е темава е добра, ама да се смени насловот.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:20
temava ima vrska !!! nekoj ako nema familija ili familijata mu e vo stranstvo ili e skaran so istata a vo medjuvreme ne stignal da potpishe kaj matichniot se zadesil na pat ili slichno a religiskite ili lichnite prichini ne mu go dozvoluvaat istoto . togash toj e donator . shto e ovaa makedonija legalna laboratorija na doktor FRANKENSCHTEIN !!!
|
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:23
Малку ми звучи глупаво делот "Да потпишеш кај матичниот дека не сакаш да ги донираш органите"....
Нели е попаметно да потпишеш во случај ако " сакаш да ги донираш органите"....
------------- Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:28
Тоа им е стратегија за да ја мрднат работата од мртва точка. Кај нас трансплатацијата и онака е табу тема. Никој за тоа не зборува, а и луѓето со кои сум имала можност да разговарам на оваа тема ми имаат речено...Никогаш нема да дозволам празен да ме закопаат..иако тоа значи спас за некого. Затоа ја извртуваат работата. Инаку секаде на запад потпишуваш согласност дека САКАШ да ги донираш органите после твојата смрт. Но ако не потпишеш, и онака си мртов. Зошто да не спасиш нечиј живот?
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:29
ФорумскаБаба напиша:
Тоа им е стратегија за да ја мрднат работата од мртва точка. Кај нас трансплатацијата и онака е табу тема. Никој за тоа не зборува, а и луѓето со кои сум имала можност да разговарам на оваа тема ми имаат речено...Никогаш нема да дозволам празен да ме закопаат..иако тоа значи спас за некого. Затоа ја извртуваат работата. Инаку секаде на запад потпишуваш согласност дека САКАШ да ги донираш органите после твојата смрт. Но ако не потпишеш, и онака си мртов. Зошто да не спасиш нечиј живот? | DA
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:32
celata prevara e vo toa ,,DA SE POTPISHE KAJ MATICHNIOT DEKA NE SAKASH DA GI DONIRASH ORGANITE,, pazite chast izuzetcima ALI NIKOJ nemozhe vo korumpirana makedonija da me ubedi deka barem eden doktor nema da se izlazhe za golimi pari da konsatira klinichka smrt,ili za mali pari ili djabe ako organot mu e potreben na nekoj uticaen lik ili na chlen od negovoto semejstvo...
OVAA E TRGOVIJA SO LJUDSKA NESRECA!!!
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:43
....за првпат ќе има национален координатор кој ќе ја преземе целата организациона структура и контрола на трансплантацијата. Тој ќе знае кое лице се противи да донира органи, прв ќе дознава дека има лица од кое може да се земат органи, како и да ја контролира етичко-правната комисија која ја носи главната одлука, се' со цел да нема притисоци кога се одлучува меѓу двајца пациенти на кого да му се даде предност во донирање на органите“, објасни д-р Владимир Чадиковски, претседател на Националната фондација за трансплантација. ..... |
^^^^
Официјално ќе се контролира кој дава а кој зема. А секој орган е приказна за себе. Плус тоа не е еден доктор. Пред да се констатира клиничка смрт може да се побара второ - трето ....мислење. Корупцијата во МК.. сите знаеме дека за пари прават се. Затоа постојат органи што ги гонат.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:46
ФорумскаБаба напиша:
Тоа им е стратегија за да ја мрднат работата од мртва точка. Кај нас трансплатацијата и онака е табу тема. Никој за тоа не зборува, а и луѓето со кои сум имала можност да разговарам на оваа тема ми имаат речено...Никогаш нема да дозволам празен да ме закопаат..иако тоа значи спас за некого. Затоа ја извртуваат работата. Инаку секаде на запад потпишуваш согласност дека САКАШ да ги донираш органите после твојата смрт. Но ако не потпишеш, и онака си мртов. Зошто да не спасиш нечиј живот? |
STRATEGIJA IM E DA TRGUVAAT SO LJUDSKA NESRECA!!
ako vo nerazvienata Afrika eden bubrek mozhe da se nabavi za 5000 dolari, na bliskiot istok istiot mozhete da go nabavite za 10 do 15 000 a transportot do zapadna europa e rizichen a i zakonot strok na krajnata denstinacija toj ce koshta okolu 300 000 eura koga ce se zakukaat site svercerski kanali ,pilotite koi go transportiraat i uslovite za transport. plus na ovaa suma koga ce se dodade operacija presaduvanje sekako na crno i privatno!!! ne za djabe samo bogatite mozhat da si dozvolat da kupat organ!!! e pazi sea matematika po prosechna cena od da kazheme 300 000 eura toa koga bi mozhelo da se sredi vo makedonija ili nekade vo balkanskite laboratorii na dr. Frenkenschtein od samo dvaica pacienti zarabotkata e preku MILION...
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:53
Ова ме потсетува на докторите за време на војната што работеа на црно во импривизирани мини клиники.
Големи пари се вртат околу тоа, но и голем ризик. Докторите ќе бидат откриени и тоа не од други, туку од самите пациенти. А тогаш следат санкции. Трговијата со органи од неразвиените земји (што ја спомнуваш) ја има веќе кај нас. Само што до сега беше нелегално, а сега ќе биде полу-легално. Никогаш нема да го заборавам случајот со девојчето што им го вратија на родителите без еден бубрег(мислам дека бубрег беше). Епа се надевам дека нема да се случува истото со легалнава трансплантација. Демек ќе водат сметка кој донира, а кој го добива органот.
|
Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:54
Ne e problem vo smisla da sekoj bide donor, licno ja nemam protiv da ako ja sum 'out' spasam necij zivot....problemot e vo moralno etickite kvaliteti na 'strucnite' lica koi ce bidat involvirani vo celiot slucaj...nekoi si komisii, upraviteli i neznam ja sto....
Site ja znaeme korumpiranosta na sistemot....i tuka ce ima preku vrski umiranja i isto preku red doadjanje do organ...toa e glavniot problem ....smetam deka zakonov e dobar no e vo pogresna zemja i pogresno vreme...
------------- You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 01:55
postojat religiski ubeduvana kaj ludje koi ne sakaat da pomislat da primat tudja KRV i koga im e vo prashanje glavata , vo nivnite automobili stojat nalepnici da ne im se dava krv ako se vo bessoznaie i vo nivnite novchanici stojat kartichki so ista sodrzhina i po cena na zhivotot da ne im se pruzha takva pomosh a kamoli da doniraat!!! Poznatiot rege pejach bob marly umre od gangrena na prst na noga i po cena na zhivotot negovata rasta dogma ne mu dozvoli amputacija!! ovaa e nemam zborovi
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 02:00
Македонија со слаба трансплант-медицина
Уште нешто во врска со нашава дискусија...
Доктор Нинослав Ивановски, кој веќе дваесет години работи на пресадување на бубрези вели поради тоа пацинети умираат.
"Државата мора да обезбеди услови за да има развиена програма, да има доволно простор, да има доволно лекови. Постојат доста формални проблеми за кои во моментов државата не прави ништо за да ги реши и покрај сите наши барања",
Доктор Ивановски за БиБиСи изјави дека тој незаживеан систем на трансплантација создава плодна почва за нелегална трговија со органи.
Проработува системот на пазар. Побогатите бараат да купат органи, сиромашните ги продаваат.
"Одат во Индија, одат во Пакистан, во Русија некаде, плаќаат некои свои донори, ќе најдат некоја сиромаштија, бедотија од Албанија или било каква што не може да преживее. Самата сиромаштија ги тера луѓето да ги продаваат своите бубрези. Лично сум имал едно педесетина семејства, педесетина луѓе кои дошле да го понудат својот бубрег за плаќање. Тоа е отворена врата за трговија со органи", тврди Ивановски.
Во Македонија не може да се продаде и купи орган, само да се донира. Но, за донирањето речиси и да не се зборува.
Граѓаните не ни знаат дека законски секој е донатор на органи. Етички лекарите се должни да го инфомираат семесјтвото. |
http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2010/07/100702_transplantacija.shtml - ИЗВОР
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 02:10
bash sakav toa da kazam ,..jaka e tuka transplantacijata na bilo shto pa,...
...tuku,...tuka moze mnogu da se pravat muchki so stranstvo,...a, ne deka tuka mnogu se baraat razni organi,..pa , chekaat iljadnici svoj red,...ama , za nadvor,...ima i mnogu iljadnici shto chekaat pa,...sigurno toa i go imale "doktorite" vo predvid,...za da si go dopunat tenkiot djeparlak shto im go dava drzavata... ...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 02:15
pa neka se napravi humanitarna kampanja pod naslov BIDI DONATOR SPASI ZHIVOT mesto politichki marketing na poedini partii i svesta neka pobedi !!! nikoj nema pravo bez odobrenie nikogo da kastrira da secira i da se izzhivuva vrz teloto koe ne go sozdal !!! svedoci sme na mal milion medicinski korupcii na ludje koi podlezhat pod Hipokratova zakletva i svedoci sme kolku zavrshija i po sudovi i po zatvori od istite i pak ce potenchiram SEKOJA CHEST NA CHESNITE I SVESNITE ,no vo ovaa korompirana drzhava ovaa e samo otvorena shansa za novo krivichno delo UBISTVO OD KORISTOLJUBIE koe nemozhe da se dokazhe,chista rabota. OPERACIJA USPESHNA>PACIENT MRTAV
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 12:14
Се плашам само да не се отворат и кај нас вакви http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=122704 - ''Супермаркети'' .
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 12:49
Леле Рени...немој ни да помислиш...
Сите сме свесни каква е кај нас состојбата...но...во ваква мала земја е малку веројатно тоа...иако никогаш не се исклучува и тоа...
|
Постирано од: konan
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 12:57
Dr nino, e prekrasen covek, go poznavam licno, toj e eden koj javno se drzna i prv na TV rece deka se vrsat transplatacii i prodavanje na kosovo, od nego pocna se za kukjata na uzasot, takanarecenata bolnica vo koja nelegalno se prodavaa bubrezi i drugi organi. sega za zakonot:
KATASTROFA znaci ako obicniot covek koj ne prate vesti i ne e informiran, nesrekjno zagine, a pritoa ne otisol kaj maticen da potpise za NE da ruvanje , togas ke go rasprodadat za tren. kako i povekjeto zakoni i ovoj e zamka za narodot biznis za niv
koj ke znae sto i kolku i kako e izvadeno ili prodadeno od nesrekno zaginatiot? prvo nemoze da se postave zakonot za unapred da imas rezultati, zosto zakonot ne e postaven :
SEKOJ KOJ NE POTPISE DEKA DOBROVOLNO DARUVA NEMA CEPKANJE.
tuku e postaven sekoj koj nejke treba da trce kaj maticniot, ako ne raberis na vreme ke zakopat samo kozinka od tebe se ke ti izvadat.
posto tie organi , ili povekjeto od organite imat dobra cena jas bi potpishal, NO, parite da odat od prodazbata na smeta na mojto semejstvo, togas ke e poinaku, a ako vekje sakam da daruvam, togas ke daruvam no so MOJ potpis, a NIKAKO nemoze da daruvam so mojNE potpis, glupavo neli?
------------- Nekogas gospod ja smiruva burata,a nekogas te smiruva tebe za da ja prziveis istata
|
Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:08
Не сме зрели за ваков закон.Ќе има еден куп злоупотреби.Се работи за живот и смрт.Парите ќе ги одредуваат постапките.Секој граѓанин ќе биде потенцијална жртва за да послужат неговите резервни делови?Богатите замислете што се се во нужда да инсценираат.Мафијата ќе има доста работа, за доведување на зивите органи во резервни делови?
Треба голема хуманост и контрола а кај нас тоа ќе признаете е многу тешко.Еве државата за млади луѓе нема пари за операции и лекови. 
------------- СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:11
Конан...биди дарежлив бре...па мораш ли се да продадеш?
Ете од кај потекнуваат мислите..за продавање на органи (мала шала)
Сите сме свесни дека се е бизнис и дека трговијата со органи цвета на нашите простори..но...нели е исто и ако е обратен законов..да потпишеш за да донираш...?Нели и тогаш можат да ти ги препродадат органите?
Си потпишал со надеж дека ќе завршат на правилно место...но тие завршиле..на црниот пазар?
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:14
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:14
marsovec напиша:
Не сме зрели за ваков закон.Ќе има еден куп злоупотреби.Се работи за живот и смрт.Парите ќе ги одредуваат постапките.Секој граѓанин ќе биде потенцијална жртва за да послужат неговите резервни делови?Богатите замислете што се се во нужда да инсценираат.Мафијата ќе има доста работа, за доведување на зивите органи во резервни делови?
Треба голема хуманост и контрола а кај нас тоа ќе признаете е многу тешко.Еве државата за млади луѓе нема пари за операции и лекови.  |
Да,државата нема пари е еве што на тоа одговара Министерот за здравство.
„Како министер за здравство нудам решенија за сите предизвици со кои што се соочува здравството, а такви се многу. Пациентите бараат поскапи лекови, кардиохирурзите бараат повеќе пари, психијатрите бараат подобар третман, сите ние бараме посовремени апарати, бараме реконструирани болници и сето тоа можеби и здравјето е бесценето меѓутоа одржување на здравјето чини и треба да се плати“, вели Бујар Османи.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:17
Ако потпишеш, може семејството да одлучува за текот на настаните.Вака се реализира филмот клонирање за органи наменети за богатите.Замислите тој да одлучува за орган кој му е потребен за многу близок?Кои се злоупотреби се можни.Овде барем за злоупотреби имаме искуство.
|
Постирано од: Генерал Митре
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:44
абе !!овој закон за сите ли органи важи???
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:44
Генерале..за сите органи..ама внатрешни
Односно сите што можат...да ти ги извадат
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:52
не мислев на такви органи бе. органите на власта... дали и за нив важи законот
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 13:55
Ooooo
Aко не избегаат во Бугарија и останатите земји...и за нив *ќе важи*
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:06
А за органите на власта!.
Та тие имаат буљук заштита за да не дојдат во ситуација за она донатори..а после фатирање во друга земја на одмарање.Овде се изнаработија, нарочно работејки го народот. 
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:07
па само таму прифаќаат такви органи изгледа. Не мора да бегаат. Полека онака на тенане нека си се пресадат. Само сепак не ми е јасно шо ќе им се толку слепи црева на бугарите. Тој орган се фрла во канта секаде во светот после успешна операција
|
Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:08
Ај, јас одам кај матичниот да потпишам... CRIMINALS...
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:16
А дали се плаќа кај матичниот ако отидеш само да потпишеш дека не даваш? Или мора да чекаш да се разболеш па све у пакет??
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:18
Мислиш дека и тоа ќе почне да се плаќа?
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:19
Само не ми е јасно кој така глупаво го срочил законот за да може мафијата да го злоупотребува на илјада начини?
Мафијашка работа. 
|
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 14:23
Генерал Митре напиша:
А дали се плаќа кај матичниот ако отидеш само да потпишеш дека не даваш? Или мора да чекаш да се разболеш па све у пакет??
| e, bravo be!!. ..im dade ideja,...do sega i da ne trebashe,...od utre sigurno ke treba!
...ama , zae** takov zakon, ...teshko deka ke pomine,...barem ne nekazneto....da ne mu se sluchi na nekoj,...ama , ako vekje,..i ako ima pamet ziviot,...
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 02:49
marsovec напиша:
Само не ми е јасно кој така глупаво го срочил законот за да може мафијата да го злоупотребува на илјада начини?
Мафијашка работа.  |
Ова е некој предлог, работна верзија изготвена од Националната фондација за трансплантација на органи. Треба да му биде доставен на Министерот па да оди во собраниска процедура. Значи има време (а треба да се има и волја за вакво нешто) да се отвори јавна дебата, за да се разгледаат добро сите предвидени решенија и можни последици од законот.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 02:52
П.С. Ве молам да не се расфрлате со полови органи на темава.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 07:55
Jas ne veruvam deka ako odi na Ustaven Sud ke pomine ovoj zabegan zakon.Znaci ako nekoj e neinformiran ili ne se izjasnuva moze da mu se zeat delovi od reloto?A ako nekoj ne se izjasni protiv da nu se zeme imotot.Kako toa ne im teknalo.Sto imot ke specalea.
Od edna humana ideja za spasuvanje na tugi zivoti, so neukosta pravat farsa.
Ili ke sozdavame uste edna mafija - biznis so covecki organi? I taka se razviva vo svetot - zosto da sme podolu?. 
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 11:18
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 12:32
Како што кажа Анастеа законот е во работна верзија. Кој знае што се нема да вметнат во ова додека да го усвојат. Е тек кога ќе го усвојат, ќе се чудиме на новитетите што некој ги вметнал а ние треба да се водиме по тоа.
(конан ...опрај се )
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 13:38
Nema nie da se vodime po toa - tie so interes ke se vodat po toa.A i za zivotot se raboti.Zamislete na kakvi ujdurmi e spremen sekoj poedinec za zivotot na najbliskiot?
Zatoa e i somnezot za zloupotrebi koi ne samo deka se mozni tuku i mnogu sigurni. 
|
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 14:34
marsovec напиша:
Nema nie da se vodime po toa - tie so interes ke se vodat po toa.. |
За жал..мислам дека ние ќе се водиме...законот мора да го почитуваме...не за џабе рекле..како ти свират така ќе играш Тие имаат интерес..нели никој денес не прави нешто, ако не добие нешто за возврат ...сите сме свесни за тоа
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 04.Јули.2010 во 18:29
ФорумскаБаба напиша:
.................... Органи за пресадување ќе може да се земат од пациент кој е во клиничка смрт доколку лицето во текот на својот живот не оставил белешка кај матичниот лекар дека по неговата смрт не сака да ги донира сопствените органи и ако никој од неговото семејство не се противи на донаторскиот чин. .......................
|
ДПМНЕ треба да знае дека сите финти се веќе пробани и пробиени од мангупите во Великиот СДСМ, ништо инвентивно во сферата на криминалот не можат да смислат. Тие, слично како и СДСМ се замислуваат дека се попаметни од народот. Верувам дека тој што ги пишува овие небулози го прави тоа со намера, впрочем македонската историја е позната по законите кои им служат само на законодавците (СКМ, СДСМ, ДПМНЕ, сите се исти по ова прашање). Дефинитивно има задна намера, претпоставувам дека предлагачот е поткупен или е член на мафијата што се бави со трговија со органи. НАјстрашно е што тие се дел од власта (секогаш се). Нејсе, законот е неуставен, и ќе биде поништен. Законите се пишуваат во позитивна смисла. Прашање е само колку бездомници и луѓе без глас ќе бидат убиени во периодот додека премиерот се расправа со уставниот суд (на БЦ? ).
Американците и канаѓаните се служеа со вакви финти до пред некое време: на документ од десет страници со ситни букви ќе напишат „штиклирај тука ако НЕ сакаш да ти праќаме имејлови“, „штиклирај тука ако НЕ сакаш да ти наплаќаме дваесет долари месечно за осигурување на левото маде“, и многу слични. Судовите одлучија дека ваков тип на негативни понуди не резултираат со правна обврска и се незаконски и забранети.
-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Датум на внесување: 05.Јули.2010 во 12:26
positno ne mozesh da pishesh? ........
tuku,..arno vikash,...amerikancite i kanadjanite ...samo shto ...nie zboruvame za ...ovaa planeta....
|
Датум на внесување: 05.Јули.2010 во 17:05
Да и кај нас на Марс е многу понормално.Но овде вие имате илјада и илјада годишна традиција и одите дури до амебите.Напредни сте - нема што.Може секој човек да биде резервен дел ако не се изјасни - тоа го нема ниту на Марс.
|
Датум на внесување: 10.Февруари.2011 во 02:32
И овој закон http://www.time.mk/read/fbaa37df14/df4f947f38/index.html - одобрен од Владата и влегува во собраниска процедура. Кој е ЗА - треба навреме да си потпише:
"Потенцијални донатори ќе бидат сите тие кои во текот на нивниот живот
ќе обезбедат писмена потврда дека прифаќаат да бидат донатори на органи,
по нивната смрт, што е различно од постојниот закон каде согласноста се
прејудицираше. Ќе се дозволи трансплантација на органи од малолетници
само за коскената срж и тоа со одобрение или потпис од своите биолошки
родители. Во светот најчесто доминира трансплантација на бубрези, но
секако дека би можело да се трансплантира и црниот дроб и други органи
како што се корнеа, белите дробови, срцето и сите други органи. "
|
Постирано од: Santijago
Датум на внесување: 09.Јуни.2012 во 16:43
Ако не кажеш не кај нотар, тогаш си потенцијален донор?
Темата трансплантација во овие две години постојано е актуелна за истото прашање. Кој вид на соогласност треба да се применува во земјава? Во присуство на повеќе експерти, денеска на Медицинскиот факултет во Скопје се одржа јавна дебата за Законот за трансплантација или пресадување на делови од човечко тело. Се дебатираше за можна измена на овој закон, за воведување на т.н. претпоставена согласност. - Сакаме да ја воведеме т.н. претпоставена согласност, што значи дека секој оној кој за време на својот живот не дал писмена изјава заверена на нотар дека се противи неговите органи да бидат предмет на пресадување е потенцијален донор - рече министерот за здравство Никола Тодоров. Исклучок може да постои единствено ако семејството, брачниот другар или мнозинството од полнолетните деца дадат во рок од 24 часа писмена изјава дека не се согласни органите на нивниот роднина или лицето со кое се во крвно сродство, а кое е во мозочна смрт, да бидат предмет на трансплантација. Според Тодоров, ваквото решение е прифатено во 90 отсто од земјите во Европа и е основа за заживување на процесот на трасплантација во една држава. - Со ова отвораме широка тема во државата. Апелирам за една дебата на сите нивоа, на ниво на факултети, универзитети, за интелектуалци, медиуми и на сите оние кои се заинтересирани и мислат дека можат да дадат свој придонес во одлучувањето за тоа каков пристап ќе има Македонија кон ова многу сериозно прашање - истакна Тодоров. Тој додаде дека во Македонија годишно 25 илјади лица умираат. – Ние не зборуваме за 15, 20 илјади или 1.000 согласности, туку за десетина согласности годишно од овие 25 илјади - посочи Тодоров.
http://www.plusinfo.mk/vest/45566/Ako-ne-kazhesh-ne-kaj-notar-togash-si-potencijalen-donor" rel="nofollow - http://www.plusinfo.mk/vest/45566/Ako-ne-kazhesh-ne-kaj-notar-togash-si-potencijalen-donor
------------- I'm out bcz of pathetic around here
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2012 во 18:25
Bullsh*t! Bullsh*t! Bullsh*t!
Мислењето ми е исто како пред две години, види погоре.
Како дополнување, еве јавно давам изјава дека ако умрам во МК, дозволувам да биде дониран само органот за полно општење со спротивниот пол. Педерите се исклучени како приматели. Некако ми се допаѓа помислата дека ќе онаквуем и од оној свет. Ако нема кандидат, како позитивна согласност сметам дека на министерот ќе му бидат сервирани како ташак сарма. Освен ако не потпише изјава дека е педер.
-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Јуни.2012 во 20:09
Брејјј... што луѓе сте биле...
Ова е вика Super atachment - и кога ќе умрете не сакате да се разделите од телoто ! 
--------------------------
Абе, еве умирам и не го давам, па мајка Јана... побрзо нека скапе во земја, ама не го давам !
Абе, не давам и готово ! Мое тело си е тоа... и што ако сум умрел... и умрен, пак е тоа мое тело.
Не давам !

------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Јуни.2012 во 23:04
Датум на внесување: 09.Јуни.2012 во 23:30
Море каков "Викенд на мртовци", какви бакрачи... реалноста е најдобра комедија.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 01:45
...kretenot od nedokvakaniot minister vika deka 90% od drzavite vio evropa bilo taka,
...a toa znachi deka samo vo 3-4 ...ne e taka!
... ako nekoj pokaze deka e taka kako shto vika ''goluzdravecov'',
...nikad vishe nema nego da go epitetiram ,...kako sega !
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 07:54
Ах пуста идеологија, од човекот прави лижачоплунка. Ако оние “културнине“ белосветски имаат толку арни закони за донаторство зошто се предмет на истражувања по разноразни акции на купување органи по шверцерски канали. Ако ним се им е толку средено зошто катадневно читаме дека токму нивните тајкуни купуваат и дебело плаќаат органи по источно европските земји, Индија и каде ли не каде пустата сиромаштија продава бубрег за да преживее. Личната определба за донација на орган е лична. Исто така и личното убедување дека “Кај дедо Петрета пред портите на рајот“ некој сака да оди цел е пак лична. Значи не може некој да бара од некого да потпишува изјава на нотар. И зошто бре на нотар, зар уште една давачка кај она нотарине кои за се и сешто му одраа кожа на народецот? Јас би си ставила едно пусулче во мојата лична документација која секогаш ја носам со мене дека не сакам никој да ми чепне во унутрашноста која ми ја дал дедо боже и дека “од пепел и прашина сум создадена, пепел и прашина сакам пак да станам“ Фрај-мое убедување и точка. Кој сака да донира, нека донира.
-------------
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 12:33
За донирањето и примањето туѓи органи но и опасностите кои произлегуваат од сето тоа дискутиравме и од религиозен поглед во оваа тема:
http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18653" rel="nofollow - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18653
Јас сум изразито против донирање и против примање на туѓи органи бидејќи тоа не е во согласност со Божјите закони и предизвикува нови страдања наместо спасувања на животи. Што како и зошто образложив низ моите постирања во горенаведениот линк.
------------- Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2012 во 18:14
Еве извадок од Википедија за законите за донирање органи по светот http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation
Како што изгледа, опт аут опцијата воопшто не резултира со поголем број на донации. Или во МК и за тоа имаат решение... на пример со предефинирање на смртта. На пример вака http://news.nationalpost.com/2011/10/27/%E2%80%98dead-donor%E2%80%99-rule-dangerously-misleading-experts-say/" rel="nofollow - http://news.nationalpost.com/2011/10/27/%E2%80%98dead-donor%E2%80%99-rule-dangerously-misleading-experts-say/
----
Legislation
The laws of different countries allow potential donors to permit or refuse donation, or give this choice to relatives. The frequency of donations varies among countries.
Opt-in vs. opt-out
See also: http://en.wikipedia.org/wiki/Mandated_choice" rel="nofollow - Mandated choice
There are two main systems for voluntary systems: "opt in" (anyone who has not given consent is not a donor) and "opt out" (anyone who has not refused is a donor). In some systems like in Australia (14.9 donors per million, 337 donors in 2011), family members are required to give consent or refusal, or may veto a potential recovery even if the donor has consented. Opt-out legislative systems dramatically increase effective rates of consent for donation. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-1" rel="nofollow - [2] However, because of cultural and infrastructural factors, public policies and other factors, this does not translate directly into increased rates of donation.
Some countries with an opt-out system like Spain (34 donors per million inhabitants) or Austria (21 donors/million) have high donor rates and some countries with opt-in systems like Germany (16 donors/million) or Greece (six donors/million) have lower rates. However Sweden, which has an opt-out system, has a low rate as well (15 donors/million). Health authorities in Sweden have suggested that the government pay 30,000 - 40,000 http://en.wikipedia.org/wiki/Kronor" rel="nofollow - Kronor for funeral costs if a person donates their organs. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-2" rel="nofollow - [3] The president of the Spanish http://en.wikipedia.org/wiki/National_Transplant_Organisation" rel="nofollow - National Transplant Organisation , has acknowledged Spain's legislative approach is likely not the primary reason for the country's success in increasing the donor rates, starting in the 1990s. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-ReferenceA-3" rel="nofollow - [4]
United States
Under the http://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_the_United_States" rel="nofollow - law of the United States , the regulation of organ donation is left to http://en.wikipedia.org/wiki/U.S._state" rel="nofollow - states within the limitations of the http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Determination_of_Death_Act" rel="nofollow - Uniform Determination of Death Act , the http://en.wikipedia.org/wiki/National_Organ_Transplant_Act_of_1984" rel="nofollow - National Organ Transplant Act of 1984 , and the http://en.wikipedia.org/wiki/United_Network_for_Organ_Sharing" rel="nofollow - United Network for Organ Sharing (UNOS). Each state's http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Anatomical_Gift_Act" rel="nofollow - Uniform Anatomical Gift Act seeks to streamline the process and standardize the rules among the various states. Many states have sought to encourage the donations to be made by allowing the consent to be noted on the http://en.wikipedia.org/wiki/Drivers_license_in_the_United_States" rel="nofollow - driver's license . Donor registries allow for a central information center for an individual's wish to be a donor. It is a pure consent system rather than an extended consent system or a dissent opt-out system. The issue of consent is pressing, as the number of patients on the waiting list in the country has increased from approximately 20,000 in 1990 to over 100,000 in 2010. Alongside absolute organ donation increases from the late 1980s up until the mid-2000s, donation rates did not increase or decrease significantly from 2004-2010. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-4" rel="nofollow - [5]
Europe
Within the http://en.wikipedia.org/wiki/European_Union" rel="nofollow - European Union , organ donation is regulated by member states. As of 2010, 24 European countries have some form of presumed consent (opt-out) system, with the most prominent and limited opt-out systems in Spain, Austria, and Belgium yielding high donor rates. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-huffingtonpost-5" rel="nofollow - [6] In the United Kingdom organ donation is voluntary and no consent is presumed. Individuals who wish to donate their organs after death can use the Organ Donation Register, a national database. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-bbc8420678-6" rel="nofollow - [7] The UK has recently discussed whether to switch to an opt-out system in light of the success in other countries and a severe British organ donor shortfall. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-bbc7358789-7" rel="nofollow - [8] In 2008, the http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament" rel="nofollow - European Parliament overwhelmingly voted for an initiative to introduce an EU organ donor card in order to foster organ donation in Europe. [ http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Citation_needed" rel="nofollow - http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-Jones2011-8" rel="nofollow - [9]
Japan
See also: http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_transplantation_in_Japan" rel="nofollow - Organ transplantation in Japan
The rate of organ donation in Japan is significantly lower than in Western countries. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-Wicks-9" rel="nofollow - [10] This is attributed to cultural reasons, some distrust of http://en.wikipedia.org/wiki/Western_medicine" rel="nofollow - western medicine , and a controversial http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_transplantation_in_Japan" rel="nofollow - organ transplantation in 1968 that provoked a ban on cadaveric organ donation that would last thirty years. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-Wicks-9" rel="nofollow - [10] Organ donation in Japan is regulated by a 1997 organ transplant law, which defines " http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_death" rel="nofollow - brain death " and legalized organ procurement from brain dead donors.
India
Organ selling is legally banned in India. Numerous studies have documented that organ vendors have a poor quality of life (QOL) following kidney donation. Live related renal donors have a significant improvement in the QOL following renal donation using the WHO QOL BREF in a study done at the All India Institute of Medical Sciences from 2006 to 2008. The quality of life of the donor was poor when the graft was lost or the recipient died. http://en.wikipedia.org/wiki/Organ_donation#cite_note-10" rel="nofollow - [11]
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 00:39
Santijago напиша:
Ако не кажеш не кај нотар, тогаш си потенцијален донор?
http://www.plusinfo.mk/vest/45566/Ako-ne-kazhesh-ne-kaj-notar-togash-si-potencijalen-donor" rel="nofollow - http://www.plusinfo.mk/vest/45566/Ako-ne-kazhesh-ne-kaj-notar-togash-si-potencijalen-donor
|
Навистина не разбирам која е целта да се менува овој закон кој беше донесе лани. Особено ако е јасно дека претпоставената согласност може да биде мошне лесно побиена од членовите на семејството. Особено е смешно да се применува потенцијална согласност кај лице кое е во мозочна (а не физичка!) смрт. Зарем лицето ќе го исклучат од апарат врз основа на претпоставена согласност? Вакво нешто може да создаде непотребни судски постапки, кои ќе ги доведат клиниките, а и самите лекари до откажува од оваа идеја, со оглед на трошоците од судските постапки во случај на разно-разни претпоставени согласности со кои семејството на оној кој е во мозочна смрт не се согласува. Кој би се согласил некој ближен со мозочна смрт да биде исклучен од апаратите, независно дали лекарите тоа го сакаат, или не?
Сосема нормално е да се бара изречна согласност за живиот за нешто што ќе се случува mortis causa, исто како што е нормално живиот додека е жив да одлучи дали распределба на својот имот ќе изврши со тестамент и на кој начин, или дали ќе стори нешто друго. Исто како и со органите, кои се дел од телото на оној кој, подоцна би починал. А и сосема нормално е семејството да одлучува во случај на смрт, исто како што тоа одлучува што ќе прави со имотот на починатиот и другите нешта поврзани со починатиот.
Messenger, ако личност може да располага со имот во случај на смрт, нема причина зошто да не може да располага со органите на телото. Еднаш ти кажав, кога се во прашање правни работи, философиите ретко помагаат во разрешување на проблемот, особено за јасни проблеми. 
-------------
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 14:55
Македон напиша:
Еднаш ти кажав, кога се во прашање правни работи, философиите ретко помагаат во разрешување на проблемот, особено за јасни проблеми. 
|
Истото му го рекоа и фаризеите ан Исуса. 
Ама, меѓу вистината на животната филозофија и привремените човекови општествени закони, јас ја бирам вистината. Оти првата е вечна, а вториве се менуваат според потребите и инетресите на опшетеството. 
Патем, проичитај го мојот потпис, па ќе ти биде јасно од каде доаѓам. 
Македон напиша:
Messenger, ако личност може да располага со имот во случај на смрт,
нема причина зошто да не може да располага со органите на телото.
|
Поентата е дека имотот е употребна вредност. Како таква прашањето е кој ќе ја наследи. Јасно е дека предност ќе имаат најблиските на починатиот, доколку тој нема посебна желба и истото не го ставил во тестамент.
Телото на починатиот има само една употребна вредност - да биде донирано на оние живи луѓе на кои им требаат неговите с'е уште употребливи органи.
Па и тука, законот дава предност на желбата на наследницит да одлучат дали тие органи можат да бидат употребени како транспланти или не. Промената на законот само дава шанса, доколку тие не изнесат таква желба или не можат да бидат контактирани поради некоја причина, овие органи да бидат искористени за добро на хуманоста.
|
Постирано од: Македон
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 15:18
Бидејќи не е соодветен подфорумов, нема да побарам да го потврдиш она што го говориш со цитати од Светото Писмо. 
Вистината на животната философија кон која ти се придржуваш не може да се потврди преку секое сомнение, особено кога станува збор за нејзина примена во секојдневното живеење. Токму затоа и не може да е дел од правото. Во правото нештата се сосема различни од она за што ти говориш и се гледаат од друг аспект, не од оној од кој ти мислиш дека се гледаат.
Messenger напиша:
Македон напиша:
Messenger, ако личност може да располага со имот во случај на смрт,
нема причина зошто да не може да располага со органите на телото.
|
Поентата е дека имотот е употребна вредност. Како таква прашањето е кој ќе ја наследи. Јасно е дека предност ќе имаат најблиските на починатиот, доколку тој нема посебна желба и истото не го ставил во тестамент.
Телото на починатиот има само една употребна вредност - да биде донирано на оние живи луѓе на кои им требаат неговите с'е уште употребливи органи.
Па и тука, законот дава предност на желбата на наследницит да одлучат дали тие органи можат да бидат употребени како транспланти или не. Промената на законот само дава шанса, доколку тие не изнесат таква желба или не можат да бидат контактирани поради некоја причина, овие органи да бидат искористени за добро на хуманоста.
|
А зарем органите на починатиот немаат никаква вредност? Зарем телото на починатиот нема никакво значење? И самиот кажа дека има.
Законите на Република Македонија не се согласуваат со тебе. Кон телото на починатиот треба да се однесува со почит, во согласност со уверувањата на починатиот и да се уважува и почитува согласноста на семејството. Со оглед на тоа дека семејството има и должности, нормално е дека тоа има и соодветни права, секако, доколку починатиот изречно, а не под претпоставка, изјавил дека сака да ги даде органите, или побарал нешто друго. Патем, кога нешто е претпоставено, согласно македонскиот закон за парнична постапка, тоа не значи и дека не може да се докаже спротивното. Ако семејството сака, веднаш ќе поведе парнична постапка и ќе го докажува спротивното. Додека тоа се случува, телото ќе ја загуби сета употреба вредност. Да не говорам дека ако некој орган е земен пред да се поведе постапка, семејството потоа може да се стекне со огромни побарувања за надомест на материјална и нематеријална штета.
Затоа и законот не треба да имплицира никакви претпоставки кои би довеле до судир со волјата на семејството. Од тоа може да се создадат непотребни спорови, да се загуби драгоцено време, средства, а со тоа и да се доведат во прашање човечки животи додека се чекаат одлуките на судовите.
Очигледно не разбираш што подразбираат овие промени. Овие промени подразбираат дека со стапувањето на сила на некои измени, сите би станале потенцијални донори, доколку не поседуваме изјава заверена од нотар на кој јасно ќе стои дека не се согласуваме со тоа да бидеме донори. Согласно важечките норми, само семејството одлучува, доколку ние не сме се согласиле. Ако такво нема, се смета дека не сме согласни да донираме во случај на мозочна смрт. И нормално, тука ќе настанат сите спорови, затоа што само на суд ќе може да се докаже дека починатиот немал таква волја. Нема место за претпоставки, особено ако лицето пред да почине било правно и деловно способно.
-------------
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 18:10
A be , u posledno vreme vo ovaa drzava mnogu raboti mu se naturaat na chovek ...bez negova volja...de od drzavata de od komercijalna priroda na nekoi ,... samo i samo za shto vishe da gi oguljat lugjeto.
..taka da ima mnogu sluchai koga neshto ti e ovozmeozeno,...i toa e na tvoja shteta,...
..duri i bez da znaesh, se dodeka ne dopresh do toa sluchajno...
...ama , za da se otkazesh od toa pa,...treba da im kazesh resh*telno (pismeno) ne...inache ke ti teche ....se dodeka ne ti ...skurchi.
...taka i ova ,...demek ako ne sakash nekoj da ti chepka po vnateshnosta , ...treba da im kazesh na vreme ne,... dodeka mozesh ,..inache ke te opeljeshat ete,
...i otkako si ''skinesh konci'' !
..druga rabota e i toa shto ,..za da kazesh ne, treba i da mu platish na nekoj !! 
...a shto stana so ...krematorim?  ... toa bi bila dobra investicija, a ne,...nekoi kreaturni spmenici !
|
Датум на внесување: 13.Јуни.2012 во 21:37
Пријателиве горе забегаа во верски и уставно правни води... Мечката, како закоравен еволуциониста, го гледа ова од етички и практичен аспект.
Телото треба да послужи за исхрана на живиот свет, истиот тој жив свет кој умрениот го јадел за да опстане. Не се слагам со кремирање, тоа ми личи како растурање на енергија која другиот жив свет (црвите де!) може да ја искористи. Исто така сум ЗА пресадување органи, но со строга контрола да не бидат нарушено правото на живот на донорот. А тоа е етичко прашање и не е лесно да се одговори.
Туку едно се мислам... Еве некој дал изјава на нотар, платил 500 денари и е среќен не-донор. Еден ден се запива со ортаците, излегува на улица и го гази кола. Додека го однесат во болница е мртов. Пусулчето од нотарот не е со него, којзнае каде го зафрлил. Како патолозите ќе знаат дека не смеат да земаат органи од него? Дали сите треба да носат пусулче од нотар со нив секаде и секогаш, или ќе има некој регистар на не-донори?
-------------
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2012 во 13:38
" Дали сите треба да носат пусулче од нотар со нив секаде и секогаш, или ќе има некој регистар на не-донори?" ==================================================================================
a zoshto" ...koga ne smee nikoj da te chepne, pred da gi prashaat tvoite!
...sepak ,...za sekoj sluchaj ,..ke treba otsega,detalno da se proveruvaat onie shto odapnale u bolnica,
...da ne im nedostasuva neshto,.'..'sluchajno'',
.koga ke vi gi ''vratat''!
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2012 во 14:20
Филозофијата на животот е крајно едноставна и очебијна с'е додека не се замеша човековиот ум со интелектуализирање окоу тоа што е правно, а што не е правно во неа. 
Затоа не е чудно кога и од природното раѓање и од умирање почнува да се прави трговија. 
|
Датум на внесување: 15.Јуни.2012 во 15:04
...filosofiranjeto i intelektaliziranjeto ne e opshta pojava tuku samo na poedinci...
...povekjeto, site raboti gi sfakjat pragmatichno ! 
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 22.Јуни.2012 во 17:03
Vlad Tepesh напиша:
<< ovaa e neviden kriminal so ljudski organi i prilika za zbogatuvanje na poedinci ,nema nigde u svet>>
Pazite bez vashe odobruvanje mozhat da vi zemat organi ako konstatira doktorot klnichka smrt i da gi doniraat nekomu!!!
HAHAHA ... abe za 300 000 eura nema doktor koj ce ostane ramnoushen... zhivi ludje ce proglasuvaat mrtvi samo za kesh!!!
ovaa e nevideno!!!
|
не паничете,постои закон за донирање органи и надградба и куп промени на закон...малчице је другчије у пракси...ко и обично кај нас и да сакаш да донираш органи нема каде,нема кој,нема што...па ти чекаш ден,два,три..го држат потенцијалниот донатор во вештачка кома(или клиничка смрт, како ли е изразот) додека се организираат тупаците...преживуваш трауми ден и ден за на крај да ти соопштат дека не е изводливо...а еден куп луѓе,деца, чекаат на некоја си таму листа да добијат здрав орган битно ТВ програмите ни се преполни со бомбастични реклами за нашата држава која баш овие години доживува процвет срање...
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 00:16
...ja sh*tkam se shto moze da se upotrebi !
,... ne za drugo tuku,..
...da se usrekji zena mi od mene ....konechno ! 
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 00:31
Andjelina напиша:
Vlad Tepesh напиша:
ovaa e nevideno!!!
|
<div id="isChromeWebToolbarDiv" style="display:none">не паничете,постои закон за донирање органи и надградба и куп промени на закон...малчице је другчије у пракси...ко и обично кај нас и да сакаш да донираш органи нема каде,нема кој,нема што...па ти чекаш ден,два,три..го држат потенцијалниот донатор во вештачка кома(или клиничка смрт, како ли е изразот) додека се организираат тупаците...преживуваш трауми ден и ден за на крај да ти соопштат дека не е изводливо...а еден куп луѓе,деца, чекаат на некоја си таму листа да добијат здрав орган битно ТВ програмите ни се преполни со бомбастични реклами за нашата држава која баш овие години доживува процвет срање... |
me zamislivte ... ako razberat strancive, pa nagrnat...
da si potpisam jas dokumenti deka ne sum donator... da ne uspeat nekako da me ubedat protiv svoja volja da doniram...
------------- Incredible Blue
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 00:36
Prvo ''pare na sunce''!
...pa posle zemajte shto vi dusha saka!
...i ja malku da vidam air...od sebe.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2012 во 00:52
Don't be so tough on yourself...
-------------
|
|