Испечати | Затвори го прозорот

Убаво е да се знае за моето училиште...

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22587
Датум на принтање: 23.Јули.2024 во 14:14
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Убаво е да се знае за моето училиште...
Постирано од: bijonse1
Наслов: Убаво е да се знае за моето училиште...
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 11:24
Место каде ке постирате нешто што знаете за историскиот развој на вашето училиште или едноставно општо образовање во него....
каде се ноаѓа , со што располага просторно .....
по што е познато вашето училиште......
или едноставно вашето сеќавање на училишните денови во вашето училиште или било кое училиште што ви остави трага....
доколку имате слики .......постирајте....

Коментари:
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 11:27

Основното училиште ,,Кирил и Методиј ,, Скопје

по повод денешниот празник на солунските браќа просветители Кирил и Методиј....

http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/9E97606EDA6ED54EACC5B302AEBA6B60.jpg

некогаш.....

http://kirilimetodijsk.schools.edu.mk/Cd-Partonat1/image/ou_kir1.jpg

денес.....

Најстаро училиште во градов и едно од најстарите во Република Македонија.Во 1835 година изградена е црквата Света Богородица , зајакнати се црковните општини и некаде во 1836/37 година се отвара првото училиште во Скопјеи тоа во општинската зграда во дворот на црквата .Наставата во  училиштето има црковен карактер. Првата прослава на денот на солунските браќа Кирил и Методиј во Скопје била одржана на 11.05 1958 година по старо , од кога започнува именувањето на училишта и цркви по нивните имиња. По оваа прослава училиштето го добило името по првите словенски просветители...

Првата училишна зграда од северната страна била во употреба се до 1903 година , кога на истото место била изградена нова  зграда во која  се изведувала настава се до катастрофалниот земјотрес од 26.07.1963 година. Трите објекти биле оградени со висок ѕид и имале врата.Со текот на времето наставата постепено го губела црковниот карактер , а од 1903 година  таа била  организирана и одржувана по одделенија. Во летописните податоци се споменува дека во таа година во него работел наставен колектив од 11 учители и две лица помошен персонал. Во состав на училиштето имало и забавиште.

Во училишната зграда во тоа време биле сместени Градското читалиште Развитие , црковното настојателство и простории за училиште . Читалиштето наоѓало во горниот кат на училишната зграда . Во голема просторија  до неа се наоѓало црковното настојателство , а една една соба била наменета за учителите. Наставата на мајчин јазик била изведувана  на долниот кат , а големиот ходник на горниот кат бил користен за одржовање различни училишни свечености.

-Прво училиште во Скопје основано во 1836 година во дворот на црквата  “Света Богородица”  во 1831 год кое 170 години непрекинато извршува воспитна-образовна дејност….драмска дејност во Скопје развива преродбеникот Ј.Х.Џинот којшто воедно изведува настава во ова училиште…..

-Првaта прослава на Денот на Солунските браќа Кирил и Методиј во Скопје била одржана на 11 мај 1858 и оттогаш училиштето го добива денешното име.

-Прво училиште во кое наставата се изведувала на мајчин јазик, македонски.

-Прво училиште во кое Ј.Х.Џинот вовел одделенијa, ги разделил учениците по одделенија.училиште во кое Ј.Х.Џинот поставил клупи и применувал современи наставни средства и помагала (глобус, географски карти и др).……училиште во кое се користат современи наставни методи.…..училиште во кое е укината примената на физичка казна како педагошка мерка.

-Прво училште кое со гордост прослави неколку значајни јубилеи, меѓу кои и 1100 години од смртта на Методиј.

-Прво училиште со најмногуброен училиштен колектив според бројот на учениците и единствено училиште кое по ослободувањето се огласило првото училишно ѕвоно и повикувајќи ги учениците на првиот училишен час во слободна територија….народно “ОУ.СВ.Кирил и Методиј” по Одлука за именување на училиштата во Скопје од 10.2.1925  година.-------------


Постирано од: brza
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 17:31
ehh,...na vremeto ...JBT,..edna od najstarite a,.....beshe i  "najpamnetnata" gimnazija  u skopje,...ama , sega slusham ,...mnogu i opadnalа inteligencijata.изненадување............тага
-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 11.Мај.2011 во 17:09
Моето прво училиштемир
 
 
Какво-такво вршеше работа ... се сменија многу директори, многу наставнички.... и кога си заминав од таму решија да го реновираатма%20ајде Како нашата претерано бесна генерација да чекаа да заврши..па да реновираатразмислување
По реновирањето им летна покривотсмеење..од квалитетната рачна изработкатрепкање ..или невремето беше кривозбунетост... додека јас учев, немаше нормален кабинет по ОТП, наставничките беа крајно нетолерантни и форсираа свои маалски децада  Час по физичко не се одржа ниту еднаш од 1 до 4 одделение, часовите по физичко се заменуваа со математика. Затоа излегоа од таму многу солидни ученици, добри историчари на чело со Милка, математичари на чело со Димитар, само ние по кратки (ракави) останавме...со Виолетаразмислување 
Одлични студенти на биологија и хемија (Мира тенк јутрепкање) ... се наоѓа денес по некое директорче излезено од школово, и по 50тина пропалици од секоја генерација...
 
Се на се...школо во кое се запоставуваа обичните предмети, а се даваше предност на географија, математика и слични работи кои ни служеа во средно па и понатаму. На времето имавме и солидни резултати на натпреваритезамисленост ... одевме, се натпреварувавме, се враќавме со по некоја награда... Пехари еден куп, се надевам дека уште ги чуваатразмислување
 
И така.. еве што пишува за школово...
 
П.С...не ставам слики за да не се ..исплашитезамисленостгазење%20од%20смеење
 
 
 
ОУ ,,Наум Наумовски – Борче"
 
 
ОУ „ Наум Наумовски- Борче“ е изградено во 1961 година. Училиштето се наоѓа на ул „ Маџари “ бр.25. Објектот е од цврста градба која наполно одговара за својата намена. Во состав на училиштето е и Спортската сала “Методија Андонов –Ченто,” спортски терени и широки зелени површини.
Реонот на Општинското основно училиште „ Наум Наумовски- Борче“, ја опфаќа територијата на Урбаните заедници- Триангла, Маџари 1 и Кирил Петрушевски, што се простираат на територијата на Општина Гази Баба, на излезот од Скопје. Училиштето располага со 3239 m2 училишен простор, 3400 м2 училишен двор и Спортска сала од1040 m2. Наставата во училиштето се изведува на македонски јазик со вкупно 688 ученици распоредени во 25 паралелки и 1 паралелка со дневен престој.Во училиштето се ангажирани 48 вработени а наставата се изведува во две смени.

Патронен празник:

01 април

 

 -------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.


Постирано од: op12eh
Датум на внесување: 16.Мај.2011 во 02:22
Моето е за црни срамови и поарно да не се знае ништо


Постирано од: DragancoLeskoec
Датум на внесување: 25.Мај.2011 во 04:03
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:


Основното училиште ,,Кирил и Методиј ,, Скопје

по повод денешниот празник на солунските браќа просветители Кирил и Методиј....

http://www.vecer.com.mk/WBStorage/Articles/9E97606EDA6ED54EACC5B302AEBA6B60.jpg

некогаш.....

http://kirilimetodijsk.schools.edu.mk/Cd-Partonat1/image/ou_kir1.jpg

денес.....Ова е идентична зграда како О.У. Коле Канински - Битола, колку е иста неможам да ти опишам.

-------------
Брсјачка нација !


Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 14.Јуни.2011 во 02:29
Исто толку колку што е иста со св.Климент Охридски школото во ППизненадувањеголема%20насмевка


-------------


Постирано од: annaja
Датум на внесување: 14.Јуни.2011 во 19:02
Mоето ОУ.Кочо Рацин во Скопје,се надевам дека е сега добро,како што беше во мое време.
Искрено да ви кажам бев горда во тоа време,што учев, баш во Кочо Рацин.да


Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 17.Јули.2011 во 00:10
ГО ПРЕНАМЕНИЈА ЗА РЕКТОРАТ НА УГД... ИНАКУ, ПРВО РАБОТНО МЕСТО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ КАКО ДАСКАЛ И ПОЈДОВНА СТАНИЦА НА НЕГОВАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА ДЕЈНОСТ КАКО ОРГАНИЗАТОР НА ДВИЖЕЊЕТО ВО МАКЕДОНИЈА...

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ


Постирано од: Aleksandra923
Датум на внесување: 09.Април.2012 во 10:00
Објектот на оу. „Јохан Хајнрих Песталоци“ е подарок од Швајцарија, откако претходниот објект на оу. „Петар Петровиќ Његош“ бил разрушен во катастрофалниот земјотрес. Самата зграда е сеизмички отпорна, благодарејќи на гумените кугли вградени во неговите ѕидини. Песталоци е Швајцарски педагог и реформатор, Романтичар кој чувствувал дека образованието мора да биде радикално лично, апелирајќи на интуицијата на секој ученик. Тој нагласил дека секој аспект на животот на детето придонесува за формирање на личноста, карактерот, и разумот. Образовните методи на Песталоци биле дете-центрирани и врз основа на индивидуалните разлики, сетилна перцепција, и на самостојната активност на ученикот. Филозофијата на Песталоци за образованието се заосновала на четири сфери концепти на животот и на премисата дека човечката природа е добра. Сфери на првите три 'екстериери "- дом-семејство, стручно и индивидуално самоопределување, и државата-нацијата - водат кон почитување на семејството, полезноста на индивидуалноста, и применливоста на односот родител-дете за општеството како целина во развојот на карактерот на детето, став кон учењето, и чувство на должност. Сферата на последен 'екстериер "- внатрешната смисла - претпоставува дека образованието, кое дало средства за задоволување на основните потреби води кон внатрешен мир и голема верба во Бога.
Со почит кон професорите, кои што го изградија имиџот на Песталоци, потковувајчи ги учениците со квалитетно образование: Василе, Даница, Радован и многу други.


Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 09.Април.2012 во 12:51
Панче Арсовски? Немам појма ништо за моено училиште... само знам дека ми беше навстина тешко да станувам кога бев прва смена зевање така што некогаш и не идевсреќа

-------------
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!


Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 09.Април.2012 во 20:52
O.U.Kuzman Sapkarev.....Naj ubavoto uciliste vo najubavata naselbaнамигнување

-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk