Испечати | Затвори го прозорот

Специјални единици

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Технологија
Име на форумот: Авиони, бродови, воена технологија
Опис на форумот: Цивилна и воена технологија
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22542
Датум на принтање: 08.Јули.2020 во 12:34
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Специјални единици
Постирано од: Ninja 35
Наслов: Специјални единици
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 20:13
Фактот што во Република Македонија имаме неколку специјални единици што се меѓународно признати како врвни во својата област и обученост, мислам дека треба на форумот да има една тема, каде што може да се дискутира за нашите и странски специјални единици (воени и полициски).....

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!Коментари:
Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 20:26
За почеток ќе почнам со една наша соседна држава со една од најдобрите специјални полициски единици на Балканот....
SAJ - Специјалната антитерористичка единица на Србија....
 
 
 
Создадена пред околу 30 години, особено докажана во војната во Косово....
Има широк спектар на специјалности....антитероризам, групи за нуркање, службени кучиња, експлозиви, хемиски сретства, снајперски групи и слично.....
 
click%20to%20zoom
 
Има и групи за ЈРМ (Јавен ред и мир)....
 
 
Ај нека биде ова за почеток....голема%20насмевка


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 21:00
Najdobrite na svetot-Angliskiot SAS


Se smetaat za najdobra i prva "specijalna edinica" od
svojot tip vo svetot. Sostavena e od nekolku regimenti (Osnova e 22nd SAS Regiment, ima 21 i 23 SASR) koi se podeleni na skvadroni (21SASR: HQ Squadron, C Squadron, E Squadron; 22SASR: HQ Squadron, B, D ,G ; 23SASR:A, D, G, B.)

"According to Colonel Charles Beckwith, founder of Delta Force there is the SAS and there is everybody else, even though he has been dead for about 15 years No one in Authority with US special Forces or 1st SFOD-D has ever rescinded or denied that Statement"

Eden od ovie e John McAlesse.

Go gledate snajperot?Постирано од: 10101
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 23:24
Polskata specijalna edinica GROM


Operacii:

1991 - GROM operators extract six CIA-agents from Iraq during Operation Desert Storm.
1992 - "Macierewicz briefcases" affair (escorting duty during political problems in Poland).
1992 - Assault on residence and arrest of one of the bosses of Art B (a political and economic scandal in Poland).
1993 - Operation Bosnia and Eastern Europe Protection.
1994 - Operation Uphold Democracy in Haiti.
1996 - UNTAES mission in Eastern Slavonia (East Croatia region) to arrest Slavko Dokmanović - they have since managed to arrest at least six more Yugoslavian war-criminals) .
1996 - Bodyguard duties during US ambassador W.G Walker's mission in Kosovo and Macedonia.
1999 - Bodyguard duties during US ambassador W.G Walker's mission in Kosovo and Macedonia. Also they were (unofficially) reported to operate behind Yugoslavian lines to identify artillery fire targets etc.
2001 - Hunt for war criminals in Kosovo.
2001 - Recon mission in Afghanistan before the arrival of Polish troops.
2002 - Mission in Afghanistan (VIP bodyguarding and base protecting duties).
2002 - Mission in Persian Gulf. At the beginning of September, some GROM members were seen training on US ships near Bahrain coast.
2003 - GROM soldiers took part in the Operation Iraqi Freedom.

Oprema:

M4(Vo nekolku varijanti), Glock 17 Sig P228, SG551, HK USP, HK Mark 23, HK MP5, HK G36, HK PSG1, FN Five seveN(tocno e napisano), FN P90, FN F2000, FN SCAR, FN Minimi(osnovata za amerikanskata M249ka), KAC SR25, SAKO TRG 22, Accuracy International AWM, PGM 338, CheyTac Intervention, Barrett M107, PGM Hecate II, AT4, Carl Gustaf Recoilless Rifle, Rafael Spike.


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 18.Мај.2010 во 00:09


Единицата за специјални задачи при МВР на РМ - ТИГАР

Оваа единица е формирана далечната 1981 година во рамките на тогашниот Републички секретаријат за внатрешни работи на СР Македонија. Нејзина примарна цел при формирањето била посебни задачи од типот, обезбедување на јавни личности, справување со кризи, специјални задачи за кои не била подготвена тогашната милиција, а подоцна за антитероризам, специјални задачи од типот диверзантски акции, инфилтрирање позади линијата на непријателот, обезбедување на терен, подготовка на терен за воени дејствија на останати воени државни структури, приведување и апсење на криминалци или личности барани од законот, нуркање, извлекување на давеници, затрупани во лавини, експлозиви, и кучиња трагачи, обезбедување на лица од витално значење. Во поново време единицата беше надградена со воена метода за решавање на воени конфликти надвор од урбана средина.
Нејзиното борбено крштевање се случи во 2001 година во војната во Република Македонија. Од тој момент па се до денес се надградува единицата на секое поле. До денешен ден единицата е вброена во ТОП 10 Специјални полициски единици.
И Рангирана е како трета единица во делот на снајперизам во светски рамки.

Оваа единица даде 12 припадници од своите редови, и исто така имаше над 30 повредени во воениот конфликт во Р.Македонија во 2001 година.

Нејзини најуспешни акции се елиминацијата на командант Тели во 2001 година, Извлекување на полициската смена во с.Радуша во 2001 година, Ослободување на неколку тетовски окупирани маала во 2001, заедничката акција со армиската специјална единица Волци во Арачиново 2001 година. И постојано присуство во сите воени дејствија во 2001 година, координирано со АРМ или самостојно.
А во последно време 2007 година случајот Бродец, каде елиминира 8 терористи припадници на поранешната Она, и приведување на 7 исто така припадници на ОНА.
Во 2010 единицата беше повикана за акцијата на Скопска Црна Гора каде беше пронајдена и разбиена паравоена формација и запленето поголемо количество на оружје, како и во акција кај селата Рашче и Радуша при што елиминира 4 униформирани лица, припадници на паравоена криминална формација и притоа заплени поголемо количество на оружје.


Обуката за приправниците на оваа единица е со времетраење од 18 месеци, при што во тој период следат исцрпувачки селекции на кандидатите. Започнува со исцрпувачки 120 км. марш на единицата при тоа изведувајќи кондициони и борбени обуки.
Обуката е распоредена во 3 етапи. Прва елиминациона етапа во времетраење од 6 месеци. Тука е најголемата елиминација на недоволно подготвените. Исцрпувачки маршови и физички подготовки.
Втората етапа подразбира со запознавање на задачите кои единицата ги извршува и нивно имплементирање, како и организација по тимови кои подоцна ќе го претставуваат костурот на самите водови.
Третата елиминациона етапа е најтешка при што во неа се последните филтри каде што доаѓа до израз максималната физичка и психичка подготвеност на кандидатот...Се изведуваат сите претходно имплементирани вежби, маршови, борбени задачи, при што најслабите кандидати се отфрлаат.
Обуката и самата поставеност во единицата е по теркот на најпознатите светски полициски специјални единици, а како дополнително се имплементирани и елементи од Американските морнарички Фоки, Американските Ренџери и Делта одред, како и елементи од Руската Спец Наз и британска САС...
Сето ова комбинирано дава една крајна цел... безмилосна машина која е спремна да настапи и да ги исполни сите зададени задачи...заклетвата на последните припадници кои беа примени во единицата... Јануари/Февруари 2010... 
http://www.youtube.com/watch?v=RAS2UAnj8LE&feature=related - ЕЗС ТИГАР 1 дел
http://www.youtube.com/watch?v=ixXVPpZNHJc&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 2 дел
http://www.youtube.com/watch?v=f0FjwNknqdk&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 3 дел
http://www.youtube.com/watch?v=c75F2sbkwC4&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 4 дел
http://www.youtube.com/watch?v=qHSim4cjnw4&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 5 дел
http://www.youtube.com/watch?v=OLLemnNC-08&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 6 дел
http://www.youtube.com/watch?v=fe0VDz2SdDA&feature=related - ЕСЗ ТИГАР 7 дел
http://www.youtube.com/watch?v=zVVcOiJt-K4&feature=related - ЕСЗ ТИГАР полагање на заклетва 2001...
-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 18.Мај.2010 во 23:45
    
ГУРКИ
 
Гурките се по потекло од Непал, и ги сочинуваат елитните единици во Индиската и Англиската армија...
 
 
Во Англија се примени како посебен род во склоп на специјалните единици, затоа што се познати по својата храброст, професионалност и дисциплина.....
 
 
Се работи за едни од највештите борци со нож и мачета (гурка ножот)....
 
Инаку потекнуваат од VIII век...јака традиција, а...голема%20насмевка
 
 


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 15:15

Македонските снајперисти трети во светот

Око соколово, челични нерви и камено срце. Тоа е снајперист на задача - зашто грешките можат да бидат кобни ако ја промаши метата.

Русија, Украина, па Македонија. Таков е редоследот на најдобрите снајперисти во светот.


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: brza
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 15:51

http://www.rense.com/general32/ruth.htm --------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert EinsteinПостирано од: 10101
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 00:10
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

  SAS


Ne kradi od mene.... Vidi vtor-tret post...

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 01:01
Originally posted by 10101 10101 напиша:

Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

  SAS


Ne kradi od mene.... Vidi vtor-tret post...
 
 
 
Sorry ....црвенеење


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 09:50
Delta Force (1st SFOD-D) ili Combat Applications Group(CAG), no najcesto poznati kako Delta Force.Tie se najelitnata i najtajnata edinica na amerikanskata vojska, bazirani se na britanskiot SAS. Osnovnata namena im e antiterorizam. Ucestvuvale vo mnogu voeni operacii od nivnoto formiranje vo sedumdesetite.
Tie so temno-zelenite slemovi najnapred se Delta.Постирано од: 10101
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 10:05
Germanskite GSG9.Se formirani vo 1973, kako odgovor na napadot na palestinskite teroristi "Crniot Septemvri" vrz grupata na izraelski sportisti na olimpiskite igri. Prvata misija mu bila da spasat avion na Lufthansa od racete na palestinski teroristi.

Organizacija:
Regular operations
The first sub-group of the GSG 9 is used for regular land-based counter-terrorism actions. This may involve cases of hostage taking, kidnapping, terrorism or extortion. The group may also be used to secure locations, neutralize targets, sniping and tracking fugitives.
Maritime operations
The second sub-group of the GSG 9 is used for operations at sea, for example the hijacking of ships or oil platforms.
Airborne operations
The third sub-group of the GSG 9 is used for airborne operations, including parachuting and helicopter landings.
Technical unit
This unit supports other units in gaining entry to target areas and is responsible for the procurement, testing and issuance of non-weapon equipment. The members of the technical unit are also explosive ordinance disposal experts. They are trained in the rendering safe and disposal of improvised explosive devices
Central services
This service group maintains the GSG 9 armoury and is involved in testing, repairing and purchasing weapons, ammunition, and explosives.
Documentation unit
This unit handles communications, including the testing, repairing and purchasing of communications and surveillance equipment.
Operations staff
Handles the administration of GSG 9.
Training unit
This unit trains existing members, and selects, recruits and trains new members.

Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 20:02
S.W.A.T. ( Special Wipons and Tactics)....amerikanski specijalni policiski sili.


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 21:57
ПОЛК ЗА СПЕЦИЈАЛНИ ЗАДАЧИ ПРИ АРМ - ВОЛЦИ

Кои се Волците
Специјалната единица Волци е формирана во 1994 година од сегашниот началник на ГШ на АРМ Мирослав Стојановски и покрај учеството во конфликтот во 2001 година присутна е и во мисиите во Ирак и Авганистан каде постојано ги добива највисоките оценки. Функционираат повеќе од 14 години а досега на чело на елитата биле пет команданти. Заштитниот тотем на оваа единица е разјарен волк, диво животно предатор кое го има насекаде во нашата држава. Токму синонимот на волкот дека е предатор и неговото организирано движење и ловење во природата во тимови глутници е основата зошто нашите најдобри армиски специјалци го зеле за свој заштитен знак.
Основната премиса за употреба на Специјалните сили на Македонија е да се води неконвенционална војна, и тоа на теренот на противникот.
Типот на одбраните единки, различните вештини што ги учат и нивните тимови (главно) од десетмина се наменети за справување со различни бунтовници, терористи, герилци и во мали војни - мрачни неконвенционални закани што преовладуваат во денешниов свет.
Оперативните на единицата Волци, кога е најопасно и најризично се самостојни на теренот.
Ги предводи офицер (капетан), а ги сочинуваат најчесто искусни војници со чинови до водник. Секој припадник на Волците е специјализиран во некоја област. Најчесто командната хиерархија е преземена од американската армија а таа е следна Браво (оружници), Чарли (инженерци и минери), Делта (болничари), Ехо (комуникации) и Фокс (водник разузнавач). Овие прекари произлегуваат од воената азбука за означување на нивната војничка професионална специјалност: 18Б, 18Ц, 18Д, 18Е и 18Ф се петте индивидуални специјалности на А-тимовите за специјални намени на армиите.
Која е улогата на специјалните единици на АРМ и МВР
Справување со тероризмот и организираниот криминал, етничките судири и конфликти се битно обележје на новото време. Армијата и полицијата, се создадени за одржување и чување на безбедноста на државата а нивните членови се подготвени да се справуваат со новиот вид безбедносни предизвици.
Денеска не постои ниту една сериозна армија или полиција во светот која во својата воена формација не вградува и специјални единици. Република Македонија, во рамките на трансформацијата на своите вооружени сили, им дава примат на специјалните единици, што е и императив за преобразбата по НАТО стандардите.

Волците, покрај физичката сила и обука за ракување на секакво оружје, имаат и завидно ниво на интелектуална способност како и беспрекорен резултат на извршување на поставените задачи од страна на командирот.
Нивните постигнати резултати се практично беспрекорни, и ним со сигурност можат да им позавидат сите припадници на сличните единици на АРМ и МВР.
Орце Јордев, командантот на единицата вели дека, сите членови на неговата единица имаат постигнато одлични резултати и биле обучени на највисоки светски стандарди. Тој додаде дека за секој војник е чест да се биде дел од Волците.
 
Секогаш и секаде први. Ова е мотото на специјалците на АРМ.

-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 22:51
volci,...shkorpioni ,..lavovi, tigrovi....isl...ushte  shturci falat vo zemjava!изненадување

The United States Army Special Forces,....najpoznatite u svet specijalni sili ....specijalizirani za dejstvo bilo kade na planetata za najkratko vreme....

Обучени за екстремен алпинизам, HALO (High Altitude Low Opening) скокovi од авион на височина од околу 21.000 метри и otvaranje na padobranite   многу блиску до земјата, одлични нуркачи, пливачи, odlichno ,vladeat so borechki veshtini i  експерти za  ладно оружје.

Нивнoto тајнo оружје е елементот на изненадување, речиси nevidlivi,  мисииte  im се одржuvaat во мртва тишина, na непријателот пред носот........

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 23:06
 
СПЕЦНАЗ  (Войска специального назначения) 
 
Високо обучена специјална единица на Руската Федерација, составена од повеќе помали единици, специфични по тоа што не се нарекуваат по име, туку секоја помала единица има свој број, а во јавноста никогаш не се споменува кој број на единица каква намена има.... 
Имаат една од најнапорните обуки а нивните способности во специјалните операции се врвно усовршени по терените на Афганистан и Чеченија....голема%20насмевка
 
 
 
 
 
 
http://video.google.com/videoplay?docid=2004870912399986340#docid=-7411207370104528440 - дел од обуката на Спецназ   голема%20насмевка
 
 


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 23:10
Originally posted by brza brza напиша:

volci,...shkorpioni ,..lavovi, tigrovi....isl...ushte  shturci falat vo zemjava!изненадувањеThe United States Army Special Forces,....najpoznatite u svet specijalni sili ....specijalizirani za dejstvo bilo kade na planetata za najkratko vreme....Обучени за екстремен алпинизам, HALO (High Altitude Low Opening) скокovi од авион на височина од околу 21.000 метри и otvaranje na padobranite   многу блиску до земјата, одлични нуркачи, пливачи, odlichno ,vladeat so borechki veshtini i  експерти za  ладно оружје.Нивнoto тајнo оружје е елементот на изненадување, речиси nevidlivi,  мисииte  im се одржuvaat во мртва тишина, na непријателот пред носот........


Fala za "beretkive"


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 23:30
75th Ranger Regiment.Постирано од: brza
Датум на внесување: 24.Мај.2010 во 23:52
The U.S. Navy's Sea, Air, and Land (SEAL)...popoznati kako ...NAVY SEALs
meshoviti specijalni americhki sili..........

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 00:19
Originally posted by brza brza напиша:

volci,...shkorpioni ,..lavovi, tigrovi....isl...ushte  shturci falat vo zemjava!изненадување

The United States Army Special Forces,....najpoznatite u svet specijalni sili ....specijalizirani za dejstvo bilo kade na planetata za najkratko vreme....

Обучени за екстремен алпинизам, HALO (High Altitude Low Opening) скокovi од авион на височина од околу 21.000 метри и otvaranje na padobranite   многу блиску до земјата, одлични нуркачи, пливачи, odlichno ,vladeat so borechki veshtini i  експерти za  ладно оружје.

Нивнoto тајнo оружје е елементот на изненадување, речиси nevidlivi,  мисииte  im се одржuvaat во мртва тишина, na непријателот пред носот........sekoja edinica si ima sopstvena namena, a iminjata se davani soglasno amerikanskiot princip na iminja na edinicite...
Sepak malce respekt povekje za pripadnicite na armiskite i policiskite edinici. Dokaz povekje deka ESZ TIGAR e rangirana kako 6 edinica vo rangot na specijalni policiski edinici, nadminuvajki ja i poznatata SWAT na amerikanskata policija.
Armiskata edinica VOLCI koristi mesovita tehnika, soglasno konfiguraciite na terenot kaj nas, pri toa vo svojata tehnika za operacii ima iskoristeno delovi od US NAVY SEAL, U.S Army Green Berettes, US ARMY RANGERS, i US RECON SPECIAL TASKS DELTA, kako i elementi od Britanskata most famous S.A.S.... Seto toa spoeno ja rangira edinicata na visokoto 15 mesto.


-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 19:09
Originally posted by brza brza напиша:

The U.S. Navy's Sea, Air, and Land (SEAL)...popoznati kako ...NAVY SEALsmeshoviti specijalni americhki sili..........


Specijalizirani za "stealth" akcii. Koristat samo priguseni oruzja. Sega se vikaat DEVGRU ili United States Naval Special Warfare Development Group.


Постирано од: Џо
Датум на внесување: 25.Мај.2010 во 23:27
А некој има податоци за нашите Ренџери , и Шкорпиони?
трепкање


-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Постирано од: 10101
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 00:19
Originally posted by Џо Џо напиша:

А некој има податоци за нашите Ренџери , и Шкорпиони?трепкање


Ako nekoj znae za nasi edinici, toa e NRGMKD.


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:04
Кај нас има севкупно 8 единици од кои само 2 се единици со префикс специјални т.е за извршување на деликатни задачи, а додека останатите единици се од посебни родови и се специјализирани во одредени области.

Значи Во МВР на РМ имаме 3 единици :

1. Единица за специјални задачи - ТИГАР
2. Единица за брзо распоредување - ЕБР
3. Посебна полициска единица или скратено ПЕП

Во АРМ

1. Полк за специјални намени - ВОЛЦИ
2. Прв пешадиско оклопен батаљон - Шкорпиони
3. Единица за падобрантско десантни задачи - Ренџери
4. Втор пешадиско оклопен батаљон - Леопарди
5. Оклопен батаљон на АРМ - Витези

Што значи останатите единици не се со префикс специјални па затоа и не ги наведувам во оваа тема. Единствено може да се вброи тука ЕБР при МВР, бидејќи во последно време и нивната обука се приближи многу до обуката на ЕСЗ ТИГАР ....
-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:27
a onoj "ufircaniot"shpalir ....sproti protestantite pred sobranie i dr....na koj mu pripagjaat?збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:31
Koj ufircan spalir? Regularna plava policija mislis? Ili deckite vo maskirni uniformi... ?

-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:39
e,sega,..pa valjda se edni te isti "izleguvaat" pred,..mlekarite,..stocharite,..zemjodelcite,...itn...

ili ne?збунетост...pa, onie be ,...so  shtitovi i shlemovi,..


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:51
Тие се ЕБР... Нивна главна намена е брзо распоредување и дејствување при демонстрации, мировни протести, јавни масовни собири на луѓе....Но воедно имаат combat обука, како и диверзантска, анти терористичка обука, нуркачка и спасувачка обука... Со еден збор добра копија на ЕСЗ Тигар... Морам да признаам дека дечките многу го подобрија стандардот... Инаку таа единица настана по расформирањето на Единицата ЛАВОВИ, од чии припадници, барем поголемиот дел прејдоа во новоформираната ЕБР....
-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:55
a tie ne se ,...amerikanizirani?изненадување....ako sfakjash.голема%20насмевка

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:01
Во која смисла американизирани? Во смисол што немаат име на единица... Полека полека ќе си најдат самите...релативно нова единица се... а воедно имињата повеќе важат за армиските единици, отколку за полициските. сега за сега се водат како ЕДИНИЦА ЗА БРЗО РАСПОРЕДУВАЊЕ - ЕБР

Инаку и ЕСЗ Тигар на почетокот не се водел како таква единица, туку бил формиран како анти терористичка посебна единица при РСВР на РМ...


-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:11
NRG...:

"Во смисол што немаат име на единица."


aha,...iako gledam i ne site americhki imaat nekoe animalno ime...kako tuka. zatoa rekov i deka ushte ,.."shturci" falat ...tuka.голема%20насмевка


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:22
Тоа било општо прифатено име, и се симболизира со некое животно според кое се споредува единицата.... се зависи дали е повеќе изразена индивидуалноста на припадникот или тимската активност во единицата...
Конкретно кај ЕСЗ ТИГАР и ПСН Волци изразена е индивидуалноста на поединецот во поголема мерка, бидејќи Волкот и Тигарот како животни претежно се самотни животни, кои само за да преживеат се здружуваат во чопори, или глутници...
Да резимираме согласно внатрешната поставеност на единицата се поистоветува име за истата....
-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:28
aha,...togash ovie od,..EBR...najsoodvetno bi im bilo ,..mravki,..ili termiti,...zashto koga gi gledam niv...kako niv se ,..zbieni намигнување

dosta zaebancii!да...moze edno seriozno pitanje?

 si ukokal li ti nekoj  ama , da si siguren deka od tebe e...ne koga povekje dushi puknale ,...pa ne se znae bash koj bil strelecot.збунетост
збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 02:37
Ти дадов одговор на ЛП.... да

-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 00:28
Special Assault Team-Japan
 
 
   Слика:%20САТ%20патцх.ЈПГ
 
Се работи за цивилна парамилитарна единица, која е под контрола на Националната полиција на Јапонија....(малку необично за наши простори)....
Инаку постои околу 40 години а прв пат за неа во јавноста се дознава официјално пред 15 години....
Брои околу 300 припадници...
 
KNP-SWAT(韓国警察特攻隊)
KNP-SWAT(韓国警察特攻隊)
PC020155.jpg%20image%20by%20jabert121


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 02:52


SAYERET MATKAL - Израелска специјална единица

Нивни примарни задачи се антитероризам, длабинско набљудување и собирање на информации длабоко позади непријателската линија.


-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 03:01


Kommando Spezialkräfte - германска армиска специјална единица-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: NRGMKD
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 03:21
СПЕЦИЈАЛНА БРИГАДА НА ВОЈСКАТА НА СРБИЈА

Составена од повеќе единици

1. 63 Нишка падобранска единица
2. 72 специјална единица СОКОЛИ
3. Српска специјална извидувачка единица КОБРИ
4. 82 извидувачко - нуркачка единица СЕНКИ
-------------
The purpose of war is not to die for your country but to make the other bastard die for his !!! - General George S. Patton - Commander of the III US Army Corps.


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 11:37
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

Special Assault Team-Japan

 

 

   Слика:%20САТ%20патцх.ЈПГ

 

Се работи за цивилна парамилитарна единица, која е под контрола на Националната полиција на Јапонија....(малку необично за наши простори)....

Инаку постои околу 40 години а прв пат за неа во јавноста се дознава официјално пред 15 години....

Брои околу 300 припадници...

 


KNP-SWAT%28韓国警察特攻隊%29

KNP-SWAT%28韓国警察特攻隊%29

PC020155.jpg%20image%20by%20jabert121


Smeni ja vtorata slika. Taa e so juznokorejsko zname.


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Мај.2010 во 23:14
Originally posted by 10101 10101 напиша:


Smeni ja vtorata slika. Taa e so juznokorejsko zname.
 
 
Да бе...размислување
А излегува како  SAT-Japan ....
Ама ако ја зголемиш, се гледа дека дополнително е ставен амблемот....


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:12
http://www.youtube.com/watch?v=q4PPXdCNDm8&playnext=1&videos=dX0DnENiawI&feature=sub - Ranger School-Trailer

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.


Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 20:25


Ова се наши момци... припадници на ЕСЗ ТИГАР!

несмеам да ја кажам локацијата,ама ЕСЗ ТИГАР се. не се корејци/јапонци...


Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 20:30
Ако можете,пишете нешто и за француските ГИГН (или ГИПН)... исто така едни од подобрите... со некои единици кои сте ги пишале претходно не се согласувам дека се нешто многу добри...   


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 20:57
Originally posted by Baze-14 Baze-14 напиша:

Ако можете,пишете нешто и за француските ГИГН (или ГИПН)... исто така едни од подобрите... со некои единици кои сте ги пишале претходно не се согласувам дека се нешто многу добри...   
Од тоа што го прочитав, ГИГН се полициска специјална единица наменета за одбрана од силни терористички напади и побуни
карактеристично за неа е дека може да оперира и надвор од Франција
се збори дека има најквалитетен тренинг и доста прецизни стрелци, доста добро се опремени со разни видови на оружје, заштита и оклоп

досега ГИГН има извршено преку 1000 операции, имаат загубено девет члена од кои два во акција и седум на тренинг


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: fiks
Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 21:17
Седум на тренингизненадувањеизненадувањеизненадување
Што тренинг ќе да беше тоа,сироти луѓе,на тренинг да загинештага


-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 21:22
Originally posted by fiks fiks напиша:

Седум на тренингизненадувањеизненадувањеизненадување
Што тренинг ќе да беше тоа,сироти луѓе,на тренинг да загинештага


Но оние кои ќе го пројдат тренингот... доказ за тоа се 2цата загинати во акции... тоа значи се крајно добро обучени,нескршливи момци...


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 00:18
   
                     
 
 
 

ЕДИНИЦА ЗА БРЗО РАСПОРЕДУВАЊЕ –ЕБР

  

 

     Зачетоците на оваа во моментов актуелна Специјална полициска единица  датираат од средината на 2001 година, во деновите кога во Охрид се потпишуваше Рамковниот договор....

     Во самиот почеток  беше замислена како одвоен Баталјон во рамките на Посебната единица на полиција-ПЕП, со цел за брзи анти-терористички интервенции во секое време, кои дотогаш не беа можни заради системот на ажурирање на ПЕП, па затоа овој баталјон би бил она што дотогаш го немало во МВР (освен во посебни сутуации) , односно би бил единица со 24-часовно  дежурство и со можност за покренување по потреба,  во најкус можен рок и о било какви услови....баталјонот го доби името Баталјон за брзи интервенции-ББИ

Во почетокот баталјонот беше составен од околу 25% редовни полицајци од ПЕП и од 75% полицајци од Резервниот состав на полицијата, кои имаа поминато посебна обука од областа на анти-тероризмот  со инструктори од различни специјални единици и инструктори од други држави....

    Во текот на 2002 година, овој баталјон беше ставен во составот на Единицата за брза интервенција Лавови, бидејќи пред странскиот фактор мораше да се оправда постоењето на единица од таков вид, па затоа  ББИ падна како жртва на повисоки интереси и беше претопена во четири пати поголемата единица, Лавовите....

    Во почетокот на 2003 година, на чело на Единицата доаѓа еден од основачите на ББИ, па во тој период таа го добива името СЕБР (Специјална единица за брзо распоредување) за после две години според новата систематизација на МВР , да стане она што е денеска Единица за брзо распоредување-ЕБР....

    Денес ЕБР е единица со целосно оформени структури, со врвен професионализам и со речиси целосна опременост....Голема забелешка од сите познавачи на оваа област е тоа што во единицата во последниве 3-4 години има голем прилив на припадници на АРМ, така што во голем дел е занемарен полицискиот дух на единицата и се почесто се добива впечаток како да станува збор за класична воена единица, отколку за полициска единица....

    Како и да е, ЕБР денеска е единица на достојно ниво и целосно си ги извршува здачите и во областа на анти-тероризмот и во областа на ЈРМ (Јавниот ред и мир) ....-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 00:26

 Е Б Р

  


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 17:07


Овие ми се најзначајни амблеми лично и персонално мои!


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 06.Октомври.2010 во 17:18
Со здравје да си ги носиш  Баже....фина колекција.да.....голема%20насмевка

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 07.Октомври.2010 во 23:45
Една од поквалитетните  специјални единици на Балканот која не е толку позната затоа што е од понов датум..... 
 
 
хрватската  Bojna za specijalna djelovanja - BSD
 
Oznaka%20Bojne%20za%20specijalna%20djelovanja
 
 
Специјална единица на Хрватската војска, формирана 2000 година, која е составена од поранешни учесници во војните во поранешна СФРЈ, а кои биле во составот на специјалните, извидничките и морнаричките единици....
Ги опфаќа сите елементи на класична анти-терористичка единица со можност за оперирање на копно, вода и воздух....
Брои околу 300 припадници, вооружени и опремени по најсовремени светски стандарди, како во поглед на огненото и ладното оружје така и во поглед на воздухоплови и најсовремени пловила....
 
 


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 08.Октомври.2010 во 00:32
^- Од хрватските попозната е АТЈ-ЛУЧКО...

Мирко КроКоп Филиповиќ прво бил таму,па после стана тоа што е денес,


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 00:07
СОБТ Специализиран отряд за борба с тероризма )  од Бугарија ....
 
 
Мала но ефикасна специјална единица со врвна анти-терористичка обученост и опременост....
 
   


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Baze-14
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 01:19
Нинџа 35... имаш нешто да пишеш за бразислките БОПЕ???


Постирано од: brza
Датум на внесување: 11.Октомври.2010 во 02:05
a koj ne moze da pishe za bope ili bilo koi drugi....barem denes:
 
 
.
 
...samo me mrzi da preveduvam.


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 11.Ноември.2010 во 10:38
ЕДИНИЦИ ЗА ПОСЕБНИ ДЕЈСТВА И НАМЕРИ....сеуште дејствува илегално,нерегистрирани и далеку од јавноста..ама постојат..опасни се по ...машкиот род.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: Џо
Датум на внесување: 11.Ноември.2010 во 20:35
Originally posted by zagor zagor напиша:

ЕДИНИЦИ ЗА ПОСЕБНИ ДЕЈСТВА И НАМЕРИ....сеуште дејствува илегално,нерегистрирани и далеку од јавноста..ама постојат..опасни се по ...машкиот род.


такозвани амазонки...


-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Постирано од: 10101
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 11:14
Originally posted by brza brza напиша:

a koj ne moze da pishe za bope ili bilo koi drugi....barem denes:
 


 

.

 

...samo me mrzi da preveduvam.


BOPE(Batalhão de Operações Policiais Especiais - Bataljon za specijalni policiski operacii) e brazilska specijalna policiska edinica. Pripagja pod voenata policija na Brazil. Najcesto se aktiviraat vo Favelata vo Brazil i imaat odlicen trening za urbana borba. Operiraat od Rio de Janeiro. Poznati se po koristenjeto na oklopnite vozila "Caveirão". Formirani se vo 1978. Oprema: M16 rifle
M4 carbine
H&K PSG1 sniper rifle
Benelli M3 shotgun
FN P90[2]
IMBEL MD97
H&K MP5 A2 and K
H&K G3
H&K 21
Taurus PT92
IMBEL 9mm
C-4 explosives
Frag grenades
FN FAL
AK 47
Knife

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 19:55
...ufffцрвенеење....dobro e shto ima na ovoj svet i....nemrzelivi !да..........намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: 10101
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 21:34
Originally posted by brza brza напиша:

...ufffцрвенеење....dobro e shto ima na ovoj svet i....nemrzelivi !да..........намигнување


Mora, mora . Nemam vlezeno ovde 10-15 dena i gledam request za pisuvanje. Pa sto rabota imam druga...osven da odam na rabota i da pisuvam ovde

-------------
98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.


Постирано од: reptil
Датум на внесување: 24.Ноември.2010 во 20:20
ZASTO NIKOJ NA OVAA TEMA NE GO SPOMNAL BATALJONOT NA VOENATA POLICIJA NA RM ???


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 24.Ноември.2010 во 20:21
Па ајде биди ти прв што ќе го спомене и  стави некој податок и фотографија од него.

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: ELSE
Датум на внесување: 11.Декември.2010 во 21:41
Македонски Специјални Едници (Споредба со останатите)

Значи Македонските Специјални Единици од АРМ и од МВР нивна подготвеност, селекции, успешни мисии и споредба со специјалните единици како од регионот така и од целиот свет.


Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 11.Декември.2010 во 22:01
Има Енерџи пишувано за тоа....

еве дел...
А темата е http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22542&PN=1 - тука


-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.


Постирано од: ELSE
Датум на внесување: 11.Декември.2010 во 22:18
Има Енерџи пишувано за тоа....

еве дел...
А темата е тука

Знам дека има видов ама тоа е повеке за сите специални единици во светот многу малку се дискутира за Македонските специални единици.

Темата ми беше споредба со останатите специјални единици пр има многу муабети дека сме биле 3 во светот јас лично не верувам ако знае некој повеке за нивните операции, оружје кое го користат и сл нека напиши.


Постирано од: brza
Датум на внесување: 11.Декември.2010 во 23:09
....i ne treba da se veruva vo se shto  ke chuesh ili prochitash !да

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 13.Декември.2010 во 06:17
Ги споив двете теми....и тука може да се прави споредба...намигнување

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: deranger
Датум на внесување: 14.Декември.2010 во 22:19
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

 

СПЕЦНАЗ  (<SPAN =Apple-style-span style="WORD-SPACING: 0px; FONT: 16px sans-serif; TEXT-TRANS: none; COLOR: rgb(0,0,0); TEXT-INDENT: 0px; WHITE-SPACE: normal; LETTER-SPACING: normal; BORDER-COLLAPSE: separate; orphans: 2; widows: 2; webkit-border-horizontal-spacing: 0px; webkit-border-vertical-spacing: 0px; webkit-text-decorations-in-effect: none; webkit-text-size-adjust: auto; webkit-text-stroke-width: 0px"><SPAN =Apple-style-span style="FONT-SIZE: 13px; LINE-HEIGHT: 19px">Войска<SPAN =Apple-converted-space> </SPAN>специального<SPAN =Apple-converted-space> </SPAN>назначения)  </SPAN></SPAN>

<SPAN =Apple-style-span style="WORD-SPACING: 0px; FONT: 16px sans-serif; TEXT-TRANS: none; COLOR: rgb(0,0,0); TEXT-INDENT: 0px; WHITE-SPACE: normal; LETTER-SPACING: normal; BORDER-COLLAPSE: separate; orphans: 2; widows: 2; webkit-border-horizontal-spacing: 0px; webkit-border-vertical-spacing: 0px; webkit-text-decorations-in-effect: none; webkit-text-size-adjust: auto; webkit-text-stroke-width: 0px"><SPAN =Apple-style-span style="FONT-SIZE: 13px; LINE-HEIGHT: 19px"></SPAN></SPAN> 

<SPAN =Apple-style-span style="WORD-SPACING: 0px; FONT: 16px sans-serif; TEXT-TRANS: none; COLOR: rgb(0,0,0); TEXT-INDENT: 0px; WHITE-SPACE: normal; LETTER-SPACING: normal; BORDER-COLLAPSE: separate; orphans: 2; widows: 2; webkit-border-horizontal-spacing: 0px; webkit-border-vertical-spacing: 0px; webkit-text-decorations-in-effect: none; webkit-text-size-adjust: auto; webkit-text-stroke-width: 0px"><SPAN =Apple-style-span style="FONT-SIZE: 13px; LINE-HEIGHT: 19px">Високо обучена специјална единица на Руската Федерација, составена од повеќе помали единици, специфични по тоа што не се нарекуваат по име, туку секоја помала единица има свој број, а во јавноста никогаш не се споменува кој број на единица каква намена има.... </SPAN></SPAN>

<SPAN =Apple-style-span style="WORD-SPACING: 0px; FONT: 16px sans-serif; TEXT-TRANS: none; COLOR: rgb(0,0,0); TEXT-INDENT: 0px; WHITE-SPACE: normal; LETTER-SPACING: normal; BORDER-COLLAPSE: separate; orphans: 2; widows: 2; webkit-border-horizontal-spacing: 0px; webkit-border-vertical-spacing: 0px; webkit-text-decorations-in-effect: none; webkit-text-size-adjust: auto; webkit-text-stroke-width: 0px"><SPAN =Apple-style-span style="FONT-SIZE: 13px; LINE-HEIGHT: 19px">Имаат една од најнапорните обуки а нивните способности во специјалните операции се врвно усовршени по терените на Афганистан и Чеченија....голема%20насмевка</SPAN></SPAN>

 

 

 

 

 

 

http://video.google.com/videoplay?docid=2004870912399986340#docid=-7411207370104528440 - дел од обуката на Спецназ   голема%20насмевка

 

 


http://www.youtube.com/watch?v=HWGhHxcVqvY - http://www.youtube.com/watch?v=HWGhHxcVqvY

-------------
Simnat od visokite planini


Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 04.Февруари.2011 во 11:54
Ајде малку за почетоците на специјалните единици Германските Фалширмјагери(Fallschirmjäger)Елитните падобрански единици на третиот рајх кој станаа познати по многу успешно(а богами и умешно)изведени операции.Ова се луѓето кои го извршија десантот и успешното завземање на островот Крит.Завземањето на тврдината Ибн-Емаел во Холандија на почетокот на војната(исто така со десант).
Највисоко достигнување им е битката за Монте Касино каде го ,,држеа,,манастирот дури неколку месеци иако беа под опсада на силите на сојузниците.Едни од првите единици кој биле под специјални обуки и биле повлекувани од другите регуларни единици поради покажан успех во одредени полиња.Истотака една од првите единици која користи специјална опрема и оружје повеќето различни од другите единици.Еве две од 10те заповеди на падобранците кои ми се видоа по интересни
6та заповед.Никогаш не се предавај.Твојата чест лежи во Победата или Смрт.
3та заповед.втор дел.Мажите делуваат,жените зборуваат,зборувањето ќе те доведе до гробот

-------------
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....


Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 04.Февруари.2011 во 12:32
Една не толку позната единица,иако има одиграно огромна улога во втората светска војна,и е можеби првата Специјална Единица што би рекле ние со сите нишани во историјата.

Бранденбургерите или Бранденбуршките Командоси,единици на германскиот Абвхер.Овие единици,се првите при чие формирање е сватено потполно значењето на зборот специјална единица.Цел им било да се движат пред напредувачката германска армија и да се инфилтрираат позади непријателските линии.Вршеле саботажи,завземале важни стратешки цели,осигурувале безбедност на трупите што пристигнуваат.
Биле користени на сите фронтови од Франција,низ цела европа,на руски фронт и преку цел балкан.Поминале и имале акции низ бившите Југословенски простори,во Србија останале делови од овие единици.Многу е веројатно да поминале и низ Македонија делови од овие единици кога биле на пат за Грција.

Бранденбургерите биле многу вешти и способни единици.Ги познавале домородните јазици на народите каде биле назначувани,биле обучени за акции на теренот каде ги праќаат,за минерство,падобранство,одлично познавање на непријателското оружје и возила(можеле да возат дури и тенкови и авиони и тоа непријателски)имало обучени за фалсификување и т.н.Со овие способности им било овозможено непречено движење низ сопствената територија како и непријателската.

Работеле во тимови од 2ца до 12 души(многу слично како денешните зелени беретки кои работат во тимови од 6 до 12 души)
За жал нема многу слики од оваа единица


Бранденбурзите во Хрватска,далмација.


Исто така во Хрватска,испрашување на партизани.


Облечени како цивили во полска 1939.

-------------
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 09.Мај.2011 во 22:05
 
 
http://k*rir.mk/makedonija/vesti/28539-Ekskluzivno-Vo-akcija-so-Alfite - ВО АКЦИЈА СО АЛФИТЕ
 
http://www.makedonija24.mk/ - Видеото е превземено од првата македонска интернет телевизија Македонија24.


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 29.Август.2011 во 13:24


наскоро и во Македонија...

...епаааа,со среќа да се служите и бог нека ви е напомош.

COLT M4A2...како замена на српскиот M-70AB2..и неговите романо-бугарски клонови...од руски татко по вујна...   

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: zamislena
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 15:45
 

Секогаш први на удар Алфите ....

 Тие се тим, не се поединци. Кај нив тешко се влегува, а лесно се излегува. Нема врски, нема ургенции. Секојдневно добиваат  барања од припадници во МВР кои сериозно ги разгледуваат . Многумина се обиделе кај нив, многумина си заминале.... Едноставно, останале... тие што си ја сакаат работата...


Специфичноста на работата на единицата Алфа, ризиците и опасностите низ кои секојдневно минуваат се гледа и низ фактот што од нивното формирање во 2005 година па досега тие имаат една жртва, дваесетина ранети и над 50 повредени припадници. Самиот црн биланс покажува низ што минуваат тие борејќи се со криминалот во мирнодопски услови.
Јавноста безмалку е секогаш запознаена со нивните акции кои ретко биле неуспешни, а криминалците биле изведени пред лицето на правдата.Полицајците од единицата Алфа велат дека тие се еден вид братство во кое тешко се влегува, но сепак не се сметаат за некаква елита во министерството.
Сите до еден велат дека не може секој да работи во нивната единица затоа што навистина треба многу храброст за секојдневно да си очи во очи со криминалците по улиците.
- Ние сме тим, не сме поединци. Кај нас тешко се влегува, а лесно се излегува. Нема врски, нема ургенции. Секојдневно добиваме барања од припадници во МВР кои сериозно ги разгледуваме. Многумина се обидоа кај нас, многумина си заминаа. Едноставно, останаа тие што си ја сакаат работата, коментираат тие.

За да бидеш припадник на ова единица потребно е пред се да си вработен во МВР и да имаш најмалку неколку години работно искуство.
Секој потенцијален кандидат минува низ специфични психифизички тестови, но тие не се пресудни. Битно е и образованието како и успесите во работата.


Што треба за да станеш Алфа?


Во почетокот на постоењето на единицата јадрото беше составено од припадници на специјалните полициски сили, Тигар и ЕБР, а во помал број беа полициски оперативци. Тоа важеше и при поделбата на тимовите. Но оттогаш е сменет начинот на функционирање на единицата, па затоа сега сите припадници минуваат низ иста обука со која се изедначуваат знаењета, па така секој полицаец може да учествува во различни ситуации и проблематики.
Обуката е можеби најбитниот дел во функционирањето на Алфа, па така тие една третина од времето ја минуваат на полигон или во училниците каде инструкторите им ги пренесуваат знаењата, техниките и тактиките за борба со сите видови криминал.


 
Порано бевме сила.... Сега сме мозок....! коментираат полицајците.-------------


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 22.Јануари.2012 во 19:16
ако почнам да зборам за алфите, ќе треба да јадам г*мна, па така да, ќе си преќутам голема насмевка


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 08.Март.2013 во 10:32
Специјална единица ...МЕЧКИ.изненадување

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: емил
Датум на внесување: 20.Јуни.2013 во 05:24

Кој е најсилен на Балканот?


Српскиот интернет портал “Телеграф” објави податоци за вооруженоста на државите на Балканот, посочувајќи ја Србија како најголема воена сила.

VOJNICI

Значи, српската војска има најголем број на тенкови и авиони, додека Македонија е една од послабо вооружените.

Имено, според податоците од Министерството за одбрана на Србија, оваа земја котира високо во регионот и е еден од најважните фактори, а воедно важи и за најразновидна и најголема воена сила на Балканот која поседува 33.000 војници, 80 авиони и 272 тенкови.

Споменатиот интернет портал прибрал податоци и од министерството за одбрана на Црна Гора, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Романија и нашата Македонија. Во споредба со сите овие балкански земји, само Романија има 28 тенкови повеќе од Србија, но има и 25 авиони помалку од нашиот северен сосед.

avion

Во војската на Србија е најавена и модернизација со купување на нови руски авиони, па со тоа оваа земја дополнително ќе го зацврсти местото на пиедесталот помеѓу воените сили на Балканот. Така, со купувањето на новиот авион “Mig-29M/M2″, Србија ќе стане доминантна на небото над Балканот.

Српскиот воен аналитичар Александар Радиќ изјавил дека Србија е наследничка на ЈНА и како таква останала една до најголемите воени сили во регионот и тоа дури и кога станува збор само за официјалните податоци.

“Војската на Србија наследила и сочувала доста техники од ЈНА и како резултат на овој факт, таа е значајна воена сила во регионот. Овие податоци за тенковите, авионите и другите воени средства се официјални, но кон нив треба да се додадат и количествата на средства кои што се чуваат во стратешките резерви и кои никогаш не се откриваат”, додал Радиќ.

Податоци за војските во регионот:

-Србија: Воено неутрална, но членка на Партнерството за мир и набљудувач во “Руското” НАТО. Поседува 80 авиони и 272 тенкови.

srbija

-Словенија: Членка на НАТО и поседува 24 авиони и 54 тенкови.

slovenija

-Хрватска: Членка на НАТО, а поседува 32 авиони и 86 тенкови.

hrvatska

-Босна и Херцеговина: Членка на Партнерството за мир. Поседува 19 авиони и 188 тенкови.

bih

-Црна Гора: Членка на Партнерството за мир. Поседува 4 авиони, а тенкови нема.

crna gora

-Македонија: Нашата држава е членка на Партнерството за мир. Поседуваме 31 тенк, а авиони немаме.

Released/TSgt Dan DiPietro

-Бугарија:Членка на НАТО и поседува 70 авиони и 86 тенкови.

bugarija

-Романија: Членка на НАТО и поседува 55 авиони и 300 тенкови.

090303-A-2910C-994-------------


Постирано од: brza
Датум на внесување: 20.Јуни.2013 во 12:31
-grcija izgleda se preselila od balkanov .изненадување

...so  seto svoe oruzje , koe shto  gore-dole e  kolku i zbirot od na  site tie  balkanski zemji .


...bez  crna gora i makedonija,...dabome!намигнување


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 23.Јануари.2014 во 16:36
тајвански специјалци од антитерористички одред...-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Crna Arapina
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 12:50
Originally posted by Ninja 35 Ninja 35 напиша:

тајвански специјалци од антитерористички одред...


Балистичка маска повеќе наштетува отколку да му помага на полицаецот , единствено е корисна за контрола на маси , протести и итн., за антитеросристички , диверзантски и сл. акции е ѓубре 


-------------
Train hard,Fight easy !


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 26.Јануари.2014 во 22:15
претпоставував дека ја носат затоа што се на парада...

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Crna Arapina
Датум на внесување: 27.Јануари.2014 во 19:16
па може малце психолошки да делуваат на народот

-------------
Train hard,Fight easy !


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 29.Март.2014 во 21:29
мексикански специјалци-снајперски тим
-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Орка
Датум на внесување: 01.Мај.2014 во 22:23
http://www.youtube.com/watch?v=6sOFVmOQxUs#t=32" rel="nofollow - Еве ги пољаците,ми улетаа заради Rob Bailey.


Постирано од: pajser
Датум на внесување: 04.Мај.2014 во 13:06
,,,zarem samo strendzhosite,,,,,,,nash*te volci ,,,iako sega preimenuvani,,-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 27.Октомври.2014 во 20:15


....uste edna specijalka.голема насмевка


-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 10.Јануари.2015 во 11:23
tigri


Постирано од: malwina1
Датум на внесување: 05.Август.2015 во 11:04
border patrol - special forces - coast guardhttps://www.youtube.com/watch?v=sC7sTJ-uvRs" rel="nofollow - https://www.youtube.com/watch?v=sC7sTJ-uvRsИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk