Испечати | Затвори го прозорот

Кактус

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Општо
Име на форумот: Животински и растителен свет
Опис на форумот: Раси, одгледување, ветеринарска заштита...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22139
Датум на принтање: 12.Јули.2024 во 14:09
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Кактус
Постирано од: bijonse1
Наслов: Кактус
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 22:57
Све за кактус ...


Related image

Една од најраспространети врсти - Mammillaria кактус


Коментари:
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 23:07
Историја на кактусот

Одамна пред стапнување на првите Европјани на тлото на Новиот свет, кактусите одиграле значајна улога во животот на домордското население. Индијанските племиња го испробувале плодот на катусите за различни намени, ги јаделе меките делови на стеблото, ги обработувале дрвенастите делови и во разни цели ги употребувале влакната од кактусите....

Меѓутоа, кактусите имале и друго значење. Важен реквизит при религиозните обреди бил мексиканскиот кактус http://www.chelseagardener.com/shop/echinocactus-ingens-pr-998.html - ECHINOCACTUS INGENS . Тој служел како олтар, каде на долгите боцки на кактусот била положувана човечка жртва. Некои помали видови на кактуси истотака имале големо религиозно значење и биле употребувани како амајлии, затоа што индијанците верувале во нивната натприродна моќ. http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%98%D0%BE%D1%82%D0%B8 - LOPHOPHORA WILLIAMSII , http://www.cactus-art.biz/schede/MAMMILLARIA/Mammillaria_lasciacantha/Mammillaria_lasiacantha/Mammillaria_lasciacantha.htm - MAMMILLARIA LASIACANTHA , http://en.wikipedia.org/wiki/Ariocarpus_fissuratus - ARIOCARPUS FISSURATUS и други, имале улога на талисмани, кои ги штителе луѓето од громови, болести и други несреќи. MAMMILLARIA LASIACANTHA го штитела и имотот од кражби. Се верувало дека крадецот на работи кои биле под заштита на овој кактус, ќе го стигне казна во форма на лудило. LOPHOPHORA WILLIAMSII поради своето наркотично дејство бил неизбежен на сите свечености. Модерните хемиски анализи покажале дека тој кактус навистина содржи многу алкалоиди со силно дејство. Според ова, разбирливо е зошто и европските морепловци се заинтересирале за катусите. По враќањето во Европа тие ги донесувале со себе како подароци. Понекаде се започнало и со одгледување, кое успевало само на видот http://hr.wikipedia.org/wiki/Opuntia - OPUNTIA . Овие кактуси брзо се одомаќиниле, најпрво во Шпанија, а потоа се рашириле по целото Средоземје. Покрај видот OPUNTIA, биле донесувани и кактуси од видот http://en.wikipedia.org/wiki/Melocactus - MELOCACTUS , но нивното одгледување не било така успешно.

Вистинското одгледување на катусите започнало во триесетите години од деветнаесетиот век век. Кога спорите едрлици биле заменети со брзите парабродови, се појавуваат и првите собирачи на кактуси, ботаничари-специјалисти со славни колекции, стручна литература, како и соодветни комерцијални организации. Главниот центар на интересирањето за кактусите во тоа време била Франција. Ширењето на првата “кактусарска“ епоха настанала во времето на “бидермаерот“.

По привременото опаѓање на интерсот, кој се случил кон крајот на деветнаесетиот век, се случува нов полет. Овојпат центар била Германија. Следниот период на големо и се посилно интересирање за кактусите е периодот пред Првата светка војна. Пионер на тогашната кактусарска грозница бил чешкиот патник и собирач на кактуси A. F. FRIČ.

Собирањето на кактуси пред стотина години можеле да си го дозволат само богати луѓе. Во 1840 година се плаќало за увоз на видот http://en.wikipedia.org/wiki/Ariocarpus_kotschoubeyanus - ARIOCARPUS KOTSCHOUBEYANUS по 200 долари. Тоа било повеќе од тежината на кактусот изразено во злато. Некои видови на кактуси биле поевтини, но сепак биле достапни само за мал бој на луѓе. Дури кога се пристапило кон одгледување на катуси од семе, цените се намалуваат. Порано збирките на кактуси содржеле претежно “увозни“ кактуси, додека денес во најголем дел тоа се кактуси произведено од семе, а тоа е причината зошто тие денес се толку ефтини.

Интересирањето за одгледување на кактуси е во постојан пораст. Не е тоа само поради нивната убавина, туку и поради можност да се одгледуваат голем број на билки на мала површина. Придонесува и тоа што за нивното одгледување може да се искористат прозорите и терасите, каде билките добро растат.

Денес собирањето на кактуси е развиено во невидени размери, не само во Европа, туку и во Јапонија, Северна Америка и во многу други краеви на светот. Насекаде постојат илјадници организирани љубители на кактуси. Неорганизирани ги има уште повеќе.

Во Македонија исто така има голем број на неорганизирани одгледувачи и колекционери на кактуси.......да

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 23:10
cactus1280x1024naSmall.jpg%20picture%20by%20KAKTUSARNICA


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 01.Април.2010 во 23:12
krevetSmall.jpg%20picture%20by%20KAKTUSARNICA

Според изгледот, кактусите целосно се разликуваат од билките кои се околу нас ....Наместо гранки и листови имаат само меснато стебло, а листовите им се преобразени во боцки и влакненца чијашто улога е одбрамбена: од пресилното сонце или животните. Процеосот на фотосинтенза се одвива во стеблото. Во зависност од видот, цветаат во различни периоди од годината, но најголем дел од нив цветаат во пролет. Цветовите им траат од неколку часови до 10-12 денови, во зависност од видот. Особено битни се четири услови за тоа: топлина, количина на светлина, состав на земјата (супстрат) и режим на полевање.

Кактусите сакаат топлина, но најголем дел од нив сепак сакаат благо засенување. Бидејќи им годи престојот на отворен простор, во текот на летото ги изнесуваме надвор, притоа обезбедуваме заштита од дожд, бидејќи поројните дождови можат да го исфрлат супстратот од саксијата. Од друга страна, долготрајните дождови и летните заладувања кои траат повеќе денови, можат штетно да делуваат на нив.Кактусите не сакаат “мокри нозе“. Супстратот мора да биде водопропустлив, односно исцедлив. Затоа секогаш во супстратот, освен тресет и шумска земја, се додава и околу 30% испран песок и изситнета цигла (1-5 mm). Кактусите ги садиме во мали, плитки, пластични саксии, темносиви (најдобро) или црни. Провидните и белите треба да се избегнуваат. Се разбира, во предвид доаѓаат и керамички или украсни, само да не бидат преголеми. Младите билки ги пресадуваме секоја година, а постарите секоја втора година и тоа во февруари, пред почетокот на вегетацијата, или на крајот на јули, во време на летната стагнација на прирастот.

Пред садењето, билките не ги полеваме 7-8 дена, ги вадиме од старите саксии и го истресуваме стариот супстрат. Оштетените корени ги скратуваме и при повторното садење внимаваме врвовите на корењата да не бидат свртени нагоре. Ако е потребно билките ги пресадуваме во еден број поголеми саксии и тоа само ако бликата ги надраснала надворешните димензии на саксијата. Супстратот благо го притискаме или само ја стресуваме саксијата. Пресадените билки не ги полеваме во следните 5-7 дена.

Во зима кактусите треба да бидат сместени во светли простории со температура од 5-8°C. Ако во текот на зимата кога има сончеви денови, се случи температурата да надмине 15°C, треба да ги отвориме прозорите и да проветриме. Доколку кактусите во текот на зимата престојуваат во простории со температура од 5-8°C, не ги полеваме воопшто од октомври па се до почетокот на март. Доколку кактусите се држат во дневната соба, треба да се приближат до јужниот или источниот прозор и еднаш на 20-30 денови да им додаваме една до две лажици вода за малите, односно половина филџан за големите кактуси. Ако ги полеваме со поголема количина на вода, ќе почнат да растат. Тоа не смее да се дозволи, бидејќи поради недоволната количина на светлина ќе дојде до нивна деформација.

Во пролет кактусите ги будиме со оросување со млака вода, најмалку 2-3 пати во период од еден до два дена, во зависност од температурата, па дури потоа обилно ги полеваме со вода. И оросувањето и полевањето се прават наутро до 9 часот, за да можат билките до крајот на денот да се исушат, а супстратот да се процеди. Пролетните полевања се поретки, на 7-10 денови, летните на 4-7 денови, а во есен повторно се проретчуваат, на 10-15 денови.Сите билки, па и кактусите имаат период на мирување. За најголем дел од нив, тоа е времето од октомври до март........да
-------------


Постирано од: емил
Датум на внесување: 09.Април.2010 во 21:47
 

-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Април.2010 во 22:04

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=_95Ferocactus-wislizenii-oranSmall.jpg">Photobucket-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Април.2010 во 22:08

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=polevanjeSmall.jpg">Photobucket-------------


Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Јуни.2010 во 00:34
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=_95Ferocactus-wislizenii-oranSmall.jpg">Photobucket

  sum chul deka kaktusite imale mnogu ubavi cvetovi....ako ne i najubavi .да

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Јуни.2010 во 01:16

incredible!изненадување


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 01.Јули.2010 во 20:56
Neli si letale dva balona niz pustina i edniot veli
-'pazi kaktussssss'
- kaj go vidisssssss
 
 


-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 17:42
Related image   Related image


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 17:47
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Tolku so "pozajmenite" (citaj ukradenite) sliki i tekstovi?

јас никаде не спомнав дека се мои слики и текстови....и убаво се гледа дека се текстови од Вики......а за украдени ќе кажеш кога ќе бидат заштитени ....авторски права , а јас ќе правам пари со тоа....но јас пак ќе кажам еве повели ....стави ти некои слики од кактус....да видам !!! глупчо


-------------


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 03.Јули.2010 во 17:49
еве еден еротски кактус.....

Related image   Related image

позајмено нормално од НЕТ......ама ич не е  моја слика да


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Јули.2010 во 09:54
kaktus na denotгазење%20од%20смеење

do denes kje ostane moj favorit za naslov na post

ps lat. Astrophytum


-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: zagor
Датум на внесување: 05.Јули.2010 во 14:08
коментар на денот...за кактус-от и кактус-арите

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Јули.2010 во 13:15
ne samo so TOXOTES JACULATRIX
TIE MI E ufголема%20насмевка


-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 16.Јули.2010 во 16:38-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри Хепберн


Постирано од: Astrofytum
Датум на внесување: 17.Јули.2010 во 12:54


-------------
Господ е милостив!


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 17.Јули.2010 во 15:45
Ѕвезден кактус

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 17.Јули.2010 во 15:47
Овој е преубављубов
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 18.Јули.2010 во 22:34


Еве неколку видови кактуси.......Mammillaria
1_mammillaria_humboldtii

Какктус без боцки.....Лофофора
lofofora

Ова бил некој нов,редок тип на кактус Cryptocarpa
Yavia%2001

Овој незнам како се вика,ама многу ми е специфичен заради бојата
Изображение-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 19.Јули.2010 во 00:13
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

А што мислиш за ова
Што да мислам....одмор за очи....прекрасно!голема%20насмевка


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 22.Јули.2010 во 23:07
Image result for cactus and erotic woman

да    се враќа поздравот на Astrophytum.....со еден гооооолем кактус!! (женската иде во пакетголема%20насмевка)


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 22.Јули.2010 во 23:13
сопругот многу ги сака кактусите...а jас не сакам да слушнам...ама ич...


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 24.Јули.2010 во 15:21
Кактус без боцки ,но со преубави цветови

Lithops kaktus-потекнува од Северна Африка,каде што се прилагодил на екстремно високи температури и суши.
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 16:25


Еве уште некоја слика.....-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 20:53-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:01


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:02


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:05

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:09


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:21


Еве овој е Rebutia Heliosa

Rebutia%20heliosa%20ssp.%20teresae%20Knize,%20Riha%20&%20Seda


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:25
Bunga
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:40
Еве http://kaskusnews.us/2010/05/18/hasil-grafting-bunga-yang-sangat-menakjubkan/ - линк ,разгледај го!

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Јули.2010 во 21:42


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 26.Јули.2010 во 18:16

http://i40.tinypic.com/kb60z4.jpg"> http://i40.tinypic.com/kb60z4.jpg -

икебанче од кактусчиња...голема%20насмевка


-------------


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Јули.2010 во 18:55
Faucaria tigrina
Slika

Gibbaeum
Slika
Kalanchoe daigremontiana -омиленото растение на Гете,популарно наречено....Мајка со илјада ќерки


Slika
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Јули.2010 во 19:06

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Јули.2010 во 19:09


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Јули.2010 во 19:19Sempervivum%20ciliosum%20var.%20borisii%20
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Јули.2010 во 19:57
Turbinicarpus valdezianus albiflorus

turbinicarpus sphacelatus

turbinicarpus pulcherrimus

turbinicarpus pseudopectinatus

turbinicarpus lauii-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Јули.2010 во 21:18
Echeveria pearl
trichodiadema-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: zagor
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 13:59
зошто бре кактусот ми венее...? немам слика да пуштам,ама почнува да ме нервира...
помооош.

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 17:44
Originally posted by zagor zagor напиша:

зошто бре кактусот ми венее...? немам слика да пуштам,ама почнува да ме нервира...
помооош.
 
А да не ти е несреќно заљубен кактусот....зш и ја така....некогаш...венеам....воздивнување
 
 


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 19:25-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 29.Јули.2010 во 21:03
Не сум знаела дека кактусите се јадат.изненадувањеизненадувањеизненадување

Opuntia-та спаѓа во групата на кактуси-грмушки. Стеблата им се составени од елиптични, сплескани и меснати делови, кои често се големи и до половина метар. Розеви или жолти крупни цветови со бројни латици се развиваат по горниот раб на гранката во периодот од мај до јули. Во есен созреваат големи како јајце, сочни, црвени, жолти или розеви плодови, кои како и целата билка се обраснати со бодликави влакна.

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=Opuntia040614Small.jpg">Photobucket

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=OpuntiaSmall.jpg">Photobucket

Месото од зрели плодови е вкусно, слатко-киселкасто, сочно и се јаде сирово. При берењето и користењето треба да се внимава на боцките на кората на плодот. Најдобро е да се берат со ракавици, потоа плодот да се зареже по должината и да се извади сочниот и мек дел. Од плодовите може да се прави џем и мармалад.

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=Opuntia_Prickly_Pear2Small.jpg">Photobucket

http://s281.photobucket.com/albums/kk221/KAKTUSARNICA/?action=view&current=Opuntia10Small.jpg">Photobucket

Стеблото може да се пече на скара, како шницли (при печењето боцките се отстрануваат), додека цветовите се подготвуваат како шпаргла.
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 31.Јули.2010 во 12:51
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 10.Август.2010 во 23:42

kaktusi
kaktusi
kaktusi-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 16:30
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 16:40
Види колку убава капа од кактус....смеење

Head%20of%20cactus


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 23:29

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 00:19

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 00:21


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 00:22
Originally posted by renatax renatax напиша:
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 10:57
Coral Cactus
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 11:01
Навистина кактусиве имаат преубави цветови.љубов
cactus%20face%20or%20cactus%20pizza
Beautiful%20pink%20cactus%20flower
Beautiful%20small%20pink%20and%20orange%20flowers

A%20shining%20star%20among%20the%20cactus%20flowers


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 11:07


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 21:08
Немам јас кактуси дома!
Еднаш добив на подарок еден мал кактус со преубав црвен цвет,ама......ми овена!црвенеење
Изгледа ставав многу вода и го пресадив во стаклена здела...некаде ја утнав работата,незнам каде....


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 21:10
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Originally posted by renatax renatax напиша:

Coral Cactus

Коралниов кактус всушност е вид млечка(euphorbia) калемен на

кактус! Но плени со својата убавина и поинаквост!

Да,прочитав дека е калемен и баш дека е поинаков од сите ,ме привлече и мене.


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 21:14
Originally posted by renatax renatax напиша:

Немам јас кактуси дома!Еднаш добив на подарок еден мал кактус со преубав црвен цвет,ама......ми овена!црвенеењеИзгледа ставав многу вода и го пресадив во стаклена здела...некаде ја утнав работата,незнам каде....


Si go udavila?


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 21:20
газење%20од%20смеење
Изгледа....не преживеа кутриот,а преубав беше.


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 12.Август.2010 во 23:51


Ornamental%20Cactus%20Plant%20Royalty%20Free%20Stock%20Image-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 22:05
Mammillaria%20lasiacantha
Parodia%20chrysacanthion
Pelecyphora%20pseudopectinata-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:23
Кај мене можат само  вакви кактуси да виреат.газење%20од%20смеење

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:28
vakvi rariteti retko se naogaat


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:28
Уште да знаев да ги сплетам.....црвенеење

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:29
zena na ribar sigurno znae da gi splete


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:37


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 13.Август.2010 во 23:42

Mamilarija
Mamilarija
Mamilarija


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 14.Август.2010 во 13:38
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 20:40
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Originally posted by renatax renatax напиша:

А оној од првата слика со побелената коса,што сорта е?Прв пат гледам вакво нешто....и многу високо расте изгледа....збунетост


Народно име му е белоглав старец (дедо)! Инаку `името` му е Cephalocereus senilis! Расте (во природа) само во Мексико и достигнува височина до 15 метри!Во меѓувреме и сама најдов податоци за дедово.среќа


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 15.Август.2010 во 21:37
Добро ,фала!
Мислам дека ти си единствен на форумов кој може да се пофали со сопствени кактуси и слики.

А за Cephalocereus senilis,налетав случајно и на фотографијата беше баш како што викаш-во природа ,не во саксија .
Навистина личи на старец со побелена коса.....


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 10:15
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 10:28
бонсаи од сукуленти.....јас од време на време пак се навраќам на сукулентите.голема%20насмевка

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 12:32
Echinocereus Pectinatus-во форма на кристал
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 12:36
Discocactus horstii-интересен називсреќа-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 16.Август.2010 во 12:56
Какви цветови....неможам да престанам даги гледам!мечтаење

Huernia Humilis

Huernia Zebrina

Huernia Oculata

Huernia Rosea

Huernia Pillansii

Huernia Transmutata-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 17.Август.2010 во 22:56
Mammillaria Vetula
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 20.Август.2010 во 21:13

Aztekium ritteri

Aztekium hintonii.....so i bez cvet


Chamaelobivia

Copiapoa lauii-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 20.Август.2010 во 21:16
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Како ти се допаѓаат овие variagata форми?Ммммм...многу!трепкање
Прекрасен е тој преод на бои од светло жолто,па светло зелено и на крај убава јака зелена.
Фантастична проекција на природата!


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 21:42
Еве нешто ново..... http://www.youtube.com/watch?v=G_-lZOrnIrU&feature=player_embedded#%21 - уживај !голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 22:37


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 23.Август.2010 во 12:51


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 23.Август.2010 во 20:58-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 23.Август.2010 во 21:18
ImageImageImageImageImageImageImage
ImageImageImage
ImageImage
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Август.2010 во 16:22
Видове%20кактуси%20-%20Gymnocalycium%20andreae
Видове%20кактуси%20/%20Encephalocarpus%20strobiliformis
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 25.Август.2010 во 16:41
Погледни ја оваа убавина!трепкање.....мечтаење.....трепкање
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка
картинка-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 21:47Маммиллярия%20длиннососочковая%20%28Mammillaria%20longimamma%29


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 22:12
Лобивия%20золотисто-желтая%20%28Lobivia%20aurea%29
Лобивия%20chrysantha%20%28Lobivia%20chrysantha%29
Лобивия%20pampana%20%28Lobivia%20pampana%29
Лобивия%20jajoiana%20%28Lobivia%20jajoiana%29
Лобивия%20tiegeliana%20%28Lobivia%20tiegeliana%29
Лобивия%20wrightiana%20%28Lobivia%20wrightiana%29


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 22:13
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Вака почнува се!


Што е ова,нешто како семе,расад?


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 22:21
Сулькоребуция%20Рауши%20%28Sulcorebutia%20rauschii%29
Сулькоребуция%20менесеси%20%28Sulcorebutia%20menesesii%29
Сулькоребуция%20альба%20%28Sulcorebutia%20alba%29
Эхиноцереус%20берландиери%20%28Echinocereus%20berlandieri%29
Эхиноцереус%20гребенчатый%20%28Echinocereus%20pectinatus%29


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: laki_bu
Датум на внесување: 26.Август.2010 во 22:26


-------------
Без разлика колку страници прочитал учениот човек, никогаш не треба да заборави дека се уште не ни стигнал до првата страна....


Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 20:25

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 20:29
-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 20:52


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 21:10


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 21:18
Originally posted by Astrofytum Astrofytum напиша:

Супер се! Која страна е ова?


Чепкам јас http://www.lapshin.org/cultivar/photo31.htm - секаде по малку.среќа


-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Август.2010 во 21:49-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 11.Септември.2010 во 22:17
Image result for cactus and erotic woman


...не знам што и е фората, ама замислува дека има кактус облека ! плазење
         


Постирано од: sanja-a
Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 20:48


Mammillaria dioca

-------------
Обожавам луѓе кои ме смеат.
Искрено, мислам дека смеењето е нешто што го сакам најмногу.
Тоа лечи многу болести. Можеби тоа е најважното нешто кај човекот.
Одри ХепбернИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk