Испечати | Затвори го прозорот

Теологија и биотехнологија?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21930
Датум на принтање: 29.Ноември.2024 во 14:36
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Теологија и биотехнологија?
Постирано од: spiros
Наслов: Теологија и биотехнологија?
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:28
Дали Вистинската Теологија дозволува и одобрува биотехнологија ?

Пред 11 години (1999 година) нашето дете само 9 зајдисонца после раѓањето - на истиот ден кога мојот телесен татко славеше 50ти роденден - мораше да биде оперирано. Во разговорите со една од докторите дознавме дека причината за деформацијата со (доста) голема вероватност лежи во одредена деформација на хромозомот 22.

Дали кога би било можно со биотехнолошка корекција на тој (или било кој друг) хромозом однапред да го заштедите вашето дете од операции или инвалидност, би сте се согласиле со една таква “инетрвенција“ или можеби би сте ја одбиле истата и зошто?

Поздрав

БОГ да ве чува а посебно вашите најмили!

АМИН

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Датум на внесување: 08.Март.2010 во 23:40

http://www.helys.fr/catalog/discovery.php?language=de&osCsid=ed65cb2a682b33920eb48f76a7a65ce1 - Само што прочитав дека баш 1999 година за првпат потполно била откриена и објавена секвенцата на човечкиот хромозом 22

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:39
Normalno deka bi se soglasil...a koj ne bi???

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:41
Vo sushtina prashanjeto e dali neshtata se sluchuvaat so Bozhje providenie i Bozhja dozvola ili ne?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:44
секоја работа што е за добро и спасение на човекот е нормална и убава ...
тука нема што да се меша “теологијата“
тоа е личен избор...

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:46
Kako znaeme dali Gospod toa go napravil so nekakva premisla ili ne?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:48
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Kako znaeme dali Gospod toa go napravil so nekakva premisla ili ne?
никако!
тоа е Божја работа... Он знае...

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:51
E, shto ako po nekoja prichina, koja sega ne mozheme da ja rabereme, Bozhjata premisla bila deteto da se rodi tokmu taka kako shto se rodilo?

-------------

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:51
Не гледам ништо лошо во тоа да со помош на Генетски инжењеринг се отстрани некоја деформација на фетус.
Но колку што знам и сум упатен тоа науката се уште не може да го направи,што значи дефектите на човечките хромозоми не можат да се исправат после спојувањето на Генетскиот материјал од родителите за време оплодувањето.
Во тој момент на оплодување на јајце клетката со сперматозоидот е се готово.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 00:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

E, shto ako po nekoja prichina, koja sega ne mozheme da ja rabereme, Bozhjata premisla bila deteto da se rodi tokmu taka kako shto se rodilo?
читај евангелие - не се разговара на празно...
како му вика Христос на слепородениот: сите мислеле дека тој се родил слеп поради гревовите на неговите родители, а Христос му вика: За на тебе да се покаже силата и славата Божја... и тој прогледува..., односно добива исцеление...

затоа празните работи не е убаво човек напразно да ги коментира и суди...

Божја работа е се... Бог си знае... Он е Човекољубец и сака сите да се спасат и да стигнат до спознавање на Вистината.

(но да не забораваме дека човекот е слободен... и сам избира многу работи...)

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 01:04
Originally posted by Tetratka Tetratka напиша:

Божја работа е се... Бог си знае... Он е Човекољубец и сака сите да се спасат и да стигнат до спознавање на Вистината.

(но да не забораваме дека човекот е слободен... и сам избира многу работи...)

Toa velam i jas. Ne govoram za slepiot od Evangelieto, tuku za mnogu drugi sluchai shto se zbidnuvale i shto se zbidnuvaat po svetov.

Neli imashe neshto vo Biblijata za Bozhje kaznuvanje... ili mozhebi samo taka mi se prichinuva.намигнување

-------------

Постирано од: viktorija123
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 14:04
Dali e mozhna promena na "bozhjata rabota"ili ispravka od strana na chovekot i dali toj navistina sam si izbira?Dali navistina chovekot deluva?
Pa neli gledano preku "ochite bozhji" se e dobro Verojatno "bog" ja gleda celata "slika",dodeka chovekot eden mal del.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:13

BOG im dal razum na lugjeto za da go upotrebuvaat.

Sekako deka biotehnologijata vo mnogu raboti ke go olesni lekuvanjeto na mnogu lugje i ke pronajde lek za razni neizlecivi bolesti za koi dosega nemase takvi moznosti.

Постирано од: gonzo
Датум на внесување: 09.Март.2010 во 20:08
Koga gospod e busy ili offline togas treba nie ludjeto da gi resime problemite...igranjeto so genite odn. genetskiot inzinering e dobra rabota dokolku se raboti za pomos na ludjeto...

-------------
You have the right to remain silent. Anything you say will be misquoted, then used against you.

Датум на внесување: 29.Јуни.2011 во 23:27

Во некои земји родителите кои (на пример) веќе имаат 3 сина и сакаат ќеркичка, можат по биотехнолошки пат и манипулација да го одредат полот на своето идно дете!

Дали ваквото (или слично) манипулирање е во ред, во вашите очи?

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 03:07
So drugi zborovi prashuvash dali e vo red da napreduvame vo naukata i tehnikata i toa da go koristime za nasha dobrobit ?

Chisto etichki, bi rekol deka vakvoto opredeluvanje na polot na idnoto dete mozhebi ne e najdoblesno, no od druga strana, ako se povedam po tvojot primer, bi rekol deka etichki podobro e na svetov posle tri mashki deca da dojde barem edno zhensko. Sekako, idealno bi bilo tri devojchinja.

Znachi problemot koj go postavuvash ne e taka ednostaven i ima povekje razlichni aspekti na gledanje na nego.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 14:42
Христос предупреди дека човековото мешање во наследните особини на растенијата, животните и луѓето е опасно и е диригирано од демоните. Не постои добар и корисен генетски инжинеринг, иако привидно тоа привремено така може да изгледа.
Демонскиот план е да се создаде управлив човек кој повеќе не се познава себе си, бидејќи преку генетска манипулација постепено можат да се исклучат чувствата а со тоа и совеста, а човек преку совеста може само да се поврзе со Бога.

Научниците кои се бават со генетски инжинеринг не се свесни дека наместо поправавка, всушност учествуваат во долгорочно влошување на човечките судбини. Божјата пророчица Габриеле предупредува дека од добрата намера да се направат работите преку генетски инжинеринг бели, на крај ќе испаднат црни. Последиците ќе ги чувствуваат и човекот и душата. (повеќе за тоа може да се прочита во: http://www.rijec.com.hr/article_info.php?articles_id=21 - Неговото око: божјото книговодство - микрокосмос во макрокосмосот )

Земјата постепено се издига во една повисока духовна вибрација бидејќи Бог, вечниот, ќе го изврши она кое го ветил: „Погледни, сè ново создавам!„ и „Ќе биде едно ново небо и нова Земја!„.
Генетски манипулираните растенија(значи и тие за прехрана), животни и човек нема да можат да го преживеат времето кога ќе кулминираат катастрофите за да му стават крај на грешниот свет бидејќи нивната вибрација нема да соодветствува на Земјината, па оттаму нема да можат ни да бидат носени од изменетата планета.

Датум на внесување: 30.Јуни.2011 во 23:36

На овој свет живеат луѓе кои поради одредени психички или физички способности се чувствуваат супериорни во однос на другите. Тие сакаат, пробуваат и дури успеваат на масите да им наметнуваат вредности во кои би требало повеќе да нема место за ТВОРЕЦОТ, туку тие самите седнуваат на Неговото место и со помош на сознанието прават чуда и се однесуваат како да се богови! (2 Солунј. 2: 3+4)

Што мислите (?), дали одкривањето и манипулирањето на човековиот геном случајно се случија после големите светски војни?

Поздрав

п.с. Дали сте го гледале филмот “The Boys from Brazil" кадешто др. менгеле пробува да го клонира хитлер?
Денеска има луѓе кои сакаат тоа навистина да го направат!

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 22:15
Naukata doadja od covekot, a covekot e stvoren od boga - taka da se e ok i se sto naukata moze da napravi za i protiv covekot e od boga.

Zamislite go svetot bez PENICILIN ???
Bez VAKCINI ????
...itn.

Pa zarem Bog ne e vo seto toa ...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 22:24

Се’ што е од БОГА им служи за добра употреба на оние коишто Го почитуваат БОГА повеќе од се’!
Но, има и такви коишто БОЖЈИТЕ дарови ги злоупотребуваат спротивно на Неговата Чиста Волја (Христос)!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 22:30
Im sluzi na onie koi go pocituvaat i koi ne go pocituvaat - Bog ne pravi razliki.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 22:47

Вистинскиот БОГ не е слепец, туку знае се’!
Не залажувај се самиот себеси и не ја прокоцкувај неговата Милост и стрпливост, бидејќи гревовите на тие што мислат дека можат да прават што сакаат се тие што ќе ги казнат истите!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 22:50
Originally posted by spiros spiros напиша:

Не залажувај се самиот себеси и не ја прокоцкувај неговата Милост и стрпливост!
Кој си ти да зборуваш во името Божјо? Кој си ти на Темплариус и останатите луѓе да им делиш такви совети? Тие опомени би ти било помудро да си ги упатиш на себе си, не на другите.

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 23:33

Советот кој што потекнува од Мудроста БОЖЈА е повреден од најскапоцени бисери!

Но очигледно на некого тие му сметаат.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 01.Јули.2011 во 23:41
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Не залажувај се самиот себеси и не ја прокоцкувај неговата Милост и стрпливост!
Кој си ти да зборуваш во името Божјо? Кој си ти на Темплариус и останатите луѓе да им делиш такви совети? Тие опомени би ти било помудро да си ги упатиш на себе си, не на другите.

Pa ne moze, negovoto ego e tolku glasno sto ne moze ni sam sebe si da se slushne.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 00:00

Немам ништо против кога ме напаѓаш мене, но не ја извртувај Вистината!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 00:16

Советот кој што потекнува од Мудроста БОЖЈА е повреден од најскапоцени бисери!

Но очигледно на некого тие му сметаат.
Но ти не си Мудроста Божја па за да можеш од неа да делиш совети.

Немам ништо против кога ме напаѓаш мене, но не ја извртувај Вистината!
Зошто ти пречи ако некој ја извртува вистината? Бог ќе се погрижи за таквите. Дали ти пречи тоа можеби затоа што и ти самиот ја извртуваш вистината?

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 00:32

Сите кои (поради Милоста БОЖЈА) Ја носат Мудроста БОЖЈА во себе, ги познаваат советите кои потекнуваат од Неа!

Зошто ти пречи ако некој ја извртува вистината? Бог ќе се погрижи за таквите. Дали ти пречи тоа можеби затоа што и ти самиот ја извртуваш вистината?

Кога и јас би ја извртувал Вистината, тогаш твоите зборови не би биле грев, но јас сведочам за Вистината Којашто вистинските Апостоли лично ја видоја и за Неа посведочија, а ти (помеѓу другите) се противиш на тоа сведоштво!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 14:01

Сите кои (поради Милоста БОЖЈА) Ја носат Мудроста БОЖЈА во себе, ги познаваат советите кои потекнуваат од Неа!

Кога и јас би ја извртувал Вистината, тогаш твоите зборови не би биле грев, но јас сведочам за Вистината Којашто вистинските Апостоли лично ја видоја и за Неа посведочија, а ти (помеѓу другите) се противиш на тоа сведоштво!

Ti svedocish za Vistina koja apostolite licno ja videle ???? se slushahs li ili citas sto pisuvas.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 15:28
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Naukata doadja od covekot, a covekot e stvoren od boga - taka da se e ok i se sto naukata moze da napravi za i protiv covekot e od boga.

Се не е ОК, да простиш. Нуклеарните бомби секако не се во ред, ниту се во ред бојните гасови кои се фрлале врз цивилно население, ниту експеримнтирањата врз луѓе, ниту се во ред разни други страшни нешта. Најзлосторничките режими и личности се криеја зад науката,а а свесни сме зад ѕверствата кои ги сторија.

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Zamislite go svetot bez PENICILIN ???
Bez VAKCINI ????
...itn.

Pa zarem Bog ne e vo seto toa ...

Да, Бог е во полезните и нештата кои спасуваат живот, без да повредат нечиј друг, или да повредат нечие друго право.

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 17:19
mozebi bog i ova namerno go napravil,збунетост

http://www.idividi.com.mk/Futurama/Nauka/694602/index.html - http://www.idividi.com.mk/Futurama/Nauka/694602/index.html - Во свињи ќе се одгледуваат органи за трансплантација

...i taka ima mnogu shto nalikuvaat na svinji,...i po ponashanje i po....drugo neshto svinsko.намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 19:23

Ако би ја носеле поради Милоста, тогаш и би го слушале гласот на истата.

Кога и јас би ја извртувал Вистината, тогаш твоите зборови не би биле грев,
Ти не знаеш дали се моите зборови грев, ти само забележуваш дека не ти се допаѓаат, како што ниту на фарисеите ерусалимски не им се допаѓаа зборовите Христови, но тоа Него и Неговите Апостоли не ги прави грешници.

но јас сведочам за Вистината Којашто вистинските Апостоли лично ја видоја и за Неа посведочија, а ти (помеѓу другите) се противиш на тоа сведоштво!
Во темата „Чуда Божји„ ти рече:

Да не даде БОГ да се пофалам со мојот слух, туку само со Неговата Милост, довека!
Значи ти не го слушаш Бог, т.е. Божјиот глас, оттаму неможеш ни да знаеш за Вистината која вистинските Апостоли лично ја виделе ниту да сведочиш за истата. А ако не сведочиш за витстинта тогаш сведочш за нешто друго!

За Вистината можат да сведочат оние на кои им се објавила - вистинските пророци. Ти не си пророк ниту пастир(Христос).

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 21:15

јас сведочам за Вистината Којашто вистинските Апостоли лично ја видоја и за Неа посведочија, а ти (помеѓу другите) се противиш на тоа сведоштво!

Ova e laga koja ne bi ja definiral so toa ime zatoa shto spored komentarite i objasnuvanjata napishani od onoj koj toa go izjavuva ochigledno e deka ne znae shto znachat zborovite svedochenje i svedok.   

-------------

Датум на внесување: 02.Јули.2011 во 22:40

Совршената Вистина за којашто сведочат вистинските Апостоли и следбеници Христови е практички доживлива во животот!

Набрзо сите ќе увидат дека сведоштвото е потполно вистинско!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 00:53
Jas ne komentirav za "Sovrshenata Vistinska Vistina na Vistinskite Apostoli i Vistinskite Sledbenici na Vistinskiot Zhiv Vistinski Bog Vistinski Isus Hristos", tuku za TVOETO SVEDOCHENJE.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:15

Јас пак сведочам дека баш Таа Жива Вистина е практично доживлива и дека секој набрзо ќе Ја увиди!

Случките коишто се случуваат после големите глобални војни - меѓу кои се и човековата биоманипулација - само го докажуваат тој факт!

Денеска се’ повеќе и повеќе се манипулираат дури и семињата (кои сите ни се дарени од БОГА и многу важни за нашето преживување) на еден таков рафиниран начин, така да манипулаторите си земаат за право за себе да го регистрираат авторското право на истите, небаре тие се исклучиво нивен изум и сопственост!

(2 Солун. 2)

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:28

Spiros, nemam namera da se nadmudruvam i popusto da si trosham vreme so tvite tvrdenja i svedochenja, no samo sakam da ti svrtam vnimanie na neshtata koi, na eden ili drug nachin, postojani gi govorish:

јас сведочам за Вистината Којашто вистинските Апостоли лично ја видоја и за Неа посведочија, а ти (помеѓу другите) се противиш на тоа сведоштво!

Ti mozhesh da svedochish samo za onoa shto lichno si go videl i slushal. Bidejkji ne veruvam oti lichno si odel so Isusa i si bil prisuten na momentite koga Apostolite neshto doznavale i gledale, tvoeto tvrdenje deka ti lichno svedochish za site tie neshta e krajno neseriozno, pretenciozno i prelestno.   

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:31

Совршената Вистина за којашто сведочат вистинските Апостоли и следбеници Христови е практички доживлива во животот!

Набрзо сите ќе увидат дека сведоштвото е потполно вистинско!

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:34
Hristijanski i doblesno e chovek da si gi priznae greshkite...

... se razbira samo ako ne ja znae Vistinskata Sovrshena Vistina na Vistinskiot Zhiv Bog na Vistinskiot Sin Bozhji koj se ovoploti vo Vistinskiot Isus Vistinski Hristios i ja prenese Vistinskata Vistina na Vistinskite Apostoli, pa zatoa e nepogreshliv.

-------------

Датум на внесување: 03.Јули.2011 во 01:54

Ние живееме во време кога самобендисани луѓе со помош на сознанието (коешто го обожаваат повеќе од Творецот) го манипулираат незаслужниот дар БОЖЈИ за егоистички цели, а ти уште имаш доблест да се мајтапиш со оние кои укажуваат на таа неправда?

Нека ти служи на чест, заедно со оние коишто ги затвараат очите пред фактите и наместо да Го следат Светиот Христов пример,прават тоа што прават!   

Не очекувам од таквите да бидат Христијани нити да бидат доблесни, но да прекинат со своите алчни злодела во еден свет во кој стотици милиони луѓе гладуваат ... !

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 02.Мај.2012 во 23:30
.

Во моментов на баварската телевизија се врти документарката “Купена вистина, во магнетното поле на гентехнологијата“, режирана од : Bertram Verhaag.

Би му препорачал на секого кој е заинтересиран ако е во можност и му се отвори прилика да ја погледне оваа документарка.

http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/programmkalender/sendung274460.html" rel="nofollow - Купена вистина, во магненото поле на гентехнологијата.

.

-------------
in Time & Eternity!

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 02.Мај.2012 во 23:32

.

Во моментов на баварската телевизија се врти документарката “Купена вистина, во магнетното поле на гентехнологијата“, режирана од : Bertram Verhaag.

Би му препорачал на секого кој е заинтересиран ако е во можност и му се отвори прилика да ја погледне оваа документарка.

http://www.br.de/fernsehen/bayerisches-fernsehen/programmkalender/sendung274460.html" rel="nofollow - Купена вистина, во магненото поле на гентехнологијата.

ДА

.

-------------
Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk