Испечати | Затвори го прозорот

PRASANJE NA NAJKON-DAJKON

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21792
Датум на принтање: 17.Февруари.2025 во 11:21
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: PRASANJE NA NAJKON-DAJKON
Постирано од: сашо
Наслов: PRASANJE NA NAJKON-DAJKON
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 11:52
:-))
zdr
treba da preporacam fotoaparat. imam nekolku pikovi. eden e nikon d3000. me nervira sto plastikanerot koristi naponski karticki ama toa nekako i se preboluva ama me interesira sto e so negoviot CCD senor (koj pretpostavuvam deka go pravi shalabajzeranata sony?) dali nekoj znae ili ima iskustvo so i okolu kamerava?
blagodaram

-------------
objektiv pred aparat, subjektiv pozadi

Коментари:
Постирано од: ogledalo
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 12:10

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 12:21
??????????????

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 12:22
inaku, prasanjevo mi e seriozno...црвенеење

-------------

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 12:55
Najseriozno

A zarem ima i drugi opcii (konk*rencija)?
Canon 1000D, so objektivceto bez stabilizator, racunaj deka ne postoi. Mozebi shalabajzeranata sony Alfa e druga opcija?

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 13:17
ok
baram nekoj da mi kaze iskustvo - kako se ponasa CCD senzorot.
fala

-------------

Постирано од: Александар_А
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 13:59

Зошто те буни тоа што има CCD сензор? Тоа мене ми изгледа како предност а не како мана. Тој тип на сензор по начинот на бележење на сигналот е поблизок до филмот отколку CMOS сензорот.

-------------
Аце

http://www.youtube.com/user/aleksandar1901" rel="nofollow - Портфолио Видео

http://vimeo.com/user709170/videos" rel="nofollow - Портфолио Видео

Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 14:14
Длабината и точноста на боите се подобри кај CCD, отколку кај CMOS. Инаку Д3000 е одлично фотоапаратче за цената.
Недостатоци се тоа што не фокусира со стари објективи, нема инфо-екранче горе и не контролира безжични блицови. Според ова, подобар модел би бил D80 или D90.

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=7450 - Неколку мои фотки. - Идивиди
It's not a camera. It's a Nikon.
http://dmalikovski.deviantart.com/gallery/ - dmalikovski - Deviant

Постирано од: Марио
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 14:28
Tochno CCD e prednost. A d90 e druga klasa choveche. Poskap e 250% od d3000... Jas bi d90 sekako, toa e odlicno nesto, ama ne se sporeduva so klasata shto ja bara sasho! Ako mozhesh da investirash vo d90 idi na toa, nema da zgreshish. Odlicen aparat, ako ne d3000 e tamanska :)!

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 14:39
za d90 ne mi treba sovet :-)
ne e za mene, kako sto kazav, treba da predlozam, kako sto zabeleza Mario,9okata e nadvor od $rangot. da ne zabega diskusijava sea kako sto obicno biva, nekoj ke pobara sovet za P&S idijotce a site da mu kazeme zemi si DSLR...

i, mene mi e jasno CCDto kako e na teorija, prasuvam patalci ...dali nekoj ima iskustvo so aparatov? dali na primer go renda noisot podobro od 4/3 telata? do koj iso range e upotrebliv? takvi nesta pls

-------------

Постирано од: itan14
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 15:38
Originally posted by сашо сашо напиша:

za d90 ne mi treba sovet :-)
ne e za mene, kako sto kazav, treba da predlozam, kako sto zabeleza Mario,9okata e nadvor od $rangot. da ne zabega diskusijava sea kako sto obicno biva, nekoj ke pobara sovet za P&S idijotce a site da mu kazeme zemi si DSLR...

i, mene mi e jasno CCDto kako e na teorija, prasuvam patalci ...dali nekoj ima iskustvo so aparatov? dali na primer go renda noisot podobro od 4/3 telata? do koj iso range e upotrebliv? takvi nesta pls

Realno do ISO 800 nema da ima problem.

Kako sto kazuvas ova e za covek sto nema da obrabotuva nesto mnogu u PS. Korisniot range na D3000 e otprilika kako toj na D40x, D60, D80 (isti senzor) taka da realno do ISO 800 e sosema OK. Nad toa moze, ama ili konverzija vo B&W (izgleda odlicno) ili neat image i kompanija. Teloto e Ok za svojata klasa, fokusot e podobar od serijata D40 - D60 - D40x, ima pristoen VF.
Vsusnost neli, zavisi i od goleminata na printot, ako e za do 13x18 i ISO 1600 ke bide OK.

-------------

Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 16:43
Уместо тело, предложи некој солиден објектив што ќе стои напред, да не ја прави најчестата грешка на кит објектив...

-------------
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L

Постирано од: Pero_DzULA
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 18:26
NIKON imaat prekrasni KIT objektivi, a cim e za preporaka- preporacaj go, nema da zgresis, ni ti, a ni toj sto kje go zeme, poso kolku sto gledam ako nekoj ceka da mu se preporaca aparat, sekoj DSLR kje mu bide MNOGU

-------------
NIKON D200 + AF-S NIKKOR 18-70mm 1:3.5-4.5G IF ED + AF NIKKOR 70-300mm 1:4-5.6 G + NIKKOR AF 50mm f/1.8D

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 18:34
Se sl*gam. DSLR moze da mu bide mnogu. Ne vredi da zeme DSLR so kit objektiv i da ispuca 50,000 pozi so nego. Bolje togash zemi si dobar PROSUMER.... ima odlicni PROSUMERI sto imaat odlicno ostra fotka niz pogolemiot svoj raspon. E sea toa nad iso200 kje ima poise nojz, ama barem kje ima dobar raspon, i taka i taka ako nekoj ti bara da mu preporacas, znaci deka nema da printa i takvi raboti. Moj sovet e dobar prosumer manesto dslr pod uslov da ne planira da vlozuva vo idnina...

Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 19:11
Originally posted by Марио Марио напиша:

Se sl*gam. DSLR moze da mu bide mnogu. Ne vredi da zeme DSLR so kit objektiv i da ispuca 50,000 pozi so nego. Bolje togash zemi si dobar PROSUMER.... ima odlicni PROSUMERI sto imaat odlicno ostra fotka niz pogolemiot svoj raspon. E sea toa nad iso200 kje ima poise nojz, ama barem kje ima dobar raspon, i taka i taka ako nekoj ti bara da mu preporacas, znaci deka nema da printa i takvi raboti. Moj sovet e dobar prosumer manesto dslr pod uslov da ne planira da vlozuva vo idnina...

Не се согласувам, мислам дека секој СЛР со кит (особено 18-55VR) иако нема распон, има квалитет.

-------------

Постирано од: GEMINI
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 19:41
Ne mi e jasno zosto se otvaraat novi temi koga takvi veke ima.
MI TREBA SOVET ZA KUPUVANJE DIGITALEC (TEMA OD MIRE) I OVDE NIKOJ NISTO NE PRASUVA ZOSTO ?????

-------------
http://www.youtube.com Chesma Sharena

Постирано од: branko_k
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 19:57
bravo... rabotava ide nekako vaka: postavuvas prasanje na forum i ocekuvas odgovor na prasanjeto. mesto toa, dobivas odgovori, ama na site drugi prasanja koi sto ne si gi postavil osven na konkretnoto... burleski. i site se profi i site znaat se...

zatoa i jas malku da izedam burek.

jas ne znam se, no: imav plastikaner (canon 400d, a sega malku poseriozna masina). koga go zemav 400d se mislev megju nego i d80, no na kraj se resiv za canonot od sosema fotografski nereleventni pricini. nikogas ne zazaliv sto go zemav pomaloto. pricinata e tokmu toj cmos senzor. ccd e super, odlicni boi bayer pattern qrsetrese i ne znam sto uste ne... na hartija e podobar od cmos. no vo praksa, cmos senzorot dava pogolema sloboda za fotografiranje vo razni svetlosni uslovi i tocka. ccd e super za studiska rabota, kade sto iso-to odi max do 200 - preku sila 400. moze e upotrebliv na 800, no ako aparatot se koristi za sekakov vid na fotografija, a toa vklucuva i low light, nema sporedba...

inaku novive aparati ne gi pratam mnogu, ama znam edna rabota - nikon go napravi kambekot koga stavi cmos vo aparatite

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Постирано од: Zoran K
Датум на внесување: 18.Февруари.2010 во 20:37
D3000 e de facto podobrena zamena za D40X/D60 (eden od najprodavanite Nikonovi modeli). Karakteristikite do 1600ASA mu se skoro isti kako D5000, so minimanlno poslaba rezolucija poradi pomaliot senzor (10MP nasproti 12MP).

Za parite ne znam dali mozhe da se najde podobar kit na pazarot. Toa e odlichna vrednost koja potpolno kje go zadovoli sekoj amater koj ne bara elaborirana kamera so site svirchinja i zvonchinja. Sigurno e podobra od bilo koj P&S idiot.

-------------

Постирано од: choonga
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 01:24
муабетот е: се качила вошка на рошка доста%20е

само не ми е јасно зошто кога ќе се постави вакво прашање на форумот секогаш мора да се исќења квалитетно и на крајот нема да се добие никаква корисна информацита. пак работата се сведва на тегнење никон/канон, а до некни шо се вели нити имавме dslr, нити имавме појма од то, а сега сите сме најголеми стручњаци, хееее.

са ќе кажам за Д3000ката: значи апаратот го има за цена од 380евра во во грција (e-shop.gr) со обичниот кит 18-55. јас имав прилика да го расчепкам апаратот и мислам дека за тие пари не треба ич да се размислува за никакви компакти или point&sh*t.
го носи истиот сензор од 80ката и 40x и во однос на шумот, горе долу тука е, значи до 800 арно е, нагоре пак арно е голема%20насмевка за кој како.
работи шо ме бендисват се следните: систем за чистење на прашина, фокусниот систем со 11 точки (истиот од 80ката и 90ката) шо е баги подобра работа во однос на онај со 3 и подобреното мени.
работите шо не ме бендисват се: немањето на штравцигер (мотор за аутофокус), командер за блицој и малото тело (за мои раце кажвам). додуша сега се ново шо вадат од никон објективите се af-s, ама пусто ние сме учени на половни полухаварисани канти, па ако се најди некој да ја подмачка блендата и зупчаниците ке тераме на штравцигер на апарато голема%20насмевка
големо%20гушкање

Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 01:44
D3000 kupi eden moj prijatel i e super zadovolen. Tolku mozam da kazam намигнување. Mal, plasticen, ama brka rabota za tie pari. Ako padne u dobri race kje prai dobri fotki намигнување

P.S. I jas ne se sl*gam za Prosumer (ako mislese na Bridge kamerite). Imam doma edno plasticno Fuji Bridge i e totalno neprakticen. Fotka kako na P&S, a dovolno golem da go m'knesh u torbica. Izdishan koncept za mene.

-------------
That is called grain. It is supposed to be there.

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 02:46
Tegla, Ilco.. ne mislev na obicni bridge-evi. Mislev na nesto pokvalitetno. I istoto go sporediv so 18-55mm na d3000 koj najverojatno pocetnik koj ne planira poseriozno da se zanimava so fotografija nema da go smeni objektivot.

18-55mm vs 28-400mm (ili povekje od 400mm). Prvo rasponot e bolje, vtoro blendata e bolje, treto povekje mm = povekje bokeh na sto se palat pocetnicite, cetvrto 18-55mm e beskorisen za MACRO fotografija a dobro znaeme deka prosumerite vadat super macro, a pak macro e dobra fotografija za povekjeto pocetnici vo nedostatok na idei i kreativnost.. i na kraj doagja ostrinata za koja tvrdam deka postojat bridge-vi koi se poostri od kitarica plastika... So toa sto tie bridge-vi/prosumer-i moze da bidat poskapi od d3000! Ali bitno kje dobie covekot povekje!

NEJSE, moabetot beshe dali da zeme d3000, i gledam od povekjeto go falat taka ako si sumira sasho kje odluci DA :)!

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 04:37
Originally posted by choonga choonga напиша:

работите шо не ме бендисват се: немањето на штравцигер (мотор за аутофокус), командер за блицој

Na amateri ovie raboti voopshto ne im se vazhni. Tie obichno go koristat samo kit zumot i mozhebi eventualno za nekoja Nova Godina kje kupat ushte eden pogolem do 200/300mm od istata serija. Zatoa ne im treba nikakov kardan vo teloto na kamerata.

Istoto vazhi i za blicot... kazhi mi, te molam, koj amater koristi osvetluvanje so povekje blicovi, pa da mu bide neophoden komander? Najgolemiot del od niv voopshto ne koristi blic s'e dodeka kamerata samata avtomatski ne go otvori vgradeniot blic.

So ova ne sakam da kazham deka tvoite zabeleshki nemaat znachenje, no poentata mi e deka se beznachajni za lugje koi sakaat da kupat najednostaven DSLR i nemaat namera da navleguvaat podlaboko vo photografskata tehnika i sopstveniot dzhep.

Slobodno neka si go kupi chovekot toj kit... kje mu se raduva so godini.

-------------

Постирано од: Александар_А
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 09:34

Зоран, јас би те надополнил, не само што не користат повеќе блицеви аматерите, туку јас мислам дека и повеќе од 50% од професионалците.

Јас гласам ЗА купување на апаратот. (и покрај тоа што сум Canon-џијаголема%20насмевка)

-------------
Аце

http://www.youtube.com/user/aleksandar1901" rel="nofollow - Портфолио Видео

http://vimeo.com/user709170/videos" rel="nofollow - Портфолио Видео

Постирано од: fichot
Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 10:24
Za teloto najubo da si razgledas sporedbi na dpreview. Nego objektiv ne sum siguren za kitot. Dobar e, pokriva najgolem del od potrebite, ama nekvaliteten e i znae brzo da se rasipe (od licno i od iskustva na drugi luge). Ja bi preporacal 18-200, 16-85 ili barem 18-70.

-------------
http://fichot.deviantart.com/gallery" rel="nofollow - galerija1 http://www.behance.net/fichot" rel="nofollow - galerija2

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 10:39
ej
fala na site :-)

ne znaev deka e istion senzor so 80kata, 80kata e dzam....
valjda stavile i nesto podobra sminka... inaku, prosumer em sto ne se soglasuvam, em osobata si pobara DSLR
fala enivej
double lens kitot ke ide od pixplus izgleda....

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 11:56

Namesto double lens, moe razmisluvanje e deka e mnogu podobro da si go zeme so 18-105. Mislam deka bese 35000den.
Em poeftin od double kitot, em dosta pokvaliteten objektiv od 18-55, em nema zae*vanje so promena na objekitvi i ne ti treba tolku golema torbica. A od 105 do 200mm, 2x razlika vo zoom, kolku cesto ke se koristi?

Ova cisto moe razmisluvanje, jas definitivno bi igral na ovaa varijanta.

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 12:36
Originally posted by ogledalo ogledalo напиша:

Namesto double lens, moe razmisluvanje e deka e mnogu podobro da si go zeme so 18-105. Mislam deka bese 35000den.
Em poeftin od double kitot, em dosta pokvaliteten objektiv od 18-55, em nema zae*vanje so promena na objekitvi i ne ti treba tolku golema torbica. A od 105 do 200mm, 2x razlika vo zoom, kolku cesto ke se koristi?

Ova cisto moe razmisluvanje, jas definitivno bi igral na ovaa varijanta.

Дефинитивно! И така тие два објектива не се ништо битно...

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 13:45
ok
super, jas ne gi pratam Najkor lekite, takasto, ako navistina mislite deka e toa podobra leka, odlicno, jas zazirem od ultrazumovi. pa odma, po default ja otfikariv kako opcija.
a kakva e taa 55-200mm VR leka? zatoa sto, da se razbereme, od 105 do 200mm ima razlika :-)

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 14:29

ok
super, jas ne gi pratam Najkor lekite, takasto, ako navistina mislite deka e toa podobra leka, odlicno, jas zazirem od ultrazumovi. pa odma, po default ja otfikariv kako opcija.
a kakva e taa 55-200mm VR leka? zatoa sto, da se razbereme, od 105 do 200mm ima razlika :-)

Ostra... i toa mnogu. I na 200mm na f5.6

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 14:30
Ili ushte podobro, namesto dvata zuma od kitot neka si zeme 18-135 (18-200 verojatno bi bil preskap). Razlikata od 135 do 200mm vizuelno ne e tolku golema.

Sporedeno so 35mm format, rasponot 18-135 kaj DX kropot e kako da se ima zum 28-200mm.

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 14:56

oksuper, jas ne gi pratam Najkor lekite, takasto, ako navistina mislite deka e toa podobra leka, odlicno, jas zazirem od ultrazumovi. pa odma, po default ja otfikariv kako opcija. a kakva e taa 55-200mm VR leka? zatoa sto, da se razbereme, od 105 do 200mm ima razlika :-)

Ako pocnuvame nova raspravija za lekite sega, ke trebaat uste 2 strani

Jas go predloziv 18-105 cisto od prakticni pricini, a pokraj drugoto i poevtin i pokvalitetno izraboten objektiv od double kitot. Ostrina i ImageQuality se skoro isti kako i osnovniot kit.
Tocno deka se otkazuvas od 105-200 opsegot (sto posebno na nekoj koj prvpat zima SLR moze da mu e mnogu bitno da ima sto pogolem opseg), no se otkazuvas i od menjanje na objektivi Mozebi nekoj koj prvpat ke ima SLR i ke mu bide interesno da gi menuva.

A ako zabeguvame so 18-135 znaci deka cenata bi bila , a i nejverojatno go nema na lager (koj vprocem nema stabilizator, sto znaci deka ne doagja vo predvid vo ovoj slucaj) Ili bilo koja druga opcija sto mozebi na nekoj ke mu tekne da ja predlozi, bi znacela nepotrebno zgolemuvanje na cenata.

Neka si vidi covekot, neka proba na lice mesto, kako ke mu se zasvigja so double kitot a kako so 18-105. Ke vidi i kolkava e razlikata od 105 do 200mm, ke vidi i kako mu lezat sekoj od objektivite, sto tobrica ke treba da mkne so sebe za sekoja kombinacija...

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 15:16

A ako zabeguvame so 18-135 znaci deka cenata bi bila

http://www.henrys.ca/Categories/60-Cameras.aspx - NIKON DX NIKKOR AF 18-135 3.5-5.6G IF-ED    -   Sale: $279.99

http://www.henrys.ca/Categories/60-Cameras.aspx - NIKON DX VR 18-105 F3.5-5.6 AF-S e poskap    -   Price: $379.99

http://www.henrys.ca/Categories/60-Cameras.aspx - NIKON DX AF-S 18-55 VR F3.5-5.6   +   NIKON DX VR 55-200 F4-5.6G IF-ED    -   Price: $179.99 + Price: $329.99

Ne sum siguren dali dvata kit zuma se poevtini od eden 18-135.

Najdobro e chovekot da se rasprasha kolku bi go chinele ovie kombinacii.

Eve ushte eden podatok:

http://www.henrys.ca/Categories/60-Cameras.aspx - NIKON D3000 DIGITAL SLR BODY                  - Price: $449.99

Spored ova, izlaga deka kombinacijata D3000 so 18-135 e poeftina i popraktichna varijanta od posochenata so dvata kit zuma.

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 15:31
Posho nekoj spomna pix+ gledam deka ne sh*tkaat samo telo D3000.. Toa e losho posho mora da se odluci za nekoja od ponudenite opcii. Inace ja bi predlozil telo + nekoj od objektivive na staro. Gledav edna 18-200ka za 450evra.
A zosto ne i telo na staro? Ja koa zemav DSLR retko izleguvaa dobri ponudi, baska go zemav od usa, ama koa denes bi zemal definitivno prvo bi razgledal oglasi.

-------------
http://fichot.deviantart.com/gallery" rel="nofollow - galerija1 http://www.behance.net/fichot" rel="nofollow - galerija2

Датум на внесување: 19.Февруари.2010 во 18:14
18-105VR na nikon e super kit. Prvpat koga go fativ vo raka sfativ deka ne e obicen kit samo radi tezinata negova... I fotkite se dosta kvalitetni za kit. Taka da nema da zgresi so ova, iako e poskapo!

Постирано од: Mire
Датум на внесување: 04.Март.2010 во 22:03
Veruvam deka e kasno za da ima vlijanie, no cisto for the record:

18-135 spored testovi i sl, bi trebalo da e nijansa poostar od 18-105 i toa po site parametri, ama VR si e VR. Veruvam deka 18-105 kako ponov objektiv ima i podobar coating na staklata i t.n.

Pravecot na razvoj na objektivite vo posledno vreme mnooogu mi se dopadja... izgleda se setija i C i N намигнување

-------------
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 01:09
Originally posted by Mire Mire напиша:

Pravecot na razvoj na objektivite vo posledno vreme mnooogu mi se dopadja... izgleda se setija i C i N намигнување

Kako covek sto ne koristi zum lekji (deka RF nema zum, ne za drugo намигнување) i generalno ne go pratam razvojot na novite lekji, me interesira sto napravile C i N vo odnos na drugite? Podobri kit stakla za parite? Me zainteresira toa sto ne znam sto se setile C i N намигнување

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 01:19
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Originally posted by Mire Mire напиша:

Kako covek sto ne koristi zum lekji (deka RF nema zum, ne za drugo намигнување) i generalno ne go pratam razvojot na novite lekji, me interesira sto napravile C i N vo odnos na drugite? Podobri kit stakla za parite? Me zainteresira toa sto ne znam sto se setile C i N намигнување

Ne se setile nisto tuku 3-rd party gi nateraa da pravat podobri kit lekji.

Za C ne znam, ama Nikon ima cela pljada odlicni objektivi so cena do 250 evra

18-55 VR
18-105 VR
18-135

Site se ostri generalno i so skroz otvorena blenda, so foa sto site se f3.5-5.6

Sigma na primer ima 17-70 f2.8-4 okolu 300 evra so OS i e odlicen objektiv

Tamron, Sigma i tokina site imaat 17-50 (ili slicno) f2.8 i site se odlicni objektivi. Cenata im e vo rangot ~400-450 evra. Edinstveniot problem e sto se plastikaneri, se drugo e sosema vo red. Vo nekoja raka toa e i dobro zatoa sto se polesni.

Od druga strana, N pocna i so eftini uskovno kazano "kit" prime objektivi,

35mm f1.8 ~200 evra
85 f3.5 Macro ~ 400 evra
(dvata se DX)

No i skupi "pro" staklenca

Sekomu svoeto... ( i se razbira toa sto go bara pazarot)

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 01:29
Jas u posledno vreke kako sto sum so siroko otvoreni oci kon video na DSLR gledav Tamron, Tokina i Sigma stakla na B&H kolku za informacija. Imaat super zumovi so f2.8 za DX format i toa po cena skoro dvojno poniska odkolku C i N. A, za HD video nema da se oseti razlika megju NIkon staklo i Tokina staklo kako sto kje se oseti na full scale 18MP fotografija. Steta sto gi nema kaj nas vo prodavnica za da gi fatis vo raka i da probas намигнување

-------------

Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 05.Март.2010 во 01:50
shteta shto 35kata nova e DX..

-------------
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 14:34

Jas u posledno vreke kako sto sum so siroko otvoreni oci kon video na DSLR gledav Tamron, Tokina i Sigma stakla na B&H kolku za informacija. Imaat super zumovi so f2.8 za DX format i toa po cena skoro dvojno poniska odkolku C i N. A, za HD video nema da se oseti razlika megju NIkon staklo i Tokina staklo kako sto kje se oseti na full scale 18MP fotografija. Steta sto gi nema kaj nas vo prodavnica za da gi fatis vo raka i da probas намигнување

Za video aplikacii ne mora da imash perfektno staklo. Se raboti za dvizhechki sliki koi se menuvaat 25-30 kadra vo sekunda i nikoj nema da gi zamrznuva i da odi na piksel level za da evaluira bilo shto.

Vrvnata optika e bitna za foto-aplikacii kade shto eventualno sekoj parametar mozhe da bide od krucijalna vazhnost.

Za amaterska upotreba ne e vazhno koj e proizvoditelot na objektivite, no za profesionalna neshtata stojat malu podrugo... imeno ne se postavuva prashnjanje dali optikata od nezavisnite proizvoditeli kje ja zarshat rabotata ili ne, tuku kako kje se zavrshi celiot proekt so koristenje na razni objektivi od razni proizvoditeli.

Imeno, sekoj proizvoditel ima svoj "karakter' na imigot poradi upotrebata na razlichnata formulacija na premazite na staklata, pa ako vo proektot se koriatat razlichni objektivi toa znachi deka treba site da se "harmoniziraat" za da ne izgledaat razlichno. Iako mozhebi nezvisnite proizvodi ne zaostanuvaat mnogu vo rezolucijata, so niv ima pochesti problemi so kontrastot, hromatskata aberacija, geometrijskata distorzija, back/front fokus, kvalitet na izrabotka so sigurnost i dolgotrajnost vo upotrebata i slichno. Na krajot, servisot za ovie proizvodi e ili beznadezhno slab ili praktichno nepostoechki. Seto toa seriozno vlijae na reshenieto dali da se odberat za profesionalna rabota ili ne.

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 14:56
Eve sega ima novi Sigma i Tamron, sto iskocija f2.8 so stabilizacija. Neznam za vas ama jas na toa si se raduvam. Prasanje na vreme e koga N ke ja obnovi 17-50 so VR za da im parira. Ne deka ke ja kupam, zasto oportunizmot nema da mi dade, no 70-200VR nemase zamena do pred nekoe vreme, i op iskoci sigmata 70-200OS, sukjur.
Tie trd parti proizvoditeli butkaat, mnogu napred...

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 16:06
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Eve sega ima novi Sigma i Tamron, sto iskocija f2.8 so stabilizacija. Neznam za vas ama jas na toa si se raduvam. Prasanje na vreme e koga N ke ja obnovi 17-50 so VR za da im parira. Ne deka ke ja kupam, zasto oportunizmot nema da mi dade, no 70-200VR nemase zamena do pred nekoe vreme, i op iskoci sigmata 70-200OS, sukjur.
Tie trd parti proizvoditeli butkaat, mnogu napred...

Da butkaat, vistina...

Kako sto kaza Zoran, za amterska rabota, pa i za top profesinalna vo Makedonija opciite se sledni, barem po mene (Za N DX):

UWA:

Sigma 8-16, 10-20
Tokina 11-16-12-24
Imase i drugi. kako i da e...

Cena ~250-600 Evra

Nikon 10-24 ~1000 Evra

WA (normal zoom)

17-50 Sigma ili Tamron ~400 evra
17-55 Nikon ~ 1200+ Evra

Tele delot e ist i za FF osven
55-200 VR ~200 Evra

70-200 Sigma ili Tamron ~800 Evra
100-300 f4 Sigma ~ 1000 Evra

70-200 Nikon ~2000 Evra

Vo FF delot rabotite se malku poskapi, no i tamu pazarot se otvora:

UWA

Sigma 12-24 ~ 500 Evra
Tamron 16-28 f2.8 ?
Nikon 16-35 f4 ~1200 Evra
Nikon 14-24 ~ 1800 Evra

Wide - Normal

Sigma 24-70 ~700 Evra
Tamron 28-75 ~500 Evra
Nikon 24-70 ~ 1700 Evra

Kako i da e, ima moznosti. Za kvalitetot ne bi diskutiral, bidejki edinstveniot objektiv so koj sum imal problem (mehanicki ili opticki) bil noviot nikon 60 f2.8 macro so nano coating, koj ima problem so fokus motorot, a sigmi, tokini, tamroni, se bilo perfektno, bez front ili back fokus.

Jas sepak, kako amater sum ljubiltel na prime objektivi, i mi fali eden prime vo paletata na Nikon za DX, eftin i kvaliteten kako 35 f1.8 koj na 1.8 e pristoen, no od f2.2 2.5 e izvonreden. i da e nesto kako 12 f4, 14 f 3.5 ili 16 f2.8-3.5. Ne mi treba nisto poveke vo DX paletata. Ne mora da e nikon i 3-rd party bi mi zavrsil rabota.

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 16:09
Na ovaa rabota treba da se gleda od trgovska gledna tochka.

Canon, Nikon i drugite proizvoditeli na kameri/objektivi vlozhuvaat sredstva vo dizajniranje i proizvodstvo na modeli koi se najpotrebni ili najbarani na pazarot i voglavno tie se onie koi gi pravat tehnoloshkite prodori koi podocna se kopiraat od nezavisnite.

Nezavisnite proizvoditeli najchesto tehnoloshki i kvalitativno zaostanuvaat izvesno vreme zad onie prethodno spomnatite, pa zatoa marketinshki najchesto odbiraat da se dvizhat vo onie sferi koi ne se pokrieni ili nedovolno pokrieni so modeli od golemite proizvoditeli. Na toj nachin se obezbeduvaat od direktna kvalitativna komparacija i ostanuvaat bez konk*rencija.

Koga nema komparacija, togash polesno im e da ponudat i poinferiroren kvalitet. Koga nema konk*rencija, togash mozhat da prodavaat i povekje i poskapo. Koga ima komparacija, togash odat so poniska cena koja posoodvetno go reflektira seopshtiot kvalitet na nivniot proizvod.

Ostanuva do konzumerot da odmeri shto mu e potrebno ili kolku mu e dlabok dzhepot.

-------------

Датум на внесување: 05.Март.2010 во 19:00
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Koga nema konk*rencija, togash mozhat da prodavaat i povekje i poskapo.

Tipicen primer Sigma 30/1.4. Ni Canon ni Nikon nemaat normalna brza lekja za APS-C format kamerite. I normalno e da nemaat zatoa sto ednostavno ne vredi da se investira vo format so kratok rok na traenje. Krop DSLR kamerite se nameneti za amateri i entuzijasti koi ne gi interesira 24/1.4, 35/1.4 i ostanati specificni stakla. Za niv ima zumovi koi se zashrafuvaat so teloto.
Ona sto se vika FF ili FX ili 135 format e format star nekolku decenii i DSLR kamerite se dvizat vo taa nasoka dodeka ne postignat cena od 1000 evra FF telo. I zatoa i na Canon i na Nikon im falat lekji vo ponudata za APS-C senzorite. Vo ponudata za FF DSLR nisto ne im fali - pogotovo na Canon (Nikon treba da obnovi stari lekji so novi od odredena fokalna dolzina sto ne gi obnovil 20 godini).
Posle tolku vreme Nikon se smiluva da napravi 35/1.8 DX za korisnicite na DX kamerite.
I na Canon i na Nikon povekje im se isplati da padne cenata na FF DSLR i da imaat pogolema prodazba na FF tela odkolku da razvivaat novi lekji za format koj e tuka samo kolku da pomine preodniot rok od film vo digital.
APS-C format senzor e odlicen za Video i za digital P&S.

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 16:33
red e da ve informiram

kupen e d3000, dual lens kit, so baegi popusti, vo budgetot vleze i super lowerpro torba em kartica,  barateli zadovolni,
..fala na site sto mi pomognavte, site srekni
i volkot sit i ovcite na broj
(rece volkot, jadejki go ovcarot :-P)голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 08.Март.2010 во 19:32
Na zdravje brichenje i kratko potshishuvanje намигнување.

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 12:25
Neznam zaso si tolku ubeden deka APS-C tolku brgu ke go snema od pazarot za vo nego da ne vredi da se investira.
Pred 5 godini, kaj nas mozea na prsti da se izbrojat "crop" uzerite, a denes kaj da se svrtis ke vidis nekoj "rebel" ili soodveten nikon/sony/oly.
C/N najgolem del od profitot go vlecat od crop senzorot sto samo po sebe e dovolno da investiraat vo nego, posto nov DX objektiv mnogu brzo ke gi izvadi parite vlozeni vo nego radi goleminata na pazarot, koj ne samo sto denes e ogromen, a i nema da se namali vo slednive 10 godini.

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 15:27
Originally posted by fichot fichot напиша:

Neznam zaso si tolku ubeden deka APS-C tolku brgu ke go snema od pazarot za vo nego da ne vredi da se investira.
Pred 5 godini, kaj nas mozea na prsti da se izbrojat "crop" uzerite, a denes kaj da se svrtis ke vidis nekoj "rebel" ili soodveten nikon/sony/oly.
C/N najgolem del od profitot go vlecat od crop senzorot sto samo po sebe e dovolno da investiraat vo nego, posto nov DX objektiv mnogu brzo ke gi izvadi parite vlozeni vo nego radi goleminata na pazarot, koj ne samo sto denes e ogromen, a i nema da se namali vo slednive 10 godini.

Ne bi rekol. Realno DSLR APS-C pazarot e okolu 5 godini realno, dodeka FX pazarot e 60 godini razvoj. Site seriozni kupuvaci na DSLR i lekji kupuvaat FX lekji. Realno novitetite se vo FX delot okolu novi lekji. So toa jas tvrdam deka APS-C kje bide za kompakti i video, a FX za DSLR, samo treba da pomine uste nekoja godina za tehnologijata da podostari намигнување

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 16:33

Originally posted by fichot fichot напиша:

Ne bi rekol. Realno DSLR APS-C pazarot e okolu 5 godini realno, dodeka FX pazarot e 60 godini razvoj. Site seriozni kupuvaci na DSLR i lekji kupuvaat FX lekji. Realno novitetite se vo FX delot okolu novi lekji. So toa jas tvrdam deka APS-C kje bide za kompakti i video, a FX za DSLR, samo treba da pomine uste nekoja godina za tehnologijata da podostari намигнување

APS-C uste dolgi godini ke opstoi, zatoa sto si ima nishe pazar. Birding/long lens fotografite i sega kazuvaat deka denje so D300+600f4 vadat podobri fotografii od D3 + TC 1.4 + 600 f4. Vo oblasti kade sekoj mm e biten, ke si ostane da si postoi i ke funkcionira. Da bese taka site ke slikaa sega na MF format zatoa sto dava najdobar kvalitet, neli? Ke se zgolemese proizvodstvoto, ke padnese cenata na proizveduvaje i ke stanese eden vid nishe market.

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 17:57

Site seriozni kupuvaci na DSLR i lekji kupuvaat FX lekji.

Ete sega. Serioznite kupuvaci i profesionalcite ne se ni 5% od pazarot.

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 23:06
kako i sekoja trendi/pomodarska euforija vo istorijata na covestvoto, taka i na fotografijata ke i splasne zamavot sto go ima vo momentov (koj trae  nekolku godini) kaj "neprofesionalnata" populacija sto se zanimava so fotografija. vo momentov fotoaparatot e noviot ipod, walkman, commodore, klik-klak, itn... sto znaci deka ima ogromen pazar sto proizvoditelite mnogu vesto go iskoristuvaat - plasticno telo, plasticen kit objektiv koj sto pokriva 95% od potrebite na sekojdnevniot korisnik, mal gabarit za da moze da se odnese i na odmor, pa tuka mnogu vesto frlaat teaser: 50/1.8 za 100ina eur! vidi bogati... vtor objektiv! prikaznata e kupena! sleduva eventualno nekoj 70-300/4-5.6 za 150-200 eur, no ne i zadolzitelno; i tuka proizvoditelot ja ispolnil celta... za da moze seto toa da go prodade, ne smee da go napravi kompletot nad 1000 eur - magicnata granica... tuka vletuva vo igra crop senzorot... daleku poevtina i polesno primenliva tehnologija od FF, a vo isto vreme daleku pokvalitetna opcija na p&s aparatite so minijaturni senzori, plitok dof, povisoko iso, artsy-fartsy mix in a little ps i site se umetnici...

koga ke pocne da zdosaduva fotografijata kako hobi na globalen plan (ne znam koga ke bide toa, no istorijata ni kazuva deka se zdosaduva), togas i proizvoditelite ke nemaat tolku motiv da vlozuvaat vo krop senzorite... ako mislite deka krop senzorite gi koristat fotoreporterite, togas ste vo zabluda... edinstveniot krop sto go koristat najgolem del od reporterite e 1.3, a 1.5/6 (i toa od visokata klasa kako d300 i 50d) se koristat kako backup tela... najgolemata primena na aps-c senzorite e kaj plastikanerite pod 1000eur... se poveke i poveke ke se vlozuva vo FF i vo profesionalcite, a ke se razviva proektot MF digital za prifatliva cena... evolucija...

toa ne znaci deka pomalite senzori ke isceznat, tuku samo deka poleka ke se podzaboravaat, kako sto otidoa vo zaborav bridge aparatite... ste videle nov bridge aparat vo posledno vreme?

p&s nikogas nema da umre zatoa sto ima konkretna primena, a kako sto kaza tegla naskoro aps-c ke premine tokmu kaj ovie aparati.

micro 4/3 e prikazna sama za sebe koja ne znam kako ke se odviva, ama startot sega za sega e odlicen...

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 23:13
Originally posted by itan14 itan14 напиша:

....Birding/long lens fotografite i sega kazuvaat deka denje so D300+600f4 vadat podobri fotografii od D3 + TC 1.4 + 600 f4. Vo oblasti kade sekoj mm e biten, ke si ostane da si postoi i ke funkcionira.

mislam deka nekoj od FF nikonite imase opcija fizicki da ja namali povrsinata na osetlivost na senzorot do aps-c golemina, ako ne se lazam... red kamerite toa go pravat so kropiranje na senzorot (samiot senzor se transformira vo krop so toa sto ja kine osetlivosta po stranite)... ne mislis deka nataka ke odi rabotata? da mozes da biras ako ti trebaat mm - slikas so 1.5 na 12mpix, a ako ti treba portret/lendskejp slikas na 1.0 na 20+mpix...?

-------------

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 23:35
Originally posted by branko_k branko_k напиша:

Originally posted by itan14 itan14 напиша:

....Birding/long lens fotografite i sega kazuvaat deka denje so D300+600f4 vadat podobri fotografii od D3 + TC 1.4 + 600 f4. Vo oblasti kade sekoj mm e biten, ke si ostane da si postoi i ke funkcionira.
mislam deka nekoj od FF nikonite imase opcija fizicki da ja namali povrsinata na osetlivost na senzorot do aps-c golemina, ako ne se lazam... red kamerite toa go pravat so kropiranje na senzorot (samiot senzor se transformira vo krop so toa sto ja kine osetlivosta po stranite)... ne mislis deka nataka ke odi rabotata? da mozes da biras ako ti trebaat mm - slikas so 1.5 na 12mpix, a ako ti treba portret/lendskejp slikas na 1.0 na 20+mpix...?

Haha
Si gi pomesal loncinjata malku

FIZICKI da se namali senzorot e seuste naucna fantastika, mozebi vo idnina ke izmislat nesto takvo! Do togas fizicki ke moze da se namaluva samo dolzinata na objektivite (i toa najvise onie neprofesionalnite)
Bi sakal da izmislat takvo telo vo idnina, si go vitkas na nekolku dela i op, vo novcanik

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 23:37

red e da ve informiramkupen e d3000, dual lens kit, so baegi popusti, vo budgetot vleze i super lowerpro torba em kartica,  barateli zadovolni, ..fala na site sto mi pomognavte, site sreknii volkot sit i ovcite na broj (rece volkot, jadejki go ovcarot :-P)голема%20насмевка

Ako ne e tajna, kolkav bese popustot?
Da znaat lugjeto sto planiraat da kupuvaat vo idnina kolku moze da se pazarat

I so zdravje koristenje.

Датум на внесување: 09.Март.2010 во 23:51

Haha
Si gi pomesal loncinjata malku

FIZICKI da se namali senzorot e seuste naucna fantastika, mozebi vo idnina ke izmislat nesto takvo! Do togas fizicki ke moze da se namaluva samo dolzinata na objektivite (i toa najvise onie neprofesionalnite)
Bi sakal da izmislat takvo telo vo idnina, si go vitkas na nekolku dela i op, vo novcanik

aj da ne bidam podrzok otkolku sto treba, ke ti go dadam linkov:

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Digital_Cinema_Camera_Company - http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Digital_Cinema_Camera_Company

znaci ako mislese deka senzorot se vitka po stranite, stvarno e za smeenje i da ti kazam pravo edvaj se vozdrzuvam da ne bidam cinicen...

znaci uste ednas, senzorot se odnesuva kako krop so t.n. windowed mode so toa sto senzorot prima podatoci na povrsina ednakva na super16mm kamera, t.e. pomala od vistinskata povrsina na samiot senzor... za sleden pat, proveri si na wiki pa smej se намигнување

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 07:52

znaci ako mislese deka senzorot se vitka po stranite, stvarno e za smeenje i da ti kazam pravo edvaj se vozdrzuvam da ne bidam cinicen...

A jas pa uste poveke

Nego da ne navleguvame vo nekoi nepotrebni razgovori.
Najverojatno, te. mislam deka poveketo ke svatat zasto se iznasmeav.
Ne e mozno fizicki da se namali senzorot (barem ne seuste :), kako sto pisa ti. Pa uste i linkovi stavas, da dokazes deka stvarno si gi pomesal loncinjata?

Pa toa sto se koristi samo del od senzorot vo odredeni situacii (ili podobro receno, modovi na kamerata) voopsto ne e nesto novo i ekskluzivno.
I P&S go pravat toa redovno. Toa go imaat i vo marketing kampanjite redovno zastapeno. Na pomali rezolucii od maksimalnata imaat pogolem zoom, koi go reklamiraat kako lossless quality digital zoom.

I nekako mnogu Nostradamusi i baba Vangji imame ovde
Aj neka mi predvidi (t.e. so sigurnost da mi kaze) sto da se igra vecer Manchester-Milan. Barem da imame i nekoja finansiska korist od jasnovidcite

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 09:41

Ne e mozno fizicki da se namali senzorot (barem ne seuste :), kako sto pisa ti.

рамнодушност
kako samo se pretvorivme vo olku nepismena nacija, ne mi e jasno

mislam deka nekoj od FF nikonite imase opcija fizicki da ja namali povrsinata na osetlivost na senzorot do aps-c golemina, ako ne se lazam... red kamerite toa go pravat so kropiranje na senzorot (samiot senzor se transformira vo krop so toa sto ja kine osetlivosta po stranite)... ..........

alooooooo, ima nekoj doma?

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 09:52

Pa toa sto se koristi samo del od senzorot vo odredeni situacii (ili podobro receno, modovi na kamerata) voopsto ne e nesto novo i ekskluzivno.
I P&S go pravat toa redovno. Toa go imaat i vo marketing kampanjite redovno zastapeno. Na pomali rezolucii od maksimalnata imaat pogolem zoom, koi go reklamiraat kako lossless quality digital zoom.

i aj sega objasni mi koj gi pomesal ovde loncinjata... ne bi znael ni od kade da pocnam da ti ja objasnuvam razlikata megju digitalen zum i downscale vo windowed mode na red od 4k na 2k.... zastani. zemi vozduh. sleep on it. pray on it... среќа

btw, sto e so smajlivo celo vreme sto go stavas, ama ic ne mi e jasno... neso kao celo vreme dolari ti se motaat u glava, ne razbiram...?

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 10:26

Eve uste smajlija I toa li e problem sega?

No comment, za drugite raboti.

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 10:30
да

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 14:59
Softverskoto namaluvanje na ekponirana povrshina od FX(FF) na DX, vo teloto na kamerata, efektivno znachi kropiranje. Praktichniot benefit za korisnikot na takvata kamera e mozhnosta da upotrebuva DX objektivi na FX telo so koregirana slika vo okularot koe bi mu pomognalo vo pravilnoto kadriranje. Se razbira, penalot za takvoto koristenje na kropiraniot senzor e namalenata rezolucija (broj na pikseli).

Koga lugjeto sporeduvaat fotografiranje megju D300 i softerski kropiran D3 e kako da sporeduvaat dva kompletno razlichni senzori. Imeno, iako i dvata imaat po okolu 12MP, kropiraniot D3 ima mnogu pomalu pikseli od onoj na D300. Se rabira deka fotografiite napraveni so vaka stokmeni kameri nema da bidat so ista rezolucija.

Porealna sporedba bi bilo megju D300 i softverski kropiran D3X.

So drugi zborovi, onoa shto sakaat da potenciraat fotografite na ptici, kako i nekoi sportski fotografi (za del od nivnite potrebi) e deka DX formatot na senzor, so negovata deneshna pogolema gustina na pikseli, vo dobri svetlosni uslovi dava dobri rezultati.

Istite tie fotografi bez tronka na razmisluvanje bi zemale FX (FF) kamera od kalibarot na D3X (zaedno so softverskoto kropiranje na senzorot) dokolku po cena e komparativna so D300.

Seto ova pokazhuva deka so razvojot na full-frame senzorite i pagjanjate na nivnata proizvodna cena, FF kamerite kje stanuvaat s'e povekje popularni i barani na pazarot.

Dali toa kje znachi kraj na DX formatot? Ne veruvam. Vakvite predviduvanja me potsetuvaat na onie od vremeto na filmot, koga so sekoj nov format se predviduvashe zakopuvanje na site ostanati. Fakt e deka site zhiveeja paralelno vo svetot na fotografijata zatoa shto imashe razlichni fotografski potrebi koi bea pokrivani so razlichni filmski formati.

Potrebite i ekonomijata go diktiraat pazarot.

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 18:04
Muabetot mi bese deka Canon i Nikon vo pozadina povekje rabotat na FX odkolku na DX. Koga kje ja sporedite ponudata na FX i DX lekji se kje vi stane jasno. Pred nekoe vreme si vikam aj da vidam orientaciono kolku pari kje me cini 550D so nekolku lekji. Isklucivo za snimanje video mi treba, deka kako sto e eftin kje go vratam so eden proekt намигнување. Surfam, baram lekji.... i nema prime lekji za DX osven nesto sitno. Za FX kolku sakas i sto sakas. Novo, staro, auto, manuel, adapteri....... sve mozno. Moze se toa i na DX ama so 1.5 ilii 1.6 crop, pa imam problem so sirokite, a sirokite se najupotrebuvani. Ednistveno ostanuvaat da izberam f2.8 zumovi od Tokina, Tamron i Sigma deka imaat pointeresni fokalni dolzini so fiksna blenda.
APS-C formatot kako sto kazav e odlicen za HD video i P&S. A za tie sto rabotat sport profesionalno - koristat sluzbeni kameri, i togas ne e problem skapi teleobjektivi za profi rabota намигнување

-------------

Датум на внесување: 10.Март.2010 во 21:47

Muabetot mi bese deka Canon i Nikon vo pozadina povekje rabotat na FX odkolku na DX. Koga kje ja sporedite ponudata na FX i DX lekji se kje vi stane jasno. Pred nekoe vreme si vikam aj da vidam orientaciono kolku pari kje me cini 550D so nekolku lekji. Isklucivo za snimanje video mi treba, deka kako sto e eftin kje go vratam so eden proekt намигнување. Surfam, baram lekji.... i nema prime lekji za DX osven nesto sitno. Za FX kolku sakas i sto sakas. Novo, staro, auto, manuel, adapteri....... sve mozno. Moze se toa i na DX ama so 1.5 ilii 1.6 crop, pa imam problem so sirokite, a sirokite se najupotrebuvani. Ednistveno ostanuvaat da izberam f2.8 zumovi od Tokina, Tamron i Sigma deka imaat pointeresni fokalni dolzini so fiksna blenda.APS-C formatot kako sto kazav e odlicen za HD video i P&S. A za tie sto rabotat sport profesionalno - koristat sluzbeni kameri, i togas ne e problem skapi teleobjektivi za profi rabota намигнување

Jas da izbuckam malku

Zasto APS-C e bolji za video od FF? I samoiot vikas deka si baral leki i 'tnko nesto rabotata?
Gledaj si 5D II, mozebi ke ti trebaat 2-3 proekti da go otplatis, no FF e "prava stvar".
So "plastikar" li ke se z*bavas?

Датум на внесување: 11.Март.2010 во 07:35

Zasto APS-C e bolji za video od FF? I samoiot vikas deka si baral leki i 'tnko nesto rabotata?

APS-C e bolji za video zatoa sto toj format e nekolku decenii postar od 36x24. A plastikanerot vs 7D e ednostavno cenata za istiot kvalitet na video.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk