Кокпити
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Технологија
Име на форумот: Авиони, бродови, воена технологија
Опис на форумот: Цивилна и воена технологија
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21755
Датум на принтање: 28.Ноември.2024 во 17:42 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Кокпити
Постирано од: zabegan
Наслов: Кокпити
Датум на внесување: 13.Февруари.2010 во 17:49
Ајде да видиме како е да си пилот меѓу толку многу копчиња
Supermarine spitfire
P 51 Mustang
Me 109
Mitsubishi A6M Zero
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Коментари:
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 13.Февруари.2010 во 18:53
F-35
хајтек...
------------- Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 13.Февруари.2010 во 20:07
Bell P-39Q Airacobra
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2010 во 22:53
Џо, што е тоа зеленото на првата слика, тоа го гледаат на визир?
брза
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 00:12
Тоа е модифициран ХУД.(Heads-Up Display)
Со помош на тоа добиваат термална,и инфрацрвена визуализација,со самото вртење на главата и очите сензорот на кацигата детектира каде гледа окото и на тој дел ги визуализира/праќа деталните инфромации.
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 00:17
А тоа на кацигата е додаток?
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 01:33
fiks напиша:
А тоа на кацигата е додаток?
| епа чим е heads up значи е на кацигата слично нешто има кај апачи хеликоптерите, како ја вртиш главата така нишаниш на пример
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 15:22
F-16 Fighting Falcon
C-46 Commando
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 16:48
Jukers Ju-52
B-25 Mitchell
B-17 Flying fortress
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 16:38
Ми-26,мегаломанскиот хелокоптер на кој му се потребни 6-7 души за да функционира,еве го неговиот кокпит....
http://i711.photobucket.com/albums/ww113/avijacija3/1507551.jpg">
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: 10101
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 16:55
Eve nesto "normalno i sekojdnevno"
Boeing 737-800
------------- 98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 17:42
Еве кокпит со екипаж
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 20:07
renatax напиша:
Еве кокпит со екипаж
|
I ovoj mi lici na B737.
------------- 98% of the internet population has a signature. If you're part of the 2% that doesn't have a signature, copy and paste this into your sig.
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 20:37
Да ,да.....Б737-400
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 22:38
renatax напиша:
Да ,да.....Б737-400 |
737-400,tolku napreden?!? Da ne e 737NG(600,700,800,900)?
|
Датум на внесување: 28.Февруари.2010 во 22:56
Проверив....така пишува,ако грешат тие,грешам и јас.
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 00:35
renatax напиша:
Проверив....така пишува,ако грешат тие,грешам и јас. |
OK Mozebi e moderniziran. 737-400 e navistina redok,poredok od drugite. Najproizveduvan e 737-800. Prviot let mi bese na takov .
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 09:05
Па ти знаеш дека мене ме импресионираат оние ретките,со мегаломански и ексклузивен изглед
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 11:43
Znam,znam
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 21:18
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 22:33
renatax напиша:
|
Ova e A380, taka?
|
Датум на внесување: 01.Март.2010 во 22:36
Ах тииии.....све си знаеш.заборавив да напишам А380 е,да.
|
Датум на внесување: 02.Март.2010 во 00:10
renatax напиша:
Ах тииии.....све си знаеш.заборавив да напишам А380 е,да. |
Ne se gresi so tie tastaturite kako od lap-top
|
Датум на внесување: 02.Март.2010 во 00:13
Тоа ти се вика искуство
|
Датум на внесување: 02.Март.2010 во 00:17
Fala mnogu
|
Датум на внесување: 11.Март.2010 во 15:46
Bell 429
http://www.airliners.net/photo/Bell-Helicopter/Bell-429-GlobalRanger/0930471/L/"> |
|
|
Датум на внесување: 11.Март.2010 во 22:52
знае некој како функционираат контролите кај хеликоптерите
кај авионите со педали се контролира кормилото, а со палицата аелероните и стабилизаторите
|
Датум на внесување: 11.Март.2010 во 23:30
Kaj helikopterot pedalite se vikaat anti-torque bidejki se koristat za protivenje na silata na motorot(helikopterot bi vlegol vo rotacija i bi se srusil). Ima edna racka(slicna na racnata kocnica kaj avtomobilite) koja se vika collective. Taa go menuva agolot na elisite na propelerot i taka ja kontrolira silata na krevanje na propelerot. Ima gas(torque) koj gi kontrolira rotorite i mlaznite motori. Palkata koja kaj helikopterite se vika cyclic ja ima istata funkcija kako kaj avionite, no go navaluva celiot rotor nanapred, nanazad, nalevo i nadesno. anti-torque pedalite rabotat so menuvanje na agolot na perkite na opasniot rotor.
|
Датум на внесување: 12.Март.2010 во 19:33
10101 напиша:
Kaj helikopterot pedalite se vikaat anti-torque bidejki se koristat za protivenje na silata na motorot(helikopterot bi vlegol vo rotacija i bi se srusil). Ima edna racka(slicna na racnata kocnica kaj avtomobilite) koja se vika collective. Taa go menuva agolot na elisite na propelerot i taka ja kontrolira silata na krevanje na propelerot. Ima gas(torque) koj gi kontrolira rotorite i mlaznite motori. Palkata koja kaj helikopterite se vika cyclic ja ima istata funkcija kako kaj avionite, no go navaluva celiot rotor nanapred, nanazad, nalevo i nadesno. anti-torque pedalite rabotat so menuvanje na agolot na perkite na opasniot rotor. | ова е само за кај хеликоптери со заден ротор (бидејќи за тоа служи роторот) или кај сите е така? и колку што разбрав педалите служат за ротирање на хеликоптерот околу оската на роторот (лево, десно)
|
Датум на внесување: 13.Март.2010 во 00:29
Pa nema helikopter bez zaden rotor, ako go izgubi zapocnuva da se vrti okolu svojata oska i se rusi. I dobro si razbral.
|
Датум на внесување: 13.Март.2010 во 14:46
10101 напиша:
Pa nema helikopter bez zaden rotor, ako go izgubi zapocnuva da se vrti okolu svojata oska i se rusi. I dobro si razbral. |
Има без заден ротор т.е. со две елиси.
шо/како се праи тоаш ???
Истиот хеликоптер-кокпит
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Датум на внесување: 13.Март.2010 во 15:26
Dobro, retki se so dva rotori aka Coaxial rotor system, no se retki i glavno gi pravi Kamov od Rusija. Ovoj na slikata e Kamov 52 Aligator. Inaku, ima obicen sistem so vertikalen stabilizator.
|
Датум на внесување: 21.Март.2010 во 11:50
Се прашував како пилотите се снаоѓаат меѓу толку дугмиња,еве мало појаснување за оние кои си го поставуваат истото прашање.
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:41
F-15 Strike Eagle
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:42
renatax напиша:
F-15 Strike Eagle
|
Fala
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:44
renatax напиша:
Се прашував како пилотите се снаоѓаат меѓу толку дугмиња,еве мало појаснување за оние кои си го поставуваат истото прашање.
Views:%2016191
Size:%20%20164.0%20KB"> |
Po moderni kriteriumi(barem po mene) ovoj kokpit e sosem "razmesten". Nisto ne e kade sto bi ocekuval jas da e
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:46
Има убави црти ,ама лошо му се разместени ,а? А за она фала нема потреба и ти мене ме надополнуваш низ темите
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:50
renatax напиша:
Има убави црти ,ама лошо му се разместени ,а?А за она фала нема потреба и ти мене ме надополнуваш низ темите
|
Vistina taka e
Jas poveke sakam moderni kokpiti, polni so ekrani, AP najvisoko na sredina, eden kup kopcinja nad mene itn. Zamisli si kokpit na 744 ili na 738.
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:55
И јас сакам најсовремени кокпити,ама да им посветиме внимание и на оние што се демоде понекогаш,може?
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:57
renatax напиша:
И јас сакам најсовремени кокпити,ама да им посветиме внимание и на оние што се демоде понекогаш,може?
|
Kako ovoj na 707?
Od GA avionite, spored mene najdobar i najcist kokpit ima Cessna 185.
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 22:59
10101 напиша:
renatax напиша:
Има убави црти ,ама лошо му се разместени ,а?А за она фала нема потреба и ти мене ме надополнуваш низ темите
|
Vistina taka e
Jas poveke sakam moderni kokpiti, polni so ekrani, AP najvisoko na sredina, eden kup kopcinja nad mene itn. Zamisli si kokpit na 744 ili na 738. | јас па повеќе ги мирисам оние старите, каде се е рачно, нема екрани, само неколку основни инструменти-мерачи, верната палица и педалите и што е најважно, авионот не те вреѓа со ретарда и сл.
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:01
zabegan напиша:
10101 напиша:
renatax напиша:
|
Vistina taka e
Jas poveke sakam moderni kokpiti, polni so ekrani, AP najvisoko na sredina, eden kup kopcinja nad mene itn. Zamisli si kokpit na 744 ili na 738. | јас па повеќе ги мирисам оние старите, каде се е рачно, нема екрани, само неколку основни инструменти-мерачи, верната палица и педалите и што е најважно, авионот не те вреѓа со ретарда и сл. |
Mozebi ke se naucat da velat <<Idiotu, site patnici ti povrakjaat>>?!?!?!
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:04
zabegan напиша:
10101 напиша:
renatax напиша:
|
Vistina taka e
Jas poveke sakam moderni kokpiti, polni so ekrani, AP najvisoko na sredina, eden kup kopcinja nad mene itn. Zamisli si kokpit na 744 ili na 738. | јас па повеќе ги мирисам оние старите, каде се е рачно, нема екрани, само неколку основни инструменти-мерачи, верната палица и педалите и што е најважно, авионот не те вреѓа со ретарда и сл.
|
Последнава забелешка слатко ме изнасмеа
|
Датум на внесување: 20.Април.2010 во 23:06
И мене, мора да се признае
|
Датум на внесување: 11.Мај.2010 во 15:28
UH 1 Huey
|
Датум на внесување: 11.Мај.2010 во 19:00
I "brat mu" UH-60 Black Hawk
|
Датум на внесување: 07.Јули.2010 во 21:24
T-38 Talon
|
Датум на внесување: 13.Јули.2010 во 22:22
Кокпитот на владиниот Лирџет 60
|
Постирано од: pane_juventus
Датум на внесување: 20.Јули.2010 во 01:22
I ova e kokpit,ama od bolid
|
Датум на внесување: 20.Јули.2010 во 19:31
Ќе те кара забеган што си ставил овде таков кокпит.
|
Постирано од: pane_juventus
Датум на внесување: 20.Јули.2010 во 21:46
renatax напиша:
Ќе те кара забеган што си ставил овде таков кокпит.
|
ha ha mozebi
|
Датум на внесување: 21.Јули.2010 во 09:51
747-200 Queen Of The Skies.
|
Датум на внесување: 21.Јули.2010 во 12:23
Видете што ви се вика руска антика... Ми-17
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Датум на внесување: 21.Јули.2010 во 13:44
Џо напиша:
Видете што ви се вика руска антика...Ми-17
|
|
Датум на внесување: 23.Јули.2010 во 13:39
Ах што ја обожавам таа морнаричко-сина метална боја... Mig-23
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima
|
Датум на внесување: 24.Јули.2010 во 12:30
777-200
|
Датум на внесување: 24.Јули.2010 во 15:54
Lockheed SR-71-Blacbird
|
Датум на внесување: 26.Јули.2010 во 10:27
F-16 Viper
|
Датум на внесување: 27.Јули.2010 во 17:28
Ан-148
|
Датум на внесување: 31.Јули.2010 во 13:15
Еве го кокпитот на АТ802-А
|
Датум на внесување: 01.Август.2010 во 10:33
renatax напиша:
Еве го кокпитот на АТ802-А
|
AT kako Air Tractor?
|
Датум на внесување: 11.Август.2010 во 00:14
Да....АТ -кратенка за http://www.airtractor.com/ - Air Tractor
|
Датум на внесување: 05.Октомври.2010 во 23:06
не е пилотската кабина, ама нешто исто така возбудливо, носот на Б-17 каде што се наоѓа бомбардерот
|
Датум на внесување: 27.Февруари.2011 во 20:36
Гледајте и уживајте- А 380 http://www.gillesvidal.com/blogpano/cockpit1.htm - кокпит
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 21.Март.2011 во 08:58
., koga e karko kokpitot e....
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 24.Мај.2011 во 19:17
Boeing 307 Stratoliner
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2011 во 22:27
еквивалент на гола жена...
Martin mars water bomber
Heinkel He-111
B-24 Liberator
|
Датум на внесување: 04.Декември.2011 во 16:54
Lockheed type 10 Electra
Canadair CL415
|
Датум на внесување: 08.Декември.2011 во 22:52
Мечката TupolevTu-95
|
Датум на внесување: 14.Декември.2011 во 23:22
многу сакам кабини што прават да се осеќаш како во вселенски брод, во некоја научна фантастика
C-17
C-130 Hercules
Super Guppy
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 15.Декември.2011 во 07:38
zabegan напиша:
|
копчето е едно ,сè останато се ''часовници'' ,а и во некои авиони се подавјца
|
Датум на внесување: 15.Декември.2011 во 22:12
емил напиша:
zabegan напиша:
|
копчето е едно ,сè останато се ''часовници'' ,а и во некои авиони се подавјца | сигурен си? види некои авиони како што е Ц-130 и изброј колку саати и колку прекинувачи и копчиња ќе најдеш, плус тука ти се разни додатни палици, како таа за гас и рикверц, за закрилца, а колку повеќе мотори има, толку повеќе рачки има тука ти се сите копчиња за контрола на работата на моторите, на таблата плус имаш котрола на радио, радари и други навигациони системи, за кои се потребни копчиња над таванот од кокпитот имаш копчиња за контрола на температурата и притисокот на кабината и т.н. затоа и всушност потребен е копилот
само кај фајтерите се се сведува на палица и педали и основни контроли за моторо, се друго се користи во тешки навигациони услови
|
Датум на внесување: 23.Декември.2011 во 21:12
kokpitot na suhoj 27
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 24.Декември.2011 во 21:22
ова ти е антика од модерно време
|
Датум на внесување: 24.Декември.2011 во 22:58
pa zarem ne gledash vrie od digitalizacija.. e sega 37-kata
|
Датум на внесување: 25.Декември.2011 во 21:03
искрено, мене не ми се допаѓа како се подценува аналогијата како нешто инфериорно, далеку е попрактична од електронската и компјутеризираната а и не гледам каква корист имаме од тоа што потребните податоци ти се на екран, а не на саат, едноставно има некои непотребни ретардации во денешната технологија, само за некој да се докажува како технолошки понапреден
|
Датум на внесување: 19.Јануари.2012 во 20:57
за мене најзабавната кабина од сите Антонов Ан-2
|
Датум на внесување: 22.Јули.2013 во 18:21
De Havilland Mosquito, две верзии, една фајтерска, друга бомбардерска
|
Датум на внесување: 23.Јули.2013 во 17:22
целосната оперативна кабина на Antonov An-225
и пилотската кабина
|
Датум на внесување: 05.Мај.2014 во 19:11
Ембраер ЕМБ-135... палици за да може пилотите да кажат дека е лесно како возење точак
|
|