Испечати | Затвори го прозорот

Кавијар

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21686
Датум на принтање: 28.Април.2024 во 11:53
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Кавијар
Постирано од: mimicria
Наслов: Кавијар
Датум на внесување: 04.Февруари.2010 во 17:58
Dali go sakate, go jadete ili ne go podnesuvate kavijarot??
Jas licno nemozam da go podnesam, cak koga go ima mnogu malku na kanapea go trgam... bljakболен


-------------
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...



Коментари:
Постирано од: brza
Датум на внесување: 04.Февруари.2010 во 20:09
kavijarot ne e neshto shto tek taka moze da ti se dopadne,...za nego treba ushte kako mal da go "osetish" , pa,...i ponataka da ti bide ...vkusen.

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 04.Февруари.2010 во 20:13
bljak-tolku samo ke kazam

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....


Постирано од: емил
Датум на внесување: 04.Февруари.2010 во 20:17
Цел ден се чудам што значи кавиjар и накраj разбрав.
 
Па е вкусен и баш ми се допаѓа.Апсолутно се сложувам со мислењето на Брза.
 
Меѓу другото има многу добри кавиjaри и никогаш нема да разбереш што jадеш ако е ставен во некоj ордjoвер или плод.


-------------


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 04.Февруари.2010 во 23:16
Немам пробано, каков вкус има збунетост

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: brza
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 10:51
na ....riba!намигнување....kakov sakash.збунетост

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: mimicria
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 10:55
Originally posted by brza brza напиша:

kavijarot ne e neshto shto tek taka moze da ti se dopadne,...za nego treba ushte kako mal da go "osetish" , pa,...i ponataka da ti bide ...vkusen.
 
brza... jas go imam probano uste kako mala.. i togas nemozev da go podnesam тага


-------------
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 10:56
Има и тарама хаjвер.Он се прави од пасирање на маслини ,бел лук,маjонез и малце се тура љут црвен бибер.И мора да биде густо и тако се jаде.Како мезе.

-------------


Постирано од: mimicria
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 10:57
Originally posted by емил емил напиша:

Има и тарама хаjвер.Он се прави од пасирање на маслини ,бел лук,маjонез и малце се тура љут црвен бибер.И мора да биде густо и тако се jаде.Како мезе.
 
emil, temata ne e AJVAR tuku KAVIJARтага


-------------
Dajem ti verse i note, sve moje sarene perle na dar, jos te mogu pjesmom kupiti, lukavo i slatkorjecivo, jos uvjek mogu ti podvaliti ljubav...


Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 10:58
Сум пробал три пати, три различни врсти....сите ми се видоа исти, блуткави. Незнам дали оној што го гледаме по филмовите има поинаков вкус, ама не верувам....болен
 
 


-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!


Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 05.Февруари.2010 во 16:55
Икра,
не сум љубител, ама знам да лапнам ако е на изволте на послужавник.


-------------
Beauty fades, dumb is forever


Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 06.Февруари.2010 во 00:28
Не сум имала прилика да пробам...
Ама...
Според тоа што сум видела како се прави...Ноу тенкју!


-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality


Постирано од: емил
Датум на внесување: 05.Јуни.2010 во 05:45
Кавијар од печурки
 
http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.hrana.com.mk/contentr.php?PID=1&KID=22&ID=527 -
< method=post name=isprati =isprati.php>
Потребни состојки
• малку Сол
• 100 грама Путер
• 30 грама Ореви
• малку Магдонос
• 2 чешниња Лук
• малку лажица/ци Лимонов сок
• 3 Кромид/а
• 50 грама Блага павлака
• 20 милилитри Суво бело вино
• малку Црн пипер
• 500 грама Шампињони
Начин на подготовка
Истопете го путерот па динстајте ги печурките и ситно исечканиот кромид. Намалете ја температурата на ринглата и пржете додека не испари течноста.

Додајте го виното, зачинете со сол и црн пипер. Оревите пропржете ги на суво тавче. Оставете да се изладат па додајте во оладените печурки. Сега во печурките вмешајте сок од лимон, ореви, павлака и сечкан магдонос.

Оставете убаво да се олади па послужете.


-------------


Постирано од: zverka_
Датум на внесување: 05.Јуни.2010 во 18:45
Kavijar.....mmmmmm nesto sto odsekogas sum sakala...na malo parce lepce so puterce...


Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 05.Јуни.2010 во 18:52
Обожавам

-------------
На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент:
Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!


Постирано од: BellaGrandma
Датум на внесување: 13.Септември.2010 во 13:11
River Beluga кавијар

Уште во 2005-та година Службата за рибен и животински свет на САД и повеќе европски земји донесоа одредба со која се забранува увозот на “Beluga” кавијар кој потекнува од басените на Каспиското и Црното Море.

Од тогаш претприемачите не престануваа во обидите да пронајдат алтернатива која ќе ги долови карактеристиките на најекслузивните кавијари.

По неколку години работа, “Caviar Merchant Company” скоро ја објави првата понуда на “River Beluga Caviar”, вкусна замена којашто ја доловува суштината на оригиналот и слободно може да се каже дека е најдобрата алтернатива и со највисок квалитет.

Направен е од Huso Daricus есетра, чиешто природно живеалиште е реката Амур на границата помеѓу Русија и Кина, а се произведува двапати годишно.

Цената е околу 700 долари за 100 грама, а крајниот производ е богат, кремаст и ужасно вкусен. Како додаток со него се препорачува вотка или француски шампањ.

riverbeluga




Кавијар: Yves Saint Laurent Love 2010


http://www.facebook.com/sharer.php?u=http%3A%2F%2Fzdravo.com.mk%2Fzhiveenje%2Fgastronomija%2F2460-kavijar-yves-saint-laurent-love-2010.html&t=%D0%9A%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%3A%20Yves%20Saint%20Laurent%20Love%202010&src=sp - - - - - caviar-prunier-yves-saint-laurent-2010

Француската Куќа на кавијарот “Prunier“ го најави дизајнот на новата лименка “Love 2010“. Тоа е оригинален цртеж од 1970 година на една од модните легенди Yves Saint Laurent.


Кавијарот е одлежан 45 дена според стар персиски рецепт во оригинална саламура. Темата “LOVE“, според нив, е инспирирана од перфектниот сооднос и хармонија меѓу солта и икрата.



Ќе го има во продажба од октомври оваа година, со цена од околу 450 евра за една лименка од 125 грама.


Karat Caviar, неверојатeн вкус од Израел


Кристално бистрата изворска вода од планината Хермон и најдобрата селекција на чиста руска есетра се користат за подготовката на “Karat Caviar“, неодамна промовиран од Израел.

Му требаат 16 години да се развие и да стане исклучително вкусен. За овој кавијар се користи исклучително ретката дива руска есетра од Каспиското Море, одгледувана во природни и чисти услови. Поради тоа, кавијарот е со врвен квалитет.

“Karat Caviar“ го произведува “Karat Galilee“, еден од најстарите рибници во Израел (постои од 1939 година), а руска есетра се одгледува од 1992, кога првите оплодени јајца се увезени од Русија.

karatcav

Рибникот се наоѓа блиску до главниот извор на реката Јордан. Природниот тек на водата што тече низ рибникот овозможува рибите да се размножуваат во чиста вода богата со кислород.

Овој кавијар се произведува од десетгодишни или од единаесетгодишни риби. Кавијарот се прави од секоја риба посебно, а потоа посебно се пакува. На тој начин се добива чист производ, без мешање на кавијари од различни риби.

Затоа, “Karat Caviar“ е свеж, одржлив и висококвалитетен кавијар со фин вкус и осет, многу често ставајќи ги во сенка другите кавијари.

http://zdravo.com.mk/zhiveenje/gastronomija/2460-kavijar-yves-saint-laurent-love-2010.html -


Мене лично..не ми се допаѓаболен


-------------
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.



Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk