Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21609 Датум на принтање: 24.Ноември.2024 во 23:47 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: КАКВИ ГРЕВОВИ ИМААТ БЕБИЊАТА И ДЕЦАТАПостирано од: Omar
Наслов: КАКВИ ГРЕВОВИ ИМААТ БЕБИЊАТА И ДЕЦАТА
Датум на внесување: 27.Јануари.2010 во 02:00
Православието Католицизмот и Протестантизмот грантираат дека штотуку родени бебиња се преполни со гревови,дека се ептен многу грешни па затоа тие како организации мора да ги крштаваат како би им ги тргнале гревовите .
Дури се оди дотаму што ако бебето се роди со некој физички или психички пречки во разојот овие организации гарантираат дека станува бор за божја казна која во таквите случаи била изразена преку генетски промени – грешки како казна за нивните родители или далечни претци па во такви случаи тие како религиозно – верски организации се најповикани да го молат Бога да им ги прости гревовите а ете Бог како нивни добар пријател тоа сигурно и ќе го стори .
НО ДАЛИ Е ТОА НАВИСТИНА ТАКА ИЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА УШТЕ ЕДНА ОД БЕСКОНЕЧНО МНОГУТЕ ЛАГИ НА ОВИЕ ШИТКАЧИ НА ВЕЧНИ ЖИВОТИ ВЕТРИШТА МАГЛИ И ВИУЛИЦИ ?
Што кажува библијата за ова ?
1) Под поимот ГРЕВ се подразбира КАЗНИВО КРИВИЧНО ДЕЛО ЗА КОЕ Е ПРОПИШАНА СООДВЕТНА КАЗНА СПОРЕД НЕКОЈ ЧЛЕН ОД СОООДВЕТЕН ЗАКОН .
ГРЕВ = КАЗНИВО КРИВИЧНО ДЕЛО ( Дело = сторен практично изведен докажан акт )
Јаков 5:13 Зашто, гревот беше во светот уште пред Законот; но грев не се припишува кога нема Закон.
Кристално јасно ! За да има грев =кривично дело мора да постои закон со пропишани законски нормативи и сооодветни казни . Како да казниш некого за кривично дело ако тоа дело според ниту еден закон нее пропишано како грев=кривично дело за кое се предвидени и санкции =казни . Јаков 6:18 и откако бевте ослободени од гревот, и станавте робови на праведноста.
Јаков 6:23 Зашто заслуженото за гревот е смрт, но бесплатниот дар од Бога е вечен живот во Христос Исус, нашиот Господ.
Јаков 8:2 Зашто законот на Духот на животот во Христос Исус ве ослободи од Мојсеевиотзакон на гревот и на смртта,
1 Петрово 15:56 Осилото на смртта е гревот, а силата на гревот е Мојсеевиот закон.
. . . А каков ЗАКОН спроведуваат бебињата и децата за да добијат соодветна казна според тој закон .? И за што точно Бог ги обвинува според православието католицизмот и протестантизмот?
За што точно се виновни бебињата и децата како што гарантираат Православ Католик и Протестант ? . .
2) зборот КРШТЕВАЊЕ значи СООЧОВАЊЕ
Мојсеј крштавал со ХРАБРОСТ со ПОЖРТВУВАНОСТ .Мојсеј бил и останал првиот крштавач и првиот божји судија .(првостепен судија основен судија )
1 Петрово 10:2 и сите се крстија во Мојсеј, во облакот и во морето
Јован 5:45 Немојте да мислите дека Јас ќе ве ОБВИНАМ пред Таткото; има еден кој ве ОБВИНУВА , Мојсеј, на кого се надевате.
Дела 7 22 И Мојсеј ја изучи целата египетска мудрост и беше силен во своите зборови и дела. 23 А кога наполни четириесет години науми да ги посети своите браќа - синовите на Израел. 24 И кога виде како еден неправедно страда, го одбрани и го одмазди маченикот,УБИВАЈЌИ ГО Египќанецот; 25 мислејќи дека неговите браќа ќе сфатат дека Бог, преку неговата рака, им дава избавување, но тие не сфатија. 26 А идниот ден дојде меѓу нив додека се тепаа и се обиде да ги смири, велејќи: 'Луѓе, вие сте браќа! Зошто меѓусебно се повредувате?' 27 Но оној, кој го удираше својот ближен, го турна и рече: 'Кој те постави тебе за началник и за судија над нас? 28 Сакаш ли и мене да ме убиеш како што го уби Египќанецот вчера?'
Мојсеј убивал но бидејќи станувало збор за праведност се му било простено оти целта му била а им обезбеди поубава иднина на идните генерации .
Јаков 4:8 Блажен е човекот, кого Господ за грев не го обвинува!" Мојсеј не бил обвинет туку бил назначен за божји судија на пожртвуваноста кај секој народ .
Мојсеј=судија на пожртвуваноста =комунист –анархист
Излез 2 :
11 По многу време, кога Мојсеј стана возрасен, отиде ме у браката свои, синовите Израилеви, и ја виде маката нивна. И забележа како еден Египтјанин бие Евреин - еден од браката негови. 12 Се обsрна на сите страни, и, кога виде дека нема никој, го уби Египтјанинот и го закопа во песокта. 13 Утредента излезе пак и виде двајца мажи Евреи како се тепаат и му рече на оној, кој беше виновен: "Зошто го биеш ближниот свој?" 14 А тој одговори: "Кој те постави тебе за старешина и судија над нас? Да не сакаш и мене да ме убиеш, како што го уби Египтјанинот?" Тогаш Мојсеј се уплаши и рече: "Значи, се разбрало за ова?" 15 И Фараонот беше чул за ова, па сакаше да го погуби Мојсеја. Но Мојсеј избега од Фараонот и се насели во земјата Мадијамска. Кога дојде во земјата Мадијамска, седна крај еден извор
А за што точно бебињата и децата треба да имаат храброст и да искажат пожртвуваност кога уште ништо не им јасно па ако не бидат правило воспитани ќе станат жртви на разни религиозно верски измамници . . .
Вториот крштавач=соочувач е Илија Јован Крстителот = Судијата на совесноста
1 Петрово 10:29 не мислам на твојата совест, туку на оној другиот. Зошто мојата слобода да биде судена од туѓа совест?
1 Петрово 11:31 Ако се осудуваме сами себеси, нема да ни се суди
Дела 19:4 А Павле рече: "Јован крштаваше со крштавање за покајание,
НИКОЈ ВИСТИНСКИ НЕ СЕ ПОКАЈАЛ АКО НЕ ЧУСТВУВА ГРИЖА НА СОВЕСТА
1 Самуил: 24:5 Но после го ПЕЧЕШЕ СОВЕСТА Давида зашто го отсече скутот од Сауловиот плашт, 25:31 тогаш нека не му биде за смут ниту за ГРИЗЕЊЕ НА СОВЕСТА . .
Третиот Судија и крштавач =соочувач е Личноста Исус Христ = Самоуправен судија = судија на помилувањето=проштевањето
Лука 23:14 "Ми Го доведовте овој човек под обвинение дека го бунтува народот, а еве, јас Го испитав пред вас и не најдов во Него никаква вина за која Го обвинувате.
Лука 5:20 Кога ја виде нивната вера, Тој рече: "Човеку, гревовите ти се простени."
Лука 7:49 Оние кои беа заедно со Него крај трпезата, почнаа да си зборуваат во себе: "Кој е Овој што и гревови простува?"
Јован 8:46 Кој од вас Ме ОБВИНУВА за грев? Ако ја зборувам вистината, зошто не Ми верувате?
НИКОЈ НЕ МОЖЕЛ ДА ГО ОБВИНИ НИТУ МОЈСЕЈ СУДИЈАТА НА ПОЖРТВУВАНОСТА НИТУ ИЛИЈА –ЈОВАН СУДИЈАТА НА СОВЕСНОСТА
Самоуправниот Човек надградувачки интелигентен не ја потценува физичка ниту умствена работа се што работи - работи од љубов кон самоуправната заедница .Има екстремно висока општествена свест = комунистичко анархистичка која е недостижна за сите други луѓе . Матеј 3:11 Јас ве крштавам со вода, за покајание, но Оној Кој доаѓа по мене, посилен е од мене; јас не сум достоен да Му ги понесам сандалите. Тој ќе ве КРСТИ со Светиот Дух и оган.—Рекол судијата на совесноста Илија Јован
Самоуправниот судија крштава со оган – совесност ( но и трајна загуба на матријални добра како доказ дека некој се откажал од суетата како услов за пристап до љубовта-Бог ) свет(бекомпромисен )дух-идеал на екстремно висока самоуправна комунистичко анархистичка општествена свест која е БЕЗУМСТВО ЗА НАРОДИТЕ .
1 Петрово 1:23 но ние Го проповедаме распнатиот Христос, Кој е камен на сопнување за Евреите и безумство за народите,
Дела 13:38 И така, браќа, знајте дека преку Него ви се навестува проштавање на гревовите;
На сите кој ќе оформат отелотворат иста личност Исус Христ
1 Јованово: 3:1 Гледајте каква љубов ни дал Таткото: да се НАРЕЧУВАМЕ Божји ДЕЦА. А тоа и сме! Затоа светот не нè познава нас, зашто не Го позна Него.
1 Јованово 3:27 бидејќи сите кои се крстивте во Христос, се облековте со Христос.
1 Јованово 4:19 Чеда мои, кои повторно со мака ве раѓам додека Христос се обликува-Отелотворува-оформува во вас,
Нова Личност Исус Христ пре-родена по дух-возвишен идеал . .
На крајот :
Матеј 7:2 Зашто со каков суд судите, со таков ќе ви се суди; и со каква мера мерите, со таква ќе ви се мери.
Кого судат бебињата и децата па со таков суд да им се суди ?
Дела 24:15 и дека се надевам во Бог, како и самите овие дека ќе има воскресение на праведните и неправедните.
Дали бебињата се праведни или нераведни ?
Колосјани 5
13 Зашто секој што се храни со млеко, не е навикнат во словото на праведноста, зашто е БЕБЕ .
Ред 14 -А тврдата храна е за зрелите, кои преку опитноста ги имаат извежбано сетилата да разликуваат добро и зло.
ПАВЛЕ ГИ ХРАНИ “ БЕБИЊАТА “на возраст од 30 до130 години а не мањачел со малолетни неоформени несозреани личности - бебиња и деца
За каквов грев се обвинети бебињата и децата од страна на православието католицизмот и протестантизмот ? За каква неправедност ги обвинуваат бебињата ? По кој закон по која одредба ?
Кому што згрешиле ? Како може да се покаат и за што ?
П.С. Темава е ПРЕВЗЕМЕНА ОД ДРУГ ФОРУМ а сепак ме заинтригира и затоа ја отворив и тука....
Коментари: Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 27.Јануари.2010 во 02:13
не те дочитав........
Ама нема по чисто,по наивно душиче од нив
имам неколку блиски дечиња кој ги јадам од милост
возам коли,правам фризури,повивам,цртам, бојам,читам и што уште не...многу ги сакам
------------- И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 27.Јануари.2010 во 02:27
Omar напиша:
Православието Католицизмот и Протестантизмот грантираат дека штотуку родени бебиња се преполни со гревови,дека се ептен многу грешни па затоа тие како организации мора да ги крштаваат како би им ги тргнале гревовите .
Дозволи ми да те корегирам пријателе т.е. да го корегирам авторот на овој текст (кој и да е). Протестантизмот не учи дека бебињата треба да се крштеваат, ниту пак дека со тоа се тргаат нивните гревови. Католицизмот и православието да, тие ја учат и практикуваат оваа небиблиска практика, но не и протестантизмот. Протестантите, генерално гледано, се држат само до учењето на Библијата, а таа не учи такво нешто. (со исклучок на методистите, назареќаните, лутераните и уште некоја помала деноминација.)
Повеќе за ова можеш да прочиташ на:
http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7016 - Уффф штотуку што го познав авторот на овој текст (од друг форум) и можам да ти кажам дека речиси секој втор збор во него е бесмислица или лага и дека не вреди да се критикува неговиот текст (корекциите би биле поголеми од самиот текст). Типот има проблеми со веродостојноста на информациите, со комуникацијата, со срочување на мислите, но не би сакал лично да го критикувам затоа што сметам дека тој не го прави тоа намерно. Сепак заклучокот му е ок, освен горенаведената корекција. Генерално протестантите не ги крштеваат бебињата, со исклучок на методистите, назареќаните, лутераните и уште некоја помала деноминација.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 30.Јануари.2010 во 19:09
Преку крштевањето се прави еден ритуал со цел новороденчето да се приклучи во црковната институција за да кога тоа ќе порасне биде уште една овца во црковното стадо, кое на институцијата ќе и служи во разни форми, меѓу другото и низ црковниот данок(кој пред се е изразен во западните земји на пр. Германија но и во Бугарија). Наспроти ова Исус подучуваше по смисла: „Првин подучете а потоа крштевајте...„
Наспроти верувањето во тнр. прародителски грев, гревот не е нешто што може да се наследи. Секој е одговорен и положува сметка пред законот на сеидба и жетва само за своите гревови, никогаш за туѓите.Така и бебињата не отплаќаат гревови на некое колено претходно, туку за својот. Но можно е некогашниот предок да се реинкарнира во сопственото семејство и да отплаќа за грев кој самиот си го натоварил на душата пред повеќе инкарнации.
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 30.Јануари.2010 во 19:11
Уште нешто околу гревовите за да претходно постираното биде појасно...
Според убедувањата кои јас ги имам а кое произлегува од Христовите објави преку пророчицата Габриеле од Вирцбург работите стојат вака:
Сите ние повеќе или помалце носиме оптоварувања т.е. гревови од минатите инкарнации, па така и децата.
Гревот е како еден вид лошо семе засадено во нива. Соодветно на семето еден ден кога тоа ќе созрее ќе биде и плодот. Оние гревови кои не биле правовремено препознаени и исчистени(преку покајување, простување, молење за прошка, надоместување и повеќе не-правење на истото) мораат да се отплатат. Гревот не може да се избрише со ритуали, песни, пари и сл. туку само со претходно опишниот процес. Но пред тој да настапи во форма на последица, Бог преку нашиот ангел-чувар но и преку дневната енергија(разни ситуации, средби и разговори со луѓе, животни и сл.) индиректно нè опоменува за да се преобратиме и ја одбегнеме последицата.
Кога гревот кој не е исчистен станува активен, т.е. некогашното лошо семе кога ќе почне да го дава лошиот плод, тогаш тоа се изразува во форма на болести, судбински удари, потпаѓање под ударот на елементарните сили(природни катастрофи) и тн. Одговорен за тоа е самиот човек, не Бог. Тој не се вмешува во процесот причина-последица, но не е тој кој лошата последица ја испраќа. Имено, Бог не содржи во себе ништо лошо, никаква болка - оттаму тој не ни може некому да даде нешто такво(т.е. не може некој да ни даде нешто што самиот го нема).
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 30.Јануари.2010 во 21:27
So sekoe novoragjanje na choveka mu se dava nova shansa.
Grev e da se pretpostavi i da se sugerira grevot koga s'e ushte ne e napraven i ne postoi.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Постирано од: spiros
Датум на внесување: 31.Јануари.2010 во 00:04
Суштината на зборот грев може слободно да се преведе со зборот грешка.
Одтука прашањето на темата може слободно да се чита како: Какви грешки имаат бебињата и децата?
Бeбињата и децата може да имаат различни грешки (психолошки, телесни, социолошки) но пред сè генетски, наследни од нивните предци!
Повелете, чекам на вашето ценето мислење.
п.с. Многу е важно идните родители да внимаваат и да се трудат да живеат анлогно со Совршената *Светлина на *Духот * БОЖЈИ (Која е Христос)!
п.п.с. Се извинувам што овој пост не мие пишан од вечерва, туку само копиран и додаден.
Sorry
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
Датум на внесување: 31.Јануари.2010 во 00:39
Toa e doktrinata na Hristijanstvoto... ubavo go prezentira Miki_P vo edna druga tema:
Miki_P напиша:
Бидејќи прародителите ја прекршија Божјата заповед и не Го послушаа Бога, тие (Адам и Ева) „спечалија“ казна, но и ветување за идните генераци. Казната беше – изгонување од Едемската градина (Земниот рај) и смрт (телесна).
Сите по Адама (и Ева), додека ќе има живот на земјата, ја наследуваат грешната природа од нив, бидејќи од нив сме излезени, т.е. од нивното бедро. Сите се раѓаат грешни, т.е., го наследуваат првородниот грев.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Датум на внесување: 31.Јануари.2010 во 01:11
Многу е важно новороденчињата и дечињата да бидат плод од љубовта на родителите кои не се противат нити на Мудроста БОЖЈА, нити на хармонијата (редот) БОЖЈИ, туку живеат за истата. Исто така е многу важно да се прифатени во љубов и хармонија (ред), да се воспитувани (со збор и дело) во љубов и хармонија (ред) и така социјализирани.
На овој начин генетските животонепријатни инстикти и чувства кои доаѓаат од длабинската меморија, можат најдобро да се трансформираат и детето да се упати на правиот Пат!
Многу е важно од сите оние кои се противат на Мудроста БОЖЈА да увидат дека колку и да е малечка индивидуата, таа во себе е дивидирана (поделена) и го носи во својот потенцијал како доброто Семе на Мудроста БОЖЈА (Христос), така и семето кое е спротиставено на првото.
Со пофалба ја очекувам секоја критика која барем малку има врска со реалноста!
------------- https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace, we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!
Датум на внесување: 04.Јануари.2015 во 20:46
Матеј 19:14 - Оставете ги децата и не пречете им да доаѓаат кај мене, зошто на таквите им припаѓа Царството Божје.
Датум на внесување: 26.Јануари.2015 во 22:33
Голема среќа, незаслужена добрина, милост и благослов е да бидеш роден во вера, фамилија, средина, услови ... каде што се верува, учи, практицира и наводнува доброто (Божјото) семе во срцето на детето, а не лошото, грешното (антихристијанското), коешто исто така е од самиот почеток (дури и во мајчината утроба) присатно!
Јас знам дека нити едно вистинско и будно Чедо Божје, не би му дозволило на сопственото (малолетно) дете да земе оружје в рака и да се бори или дури и да убива.
Милиони Христијани од пошироката географска територија во која живееле и твореле Исус и Апостолите, под притисок и неправда ја напуштиле и напуштаат својата домовина, но не ги тераат своите https://www.youtube.com/watch?v=CtniLfZkaW0" rel="nofollow - деца со оружје во рака да се борат за истата!
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 00:42
генетски гревови... е сега баш све имам прочитано на форумов
------------- размисли пред да напишеш глупост
Датум на внесување: 27.Јануари.2015 во 20:33
zabegan напиша:
Све, во смисла "секаква глупост"?
Што мислиш ти? Што повеќе влијае на генетиката: психата или соматиката
Поздрав
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 01:04
spiros напиша:
zabegan напиша:
Све, во смисла "секаква глупост"?
Што мислиш ти? Што повеќе влијае на генетиката: психата или соматиката
Поздрав
генетиката е чиста наука, тоа го мислам... не мора да се форсира мешање на науката и религијата
можда нема што да се изнакажам за генетика и теологија, ама со сигурност можам да кажам дека нема ништо почисто и поневино од мало дете, а не па новороденче не знам за тебе, ама според мене, религијата е потребна за тоа да ги учи децата како да го направат светов подобро место, а не да им суди уште недоквакани, а не да им форсира некакво прочистување за кое самите тие не се свесни
мене дури и крштевката на новорденчиња ми е тотално антирелигиска политичка ствар со утната поента... па нели според религијата Бог им дал на луѓето слободна воља? нека оди во пеколот ако сака, ама прво остави го да бира, па после суди му на одлуката зарем ако дедо ми убил човек и јас треба одам во затвор поради него и покрај тоа што јас не сум како него и имам голема почит животот како дар? која е поентата на целото учење ако однапред ни е пресудено?
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 01:10
spiros напиша:
Голема среќа, незаслужена добрина, милост и благослов е да бидеш роден во вера, фамилија, средина, услови ... каде што се верува, учи, практицира и наводнува доброто (Божјото) семе во срцето на детето, а не лошото, грешното (антихристијанското), коешто исто така е од самиот почеток (дури и во мајчината утроба) присатно!
Јас знам дека нити едно вистинско и будно Чедо Божје, не би му дозволило на сопственото (малолетно) дете да земе оружје в рака и да се бори или дури и да убива.
Милиони Христијани од пошироката географска територија во која живееле и твореле Исус и Апостолите, под притисок и неправда ја напуштиле и напуштаат својата домовина, но не ги тераат своите https://www.youtube.com/watch?v=CtniLfZkaW0" rel="nofollow - деца со оружје во рака да се борат за истата!
тоа за кое што збориш е злоупотреба на религија и досега се случила кај сите постоечки религии во светов
Датум на внесување: 28.Јануари.2015 во 01:53
zabegan, aко не си верник, поточен си од верниците.
Не за бадијала Исус вели, не им браните на децата да пријдат до мене, ним им припаѓа Царството Божје. Тој никогаш не рекол за нив дека се грешници.
Проблемот со Христијанството е што токму гревот го подигна на пиедестал и го наметна Божјиот Син како едниствен способен да се справи со бего. Што беше политиката со тоа? Да ги направи сите верници вечни грешници и должници кои вака единствено би можеле да се спасат преку Божјата воља манифестирана co Божјиот син Исус Христос.
Крштевањето е уште една карика во инcтитуцијализираното Христијанство кое било непознато на почетокот. Имено, во самото Писмо имаме пример за крштевањето кое го прави Јован. Таму се крштеваат само возрaсни, оние кои ги увиделе своите гревови и преку крштевањето се покајуваат за нив и одново се раѓаат како нови личности. Некои тогаш и формално си ги менувале имињата.
Подоцна сета таа работа се испреврти, се даде сосем друго значење, бебињата се направија грешници уште со самото раѓање, гревот го направија наследен уште од Адама, па и самото раѓање го направија плод на грешноста бидејќи и сексот беше прогласен за грешен.
За жал, изворното Исусово учење морфираше во нешто сосем друго. Исус знаеше дека ќе дојде до ова и затоа на крајот им порача на своите следбеници да не ги слушаат оние кои подоцна ќе дојдат да проповедаат во негово име.
Датум на внесување: 29.Јануари.2015 во 00:26
zabegan напиша:
генетиката е чиста наука, тоа го мислам... не мора да се форсира мешање на науката и религијата
Еден ден човештвото ќе се разбуди за Светлината на Духот, Која е Темелот и (всушност) крајната Цел на секоја логија (наука) исто како и на религијата!
zabegan напиша:
можда нема што да се изнакажам за генетика и теологија, ама со сигурност можам да кажам дека нема ништо почисто и поневино од мало дете, а не па новороденче не знам за тебе, ама според мене, религијата е потребна за тоа да ги учи децата како да го направат светов подобро место, а не да им суди уште недоквакани, а не да им форсира некакво прочистување за кое самите тие не се свесни
Детето е нешто најчисто на светот, тоа е потполно точно, но исто така во себе (во својот ген) го наследува и носи семето, кое е поопасно од секој животински агресивен инстикт.
Да не го заборавиме и да не го игнорираме тој факт, бидејќи со тоа се лажеме себеси, како што денес многумина го прават тоа.
zabegan напиша:
мене дури и крштевката на новорденчиња ми е тотално антирелигиска политичка ствар со утната поента... па нели според религијата Бог им дал на луѓето слободна воља? нека оди во пеколот ако сака, ама прво остави го да бира, па после суди му на одлуката зарем ако дедо ми убил човек и јас треба одам во затвор поради него и покрај тоа што јас не сум како него и имам голема почит животот како дар? која е поентата на целото учење ако однапред ни е пресудено?
Крштевката со вода, а посебно со Дух Светол, е нешто од најважните нешта во животот на човекот, бидејќи преку неа се наводнува, храни и култивира животопријатното Семе на Светлината Божја (тоа е Христос) во нас, со што единствено се прекинува линијата на семето на гревот. Она исто семе на грев кое го натерало дедоти да го убие човекот, односно човекот кој што се обидел да го убие дедоти, бабати, итн. ... баш она исто семе кое низ историјата и сегашноста ги прави најголемите катастрофи!
zabegan напиша:
тоа за кое што збориш е злоупотреба на религија и досега се случила кај сите постоечки религии во светов
Злоупотребата на религијата се случува тогаш, кога луѓето од известни причини се одделуваат од Светлината на Вечниот Дух БОЖЈИ (Христос) и следат известни традиции, религии, филозофии, учења, книги, откровенија, примери, адети. ... кои се прават попаметни од праксата и учењето на Вечното Евангелие Божје, Кое за спасение на сите стана човек во Исус Христос!
Ти Ја посакувам Светлината и Духот, Која/Кој е пред дедоти, дедоми, таткоти, таткоми, ... и сите земјени татковци.