Испечати | Затвори го прозорот

Имендени

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21431
Датум на принтање: 17.Ноември.2024 во 05:34
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Имендени
Постирано од: spiros
Наслов: Имендени
Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 18:04
Денес моето првородено чедо - според христијанската ориентална традицја - има роденден.

По овој повод сакам да ве прашам - ако досега не сме имале тема за имендени - што мислите вие за тоа?

Дали имендените се пагански обичаи или пак нешто што е полезно и потребно да се култивира, бидејќи името во длабината и суштината упатува на Вистината?

Шалом до сите    

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 18:08
Спирос, само едно прашање, зошто “христијанска ориоентална“ традиција?

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 18:22
I ushte edno prashanje, kako toa "името во длабината и суштината упатува на Вистината?"

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 19:17
Меси, името има значение кое сака да каже, упати, опише, ... нешто. Јас сум уверен дека сè сведочи и упатува во својата длабина и суштина на СОВРШЕНАТА ВИСТИНА.

Марија, ориентално значи источно.   

Ве сакам!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 19:36
Koja e taa "СОВРШЕНАТА ВИСТИНА" ? Samo objasni ja ednostavno i so opshtoprifatena terminologija za da mozhat site da te razberat. Dali si ja osoznal i govorish od lichno iskustvo, koi se nejzinite vrednosti, karakteristiki i atributi, opishi ja za da razbereme site i da ne pretpostavuvame postojano za shto zboruvash.

I spored toa, kako imeto Vesna upatuva vo svojata dlabina i sushtina do СОВРШЕНАТА ВИСТИНА?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 19:48
Да, знам дека ориентално значи источно, но што подразбираш под ориентално христијанство? Во која смисла источно? ориентално-блискоисточно или Источно како Источната црква?

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 20:33

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Koja e taa "СОВРШЕНАТА ВИСТИНА" ? Samo objasni ja ednostavno i so opshtoprifatena terminologija za da mozhat site da te razberat. Dali si ja osoznal i govorish od lichno iskustvo, koi se nejzinite vrednosti, karakteristiki i atributi, opishi ja za da razbereme site i da ne pretpostavuvame postojano za shto zboruvash.

I spored toa, kako imeto Vesna upatuva vo svojata dlabina i sushtina do СОВРШЕНАТА ВИСТИНА?

Весна упатува на Веста за СОВРШЕНАТА ВИСТИНА која е СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА!

впрочем, истото важи и за месинџер

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Да, знам дека ориентално значи источно, но што подразбираш под ориентално христијанство? Во која смисла источно? ориентално-блискоисточно или Источно како Источната црква?

Да!   

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 21:02
Originally posted by spiros spiros напиша:

Весна упатува на Веста за СОВРШЕНАТА ВИСТИНА која е СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА!

Ne odgovori na prvite i najvazhnite prashanja, pa spored toa zakluchuvam deka i samiot ne si siguren za shto zboruvash.

Vtoroto, za Vesna, potpolno si vo greshka.

Zatoa ne se luti ako chlenovite ili moderatorite ti svrtuvaat vnimanie deka gi defokusirash diskusiite i divergirash ili kompletno izlagash nadvor od postavenite temi.

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 22:16
Ако Фокусот не е на СОВРШЕНАТА ЉУБОВ БОЖЈА - Која е суштествениот Темел и Целта на Животот - тогаш таквата дискусија или тема вистински смисол нема, туку води кон самоизбрана анатема!

Чао

п.с. Покажи ми каде мие грешката и јас ќе ја прфатам, ќе се понижам и го повлечам мојот став.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 23:18
So goverenje okolu postavenite prashanja i imanjeto dobri zhelbi ne se odgovaraat prashanjata.

Inaku za greshkata okolu imeto... Vesna e imeto na paganskata boginja na proletta.

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 12:51

Inaku za greshkata okolu imeto... Vesna e imeto na paganskata boginja na proletta.

Како и секогаш кога спирос тука пишува се случува терминолошки КАЛАБАК.
Како што меси кажа претходно ВЕСНА е има на старословенско божество на приолетта,значи од христиајнска гледана точка тоа е ДЕМОН.
Сега името е веќе во фолклор,и ако не му се даваат некакви религиозни елементи името како име си е ок.

Друго... ОРИЕНТАЛНО ХРИСТИЈАНСТВО е име кое си го ставиле за себе монофизитските цркви од исток.
Бидејќи егзонимот монофизитски им е навредлив,демек не биле они монофизите.Да се наречат православни па ние ќе речеме дека они за нас НЕ Се православни.
Па за да се избегне забуната околу тоа и да си имаат име кое они ќе сакаат другите да ги користат за нив, седнале во Швајцарија и решиле од сега ќе се викаат ОРИЕНТАЛНИ ЦРКВИ и ОРИЕНТАЛНИ ХРИСТИЈАНИ.

Значи пази спиросе со терминологијата тука

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 23:17
On si ima svoja terminologija.

Zatoa mu velam da koristi opshtoprifatena terminologija za da mozhat site da go razberat.

No, za da se napravi toa, prvin chovek treba da e siguren shto saka da kazhe... i tuka lezhi glavniot problem.

-------------

Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 22:51

Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

...
Друго... ОРИЕНТАЛНО ХРИСТИЈАНСТВО е ...

Ориенталното Христијансво е чистото Христово, според Сведоштвото на Св.Апостоли Очевидци (кои се сите до еден Евреи) и не е воопшто умно оние кои своето верување го изградиле врз нивното сведоштво - без разлика дали се тоа на исток или запад - да се воздигаат дури и над ними и учењето кое тие го практицирале до последна капка крв, а никогаш недозволувајќи никој да им се поклонува ними, туку само на БОГА во ГОСПОДА Исуса Христа !

Поради ОНОЈ во Срцето и Името Исусово, те сакам како брат а нељубезноста ти ја простувам.

п.с. Се надевам дека термините се доволно јасни?!

Spiros, neshto vo vrska so delot koj go editirav na ovaa tvoja replika: ne e pozhelno objavuvanje na isti temi na razni forumi i vkrsteno linkuvanje na istite. Toa ne e doblesno i ne e fer odnos za nitu eden od forumite. Nikoj ne ogranichuva nikomu da bide chlen na povekje forumi, no pokazhete integritet vo chlenstvoto i ne se povtoruvajte so otvaranje isti temi, "popraveni" komentari i megjusebno povrzuvanje so linkovi.

-------------
in Time & Eternity!

Датум на внесување: 14.Јануари.2010 во 09:06
Спирос, дали веруваш дека ништо не е случајно, па ни симболиката на имињата? Такви примери имаме во Стариот завет, но и во Новиот. Што мислиш за апостолот Петар (Кифа-камен)? Што му вели Исус околу поставувањето на темелите на црквата?

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 14.Јануари.2010 во 14:45

Ориенталното Христијансво е чистото Христово, според Сведоштвото на Св.Апостоли Очевидци (кои се сите до еден Евреи) и не е воопшто умно оние кои своето верување го изградиле врз нивното сведоштво - без разлика дали се тоа на исток или запад - да се воздигаат дури и над ними и учењето кое тие го практицирале до последна капка крв, а никогаш недозволувајќи никој да им се поклонува ними, туку само на БОГА во ГОСПОДА Исуса Христа

Што зборуваш бре?! каква врска има ова со тоа што го реков.Ми цитираш ЕДЕН збор што сум кажал и почињаш да си правиш муабет сам со себе за сосема нешто шесто.

Поради ОНОЈ во Срцето и Името Исусово, те сакам како брат а нељубезноста ти ја простувам.

каква нељубезност?! ако велам дека си многу нејасен и се инатиш со тоа,тоа не е тоа нељубезност туку факт.
али ок еве фала ти што си ми простил зашто очигледно нема резон со тебе да се прави муабет во иднина(освен ако не ме испровоцираш ептен).
Со среќа со твојот совршен ислам или што и да беше тоа.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 23:09
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Спирос, дали веруваш дека ништо не е случајно, па ни симболиката на имињата? Такви примери имаме во Стариот завет, но и во Новиот. Што мислиш за апостолот Петар (Кифа-камен)? Што му вели Исус околу поставувањето на темелите на црквата?

Ах Марија ...! 2 Петар: 1:19

http://www.20min.ch/news/wissen/story/20779555 - Снегулка со Давидова Ѕвезда во срцето

Новинскиот артикал е денешен и денеска го читав на пауза, непосредно одкако мислев на тебе и твоите прашања, а неслучајно во срце ме погодува.

БОГ да те Благослови тебе - и сите луѓе - во Името и Срцето Исусово!

АМИН

п.с. Приметиго и преведиго името на истражувачот Martin Schneebeli, ...

п.п.с. Насловната страна беше Хаити ...

-------------
in Time & Eternity!

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk