Скандал на хирургија
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Историја и политика
Опис на форумот: историски, политички, изборни дебати
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21381
Датум на принтање: 29.Јануари.2025 во 03:07 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Скандал на хирургија
Постирано од: dimigor
Наслов: Скандал на хирургија
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 20:53
Неодамна излегоа слики на Facebook од две докторки кои се сликаат насмеани,а позади нив лежи онесвестен пациент.Може веќе сте запознаени...а ако не.., еве видео од случката:
http://mesto.com.mk/video/a07cedbca78ef41/ - Скандал на Хирургија на 31.12
Ме интересира дали мислите дека ова е крајно непрофесионално од страна на медицинскиот персонал или не е ништо страшно и нетреба толку галама да се дига околу ова!
|
Коментари:
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 21:10
Страшна работа .
Прво нека се засрамат двете медицински лица што дозволиле онакво нешто да направат и да си ја девалвираат професијата.
Исто и срамота за девојчето што дозволило да биде во онаа ситуација,а најголема срамота за родителите нејзини.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 21:13
Па медицината во државава е на прилично ниско ниво-не ме чуди ова воопшто,а и не е ништо толку страшно-далеку пострашно е тоа што млади здрави жени умираат на пораѓај и после од сепса како да е ова 13ти век и никој не сноси одговорност.Ова е да неречам п****н дим во споредба со другите работи што се дешаваат со нашето така наречено здравство
------------- Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 21:15
Не само што е непрофесионално туку е катастрофа на непрофесионалност и бесчувствителност. Прво, тие биле на работа, а не на прослава за да се сликаат. Второ, и ако се сликале, изборот на амбиентот е катастрофален. Ми личи дури како да е намерно избран (морбидно нели?), или сите што биле таму биле пијани. Трето, кога веќе ја виделе сликата со несреќницата во кадар, можеле да ја избришат и никому ништо. А имале шанса да приметат, оти направиле повеќе од една слика. И на крај, кој таков ги терал да ги ставаат на Фејсбук, кој и онака е катастрофален кога станува збор за приватност (чекам само кога некој ќе ги тужи). Што интересно има да се види на таа слика, за да се публикува? Ова е не само непрофесионално, туку покажува и крајна немарност и злоупотреба на работно место, затоа што имале повеќекратна шанса да ја поправат грешката. Одземање на лиценцата е мала казна.
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: Milaa
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 22:08
Тимот на модни критичари коментира за изборот на гардероба што девојката, која лежи полумртва у позадина,го направила за новогодишната ноќ Боже мој............ццццццццццццццццц..........каде е ЧОВЕЧКОТО во луѓево чиј избор бил ХУМАНА ПРОФЕСИЈА
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 22:35
Bruka....krajno nedolichno odnesuvanje...zaprepastuvachki....! Doktorkata ja poznavam lichno,se namachi da dojde do rabotnoto mesto ,ama ne se potrudi da si go zadrzi istoto,smetam deka za vakov odnos lekarskata komora treba da predlozi trajno odzemanje na licencata za rabota.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: Omar
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 22:47
Lele majkoooo pa uste i se smee na pacient, planeta pevalja ja napraj, fantom... Boze...
Ovaa treba em paricno da se kazni,em da i se odzemi rab mesto,em da i se dade "odlicna" preporaka..
Ziv sram...
-------------
|
Постирано од: гоcтин
Датум на внесување: 04.Јануари.2010 во 23:08
....аууу ја ова во затвор би ги пратила а не парично да ги казнам или лиценцата да им ја одземам...
-------------
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 17:52
A1:
05.01.2010 16:19
Отказ за едната од лекарките од Ургентниот клинички центар чии скандалозни фотографии беа објавени на „Фејсбук“. Втората лекарка на фотографијата воопшто не работела на Клинички центар.
Браво за министерот, вака се реагира на безобразлук. Сега дотичните може да си купат по едно нивиче и да закупат по една тезга на пазар.
За да се дотера оваа работа до крај, треба сега девојката на носила да ја тужи болницата за нарушување на приватноста и повреда на доверливоста на податоците. А болницата пак, треба да ја тужи докторката, и да ја соголат до гола кожа, да не може дваесет години да се освести што ја снашло.
Ѓубриња арогантни ...
------------- Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 17:55
Gledav i se cudev. OSnovniot kodeks za odnesuvanje koj sto treba i bez dago procitaat da go znaat-tie ne go znaat.Jas ovie samo goli na plostad bi gi pustila i bi gi slikala.
PS celosno se slozuvam so Polar Bear
|
Постирано од: LouWeed
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 18:13
a se znae li nesto za pacientkata?
site samo zboruvate za glupai sliki, dokolu e samo skandal NA hirurgija, a ne skandal ZARADI hirurgija, ne gleam nikakov problem - osven so dioptrite na tipacot sto si ja stavil slikata, mozda da mu gi pozajmam cvikerite
------------- http://www.myspace.com/louweed666 - NICE BOYs DONT PLAY ROCK&ROLL
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 18:59
Polar Bear напиша:
A1:
Отказ за едната од лекарките од Ургентниот клинички центар чии скандалозни фотографии беа објавени на „Фејсбук“. Втората лекарка на фотографијата воопшто не работела на Клинички центар.
Браво за министерот, вака се реагира на безобразлук. Сега дотичните може да си купат по едно нивиче и да закупат по една тезга на пазар.
За да се дотера оваа работа до крај, треба сега девојката на носила да ја тужи болницата за нарушување на приватноста и повреда на доверливоста на податоците. А болницата пак, треба да ја тужи докторката, и да ја соголат до гола кожа, да не може дваесет години да се освести што ја снашло.
Ѓубриња арогантни ...
| ehhh,...svesti se be ...belo meche,..kaj i da si...ama , ne si tuka..toa e ochigledno!..
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 19:15
LouWeed напиша:
a se znae li nesto za pacientkata?
site samo zboruvate za glupai sliki, dokolu e samo skandal NA hirurgija, a ne skandal ZARADI hirurgija, ne gleam nikakov problem - osven so dioptrite na tipacot sto si ja stavil slikata, mozda da mu gi pozajmam cvikerite | mislam pijana bila...
|
Постирано од: mungos80
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 19:29
затвор и никогаш повеќе како доктор и сестра да не работат.оваа е срам невиден
------------- “Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 19:37
zoshto be?.... da ne ima znak zabraneto snimanje tamu?....ili duri na autpsija.......
ako ima...toa e vekje krshenje na pravila ..ako nema,...koj go boli tuka vekje za moral, soodvetno odnesuvanje i ,...i slichni k****?!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 20:45
brza напиша:
Polar Bear напиша:
A1:
Ѓубриња арогантни ...
| ehhh,...svesti se be ...belo meche,..kaj i da si...ama , ne si tuka..toa e ochigledno!..
|
Прав си... Има многу разлика во менталитетот.
Ако во МК силуваат девојка во два полсе поноќ, првата реакција не е згрозување од чинот, туку „што таков барала надвор во два сабајле“. Јбг...
|
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 21:30
da, bash...jbg!...a, shto ne siluva tachno u.....pladne?............
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 22:06
Коментар од докторката:
“Таа е фантомот, на неа вежбавме.“
Нека си купи сега кукли и да вежба дома “докторка“!
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: гоcтин
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 00:26
brza напиша:
zoshto be?.... da ne ima znak zabraneto snimanje tamu?....ili duri na autpsija.......ako ima...toa e vekje krshenje na pravila ..ako nema,...koj go boli tuka vekje za moral, soodvetno odnesuvanje i ,...i slichni k****?!
|
абе нема знак забрането снимање исто како што нема знак забрането пушење...нели ќе ги снимаа болничките ходници... ..значи не би требало да има...
треба да се подразбира дека не треба да се нарушуваат правата на пациентите...дека неможе секоја будала да ме слика ако сум се начукала па ме однеле во болница...кај ми е мене приватноста...нарушувањето на угледот..честа... зошто треба цела држава да знае дека сум била пијана па шуте сум била фантом за вежбање...ех да бев јас на нејзино место...Поларното мече е во право...жалосно што не функционира тоа тука...да си во САД...една тужба до докторката,до болницата....и ќе си живееш мирно до крајот на животот....
-------------
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 10:26
Otkaz za doktorkata,koja smeta deka odgovornosta treba da se bara od toj shto gi nasednal.....
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=DB9582C17E939D4A99F5FB9630B02E2C - http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=DB9582C17E939D4A99F5FB9630B02E2C
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 10:46
За двете докторки не би коментирал премногу... грешката е очевидна... а одоговорните сакајќи да се претстават како ревносни... побрзаа веднаш со осуда и решение за отказ... а бе колку работи се случуваат на клинички, ова е само капка во морето... ама ете некој мора да на**е...
Туку друго сакав да кажам... Кој па и даде дозвола на Менче Точи, новинарката на А1... јавно пред целиот телевизиски аудиториум да ги прикаже сликите... за кои самата вели дека се прикажани спротивно од желбата на пациентката... А дали она ја праша пациентката дали смее јавно да ги објави на TV...??
Или за некој важи...за некој не важи... стара македонска приказна...
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 10:53
sega vazi pravilo objavi go tipov/ka na face book ili jutub i odma leta
toa se bezazleni gluposti koi se covecki, covek po pravilo prav gluposti za da se zabavuva, koga vekje zivee ko skot....ama... nekoj nema razbiranje deka e toa TAKA...........ISPRAVNO BILO DA SE TURI UKOR I OPOMENA ZA DRUGI no ova drzava e vo tranzicija pa sega se pojavila nova parola
TRANZICIJATA SI GI JADE SVOITE DECA
PS. nikoj neletal sto, za 10 evra vo knizka pusta preku red na analiza za krv nikoj ne leta sto pravi eden saat pauza dodeka bolnite stradat vo bolki nikoj ne letal deka turil pogresna terapija i bolniot imal komplikacii nikoj ne letal sto rakata mu ja namestija pogresno vo gips pa mu ja krsea povtorno
NO ZA SLIKANJE LETA....OTI TOA NEMA VRSKA SO LEKARSKA AKTIVNOT I AKO PACIENTOT NE STRADAL,, SPIEL PIJAN KOTO KLEN...
OKI NEKA E TAKA.... NO OD MAGARETO NE GO GLEDAME VO POZADINA SLONOT
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 10:58
Se soglasuvam so tebe кој сум јас.... Doktorkata si go dobi zasluzenoto ,no dali imenuvanata novinarka kje se sankcionira sega poradi objavuvanjeto na ovoj prilog kako top vest? Najverojatno nema da ima slichen epilog za Tochi ,na novinarite toa im e rabota,im odgovalo toa na obichnite smrtnici ili ne....
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 11:01
PITANJE koj tamu ima da zaluzi mnogu povekje
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 11:02
Eden kup lazni moralisti po drzavava...
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 11:03
Marko Polo 1 напиша:
Eden kup lazni moralisti po drzavava... |
ma ne se lazni ubavo zborat za magareto ama ne kazuvaat za slonot
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 15:30
renatax напиша:
Se soglasuvam so tebe кој сум јас.... Doktorkata si go dobi zasluzenoto ,no dali imenuvanata novinarka kje se sankcionira sega poradi objavuvanjeto na ovoj prilog kako top vest? Najverojatno nema da ima slichen epilog za Tochi ,na novinarite toa im e rabota,im odgovalo toa na obichnite smrtnici ili ne....
|
На новинарите работа им е да известуваат, не да кршат приватност. На крајот, можеа да го заматат лицето на пациентката. Одговорноста на новинарот не е помала од онаа на докторките.
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 15:46
Doktorkata si go dobi zasluzenoto ,no dali imenuvanata novinarka kje
se sankcionira sega poradi objavuvanjeto na ovoj prilog kako top
vest?
So ovaa moja recxhenica od prethodniot post,tokmu na toa mislev ,deka nishto pomala ne e odgovornosta na novinarkata,no ne sekoj go dobiva zasluzenoto ,za zal.
|
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 16:06
За жал двоен стандард постои. Познато е дека во Македонија новинарите се политичари во сенка.
|
|