Испечати | Затвори го прозорот

Непристојни места во светите писанија

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21315
Датум на принтање: 07.Декември.2022 во 00:11
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Непристојни места во светите писанија
Постирано од: ahmar1
Наслов: Непристојни места во светите писанија
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 13:41
Веќе помина месец дена откако не добивам никаков реплај за некои доста интересни теми во врска со христијанско-исламските теми,и покрај моето настојување.
Па инспириран од оваа прозивка на Дешад,(а претхода слична од Џингис Кан)


Originally posted by deshad deshad напиша:

"Ахмар, дај бе кажи нешто повеќе околу овие оргијања, дивеења, куплераји во Библијата.. ама на соодветна тема."


па ева ја отварам оваа тема зашто гледам на Дешад му е ваљда незгодно.

Па се недавам некој од мусламанските членови ќе бидат волни да влезат барем еднаш во ДИЈАЛОГ.

Но по ред...првин за Библијата.

Originally posted by deshad deshad напиша:

Хм мајката , сеа ми текна. Интересно е што инцестот, порнографијата, еротиката и останатите Библиски сексуални бисери за повод на тие оргијања го посочуваат алкохолот, примјера ради, случајот со Лот и неговите ќерки. Како што вели Ахмар, го изнапиле, го кутнале, и ко му удриле сексот,кхм, пердашењето до бесвест ...или Езекиел, или Песничката над песничките. А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


За песната на песните имаше посебна тема еве http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20737&PN=3 - Тука

Додека ова со Езекиел и со ова
Originally posted by deshad deshad напиша:

А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


Стварно не знам што да кажам бидејчи не можам да коментирам за нешто ШТО ГО НЕМА ВО БИБЛИЈАТА.
Може се работи за некое лошо парафразирање во некои од они јадни исламски пафлети против христијанството.
Но како и да дај барем посочи за кој дел од библијата се работи -книга и стих па да видаш што е работа со тоа.


Originally posted by deshad deshad напиша:

Овде можеш да ни објасниш за ќерките на Лот, како мудро го напиле со благословот според вас наречен алкохол, и како благословено му легнале една по една ( на смена) во неговата постела.


Значи Алкохолот не е наречен по нас(кои нас кои вие?!)
и тоа е инаку АРАПСКИ збор.
Додека за Лот е навистина тоа так напишано во стариот завет(види во Битие 19 глава од стих 30-38.
Кое е обајснувањето за оваа незгодна сцена?
Лот и неговото семејство биле едиствени правдници во од Бога проколнатиот град Содома.
Нели Лот искочил од градот и се случило тоа што се случило со него,но потоа дошле во некоја пештера каде неговите го направиле ова:

стих -30 Лот се плашеше да живее во Сигор, па, со своите две ќерки, отиде од Сигор горе и се настани во планината. Тој и неговите две ќерки живееја во пештера.
31 Постарата и рече на помладата: „Татко ни остаре, а на земјата нема маж за да влезе при нас, како што е обичај по цел свет.
32 И така, да го испијаниме со вино нашиот татко, и да легнеме со него: така со таткото ќе го запазиме потомството.”
33 Во онаа ноќ го испијанија таткото со вино, и постарата отиде да легне со татка си, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
34 На другиот ден постарата и рече на помладата: „Ете, сношти јас лежев со татка ни; да го испијаниме и ноќеска, па оди и ти да лежиш со него: така ќе му го запазиме потомството на таткото.”
35 Го испијанија таткото со вино и во таа ноќ, па помладата отиде и легна со него, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
36 Така обете Лотови ќерки забременија од таткото.
37 Постарата роди син и му даде име Моав (Тој е од мојот татко). Тој е прататко на денешните Моавци.
38 И помладата роди син и му даде име Бен-Ами (Тој е син на мојот род). Тој е прататко на денешните Амонци.

Значи Они го опијаниле и забремениле од својот татко бидејчи НЕМАЛО МАЖИ во нивната земја.
Сега не значи дека тоа што го направиле е добро,напротив!
Светиоте Оци го објаснуваат ова со тоа што се случува кога малку ќе се позаборавиме во духовното стражарење.
Лот живеел во Содом но не згрешил зашто знаел дека е опколен со грев и бил секогаш на духовна стража,зашто кога духовниот непријател е близу тогаш си и побуден(духовно)и повнимателен.
Но кога останал сам со своите ќерки згрешил!
првин се опијанил и направил тоа што направило,иако не се сеќавал!

Е сега кога Лот кој додека живеел во Содом не згрешил се до оној момент кога останал сам со своите ќерки згрешил треба ли ние грешните да се гордеме со својат наводна праведност?!

Секако не!затоа овој дел од битието ни е да се смируваме и да не преценуваме и да запамтиме дека и многу појаки од нас паѓале во грев.

Е тоа е на кратко толкувањето за овој настан од православна гледна точка.

Сега за сега толку па се надевам кога ќе се разјаниме со реплики на овој пост па потоа да видиме дали и во коранот има вакви срамни работи ,но отом потом.
-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++Коментари:
Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 14:22
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:Сега за сега толку па се надевам кога ќе се разјаниме со реплики на овој пост па потоа да видиме дали и во коранот има вакви срамни работи ,но отом потом.
зборуваме за http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21274 - срамни работи ...збунетостзбунетостзбунетост
збунетостзбунетост

-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 14:30
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 11:50
Во Сура 33 од Коранот има едно навистина едно интересно место(барем од христијанска гледан точка).

На кратко..Мухамед имал посвоен син по име Зејд кој нели си имал жена.
И еден ден отишол кај својот посинок но неговата жена му рекла дека тој не бил тука..неговата жена била послабо облечена него вообичаенои мухамед ја пофалил нејзината убавина и тоа многу и ласкало на нејзе.
Кога се вратил дома Зејд, жена му кажала што се случило.
И зејд отишол кај мухамед и му понуди да се разведе од нејзе за да мухамед ја земе за жена(т.с во неговиот ХАРЕМ).
Најпрвин тој одбил но по некое време зејд сепак се развел од нејзе и потоа Мухамед НАВИСТИНА се оженил со нејзе.
(си го погазил претходниот збор?!)

СУРА 33,стих 37. A kad ti reče o­nome kome je Allah milost darovao, a kome si i ti dobro učinio: "Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" -u sebi si skrivao o­no što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao , a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se o­ni od njih razvedu - kako Allah odredi, o­nako treba biti.*


По оваа сура испаѓа дека ова се случило не дека на Мухамед му се прискала жената на својот посинок(скраја да е!!) туку дека демек ова било намерно подесено од Алах за да биде преседан за да им прати изим на своите верници дека може да се женат со жените на своите посиноци.

Кога ќе го споредам овој настан со евангелоското
"а кој со желба ќе погледна на жена ,тој веќе направил прељуба со нејзе во срцето свое" навистина сум зачуден од таа огромна желба на мухамед за жени,кога он и веќе имал цел харем што ќе му е уште една?!

Муслиманите во разговор често велат дека полигамијта била дека имало многу мажи што умирале во битки(во тоа време) па морал некој да ги чува и да се грижи за нив.
Е сега мислам дека овој воопшто не е таков случај.

Што би рекле еве на пример вие за мене ако замислете ја идам сега во некоја муслиманска
куќа и си помуабетам со нечија жена а башка за да ја испоштувам ама ептен ќе ја пофалам нејзината телесна убавина.А за да го направам, тоа ќе треба малце повеќе да ја загледам нели.

И откако се разведе она од својот маж ја ја земам за жена! не ли е малце

Што мислите вие?-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 15:31
"A kad ti reče onome kome je Allah bio blagodaran, i kome si i ti bio blagodaran: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' - u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. A Allahova odredba je izvršiva!" /37/

ovde imas podobri informacii;

Uzvišeni izvještava o Svome Poslaniku kako je govorio svome oslobođenom robu Zejdu ibn Harisu, r.a, kome je Allah bio blagodaran tako što ga je uputio u islam i na slijeđenje Poslanika, s.a.v.s.
"a kome si i ti bio blagodaran" oslobodivši ga ropstva, te je postao uvažen i cijenjen gospodin, drag Božijem Poslaniku, te su ga zvali Miljenik, a njegovog sina Usamu, Miljenik, sin Miljenika. Aiša, r.a., veli: "U koji god bi ga pohod Božji Poslanik poslao, odredio ga je za zapovjednika. Da je poživio poslije njega, odredio bi ga za halifu." Ove riječi prenosi imam Ahmed.
Božji Poslanik, s.a.v.s., ga je oženio kćerkom svoje tetke po ocu Zejneb bint Džahš, r.a., kćerkom Umejme bin Abdul-Muttalib, davši joj kao mehr 10 dinara i 60 dirhema, prekrivač, pokrivač, štit, 50 muddova hrane i 10 muddova hurmi. Ovo veli Mukatil ibn Hajjan.
Kod njega je ostala blizu godine ili više, a zatim je među njima izbio razdor...Zejd je došao da se požali na nju Božijem Poslaniku, koji mu je govorio:
"Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!" Uzvišeni Allah veli:
"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš." Ibn Ebi-Hatim prenosi od Ali ibn Zejd ibn Džud'ana: "Pitao me Ali ibn el-Husejn, r.a., o tome šta veli El-Hasan o riječima Uzvišenog:
"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti..." Spomenuo sam mu to, a on rekao je: "Nije tako, već je Uzvišeni Allah izvijestio Svoga Poslanika da će ona biti jedna od njegovih supruga prije nego što se njome oženio. Kada mu je došao Zejd da mu se potuži na nju, on mu rekao je: "Boj se Allaha i zadrži svoju ženu!", pa mu Uzvišeni veli: "Izvijestio sam te da ću te njome oženiti, a ti u sebi kriješ ono što će Allah objelodaniti." Ovako se prenosi i od Es-Suddija.
Ibn-Džerir veli, prenoseći od Aiše, r.a., da je rekla: "Da je Muhammed, s.a.v.s., sakrio bilo šta od onoga što mu je objavljeno u Allahovoj Knjizi, sakrio bi:
"U sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš."
Riječi Uzvišenog: "I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali." Riječ znači "želja" i "potreba", tj. nakon što je sa njom završio i rastao se, Mi smo te njome oženili.Uzvišeni Allah je Taj Koji je imao ulogu staratelja u njenoj udaji, u smislu da mu je (tj. Poslaniku) objavio da stupi u brak sa njom bez staratelja, ugovora, mehra ili ljudskih svjedoka.
Imam Ahmed prenosi od Enesa, r.a., da rekao je: (510) "Nakon što je Zejnebi, r.a., istekao iddet, Allohov Poslanik, s.a.v.s., rekao je Zejdu ibn Harisu: "Idi i isprosi mi je!" Otišao je i zatekao je kako mijesi tijesto. On veli: "Kada sam je vidio, bilo mi je mučno i neprijatno tako da nisam mogao pogledati u nju i reći joj da ju je Božji Poslanik, s.a.v.s., zaprosio, te sam se okrenuo i vraćajući se rekao: 'Raduj se, Zejneb, Božji Poslanik me poslao, prosi te.' Ona reče: 'Neću ništa učiniti dok ne zamolim Allaha za odluku', i ode na mjesto gdje je klanjala,a zatim je sišla Objava. Allahov Poslanik, s.a.v.s., došao je i ušao kod nje bez traženja izuna. Kao da nas vidim kada sam ušao kod Allahovog Poslanika, s.a.v.s., pa nas je on pogostio hljebom i mesom. Ljudi su izašli, a neki su ostali razgovarati nakon jela. Allohov Poslanik, s.a.v.s., izašao je, a ja sam ga slijedio. Obišao je sobe svojih supruga, nazivajući im selam, a one su govorile: 'Božji Poslaniče, kako ti je nova supruga?' Ne znam da li sam ga ja izvijestio da su ljudi izašli ili ga je neko drugi obavijestio. Krenuo je, i kada je ušao u kuću za njim sam krenuo i ja, pa je spustio zastor. Onda su objavljeni ajeti o hidžabu, a ljudima je preporučeno:
"Ne ulazite u sobe Vjerovjesnikove osim ako vam se dopusti..." Prenose ga i Muslim i En-Nesai u više predanja od Sulejman ibn el-Mugire. U poglavlju En--Nur prethodilo je hvalisanje Aiše i Zejneb, r.a.
Ibn-Džerir prenosi od Eš-[a'bija da rekao je: "Zejneb, r.a., govorila je Poslaniku, s.a.v.s.: 'Kada si ti u pitanju, dičim se trima stvarima kojima se ni jedna od tvojih supruga ne diči: moj i tvoj djed je jedan, Uzvišeni Allah sa Neba me je udao za tebe, a glasnik je bio Džibril, a.s.'"
Riječi Uzvišenog:
"...kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu", tj. dozvolili smo ti da se oženiš njome, a učinili smo to da vjernicima ne bude neprijatno da se ožene puštenim ženama svojih posinaka. Naime, Allohov Poslanik, s.a.v.s., prije je poslanstva posinio Zejd ibn Harise, r.a., pa je za njega govoreno "Zejd ibn (sin) Muhammed." Nakon što je Uzvišeni Allah dokinuo to srodstvo riječima:
"...niti je posinke vaše sinovima vašim učinio..." zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije," to je pojasnio i potvrdio ženidbom Allahovog Poslanika, s.a.v.s., sa Zejneb bint Džahš, r.a., nakon što ju je pustio Zejd ibn Haris, r.a. Stoga u ajetu o zabrani ženidbe određenim ženama
(ajetut-tahrim) Uzvišeni veli:
"i žene vaših rođenih sinova" (4:23), da bi se isključio posinak, jer je posinjavanje bilo među njima raširena pojava. Riječi Uzvišenog: "A Allahova odredba je izvršiva!", tj. ono što se dogodilo jamačno se moralo dogoditi, a to je da će Zejneb, po Allahovom Znanju, postati jedna od Poslanikovih, s.a.v.s., supruga


-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:40
El_kesver Шо кажа сега?!
Па реков дека го знам ова.(виде ли дека го прераскажав на кратко)и го читав тој дел од Коранот на босански.

Значи пак да повторам дали е морално и пристојно ја да ти влезам по дома и да ја фалам женати колку е убава,она да се заљуби у мене и да ти побара развод и на крај да се омажи со мене(и покрај што ја веќе имам цел харем!!)

Ваљда прифатил мухамед од што му било незгодно да ја одбие?!


-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:46
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">


-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: spiros
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 16:59
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

...
Ваљда прифатил мухамед од што му било незгодно да ја одбие?!Според кyрејските мачохистички писанија и верувања, приватил, но не и навистина. Вистинскиот Св.Мухамед немал друга жена освен Хадиџа а после незината смрт веќе нити се женел, нити посакал да има друга, нити пак учел спротивни учење од Христовото!


Сите тие непристојни и грозни работи кои му се препишуваат, потекнуваат од кyрејските книжници и крвници кои криејќи се позади личноста на Христовиот Апостол Мухамед, ковале и коваат еден грозен фашистоиден пророк и план врз грбот на жените, но истотака и врз грбот на сите оние кои доброволно не сакаат да клекнат на арабиразираната и милитаризираната верзија на најубавата вера БОЖЈА во Христа!
-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 17:30
zenjeb e kerkata na dzas bin rijab od plemeto benu esed bi hjuzejmet , bila vencana za zejd bin haris koj bil posvoen od strana na resululah a,s ,zej d se razvel od nea a, Allah objavil ajet vo koj mu se obraka na resullulah a.s ,, i bideeiki zejd resi da se razvede od nea nie te ozenavme so nea za da nema teskotoija za venicite pri zenenjeto so zenite na posinetite koga ovie ke resat da se razvedat od niv ,,, naredbata allahova sekako e delotvorna ,,   dali me razbiras ovoj nastan imal golemo znacenje od predislamskiot period . t,e so ova bil sklucen brak so koj trebalo da se ukine predsilamskiot obicaj so posvoeniot sin , posvoeniot sin vo predislasmiot period gi imal site obicajni i zakonski prava kako i rodeniot sin ,, zatoa ovoj nastan ima golemo znacenje , bideiki ne bilo lesno   da se izbrise nesto sto bilo dlaboko vkoreneto vo srcata,, pravoto na posvoeniot sin im protivrecel na pravata koi islamot gi vtemeli vo bracnoto pravo   zenidbata i razvodot pa nasledstvoto i ostanatoto postepeno serijatvsko pravo,
ahmar;; ke stanam malece pojasen,

zaradi brisenjeto na toa pedislamsko pravilo Allah mu zapovedal na muhamed.a.s da se ozeni so zenjeb , kerkata   na dzahs, koja bila zejdova sopruga ,, tie dvajca ne ziveele harmonicen zivot , pa zejd sakal da i dade razvod uste od vremeto koga zdruzenite arapski pleminja vojuvale protiv muhamed i protiv muslimanite,,
muhamed ,a,s stravuval od propagandata na licemernite, mnogoboscite i evreite, pa i od posledicite koi taa propaganda bi gi predizvikala kaj muslimanite i kaj slabite vernici, pa posakuval zejd da ne se razvede zaradi iskusenijata vo koi bi mozel da se najde, vakvata dilema ne bila vo soglasnost so negovata misija koja ja izvrsuval pa Allah go prekoril zaradi toa ;kade se spomnuva vo k*rn 33-37 el-ahzab
I KOGA MU RECE   NA ONOJ KOGO ALLAH GO BLAGOSLOVI I KOGO TI GO BLAGOSLOVI; ZADRZIJA ZA SEBE ZENATA TVOJA I PLASISE OD ALLAH , VO DUSATA TVOJA GO KRIES ONA STO KE GO RZOTRKIE ALLAH I OD LUGETO SE PLASIS , MA ALLAH IMA PRAVO POVEKE DA PLASIS OD NEGO;;
,, allahova volja i odredba ,,
so toa aallah mu zapovedal na muhamed da go skluci toj brak pa zatoa muhamed nemal pravo na izbor nitu pak drug izles ,, potoa vo prodolzenie na toj citat ;; allah veli;
i bidiiki zejd resi da se razvede od nea nie te ozenivme so nea za da nema teskotija za vernicite pri zenenjeto so zenite na posinetite, koga ovie ke resat da se ravedat od niv , naredbata allahova sekakoe delotvorna 33-37
ova sura e se zaradi ponistuvanje na praviloto za posvojuvanje kako so dela taka i so zborovi;

se nadevam deka me razbiras ;

sekoe dobro pozdrav

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 17:46
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Веќе помина месец дена откако не добивам никаков реплај за некои доста интересни теми во врска со христијанско-исламските теми,и покрај моето настојување.
Па инспириран од оваа прозивка на Дешад,(а претхода слична од Џингис Кан)


Originally posted by deshad deshad напиша:

"Ахмар, дај бе кажи нешто повеќе околу овие оргијања, дивеења, куплераји во Библијата.. ама на соодветна тема."


па ева ја отварам оваа тема зашто гледам на Дешад му е ваљда незгодно.

Па се недавам некој од мусламанските членови ќе бидат волни да влезат барем еднаш во ДИЈАЛОГ.

Но по ред...првин за Библијата.

Originally posted by deshad deshad напиша:

Хм мајката , сеа ми текна. Интересно е што инцестот, порнографијата, еротиката и останатите Библиски сексуални бисери за повод на тие оргијања го посочуваат алкохолот, примјера ради, случајот со Лот и неговите ќерки. Како што вели Ахмар, го изнапиле, го кутнале, и ко му удриле сексот,кхм, пердашењето до бесвест ...или Езекиел, или Песничката над песничките. А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


За песната на песните имаше посебна тема еве http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20737&PN=3 - Тука

Додека ова со Езекиел и со ова
Originally posted by deshad deshad напиша:

А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


Стварно не знам што да кажам бидејчи не можам да коментирам за нешто ШТО ГО НЕМА ВО БИБЛИЈАТА.
Може се работи за некое лошо парафразирање во некои од они јадни исламски пафлети против христијанството.
Но како и да дај барем посочи за кој дел од библијата се работи -книга и стих па да видаш што е работа со тоа.


Originally posted by deshad deshad напиша:

Овде можеш да ни објасниш за ќерките на Лот, како мудро го напиле со благословот според вас наречен алкохол, и како благословено му легнале една по една ( на смена) во неговата постела.


Значи Алкохолот не е наречен по нас(кои нас кои вие?!)
и тоа е инаку АРАПСКИ збор.
Додека за Лот е навистина тоа так напишано во стариот завет(види во Битие 19 глава од стих 30-38.
Кое е обајснувањето за оваа незгодна сцена?
Лот и неговото семејство биле едиствени правдници во од Бога проколнатиот град Содома.
Нели Лот искочил од градот и се случило тоа што се случило со него,но потоа дошле во некоја пештера каде неговите го направиле ова:

стих -30 Лот се плашеше да живее во Сигор, па, со своите две ќерки, отиде од Сигор горе и се настани во планината. Тој и неговите две ќерки живееја во пештера.
31 Постарата и рече на помладата: „Татко ни остаре, а на земјата нема маж за да влезе при нас, како што е обичај по цел свет.
32 И така, да го испијаниме со вино нашиот татко, и да легнеме со него: така со таткото ќе го запазиме потомството.”
33 Во онаа ноќ го испијанија таткото со вино, и постарата отиде да легне со татка си, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
34 На другиот ден постарата и рече на помладата: „Ете, сношти јас лежев со татка ни; да го испијаниме и ноќеска, па оди и ти да лежиш со него: така ќе му го запазиме потомството на таткото.”
35 Го испијанија таткото со вино и во таа ноќ, па помладата отиде и легна со него, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
36 Така обете Лотови ќерки забременија од таткото.
37 Постарата роди син и му даде име Моав (Тој е од мојот татко). Тој е прататко на денешните Моавци.
38 И помладата роди син и му даде име Бен-Ами (Тој е син на мојот род). Тој е прататко на денешните Амонци.

Значи Они го опијаниле и забремениле од својот татко бидејчи НЕМАЛО МАЖИ во нивната земја.
Сега не значи дека тоа што го направиле е добро,напротив!
Светиоте Оци го објаснуваат ова со тоа што се случува кога малку ќе се позаборавиме во духовното стражарење.
Лот живеел во Содом но не згрешил зашто знаел дека е опколен со грев и бил секогаш на духовна стража,зашто кога духовниот непријател е близу тогаш си и побуден(духовно)и повнимателен.
Но кога останал сам со своите ќерки згрешил!
првин се опијанил и направил тоа што направило,иако не се сеќавал!

Е сега кога Лот кој додека живеел во Содом не згрешил се до оној момент кога останал сам со своите ќерки згрешил треба ли ние грешните да се гордеме со својат наводна праведност?!

Секако не!затоа овој дел од битието ни е да се смируваме и да не преценуваме и да запамтиме дека и многу појаки од нас паѓале во грев.

Е тоа е на кратко толкувањето за овој настан од православна гледна точка.

Сега за сега толку па се надевам кога ќе се разјаниме со реплики на овој пост па потоа да видиме дали и во коранот има вакви срамни работи ,но отом потом.
i seto ovaa sto go spomna seto toa e incest predastvo od strana na nekoj koj bi trebalo da bide zastitnik a ne navreduvac ovaa e neprivatlivo od religiska osnova
bog gi objavil svetite knigi kako svetlo uptasvo da opomenuvaat i da gi stitat od sloto ,,
site tie prikazni sto gi nabroja se nemoralni prikazni za incest i preljuba i voopsto ne se kritikuvaani od strana na ta kniha (biblija)togas so pravo moze da se rece deka taa kniga gi ograbruva da go pravat toaa,,,
bidi siguren deka site tie prikazni na incesti i prelubi ne se bozji zborovi i ne mozat da bidat od ucenjeto na verovesnicite .

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: spiros
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 19:33
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

...
,, allahova volja i odredba ,,

so toa aallah mu zapovedal na muhamed da go skluci toj brak pa zatoa muhamed nemal pravo na izbor nitu pak drug izles


...

se nadevam deka me razbiras ;

sekoe dobro pozdrav


el_kvser, денот доаѓа кога сите ќе ја дознаат СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (ЕЛОАХОВА, АЛАХОВА) Која е СОВРШЕНА ВИСТИНА и во Која нема нити полигамија, нити разводи, ... туку во Неа БОГ (ЕЛОАХ, АЛАХ) од нељубов, непристојност, неред, невистина, ... сите ги ослободи!


Покрај здравје и среќа, ти посакувам тебе, на твоите и на сите луѓе тоа што го посакувам за себе и своите, имено Совршено Чистата БОГОодаденост (Ислам) на СВЕТИОТ ДУХ БОЖЈИ (во Исуса Христа)!АМИН


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 17:38
da spiros   denot doagaa   i ke ja doznaes sovrsenata vistina
vo islamot poligamijata e dozvolena a i vo biblijata ima mnogu primeri za poligamijaa
edinstveno samo edna kniga k*ran veli ozenete se so edna zena ,
zenetese so onie zeni koi sto vi se dozvoleni, so po dve so po tri so po cetiri1, a ako stravuvate deka nema da bidete pravedni togas samo so edna(el nisa3)


sekoe dobro spirose
pozdravce

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 15:12
Originally posted by deshad deshad напиша:

Хм мајката , сеа ми текна. Интересно е што инцестот, порнографијата, еротиката и останатите Библиски сексуални бисери за повод на тие оргијања го посочуваат алкохолот, примјера ради, случајот со Лот и неговите ќерки. Како што вели Ахмар, го изнапиле, го кутнале, и ко му удриле сексот,кхм, пердашењето до бесвест ...или Езекиел, или Песничката над песничките. А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


Ај малку да ја подновам темава.
Значи за Лот мислам дека објаснив,за песнат на песните мислам дека и други убаво објаснија но сега би го замолил Дешад да појасни малце повеќе за тоа со Езекил и со тоа со калта зашто мен не ми се познати тие делови од стариот завет.
Па бујрум Дешаде...


-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 19:24
ahmare
bi mozel li da mi gi objasnis ovie rabotii;

Авраам одговори: „Навистина сметав дека нема Божји страв во ова место и дека луѓето ќе ме убијат заради мојата жена.

12 Освен тоа, таа е навистина моја сестра: ќерка е на татка ми, иако не и на мајка ми, па ми стана жена

zarem avram se ozenil so svoojata sestra?

pozdrav


-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 12:22
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

ahmare
Авраам одговори: „Навистина сметав дека нема Божји страв во ова место и дека луѓето ќе ме убијат заради мојата жена.
12 Освен тоа, таа е навистина моја сестра: ќерка е на татка ми, иако не и на мајка ми, па ми стана жена

zarem avram se ozenil so svoojata sestra?


Овој дел од стариот завет е 20-та глава од Битието(од Тората).
поправилен превод би бил:

12. А Всушност и ми е сестра по татко но не и по мајка,и се омажи за мене...

Значи според еврејската роднинска терминологија Сара му била БРАТУЧЕДКА од таткова страна.
Инаку и ден денес кај повеќето арапи на блискиот исток братучедките се најсоодветни кандидати за брачни другари.


-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 12:42
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: Tetratka
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 12:46
Не знам ја луѓето зашто се чудат за настани од пред неколку илјади години... и сакаат да ги толкуваат и разберат од современиот мирогледски аспект....

Не може ние денес да бидеме и размислуваме како оние некогаш... затоа мене ништо не ми е чудно...
па види што се сучува со Чаламба....
за друго... шта да ти причам...


-------------
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 15:20
Tokmu taka.

Nie sekoagsh so deneshen arshin merime nekogashni mustri.

Zamislite shto bi pomislile biblijskite lugje ako tie so niven, nekogashen arshin, ne merat nas, deneshnite mustri?-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 17:59
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

ahmare
Авраам одговори: „Навистина сметав дека нема Божји страв во ова место и дека луѓето ќе ме убијат заради мојата жена.
12 Освен тоа, таа е навистина моја сестра: ќерка е на татка ми, иако не и на мајка ми, па ми стана жена

zarem avram se ozenil so svoojata sestra?


Овој дел од стариот завет е 20-та глава од Битието(од Тората).
поправилен превод би бил:

12. А Всушност и ми е сестра по татко но не и по мајка,и се омажи за мене...

Значи според еврејската роднинска терминологија Сара му била БРАТУЧЕДКА од таткова страна.
Инаку и ден денес кај повеќето арапи на блискиот исток братучедките се најсоодветни кандидати за брачни другари.


sepak e sestra
a toe e incest,,
znaci sega biblijata go dozvoluva toa?
i sto mora   da se spomnuva   vo biblijata za tie sto storile incest na primer ete spomna za lut
za ruvin   za juda i negovata snaa tamara,,
zosto seto ovie raboti i sramni dela nepristojni da se kazuvaa vo sveta kniga biblija   i dali seto toaa go izvrsile ona vo sto pisuvaa vo bibiljata,, i zosto voopsto nee se kritikuvanii ovie sto storile incest,,
i dali voopsto treba ovie raboti da se kazuvaa vo biblijata,dali se izmislieni ili vistiniti prikazni,?

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 01:14

Vo Biblijata se opisani mnogu raboti,i ubavi i neubavi, zasto takov e svetot vo koj ziveeme.

Bozjata Rec ni dava vistinski slucki od koi nie treba da izvleceme pouka kako treba i sto ne treba da pravime .


Znaci, Biblijata e kniga za lugeto. Takvi sme nie lugjeto i Biblijata mnogu dobro ne opisuva.


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 01:31
Celoto nedorazbiranje poteknuva od toa kako se prfakja Biblijata. Ako se misli deka taa e buklvalen Bozhji zbor, togash se misli oti s'e sto e napishano tamu e Negova naredba ili preporaka.

Ako se razbere Biblijata kako chovekova inspiracija od Boga, togash rabotite stanuvaat poednostavni i pojasni.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 12:17
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:


sepak e sestra
a toe e incest,,
znaci sega biblijata go dozvoluva toa?


Значи ел кесвер,првин прочитај што сум напишал(и тоа внимателно)..Сара му била братучедка на Авраам а не полу-сестра.
Сега ваљда правиш разлика помеѓу родена сестра,полу-сестра и братучедка ..
Да, имаа некои народи кои имаат малце посиромашна роднинскa терминологија (како на пример евреите па и на аглофонските популации кои све им е uncle и cosuin).
И одтаму некои недоразбирања,но на балканскиот полуостров сите популации имаат доста поразвиена ваква терминологија и затоа не вели дека сум рекол нешто што не сум рекол.


Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

i sto mora   da se spomnuva   vo biblijata za tie sto storile incest na primer ete spomna za lut
za ruvin za juda i negovata snaa tamara,,


сигурно мислиш за Лот,е тоа го објаснив погоре со првиот мој пост,прочитај го пак внимателно.
рувин,јуда и тамара ...ајде кажи од кој дел од стариот завет е ова,зашто не го знам стариот завет на памет..
И кога велиш дека имало срамни работи у библијата барем помачи се и кажи која книга и кој стих,не е финта ја сега тебе да ти ги наоѓам тие делови и да протокувам што си сакал да прашаш.Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

i zosto voopsto nee se kritikuvanii ovie sto storile incest,,
i dali voopsto treba ovie raboti da se kazuvaa vo biblijata,dali se izmislieni ili vistiniti prikazni,?


Инцестот на почетокот бил неопходен за да се умножи човечкиот род но потоа е забранет(па прочитај ги мојсеевите правила кои Бог му ги кажал на пророкот).


-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 13:42
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 14:31
Ќе се надоврзам на тебе марија,еден брат во Христа многу убаво ми кажа еднаш дека во родослов на Богочовекот Христос кој е напишан во Евангелијата има и ликови кои не биле баш луѓе за пример,но поената зашто тоа не е скриено ниту разубавено е дека какви такви сепак не треба да се срамиме од своите предци какви и да биле.
Од некои нивни дела да но не и како личности.

Затоа во светото писма има и не толку убави работи за читање..убиства,војна,предаства,прељуби и секави лошотилаци што можат луѓе на луѓе да си ги направат.

А меѓу другото и случки како онаа со Лот и неговите ќерки..

Сепак тоа е РЕАЛНА историја од РЕАЛНИ луѓе а не стихозбирки за мали деца.

Но сепак треба и ти малку ел кесвер да ја прочиташ малце подетално Библијата па за да можеш аргументирано да ја критукуваш.А не да користиш на пример рекла казала од оние јадни антихристијански брошури на студенсконо здружение.
поздрав-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 13.Јануари.2010 во 18:06
Додека Израел престојуваше во оној крај, Рувим отиде и легна со Вала, соложница на татка си. Израел научи за тоа. Јаков имаше дванаесет синови
ruvin kako izvrsuva incest so tatkovata naloznica vela

Ја известија Тамара: „Ене ти го свекорот - и рекоа - на пат за Тамна, за да ги стриже овците.”

14 Таа ја соблече вдовичката облека, се покри со превез и се завитка и седна на влезот во Енаим, што е на патот за Темна. Имено, виде дека Шела порасте, ама неа уште не ја омажија за него.

15 Кога Јуда ја виде, помисли дека е блудница, зашто го имаше покриено лицето.

16 Тој наврати при неа и рече: „Дај да ти пристапам!” Не знаеше дека му е снаа. А таа одговори: „Што ќе ми дадеш, за да влезеш при мене?”

17 „Ќе ти испратам едно јаре од своето стадо”, одговори. „Треба да оставиш емство додека не го испратиш.”

18 А тој ја праша: „Какво емство да ти оставам?” Таа одговори: „Својот печат на врвцата, и стапот што ти е во раката.” & ги даде и едното и другото, а потоа и пријде, и таа зачна од него.

juda i negovata snaa tamara izvrsuva incest so svojata snaa tamara i plus ona zacnuva od nego , so toa bog fakticki go nagraduva juda


-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 14.Јануари.2010 во 14:34
Добро е што барем посочуваш сега стих (ама пак не ја посочуваш од која книга е со што се гледа дека ти цитираш пак нешто од оние антихристијански памфлети од студенското здружение или пак он некој сличен тип на исламски издавач)

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

Додека Израел престојуваше во оној крај, Рувим отиде и легна со Вала, соложница на татка си. Израел научи за тоа. Јаков имаше дванаесет синови
ruvin kako izvrsuva incest so tatkovata naloznica vela


Значи наложница или конкубина НЕ Е ВО КРВНО СРОДСТВО со својот посоник така да инцест тука е малце прејак збор но сепак тоа е неморално.

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

juda i negovata snaa tamara izvrsuva incest i plus ona zacnuva od nego , so toa bog fakticki go nagraduva juda


Значи она го измамила и не се преставила дека е она Тамара.А и она и он НЕ СЕ КРВНИ СРОДНИЦИ туку духовни сродници но сепак тоа пак спаѓа во нешто општествено неприфатливо,а и туак зборот инцест е прејак збор.

Но сепак кесвер мора да ги прочиташ претходните постови каде ти велам дека стариот завет не е стихозбирка за мали деца и во неа се опишани навистина неубави работи.
Зашто тоа го правеле незнам да ти кажам,не сум бил таму и тогаш.Но останало запишано бидејќи тоа е РЕАЛНА ИСТОРИЈА ЗА РЕАЛНИ ЛУЃЕ.

Инаку ако судам ја по твоите мерки испаѓа дека и Мохамед којимал СЕКС( и тоа многу пати зашто му станала жена) со поранешната жена на неговиот посинок истотака има направено ИНЦЕСТ.

Па ја не ни велам дека направил он инцест туку дека тоа е крајно невкусно и просто ЧУДНО тоа што он немал сили да ја спречи својат попалена бивша снаа од нејзините сексуални апетити така што славниот пророк кој покорил многу свои непријатели немал сили да се спротистави на една нимфоманка, и тоа жена на неговиот посинок!!-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 14.Јануари.2010 во 16:22
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 14.Јануари.2010 во 18:28
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Добро е што барем посочуваш сега стих (ама пак не ја посочуваш од која книга е со што се гледа дека ти цитираш пак нешто од оние антихристијански памфлети од студенското здружение или пак он некој сличен тип на исламски издавач)

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

Додека Израел престојуваше во оној крај, Рувим отиде и легна со Вала, соложница на татка си. Израел научи за тоа. Јаков имаше дванаесет синови
ruvin kako izvrsuva incest so tatkovata naloznica vela


Значи наложница или конкубина НЕ Е ВО КРВНО СРОДСТВО со својот посоник така да инцест тука е малце прејак збор но сепак тоа е неморално.Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

juda i negovata snaa tamara izvrsuva incest i plus ona zacnuva od nego , so toa bog fakticki go nagraduva juda


Значи она го измамила и не се преставила дека е она Тамара.А и она и он НЕ СЕ КРВНИ СРОДНИЦИ туку духовни сродници но сепак тоа пак спаѓа во нешто општествено неприфатливо,а и туак зборот инцест е прејак збор.

Но сепак кесвер мора да ги прочиташ претходните постови каде ти велам дека стариот завет не е стихозбирка за мали деца и во неа се опишани навистина неубави работи.
Зашто тоа го правеле незнам да ти кажам,не сум бил таму и тогаш.Но останало запишано бидејќи тоа е РЕАЛНА ИСТОРИЈА ЗА РЕАЛНИ ЛУЃЕ.

Инаку ако судам ја по твоите мерки испаѓа дека и Мохамед којимал СЕКС( и тоа многу пати зашто му станала жена) со поранешната жена на неговиот посинок истотака има направено ИНЦЕСТ.

Па ја не ни велам дека направил он инцест туку дека тоа е крајно невкусно и просто ЧУДНО тоа што он немал сили да ја спречи својат попалена бивша снаа од нејзините сексуални апетити така што славниот пророк кој покорил многу свои непријатели немал сили да се спротистави на една нимфоманка, и тоа жена на неговиот посинок!!
posocuvam od biblijataa mak biblija evee od tuka;


http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201 - http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201

-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 10:34

Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201 - http://www.mkbible.net/biblija/index.php?Bitie%201


el kevser,линкот што си го постирал е првата страна на петокнижието,или тората на еврејски или во к*ранот попозната како теврат.

И сега ќе му објасниш ли што ти е поенатата и како создавањето на светот има врска со муабетот што го правевме?Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:


Ahmar, ако внимателно го прочиташ тој ајет како и толкувањата на истиот , ќе видиш дека всушност оваа постапка на Муихамед се окарактеризирува како едно добро дело кое го сторил пророкот бидејќи ја задоволил жената на посинокот што е сосем (не) пристојно, нели?Тоа се вика селективност.
Заради истурено камилско млеко на некоја муслиманка и неколку шамари послем тоа од страна на некој евреин. Мохамед наредил ЕГЗЕКУЦИЈА на 800 евреи како задоволување на правдата(ваљда како што он го сфаќал зборот реципроцитет)
Али тоа не е важно, сепак нема смисла нели да не легне со ептен убавата снаа на својот посинок.Може ќе се увреди жената.
Или уште пострашно да почне да шири муабети доведувајќи ја во прашање неговата машкост?!
   

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 14:19
http://www.freesmileys.org/emoticons.php">

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.


Постирано од: deshad
Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 16:31
Wow,се оди на унакрсна паљба. Така е тоа кога свесно се прескокнува книгата за која во Тајван е дадено предлог на нејзината корица да стои + 18, и се оди на искривоколчување на исламската вистина. Нека нека, иншАллах многу набрзо се вклучувам и јас во активно учество на форумов,заедно со уште еден мој брат.-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 16.Јануари.2010 во 23:14
Значи да те потцетам дешаде дека Ја ја отворив темава така да за мене неме непристојни и опасни прашања ,тука сме за да се разбереме.

Тоа со 18+ секогаш се мисли на стариот завет.
Зашто кој не го прочитал или не сака да го прочита новиот завет секогаш го критизира новиот преку стариот завет.
За Лот ти објаснив кое е толкувањето, додека ти се уште не ми кажа што е тоа со езекија и тоа со некава си кал.

И тука никој не го искроволочува исламот.Тоа у коранот го пишува дека вашиот пророк ја земал за жена поранешната своја снаа и то од својот посинок(значи читај имал секс со нејзе и тоа константно!)и послем ај објасни му на ел ксвер дали тоа е инцест или не.
И сега не знам што тука ја сум додал или фалсификувал?!

А ова со појачањето што го највуваш ..тоа нешо ко неможе сам да се снајдеш тука па мора појачање да викнеш?!

пеки и фала за комплиментот(мада не сум знаел дека до толку без зборови сум те оставил или поточно дека ти немаш НИКАКВИ аргументи)..тука сме за цивилизирана дискусија.
до следниот разговор поздрав!


-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++


Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Јануари.2010 во 00:51
Ne zaboravajte deka pred dva milenijuma arshinot za merenje na vrednostite vo chovekoviot zhivot bile porazlichni od ovie denes.

Toa shto bilo normalno prifatlivo togash (mazhenje i zhenenje na 13-14 goini) ne e prifatlivo denes, no ne treba da se zaboravi deka chovechkiot zhivot nekogash vo prosek bil 35-40 godini, a denes e 70-80. Togash, na primer, ne postoelo sredno i univerzitetsko obrazovanie kako denes, a sega prvin se ochekuva chivek da go zavrshi toa shkoluvanje, da se vraboti, pa potoa da planira vostanuvanje na semejstvo i t.n.

Zatoa vnimavajte so kavi arshini merete deneshni ili nekogashni mustri

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 17.Јануари.2010 во 21:16
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Значи да те потцетам дешаде дека Ја ја отворив темава така да за мене неме непристојни и опасни прашања ,тука сме за да се разбереме.

Тоа со 18+ секогаш се мисли на стариот завет.
Зашто кој не го прочитал или не сака да го прочита новиот завет секогаш го критизира новиот преку стариот завет.
За Лот ти објаснив кое е толкувањето, додека ти се уште не ми кажа што е тоа со езекија и тоа со некава си кал.

И тука никој не го искроволочува исламот.Тоа у коранот го пишува дека вашиот пророк ја земал за жена поранешната своја снаа и то од својот посинок(значи читај имал секс со нејзе и тоа константно!)и послем ај објасни му на ел ксвер дали тоа е инцест или не.
И сега не знам што тука ја сум додал или фалсификувал?!

А ова со појачањето што го највуваш ..тоа нешо ко неможе сам да се снајдеш тука па мора појачање да викнеш?!

пеки и фала за комплиментот(мада не сум знаел дека до толку без зборови сум те оставил или поточно дека ти немаш НИКАКВИ аргументи)..тука сме за цивилизирана дискусија.
до следниот разговор поздрав!
ahamr ti objasnav   mnogu dobroo   za ona sto go postavuvas kako prasanjee
ako mojs da svatis ok a ako ne da sme zdravi i zivii ,.


zenjeb e kerkata na dzas bin rijab od plemeto benu esed bi hjuzejmet , bila vencana za zejd bin haris koj bil posvoen od strana na resululah a,s ,zej d se razvel od nea a, Allah objavil ajet vo koj mu se obraka na resullulah a.s ,, i bideeiki zejd resi da se razvede od nea nie te ozenavme so nea za da nema teskotoija za venicite pri zenenjeto so zenite na posinetite koga ovie ke resat da se razvedat od niv ,,, naredbata allahova sekako e delotvorna ,,   dali me razbiras ovoj nastan imal golemo znacenje od predislamskiot period . t,e so ova bil sklucen brak so koj trebalo da se ukine predsilamskiot obicaj so posvoeniot sin , posvoeniot sin vo predislasmiot period gi imal site obicajni i zakonski prava kako i rodeniot sin ,, zatoa ovoj nastan ima golemo znacenje , bideiki ne bilo lesno   da se izbrise nesto sto bilo dlaboko vkoreneto vo srcata,, pravoto na posvoeniot sin im protivrecel na pravata koi islamot gi vtemeli vo bracnoto pravo   zenidbata i razvodot pa nasledstvoto i ostanatoto postepeno serijatvsko pravo,
ahmar;; ke stanam malece pojasen,

zaradi brisenjeto na toa pedislamsko pravilo Allah mu zapovedal na muhamed.a.s da se ozeni so zenjeb , kerkata   na dzahs, koja bila zejdova sopruga ,, tie dvajca ne ziveele harmonicen zivot , pa zejd sakal da i dade razvod uste od vremeto koga zdruzenite arapski pleminja vojuvale protiv muhamed i protiv muslimanite,,
muhamed ,a,s stravuval od propagandata na licemernite, mnogoboscite i evreite, pa i od posledicite koi taa propaganda bi gi predizvikala kaj muslimanite i kaj slabite vernici, pa posakuval zejd da ne se razvede zaradi iskusenijata vo koi bi mozel da se najde, vakvata dilema ne bila vo soglasnost so negovata misija koja ja izvrsuval pa Allah go prekoril zaradi toa ;kade se spomnuva vo k*rn 33-37 el-ahzab
I KOGA MU RECE   NA ONOJ KOGO ALLAH GO BLAGOSLOVI I KOGO TI GO BLAGOSLOVI; ZADRZIJA ZA SEBE ZENATA TVOJA I PLASISE OD ALLAH , VO DUSATA TVOJA GO KRIES ONA STO KE GO RZOTRKIE ALLAH I OD LUGETO SE PLASIS , MA ALLAH IMA PRAVO POVEKE DA PLASIS OD NEGO;;
,, allahova volja i odredba ,,
so toa aallah mu zapovedal na muhamed da go skluci toj brak pa zatoa muhamed nemal pravo na izbor nitu pak drug izles ,, potoa vo prodolzenie na toj citat ;; allah veli;
i bidiiki zejd resi da se razvede od nea nie te ozenivme so nea za da nema teskotija za vernicite pri zenenjeto so zenite na posinetite, koga ovie ke resat da se ravedat od niv , naredbata allahova sekakoe delotvorna 33-37
ova sura e se zaradi ponistuvanje na praviloto za posvojuvanje kako so dela taka i so zborovi;

se nadevam deka me razbiras ;

sekoe dobro pozdrav


-------------
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto


Постирано од: deshad
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 20:56
Originally posted by ahmar1 ahmar1 напиша:

Веќе помина месец дена откако не добивам никаков реплај за некои доста интересни теми во врска со христијанско-исламските теми,и покрај моето настојување.
Па инспириран од оваа прозивка на Дешад,(а претхода слична од Џингис Кан)


Originally posted by deshad deshad напиша:

"Ахмар, дај бе кажи нешто повеќе околу овие оргијања, дивеења, куплераји во Библијата.. ама на соодветна тема."


па ева ја отварам оваа тема зашто гледам на Дешад му е ваљда незгодно.

Па се недавам некој од мусламанските членови ќе бидат волни да влезат барем еднаш во ДИЈАЛОГ.

Но по ред...првин за Библијата.

Originally posted by deshad deshad напиша:

Хм мајката , сеа ми текна. Интересно е што инцестот, порнографијата, еротиката и останатите Библиски сексуални бисери за повод на тие оргијања го посочуваат алкохолот, примјера ради, случајот со Лот и неговите ќерки. Како што вели Ахмар, го изнапиле, го кутнале, и ко му удриле сексот,кхм, пердашењето до бесвест ...или Езекиел, или Песничката над песничките. А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


За песната на песните имаше посебна тема еве http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20737&PN=3 - Тука

Додека ова со Езекиел и со ова
Originally posted by deshad deshad напиша:

А имаше и за тоа како Господ лично и персонално и извршил атак на една таму и тоа о калта каде шо претала.


Стварно не знам што да кажам бидејчи не можам да коментирам за нешто ШТО ГО НЕМА ВО БИБЛИЈАТА.
Може се работи за некое лошо парафразирање во некои од они јадни исламски пафлети против христијанството.
Но како и да дај барем посочи за кој дел од библијата се работи -книга и стих па да видаш што е работа со тоа.


Originally posted by deshad deshad напиша:

Овде можеш да ни објасниш за ќерките на Лот, како мудро го напиле со благословот според вас наречен алкохол, и како благословено му легнале една по една ( на смена) во неговата постела.


Значи Алкохолот не е наречен по нас(кои нас кои вие?!)
и тоа е инаку АРАПСКИ збор.
Додека за Лот е навистина тоа так напишано во стариот завет(види во Битие 19 глава од стих 30-38.
Кое е обајснувањето за оваа незгодна сцена?
Лот и неговото семејство биле едиствени правдници во од Бога проколнатиот град Содома.
Нели Лот искочил од градот и се случило тоа што се случило со него,но потоа дошле во некоја пештера каде неговите го направиле ова:

стих -30 Лот се плашеше да живее во Сигор, па, со своите две ќерки, отиде од Сигор горе и се настани во планината. Тој и неговите две ќерки живееја во пештера.
31 Постарата и рече на помладата: „Татко ни остаре, а на земјата нема маж за да влезе при нас, како што е обичај по цел свет.
32 И така, да го испијаниме со вино нашиот татко, и да легнеме со него: така со таткото ќе го запазиме потомството.”
33 Во онаа ноќ го испијанија таткото со вино, и постарата отиде да легне со татка си, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
34 На другиот ден постарата и рече на помладата: „Ете, сношти јас лежев со татка ни; да го испијаниме и ноќеска, па оди и ти да лежиш со него: така ќе му го запазиме потомството на таткото.”
35 Го испијанија таткото со вино и во таа ноќ, па помладата отиде и легна со него, а тој не знаеше ни кога легнала ни кога станала.
36 Така обете Лотови ќерки забременија од таткото.
37 Постарата роди син и му даде име Моав (Тој е од мојот татко). Тој е прататко на денешните Моавци.
38 И помладата роди син и му даде име Бен-Ами (Тој е син на мојот род). Тој е прататко на денешните Амонци.

Значи Они го опијаниле и забремениле од својот татко бидејчи НЕМАЛО МАЖИ во нивната земја.
Сега не значи дека тоа што го направиле е добро,напротив!
Светиоте Оци го објаснуваат ова со тоа што се случува кога малку ќе се позаборавиме во духовното стражарење.
Лот живеел во Содом но не згрешил зашто знаел дека е опколен со грев и бил секогаш на духовна стража,зашто кога духовниот непријател е близу тогаш си и побуден(духовно)и повнимателен.
Но кога останал сам со своите ќерки згрешил!
првин се опијанил и направил тоа што направило,иако не се сеќавал!

Е сега кога Лот кој додека живеел во Содом не згрешил се до оној момент кога останал сам со своите ќерки згрешил треба ли ние грешните да се гордеме со својат наводна праведност?!

Секако не!затоа овој дел од битието ни е да се смируваме и да не преценуваме и да запамтиме дека и многу појаки од нас паѓале во грев.

Е тоа е на кратко толкувањето за овој настан од православна гледна точка.

Сега за сега толку па се надевам кога ќе се разјаниме со реплики на овој пост па потоа да видиме дали и во коранот има вакви срамни работи ,но отом потом.

Пошто неуморно ме прозиваш на секоја тема, ајде да те наградам за твојата упорност со молба да се позанимаваш малце со следните цитати:

1 Ми дојде Господово слово:

2 ”Човечки сине, си биле две жени, ќерки на една мајка.

3 И му се оддадоа на блудството во Египет, блудствуваа во младост: таму им ги стискаа градите, им ги гнечеа девојчинските дојки.

4 На постарата името и беше Ола, (нејзиниот шатор) а на сестра и Олива (мојот шатор во неа), двете станаа Мои и Ми родија синови и ќерки. Еве им ги имињата: Самарија е Ола, Ерусалим Олива.

5 Ола, иако Ми припаѓаше Мене, му се предаде иа блудството; се распали по љубовниците, за Асирците, за своите соседи,

6 облечени во сино кадифе, сè сами кнезови и намесници, убави момчиња, вешти коњаници.

7 И му се предаде на блудство со нив, сè одбор асирски синови; и пламнувајќи по нив, се онечисти со сите нивни идоли.

8 А не се откажа ни од блудството со Египетците, кои што лежеа со неа од нејзината младост, кои што и ги гнечеа моминските дојки и на неа го излеваа својот блуд.

9 И затоа ја предадов во рацете на нејзините љубовници, во рацете на Асирците по кои се распалила.

10 И тие ја разголија и и ги пленија синовите и ќерките, а самата неа ја погубија со меч. И така им стана пример на сите жени, бидејќи судот беше извршен над неа.

11 Сестра и Олива го виде тоа, ама се распали уште полошо, и правеше полошо блудство.

12 Се распалуваше по асирските синови, се сами кнезови и намесници, по своите соседи, облечени раскошно, вешти коњаници, одбор момчиња.

13 И видов како се онечисти: обете тргнаа по ист пат.

14 Но оваа му се предаде уште полошо на блудство: кога би видела маж насликан на ѕид, ликовите на Халдејците нацртани со црвенило,

15 со бедра препашани со појас, со спуштени превези на главите - сè јунаци, вистински Вавилонци, родум од Халдејската Земја -

16 туку што би ја здогледала нивната прилика, сета би се распалила по нив та им испраќаше пратеници во Халдејската Земја,

17 Вавилонските синови дотрчуваа при неа на љубовната постела, за да ја онечистат со блуд. А кога ќе се извалкаше со нив, и се згадуваа.

18 Но се разгласи нејзиното блудствување, се откри нејзината голота и Мојата душа се одврати од неа, како што се беше одвратила од нејзината сестра.

19 Зашто таа му се предаде на уште полошо блудство, спомнувајќи си за деновите на својата младост кога му се предаваше на блудството во Египет,

20 распалувајќи се по развратниците, на кои машката снага им беше како на магаре, а изливот како кај коњите.

КНИГА НА ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ
Глава 23 , пасус 1-20.Идемо даље:

1 И пак ми дојде Господово слово:

2 ”Човечки сине! Покажи му ги на Ерусалим сите негови гадности!

3 Речи: ‘Господ Бог вака му зборува на Ерусалим, на неверницата: „По потекло и родум си од Ханаанската Земја, татко ти Амореец, мајка ти Хетејка.

4 Кога го здогледа светот, на денот на твоето раѓање не ти го пресеков папокот ниту те измија со вода за да те очистат; со сол, не те посолија ниту те повија во пелени.

5 Ниедно око не се сожали на тебе, ниту некој се смилува да ти го направи тоа, туку на денот на твоето раѓање гнасна те фрлија надвор.

6 А јас поминав покрај тебе и видов како се прпелкаш во крв. И ти реков додека уште беше во крвта: ‘Живеј!’ Во твојата крв ти реков: ‘Живеј!’

7 Порасти како зеленило во полето! И те умножив и ти порасте и стана голема, и дојде време да созрееш. Градите ти се распапија, косата ти порасте, но уште беше гола и разголена.

8 Поминав покрај тебе и се загледав во тебе: и ете, твојата возраст - беше добра за љубов! Ги раширив врз тебе своите скутови и ти ја покрив голотата. Ти се заколнав и склучив завет со тебе - зборува Господ Бог - и ти стана Моја.

КНИГА НА ПРОРОК ЕЗЕКИEЛ
Глава 16, пасус 1-8.

25 По сите раскрсници подигна високи места и врз нив ја валкаш со кал својата убавина, му се нудиш на секој минувач, умножувајќи го своето блудствување.

Ибид.


-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"


Постирано од: deshad
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 21:05
Значи прашувам:

Која е моралната лекција од ваквите библиски цитати?

-Да се распали страста кај жените со посочувањето дека машката снага е како онаквото на магарето, а изливот (свршувањето)како кај коњите?

- Да им се објасни на луѓето дека Господ симболично преку раширувањето на нозете на ерусалимската ќерка и ставањето на неговите нозе и орган ( естагфируллах) во нејзиниот гол скут, откако градите и набрекнале и се распапиле, а косата пораснала, а таа била гола, го опишува израелскиот грешен народ?

Или ќе ми речеш:

Како би се покажала озбилноста од идолопоклонството и гревовите потчинети од страна на Израел и Јуда, Библијата ги покажува Самарија и Ерусалим како две сестри кои работеле како проститутки.

Инаку, проституцијата како метафора честопати се употребува во Библијата, (Езекиел,16: 2 - 32; Џеремија, 3:1).


Но, следува брзопотезно од моја страна:

Писателот на овие стихови употребувал многу непристојни сексуални изрази и зборови кои очигледно не можат да бидат од Бога. Штом било која морална личност не може да ги изговори овие зборови, тогаш како можеме да веруваме дека Бог ги рекол?!

Затоа пак, кога се говори за гревовите направени од некои луѓе и за нивните казни, во к*ранот се користи мошне благороден и импресивен говор којшто го доведува читателот до солзи и го полни срцето со стравопочит. Не е потребно многу време за читателот да ја препознае убавината и величественоста на Алаховиот Говор.


Ахмар, излези од лушпата, и пробај компаративно да го споредиш к*ранскиот и Библискиот стил. Едниот е благороден, а другиот крајно безобразен и непристоен.


-------------
"Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"


Постирано од: spiros
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 22:31
Чистотата на ниедно Писмо, нити на ниеден посланик неможе да се спореди со БОЖЈОТО Живо СЛОВО, Кое БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус!


Тој факт никако неможат да го сватат ниедни книжници од овој свет, кои заслепени и заглувени од краснословијата сакаат да му го заземат местото на СОВРШЕНОТО СЛОВО БОЖЈЕ. Книжници кои неможат да Ја согледаат СОВРШЕНАТА ВИСТИНА и затоа следат личности кои се далеку од Чистотата на СЛОВОТО БОЖЈЕ (Исус христос), за Кого прекрасно сведочи и Библијата!

Денот доаѓа кога сите ќе Ја согледаат БОЖЈАТА ВИСТИНА СОВРШЕНО Чиста, во Исуса Христа!


АМИН

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 22:43
Originally posted by spiros spiros напиша:

Чистотата на ниедно Писмо, нити на ниеден посланик неможе да се спореди со БОЖЈОТО Живо СЛОВО, Кое БОГ - за спасение на сите - Го отелотвори во Исус!
Znachi Pavlovite pisma ne mozhat da se sporedat so Isusovoto zhivo slovo, neli?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: spiros
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 23:29
Originally posted by Messenger Messenger напиша:


Znachi Pavlovite pisma ne mozhat da se sporedat so Isusovoto zhivo slovo, neli?


Исус е Тоа Живо и Прачисто СЛОВО БОЖЈЕ!

Баш тоа - изричито - го велат и посланијата кои ги пишал Св.Ап. Павле!


-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 24.Јануари.2010 во 23:59


-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.


Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 25.Јануари.2010 во 12:56
Originally posted by deshad deshad напиша:

Значи прашувам:
Која е моралната лекција од ваквите библиски цитати?


Ja таман да одговорам кога гледам дека ти веќе сам си си одговорил

Originally posted by deshad deshad напиша:

Но, следува брзопотезно од моја страна:
Писателот на овие стихови употребувал многу непристојни сексуални изрази и зборови кои очигледно не можат да бидат од Бога. Штом било која морална личност не може да ги изговори овие зборови, тогаш како можеме да веруваме дека Бог ги рекол?!


Значи имаме тука терминолошко недоразбирање..
протестантите на пример веруваат дека библијата е падната од небо и е збор до збор збор Божји.Исто како и муслиманите кои веруваат дека к*ранот паднал од небо и е збор до збор збро божји.Затоа секој муабет на анализирање на истото е рамно на БОГОХУЛИЕ.
То ме потцеќа како еден професор по историја на Палестинските теритоор на час рекол дека коранот настанал во долг историски процес и неговите ученици толку многу жестоко не се согласиле со него што го фрлиле од 7 кат од зградата.

Православните малце пинаку го толкуваат тоа.
Да библијата е БОГОВАДАХНОВЕНА но ја пишувале луѓе,затоа и сите тие книги имата толку различен стил кој е карактеристичен за секој автор на секоја од книгите.
Инаку тој наводно скандалозен текст, не знам дали е излишно да те повторам, дека е МЕТАФОРАза идолопоклонството на тогашните евреии.
Зашто тоа е одбрано како пример? ваљда за да им биде попластично опишано на тогашните евреии,не знам.


Originally posted by deshad deshad напиша:

Затоа пак, кога се говори за гревовите направени од некои луѓе и за нивните казни, во к*ранот се користи мошне благороден и импресивен говор којшто го доведува читателот до солзи и го полни срцето со стравопочит.


И сам си свесен дека ова е претерано субјективна изјава.посебно кога праиме муабет за поезија и тоа на јазик од пред 1400 години.
Уствари не знам дали коранот те тера до солзи,зашто не знам арапски а и на неарапите не им прави тоа многу услуга бидејќи нели коранот е НЕПРЕВЕДЛИВ.
Еден исламски научник од теолошпкиот факултет од Каиро(ал сахра или кака ли се викаше) вели дека коранот превден на англиски е толку ОСАКАТЕН што делува како да коранот на англиски му фали скоро 60-70% од оригиналот.Е сега кога тоа е случај со англискиот кој е еден од најбогатите јазици со зборови, што ли ќе остане за српскиот(пардон бошњачкиот!)на кој ја го имам читано коранот.

   

Originally posted by deshad deshad напиша:

Не е потребно многу време за читателот да ја препознае убавината и величественоста на Алаховиот Говор.


Пак терминолошко недоразбирање..Ти веруваш дека тоа е збор божји,а јас коранот како таков не го прифаќам
значи теолошка субјективност се контрира со теолошка негирање.Originally posted by deshad deshad напиша:

Ахмар, излези од лушпата, и пробај компаративно да го споредиш к*ранскиот и Библискиот стил. Едниот е благороден, а другиот крајно безобразен и непристоен.


Пак субјективизам..И зашто секогаш кога се прави муабет за исламот обавезно критичарите се нешто мразат ко демек ја не спијам од толку што го мразам исламот!

Колку е безобразно и непристојно не знам.За мене на пример божји човек да буља у туѓа жена и да ја фали нејзината убавина а и тоа кога маж и не по дома е навистина безобразно и непристојни.-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk