Двојна личност во вас - alter ego
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21232
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 03:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Двојна личност во вас - alter ego
Постирано од: Joshua_Tree
Наслов: Двојна личност во вас - alter ego
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 18:46
Rezultat na nasite stravovi? Neodgovornost? Izmeneti standardi? Poraz na moralot...ili?
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Коментари:
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 19:47
Toa ne e nisho drugo osven Shizofrenija be brat. < id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">
-------------
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 21:39
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:24
Lithium ke me bide za medicinska sestra... Edvaj chekam da dojdam 3ta da ucham psihologija... < id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">
-------------
|
Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:28
...zosto mislam deka avtorot na temava sakal nesto drugo da kaze a ne da bara doktorska dijagnoza ........... tuku aj ke ostavam avtorot da si pojasni ......  
------------- Lupus non mordet lupum.
Vulneratus non victus!
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:29
Da, bas i jas sakav da go zamolam da konkretizira...
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:31
That's alter ego. Ама за тоа повеќе ко ќе имам повеќе време. И не е шизофренија, сите имаме на некој начин повеќе личности во нас.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:33
bounty_hunter напиша:
That's alter ego. Ама за тоа повеќе ко ќе имам повеќе време. И не е шизофренија, сите имаме на некој начин повеќе личности во нас. |
Umna glava  
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 19.Декември.2009 во 23:43
bounty_hunter напиша:
That's alter ego. Ама за тоа повеќе ко ќе имам повеќе време. И не е шизофренија, сите имаме на некој начин повеќе личности во нас.
|
Па може и за тоа мисли. Може мисли на личностите во нас кога носиме маски, или пак на личноста во нас која не` претставува во зависност од ситуацијата и околностите.
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 08:46
Epa da konkretizirame...
Shizofrenija ne e vo nikoj slucaj!
Alter Ego da.....ona maloto coece vo nas sto ne tera da pravime cudni raboti...
Niz realni nasi slucki da go razglobime i da vidime koja e negovata priroda...malku podlaboko navlezete vo sebe i bidete po samokriticni i analiticni
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: Flix
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 16:18
Te разбирам што сакаше да кажиш. И точно е тоа дека сите имаме повеќе личности во нас, и мене ми се случило некогаш за некои постапки да размислувам на тоа зошто не сум јас зошто сум направил нешто поинаку и слично.
------------- http://flixter.deviantart.com/">
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 16:36
Skrzavi vo komentarite ........
Tocno e deka sekoj nosi uste edna licnost vo sebe .... prasanjeto e koga taa licnost izleguva od dlabocinite na nasata dusa i se pojavuva vo nasiot zivot ... dali se tie migovi na slabost , naludnicavost ili euforija ..... Koga togas se kinat stegite so koi ja vrzuvame zelbata za novo Jas , i togas se slucuva nesto sto podocna ke go smetate za greska ili uspeh vodeni od onaa sto sekojdnevno go pretstavuvate kako pojava ..... E togas puka onaa sto se vika sivo sekojdnevie i svetot vo tvoite oci dobiva poinakva boja ...... trae kratko (barem kaj mene) i potoa pak se povlekuva vo dlabocinite i ostanuva da ceka strplivo do slednite minuti koga pak ke stapne na scena za da bide precekana so ovacii ili isvirkana ..... no sto e bitno ..... Edinstvenoto nesto sto e vazno vo tie retki migovi e deka togas se cuvstvuvas kako osloboden.....
Vulneratus non victus!
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:14
Дали двојната личност во нас може да се поисоветува со нашите улоги мислам на улогите во нашиот живот. И тоа е еден вид двојна личност. Имаме улоги на ученици, на работници, на дечковци или девојки нели? Еден човек во зависност од ситуацијата може да биде сето ова погоре..... Пример: во училиште утре ќе бидам ученик, ќе слушам и ќе им дадам до знаење на професорите дека се интересирам. А кога ќе ѕвони - е тогаш е друга приказна 
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:27
Lithium напиша:
Дали двојната личност во нас може да се поисоветува со нашите улоги мислам на улогите во нашиот живот. И тоа е еден вид двојна личност. Имаме улоги на ученици, на работници, на дечковци или девојки нели? Еден човек во зависност од ситуацијата може да биде сето ова погоре..... Пример: во училиште утре ќе бидам ученик, ќе слушам и ќе им дадам до знаење на професорите дека се интересирам. А кога ќе ѕвони - е тогаш е друга приказна 
|
To nesto ko ona ....ASTA LA VISTA BABEEE.....hi hi hi..... Ne gi zabrkuvaj loncinjata,arno si se naredeni....ke treba pak da gi redam...
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:32
Joshua_Tree напиша:
Lithium напиша:
|
To nesto ko ona ....ASTA LA VISTA BABEEE.....hi hi hi..... Ne gi zabrkuvaj loncinjata,arno si se naredeni....ke treba pak da gi redam...
|
Не ги забркувам лончињата. Постот е дополнение, може да се каже и прашање! Ти на пример денес одиш на работа. Што си таму? Работник. Ти се менува личноста или не? Кога ќе си дојдеш дома и кога ќе си ги ја видиш фамилијата што си тогаш? Претпоставувам сопруг и татко. Автоматски со менувањето на улогата се менува и дел од личноста, избива на површина другата личност во нас 
|
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:36
Joshua_Tree напиша:
Rezultat na nasite stravovi? Neodgovornost? Izmeneti standardi? Poraz na moralot...ili?
|
Najverovatno kako rezultat na moite stravovi se javuva taa vtora jas..... taa e vo mene , pojma nemam kade se krie i so shto se hrani.... edno znam deka nikogash ne me izneveri i vo najteshki i najopasni mometi... ja zema situacijata vo svoi race..... pa , pa , pa opasna energija ima , silna bezstrshana ,sigurna , pametna i shto e najvazhno mnogu odluchna... odkoga ke ja sredi alarmantnata situacija se povlekuva na ist nachin kako se pojavi .......od nikade.....
-------------
|
Постирано од: riki1899
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 23:42
mnogupati sum rekol,najgolemata i najteshkata bitka covekot ja vodi samiot vo sebe,samiot so sebe...
bijonse prepun ti e inbox-ot
------------- basnata KISELO E GROZJETO sekogash e aktuelna,...dali lisicata uspeala da izlaze nekoj drug osven sebesi?
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 23:51
dvojna licnost e izgleda medicinski fenomen i spagja vo ludilo
toa retko koj go ima, taka da zboruvame tuka za nekoja si Darwinova teorija no so momentalno prilagoduvanje kon okolinata - ili nekoe si zivotince vakvo

------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 00:31
Скраја да е, немам personality disorder.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 09:42
Kaj ja zaletavte boze mili...otidovte vo sizofrenicni sostojbi i poremetuvnja vo licnosta...dva pati pojasniv ama nisto Dobro,sepak e individualen pristap kon temata...nekoj saka i da privlece malku vnimanie na sebe...
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 12:11
Кој тоа сака да привлече внимание на себе, воведот на темата е таков со кој како да е нормално според тебе сите да си имаме по една друга личност во себе. Јас сметам дека тоа не е вообичаено и затоа си кажав што имам. Штом за тебе тоа е привлекување внимание, да ти кажам дека немам таква потреба, доволно беше...
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 13:36
Sekoe sovpaganje so likovi i forumdzii vo temata e sosema slucajno... Sakav da go slusnam vasiot "inner voice"...kuklo!!!
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 14:04
се случува екстремните околности, но понекогаш и некоја за другите небитна ситница, да разбудат во нас некоја „друга“ личност од која и самите можеме да се изненадиме, а камо ли оние кои околу нас. има културни луѓе кои ако им згазнеш на жуљ те шокираат со агресивност, има повлечени и претпазливи кои ќе воодушеват со херојско дело, има следачи кои во нова група избиваат како лидери
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 14:05
Ајде да разграничиме. Шизофренијата често пати погрешно се третира и опишува како “двојна личност“ што не е точно. Типични симптоми за шизофреничарите се појава на илузии и нарушено чувство за реалност, но не и повеќе личности. Мешањето на поимите доаѓа веројатно од потеклото на зборот шизофренија, од грчкиот schizein (раздвојување, да се раздвои) и phren (разум) при што кај шизофренијата се мисли на подвојување на разумот во склоп на една единствена личност. Болест која се третира со психотерапија и медикаменти кои делуваат на хемиската неурамнотеженост во мозокот, поврзана со болеста.
Split personality disorder пак е пореметување кај кое се манифестираат две или повеќе личности во рамките на една, кои често се и сосема спротивни една на друга, наизменично преземаат водечка улога во однесувањето на личноста, појава на периоди на амнезија и губење чувство за време... Пореметување кое бара долготраен процес на лечење, со неизвесен резултат.
Ако на темава зборуваме за alter ego или “другото јас“, втора личност во нас како некој вид наш таен или прикриен идентитет, личност со која психолошки се идентификуваме... и која би биле доколку не би се самоцензурирале...
Да не го мешаме овој термин со претходните два кои се опасни и се состојби кои бараат медицински третман.
Една сугестија до авторот - доколку е тоа тоа за што сакаш да дискутираме, да го корегираме насловот на темава за да не доаѓа до понатамошни забуни кај членовите.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 14:19
Ah ubavi dusicki... Menvaj naslov...ama na tvojata tema nemoze sekoj da pluka...kako gi brises moite postovi brisi i na drugite so ne se kompetentni na malku povisoko nivo da gi angazirat svoite mozocni kelii...neli?
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 14:49
Џошуа, тука нема моја-твоја тема. Штом си отворил тема - отворена е за сите што сакаат да дискутираат на неа, без ограничувања за членови кои “ne se kompetentni na malku povisoko nivo da gi angazirat svoite mozocni kelii“...
Токму поради такви лични обраќање “од високо“ кон неколку членови и ти се избришани постовите. Те молам да дискутираш без цинизам и потценување на дискутантите.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 16:01
Конфузна ми е поставката на темата и затоа не знам што да кажам.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 19:38
Tvoeto "vnatresno jas"...ili alter ego....glen
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 19:50
An alter ego ( http://en.wikipedia.org/wiki/Latin_language - Latin , "the other I") is a http://en.wikipedia.org/wiki/2_%28number%29 - second http://en.wikipedia.org/wiki/Self_%28psychology%29 - self , a second http://en.wikipedia.org/wiki/Personality_psychology - personality or http://en.wikipedia.org/wiki/Persona - persona within a http://en.wikipedia.org/wiki/Person - person .
Почнавте да мешате поими и да ја напнувате атмосферава. Беше точно наведено на што мисли авторот. Вториот коментар на Џошуа појаснува за што треба да дискутираме.
Инаку, постои и убава мисла во контекст на темава. "Правиот пријател е токму онај другиот во тебе".
И пак немам време и не можам да мислам, покасно мој коментар.
-------------
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 21:01
Моето внатрешно јас е многу побогата и попрефинета верзија од она што сум во можност и способност да го изразам преку своето секојдневно однесување. Ретко ми се создаваат идеални услови да си ги покажам своите „други бои„ на одредено поле.
Имено многу повеќе се користам со практичната страна од мојата личност оти онаа другана некако немам ни фајде ни ќар. Си ја чувам само за себе.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 13:21
Jas si go vikam "coeceto so rogcinjata"! Sekogas koga ke pocnam nesto vo smisol na mojot emotiven zivot gi mesa prstinata.Vo profesionalniot zivot ne moze,oti si go zemam drugiot mozok za tamu...ama a se svrtam kon sebe pocnuva da gricka....mislam oti cel zivot ke se tepam so nego.... Dali e toa rezultat na mojata emotivna slabost ili ona sto tolku silno sakam da si go vratam ona so mi go zedoa...ne znam! Ama ke doznaam za brzo...izleguvam od karantinot uste malku...
|
Постирано од: johnnie
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 21:32
Да, постои друг во мене, кој е многу поразличен од мене... и понекогаш тој се вклучува и ја презема работата во свои раце...
Понекогаш и си дискутираме.... а понекогаш се консултрам со него.... иако најчесто има различно мислење од моето....
|
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 21:34
johnnie напиша:
Да, постои друг во мене, кој е многу поразличен од мене... и понекогаш тој се вклучува и ја презема работата во свои раце...
Понекогаш и си дискутираме.... а понекогаш се консултрам со него.... иако најчесто има различно мислење од моето....
|
Различните мислења се сепак твои. Твојата психа произведува 2-3 карактери, личности, кои можеби и не се вистинити. Можеби сите имаме имагинарно замислени личности во нас. 
-------------
|
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 22:42
Nesovrseni sustestva....vo sovrsen svet?
|
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 18:19
Јас имам повеќе личности во себе/ делови од мојата потсвест-тие се вклучуваат директно во моето размислување,толкување на информации и секојдневниот живот.
Да не ги нарбојувам ликовите-ќе се смеете.
Секогаш постои мојата основа-"Јас"- и потоа следуваат останатите.И скоро кога сакам можам да вклучам некој од тие ликови и да го ставам позади кормилото.
Што би рекол Фројд???
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 25.Декември.2009 во 18:29
Jа нема другата во мене---никогаш и не била. Што сум jас? Социопат?
|
Постирано од: johnnie
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 13:36
Најубаво ми е кога ќе се согласам самиот со себе.... да не кажам, кога ќе постигнам консензус...
|
Постирано од: marija-92
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 11:33
Joshua_Tree напиша:
Epa da konkretizirame...
Shizofrenija ne e vo nikoj slucaj!
Alter Ego da.....ona maloto coece vo nas sto ne tera da pravime cudni raboti...
Niz realni nasi slucki da go razglobime i da vidime koja e negovata priroda...malku podlaboko navlezete vo sebe i bidete po samokriticni i analiticni
|
Темава е поставена за да го разглабаме терминот или да бидеме самокритични и да говориме за маските кои ние најчесто ги менуваме во зависност од околината ( прашувам за да знаеме кон што точно да се осврнеме ) 
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 13:54
Donesi go sonceto nad tebe....temata e dobro definirana...i izmeneta
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 14:12
Мене насловот на темата ми е сосема јасен, се надевам дека и моето прашање ти е јасно.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 16:46
Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:14
dvojna licnost postoi vo sekoj covek ednata licnost e onaa sto bara okolinata da bideme a drugata e ona sto vistina sne nie.dvojnata licnost e mnogu sovrseno nesto zasto sekogas ona licnost koja e sozdadena od nadvor vo nas ne vodi po pozitivni pateki i nedozvoluva divjastvoto koe postoi vo sekoj covek da zazivee.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:26
dejanpp напиша:
dvojna licnost postoi vo sekoj covek ednata licnost e onaa sto bara okolinata da bideme a drugata e ona sto vistina sne nie.dvojnata licnost e mnogu sovrseno nesto zasto sekogas ona licnost koja e sozdadena od nadvor vo nas ne vodi po pozitivni pateki i nedozvoluva divjastvoto koe postoi vo sekoj covek da zazivee.
|
Да симплифицирам, се моделира вид на одбранбен механизам. 
|
Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:29
marija-92 напиша:
dejanpp напиша:
|
Да симплифицирам, се моделира вид на одбранбен механизам. 
| ima smisla toa sto go kazuvas no jas ne bi go narekol odbranben sistem,bi go narekol vodecki sistem koj e sozdavan uste od gradinka pa naskolo itn se dodeka si ziv.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 19:38
Алудирам на тоа дека секоја индивидуа создава свој клон и го моделира во зависност од околината, за нејзина адаптација. ( во позитивна смисла) Но, може да дојде и до случај кога не би сакале да ја прикажеме нашата ранлива природа , и со цел да создадеме одбранбен механизам често создаваме конфузија и контра-ефект со тоа што креираме слика за себе која околината би ја протолкувала погрешно ( во негативна смисла ). 
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 21:43
marija-92 напиша:
Алудирам на тоа дека секоја индивидуа создава свој клон и го моделира во зависност од околината, за нејзина адаптација. ( во позитивна смисла) Но, може да дојде и до случај кога не би сакале да ја прикажеме нашата ранлива природа , и со цел да создадеме одбранбен механизам често создаваме конфузија и контра-ефект со тоа што креираме слика за себе која околината би ја протолкувала погрешно ( во негативна смисла ). 
|
Bravissimoooo.....mok na adaptacija!
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 16:37
Лицемерието е позитивна особина оти си го мериме лицето и ако нешто му фали идеме на максиофацијална хирургија.
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
|