Испечати | Затвори го прозорот

Зошто учиме, кога блага веза немаме?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21182
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 07:43
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Зошто учиме, кога блага веза немаме?
Постирано од: DDarko
Наслов: Зошто учиме, кога блага веза немаме?
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 14:49
Vaka, moite drugari od 8mo sega site se na sekoja strana i koga gi prasham shto ocenki imaat, site 2,3,4,5,6,7 edinici, kaj nas vo shkolo od nashiot smer imame 3 klasa kade shto ima samo edna uchenichka so site petki i prosto se prashuvam zoshto odime na shkolo?

Da uchime sigurno ne e, bidejki se gleda i koga staneme na tabla i vo svidetelstva.
Da se tepame ne ni davaat ne brkaat odma vo drugo podalechno uchilishte.
Da ni pomine samo denot pak ne biva bidejki tamu denot mine premnogu sporo.

Zoshto uchime koga ne mozheme da nauchime?изненадување

Коментари:
Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 20:37
Ideme na shkolo za da ne machat, da ne ni pominuva vremeto bezvezeголема%20насмевка
Shala na strana, mislam deka uchilishteto ne e samo za uchenje osnovni raboti (shto nie odbivame da gi uchime), tuku i za da se izgradish kako lichnost...Da imash vospitanie, stav itn...
Na primer poredi chovek shto ima zavsheno osmo odd. i chovek shto ima fakultet...Koja razlika bi ja imal vo govorot, rechnikot, mislenjata...среќа

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 21:52
Основното образование е основата за продолжување на животот. Без образование си слеп. Ако не ти се учи, не мораш да учиш. Никој со сила не те тера. Но, ќе кажам дека тоа што нема да го научиш во основно, тешко дека ќе го научиш во средно, на факултет, зашто најбитна е основата.

Јас учев основно во едно од најдобрите основни училишта во тоа време. Имаше стандарди, квалитетен кадар, соодветни кабинети и лабораториски помагала. Она што сите се трудевме беше да бидеме што подобри, да научиме што повеќе, постоеше некој ривалитет. Секој се покажуваше на свој начин и на полето каде што најдобро му одеше. Јас бев еден од најдобрите ученици во целата генерација, (тогаш немаше избирање за ученик на генерација) секоја година одевме на натпревари, бла бла бла...
Кога се запишав средно, се запишав во една од најмизерните средни школи. Гледавме кој повеќе неоправдани ќе има, кој повеќе кецови, учев математички смер каде што сите учеа и бубаа, ама јас и уште тројца другари  бевме често нарекувани група "Ш". И да не ја имавме најдобрата класна во светот, тешко дека некој од нас ќе дипломираше.
И до ден денес се обидувам да се сетам, што јас имам научено од средно. Ништо, ама баш ништо не памтам дека сум научил. Затоа кога се запишав на факултет не ги знаев најосновните работи по математика, матрици, први задачи кои ги изучувавме. Тешкотии имав по сите предмети во првите 2-3 месеци. Но, сепак јас ја имав основата и горе-долу солидни познавања по останатите предмети од средно, од тоа што сум се интересирал за некои работи надвор од школските обврски.

Затоа Даре, ако не ти се учи, не учи. Последиците од не/учењето кога тогаш ќе те стигнат.

-------------

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 21:56
krivi se vo prv red roditelite.......uchitelkata.......nastavnicite........
jas niv bi gi pratila malku vo uchilishte da uchat........лутина
sekoja chest na iskluchoci.....
губитник

-------------

Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 22:01
Не, не се криви тие. Криви сме ние сите што сме создале вакво анархично општество, каде што секој прави што сака и каде што не се никој не ги гледа вистинските вредности.

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 16.Декември.2009 во 22:10
Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Не, не се криви тие. Криви сме ние сите што сме создале вакво анархично општество, каде што секој прави што сака и каде што не се никој не ги гледа вистинските вредности.

Со ова се согласувам и би додала дека на погрешни места се поставени погрешни луѓе. Децата не се виновни што многу морални и етички вредности се изместени. За жал на мислење дека многу работи не треба да се учат ги зборуваат и луѓе кои треба да ги оправат работите,Неодамна слушав министер ли, заменик ли министер на Србија како зборува дека децата треба да учат само тоа што  им се и дека ете тој како возрасен не се сеќава што учел во шесто одделение. Човекот не сватил дека образованието е процес на надградба. Дека без здрава основа нема здраво понатамошно образование. за жал таквите одлучуваат за многу сегменти од образованието.

-------------

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 00:06
Зошто учиме?
А што треба да правиме? Да седиме со скрстени раце и да гледаме во една точка.
Нема живот без школа. Опстанокот ќе ти биде сведен на обично преживување ако незнаеш ништо.
А Да, и да додадам дека сфаќаш колку значи школото кога еден ден ќе го напуштиш, т.е кога ќе го завршиш.
Школо Рулз! Во секое време би се вратила на учење, па колку сака нека е тешко.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 17.Декември.2009 во 11:22
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Vaka, moite drugari od 8mo sega site se na sekoja strana i koga gi prasham shto ocenki imaat, site 2,3,4,5,6,7 edinici, kaj nas vo shkolo od nashiot smer imame 3 klasa kade shto ima samo edna uchenichka so site petki i prosto se prashuvam zoshto odime na shkolo?

Da uchime sigurno ne e, bidejki se gleda i koga staneme na tabla i vo svidetelstva.

Убаво ми е мене на школотрепкање Немам голем притисок за да учам од дома (ми викаат биди барем многу добар.... а за со 4ка ќе бидам секакосреќа). На школо нет, идивиди, други форуми, страници.... лесно поминуваат часовите (освен тие за скоривањетага). Од страна оценки  имам се што е можно да се добие. Најмногу си ги сакам одморите...е тогаш јас владеамѓавол....

А.... зошто одиме? Секој оди за различна причина. Мислам дека кога ќе ги осознаеш (барем суштината) сите науки, сите уметности и сите подгранки што излегуваат од нив ќе можеш правилно да избереш идна професија која ќе ја сакаш и на која ќе се посветишголема%20насмевка А другото инфо можда ќе замини во заборав или ќе остани негде скриено во некоја „фиока“ колку за ад можиш да се најдиш на муабетсреќа

Искрено, вчера денот ми летна на школо и не го сетив дека поминаизненадување

Даре, има многу поубави начини на забава отколку тепањето, пробај да ги побараш и ќе видиш дека убаво ќе ти поминува училишниот денсреќа

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 18:04
Еден мој познаник велеше: „Училиште=мачилиште!„

За да соберете повеќе животни искуства, се социјализирате, и тн... а за научување, јас барем, во средно научив малце корисни работи - но не велам дека беше бескорисно. Имав неколку извонредни предавачи, напросто жалам што немавме во тоа време камери на час да да направам збирка видео предавања од некои луѓе кои многу убаво и инетерсно знаеа да говорат. Но во најголем дел знаењето го имам собрано од воншколски книги, воншколски предавња, ТВ документарци...

Мојата омилена книга на тема образование е „Слободните деца на Самерхил„ од Александар С. Нил(директор и наставник на еден приватен интернат-школо) според која децата би требало да го учат само тоа што во моментот им се допаѓа и имаат волја за тоа. Ако класот учи по географија за скандинавските земји а на 2-3 ученика не им се учи за тоа, тогаш можат да си одат да си играат или да појдат на друг предмет. Но поради нив двајцата класот подоцна нема да се навраќа повторно на поминатата лекција. Ако ги интересира, самите се упатуваат да си прочитаат во учебникот или доколку наставникот има време да им објасни. Ова е само дел од целиот концепт, кој верувале или не функционира многу успешно.

Но за да тој метод биде остварилив потребни се длабоки промени во образованието. Конечниот резултат од методите на Нил се посреќни и поуспешни деца кои представуваат здрав темел за едно подобро општество.

Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 20:43
Originally posted by volkswagen volkswagen напиша:

Убаво ми е мене на школотрепкање Немам голем притисок за да учам од дома (ми викаат биди барем многу добар.... а за со 4ка ќе бидам секакосреќа). На школо нет, идивиди, други форуми, страници.... лесно поминуваат часовите (освен тие за скоривањетага). Од страна оценки  имам се што е можно да се добие. Најмногу си ги сакам одморите...е тогаш јас владеамѓавол....

А.... зошто одиме? Секој оди за различна причина. Мислам дека кога ќе ги осознаеш (барем суштината) сите науки, сите уметности и сите подгранки што излегуваат од нив ќе можеш правилно да избереш идна професија која ќе ја сакаш и на која ќе се посветишголема%20насмевка А другото инфо можда ќе замини во заборав или ќе остани негде скриено во некоја „фиока“ колку за ад можиш да се најдиш на муабетсреќа

Искрено, вчера денот ми летна на школо и не го сетив дека поминаизненадување

Даре, има многу поубави начини на забава отколку тепањето, пробај да ги побараш и ќе видиш дека убаво ќе ти поминува училишниот денсреќа

Ako me mene prashuvash, da ne me teraat i nema da odam. Tuku, ajde, ushte 3 - 4 godini, posle nema " uchilishte - machilishte".голема%20насмевка
< id="gwProxy" ="">< ="jsCall();" id="jsProxy" ="">

-------------

Постирано од: G1RL
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 01:14
Mislam deka golem del od ucenicite celta im e samo da dobijat nekoj dobra ocenka a ne da naucat nesto sto ponatamu ke im koristi vo zivotot. Od druga strana situacijata vo drzavata e dosta teska pa duri i so fakultet e tesko da se najde rabota (mozebi toa e 1 od pri4inite za vakviot odnos t.e stavot deka ne vredi da se uci)... Sepak mislam deka covekot vo tekot na svoite skolski denovi se izgraduva kako licnost a normalno na toa vlijaat i profesorite i soucenicite...Mislam i deka vo tekot na srednoto obrazovanie najmnopgu se gradi licnosta - novata sredina, novite lugje, novite profesori kaj sekogu vnesuvaat promena i imaat odredeno vlijanie... Nieden ucenik ne gi saka site predmeti sto gi izucuva pa zatoa moze da se posveti na odredeni za koi smeta deka moze da mu pomognat da uspee vo zivotot... A dokolku ucilisteto e tolku loso - togas zosto postarite baraat da im se vratat ucilisnite denovi   

-------------
TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...

Постирано од: vlad0
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 11:00
на училиште одиме за да научиме некој работи далеку од основните, да се изградиме како личност(мене тоа не ми помагаголема%20насмевка).
не одиме за тепање, карање...има уште многу работи ама ме мрзи сега да ги набројувам.
со интернет, форуми итн часовите одма врват па и тие за скоривање ако научам ќе станам ако не за другиот час.

-------------
Која е таа љубовна состојка која не држи поврзани за оние кои ги сакаме и покрај тоа што ни нанесуваат многу голема болка?!

Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 13:15
Многу нормално, не може да ни се свиѓат сите предмети...Јас, за мене што ги учам, од што ме интересира и што сакам да знам се биологија, хемија, ликовно, англиски и француски, историја и физика...Другите ги учам само ради тоа што морамрамнодушност

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 06:43
Originally posted by tiggy_sparrow tiggy_sparrow напиша:

Многу нормално, не може да ни се свиѓат сите предмети...Јас, за мене што ги учам, од што ме интересира и што сакам да знам се биологија, хемија, ликовно, англиски и француски, историја и физика...Другите ги учам само ради тоа што морамрамнодушност

Tiggy mislam deka ponatamu ke stane biohemichar.среќа

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 12:22

Не знам за тоа Дареголемо%20гушкање

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 16:08

Не знам за тоа Дареголемо%20гушкање

Ajt, da se kladime deka toa ke bidesh...среќа

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 18:45
Тешко, тешко...Учам, а блага веза немамплазењеголема%20насмевка

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 19:41
уфффф....каков пекол беше денеска на школозагриженост

сите нервозни професорите, се дерат дали се дератболен

Ај ве молам владо , тиги и дарко да ми објасните која е логикава

5ка прва тема
5ка втора тема                 
3ка трета тема                  
1 четврта тема                  

тоа е 14 вкупно , и кога ќе го поделиме
со 4 добиваме 3,5 што е +-  четворка или тројка,

а оваа мене 2ка за полугодие ми пиша... која и е логиката....лутина

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 19:57

уфффф....каков пекол беше денеска на школозагриженост

сите нервозни професорите, се дерат дали се дератболен

Ај ве молам владо , тиги и дарко да ми објасните која е логикава

5ка прва тема
5ка втора тема                 
3ка трета тема                  
1 четврта тема                  

тоа е 14 вкупно , и кога ќе го поделиме
со 4 добиваме 3,5 што е +-  четворка или тројка,

а оваа мене 2ка за полугодие ми пиша... која и е логиката....лутина

Сакаш логика?
Носиш маица од Нирвана...

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 20:04
ЈОКизненадување
Денеска намерно ја ставив глупавата гимназијска униформа .....

и пак .... тага

е утре ќе појдам рокерски облечен со (како што викаш ти) клошарски фармерки , црн дукс И БЛУЗА ОД НИРВАНА ПОШТО НЕ ЈА ПОДНЕСУВААТ КАКО ГРУПА НИЕДЕН ОД ПРОФЕСОРИТЕлутинаистепан секако фајде нема да имам, туку белки некој ќе ме избрка од частрепкање

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 20:06

ЈОКизненадување
Денеска намерно ја ставив глупавата гимназијска униформа .....

и пак .... тага

е утре ќе појдам рокерски облечен со (како што викаш ти) клошарски фармерки , црн дукс И БЛУЗА ОД НИРВАНА ПОШТО НЕ ЈА ПОДНЕСУВААТ КАКО ГРУПА НИЕДЕН ОД ПРОФЕСОРИТЕлутинаистепан секако фајде нема да имам, туку белки некој ќе ме избрка од частрепкање

Па утре се распуштамезадоволствонамигнување

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 20:07
ако де.... јас сум за скоривање по англискиголема%20насмевка

во гим  се скорива до 31 декември и до 9ти јунитрепкање
уште јас за тоа погоре.... на прашањето: зошто 2ка професоркелутина?
она ми вика: оти така сакам...

абеистепан

-------------

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 20:11

абеистепан

Многу познатотага
Вчера професорот историја...Зошто четворка??
А он ми вика...***** седи и не прашувај многу!

Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 20:14

абеистепан

Многу познатотага
Вчера професорот историја...Зошто четворка??
А он ми вика...***** седи и не прашувај многу!
ееееј.... зар и кај тебе историја?изненадување   ......

„детс ит!!!“плазење познато ни е на сите...таков ни е образовниот систем...
очекувам наредна фаза е стрелање ако прашаме нешто ....

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 09:36
абе фолк шо имаш англиски???
ти тајги шо имаш англиски??

-------------
Која е таа љубовна состојка која не држи поврзани за оние кои ги сакаме и покрај тоа што ни нанесуваат многу голема болка?!

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 12:04
Originally posted by vlad0 vlad0 напиша:

абе фолк шо имаш англиски???
ти тајги шо имаш англиски??

Петка бе...трепкање
А овој сигурно има некое тројчеголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 14:04
еве на час по англиски сум...голема%20насмевка
2ка имам...па нели сум од таа металска багра што стално е за се криватага
До 8мо бев меѓу најдобрите по англиски во класот ,  а и сега не ми оди лошо, ама што да правам ко стално одам контра на професоритеголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 14:22

До 8мо бев меѓу најдобрите по англиски во класот ,  а и сега не ми оди лошо, ама што да правам ко стално одам контра на професоритеголема%20насмевка

Блиску сум била...трепкање

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 22:02

тајги само јас и ти имаме петки по англиски од оваа генерација на форумов

-------------

Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 23:46

тајги само јас и ти имаме петки по англиски од оваа генерација на форумов

задоволствозадоволствоAko, ako...pa toa e za pofalbaтрепкање
задоволство

-------------

Постирано од: marija-92
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 07:55

Може да го преформулирам прашањето?
Зашто да НЕ учиме кога се ни е пружено на тацна, и треба да ја исполниме само таа единствена обврска која ни е наменета збунетост

Постирано од: foerbah
Датум на внесување: 01.Јануари.2010 во 18:30
и двата наслови се добри.првиот може да се модифицира во само ЗОШТО УЧИМЕ КОГА НЕ САКАМЕ ДА НА УЧИМЕ?,а вториот е пооргинален и секој одговорот може да си го даде после 5,10,15год...

Датум на внесување: 03.Јануари.2010 во 20:37
Originally posted by marija-92 marija-92 напиша:

Зашто да НЕ учиме кога се ни е пружено на тацна, и треба да ја исполниме само таа единствена обврска која ни е наменета збунетост

Епа јас сакам на послужовник...голема%20насмевка

-------------

Постирано од: marija-92
Датум на внесување: 03.Јануари.2010 во 22:29

Originally posted by marija-92 marija-92 напиша:

Епа јас сакам на послужовник...голема%20насмевка

Сега ти е интересно, смеј се, учиш за себе, не за другите..
Но, ќе си ја чукаш главата од sид за неколку години..
Па ќе отвараш теми " Зошто не учев, кога можев да научам" изненадување

Датум на внесување: 05.Јануари.2010 во 19:26
голема%20насмевкаголема%20насмевка
Originally posted by foerbah foerbah напиша:

и двата наслови се добри.првиот може да се модифицира во само ЗОШТО УЧИМЕ КОГА НЕ САКАМЕ ДА НА УЧИМЕ?,а вториот е пооргинален и секој одговорот може да си го даде после 5,10,15год...

Ja znaesh knigata TEZI ZA FOERBAH? od Karl Marks?голема%20насмевкаголема%20насмевка

te zamisluvam kako nekoj Germanski materijalist...голема%20насмевка

-------------

Постирано од: s_girl
Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 20:41

Vaka, moite drugari od 8mo sega site se na sekoja strana i koga gi prasham shto ocenki imaat, site 2,3,4,5,6,7 edinici, kaj nas vo shkolo od nashiot smer imame 3 klasa kade shto ima samo edna uchenichka so site petki i prosto se prashuvam zoshto odime na shkolo?Da uchime sigurno ne e, bidejki se gleda i koga staneme na tabla i vo svidetelstva.Da se tepame ne ni davaat ne brkaat odma vo drugo podalechno uchilishte.Da ni pomine samo denot pak ne biva bidejki tamu denot mine premnogu sporo.Zoshto uchime koga ne mozheme da nauchime?изненадување

како шо рече мојот поранешен класен: одите на училиште само колку за да зна родителите кај сте... :)

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 20:44
Originally posted by s_girl s_girl напиша:

Vaka, moite drugari od 8mo sega site se na sekoja strana i koga gi prasham shto ocenki imaat, site 2,3,4,5,6,7 edinici, kaj nas vo shkolo od nashiot smer imame 3 klasa kade shto ima samo edna uchenichka so site petki i prosto se prashuvam zoshto odime na shkolo?Da uchime sigurno ne e, bidejki se gleda i koga staneme na tabla i vo svidetelstva.Da se tepame ne ni davaat ne brkaat odma vo drugo podalechno uchilishte.Da ni pomine samo denot pak ne biva bidejki tamu denot mine premnogu sporo.Zoshto uchime koga ne mozheme da nauchime?изненадување

како шо рече мојот поранешен класен: одите на училиште само колку за да зна родителите кај сте... :)

да се топлиме на парното дури не е запалено дома шпоретоплазење

-------------

Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 20:52

Originally posted by s_girl s_girl напиша:

да се топлиме на парното дури не е запалено дома шпоретоплазење

лол :)

Датум на внесување: 10.Јануари.2010 во 14:29
Цитирај само колку за да зна родителите кај сте... :)
да ама понекогаш ни родителите не зна кај смезадоволство

-------------

Постирано од: brza
Датум на внесување: 10.Јануари.2010 во 14:35
pa bash zatoa i uchish !....za da imash  , barem, ...blaga veza od neshtoнамигнување !

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Датум на внесување: 10.Јануари.2010 во 16:45

Цитирај само колку за да зна родителите кај сте... :)

да ама понекогаш ни родителите не зна кај смезадоволство

абе за лажење мали деца.. :)

Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 00:08

jas se trudam da se koncentriram na chasovite i da naucham neshto, ama da priznaeme - ne e vozmozhno, koga samo ti si zboruvash a drugite 90 % dremat, i toa asalno... obichno, koga odam na shkolo, znam deka kje si dojdam preumorna ( ni sama ne znam od shto ) i kje moram da sednam da go ucham toa shto trebalo da go naucham tamu...

i mnogu od tie fakti i raboti nema voopshto da ni bidat potrebni.... збунетост

-------------

Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 10:20
Точно бисерна-школово ја исцицува цела енергија од нас.Кога ќе си дојдам дома се чуствувам преморен(а сум седел цел ден)и не сум способен за никаква умствена работа

А за на часови да не зборувам- професориве си предаваат и ич не им е гајле дали ги слуша некој.И да сака човек да слушне нешто неможе од галамата!

Не треба да се вика повеќе училиште она-јас на училиште не сум научил ништо последниве 3-4 години-се сам дома учам...

-------------
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 12:20
Уште поубаво на час... кој сака нека слуша, кој не сака никој не го тера... Само да ги слушаш што кажуваат 7 сати ќе ти прсни главата , а не пак и да го памтиш (да пробаш да го памтиш)тоа што го кажуваат.
Убаво си е така со галамата на учениците и со незаинтересираноста на професоритe, инаку ќе биде убиствено, ептен неподносливотрепкање Е тогаш дури кога ќе се вратиш дома нема да можиш да мрдаш...
Туку... зарем има и некој што сака да слушнезбунетост

Ни тренираат живци, ете ти една добивка од школотоплазење
А тоа што никој ништо не учи таму, па да ти кажам и не ни е баш многу гајленамигнување

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 13:43
Ја пак под волсквагенголема%20насмевка

Се сложувам со Бисератрепкање
Одиш на школо, седиш таму на пример од 12 до негде 6 часот и си буквално преморен!
Јас се земам за пример...

Кога сме втора смена...Од почетокот до негде четврти час е ок, и буквално, лекциите на час ги учам. Меѓутоа, негде после четврти, концентрацијата ми опаѓа, и никако не ми оди во глава она што се предава...замисленост
Сето тоа комбинирано со лоши професори, кои само гледаат да кажат што имаат и да отидат, е залудно потрошено време.сршено%20срце

Потоа доаѓам од училиште, го фрлам ранецот, преморена се оптегнувам во дневна и гледам ТВ, и потоа пак на учење...воздивнување
И се сама учам, наместо да знам од часот, а дома само да повторам...лутина

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 17:37

Уште поубаво на час... кој сака нека слуша, кој не сака никој не го тера... Само да ги слушаш што кажуваат 7 сати ќе ти прсни главата , а не пак и да го памтиш (да пробаш да го памтиш)тоа што
го кажуваат.
Убаво си е така со галамата на учениците и со незаинтересираноста на професоритe, инаку ќе биде убиствено, ептен неподносливотрепкање Е тогаш дури кога ќе се вратиш дома нема да можиш да мрдаш...Туку... зарем има и некој што сака да слушнезбунетостНи тренираат живци, ете ти една добивка од школотоплазењеА тоа што никој ништо не учи таму, па да ти кажам и не ни е баш многу гајленамигнување

Абе и јас така викам кој сака нека слуша кој неќе никој нека не го тера.Ама па тој што неќе да слуша нека заќути и нека седи мирен-ете му компјутер нека игра,нека разговара тивко.Ск*рчено ми е од стоки што се смејат и дерат на глас на среде предавање,од ученици што се шетаат по училница,од мобилни што ѕвонат!Луѓево буквално не знаат како да се понашаат.

За вториот болд-ако предавањата се по интересни и професорите се по добри не 7 часа-14часа би ги слушал со задоволство.Не мора се да запамтиш што слушаш-ни половина не мора,доболно е некој поим да ти остане в глава.

Така со галамата и со незаинтересираноста не е воопшто убаво-не е ни добро,само кај нас како одиш погоре со школото се по мизерно и по мизерно е па ни се чини дека е нормално ова што се случува...

А дека на никој не му е гајле свесен сум-ние малолетниците сме последна грижа на секого во државава иако треба да бидеме прва.Копуците во влада се по загрижени за височината на пензијата и дали таа се покачила или опаднала за 2% одколку за тоа дека пола училишта личат на санаториуми!На крајот на краиштата ни нас самите не ни е грижа за образованието и се што го опкружува-гледаме да се протнеме некако со полесно ако се може па кој колку знае ич не е важно.Али тоа е менталитет забушантски има државава...

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 17:46
Originally posted by Zajcef Zajcef напиша:

Уште поубаво на час... кој сака нека слуша, кој не сака никој не го тера... Само да ги слушаш што кажуваат 7 сати ќе ти прсни главата , а не пак и да го памтиш (да пробаш да го памтиш)тоа што
го кажуваат.
Убаво си е така со галамата на учениците и со незаинтересираноста на професоритe, инаку ќе биде убиствено, ептен неподносливотрепкање Е тогаш дури кога ќе се вратиш дома нема да можиш да мрдаш...Туку... зарем има и некој што сака да слушнезбунетостНи тренираат живци, ете ти една добивка од школотоплазењеА тоа што никој ништо не учи таму, па да ти кажам и не ни е баш многу гајленамигнување

Абе и јас така викам кој сака нека слуша кој неќе никој нека не го тера.Ама па тој што неќе да слуша нека заќути и нека седи мирен-ете му компјутер нека игра,нека разговара тивко.Ск*рчено ми е од стоки што се смејат и дерат на глас на среде предавање,од ученици што се шетаат по училница,од мобилни што ѕвонат!Луѓево буквално не знаат како да се понашаат.

За вториот болд-ако предавањата се по интересни и професорите се по добри не 7 часа-14часа би ги слушал со задоволство.Не мора се да запамтиш што слушаш-ни половина не мора,доболно е некој поим да ти остане в глава.

Така со галамата и со незаинтересираноста не е воопшто убаво-не е ни добро,само кај нас како одиш погоре со школото се по мизерно и по мизерно е па ни се чини дека е нормално ова што се случува...

А дека на никој не му е гајле свесен сум-ние малолетниците сме последна грижа на секого во државава иако треба да бидеме прва.Копуците во влада се по загрижени за височината на пензијата и дали таа се покачила или опаднала за 2% одколку за тоа дека пола училишта личат на санаториуми!На крајот на краиштата ни нас самите не ни е грижа за образованието и се што го опкружува-гледаме да се протнеме некако со полесно ако се може па кој колку знае ич не е важно.Али тоа е менталитет забушантски има државава...
тоа бе батоголемо%20гушкање
Точно тоа што требаше да се кажи на темава...
имаш честење од мене за муабетов, да ме потсетиш кога ќе заучимеголема%20насмевка ама обавезно, еј

Битни се тоа пензиите и за нас...
Пред секое одење на школо го отварам паричникот на дедо миголема%20насмевка

Туку.... гледам мамамд не средила по малце,  значи мали да ги намалиме вулгаризмите во постовитецрвенеење

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 20:46
големо%20гушкањеЗајчев некој јак политичар ќе биде, мајке миголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 11.Јануари.2010 во 21:22
Скраја да е...

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 14:04
И Тигицава те познаголема%20насмевка

Али... како прво... тој е ЗајцеФ (со В треба, али ова му е уметничко имеплазење)
а второ, сите му викаме во класот дека ќе го биде таму, а тој не сака ни претседател на одделението да бидетага

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 14:46

Али... како прво... тој е ЗајцеФ (со В треба, али ова му е уметничко имеплазење)
а второ, сите му викаме во класот дека ќе го биде таму, а тој не сака ни претседател на одделението да бидетага

Ааа...ок тогашцрвенеење
Се испричавамплазење

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 15:12

Ааа...ок тогашцрвенеење
Се испричавамплазење
како негов портпарол го прифаќам извинувањетоплазење

ела ми да ми те гушнамголемо%20гушкање...туку да не ни се лути Литиум што и одиме офтопикзагриженост

-------------

Датум на внесување: 12.Јануари.2010 во 15:14

Ааа...ок тогашцрвенеење
Се испричавамплазење
како негов портпарол го прифаќам извинувањетоплазење

ела ми да ми те гушнамголемо%20гушкање...туку да не ни се лути Литиум што и одиме офтопикзагриженост

Па мора малце работ да има и таа...
големо%20гушкањебакнеж
големо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------

Постирано од: Roni.Rasta
Датум на внесување: 25.Јануари.2010 во 19:28
ццц.. стварно

учиш тамо некои глупи работи
кои ги забораваш за 5-6 месеци ! ... тапа

затоа не се замарам мн. мн. =)

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 27.Јануари.2010 во 12:10
ucejneto  e  noz   so  dve  ostrici 
  ednata  strana  e  taa  sto  te  razviva  i  ti  dava  sposobnost  za  percepcija  i  prepoznavajne  na  stvarite  a  drugata  e  taa  sto  ti  go  zatapuva  umot  i  te  isklucuva  od  realnosta.
   ako  zivees  vo  sistem  kade  toa  sto  go  izucuvas  se  raboti  vo  realnost  i  so  toa  se  zivee  togas  za  tebe  ucejneto  e  dobra  rabota   te  ispolnuva  i  te  pravi  srejken-taa    situacija  se  prepoznava  koga  studentot  odi  na  praksa  vo  edna  kompanija  ili  firma  a  posle  pocnuva  da  raboti  vo  nea""" .

drugiot  slucaj  e  najneprijatniot  i  studentot  togas  moze  da  se  sporedi  so  zatvorenik  na  koj  do  negovata  30  godina  mu  se  nareduva  ocite  da  muse  zatvoreni  so  parce  hartija  so  sto  se  postignuva  efekt  na  lesno  vladeejne  od  strana  na  vlasta  so  tie  lica  ,a  posle  30tata   se  pusta  vo  svet  vo  koj  voopsto   ne  se  primenuva  toa  sto  go  ucel  so  sto  se  pojavuva  kaj  liceto  efekt  na  izgubenost   sto  za  vlasta  isto  tolku  e  lesno  da  se  vladee  so  nego.

Датум на внесување: 28.Јануари.2010 во 10:41
Дејан, ја не сваќам, како учењето ти го затапува умот?изненадување
И те исклучува од реалноста???изненадување

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2010 во 11:03

Дејан, ја не сваќам, како учењето ти го затапува умот?изненадувањеИ те исклучува од реалноста???изненадување

Многу лесно!Се задлабочуваш во некоја наука и почнуваш сериозно да ја изучуваш,ништо друго ни знаеш ни те интересира и затупуваш на сите останати полиња...

-------------

Датум на внесување: 10.Февруари.2010 во 22:40
е денеска стварно ми дојде преку глава лутиналутиналутина 

кај дремам на школо од 13ч до 19ч,... кај дремам на часови,... кај се сите испозанесени, испогубени и не се знае кој јаде кој пие а кој плаќа,.... на часевите..... идам дома и имам еден куп непотребни работи да ги учам..... латински наставки од 1235 деклинација по ред лутина да бе, тоа ќе ми треба еден ден на работа - деклинации лутина

па добро бе мајка му стара, сета креативност што ја имав, волја, желба и се по список, се ми исцицаа,... не знам, која е логиката да се учело се по книгине, па треба ли ние да оформуваме ставови,... треба ли свои размислувања да имаме, или ако по книгата е лево па десно, и јас морам така да го научам, не го признаваат поинаку... знаат тие како треба, предаваат од 60та година и досега знаат како е ,,најдобро,, гледајте само ПРАВО, само во КНИГАТА, ни лево ни десно не смеете да испаѓате од напишаното учете го тоа НАПАМЕТ не

иде крај година - сиот труд паѓа во вода, иде тате, мама и бате на шо ти знам кого, и тој шо ти знам кого мине со мојот просек лутина

јас можеби не знам зошто учиме ама блага веза немаме, ама дефинитивно не знам зошто седиме на школо а ништо не научуваме

и после, зошто сите бегаат од македонија..... т.е. сите оние кои го преживеале лавиринтот таканаречен образованието не

-------------

Датум на внесување: 10.Февруари.2010 во 22:48
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

па добро бе мајка му стара, сета креативност што ја имав, волја, желба и се по список, се ми исцицаа,... не знам, која е логиката да се учело се по книгине, па треба ли ние да оформуваме ставови,... треба ли свои размислувања да имаме, или ако по книгата е лево па десно, и јас морам така да го научам, не го признаваат поинаку...

НеНи ја прават истата финта што му ја прават Американците на своите деца,го користат образованието како алат за затупување на младината што ја прави далеку по подложна на идните пропаганди.

Најголем проблем е тоа според мене со образованието наше,не се развива аналитичко размислување.Уште од мал ме учеа на школо дека не треба да прашувам зошто туку само да го прифатам тоа што ми се кажува такво какво што е.Не треба да размислуваме во врска со материјалот,не треба да оформуваме ставови,не треба дури ни да го разбираме-треба само да го меморираме и да го прекажеме-формула за успех во образованието овдеБуквално како да ти вели некој-нема ти што да размислуваш ти само копај-јас ќе мислам за тебе...

-------------

Датум на внесување: 10.Февруари.2010 во 22:53
Originally posted by Zajcef Zajcef напиша:

Originally posted by BisernA BisernA напиша:

па добро бе мајка му стара, сета креативност што ја имав, волја, желба и се по список, се ми исцицаа,... не знам, која е логиката да се учело се по книгине, па треба ли ние да оформуваме ставови,... треба ли свои размислувања да имаме, или ако по книгата е лево па десно, и јас морам така да го научам, не го признаваат поинаку...

НеНи ја прават истата финта што му ја прават Американците на своите деца,го користат образованието како алат за затупување на младината што ја прави далеку по подложна на идните пропаганди.

Најголем проблем е тоа според мене со образованието наше,не се развива аналитичко размислување.Уште од мал ме учеа на школо дека не треба да прашувам зошто туку само да го прифатам тоа што ми се кажува такво какво што е.Не треба да размислуваме во врска со материјалот,не треба да оформуваме ставови,не треба дури ни да го разбираме-треба само да го меморираме и да го прекажеме-формула за успех во образованието овдеБуквално како да ти вели некој-нема ти што да размислуваш ти само копај-јас ќе мислам за тебе...

токму така !!! само ти затупувај се во материјалот... добро е тоа за тебе.... за твоите деца....  па еден ден ќе работиш, пари ќе зимаш за ова што си го учел лакомост

глупости нене

-------------

Датум на внесување: 10.Февруари.2010 во 22:56
Не дај боже да напоменеш ако нешто нема логика-тогаш во три лепе ќе те отераат!Го поткопуваш афторитетот нивен...

-------------

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 11.Февруари.2010 во 12:15
Не застанувам на страна на просветниот кадар ( заради тоа што е факт дека многумина залутале во професијата) но сепак малку реално треба да ги гледаме работите
- тие само работат по однапред утврдена програма
- фондот на часови, како и времетраењето го одредува државата
- интересот на учениците е различен во зависност од афинитетот, што укажува дека мора да има задолжителни и  изборни предмети.
Има многу фактори кои влијаат на реализацијата и усвоеноста од страна на учениците.

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2010 во 13:07
Не ни реков дека се криви професоритеОбразованието ни функционира на таков начин и најголема кривица имаат тие што го направија такво-мон и бро.

-------------

Постирано од: ato
Датум на внесување: 11.Февруари.2010 во 17:16
Најголема вистина.
Учиме за професорите да земаат плата, за владата пере пари преку образованието, за да не бидеме на улица, за да не....

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 15:11

Сине, можете да научете, ама не сакате среќа  Па нели ве праќаме на школо за да учете, а не да се тепате ? збунетост

А од една страна се виновни и наставничките кои без искуство се ставени на работа , па ќе им треба време додека да се навикнат.

Ако треба нешто помош, пиши ми на лп., па ќе им речам на другаркиве мои да ми ги дадат тестовите кои ќе ви се паднат па ќе ти ги пратам

За наши луѓе нели сине ?  Па ова е Македонија, тука се е можно намигнување

Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 16:49
„па добро бе мајка му стара, сета креативност што ја имав, волја, желба и се по список, се ми исцицаа,... не знам, која е логиката да се учело се по книгине, па треба ли ние да оформуваме ставови,... “

-ееее! исто и јас мислам.

Учам пошто ќе ми треба, имам блага веза од работите, ама што ќе ми е кога рецка не маваат на знаењето, хоби им е само кецови и минуси да стават и да изиграваат авторитет.
едит:

да додам: професорката по хемија, буквално ми ја исцица целата љубов кон хемијата и целата желба за учење на истата.
Гад жена!

-------------

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 17:23
Originally posted by Tiggy Vicious Tiggy Vicious напиша:

Верувам во еволуцијата како природна работа, ама не верувам дека така сме настанале ние, овакви какви што сме.
Не може мене она да ме убеди дека сум високо развиен мајмун!

А ако веќе ме убедува...
Бар нека ме убеди како што треба...

голема%20насмевка  http://www.youtube.com/watch?v=zohMSNpW91k&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=zohMSNpW91k&feature=related

Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 18:56
...za da nemash ...ushte popblaga veza,...od nishto !голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 19:08
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Originally posted by Tiggy Vicious Tiggy Vicious напиша:

Верувам во еволуцијата како природна работа, ама не верувам дека така сме настанале ние, овакви какви што сме. Не може мене она да ме убеди дека сум високо развиен мајмун! А ако веќе ме убедува... Бар нека ме убеди како што треба...

голема%20насмевка  http://www.youtube.com/watch?v=zohMSNpW91k&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=zohMSNpW91k&feature=related

Aј бе не зезај...
Ајде де, така е.

Онака, од еднаш бум! И текнало на материјата да направи планета со услови прилагодени за живите организми кои ќе ја населат. Се појавиле најситни па еволуирале во нешто поголемо.

Тоа беше муабетот.

Учам медицина, најосновното сега, ама од она што го гледам и што го учам...
толку сложени механизми...
и толку сихронизирано да работат...

не ќе да е само еволуција.

Почнувајќи од обично придвижување на раката, значи од обична мускулна контракција... до покомплицирани работи... не настанало тоа самото од себе. Не верувам. Мора да има некој кој го направил тоа толку совршено.

-------------

Датум на внесување: 29.Октомври.2010 во 19:12
Ах Тиги.... ти длабоко си навлегла во учењево...изненадување

-------------

Постирано од: revoltirana
Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 23:32
Originally posted by ato ato напиша:

Најголема вистина.
Учиме за професорите да земаат плата, за владата пере пари преку образованието, за да не бидеме на улица, за да не....

Sepak ne e taka! ucis za da naucis kolku se 2+2 / ucis za da mozes i ti da zemas eden den plata (kojznae mozit i ti ke si vo vlada nekoj den????

Датум на внесување: 31.Октомври.2010 во 23:42
i jas se chudam,
zatoa shto nekoi i ...navistina nemaat blaga veza od nishto ,

sepak , takvite sega imaat najgolemi shansi da se kachat na vrvot vo drzavata!

-------------

Постирано од: marsovec
Датум на внесување: 04.Ноември.2010 во 18:15
Originally posted by brza brza напиша:

i jas se chudam,

Та зар веќе не се качени????газење%20од%20смеењекловнгазење%20од%20смеење

-------------
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС

Постирано од: majstorce62
Датум на внесување: 04.Јануари.2011 во 23:26
нАРОДОТ РЕКОЛ - НА ЧОВЕК МОЖЕШ СО СИЛА ДА МУ ЗЕМЕШ НО НЕ И ДА МУ ДАДЕШ. КОГА ЌЕ ГО СФАТИШ ОВА ЌЕ СФАТИШ И ЗОШТО ОДИШ НА УЧИЛИШТЕ, И ТИ И СИТЕ КАКО ТЕБЕ.

-------------
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ

Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 09:16
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Originally posted by bounty_hunter bounty_hunter напиша:

Со ова се согласувам и би додала дека на погрешни места се поставени погрешни луѓе. Децата не се виновни што многу морални и етички вредности се изместени. За жал на мислење дека многу работи не треба да се учат ги зборуваат и луѓе кои треба да ги оправат работите,Неодамна слушав министер ли, заменик ли министер на Србија како зборува дека децата треба да учат само тоа што им се и дека ете тој како возрасен не се сеќава што учел во шесто одделение. Човекот не сватил дека образованието е процес на надградба. Дека без здрава основа нема здраво понатамошно образование. за жал таквите одлучуваат за многу сегменти од образованието.

Нашата влада многу пари потроши на кампањата „знањето е сила, знаењето е моќ“, а нашиот прв човек за образовани и култура изјави со голема насмевка „ јас имав другари кои во средно не беа силни ученици, па сепак завршија факултет и се на високи функции“. Ова ме потсети на вицот за лавот, мечката и магарето, кога отишле да бараат помош за животните од владата...

-------------

Постирано од: b1ljana
Датум на внесување: 09.Јануари.2011 во 23:44
Мислам дека нашиот образовен систем е промашен. Како прво треба да се почне со реално отценување без врски, попуштени и подарени оценки и сл.Треба програмата да се измени и да се отфрлаат непотребните работи кои никој никогаш нема да ги употреби во животот а да им се посвети повеќе време на основните работи кои од општа култура треба да се знаат како и да и се посвети повеќе внимание на практичната настава во стручните училишта. И нормално по завршувањето на образованито треба работа - дипломата никој не ја зема за да му стои на ѕидот... Вака не гледам коков мотив би имал ученикот за учење се додека важи она не е важно што знаеш туку когу знаеш...

Датум на внесување: 10.Јануари.2011 во 00:00
Originally posted by marsovec marsovec напиша:

i jas se chudam,

Та зар веќе не се качени????газење%20од%20смеењекловнгазење%20од%20смеење
mislev na novite ....''narashtai''!

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 10.Јануари.2011 во 00:58
Немојте така, еве и самиот министер вели:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=128400 - Со тројки министер не се станува

Но тоа е што е... понекогаш при вршењето на таква функција
се јавуваат разни промени па се губи и контактот со реалноста.

Датум на внесување: 10.Јануари.2011 во 17:32
trijka bez protekcija vredi povekje od petka so..

-------------

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 10.Јануари.2011 во 22:35
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Немојте така, еве и самиот министер вели:

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=128400 - Со тројки министер не се станува

Но тоа е што е... понекогаш при вршењето на таква функција
се јавуваат разни промени па се губи и контактот со реалноста.
газење%20од%20смеење истиот тој што не знае да ни се обрати како што треба...

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 11.Јануари.2011 во 13:02
Kaj nas ne treba bash mnogu obrazovanie (chest na retkite iskluchoci)голема%20насмевкаza da bidesh pratenik ....dovolno e da bidesh kako koka kolaголема%20насмевка....ili za da bidesh ambasador ne ti treba da imash neshto posebno obrazovanie  ili iskustvo ,a pa ne daj boze da imash dovolen fond na zborovi .... Mozesh i so rechnik na edno 10 -15 godishno dete da si bidesh ambasador vo nekoi od bliskite ni zemji neli ...A pa za premier ..aj vi se molam ...pomalku pozitiven  od segashniov sme nemale....i ako  imame i ponatamu ....kaj ke ni e krajot...изненадување
.

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 03.Февруари.2011 во 01:09
tokmu naslovov me zagrizuva, kakov feed beack od obrazovanievo?
matematika kutuci
makedpnski jazik drva , vokabular na najnisko nivo .........ZA ZAL тага
voopsto za nasive deca........

Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 09.Август.2011 во 13:39
za da pocnete da razmisluvateнамигнување

-------------
vivi

Постирано од: saguaro
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 14:22
Хе-хе, ме потсетивте на еден документарец каде што имаше едно африканче кое не оди во школо, затоа што во неговата забит нема школо...

А што се случува во таквите места, што мислите?

Децата работат, нема безбрижно играње, нема градинка, нема лекар, нема книги...се учат други работи, се чуваат говеда, се учи да се лови, девојчињата стапуваат рано во брак, стануваат рано мајки...

Знаете ли колку жртви имаат направено вашите предци за да денес дојдете до речиси бесплатно образование за сите деца?

Од друга страна, пак да се вратам на документарецот за африканчето. Тоа секој ден пасе говеда, секој ден е надвор на отворено...самиот режисер на документарецот си постави прашање дека можеби и не му е толку лошо на тоа дете надвор во природа. Па и што ако не оди во школо, кои сме ние да мислиме дека современото општество е многу подобро (?), ете така заврши документарецот ...

А вие секогаш можете да одите во Африка, да останете таму и да не посетувате училиште.

Постирано од: pHp
Датум на внесување: 05.Септември.2011 во 14:59
Па добро, јас си учев за себе, а како што гледам, скоро сите овде учеле за себе, за личен раст и развој и себереализација

Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 14.Септември.2011 во 13:58
Originally posted by saguaro saguaro напиша:

Хе-хе, ме потсетивте на еден документарец каде што имаше едно африканче кое не оди во школо, затоа што во неговата забит нема школо...

А што се случува во таквите места, што мислите?

Децата работат, нема безбрижно играње, нема градинка, нема лекар, нема книги...се учат други работи, се чуваат говеда, се учи да се лови, девојчињата стапуваат рано во брак, стануваат рано мајки...

Знаете ли колку жртви имаат направено вашите предци за да денес дојдете до речиси бесплатно образование за сите деца?

Од друга страна, пак да се вратам на документарецот за африканчето. Тоа секој ден пасе говеда, секој ден е надвор на отворено...самиот режисер на документарецот си постави прашање дека можеби и не му е толку лошо на тоа дете надвор во природа. Па и што ако не оди во школо, кои сме ние да мислиме дека современото општество е многу подобро (?), ете така заврши документарецот ...

А вие секогаш можете да одите во Африка, да останете таму и да не посетувате училиште.

Морам да се надоврзам на причава,ме трогна,ама сеа че кажам за примери на една земна,малку погоре од Аврика се наојџа,а сега е под тропски горештини,..се викет Мацедониа
И беше жешко и се донесе одлука деците да не учат ,па нија не сме Аврика, и децата си дојдоа дома,а бабите ги истерава надвор на жешкото леле,треба да се чистит дома,ручек да се прај,децата немаат гајле на жешкото(школото се спаси,нека му ја мислат бабите) ..и да продужам,а родителите се на работа,а каде па у нивата,тутуно го работата,полето го обработуваат,ај ова е македонија не е Аврика и причата така тера сита са УЧЕНИ сита се ЗАДОВОЛНИ... ОВА е кај нас у унутрашњост,кај вас на УШКУП не знаем како јет,а вие са ладите на ФОНАТАНАТа.
П.С, По ново ,како иде ,и кај нас децата че немаат лекар,зашто ВЛАДА ,на НЕВРАБОТЕНИТЕ им укина ЗДРАВСТВО,и градинка че немат,оти таја је за повластирани и така че видиме ПРИЧАТА како че ОДИ.

-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА

Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 11:18
kako nemame збунетост

-------------
vivi

Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 12:10

pa bash zatoa i uchish !....za da imash  , barem, ...blaga veza od neshtoнамигнување !
...pa ubavo sum kazal ushte odma!изненадување

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 13:40
,,,blage veze nemaat ,,,z,sh ,,,kolku ,,tolku ,,,uchat,,чекање

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 17:25
a site znaeme deka povtoruvanjdeto e majka na znaenjeto

-------------
vivi

Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 18:42
затоа некои повторуваат разред по 2-3 пати... детално изучуваат....
Абе ајт... ако имаш троа во главата одма ќе скопчаш... не мораш да ги знаеш делата на Балзак за да бидеш успешен во учењето...

-------------

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 02.Февруари.2013 во 18:49
,,,,e shcho imit balazak sega pak vrska so ajnshpritz,,,плазење

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Датум на внесување: 27.Јуни.2013 во 22:20
zatoa sto sme  naucile da citame vo meguvreme

-------------
vivi

Постирано од: acika
Датум на внесување: 27.Јуни.2013 во 22:24
I da pisuvame , isto taka ;)

-------------
Finis coronat opus

Постирано од: zagor
Датум на внесување: 14.Мај.2014 во 00:07
za lani lider vo posledno mesto od 40 zemji bila nasata...na nekoe si megjunarodno testiranje za stepen i kvalitet na obrazoven proces.Ke ima i ovaa godina samo sto sega ke imalo 60-tina drzavi,taka da garant ke skokneme za 20 "indeksni poena"..pogore.смеење

-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk