Ракија
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20863
Датум на принтање: 06.Февруари.2025 во 00:56 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Ракија
Постирано од: deranger
Наслов: Ракија
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 13:02
Dali piete rakija? t.e (antifriz za chovek)
------------- Simnat od visokite planini
|
Коментари:
Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 13:04
нe.не пиjам.
-------------
|
Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 13:13
Јас си пијам ракиичка
------------- На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент: Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 13:13
http://translate.google.bg/translate?js=y&prev=_t&hl=bg&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fbg.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25D0%25A0%25D0%25B0%25D0%25BA%25D0%25B8%25D1%258F&sl=bg&tl=mk - Еве ви и малце инфо за тоа инаку така почитувано питие во нашите широчини
-------------
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:04
Порано многу повеќе мавав ракиичка со мезиња, со пача, со салата сега Слабо, некако сум се презаситила. А чувам шише во фрижидер ете така некад за иштав.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:24
deranger напиша:
Dali piete rakija? t.e (antifriz za chovek)
|
Прво што подразбираш под ракија?
Иначе Ракија е секој пијалак кој содржи процент на алкохол во себе поголем од 39% или ѕука некаде,нема некоја точно одредена граница.
Сега името зависи од поднебјето и скоро секаде е национален појалок или регионален,во Русија и е името Водка,на запад Виски,Коњак,во Јапонија Саке,во Германија Шнапс или слично,во Мексико Текила,грците имаат Узо
Кај нас името е Ракија и кај блиските соседи,што значи се однесува за еден ист алкохолен пијалок кој има горе-долу има ист состав во кој основа му е алкохол,само вкусовите му се различни и начинот и продуктите од кои е добиен и се добива од сливи,круши,грозје,ориз,компири,пченка и што ли уште не.
Доколку мислеше на нашава Ракија што ја консумираме во Македонија и тука има вариации,се прави ос сливи и грозје најмногу и консументите се исто така поделени по региони,да не го тупам сега каде што се пие.
Иначе имам мерак од време на време да прочитам некоја од нашава домашна,повеќе љубав сливова отколку лозова домашна,додека од технолошки произведените омилена ми е Стара Лозова Жолта
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:29
Не Фикс ,во грешка си.Едно е ракиja сосема друго е водка ,виски ,коньак,пиво ,узо.....и т.н.Ракиjа е тоа што го пиеме само тука на Балканите и е наше народно питие.....
-------------
|
Постирано од: vlad0
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:29
не пијам ракија, а ни други алкохолни пијалоци освен ликер
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:39
Исто ти е Емил,во секој алкохолен пијалак има одреден процент на алкохол и во зависност од видот само му е додадено мирис и различни вкусови.
Алкохолот си е алкохол без разлика дали е добиен со дестилација на Слива,Пченка,Ориз или Смрека,вкусовите кои ми се додаваат и количеството вода ги прават разликите,и вкусот од продуктот и неговата миризба која ако продолжиш понатамо да ја дестилираш се губи и се добива чист алкохол.
Значи технолошкиот процес му ја носи особеноста на Ракиите.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: deranger
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:44
fiks напиша:
deranger напиша:
Dali piete rakija? t.e (antifriz za chovek)
|
Прво што подразбираш под ракија?
Иначе Ракија е секој пијалак кој содржи процент на алкохол во себе поголем од 39% или ѕука некаде,нема некоја точно одредена граница.
Сега името зависи од поднебјето и скоро секаде е национален појалок или регионален,во Русија и е името Водка,на запад Виски,Коњак,во Јапонија Саке,во Германија Шнапс или слично,во Мексико Текила,грците имаат Узо
Кај нас името е Ракија и кај блиските соседи,што значи се однесува за еден ист алкохолен пијалок кој има горе-долу има ист состав во кој основа му е алкохол,само вкусовите му се различни и начинот и продуктите од кои е добиен и се добива од сливи,круши,грозје,ориз,компири,пченка и што ли уште не.
Доколку мислеше на нашава Ракија што ја консумираме во Македонија и тука има вариации,се прави ос сливи и грозје најмногу и консументите се исто така поделени по региони,да не го тупам сега каде што се пие.
Иначе имам мерак од време на време да прочитам некоја од нашава домашна,повеќе љубав сливова отколку лозова домашна,додека од технолошки произведените омилена ми е Стара Лозова Жолта |
izvini da te prasham fiks? kako shto podrazbiram pod rakija pod rakija podrazbiram (rakija) shto da podrazbiram drugo.......kako ti da zhivees u london i neznaesh shto e rakija........prashanjeto e dali piete rakija? ako sakav da prasham jas dali piete drug zhestok pijalok....ke postavev prashanje: dali piete uzo,shtok,viski,vodka i red drugi....jas prashav dali piete RAKIJA ....site znaeme shto e rakija......ima domashna i kupechka RAKIJA vakva i takva RAKIJA.....slaba i jaka RAKIJA........RAKIJA......rakija......rakija.......rakija.................
------------- Simnat od visokite planini
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:45
Od rakija najmnogu si uzivam vo Antika Mi se vklopuva vo sekoja situacija
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:46
Па ти одговорив Деренџер дека имам мерак да прочитам по некоја од време на време
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: deranger
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:50
Sunny напиша:
Od rakija najmnogu si uzivam vo Antika Mi se vklopuva vo sekoja situacija
|
e na ova sishe pod ANTIKA pishuva ''prirodna grozdova rakija''
ne pishuva '' http://www.google.com/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FScotch_whisky&rct=j&q=scotch+whiskey&ei=i0EJS7GXCKGKnQOapMy6Cg&usg=AFQjCNHrfSxDuVRNe_AnZwm_aQu1uspkMQ - Scotch whisky''
------------- Simnat od visokite planini
|
Постирано од: deranger
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:51
ok....pogreshno sme se razbrale
------------- Simnat od visokite planini
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:53
Иначе Деренџер Ракија е широк поим.
Кога порачуваш во кафеана не велиш Дај една Ракија,туку прецизираш каква,и затоа те прашав што подразбираш под ракија.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 14:59
Tu bre kakvi "cepidlaki" ste... pa kaj moze na Makedonska Antika, da pise shkotsko viski
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 15:07
Не се расправајте, сега барем за се има извор на информации и расчистување дилеми Ракија ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - срп. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - хрв. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - бос. ракија / rakija, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - буг. ракия, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - унг. pálinka, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - алб. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - тур. raki, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - ром. rachiu (дијал. răchie), http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - сло. žganje, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - свк. pálenka ) е жесток http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB - алкохолен пијалок популарен на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD - Балканот . Се прави речиси исклучиво од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B2%D0%BE%D1%88%D1%98%D0%B5 - овошје , но постојат и ракии кои се прават и од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4 - мед или од http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9E%D1%80%D0%B5%D0%B2&action=edit&redlink=1 - ореви .
Во индустриското производство вообичаено е процентот на алкохол да биде
помеѓу 40 и 45 проценти, но во домашното производство овој процент се
движи на пати дури и над 60.
Во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Македонија традиционалната ракија е http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - лозовата ракија
со процент на алкохол помеѓу 40 и 60 проценти. Во другите земји на
Балканот, покрај лозовата ракија, многу често се среќава и сливовата
ракија ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - срп. шљивка) која е особено популарна во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Србија . Ракија се прави и од кајсии, круши, јаболка, праски, дудинки и други сочни овошја. Покрај чистата ракија, при процесот на производство може да се додадат најразлични зачини. Особено позната и популарна зачинета ракија е http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0&action=edit&redlink=1 - мастиката или http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A3%D0%B7%D0%BE&action=edit&redlink=1 - узо која содржи http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD&action=edit&redlink=1 - анасон и има сладок вкус, а е карактеристична за јужните предели на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Македонија и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Бугарија и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Грција . Друга позната зачинета ракија е т.н. пелинковец кој содржи http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD&action=edit&redlink=1 - пелин и има горчлив вкус.
Ракијата обично се конзумира во друштво и секогаш со http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B5%D0%B7%D0%B5&action=edit&redlink=1 - мезе .
Не се препорачува пиење ракија „на голо“, т.е. без мезе или само со
вода. Како мезе најчесто се користат разни зеленчукови салати
(традиционално тоа е http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0 - шопската салата ), иако во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Далмација , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0 - Црна Гора и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Србија неретко како мезе се користат и месни или сувомесни производи (најчесто http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D1%88%D1%83%D1%82%D0%B0&action=edit&redlink=1 - пршута ).
Покрај индустриското производство, ракија се произведува и во
рамките на едно домаќинство, за неговите потреби. Многу домаќинства
имаат „традиционални“ начини на приготвување на ракијата, специјални
места и опрема за чување и складирање на истата кои наводно се пресудни
за квалитетот на производот.
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 15:13
mamamd напиша:
Не се расправајте, сега барем за се има извор на информации и расчистување дилеми Ракија ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - срп. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - хрв. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - бос. ракија / rakija, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - буг. ракия, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - унг. pálinka, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - алб. , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - тур. raki, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - ром. rachiu (дијал. răchie), http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - сло. žganje, http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - свк. pálenka ) е жесток http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D1%85%D0%BE%D0%BB - алкохолен пијалок популарен на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD - Балканот . Се прави речиси исклучиво од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B2%D0%BE%D1%88%D1%98%D0%B5 - овошје , но постојат и ракии кои се прават и од http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B4 - мед или од http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9E%D1%80%D0%B5%D0%B2&action=edit&redlink=1 - ореви . Во индустриското производство вообичаено е процентот на алкохол да биде помеѓу 40 и 45 проценти, но во домашното производство овој процент се движи на пати дури и над 60.
Во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Македонија традиционалната ракија е http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%98%D0%B0&action=edit&redlink=1 - лозовата ракија со процент на алкохол помеѓу 40 и 60 проценти. Во другите земји на Балканот, покрај лозовата ракија, многу често се среќава и сливовата ракија ( http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%98%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BA - срп. шљивка) која е особено популарна во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Србија . Ракија се прави и од кајсии, круши, јаболка, праски, дудинки и други сочни овошја. Покрај чистата ракија, при процесот на производство може да се додадат најразлични зачини. Особено позната и популарна зачинета ракија е http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0&action=edit&redlink=1 - мастиката или http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%A3%D0%B7%D0%BE&action=edit&redlink=1 - узо која содржи http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%90%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%BD&action=edit&redlink=1 - анасон и има сладок вкус, а е карактеристична за јужните предели на http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Македонија и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Бугарија и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Грција . Друга позната зачинета ракија е т.н. пелинковец кој содржи http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD&action=edit&redlink=1 - пелин и има горчлив вкус.
Ракијата обично се конзумира во друштво и секогаш со http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9C%D0%B5%D0%B7%D0%B5&action=edit&redlink=1 - мезе . Не се препорачува пиење ракија „на голо“, т.е. без мезе или само со вода. Како мезе најчесто се користат разни зеленчукови салати (традиционално тоа е http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0 - шопската салата ), иако во http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Далмација , http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0 - Црна Гора и http://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B0 - Србија неретко како мезе се користат и месни или сувомесни производи (најчесто http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%9F%D1%80%D1%88%D1%83%D1%82%D0%B0&action=edit&redlink=1 - пршута ).
Покрај индустриското производство, ракија се произведува и во рамките на едно домаќинство, за неговите потреби. Многу домаќинства имаат „традиционални“ начини на приготвување на ракијата, специјални места и опрема за чување и складирање на истата кои наводно се пресудни за квалитетот на производот.
|
Па jас веке постирав нешто слично.Мами ти е малце ракиjата ми се чини.Доjди во Друмската кафана да те почастам.Аj повели
-------------
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 15:16
И еве една мини рецепта за сите кои сакаат ракија- ова како превентива за новиот вирус Греана ракија
1 дл шливовица малку вода 3 лажички шекер Се
става шекерот во гезве на тивок оган за да се карамелизира- .Се додава
водата па ракијата За поубава арома кој милува може да стави и
1 стапче цимет
2-3 каранфилчиња вака натокмена се остава да зоврие додека се стопи карамел-шекерот. За ладни- минусни температури- нема подобар лек за затоплување
-------------
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 15:17
Уф леле,лиги ми потекоа Мамамд,ова не ти требаше
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 18:29
ne jet tea za mene zena ko pijaniciste da pijet rakiisca da gorit dusata koj sakat i mojt neka pijet a
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 18:30
i da kaza zena koaj pijet rakija mozokot go ispijat a ne cinit i tutun da pijet zas surato ke i pozutit ko vosok
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 18:32
ja ne pija ne pusa zato su crvena i bela ko jabuka, a ti Marsale ako si meraklija ela zagrizi me od kaj ruckata
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 18:49
Леле Благородна жива и здрава да си 100 години ме изнасмеја
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 18:50
Постирано од: емил
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 19:07
Благородна ,Мики го нема.Може ли jас да завршим оваа тешка задача?
-------------
|
Постирано од: blagorodna
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 19:11
ako ne se bojs od crvo, milo, zas od tuva izlegvit zagrizi slobodno, a
|
Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 22.Ноември.2009 во 19:11
емил напиша:
Благородна ,Мики го нема.Може ли jас да завршим оваа тешка задача? |
------------- Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 26.Ноември.2009 во 00:04
Од една чашка............
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:37
Еве еден нов вид ракија http://www.makfax.com.mk/_tools/article/94944/view -
Бугарски фармери крстија ракиј ...
-------------
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 28.Ноември.2009 во 22:39
mamamd напиша:
Еве еден нов вид ракија http://www.makfax.com.mk/_tools/article/94944/view - Бугарски фармери крстија ракиј ...
|
Поредната бугарска глупост.Како е пошло длед некоja и друга година во место Бугариja ,ке се викат Борисовиja......
-------------
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 18:22
Ракијата ја користам само за масирање при настинки, облоги...За надворешна употреба.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 18:22
Некогаш и прашина забришувам со ракија.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Calipso
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 18:28
Ракија-совршена и за надворешна и за внатрешна употреба
------------- На овој свет има само тројца мажи кои се спремни да те поддржат во тежок момент: Jack Daniels, John Jameson и Johnnie Walker!
|
Постирано од: deranger
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 00:09
maria_magdalena напиша:
Ракијата ја користам само за масирање при настинки, облоги...За надворешна употреба.
|
shteta shto ne ja koristish i za vnatreshna upoteba
------------- Simnat od visokite planini
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 10.Декември.2009 во 21:50
Не ми треба дезинфекција...
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 11.Декември.2009 во 23:46
blagorodna напиша:
ja ne pija ne pusa zato su crvena i bela ko jabuka, a ti Marsale ako si meraklija ela zagrizi me od kaj ruckata |
Селанка седи на сонце,
и пак е бела, црвена (2х)
Граѓанка седи под сенка,
и пак е жолта зелена.(2х)
Не е ова за ракијата, тук за момите ни наши опеани.Като благородна.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 14.Февруари.2010 во 12:52
Ракија против грип
Кумановац се фали на Перу:
Перо, мене, к'д мене ме фати грип, ја отиду дома, замотам се у ќебе, убаво се згреју, зему шише ракију и за 1 сат готово е!!!!
Како мислиш? С'с што е готово?
Па с'с ракију бе брат, с'с ракију!!!
-------------
|
Постирано од: FeaR
Датум на внесување: 08.Јуни.2011 во 18:51
aaaaaaaaaa imav jaka zelba da probam edna rakija ali niso od toa veke sea ostanav samo na zelbata i valjda nikogas nema da ja probam jbg
------------- "А ти поарен да не си?" -македонски начин на прифаќање критика
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 16.Септември.2012 во 05:35
http://mkd-news.com/koja-rakija-shto-lechi-bolki-vo-zheludnikot-grip-ili-nastinka-chashka-rakija-mu-e-majkataa/" rel="nofollow - КОЈА РАКИЈА ШТО ЛЕЧИ – БОЛКИ ВО ЖЕЛУДНИКОТ, ГРИП ИЛИ НАСТИНКА, ЧАШКА РАКИЈА МУ Е МАЈКАТА!
Ракија од сливи (шливовица) Овој вид ракија е мошне силна, безбојна, со наметлив мирис кој што потсетува на чист алкохол. Ги намалува болките во стомакот, особено ако сте претерале со тешка или неквалитетна храна. За кусо време ги разградува непотребните состојки во организмот. Ракија од тревки (треварица) Голем е изборот на ракија од трева, всушност постојат толку видови ракија од трева, колку што природата дарила лековити билки. Ова е една од најлековитите пијалоци, за тоа сведочи специфичниот мирис, кој се разбира зависи од видот на тревките во ракијата. Бојата на овој вид ракија повторно варира, од жолткаста па се до зеленкаста нијанса. За болки во грбот, лекот е масажа со ракија од пелин. Ракија од мед (медена ракија) Медената ракија е исто така непроценливо вреден лек, особено онаа што содржи прополис. Исклучително вкусна ракија (питка ракија – што би рекле мераклиите), содржи значително помала количина алкохол, споредбено со до сега споментатите видови. Но убавиот благ вкус во комбинација со здравиот мирис, може лесно да ве излаже, затоа внимателно со шишето. Лозова ракија (лоза) Одлична е во борбата против забоболката. Доколку ве боли заб, пивнете една до две чашки лозова ракија, ова е блага анестезија на заболеното место. Пивнете уште неколку, ќе постигнете блага анестезија на целото тело, па и на умот . Комова ракија (комовица) Пониска класа од лозовата ракија, бидејќи се подготвува од остатоците од грозјето што се употребува за лозовата. Сепак и комовата во комбинација со одредени билки успешно котира на листата квалитетни лековити пијалоци. Мастика Исто така домашна ракија со долга историја, се подготвува од билката анис која е корисна против болките во желудникот, но е особено добра и за дишните органи. Оревова ракија Логично, ова е ракија од ореви кои се добро познати по своите лековити својства. Го засилува коренот на косата, го стимулира потемнувањето на кожата за време на сончањето, го регулира нивото на маснотиите во крвта.
-------------
|
Постирано од: icko9
Датум на внесување: 29.Октомври.2012 во 03:49
Rakiicka redovno omilena mi e
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 30.Октомври.2012 во 01:13
rakija...ne volim!
...psven kad nema ...drugo !
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 30.Октомври.2012 во 12:16
sdk...saka rakija
------------- vivi
|
Постирано од: zagor
Датум на внесување: 14.Декември.2012 во 12:50
извини mamamd ама ти си по ракијата... јави се веднаш во кујна и да кажеш добар,ама добар рецепт за греана ракија. за малку... твој..zagor.) (извини,ти го згрешив името..
------------- ...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 14.Декември.2012 во 15:46
jas pravam greana rakija...so sekerce...vo gezvence...pa rakiicka da provrie i meraci
------------- vivi
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 14.Декември.2012 во 15:50
У секс ако бегам од тебе,тука вади уште една чаша од сервисот... Да манам една од нога ради циркулација
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 14.Декември.2012 во 16:29
vivi1 напиша:
jas pravam greana rakija...so sekerce...vo gezvence...pa rakiicka da provrie i meraci |
и со медец ја бива
-------------
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 22.Декември.2012 во 08:08
Постирано од: Schatzii7
Датум на внесување: 10.Јули.2013 во 18:29
Не фала !
------------- »Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
|
Постирано од: Орка
Датум на внесување: 17.Јули.2013 во 16:14
Сега дрмнав една со салата
|
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:25
deranger напиша:
Dali piete rakija? t.e (antifriz za chovek)
|
Еве уште една жена "пијаница". Не пијам - кога нема!
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:26
не поднесувам ракија.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: д4б3
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:28
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:29
Анастеа напиша:
не поднесувам ракија.
|
Баба ми пред 20тина години викаше - Жена не е жена ако не дрмне една ракија со салатата на мажот. И така живееше 80+ години
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:30
Една чаша винце може, ракија јок.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: evangeline
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:32
Така ќе живееш со 101
------------- Внимавај кому му веруваш. И ѓаволот еднаш беше ангел.
https://www.youtube.com/watch?v=1DUYlHZsZfc" rel="nofollow - Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 24.Јануари.2014 во 00:32
,,,,samo ,,,brlja,,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|