Како делуваат пофалните зборови кај човекот?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20492
Датум на принтање: 15.Февруари.2025 во 06:50 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Како делуваат пофалните зборови кај човекот?
Постирано од: DDarko
Наслов: Како делуваат пофалните зборови кај човекот?
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:03
Темата е отворам по една дилема што ми се случи во умот по разговор со MyWay на темата Сакам да кажам во Разно. Што мислите вие како делуваат пофалните зборови на психата на човекот, дали доваѓа повеќе до самобендисаност и до горделивост или тоа му дава мотив на човекот т.е го мотивира да продолжи така, пример: во школо со тоа темпо, на работа, по карактер и слично.
|
Коментари:
Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:08
dobra tema![среќа](smileys_novi/1.gif) sekogas pozitivno deluvaat neli,,iako nekogas se trudime da ostaneme vozdrzani pred drugite za nekoja pofalba sepak ja posakuvame i taa mnogu ni znaci..Ubavo e da se pofali bilo koj taka se stimulira za ponatamosen uspeh napredok i dobra volja...
------------- Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......![](smileys_novi/4.gif)
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:09
DDarko напиша:
Темата е отворам по една дилема што ми се случи во умот по разговор со MyWay на темата Сакам да кажам во Разно. Што мислите вие како делуваат пофалните зборови на психата на човекот, дали доваѓа повеќе до самобендисаност и до горделивост или тоа му дава мотив на човекот т.е го мотивира да продолжи така, пример: во школо со тоа темпо, на работа, по карактер и слично.
|
Се е добро кога не се претерува..со пофалбите...ретко, но отворено...и тоа ке си биде стимули мотивациjа.
|
Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:10
pagane напиша:
DDarko напиша:
|
Се е добро кога не се претерува..со пофалбите...ретко, но отворено...и тоа ке си биде стимули мотивациjа.
|
preteruvanje vo nikoj slucaj,taka se gubi od vrednost![намигнување](smileys_novi/3.gif)
------------- Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......![](smileys_novi/4.gif)
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:33
Ахам, претерувањата или народно кажано одењето од краја до краја е негативната страна на секое материјално или духовно добро. За ова Messenger е добар, тој може да даде некое дополнително објаснување. И уште нешто, пофалиби, грди зборови, ова она, ако сака човек да успее треба да се држи за средината. т.е крајот и почетокот да го заборави.
-------------
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 15:40
Ima edna pogovorka od indijancite koja mozhebi najubavo ja osvetluva ovaa rabota:
Pobrzo kje fatish pcheli so med otkolku so stap.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 16:00
Пофалните зборови се афродизијак за суетата на човекот. Можат да ја нахранат... ако се претерани можат и да ја “прејадат“, а после прејадување знаеме што следува.![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Убаво е да се кажа пофален збор, кога е заслужен... како поттик и стимулација т.е. за “отварање апетит“ ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 16:13
Убаво кажано, отварање апетит, но не и прејадување.![намигнување](smileys_novi/3.gif)
-------------
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 16:16
Стимулативно ми делуваат, зашто ретко ги добивам. Човек треба да го пофалиш кога навистина постои причина за тоа. Попусто упатени фалби не се добри ни за фалениот, ниту за оној што фали.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 22.Октомври.2009 во 23:14
Kolku lugje ,tolku karakteri... Kaj skromnite ,pofalnite zborovi deluvaat motivirachki,tie gi dozivuvaat kako eden vid ocenka za nivnite dela i voedno se stremat kon prodolzuvanje po potot po koj trgnale ,ne zaradi dokazuvanje i hranenje na suetata,tuku zatoa shto mislat deka taka treba,no ima i drug vid na lichnosti kaj koi pofalnite zborovi imaat kontraefekt,pa stremejkji se kon najvisokata ocenka,zaboravaat na nekoi moralni vrednosti.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 23.Октомври.2009 во 20:44
Зависи од човекот. Некому му ги дигаат акциите, некои пак добиваат причина плус да се вообразат, некои пак ги примаат онака со незаинтересираност и кажуваат само едно: Фала! Јас пак кога ќе добијам некоја пофалба чувствувам поголема самодоверба во себе, ќе се насмеам и ќе кажам : Благодарам. Меѓутоа веднаш се познава човек дали искрено го мисли она што го кажува или не. Дали пофалбата е искрена или само е кажана онака ради реда...
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 10:41
Значи да те фалиме само...![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
за мене пак зависи од делото ако знам дека сум за пофалба и ме пофалат тогаш тоа ми дава мотив. ако знам дека нешто не сум направил како што треба а некој ме убедува дека е убаво тогаш се нервирам и оставам таа работа..
-------------
|
Постирано од: After Dark
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:16
Pa najdobri se sekako iskrenite i umerenite pofalbi potrebni im se tie na lugeto za da ziveat...Secija sueta mora po malku da se hrani...Sekako koj ne bi primetil ako pofalbite se preuveliceni i izvestaceni... Najmnogu mrazam koga lugeto si gi iznuduvaat pofalbite, potocno sami se falat i cekaat potvrda..E vo tie slucai obozavam da potvrduvam so sarkazam i ironija ili so nasmevka da im gi pobivam falbite..
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 19:23
Кај повеќето луѓе би требало тоа да биде мотивирачко делување, освен ако некој не е премногу срамежлив, ама мислам навистина-премногу, или пак толку самокритичен што можеби ќе ги отфрли пофалбите.
Мене како ми делуваат? Навистина зависно од ситуацијата, бидејќи сум строга кон себе, прво се преиспитувам дали сум ја заслужила пофалбата, колку таа била искрена...Со други зборови-пофалбата мене ме-измачува
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 24.Октомври.2009 во 20:25
Пофалби...хмм...најдрага пофалба ми е онаа од човек компетентен по областа по која ме пофалува и човек што поседува доста знаење. Таа ми е најдрага, па по неа доаѓа мојата пофалба. Јас сум многу самокритичен кон себе си, така да ретко се самопофалувам, ама тоа е случај кога успешно ќе завршам некоја долгорочна и битна цел. Пофалба дадена од другите што ја ценам, кај мене делува мотивирачки....а некогаш самопофалбите ме прават пасивен, демек "дај одмори малку, доста беше и ти душа имаш" ....и затоа последно време ич не си се фалам.
Освен во тие два случаи, не обрнувам многу внимание на пофалби.
P.S. Да додадам само, јас сум од амбициозните типови кои целат на високо и ретко се задоволуваат со "златната средина".![плазење](smileys_novi/10.gif)
-------------
|
Постирано од: bond....james b
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 01:41
kaj mene- stimulativno !![задоволство](smileys_novi/15.gif)
------------- You live only ONCE!
|
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 12:00
Ako se umereni....stimulativno Ako se preterani...licemerie
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: Marko Polo 1
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 12:03
Ako se zasluzeni kako nagrada.
Ako se reda radi, razocaruvacki...
|
Постирано од: Flix
Датум на внесување: 06.Декември.2009 во 12:33
Joshua_Tree напиша:
Ako se umereni....stimulativnoAko se preterani...licemerie
|
Точно така, најдобро е кога е умерено зошто знаеш дека е така, а кога се претерани најмногу ме нервира, оти знам дека некој ги кажува а не ги мисли.
------------- http://flixter.deviantart.com/">
|
|