Дивоградбите, како печурки после дожд
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=20131
Датум на принтање: 01.Декември.2024 во 05:53 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Дивоградбите, како печурки после дожд
Постирано од: kultuzin
Наслов: Дивоградбите, како печурки после дожд
Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 13:17
Ова не е нова појава ниту е измислена во последните 3 години...Но прашање е зошто никој не успеал да ја спречи...
Зошто воопшто постои државниот инспекторат а и министерството за транспорт и врски...
Сведоци бевме на узурпирањето на плажите во Струга, каде се одеше по принцип на посилен без никаков ред...
Деновиве актуелно е дивото градење во Дебар маало...
Сепак поттик за оваа тема ми се дивите градби околу езерото Козјак...
Иако узурпирањето на земјиштето и бесправното градење е почнато уште пред две години а тогаш е и пријавено , дури сега кога почна да се гради патот на некој му текна дека таму владее урбан хаос...
Мислам дека оваа афера е уште една причина поради која министерот Јанакиевски треба да си поднесе оставка, затоа што де факто човекот нема никаква контрола а ниту пак моќ да ја сопре урбаната мафија...
Повеќе од текстот во Нова Македонија:
http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=91891946514&id=9&prilog=0&setIzdanie=21792%20 - Дивоградби го бетонираа езерото Козјак
|
Коментари:
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 19:44
а будаливе од влаасти па, наместо да испорушат и да испозатворат, сакаа да ги легализираат
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 00:44
Pa nishto posebno.....pechurkite sekogash izzlevaat posle dozjdot................
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: novace
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 09:02
zabegan напиша:
а будаливе од влаасти па, наместо да испорушат и да испозатворат, сакаа да ги легализираат |
Праксата за постапување по овае ...нажалост е наследена...и е со децении наназад..
------------- Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 14:32
novace напиша:
zabegan напиша:
а будаливе од влаасти па, наместо да испорушат и да испозатворат, сакаа да ги легализираат |
Праксата за постапување по овае ...нажалост е наследена...и е со децении наназад..
|
Jasno e toa , no dali toa znaci deka ovoj haos treba da se legalizira???
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 14:44
novace напиша:
zabegan напиша:
| добро бе зошто постојано се обидувате да ја најдете вината во децениите наназад, тоа е минато, а денес е сегашност и фатете се малку на поправање на проблемите кои за жал беа создадени порано
се што треба е полиција и булдожер
|
Постирано од: Момче Македонче
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 14:47
После дождот... сонце изгрева... па кад-тад, и Горданче ќе изгрее со акција т.н. „облакодер“
------------- „Јас го разбирам светот како поле за културен натпревар меѓу народите“ - Гоце Делчев
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 14:53
zabegan напиша:
novace напиша:
zabegan напиша:
| добро бе зошто постојано се обидувате да ја најдете вината во децениите наназад, тоа е минато, а денес е сегашност и фатете се малку на поправање на проблемите кои за жал беа создадени порано
се што треба е полиција и булдожер
|
Ako e taka kako sto vika NOVACE togas jas negledam kraj na MIZERIJATA koja se slucuva vo Makedonija... Krajno vreme e da i se zastane na patot na urbanata mafija bidejki drzavata ni se pretvori vo Diznilend... A iskreno mislam deka i mediumite ne se dovolno dosledni i ne informiraat navreme za ovie divogradbi , ocigledno i oni se lesno podmitlivi... A kako sto citav na A1 mnogu cesto im se zakanuvaat na novinarite koi ke se obidat da izvestuvat... Se na se TOTALEN HAOS i nekoj treba da podnese odgovornost za toa...
A muabetite deka nekogas nebilo podobro nedrzat voda i se dodeka sme SLEPI PARTISKI VOJNICI nema da mozeme da se dvizime napred... Zosto kakva e motivacijata na VLADEACKATA partija koga znae deka i so i bez sreduvanje na rabotite pozadi nea ima 300.000 verni PARTISKI VOJNICINJA , osobeno vo momenti koga se znae deka OPOZICIJA prakticno i da ne postoi vo drzavata... Znaci edinstveno sto mu ostanuva na narodot e sam da se bori za svoite prava...
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 14:55
Момче Македонче напиша:
После дождот... сонце изгрева... па кад-тад, и Горданче ќе изгрее со акција т.н. „облакодер“ |
Urbanata MAFIJA ne e vo nadleznost na Gordance... Tuku na ministerstvoto za transpot i vrski , pa posle doaga sudstvoto i na kraj Gordance moze samo da go sprovede nalogot koj ke go dobie od ovie dve institucii....
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 15:03
kultuzin напиша:
Момче Македонче напиша:
После дождот... сонце изгрева... па кад-тад, и Горданче ќе изгрее со акција т.н. „облакодер“ |
Urbanata MAFIJA ne e vo nadleznost na Gordance... Tuku na ministerstvoto za transpot i vrski , pa posle doaga sudstvoto i na kraj Gordance moze samo da go sprovede nalogot koj ke go dobie od ovie dve institucii....
| е, и сега ај нека ми кажат дека министерот си ја врши работата
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 17:30
kultuzin напиша:
Ako e taka kako sto vika NOVACE togas jas negledam kraj na MIZERIJATA koja se slucuva vo Makedonija...
|
Дека МИЗЕРИЈАТА е (сеуште) евидентна..земете го ...како за на пример..
Осудувањето и (непринципиелната) реакцијата на сдсм..пред извесно време...
И зашто тој сеуште не е во Идризово...при јавно изречена и извршна правосудна казна?
http://www.youtube.com/watch?v=9Z7ui28M2RY - http://www.youtube.com/watch?v=9Z7ui28M2RY
пс
Кога на ова некој ќе ми одговори..тогаш и јас ќе ви одговорам ....и за илјадниците (закочени) за извршување спремни правосудни и секакви други предмети...
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 17:49
Ako vlasta nemoze da rascisti so starite strukturi togas e NESPOSOBNA.... Mene licno ne me interesira kako bilo vo vladeenjeto na SDS i nema da bidam zadovolen ako ovaa vlast e pomalku losa od SDS (sto raka na srce i ne e mnogu tesko)... Narodot gi podrza i gi podrzuva tokmu zatoa, za da rascistat so minatoto i konecno da ne butnat nanapred... Inaku vakvata politika e samo vrtenje vo krug...
Samiot zbor VLAST oznacuva kontrola i upravuvanje so instituciite osobeno onie drzavnite, a ako ne se sposobni za toa togas ne se sposobni ni da vladeat... Zatoa i ne mi e celta partiski da se prepukuvam i onaka za mene SDS se samo eden politicki VIC i BLAMAZA...Celta mi e da ukazam na propustite koi ovaa vlada gi pravi , a gi ima mnogu...
Licno veruvam vo dobrite nameri na Gruevski no okolu nego ima opsen krug na totalno nesposbni funkcineri koi neznaat sto im se slucuva pred nosot a kamoli vo drzavata,....
Eden od tie e i Janakievski...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Септември.2009 во 17:59
kultuzin напиша:
Ako vlasta nemoze da rascisti so starite strukturi togas e NESPOSOBNA.... Inaku vakvata politika e samo vrtenje vo krug...
Samiot zbor VLAST oznacuva kontrola i upravuvanje so instituciite osobeno onie drzavnite, a ako ne se sposobni za toa togas ne se sposobni ni da vladeat... Zatoa i ne mi e celta partiski da se prepukuvam i onaka za mene SDS se samo eden politicki VIC i BLAMAZA...Celta mi e da ukazam na propustite koi ovaa vlada gi pravi , a gi ima mnogu...
Licno veruvam vo dobrite nameri na Gruevski no okolu nego ima opsen krug na totalno nesposbni funkcineri koi neznaat sto im se slucuva pred nosot a kamoli vo drzavata,....
Eden od tie e i Janakievski...
|
Се е тоа точно..но сигурно ја знаеш приказната за чистењето на Авгиевите Штали...
Е овде ...ние го немаме Херкул...та да измие се што е таложено со децении..и за тоа му треба ...секако и повеќе време...за да (се) дојде до видлив и посакуван од секого резултат.
пс
Инаку..(се) лажат тие кои велат дека се неопределни...
Штом (некој-а) гласа...секој (си) се определува..прашање е само:
ДО КОГА...и ЗА КОГО...од актуелната понуда..секако.
|
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 20:50
КАТНА ГАРАЖА ВО ДВОРОТ НА СРЕДНОТО УМЕТНИЧКО УЧИЛИШТЕ
Средното државно
уметничко училиште “Лазар Личеноски” остана без училишен двор.
Инвеститорската фирма ”Палата Млин Балкан” на чело со Адем Кочан на ова
место гради катна гаража и деловен простор. Имаат одобрение и уредни
документи за работење.
Но директорот на училиштето Ицко Петрески не бил известен од никого дека ќе биде одземено дворното место.
Општина Центар минатата година кога градоначалник беше Аларова на
фирмата “Палата Млин Балкан” и издала одобрение за градба, кое треба да
го започне на 28 Ноеври и да го заврши во рок од две години.
Во овој просторт е зафатен и школскиот двор, кој претходно бил во
државна сопственост и доделен на средното училиште на користење.
Од општина Центар велат дека фирмата “Палата Млин Балкан” работи
според прописите и не можат да сторат ништо за тоа што средното
училиште “Лазар Личеноски” ќе остане без училишен двор.
Izvor SITEL
BRAVO taka treba... Da zivee urbaniot HAOS... Nesakam da znam kako mu bilo na direktorot, koga dosol sabajle na rabota i koga gi videl bagreite vo dvorot....
|
Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 10:10
оваа аларова требаше да ја обесат , арно ама му попуши малку на ВМРО
------------- во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 26.Септември.2009 во 10:21
ма неееее ........ добро си е врши работата ....како и нејзините претходници .......... и што толку галама ? за една катна гаража .......
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 12:41
не му се толку склдисујте,ние демек од внатрешноста шо да кажиме,кај нас пример,власта е вмров-ска,а катната гаража ја гради фирмата на заев кој го градеше глобал во струмица,а за да биде поубаво,владата му даде да си го купи местото по едно евро,а бе че се среди некогаш,кога че снемаат овците в,на за стрижење???
------------- ВОЈНАТА Е МИР СЛОБОДАТА Е РОПСТВО НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 12:48
Gorazd777 напиша:
не му се толку склдисујте,ние демек од внатрешноста шо да кажиме,кај нас пример,власта е вмров-ска,а катната гаража ја гради фирмата на заев кој го градеше глобал во струмица,а за да биде поубаво,владата му даде да си го купи местото по едно евро,а бе че се среди некогаш,кога че снемаат овците в,на за стрижење??? |
Значи ли (ова) дека ..другарот Зајко КУк*рајковски...си (ја) свиткал кичмата...исто како што и нам ни го (топло) препорачуваше...хехехе?!.
|
Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 14:30
Не бе, кај нас вакво нешто не постои!
------------- Homo homini lupus est...
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 16:37
Казни за градбите без фасади
Мишко Иванов Коментари (0)
27.09.2009 15:40
Миле Јанакиески
Серија парични казни предвидуваат измените во законот за градење. Доколку сопствениците на куќи и станбени згради, во рок од две години не стават фасада ќе заработат казна од 100 до 3000 евра.
Доколку за четири години, од денот на добивањето на одобрението за градба, објектот не биде завршен, казните се движат од три до девет илјади евра. Измените на законот веќе е во собраниска процедура. Власта тврди дека е подготвуван по европски терк.
„Знам дека можеби некаде ќе биде оптоварување, но добро е во наредниов период од две години да се направат фасади во Република Македонија, бидејќи тоа на некој начин зборува за имиџот на самата земја“, вели Миле Јанакиески, министер за транспорт и врски.
Граѓаните се затечени.
„Ние моментално немаме толку пари. Градевме и треба да се доврши. Јас сум против овие закони“.
„Ако им смета што нема фасада, нека повели државата или општината да ја направи фасадата“, велат анкетираните граѓани.
Со новиот закон, се предвидува и конфискување на имот, доколку се утврди дека е дивоградба. Експертската јавност смета дека законските измени треба сериозно да се преиспитаат, бидејќи постоеле делови кои се во спротивност со Уставот.
А1
Ми се допаѓа овој закон , ама пре се треба нели дивоградбите да се средат...
Џабе фасади средување , се
додека нема ред во градењето...
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 17:00
Поимот дивоградби и фасади е различен..иако и обата го третираат градежништвото како стопанска гранка.
И за се МОРА да постои правило (Закон)..според кое СИТЕ ќемораат да се однесуваат..независно дали тоа се некому допаѓало или пак не..
Имаат дивини..ненаселени..и тамо можат тоа (како досега) да си го практикуваат.
Во урбана (градска според латините) средина..правилата се такви..не само кај нас..насекаде е тоа правило..и (да) нема исклучок.
|
Датум на внесување: 27.Септември.2009 во 17:13
алоооооооо булдожерите и шипките на затворите ќе ви за'рѓаат
|
Датум на внесување: 30.Септември.2009 во 23:57
БЕЏЕТИ - И ЗА „КОМАНДАНТИТЕ“ ВАЖИ ЗАКОНОТ ЗА ГРАДЕЊЕ
Градоначалникот на Тетово, Сади Беџети ќе руши неколку дивоградби на Попова Шапка, иако некои од нив им припаѓаат на бивши команданти на ОНА.
Неговата реакција е дека ако биле команданти не значи дека можат да градат вон законот.
Претходно, инспектори на општината биле избркани од Шапка со образложение дека нема што да бараат таму.
Сител
|
|