Pomos okolu Premiere
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Камери и видео
Опис на форумот: Дознајте нешто повеќе и разменете искуства
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19995
Датум на принтање: 06.Февруари.2025 во 00:54 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Pomos okolu Premiere
Постирано од: ang3l4o
Наслов: Pomos okolu Premiere
Датум на внесување: 02.Септември.2009 во 23:06
Posle podolgo vreme, konecno resiv da stavam CS4 na laptopot, pa od vreme na vreme da porabotam i na nego. Megjutoa, sega primetiv deka Premiere Pro CS4 na Play od timeline, na preview monitorot dava cudna slika.
Inaku exportot si odi bez problem, duri i aplikacija na filter na vrakja slikata na normala.
Inaku e masinata e Vista SP2, AMD Turion i Ati RadeonX1200. Baram po netov i seuste ne mozam da najdam resenie
Pomos pls...into mi e
|
Коментари:
Постирано од: Tegla
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:16
Da ne e do grafickata karta. Adobe se vencaa so nVidia. Jas kako sto ednas napisav. Staviv cel paket CS4 za proba i edna rabota ne zavrsiv. SI se vrativ na CS3. Nemav vakov problem, tuku nekako mi bese spor vo rabotata. renderot letase, ama nekako cudno se odnesuvase. Inaku go imav staveno na Intel i7 so GeForce 9600 graficka. Ova mi e na rabota masinata. Nikogas povekje so GeForce. Doma imam Intel Quad so PNY Quadro 1500 Professional Video Edition i site video aplikacii rabotat kako sto treba iako sto celiot sistem e virusoiden, bagovit od mrza da go sredam . Ama cel CS3 paket raboti bez problem. I toa vo posledno vreme rabotam so DVCPRO HD fajlovi.
Preporaka - Kupete si Quadro graficka. Nema da zazalite. Skapi se i gi nema kaj nas regularno .
Mojata e so 256MB RAM i raboti pomazno odkolku GeForce so 1GB. Za video overlay memorijata ne igra nikakva uloga. Ima vrska za igri i za preview vo 3D aplikacii kako 3D Max.
Da ne dolzam. Probaj da pozajmis GeForce i vidi sto kje ti kaze. Ako ne, teraj so CS3
------------- That is called grain. It is supposed to be there.
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:26
Da pozajmam, ama laptop e . Inaku na Intel i7 so GeForce GTX275 e kako luda masina. Go rabotam i toj ,samo od vreme na vreme, mi treba nesto sitno da sredam po doma. Zatoa mi bese potreben za laptopot. A od CS4 na CS3 ne odat proektite. Zatoa me maci. CS4 mi e podoben samo poradi MediaEncoder-ot i nativnata podrska za 64-bit. Inaku Quadro mi e preskap za ona sto jas sega za sega rabotam. No, novata verzija za Quadro so podrska za Adobe programa e ista so GTX275 po arhitektura. Problem se samo drajverite. No najdov nekade deka rabotat na toa da gi sredat drajverite i da napravat crack za encoderot koj raboti na GPU. Sepak mi ostanuva makata uste da cepkam po forumi i da najdam resenie za problemot
|
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 22:47
I na SC3 ima dobar media encoder. Doduse nema batch proces, ama e super. 64bit ne rabotam. Ni sam ne znam zosto . Ne se site aplikacii razvieni za 64bit i nekako ne mi doslo da se svrtam. Inaku i jas imam laptop so AMD i ATI i nikad povekje AMD. Toa gree, toa trosi struja.... Lenovo Intel sto ima zena mi po cela nokj raboti na baterija. Ovoj nema uloga na prenosna masina, deka baterijata mu trae 45 minuti. A, go koristam za Internet, Zuma i Lightroom. Nisto povekje . Inaku pred 4-5 godini se pravea krakovi od GeForce - Quadro. Ama povekje ne funkcionira toa, barem pred 2-3 godini.
Quadroto ima epten dobar i mazen TV out. Ne ti treba nisto drugo za da gledas na TV.
|
Постирано од: kosta_kav
Датум на внесување: 16.Мај.2010 во 19:33
proveri dali imas poddrska za grafickata, ako nemas oooo, tesko tebe bratu, jas imaf artefakti na preview monitorot, na cs3 neam maka
|
Датум на внесување: 16.Мај.2010 во 20:40
mora da ima poddrska, posto ne se pojavuva sekogas, ima nekoi problemi so dopolnitelni kodeci sto sum instaliral, posto posle nekoe vreme pocna i na desktopot da pravi taka, samo nema koj da go preinstalira (nemam vreme)...
|
Постирано од: within
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 11:37
Дали знае некој кај може да се спушти верзија од Adobe premiere (cs3 барем) но која нема да паѓа..?
Кога и да работам видео, првите сат-два монтирање е во ред, но како импортирам се повеќе видеа, почнува да се блокира - неможе да импортира видеа, лентата за видеа станува црна, не пушта preview на видеата.. и на крај ми се блокира. Ќе исклучам програм, пак истото се повторува на секои 5 минути.
Исто така кога ќе вклучам пак програма, ми вели дека Premiere има малку системска меморија.
Видеата просек по 2 минути, 640х480 на 30fps..а допрва треба да ставам уште неколку видеа кои се со траење над 5 минути...
помош?
|
Постирано од: Александар_А
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 11:51
На страната на adobe.
------------- Аце
http://www.youtube.com/user/aleksandar1901" rel="nofollow - Портфолио Видео
http://vimeo.com/user709170/videos" rel="nofollow - Портфолио Видео
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 11:58
within напиша:
Дали знае некој кај може да се спушти верзија од Adobe premiere (cs3 барем) но која нема да паѓа..?
Кога и да работам видео, првите сат-два монтирање е во ред, но како импортирам се повеќе видеа, почнува да се блокира - неможе да импортира видеа, лентата за видеа станува црна, не пушта preview на видеата.. и на крај ми се блокира. Ќе исклучам програм, пак истото се повторува на секои 5 минути.
Исто така кога ќе вклучам пак програма, ми вели дека Premiere има малку системска меморија.
Видеата просек по 2 минути, 640х480 на 30fps..а допрва треба да ставам уште неколку видеа кои се со траење над 5 минути...
помош? |
sto konfiguracija imas?
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 12:21
Веќе половично ми е монтирано видеото, па незнам менувањето верзии колку би било паметно.
Моменално го работам на лап топ, али и на солиден PC ги имав истите проблеми претходно.
Laptopot е овој http://www.laptopreviewsonline.com/Asus/X59Sr/
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 13:01
E зошто да не е паметно? Ќе го изрендаш досега сработеното и ќе си продолжиш во друга верзија. Ај размисли па кажи.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 13:11
А на понова верзија нема да може да го отвори постариот работен фајл?
Александар, ако знаеш ода каде можам да спуштам каква била верзија, ќе се снајдам, важно да работи.
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 14:05
Не би требало да ти прави проблеми понова верзија освен ако немаш премногу тракатанции во проектот. Портфолиото на времето што го имав правено пробував да го изменам но не го отвара, инаку дгуги проекти кои не се прекомплицирани поминуваат без проблем.
п.с. во портфолитото има над 8 леери, премини, корекции на боја... и што уште не.
------------- Аце
|
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 14:47
CS4 otvara proekt praven vo CS3. Samo mora da gi preinstaliras site plagini sto gi koristis vo proektot. Ili da gi kopiras od CS3 folderot vo CS4. A za verzija, site CS3 verzii rabotat dobro. Samo baraj Premiere kade instalacijata e pogolema od 1 GB. Posto trial verziite koi posle se krakuvaat se posiromasni i mozat da napravat problem. Za CS4, baraj Adobe Premiere CS4 NoPE verzija na torrent, golema negde okolu 1.4GB
|
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 16:12
within напиша:
помош? |
Imas problem so samite fajlovi. Treba da gi prekonvertiras vo format koj Premierot kje moze nativno da go raboti. Sega site laptop masini vrtat Preiere bez problem. Ti treba samo 2GB ram.
|
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 17:19
Во кој смисол проблем со самите фајлови?
Програмата убаво си работеше на почетокот.. но сега само што ќе ја стартувам, после 2 минути, ако сакам да ипортирам фајл, иконите стануваат бели, ако кликнам импорт на некјо фајл ми излегува порака дека неможе да се импортира, ниту со влечење од фолдер.. не ги стартува клиповите, лентата станува црна.. и на крај се блокира.
Денес дознав опција да може да се подеси Premiere да користи повеќе рам меморија, па ќе видам дали ќе го имам истиот проблем.
|
Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 01:33
within напиша:
Во кој смисол проблем со самите фајлови?
Програмата убаво си работеше на почетокот.. но сега само што ќе ја стартувам, после 2 минути, ако сакам да ипортирам фајл, иконите стануваат бели, ако кликнам импорт на некјо фајл ми излегува порака дека неможе да се импортира, ниту со влечење од фолдер.. не ги стартува клиповите, лентата станува црна.. и на крај се блокира.
Денес дознав опција да може да се подеси Premiere да користи повеќе рам меморија, па ќе видам дали ќе го имам истиот проблем. |
Posle koja akcija pocnal da pravi problem? Vo koj kodek se kodirani fajlovite sto gi montiras. Ne bi trebalo da imas problem so RAM, zatoa sto Premiere pri instalacija rezervira dovolno vo zavisnost od raspolozivost na memorija. Probaj napravi nov proekt i importiraj DV fajlovi (istite prekodirani) i vidi kako ke raboti togas. Probaj pred da go startuvas Premiere da vklucis Task Manager i negoviot Resouce Monitor i vidi kako odi iskoristuvanjeto na RAM, protokot na HDD i iskoristenosta na procesorot. Mozno e nekoj virus da ima vlezeno vo nekoj procis i da cica resursi. Pa kazi sto kako se menuva i kazi koj kodek se fajlovite.
|
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 20:10
Ја инсталирав Premiere CS5, работи одлично, зголемив да користи меморија до 3gb.
Имам уште едно прашање во врска со Premiere.
Дури снимав, не заприметив дека опцијата за намалување на ветерот при снимање на звук ми беше исклучена, а времето беше баш облачно и ветровито, па сега ветерот е многу изразит во видето, а се работи за интервју па би сакал да го корегирам тоа.
Дали некој знае како би можело ова да се корегира во Premiere? Ги разгледав опциите во Audio effects но на наидов баш на нешто што би ми помогнало.
фала однпред.
|
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 23:23
Vo Premiere imas DeNoiser, samo moja preporaka e da go montiras videoto sega, a audio naknadno, posle export ili vo Soundbooth, a se pristapuva so desen klik na audio, pa Edit in Soundbooth. Samo sepak, najdobro e prvo da napravis export na audio, pa da go koregiras vo nekoj podobar softver za audio obrabotka i dobri VST plugin-i
|
Датум на внесување: 30.Мај.2010 во 23:46
Од Auidio effects одбрав Bass и го намалив до кај -13 и добив задоволителен резулутат.
Фала за советот, ќе понатака, поздрав.
|
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 23:04
Пак јас во врска со видеото,
Го средив, направив квалитетен рендер, 10 минути видео дојде со околу 2гб големина.
Но, ми треба уште еден фајл но со многу помала големина бидејки треба да го испратам по интернет, најверојатно по rapidshare и сл., па дали може 10мин видео да се смали на под 100мб, ако треба и да се намали резолуцијата, али да има колку толку ОК квалитет и звук?
|
Датум на внесување: 31.Мај.2010 во 23:50
mozes, vo wmv, flv, DivX, XviD, RM itn... WMV so 640x480 i soodveten bitrate moze da odi na net.
I Adobe ima online calculator za bitrate za FLV
http://www.adobe.com/devnet/flash/apps/flv_bitrate_calculator/ - Calculator
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 01:33
Пробав со WMV, на 25fps, и ми стигна до кај 100мб, квалитетот на сликата е ОК но самата слика премногу трепери, посебно во долниот дел. Дали е тоа поради намалените фрејмови (од оригинални 30 на 25)?
Истово го забележав кога пробав рендер со Quicktime само таму беше помалку изразито.
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 09:44
Togas stavi 30fps, i vkluci deinterlace na slikata.
|
Датум на внесување: 01.Јуни.2010 во 18:16
Направив рендер со 30fps и сега сликата не мрда.
Ангелчо, Фала ти многу за сите совети.
|
Постирано од: sasebt
Датум на внесување: 24.Ноември.2011 во 11:30
Zdravo,
montirav edno video so premiere cs4, i posle toa, instalirav cs 5.5... i sea, ne mozam da go otvoram proektot vo cs5. ima nekoja finta da se "migrira" proektot?
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
Датум на внесување: 24.Ноември.2011 во 18:09
Ne moze da se otvori vo novata verzija? Treba da migrira bez problem, osven ako ne se koristeni nekoi dopolnitelni filtri ili efekti, koi ne se del od noviot CS5. Toa se najcesto 32bit plugini, koi nema da rabotat so CS5. Za downgrade na proekt ne sum siguren, ama mislam deka i toa bi trebalo da pomine. Ti dava li nekoja greska pri otvaranje?
|
Постирано од: sasebt
Датум на внесување: 25.Ноември.2011 во 10:35
Pa, dava, vika deka vo proektot so sakam da go otvoram nemalo sekvenca... MME
------------- http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=3883 - Портфолио - Пушењето е штетно по здравјето
|
|