ГОЛЕМАТА ВОЈНА СЕУШТЕ КОНТРАВЕРЗНА
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19972
Датум на принтање: 23.Јули.2025 во 00:47 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ГОЛЕМАТА ВОЈНА СЕУШТЕ КОНТРАВЕРЗНА
Постирано од: orlov
Наслов: ГОЛЕМАТА ВОЈНА СЕУШТЕ КОНТРАВЕРЗНА
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 21:53
Дали и сега контраверзни личности не ја продолжуваат големата војна?, која е поголема од онаа која започна во режија на Третиот Рајх? http://%C3%90%C2%BF%C3%90%C2%BE%C3%90%C2%B3%C3%90%C2%BB%C3%90%C2%B5%C3%90%C2%B4%C3%90%C2%B0%C3%91%C2%98%C3%91%C2%82%C3%90%C2%B5:%20www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2009/08/090831_russia_worldwar.shtml - -
http://www.bbc.co.uk/macedonian/news/story/2009/08/090831_russia_worldwar.shtml - Големата војна сеуште контроверзна
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Коментари:
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 31.Август.2009 во 23:36
Чудни некои размислувања на поедини личности. Многумина не знаат за договорот помеѓу Молотов и Рибентроп и за тоа време тајната клазула која стои да Русите го приграбат својот дел од поразена Полска после нападот на Германците.
Според мене нема голема разлика помеѓу Хитлер и Сталин, и двајцата диктатори и касапи,ништо повеќе.
Им се восхитувам и ги почитувам само на војниците од двете страни кои морале да се борат и кои гинеле за една голема лудост за која се виновни и двајцата диктатори.
Според мене доколку не се направел пактот помеѓу нацистичка Германија и советска Русија немало да има војна. Договорот Рибентроп-Молотов е иницијална каписла за се што ќе следи во наредните 6 години.
А време за градење на довербата што Сталин ја имал во тој договор е пред почетокот на војната во 1937 мислам и аферата Тухачевски во која тајните служби на Германија на чело со Рајнхадр Хајдрих му предаваат информации на Сталин (После директна наредба на самиот Хитлер)за целта што ја има Маршал Тухачевски а тоа е да го симне од власт Сталин,тоа овозможува една голема чистка во командниот кадар на Црвената Армија и секако големо отсуство на способни воени раководители на почетокот на војната,а потоа доаѓаат големите воени порази во првите две години на војната.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:29
па пред втора светска војна сите држави во светот биле подготвени да се испоколат меѓусебе, постојано се провоцирале и се што требало било една искра, кој ја започнал војната е тотално небитно, тоа можело да биде, Америка, Италија, Англија или Јапонија, бидејќи кога - тогаш ќе се случела големата војна сите тие пактови и договори меѓу двете војни се индикатори на нови конфликти
на пример, пред нападот на Перл Харбор, Американците на Јапонија и имаат направено ембарго, но сеуште ни перат мозок со приказната дека Перл Харбор е ненадејно и ладнокрвно нападнат, и дека ако не ги спржија Хирошима и Нагасаки дека војната многу подолго ќе траеше (што се случувало во времето на пропаѓањето на нацистичките сојузници, што значи дека Јапонија кога тогаш ќе се повлечеше, и така веќе ги имаше загубено скоро сите острови)
војната не е помежу воените сили на терен, туку во тоа која пропаганда е посилна 
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: Сварог
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:31
Да се разјасни зошто беше поделена источна европа.
Пред да се формира СССР таа била руска земја.
За време на граѓанската војна во Русија ,пољаците го нападнаа РСФСР и анексираа делови од него.
18-19 години покасно.
Адолфчо вика бате Сталин што викаш да поделиме ова Истоко у корист на СССР у замена за неутраност твоја а?
Можи бе Ади ,така пољаците утепаа 100.000 руски заробеници 1921ва па малце реваншизам можи.
Естонија,Латвија? Која од која банана земја ,ниедна не постоела пред Петар Велики да ги изгради нив.Иронија за ЕУ(во нив скоро пола население е руско и не им се дадени "рамковни" права а ипак се у ЕУ)
Сталин ги очисти про-западњачките офицери ,кои одма би пребегале во случај на војна.Кога некој му се буни ( ко чечените што беа) ги натовари 90% од населението на воз и марш у Сибир да копаат мермер за Мајка Русија.
За тоа дали бил Сталин спремен да интервенира во Европа,1938ма кога се решавала судбината на Чехословачка ,Сталин бил спремен да влезе во војна за да го сопре Хитлер ,но пољаците и западњаците(енглези и французи) ко кокошки се укакаа и се успушти таа шанса.
Молотов-Рибентроп пактот бил ништо друго освен нормален договор.Ја тебе неутралност ти мене дел од пленот.(Јез да имале воена и економска соработка али тоа е друга прича)
Русија од Елба до Алјаска.
------------- Европа для Славян
Meine Ehre Heisst Treue
Русский доброволец, руку братьям дай,
Будь готов бороться до конца.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:34
zabegan напиша:
па пред втора светска војна сите држави во светот биле подготвени да се испоколат меѓусебе, постојано се провоцирале и се што требало било една искра, кој ја започнал војната е тотално небитно, тоа можело да биде, Америка, Италија, Англија или Јапонија, бидејќи кога - тогаш ќе се случела големата војнасите тие пактови и договори меѓу двете војни се индикатори на нови конфликти
|
Америка до 41ва била во политички изолационизам.Значи Европејците нека си се грижат за нивните проблеми.
Англија по секоја цена сакала да го задржи мирот.
(Рајнска област 1936) (Австрија 1938),(Чехословачка 1938 и 39),(Литванија 39та)
Жабарите колку и да сакале немаат везе од војна.
Јапанците биле во војна од 1937.
Meine Ehre Heisst Treue
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:35
Сталин да интервенира во Чехословачка??????-Ова прв пат го слушам.
Ај погледни кога се припоени Балтичките држави кон Русија.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:42
Сварог напиша:
zabegan напиша:
па пред втора светска војна сите држави во светот биле подготвени да се испоколат меѓусебе, постојано се провоцирале и се што требало било една искра, кој ја започнал војната е тотално небитно, тоа можело да биде, Америка, Италија, Англија или Јапонија, бидејќи кога - тогаш ќе се случела големата војнасите тие пактови и договори меѓу двете војни се индикатори на нови конфликти
|
Америка до 41ва била во политички изолационизам.Значи Европејците нека си се грижат за нивните проблеми.
Англија по секоја цена сакала да го задржи мирот.
(Рајнска област 1936) (Австрија 1938),(Чехословачка 1938 и 39),(Литванија 39та)
Жабарите колку и да сакале немаат везе од војна.
Јапанците биле во војна од 1937. | го едитирав постот за америка  а Англија што мајка барала во франција ако сакала мир, само скоро цел век старите пропаганди сеуште не гонат, сеуште мислиме дека одредени земји се хероите, што е голема грешка
инаку мислев на сите земји кои учествувале во втора светска војна воопшто, не само тие што ги набројав, ме мрзеше 
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:53
еве ви  http://www.on.net.mk/print.asp?ItemID=923FE4E46CEB8C4A8C81B0C3874D6255 - http://www.on.net.mk/print.asp?ItemID=923FE4E46CEB8C4A8C81B0C3874D6255
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 00:55
Остај сега таа зафарканција со фотка од Спасувањето на војникот Рајан,кажете мислење за насловот од темата оти ќе се избега од неа и на крај ќе биде темава за во историја.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 01:03
fiks напиша:
Остај сега таа зафарканција со фотка од Спасувањето на војникот Рајан,кажете мислење за насловот од темата оти ќе се избега од неа и на крај ќе биде темава за во историја.
| мојот прв пост е генерално мислење за темата, сите држави кои учествувале во војната треба да сносат вина, бидејќи никој што започнува војна не може да се нарече миротворец, а не како што не учат стално, Хитлер е силеџијата во друштвото, не дека хитлер е невин, што е и мојата поента
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 08:25
fiks напиша:
Сталин да интервенира во Чехословачка??????-Ова прв пат го слушам.
Ај погледни кога се припоени Балтичките држави кон Русија.
|
Stalin ne mozjeshe da intervenira vo Chehoslovachka. Intervencijata na togashniot SSSR vo Chehoslovachka se sluci vo 1968 godina. A se beshe poradi otkazjuvanje na poslushnost na Chehoslovachka kon Varshavskiot Pakt, koe neshto ne mu godeshe na SSSR. Znachi Stalin i da sakal da intervenira, fizichki ne postoeshe vo 1968 godina.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 09:53
Орлов мисли на интервенција на Сталин во 1938 за време на анектирањето на Чехословачка а не 1968 се збуни малку и ти
Нели прво ги припојуваат Судестските области кон Германија а потоа ја окупираат цела Чехословачка.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:03
fiks напиша:
Орлов мисли на интервенција на Сталин во 1938 за време на анектирањето на Чехословачка а не 1968 се збуни малку и ти
Нели прво ги припојуваат Судестските области кон Германија а потоа ја окупираат цела Чехословачка.
|
Izgleda Anastea e vo pravo. Mladite treba da uchat prvo geografija i Istorija a potoa ako se darbosani i da pisuvaat ili rabotat kako politichari ili kako militaristi. Mladi gospodine, Orlov ja pamti 1968 godina i intervencijata na SSSR vo Chehoslovachka vo 1968 godina. Zatoa prvo chitaj dobro shto striko Orlov pishuva, a pota uchi Istorija. Prashkata prolet nikogash ne se zaborava.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:08
Сварог напиша:
Да се разјасни зошто беше поделена источна европа.
Пред да се формира СССР таа била руска земја.
За време на граѓанската војна во Русија ,пољаците го нападнаа РСФСР и анексираа делови од него.
18-19 години покасно.
Адолфчо вика бате Сталин што викаш да поделиме ова Истоко у корист на СССР у замена за неутраност твоја а?
Можи бе Ади ,така пољаците утепаа 100.000 руски заробеници 1921ва па малце реваншизам можи.
Естонија,Латвија? Која од која банана земја ,ниедна не постоела пред Петар Велики да ги изгради нив.Иронија за ЕУ(во нив скоро пола население е руско и не им се дадени "рамковни" права а ипак се у ЕУ)
Сталин ги очисти про-западњачките офицери ,кои одма би пребегале во случај на војна.Кога некој му се буни ( ко чечените што беа) ги натовари 90% од населението на воз и марш у Сибир да копаат мермер за Мајка Русија.
За тоа дали бил Сталин спремен да интервенира во Европа,1938ма кога се решавала судбината на Чехословачка ,Сталин бил спремен да влезе во војна за да го сопре Хитлер ,но пољаците и западњаците(енглези и французи) ко кокошки се укакаа и се успушти таа шанса.
Молотов-Рибентроп пактот бил ништо друго освен нормален договор.Ја тебе неутралност ти мене дел од пленот.(Јез да имале воена и економска соработка али тоа е друга прича)
Русија од Елба до Алјаска.  |
За ова ми беше муабетот Орлов не за влегувањето на тенковите во Чехословачка. Сварог збори за интервенција на Сталин за време на анектирањето на Чехословачка од нацистичка Германија во 1938 кое е почнато со припојувањето на Судетските области кон Германија,никој не спомна тука Прашка пролет
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:28
Prashkata prolet beshe grozomoren nastan vo taa 1968 godina. Ne bi mozjel da tvrdam deka predhodnata agresija na Izrael za osvojuvanje na Suec e samo prodolzjuvanje na razdorot na Istok. No edno e sigurno. Dvete situacii gi stvorija agentite na CIA vooblicheni vo diplonati akreditirani vo istok. Ne sluchajno Josip Broz na denot na agresijata vo Chehoslovachka bukvalno go izbrka Sovetskiot amsador od togash SFRJ iako do taa vest igraa aedno shah. Taka da opstata istorija a pogotovo istorijata na militarizmot ni sluchajno ne mozje da mi omakne. Slobodno ova tema nosija vo ISTORIJA.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:35
Орлов абе за што ја почна темава за втора светска војна или за Прашка пролет????? Што се прафрлаш сега во 1968 кога почнавме муабет за втора светска војна????
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:52
fiks напиша:
Сталин да интервенира во Чехословачка??????-Ова прв пат го слушам.Ај погледни кога се припоени Балтичките држави кон Русија.
|
Како држави не ни постоеле освен Литванија.Во 1721ва по завршувањето на големата северна војна со Шведска.
Литванија мислам дека беше припоена во првата партиција на Полска ако не се лажам.
Сталин првиот ја согледал опасноста од Хитлер и бил спремен 40 дивизии одма да прати во Полска за да и се закани на Германија,но тој Невил Чемберлен мислел дека Хитлер ќе биде задоволен со Судетската област и дека ќе преќине со тоа.
(Искачам надвор сеа работа иам,не ја терајте дискусијата многу далеку без мене. )
Meine Ehre Heisst Treue
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:55
Сварог напиша:
Како држави не ни постоеле освен Литванија.Во 1721ва по завршувањето на големата северна војна со Шведска.
Литванија мислам дека беше припоена во првата партиција на Полска ако не се лажам.
Сталин првиот ја согледал опасноста од Хитлер и бил спремен 40 дивизии одма да прати во Полска за да и се закани на Германија,но тој Невил Чемберлен мислел дека Хитлер ќе биде задоволен со Судетската област и дека ќе преќине со тоа. |
Сварог пријателе ова што ти го пишуваш дека Сталин бил спремен да прати 40 дивизии во Полска е најнова информација и најапсурдна. Какви дивизии бре какви глупости,една од причините што прифатил пакт со Хитлер е поради тоа што се плаши од него и Црвената Армија во тие години е на стаклени нозе. Тој (Сталин)по секаква цена гледа да избегне војна поради тоа што државата не е застаната на нозе ни малу од предходната светска и од Октомвриската револуција а тука ти пишуваш 40 дивизии. Кои 40 дивизии бе,да ги имаа подготвено за борба тие 40 дивизии немаше да доживеат катастрофални порази на почетокот на војната.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 10:58
Сталин е избезумен во првите денови од нападот на Германија врз нив,се затвора во својата вила и после неколку дена излегува од тамо и го повикува народот,ме читаш НАРОДОТ а не армијата да ја спаси државата,бидејќи армија во тие моменти не постои,блицкригот на Германците ја има столчено Црвената армија.
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 11:05
Орлов, што ти пиша за контроверзите за втора светска војна????? Каде пиша наведи ми барем еден пост ајде??? Цело време Прашка пролет де Прашка пролет,каде даде мислење за контроверзите,каде????
|
Датум на внесување: 01.Септември.2009 во 19:09
fiks напиша:
Сварог напиша:
| Сварог пријателе ова што ти го пишуваш дека Сталин бил спремен да прати 40 дивизии во Полска е најнова информација и најапсурдна.Какви дивизии бре какви глупости,една од причините што прифатил пакт со Хитлер е поради тоа што се плаши од него и Црвената Армија во тие години е на стаклени нозе.Тој (Сталин)по секаква цена гледа да избегне војна поради тоа што државата не е застаната на нозе ни малу од предходната светска и од Октомвриската револуција а тука ти пишуваш 40 дивизии.Кои 40 дивизии бе,да ги имаа подготвено за борба тие 40 дивизии немаше да доживеат катастрофални порази на почетокот на војната. |
СССР 1924та и СССР 1938ма се со астрономски разлики.
Доњецката брана најголемата во тоа време беше направена.
Индустријата беше повеќе кратно зголемена.
Државата самата себе се издржуваше и ред други работи.
На стаклени нозе 2 пати по ред ги претепаа јапанците прво кај
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Lake_Khasan%20 - Битката кај езерото Хасан (на англиски)
и после каде со класичен блицкриг (пред германците)
http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Khalkhin_Gol%20 - Битката на реката Халкин Гол (на англиски)
40 дивизии во 1938ма би биле скоро повеќе од доволно за да и се парира на Германија,
Meine Ehre Heisst Treue
|
Датум на внесување: 07.Септември.2009 во 11:01
Сварог ич не се сложувам со тебе и твоите тврдења за тогашната јачина на Црвената Армија.
Го споменуваш инцидентот кај Халкин Гол и Советската победа како некој репер за јачина и обученост на Црвената Армија. Во тоа време Јапонците ни сакаат ни имаат доволно концентрирани трупи за понатамошни акции во Монголија. Тие гледаат експанзија на царството по морски пат,во тие месеци Царската морнарица е опремена со залихи за наредните 6 месеци додека Квантуншката Армија е само лепенка на Морнарицата,а забораваш и дека голем дел од акциите на Квантуншката армија не се одобрени од Царскиот врховен штаб на Хирохито. Погледни ја само опременоста на Квантуншката Армија со оклопни возила и механизација и ќе ти стане јасно зошто победиле Русите.
Ова играче ќе им се спротистави на Русите http://en.wikipedia.org/wiki/File:Japanese_type_95_1.jpg">
Type 95 Ha-Gō
со орудие од 37 мм,па оваа конзерва со клоца да ја мавнеш ќе почната да испаѓаат штрафови од неа а камо ли против тенковско орудие да го погоди. Треба да ти е јасно дека Јапонците немаат амбиции за војување во Монголија и дека никогаш и немале копнена армија за почит. Во цела втора светска војна имаат добиено само една вредна копнена битка,а тоа е заземањето на Сингапур од Британците но и тука најголема улога одигрува морнарицата.
Сварог си слушнал за малку подзаборавената неуспешна Руска инвазија на Финска или така наречената Зимска Војна која трае од ноември 1939 во март 1940 Погледни за тоа и ќе ја видиш вистинската вредност на Руската армија во тие години. Финците на скии ги имаат понижено и направено партал од Руските трупи стационирани во северо-источна Финска,околу езерото Ладога и во Сала,а да не прајме муабет за тешките порази на одбрамбената линија Манерхаим во Карелискиот Теснец каде Финската одбрана ја води Маршал Манерхаим за мене еден од најголемите воени стратези во своето време.
|
Постирано од: Каснакоски
Датум на внесување: 05.Јули.2010 во 17:53
Die Deutsche Wochenschau
http://www.archive.org/search.php?query=Die%20Deutsche%20Wochenschau%20boris - http://www.archive.org/search.php?query=Die%20Deutsche%20Wochenschau%20boris
Germanski pogled.
|
|