Испечати | Затвори го прозорот

НАВРЕДИ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19929
Датум на принтање: 22.Јули.2025 во 20:45
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: НАВРЕДИ
Постирано од: Анастеа
Наслов: НАВРЕДИ
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 01:05
Што за вас претставува НАВРЕДА?

Од што се навредувате: дали е тоа збор кажан со намера да повреди; во лице кажана вистина - непобитен факт кој е реален за сите околу вас, само не и за вас; обвинување или клевета за нешто кое самите најдобро знаете дека не сте го сториле или помислиле; нечие игнорирање или рамнодушност наспроти вашата заинтересираност или љубов; поглед “накриво“ можеби... што друго? размислување

Како реагирате на навреди - враќате со иста мера, одмолчувате, игнорирате...?

Некој кажал: “оној кој неоправдано навредува, им овозможува на другите оправдано да го навредуваат.“

Дали ова ни дава право да навредуваме - свесно и намерно?збунетост

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Коментари:
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 10:12
sekoja individua koja e svoja, znae, deka , ne e vazna sodrzinata na navredata nego od koj e izrecena.

postojat milion individui koi takva individua nemozat da navredat i da se trudat maksimalno смеење

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 10:31
Navredata e zamena za zelbata za fizicka povreda t.e. postoi fizicko i psihicko maltretiranje koja posledicno slicno se dozivuva. Tuka se smeta na poveke faktori kako nedorazbiranje, predrasudi, netolerancija, mentalni zaboluvanja od strana na navreduvacot kako i nesposobnosta na navredeniot da se odbrani koj so toa gi predizvikuva sadisnickite nagoni na nevroticnoto lice. Sadizmot e nagon koj bara hrana i objekt na koj ke moze da se isprazni, kako ne poseduva kapacitet za sublimacija na nagonot t.e. nema intelektualno sposobnosti nitu obrazovanie energijata od sadizmot da go pretvori vo nesto korisno gi koristi primitivnite mehanizmi kako kuce koe lae i napaga sekogo koj ke se najde vo negovata zamislena teritorija. Kako kuceto ne e tolku zastiteno kako covekot doaga do negova eliminacija zaradi opasnosta koja ja prestavuva, no zatoa doaga do komplikacija kako da se dejstvuva so covek koga dobil mentalno besnilo posebno ako poseduva nekoj status koj ne moze da se ignorira.
Problemot e kako da se izleze na kraj so navreduvac koj grcevito bara objekt na kogo ke moze da se izivuva i zalnoto resenie e najcesto e da se vozvrati so ista merka kako e ednistveniot jazik koj go razbira dokolku ne pomogne mlitavo ignoriranje vo sprotivno se pretvaras vo mazohisticki objekt sklon kon avtodestrukcija

-------------
http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/

Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 11:45
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Navredata e zamena za zelbata za fizicka povreda t.e. postoi fizicko i psihicko maltretiranje koja posledicno slicno se dozivuva. Tuka se smeta na poveke faktori kako nedorazbiranje, predrasudi, netolerancija, mentalni zaboluvanja od strana na navreduvacot kako i nesposobnosta na navredeniot da se odbrani koj so toa gi predizvikuva sadisnickite nagoni na nevroticnoto lice. Sadizmot e nagon koj bara hrana i objekt na koj ke moze da se isprazni, kako ne poseduva kapacitet za sublimacija na nagonot t.e. nema intelektualno sposobnosti nitu obrazovanie energijata od sadizmot da go pretvori vo nesto korisno gi koristi primitivnite mehanizmi kako kuce koe lae i napaga sekogo koj ke se najde vo negovata zamislena teritorija. Kako kuceto ne e tolku zastiteno kako covekot doaga do negova eliminacija zaradi opasnosta koja ja prestavuva, no zatoa doaga do komplikacija kako da se dejstvuva so covek koga dobil mentalno besnilo posebno ako poseduva nekoj status koj ne moze da se ignorira.
Problemot e kako da se izleze na kraj so navreduvac koj grcevito bara objekt na kogo ke moze da se izivuva i zalnoto resenie e najcesto e da se vozvrati so ista merka kako e ednistveniot jazik koj go razbira dokolku ne pomogne mlitavo ignoriranje vo sprotivno se pretvaras vo mazohisticki objekt sklon kon avtodestrukcija

Sadist moze da napaga samo mazohisti ili sadisti. Drugi ne moze da napaga.
Problemot se resava so svesnost.
Koga licnosta ke go isfrli mazohizmot ili sadizmot od sebe koj go poseduva, togas po avtomatizam takvite luge isceznuvaat od nejziniot zivot .

-------------
~Live the life you love, love the life you live~

Датум на внесување: 27.Август.2009 во 12:15
Milo,  бакнеж sadizmot e nagon kako sto e nagonot za hrana zatoa sto spaga vo delot za opstanok i zastita, nikoj ne moze da go isfrli, moze samo energijata da ja prenasoci vo nesto korisno do izvesna merka. Toa bi mu doslo kako sega da ja otfrlime policijata i vojskata i sekoj da moze da ni pravi sto saka

-------------

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 13:01
ramnodusnosta ...me navreduva

Датум на внесување: 27.Август.2009 во 13:53

Milo,  бакнеж sadizmot e nagon kako sto e nagonot za hrana zatoa sto spaga vo delot za opstanok i zastita, nikoj ne moze da go isfrli, moze samo energijata da ja prenasoci vo nesto korisno do izvesna merka. Toa bi mu doslo kako sega da ja otfrlime policijata i vojskata i sekoj da moze da ni pravi sto saka

Stepenot na sadizam kaj edna licnost = stepen na mazohizam kaj istata
Pod mazohist se podrazbira licnost koja trpi raboti koja sto normalna licnost ne bi gi trpela
Pod sadist se podrazbira licnost koja sto nepotrebno maci druga licnost
Odbranata bez primesi na sadizam e normalna rabota бакнеж

-------------

Постирано од: volkswagen
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 14:22
Probuvam nikogo da ne navreduvam , ama imam podvizna crvena linija i mnogu cesto za mala nesolena sega znam da vratam zestoko (kjare: se probuvam da ja stabiliziram taa linijata). Mnogu me navreduva korpa od devojka koja sum i rekol samo oti mi bilo zal da ja gledam osamena . Me navreduva koga nekoj sosila se praj deka sto i da napraam ne cini i deka toj mozi poarno. Sekoj den si gi kinef zivcite so faci koi ne se videle vo ogledalo a kazuvaat za drugi

Sto znam...ima bajgi stvari i ke ne stemni ako zemam da gi pisuvam...aj drug pat

Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 14:54
ja ne se zamaram u opshte koj sho saka neka vika oti mozhe samo da vika a sakam da vidam neshto na delo da mi naprave 

-------------

Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 17:33
оној кој неоправдано навредува, им овозможува на другите оправдано да го навредуваат.“
kolku li mozeme da bideme sigurni vo ovaзбунетост

-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...

Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 17:38
nikoj ne moze da ve navredi,
se dodeka vie ne go posakate toa!

Датум на внесување: 27.Август.2009 во 17:45
Originally posted by becenevem becenevem напиша:

nikoj ne moze da ve navredi,
se dodeka vie ne go posakate toa!

некој некој не никој

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 18:30
Od nas samite zavisi kako nekoja poraka ke ja sfatime i dali ke ja pocuvstvuvame kako navreda...a najcesto ne vregja vistinata koja ja negirame ili potisnuvame.

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Датум на внесување: 27.Август.2009 во 23:37
Originally posted by lotus flower lotus flower напиша:

Stepenot na sadizam kaj edna licnost = stepen na mazohizam kaj istata
Pod mazohist se podrazbira licnost koja trpi raboti koja sto normalna licnost ne bi gi trpela
Pod sadist se podrazbira licnost koja sto nepotrebno maci druga licnost
Odbranata bez primesi na sadizam e normalna rabota бакнеж

Umnata ljubov moja бакнеж , no milo sadizmot primarno ja nema negativnata konotacija toa se slucuva so svesta koja ja zloupotrebuva, a mazohizmot proizleguva od sadizmot dokolku ne se realizira uspesno vo primarni celi бакнеж

-------------

Датум на внесување: 27.Август.2009 во 23:42
постојат индирктни навреди врз група индивидуи перфидно изјавени

пример

добар атеист VS лош верник
несреќните луѓе се лоши
само лесни жени прават фелацио

сите овие примери се земени од форумот..... изјавителот ги навредува
во една реченица голем број од форунџиите и жителите на планетата

-------------

Постирано од: да бе
Датум на внесување: 27.Август.2009 во 23:51
си пропуштил омилената ти тема за 100%витезадоволство

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:00
Originally posted by да          бе да бе напиша:

си пропуштил омилената ти тема за 100%витезадоволство

абе види да бе
можеби е навреда
но
вие самите сте виновни
тек сте татари тек хуни од хан аспахур
па не се чуди дека многу македонци незнаат што сте

но ,, секако е навреда ако не е точно

како што е навреда дека не признавате нација јазик

оки ако збориме за ннавреди... навреди се и тоа грозни перфидно искажани

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:03
Темава не ја отворив за практично експериментирање, може да не се навредуваме, а? мир

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:08
а каде виде ти навредување?????
шо се занесујете вие??????????????

-------------

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:13
Анакин, превентивно беше... без нервози мир

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:14
кога е превентивно треба нешо да има
а јас со пријателот мој раговарав тотално без навреди
дури признав дека тоа за 100% мозе да е еден вид навреда

-------------

Постирано од: да бе
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 00:20
не бе, jас само коло да кажам нешто по темата

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ

Датум на внесување: 28.Август.2009 во 02:33
„Човек докажува дека е добро воспитан кога тоа останува и во друштво на невоспитани."

Анатол Франс

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 10:41
"Ubava rabota e da si covek,ako si covek"-Konfucije

-------------
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 10:42

Навреда е кога некој упатува реченици со лична содржина кои ги повредуваат чувствата на соговорникот или доколку соговорникот ги доживее лично. Може да биде намерно упатена и ненамерно. Не секогаш добронамерен совет е прифатен како позитивна критика ами како злобна навреда.

Многу пати ми се случило некого да навредам ненамерно а сум навредувала и намерно кога ќе ми пукнел филм, обично под нечив притисок. Навреди трпам секојдневно на овој или оној начин без премногу да се возбудувам но на смислена претенциозна навреда возвраќам со иста мерка, зошто некои луѓе не добацуваат дипломатија и убав збор.
Не дозволувам и не сакам некој да се иживува врз мене.

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 28.Август.2009 во 11:18
Originally posted by anakin anakin напиша:

sekoja individua koja e svoja, znae, deka , ne e vazna sodrzinata na navredata nego od koj e izrecena.

postojat milion individui koi takva individua nemozat da navredat i da se trudat maksimalno смеење

точно и jасно.
да ги питаме зашто ли се трудат?

а,да:сосема сум по темава, оти имам исто гледане.
но се чудам зашто има луге които градат кариера на навредувачи?
и исто ми е занимливо: од кого навредата боли наj многу??
1. и нормално- од тие кои сакаш
2. од тие които се ти важни и вредни
3. од тие които се ти конк*ренциjа во некоj од деловите на животот и во изjавата во општеството.
4. од тие които мразиш?

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 21.Август.2010 во 23:45
Од кого боли најмногу навреда?

Па мене лично најмногу ме допира и повредува навреда од близок,навреда кажана од некој за кого имам високо мислење,а оние навреди од сосема небитни луѓе во мојот живот,кои навредувајќи ги другите си го истураат бесот и кога немаат причина за тоа....ма тие воопшто не ме допираат.

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Постирано од: Blue Scarlet
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 12:07
Temava e za navredenite ili za tie sto navreduvaat ? голема%20насмевка

-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Постирано од: brza
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 12:13
seedno!збунетост

inache,..sekoja moja navreda e ,..sluchajna..изненадување

...osven ,...dabome,..namernata!намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 22.Август.2010 во 15:57
...gluposti zivi

anglicanite vikaat "crap"...nema soodveten prevodголема%20насмевка

navredata e forma na tolkuvanje za malodusnite i neukite koga ke slusnat nesto sto ne im odgovara

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 17:12
Чекај малку Џош,јас би сакала да ми појасниш нешто......
За реакциите на навредените и  нивната малодушност и неукост научивме ,сега уште да ни  појасниш ама малку понашироко за навредувачите.
Зошто тие имаат неодолива потреба да се докажуваат,навредувајќи ги сите кои не мислат како нив,на што се должи нивната потреба за паметување,при тоа дозволувајќи си на себе си да се каже по некој омаловажувачки збор, се чувствуваат ли посреќно и поуспешно потоа ваквите персони ,дали тука е пресуден карактерот или пак нивната потиснатост во семејството ,работното место,општеството воопшто?!?!?!

Баш би сакала да научам нешто за нив,не се многу чести примероци,па можеби нивната свесност за тоа ,ги прави да се чувствуваат супериорни над   остатокот ?!збунетост
Со какви епитети би ги закитил навредувачите?!.....

-------------
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 18:04
pa ne znam samo dali moze da postojat navreduvaci bez navredeni....среќа

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 18:11
a, koj e roden prvo...navreduvachot ili,..navredeniot?збунетост..намигнување

-------------

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 18:15
Ma sto ima vrska... ionaka sami se prepoznavaat i odma se navredeni i iznenadeni ... голема%20насмевканамигнување

-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Датум на внесување: 22.Август.2010 во 19:06
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

pa ne znam samo dali moze da postojat navreduvaci bez navredeni....среќа

Се согласувам,навредувачите не би можеле да опстанат без навредените....па каде би се празнеле,како би ги исфрлиле своите фрустрации при тоа мислејќи дека се докажуваат.....полесен и победен начин нема.

Јас не им забележувам,знам дека  тоа е посилно од нив.....тага

-------------

Постирано од: Pejik
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 02:40
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Некој кажал: “оној кој неоправдано навредува, им овозможува на другите оправдано да го навредуваат.“

Дали ова ни дава право да навредуваме - свесно и намерно?збунетост

Ако нас некој не навреди,не значи дека треба да трпиме зошто тој тоа може да и го повтори!

Но не би ни требало да се спуштаме на негово ниво,затоа што тоа ќе го свати за лична навреда и нема да се поправи!

Па макар и бил опцуен,тоа е како да го благословуваш.јинг%20јанг

-------------

Dont make a difference what you got
It doesnt matter what you lose
Dont make a difference if you like it or not
Baby i'm gonna change your attitude...

Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 02:54

Хммм...
Ако си замислуваш дека имаш “света“ должност да благословуваш членови на форумов со пцовки (неоправдано), ќе морам да те разочарам дека ќе си поминеш како минатиот пат.
Искрено се надевам дека нема повторно да влезеш во улога на таков благословувач. мир

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 14:57
Nekoi lugje se zamisluvat deka Bog gi sozdal za delachi na pravda, pa si dozvoluvaat da bidat istovremeno sherifi i sudii "kaznuvajki", "nagraduvajki", "popravajki", "ispravajkji", ... navreduvajkji bidejki nashle deka toa go zasluzhuvaat drugite i t.n.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 01.Октомври.2010 во 18:53
navredata e instrument za balansirajne na pozitivnata i negativnata   energija pa zatoa non stop gledame kako politicarite se vrejdzaat inaku se sto postoi na svetot moze da se svati i kako navreda i kako pozitivna rabota vo zavisnost od situacijata i covekovoto svajcajne.

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 11:50

Хммм...
Ако си замислуваш дека имаш “света“ должност да благословуваш членови на форумов со пцовки (неоправдано),
Да..да! неоправдано јас бев критикуван и понижуван како и што ти напишав во личната порака.Но само јас бев казнет!.  

Фразата"благословување" e употребена како човечка емотивна категорија и таа нема религиозен контекс,за да не се спуштам на нивното ниво критикувајќи ги нивните недостатоци!

ќе морам да те разочарам дека ќе си поминеш како минатиот пат.
Whatever

Искрено се надевам дека нема повторно да влезеш во улога на таков благословувач. мир

На такви провокации ќе одговорам и во иднина,не сметам дека сум погрешил. http://www.mysmiley.net/freesmiley.php?smiley=innocent/innocent0002.gif">

-------------

Dont make a difference what you got
It doesnt matter what you lose
Dont make a difference if you like it or not
Baby i'm gonna change your attitude...

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 11:54
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Nekoi lugje se zamisluvat deka Bog gi sozdal za delachi na pravda, pa si dozvoluvaat da bidat istovremeno sherifi i sudii "kaznuvajki", "nagraduvajki", "popravajki", "ispravajkji", ... navreduvajkji bidejki nashle deka toa go zasluzhuvaat drugite i t.n.
И оние што не се замислуваат истото го прават!плазење 

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 16:33

zamisli,Mesi,kako gi tipkas tvoite navredi koga pisuvas za onie sto navreduvaat i izigruvaat sudii...mozes a?

Koj e polos vo slucajot...i koj ti dal pa tebe za pravo da sudis za nekogo sto koristi takvi metodi?

Neli e toa ripanje vo stomak,a?

Ne mislis deka treba da se trgneme od matricata sto sekojpat ne vraka na pocetok koga ke procesirame tugji postapki?

-------------

Датум на внесување: 02.Октомври.2010 во 20:31

I%20agreeJoshua Tree!

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 06:07

[zamisli,Mesi,kako gi tipkas tvoite navredi koga pisuvas za onie sto navreduvaat i izigruvaat sudii...mozes a?Koj e polos vo slucajot...i koj ti dal pa tebe za pravo da sudis za nekogo sto koristi takvi metodi?

Neli e toa ripanje vo stomak,a?

Ne mislis deka treba da se trgneme od matricata sto sekojpat ne vraka na pocetok koga ke procesirame tugji postapki?

Apsolutno e mozhno kazhanovo!

No koga govorime za navreda, govorime za namerno navreduvanje na sogovornikot. Koga neshto e kazhano maliciozno, so nesomneni negativni i vulgarni termini koi ne objasnuvaat nishto drugo osven shto sluzhat za navreduvanje, koga ne se govori so argumenti i fakti, tuku se intelektualizira so cel otvoreno da se omalovazhuva nekoj na osnov na razlichnite mislenja, verski ili kulturoloshki opredeluvanja, nacionalnata ili rasnata pripadnost... toa e navreduvanje.

Od druga strana, koga kazhanoto ne go sodrzhi seto onoa nabrenoto, ne e namerna navreda i toa taka mozhe se interpretira od onoj kon kogo e upateno kazhanoto. A toa e neshto sosem drugo: nedorazbiranje ili sueta (povredeno ego).

Bez somnenie dozhuvuvanjeto e isto, no intencijata voopshto ne e ista.

I tuka mora da se pravi razlika.

Intencijata na navreduvanjeto e onoa shto go pravi navreduvanjeto NAVREDUVANJE za koe govorime na temava. Navreduvanjeto kako posledica na suetnosta kaj chovekot e neshto sosem drugo i za toa ne e taka ednostavno da se diskutira... iako mislam deka nekolku pati go razgleduvavme na temite okolu egoto.

Znachi nachelno se slozhuvam so tvoeto mislenje, no praktichno i partikularno ne... zatoa shto sekoj sluchaj e poseben i kako takov treba da se razgleduva poedinechno, dali se raboti za intencijalno navreduvanje ili toa bilo taka razbrano od onoj koj se navredil.

So ova ne sakam da kazham deka sum nepogreshliv i deka ne sum napishal neshto shto bilo inflamatorno i razbrano kako navreda. Rekov deka toa, zemajkji gi vo obzir iljadnicite komentari i repliki koi sum gi napishal do sega, e apsolutno mozhno.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 10:42
Но Messenger мислам дека интенцијата не е толку важна,колку што е важна повредата!

Сега ти сакаш да кажеш дека тој што ненамерно навредува,го има сето право со тоа и да продолжи!

Дали ти знаеш дека и во воспоставеното право ,и оној што не знае дека го прекршил законот бива казнет.

А ти бараш во овој случај да се применува нешто друго!

Навредата ја прави повредата што е направена,а не интенцијата!

Има многу луѓе што прават многу зло,мислејќи му го на другиот најдоброто,но праксата го покажува спротивното.

Кога некој така ќе те навреди и го напаѓа твојот интегритет.сосема е нормално да му се врати!Тој покажува непочитување и треба да биде непочитуван!

Intencijata na navreduvanjeto e onoa shto go pravi navreduvanjeto NAVREDUVANJE
http://www.mysmiley.net/freesmiley.php?smiley=confused/confused0006.gif -

http://www.mysmiley.net/freesmiley.php?smiley=confused/confused0006.gif"> И што е најважно луѓето како тебе тоа на другите постојано им го истакнуваат,но кога се работи за нивни грб, поинаку се владеат!

Датум на внесување: 03.Октомври.2010 во 23:43
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Но Messenger мислам дека интенцијата не е толку важна,колку што е важна повредата!

Vekje rekov deka za onoj koj shto se navredil ne igra nikakva uloga intencijata na sogovornikot. No ako sogovornikot nemal nikakva intencija da navredi, togsh kako mozhe da bide osuden za neshto takvo ??? S'e ostanuva na interpretacijata na onoj shto se navredil.

Duri i vo krivichnoto pravo se pravi razlika megju prichinetata shteta (pa i gubenje zhivot) od intencija ili nesakanje.

Ovie raboti ne se stavat vo ist kosh.

Сега ти сакаш да кажеш дека тој што ненамерно навредува,го има сето право со тоа и да продолжи!

Apsolutno ne. Nikogash ne sum go rekol toa.

Treba navredeniot i onoj shto navodno navredil da gi raschistat pretpostavkite i nedorechenostite i taka da zastanat na jasni pozicii.

OBAJCATA.

Nema povlastici nitu za onoj koj se pochuvtsvuval navreden da se odnesuva navrednichki samo zatoa shto toj taka interpretiral neshto shto ne bilo upateno so takva intencija.

Дали ти знаеш дека и во воспоставеното право ,и оној што не знае дека го прекршил законот бива казнет.

Toa mi e odlichno poznato, no nema nishto zaednichko so sekojdnevnoto komuniciranje na lugjeto za koe diskutirame sega. patem, kako shto rekov, i zakonot pravi razlika megju onoa shto e storeno so predumisla ili ne. Toa ne go osloboduva vo potpolnost prekrsh*telot, no zatoa ne mu sledi isto kaznuvanje kako vo drugiot sluchaj.

Кога некој така ќе те навреди и го напаѓа твојот интегритет.сосема е нормално да му се врати!Тој покажува непочитување и треба да биде непочитуван!

Izvini, ama ne go delam tvoeto mislenje. Toa e staroto "oko za oko, zab za zab". Mozhebi toa e tvoeto moto, no definitivno ne e moe.

-------------

Датум на внесување: 04.Октомври.2010 во 12:56

Vekje rekov deka za onoj koj shto se navredil ne igra nikakva uloga intencijata na sogovornikot. No ako sogovornikot nemal nikakva intencija da navredi, togsh kako mozhe da bide osuden za neshto takvo ??? S'e ostanuva na interpretacijata na onoj shto se navredil.
Јас воопшто не навлегував во интенцијата,туку во повредата која е емоција и она е како таква без разлика на интерпретацијата! 

Duri i vo krivichnoto pravo se pravi razlika megju prichinetata shteta (pa i gubenje zhivot) od intencija ili nesakanje.

Ovie raboti ne se stavat vo ist kosh.
Тоа нигаде не го спорев.

Treba navredeniot i onoj shto navodno navredil da gi raschistat pretpostavkite i nedorechenostite i taka da zastanat na jasni pozicii.

OBAJCATA.
Тоа многу убаво звучи,но сметам дека е подобро прво сметките да се расчостат,па потоа евентуално да се разгледуваат недореченостите,бидејќи прашање е воопшто дали недоразбирањата ќе бидат одстранети.

Nema povlastici nitu za onoj koj se pochuvtsvuval navreden da se odnesuva navrednichki samo zatoa shto toj taka interpretiral neshto shto ne bilo upateno so takva intencija.
Повторувам не се работи за интенцијата,туку за одговор на нанесената повреда заради одбрана на личниот интегритет.

Toa mi e odlichno poznato..., kako shto rekov, i zakonot pravi razlika megju onoa shto e storeno so predumisla ili ne. Toa ne go osloboduva vo potpolnost prekrsh*telot, no zatoa ne mu sledi isto kaznuvanje kako vo drugiot sluchaj.
Сепак има казна.

... no nema nishto zaednichko so sekojdnevnoto komuniciranje na lugjeto za koe diskutirame sega.
Како тоа нема,а што е ова:

http://www.mysmiley.net/freesmiley.php?smiley=confused/confused0006.gif"> И што е најважно луѓето како тебе тоа на другите постојано им го истакнуваат,но кога се работи за нивни грб, поинаку се владеат!

Izvini, ama ne go delam tvoeto mislenje. Toa e staroto "oko za oko, zab za zab". Mozhebi toa e tvoeto moto, no definitivno ne e moe.

Moжеби не го делиш мислењето,но најбитно е дали ја делиш праксата!?Како што предходно напоменав ние живееме во свет со луѓе од различен културен background,можеби со нив и никогаш не ќе можеш да ги изгладиш односите!Но кога е тоа така подобро е да не го извлечеш подебелиот крај.

Датум на внесување: 08.Ноември.2010 во 19:43
Zosto navredata se sfakja kako navreda?голема%20насмевка

-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Постирано од: Tiggy Vicious
Датум на внесување: 08.Ноември.2010 во 21:50
Не толерирам... по малку сум горделива.
И остро возвраќам и лошо реагирам...

-------------
What the hell is going on?
-The cruelest dream, reality

Постирано од: Hedonistka
Датум на внесување: 12.Ноември.2010 во 16:01

Se trudam da ne navredam nekoj... no ne moze absolutno nisto da me navredi a ako se probaat togas ne mi ostava nikakov vpecatok ...so znam taka si e..

-------------
If you are reading this, get a life!

Постирано од: vlako088
Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 16:47
Оној што навредува некого пред се должи на неговото несмиреније. Смирените и кротки луѓе и те како се воздржуваат некого да повредат. Луѓето обично навредуваат кога се во афектна состојба, а има и такви ако нешто си им се поверил после некое време за тоа те повредуваат. Сето ова се надминува со многу љубов, колку повеќе умееме да љубиме толку помалку повредуваме.

Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 18:05
Originally posted by vlako088 vlako088 напиша:

Оној што навредува некого пред се должи на неговото несмиреније. Смирените и кротки луѓе и те како се воздржуваат некого да повредат. Луѓето обично навредуваат кога се во афектна состојба, а има и такви ако нешто си им се поверил после некое време за тоа те повредуваат. Сето ова се надминува со многу љубов, колку повеќе умееме да љубиме толку помалку повредуваме.

Abe ajde .... голема%20насмевка
Aj probaj so obratnata situacija ... koga tebe te navreduvaat i te povreduvaat .... bas me interesira kolku ljubov ke ti treba da go nadmines toa i da ostanes krotok i smiren ....
Ke go svrtis drugiot obraz?голема%20насмевка

-------------
Lupus non mordet lupum.

Vulneratus non victus!

Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 21:09
Nikoj od nas ne e sovrsen.
Site znaeme da navredime,nekogas od nepromislenost,nekogas od licna korist,nekogas od odmazdoljubivost.
Se trudam rabotite da gi stavam na vaga.
Ako nekoj ja preminal granicata go otfrlam od mojot zivot.

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 21:13
oti?

-------------

Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 21:33

oti?

Po princip koga nekoj mi nanesuva poveke zlo,otkolku pozitni raboti i radost vo mojot zivot,sto ke mi e?
Ako ja vooci svojata greska i nedostig i pocne da se dvizi vo pozitivna nasoka ,pak gi stavam rabotitete na vaga:))

-------------

Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 27.Декември.2010 во 23:12

не ги сакам луѓето што вреѓаат ...

така пред извесно време ...
се сретнав со мои познати ...
и место да кажеме
- драго ми е што се видовме ...
- ист си останал, што применуваш ?

на тоа може да кажам
- пијам шпиритус ... и се шпиртосав ...

а не
- лелееееееее.... ама си остарел

И после некој ден ...
ја среќавам истата особа ...
во трењерки ...
нечешлана ...
без шминка и кармин ...

ама сега јас бев на потег и и велам
- што си излегла вака,
тууууууууу и шминка не си ставила ...
како си можела ... права катастрофа ...

и така еден рафал удрив ....

и не заборавив да кажам ...
- ај чао !!!

-------------
                             PARADISE MACEDONIA

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 14:22
"klin se klinom izbija"!да
...sushtinata e vo toa da umeesh da im se spushtish na nivoto na onie koi shto go baraat toa.

...inache, onie shto  uporno si igraat majtap so umot na drugite,
...pogotovo ako osetile deka ovie imaat neogranichena doverba vo niv,

...togash,  takvite i ne zasluzuvaat nishto pomalku od toa!да

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 18:05
teski indolentnosti...koga gi frlame na forum vaka...sentiment ili starost?среќа

a niednata od tie dve ne ni davaat nisto...pa da si gi pokazeme za da ne slavat...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 19:02
mozebi......empirija?намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 19:13
Originally posted by brza brza напиша:

"klin se klinom izbija"!да...sushtinata e vo toa da umeesh da im se spushtish na nivoto na onie koi shto go baraat toa....inache, onie shto  uporno si igraat majtap so umot na drugite,...pogotovo ako osetile deka ovie imaat neogranichena doverba vo niv,...togash,  takvite i ne zasluzuvaat nishto pomalku od toa!да

Toa e satorozvetnoto moto, onoa shto lugjeto go podrazbiraat kako "oko za oko, zab za zab".

Isus veli "pravi im na drugite onoa shto sakash da ti pravat i tebe" i "ako nekoj te udri po obraz, zavrti mu go i drugiot".

Spushtajkji se na nivo na drugiot se izednachuvame so nego i ne prvime nishto drugo tuku go pomagame i pothranuvame negovoto egzistiranje.

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 19:26

....
Isus veli "pravi im na drugite onoa shto sakash da ti pravat i tebe" i "ako nekoj te udri po obraz, zavrti mu go i drugiot".

...demek....kukavica bidi!изненадување

blago pokazano...намигнување

-------------

Датум на внесување: 19.Февруари.2011 во 19:28
samo ubava pesna bez nastap(performance)голема%20насмевка

-------------

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 14.Јули.2011 во 11:52
Не поднесувам навреди. Се си има свој начин како да се каже, е сега луѓето одбираат дали тоа ќе го направат со повисока нота на агресија или обратно.

Сепак, ничија навреда не дозволувам многу многу да ме растревожи, не треба да биде мој проблем нечие однесување.

Инаку растеме во општество кое изобилува со навреди, но менталитетот е таков, ништо не прифаќа... тоа што менталитетот на луѓето е поинаков не значи дека нивната проценка треба да ја намали мојата вредност и заслугата за за љубов и фин човечки однос.

Постирано од: Феникс
Датум на внесување: 14.Јули.2011 во 14:03
ne bi bilo vo red da sme imuni na navredi ..da ne dopiraat do nas....lichno navredi od luge koi ne me poznavaat lichno ne me tangiraat voopshto....ako dojde navreda od nekoj blizok...e tuka veke neshto ne shtima...no bar ke se obidam da sfatam zoshto doshlo do toa...ako e bez prichina ...збунетостednostavno ...nema poveke da go smetam za blizokсреќа

-------------
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...

Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 14.Јули.2011 во 14:26
Јас правам разлика меѓу укажување на грешките со нормален тон или терање у пм такозвано урлање голема%20насмевка сум да ми се укаже, ама нема потреба од навредување... барем за мене си е така... секој си знае за себе големо%20гушкање

Постирано од: LiDivio
Датум на внесување: 15.Јули.2011 во 13:54
Навредите се само зборови.

Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 15.Јули.2011 во 14:44
...........i ne se svakaat licnoнамигнување

-------------
vivi

Постирано од: pajser
Датум на внесување: 17.Јули.2011 во 22:50
 намигнување...........nitu prsonalno........otfrlenite navredi ., se vrakaat kaj onoj shto gi upatil so mnogu pogolema zgestinaнамигнување

-------------
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana

Постирано од: Keti_1
Датум на внесување: 19.Јули.2011 во 14:05
Originally posted by LiDivio LiDivio напиша:

Навредите се само зборови.

rozata sekoj moze sekako da ja narece,no,taa ostanuva nepromeneta,

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk