Чувствителност и емотивност
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19789
Датум на принтање: 03.Август.2025 во 08:03 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Чувствителност и емотивност
Постирано од: Messenger
Наслов: Чувствителност и емотивност
Датум на внесување: 04.Август.2009 во 05:20
Ponekogash vo razgovorite velime "chovekov e chuvstvitelen" ili "mnogu e emotiven" dokolku sakame da ja opisheme konkretnata sostojba na nekoja lichnost.
Najchesto ovie dva termini gi koristime kako vzaemno zamenlivi, vo glavno podrazbirajki deka prviot e makedonski zbor, a vtoriot e prisvoen od stranskite jazici.
Dali chuvstvitelnosta i emotivnosta se isti ili razlichni neshta?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Коментари:
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 04.Август.2009 во 14:22
Messenger напиша:
Dali chuvstvitelnosta i emotivnosta se isti ili razlichni neshta? |
часовите за чувства и емоции отсекогаш ми биле најинтересни, доста човек може да научи од нив.  Вака сега, доста често луѓето ги мешаат овие два поими: Чувства и емоции. Сепак тие и се поврзани ама има некоја разлика помеѓу истите. Емоциите се јавуваат и кај луѓето и кај животните и што е најважно емоциите се поврзани со задоволување на биолошките потреби, хранење, репродукција и сл. Додека пак чувствата се всушност емоции што се јавуваат само кај луѓето, животните не ги поседуваат. Чувствата кај човекот се јавуват како резултат на неговиот социјален живот. Само човекот има чувство за другарство, патриотизам и сл. Значи, меѓу емоциите и чувствата не може да се определи некоја остра граница и да се одделат едно од друго. Тие се како ЕДИНСТВО!
Messenger напиша:
Ponekogash vo razgovorite velime "chovekov e
chuvstvitelen" ili "mnogu e emotiven" dokolku sakame da ja opisheme
konkretnata sostojba na nekoja lichnost.
|
Е да, и ова што ме иритира понекогаш. Кога некој на пример почесто плаче ( најчесто за плачењето ) луѓето знаат да кажат: Човеков е навистина емотивен, или е доста чувствителен....Тоа значи дека оние што не се како него немаат чувства, или емоции? Тој само е екстравертен, ги покажува чувствата надворешно, не ги крие во себе.
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 04.Август.2009 во 22:17
Тенка е границата помеѓу овие два поима а што се однесува за некоја персона која е окарактеризирана од другите како многу чувствителна мислам дека се работи за индивидуа која лесно бива предизвикана од надворешни влијанија и без задршка емотивно реагира на нив.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 04.Август.2009 во 22:19
напротив, чувствителната индивидуа не издавjа надвор то што е во неа... емотивната натура се ослободува.
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 00:22
здрава работа е да си ги покажуваш чувствата, а уште поздрава да владееш со нив
-------------
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 02:37
Убаво објасни црвчето Чувствата, без разлика дали се основните (тага, радост, страв...) или оние социјалните (љубов, пријателство, завист, срам...), не можат да се одделат од емоциите со јасна граница или строга дефиниција.
Чувствителен или емотивен човек е богат човек , а како секој го троши и управува своето внатрешно богатство е индивидуално и субјективно. Така јас си ги делам на внатрешно богати, празни, штедливи, трошачи, разумни, скржави, коцкари... ... и уште многу...
pagane напиша:
напротив, чувствителната индивидуа не издавjа надвор то што е во неа... емотивната натура се ослободува.
|
Затоа Пагане манифестирањето на чувствата зависи од емотивната зрелост на човекот и системот на самоконтрола, а не и од интензитетот или самото постоење (или не) на чувството...
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 12:43
Анастеа напиша:
Убаво објасни црвчето Чувствата, без разлика дали се основните (тага, радост, страв...) или оние социјалните (љубов, пријателство, завист, срам...), не можат да се одделат од емоциите со јасна граница или строга дефиниција.
Чувствителен или емотивен човек е богат човек , а како секој го троши и управува своето внатрешно богатство е индивидуално и субјективно. Така јас си ги делам на внатрешно богати, празни, штедливи, трошачи, разумни, скржави, коцкари... ... и уште многу...
[QUOTE=pagane]напротив, чувствителната индивидуа не издавjа надвор то што е во неа... емотивната натура се ослободува.
|
Затоа Пагане манифестирањето на чувствата зависи од емотивната зрелост на човекот и системот на самоконтрола, а не и од интензитетот или самото постоење (или не) на чувството...
Манифестирането на чувствата е можно само ако ти чувстуваш потреба од тоа, а не доколку си готов ... Осим тоа , сакале или не, ние сме различни и по темперамент, темпераментот е повезан со реакцията на виталните човекови органи които и определат типа психика. Не може да очекуваш исти реакции од флегматик и холерик.Меланхоликот не е емотивно незрел/ до болка чувствителен/, ниту па холерикот/ до полудуване емотивен/..но затоа темпераментот на единиот му дозволува да покажува се што му е внатре, а за другиот тоа е дотолку приватна интимна териториjа дека ако некоj силом се навре таму ке биде кажниво дело, дур и во буквалниот смисол.
Па нормално дека црвчето убаво е обjаснило...психологиjата си е психологиjа..а она си jа сака...очито.
И прашането , мила моjа модераторке е дали е исто да си емотивен и чувствителен.
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:17
Па? Да не мислиш дека сум офтопик?
Она на што ти реплицирав е дека “чувствителната индивидуа не издавjа надвор то што е во неа“ не е точно. Дали според ова по аналогија типовите што ги манифестираат чувствата надворешно се нечувствителни индивидуи?
Точно дека и типот на темперамент го одредува начинот на искажување на одредено чувство, но тоа секако не е интензитетот на чувството или самото негово постоење или не.
Емотивноста или способноста за емотивна реакција е едно од основните својства на карактерот и содејствува со другите негови својства. А темпераментот како основа за негов развој јасно дека ја определува и емотивната реакција на поединецот: не може да биде иста реакцијата кај еден колерик и кај еден флегматик на исто чувство.
Тоа сакав да кажам
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:32
Не просто мислам него знам дека тие што се чувствителни внатрешно навидум изгледаат нечувствителни.
Знам дека и ти си го приметила. И друго: да искажуваш чувства не се определа од тоа дали си зрел, него од тоа дали имаш потреба. И лесно се мешаат зборови како емотивност и чувствителност ... но да си чувствителен на англиски се кажува сензитивен а не емотивен. технички погледнато совршено различни дефиниции и сосема правилно. да си чувствителен не значи да си емотивен.
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:35
Постирано од: MyWay
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:39
Cinik e covek koj na se ja znae cenata,,,a na nisto ne ja znae vrednosta.......
------------- Како изгледа совршен маж..Он не изгледа..Он се понаша ......
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:41
MyWay напиша:
Cinik e covek koj na se ja znae cenata,,,a na nisto ne ja znae vrednosta.......
|
што велиш?
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:52
pagane напиша:
Не просто мислам него знам дека тие што се чувствителни внатрешно навидум изгледаат нечувствителни.
Знам дека и ти си го приметила. И друго: да искажуваш чувства не се определа од тоа дали си зрел, него од тоа дали имаш потреба. И лесно се мешаат зборови како емотивност и чувствителност ... но да си чувствителен на англиски се кажува сензитивен а не емотивен. технички погледнато совршено различни дефиниции и сосема правилно. да си чувствителен не значи да си емотивен.
|
Да, навидум може да изгледа нечувствително, но и не мора
Не сакам да повторувам затоа што црвчето убаво објасни, само ќе додадам: емоциите го изразуваат односот на човекот кон другите луѓе или настани но и кон самиот себе, додека чувството е самото чувство, осетот, внатрешната негова манифестација...
Со нормално развивање на чувствата (соодветно чувство-соодветна емотивна реакција, контрола на чувствата, богатство со чувства) се постигнува емотивна зрелост (не мислам на онаа другата ) и опасноста од емотивни пореметувања во психата станува минорна.

|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:54
А по тебе технички различно ли е да си емотивен и чувствителен?
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:57
Технички да. Само што тука техника често не помага
|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 13:58
Технички значи и на практика.

|
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 14:04
Пагане, мислам дека ти одговорив
|
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 05.Август.2009 во 21:24
Cuvstvitelna koza vrz emotivna dusa
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 06.Август.2009 во 14:21
емотивниот со своите нервози ги измачува другите, чувствителниот - себе си
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 08.Август.2009 во 10:20
Veruvale ili ne bev mnogu emotivna licnost, zalev koga nekoj zale, se raduvav koga nekoj se raduva, no ovaa godina ne znam, nekako nemam custvo za nisto, se se gubi, ni taga ni radost, ne moze nisto da me iznenade.
-------------
|
Датум на внесување: 09.Август.2009 во 04:27
Vo najbazichnata osnova chuvstvoto e misla koja vo nekoj respekt ima osobeno znachenje za nas.
Emocija (e-motion) e chuvstvo vo akcija. Toa e onoa sto go pravime pridvizheni od chuvstvoto. Emocijata e nadvoreshna manifestacija, reakcija predizvikana od chustvoto.
Zatoa za nekoj koj reagira na nekakva informacija ponekogash velime:
- Mnogu emotivno reagirash.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 10.Август.2009 во 02:03
DDarko напиша:
Veruvale ili ne bev mnogu emotivna licnost, zalev koga nekoj zale, se raduvav koga nekoj se raduva, |
ДДарко се надевам дека ќе го запеметиш и ќе го рабереш ова што ќе ти го
кажам ( исто како што го запаметив и разбрав и јас пред некое време ).
Сфати дека не е ниту погрешно, ниту пак срамота да жалиш кога сите
жалат.....да плачеш кога и другите плачат.....да се радуваш кога се
радуваат и другите... Зрела личност е онаа личност што има соодветност
на чувства - кога сите се радуваат околу тебе да се радуваш и ти.... да
знаеш всушност како соодветно да се однесуваш во секоја ситуација да ги
искажеш во таа ситуација оние вистинските соодветни чувства. Повеќе срамно ќе биде ако ти се смееш кога присуствуваш на некој настан кој всушност предизвикува само тага!  Потоа доаѓа разновидноста на чувствата - да знаеш и за радост и за тага, за страв и за храброст.....со еден збор - да бидеш БОГАТ со чувства....
И на крај како трето е контролата на истите тие чувства, да знаеш да ги
контролираш, без разлика дали се работи на пример за среќа или за тага
мораш да научиш да владееш со нив и да ги контролираш, затоа што ако не ги контролираш може тие да завладеат со тебе а верувај тоа не сакаш да ти се случи!!!
DDarko напиша:
no ovaa godina ne znam, nekako nemam custvo za nisto, se se gubi, ni taga ni radost, ne moze nisto da me iznenade.
|
Како така бе Даре? Не се секирај, пушти срце Оваа година не знам што се случува со тебе....меѓутоа сигурно има причина што е тоа така.....за жал..... се надевам ќе се смени тоа Поздрав 
|
Датум на внесување: 10.Август.2009 во 21:26
jас сум комбинативна личност... како воопшто живеам со тоа???
|
Датум на внесување: 10.Август.2009 во 22:51
Lithium напиша:
DDarko напиша:
Veruvale ili ne bev mnogu emotivna licnost, zalev koga nekoj zale, se raduvav koga nekoj se raduva, |
ДДарко се надевам дека ќе го запеметиш и ќе го рабереш ова што ќе ти го
кажам ( исто како што го запаметив и разбрав и јас пред некое време ).
Сфати дека не е ниту погрешно, ниту пак срамота да жалиш кога сите
жалат.....да плачеш кога и другите плачат.....да се радуваш кога се
радуваат и другите... Зрела личност е онаа личност што има соодветност
на чувства - кога сите се радуваат околу тебе да се радуваш и ти.... да
знаеш всушност како соодветно да се однесуваш во секоја ситуација да ги
искажеш во таа ситуација оние вистинските соодветни чувства. Повеќе срамно ќе биде ако ти се смееш кога присуствуваш на некој настан кој всушност предизвикува само тага!  Потоа доаѓа разновидноста на чувствата - да знаеш и за радост и за тага, за страв и за храброст.....со еден збор - да бидеш БОГАТ со чувства....
И на крај како трето е контролата на истите тие чувства, да знаеш да ги
контролираш, без разлика дали се работи на пример за среќа или за тага
мораш да научиш да владееш со нив и да ги контролираш, затоа што ако не ги контролираш може тие да завладеат со тебе а верувај тоа не сакаш да ти се случи!!!
DDarko напиша:
no ovaa godina ne znam, nekako nemam custvo za nisto, se se gubi, ni taga ni radost, ne moze nisto da me iznenade.
|
Како така бе Даре? Не се секирај, пушти срце Оваа година не знам што се случува со тебе....меѓутоа сигурно има причина што е тоа така.....за жал..... се надевам ќе се смени тоа Поздрав 
|
Pa vsushnost poradi toa shto mi se pojavi edno nepoznato chustvo, ne znam kako da objasnam, bitno e deka ne e ljubov, neshto slichno na nervoza. 
-------------
|
Датум на внесување: 10.Август.2009 во 22:52
pagane напиша:
jас сум комбинативна личност... како воопшто живеам со тоа???
|
A shto e toa kombinativna lichnost, dusho?
-------------
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 02:27
DDarko напиша:
Pa vsushnost poradi toa shto mi se pojavi edno nepoznato chustvo, ne znam kako da objasnam, bitno e deka ne e ljubov, neshto slichno na nervoza.  |
Toa e rezultat od nezadovoleni ochekuvanja, neispolneta praznina, nepotpolno odgovoreni prashanja, gubenje ili nepronaogjanje na svojot pat. Zatoa ne e ljubov, tuku nervoza i pojava na razbraneti chuvstva i emocii.
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 02:53
Messenger напиша:
DDarko напиша:
Pa vsushnost poradi toa shto mi se pojavi edno nepoznato chustvo, ne znam kako da objasnam, bitno e deka ne e ljubov, neshto slichno na nervoza.  |
Toa e rezultat od nezadovoleni ochekuvanja, neispolneta praznina, nepotpolno odgovoreni prashanja, gubenje ili nepronaogjanje na svojot pat. Zatoa ne e ljubov, tuku nervoza i pojava na razbraneti chuvstva i emocii. |
Sepak toa me napushti sega pak e ok. Ona shto nema da me ubie povekje kje me zacvrsti...
-------------
|
Постирано од: realna
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 03:57
Анастеа напиша:
Чувствителен или емотивен човек е богат човек ,
|
ooo pa jas sum bila bogata i toa mnogu.......
bas fino ne znaev :)
------------- srekata ne e vo parite no nema sreka bez pari, parite se sredstvo ne se sami po sebe cel!
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 10:04
Чувствувам дека ќе ми даде оти ми ниша со кукови и ми се смешка и емотивно се стрвам до дадениот момент
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 13:05
Messenger напиша:
DDarko напиша:
Toa e rezultat od nezadovoleni ochekuvanja, neispolneta praznina, nepotpolno odgovoreni prashanja, gubenje ili nepronaogjanje na svojot pat. Zatoa ne e ljubov, tuku nervoza i pojava na razbraneti chuvstva i emocii. |
Nezadovolstvo...bidejki rabotite ne se onaka kako sto sakame t.e revolt 
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 13:42
Dodeka vo mojata glava ne postoeja zhenski i verski prashanja se si beshe ok... Bilo pa kje pomine!
-------------
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 13:55
DDarko напиша:
Dodeka vo mojata glava ne postoeja zhenski i verski prashanja se si beshe ok... Bilo pa kje pomine!
|
Koga vo glavata kje vlezat zheni i religija... teshko izlagaat od tamu. Barem dodeka ne prezhiveesh odredeni neshta... pa i togash...
Ne go velam ova za da te isplasham ili obesk*razham, tuku za da te prigotvam da se soochish so relanosta na sozrevanjeto.
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 13:58
A i da gledame shto i fali na zhenite i religijata... Treba da bidam malku optimist vo vrska so toa!
-------------
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 14:16
DDarko напиша:
A i da gledame shto i fali na zhenite... |
Ova me potseti na moite mladeshki denovi...
Kolku samo chukav glava od zid obiduvajki se da razberam zoshto zhenite se takvi kakvi shto s'e i zoshto se napraveni da im falat tolku neshta za da bidat kako mazhite - na nekoj nachin posovrsheni.
Mi fati edno vreme dodeka razbrav oti na zhenite ne im fali nishto i deka se sovrsheni onakvi kakvi sto se sozdadeni vo perspektiva na nivnata funkcija vo sozdavanje i odrzhuvanje na zhivot i osnoven sostaven element vo chovekovoto semejstvo. Mi trebashe vreme da sfatam deka onoa sto tie go imaat go nemam jas i deka vsushnost treba da sum srekejn sto postojat onakvi kakvi sto se...
Znam deka izbegav od temata, no i ova pripagja na chustvitelnosta i emotivnosta.
|
Датум на внесување: 11.Август.2009 во 16:34
Normalno deka pripagja, vo najvekjeto sluchai izvor na chustvoto se zhenite, a ostanatoto chustvo e poradi parite.
-------------
|
Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 19.Септември.2009 во 15:53
Јас сметам дека животните прилики те прават поосетлив или посуров
знам дека од кога добив свои деца, многу сум почувствителна на детски плач.
се сеќавам кога една блесава мајка си го тепаше своето 2-3 годишно дете на улица ко некоја хистерична будала, мене ми се стегна душата, како да си го слушам моето дете и не можев да не изреагирам иако можеби не ми беше работа.
Пред да станам мајка не ги чувствував така тие работи можеби ќе речев, ууу... невоспитано дете, ми ги дупна ушите
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 26.Ноември.2009 во 10:29
da premnogu custvitelna i emotivna...posebno mi se vazni i naglaseni emociite kon moite princezi
|
Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 26.Ноември.2009 во 17:55
najvazno vo zivotot e covek da nauci da bide nezen i ranliv zasto tie dve osobini se detektor za cuvstvo na toa sto se slucuva okolu nego dobro ili loso.
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 01:33
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 13:40
Cuvstvitelnost+emotivnost=Transmiter+risiver...ili ako sakate.... Kako da zemate bez da dadete?
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 06.Јануари.2010 во 20:58
Joshua_Tree напиша:
Cuvstvitelnost+emotivnost=Transmiter+risiver...ili ako sakate....Kako da zemate bez da dadete?
|
ова е за мене виша математика
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 07.Јануари.2010 во 00:47
covek bez emocii e prazen covek./
------------- druzhba si e druzhba,a sluzhba si e sluzhba...
|
Постирано од: Dianna
Датум на внесување: 07.Јануари.2010 во 21:09
Cuvstavata mozat da ne podignat do nebo ili da ne frlat vo ponor.Zatoa e mnogu vazno da gi razbereme, prepoznaeme i pratime.
Emociite na nasiot zivot mu davaat smisla.Zaradi niv se cuvstvuvame veselo, tazno, prestraseno, naluteno.Zaradi niv se smeeme ili placeme.
No mozeme li sekogas da gi kotrolirame ili tie ne kontroliraat nas?
------------- "Zivotot im e komedija na onie koi mislat, a tragedija na onie koi cuvstvuvaat" Pablo Picasso
|
Постирано од: zamislena
Датум на внесување: 09.Јануари.2010 во 10:48
Никогаш не се затворај пред оние, кои што ти го отвориле своето срце.........
|
Постирано од: Џо
Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 01:33
Вака како што јас разбрав Емоциите се невро-хемиска појава.
А чувствата се емоциите изразени преку психата.
Значи Емотивност е количество на тие хормони што и да се (неам појма биологија) , а Чувствителност е способност да се изразат или толкуваат тие емоции(хормони) преку психата?
Ве молам кажете ми дека грешам.
|
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 15.Јануари.2010 во 14:31
Kolku pomalku se zanimavame so ona sto sakame da bideme...do tolku poveke ke bideme ona sto sakame!!!!
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
|