Испечати | Затвори го прозорот

Дали се срамиме или гордееме со големите споменици

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18987
Датум на принтање: 03.Декември.2024 во 07:05
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Дали се срамиме или гордееме со големите споменици
Постирано од: zambija
Наслов: Дали се срамиме или гордееме со големите споменици
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 11:07
Koj moze da kaze dali ovie spomenici ke gi ukrasuvaat gradovite, ili so nivnata golemina vo malite gradovi ke zafaakaat nekoja povrsina sto trebalo da bidi parking mesto ili zelena povrsina?
Dali vladata resava nekoi istoriski problemi so postavuvanje na spomenicite? Zosto ne se postavi nekoj evropski spomenik koj ke simbolizira evropa? Pr. zvezdi,simbolite na znameto na Evropa.

Коментари:
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 11:33

od samiot pocetok i najava za postavanje na vakvi spomenici edno nesto nikako ne mi e jasno .... sto vsusnost saka da postigne so toa ? ........ zasega , predizvikuva ne samo revolt i uste pogolemi problemi vo sporot so grcite tuku i kaj del od naselenieto vo RM koe sekojdnevno stanuva se posiromasno i zivee ne na rabot tuku pod rabot na ekonomska egzistencija ...........

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 12:16
замбија, денес, во 21 век ретко кој крева споменици на одредени личности како маркантни обележја на начинот на кој кај нас се креваат
Во ред, нека има споменици, нека се одбележани битните личности од историјата, но зошто тоа се прави толку насилно, без никаков план, како споменициве да паднале од небо
кога се прави споменик, детално се планира целата ситуација, од сите аспекти, споменикот треба да има одредено значење за просторот на кој се наоѓа, треба да биде од одреден материјал (има и друго освен бронза мајко му), треба да биде просторно организиран, да има соодветни пропорции
сите споменици кои се со колосални размери се најчесто покажување на моќ или резултат на некое диктаторско однесување, ние навистина не сме такви нема што да се докажуваме некому со историјата и националните херои, и навистина не сме во состојба да покажувам,е моќ
што сака да се постигне со спомениците? и мене не ми е јасно, викаат да се кренела културата на повисоко ниво, па може на некој да му ставиш сто скулптури пред лице, па пак да си остане на ниво на мајмун
ќе се разубавел градот? па дај ти се молам, зошто луѓево се однесуваат како воопшто да не виделе споменик како изгледа? немало споменици? како бе нема, ги има милиони, а да бе, тие се заборавени, уништени, вандализирани

можам уште многу да пишувам ама ме мрзи среќа

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 12:38
Aj neka se razmisli malku zosto se gradat spomenici na nepoznati licnosti,smizli,cistaci,bikovi,parodi,figuri.....
Dobro,poarno e da zboruvame sega za spomenicite,odkolku za inspekcite,kaznite ,zatvoranjeto na dukjanite so reformata bruto plata,ispustanjeto na rabotnici od frmite......Oti ako mislime premnogu za toa,ke svati narodot deka trebaat predvremeni izbori,a vaka neka se raspravat za spomenicite dali trebalo ili netrebalo,i taka se postaveni tie,ili ke se postavat,a ni jadat ni pijat.

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 12:41
ako narodot svati , ni predvremenite izbori nema da bidat soodvetno resenie ...... намигнување

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: brza
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 20:14
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

od samiot pocetok i najava za postavanje na vakvi spomenici edno nesto nikako ne mi e jasno .... sto vsusnost saka da postigne so toa ? ........ zasega , predizvikuva ne samo revolt i uste pogolemi problemi vo sporot so grcite tuku i kaj del od naselenieto vo RM koe sekojdnevno stanuva se posiromasno i zivee ne na rabot tuku pod rabot na ekonomska egzistencija ...........

joze ..me iznenaduvash!,...kako shto be?!збунетост,...pa, bez pari li se pravat? ,..ili so malku pari?,...samo vidi kolkava im e cenata ( za drzavata i narodot!) , pa i glup chovek  ke sfati deka edinstvena cel e da se pljachka drzavata legalno i "zakonski", ,..gi zabole niv za estetika i patriotizam,...iako posranite usti im se polni bash so takvi i slichni prichini za nivniot entuzijazam ,................

.....deset milioni evra za ,..aco babachko i negoviot konj?!,..normalni li ste be ,..makedonci ?!?!

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 20:18
Јас се гордеам со огромниот бик на улица Македонија голема%20насмевка
Се осекам ко у Мехико да сум ко ке поминам таму, патем и тука одма е
Мексиканскионт ресторан Амигос што одма ми прај да викнам Андале андале газење%20од%20смеење

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Датум на внесување: 10.Мај.2009 во 23:53
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Јас се гордеам со огромниот бик на улица Македонија голема%20насмевка
Се осекам ко у Мехико да сум ко ке поминам таму, патем и тука одма е
Мексиканскионт ресторан Амигос што одма ми прај да викнам Андале андале газење%20од%20смеење
а богами ја се осеќам дека сум во чикаго газење%20од%20смеењетага

-------------

Постирано од: Biolica
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 08:49
Na narodot mue e sve med i mleko pa samo spomenite falea, so tie pari mozese da se investira vo osnovnite skoli , vo vashata idnina , vo mladinski aktivnosti da gi trgnime mladite od malskite ulici, ama spomenicite se mnogu bitni

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 09:22
 изненадување  ќути и,.,..трајнамигнување

-------------

Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 09:28

Јас не се срамам ... напротив...!!!   среќа

плазење

-------------
секој нов ден, носи нова надеж...

Постирано од: lane62
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 10:27
лутина

-------------
Daj više odmora jeziku nego rukama!

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 10:41
Originally posted by zambija zambija напиша:

Dali vladata resava nekoi istoriski problemi so postavuvanje na spomenicite? Zosto ne se postavi nekoj evropski spomenik koj ke simbolizira evropa? Pr. zvezdi,simbolite na znameto na Evropa.

Со споменици не се решаваат историски проблеми, туку се оддава почит на заслужена историска личност. А во нашата историја ги има доста такви, кои од оваа или онаа причина биле запоставени, негирани или отфрлени.
Јас ќе се гордеам со споменици за овие луѓе, кои многу направиле за Македонија, а таа досега не нашла за потребно ни по еден споменик да им направи, колку за паметење...
Не се гордеам со шмизлите, биковите и другите глупости кои ги изнаредија по улиците, да се сопкаат луѓето од споменици кои единствено ќе ги потсеќаат на нивните залудно потрошени пари. 

Треба прво својата историја да си ја почитуваш и цениш, за да можеш да цениш и почитуваш друга.
Ни Европа нема високо мислење за луѓето кои сами не се почитуваат и ценат и повеќе го сакаат туѓото, отколку своето.
За да ги ставиш звездичките на Европа (која, нели, многу не сака) на споменик, треба прво да имаш добар темел...

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 11:13
ama kako? pa nie istorijata ja menuvame.....kako ke ni tekne ... sega sme vo faza da so promena na vlast ni se menuva i istorijata...ne znam za vas...ama mene nekako najsigurno mi e da recam deka sum od druga planeta!плазење

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 11:33
Историјата не се менува, може само искривено да се интерпретираат историските факти, од политички или некои други цели.намигнување
Нам тоа ни се случуваше во еден изминат режим, потиснувајќи го се она што е национално и македонско во нас, за сметка на братство-единствените идеали.
Изгледа дојде време да се разоткријат некои вистини буткани под тепих, за кои и нашите историчари конечно се заинтересираа.
И најдобро е работата да им се остави ним, без мешање на дневната политика, која може само да им даде поддршка.

И со спомениците сметам дека не треба да се претерува, од финансиски причини.
Проектот за Александар Македонски кој е во завршна фаза да, ама другите треба да се репрограмираат, барем на година-две, додека поминат ударните ефекти од кризата.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Постирано од: fragola
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 11:40
Samo se nadevam deka eden ubav soncev den nekoj ke go butne "devojceno-zombi" kaj rekord i ke mu pomogne da padne,vekje dolgo vreme se maci.

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 14:24
Originally posted by anastea anastea напиша:

Со споменици не се решаваат историски проблеми, туку се оддава почит на заслужена историска личност. А во нашата историја ги има доста такви, кои од оваа или онаа причина биле запоставени, негирани или отфрлени.
Јас ќе се гордеам со споменици за овие луѓе, кои многу направиле за Македонија, а таа досега не нашла за потребно ни по еден споменик да им направи, колку за паметење...
Не се гордеам со шмизлите, биковите и другите глупости кои ги изнаредија по улиците, да се сопкаат луѓето од споменици кои единствено ќе ги потсеќаат на нивните залудно потрошени пари. 

Треба прво својата историја да си ја почитуваш и цениш, за да можеш да цениш и почитуваш друга.
Ни Европа нема високо мислење за луѓето кои сами не се почитуваат и ценат и повеќе го сакаат туѓото, отколку своето.
За да ги ставиш звездичките на Европа (која, нели, многу не сака) на споменик, треба прво да имаш добар темел...

точно е дека многу личности се запоставени од времето, или пак имаат споменици и бисти кои се незабележителни, но дали е тоа сега причина да нафрламе илјадници неквалитетни скулптури на простор од околу 200 000 метри квадратни? навистина може да се оддаде почит со правење на убаво испланирани споменици, кои ќе бидат поставени на соодветни локации
знаеш ли кои личности, и каде на плоштад ќе бидат поставени? сите се стремат кон дискусии за Александар, но многу повеќе од Александар ме фрустираат спомениците на другите личности кои ќе изгледаат смешно

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 14:28
Originally posted by fragola fragola напиша:

Samo se nadevam deka eden ubav soncev den nekoj ke go butne "devojceno-zombi" kaj rekord i ke mu pomogne da padne,vekje dolgo vreme se maci.
мене тоа девојче многу ме плаши кога ќе го видам
а пак она маскине пред театарот за деца? навистина морбидна скулптура ставена на место наменето за детска забава, а остај тоа, треба и да ја заобиколувам за да поминам

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 15:02
Originally posted by zabegan zabegan напиша:

точно е дека многу личности се запоставени од времето, или пак имаат споменици и бисти кои се незабележителни, но дали е тоа сега причина да нафрламе илјадници неквалитетни скулптури на простор од околу 200 000 метри квадратни? навистина може да се оддаде почит со правење на убаво испланирани споменици, кои ќе бидат поставени на соодветни локации
знаеш ли кои личности, и каде на плоштад ќе бидат поставени? сите се стремат кон дискусии за Александар, но многу повеќе од Александар ме фрустираат спомениците на другите личности кои ќе изгледаат смешно

Знам и реков дека не ми се допаѓа идејата да се изнатрупаат сите овие личности на еден плоштад.

Она болдираното е и мое мислење.
Нека се направат спомениците, јас сакам сите овие личности да красат некој плоштад или друго соодветно место... но да се почека со нив година-две, сега не е време.
Иако го мразам ова “сега не е време“, кое кај нас стана оправдување за се, сметам дека сега баш во екот на кризата, кога се позајмуваат пари од странски банки, кога луѓе гладуваат, не е навистина време.
Сигурно Ченто, Гоце, Цар Самуил... нема да се налутат што чекале толку години, да почекаат уште некоја за свој споменикнамигнување

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 15:41

Знам и реков дека не ми се допаѓа идејата да се изнатрупаат сите овие личности на еден плоштад.

Она болдираното е и мое мислење.
Нека се направат спомениците, јас сакам сите овие личности да красат некој плоштад или друго соодветно место... но да се почека со нив година-две, сега не е време.
Иако го мразам ова “сега не е време“, кое кај нас стана оправдување за се, сметам дека сега баш во екот на кризата, кога се позајмуваат пари од странски банки, кога луѓе гладуваат, не е навистина време.
Сигурно Ченто, Гоце, Цар Самуил... нема да се налутат што чекале толку години, да почекаат уште некоја за свој споменикнамигнување

и сигурно Гоце нема да се налути бидејќи веќе има два добро познати споменика во истиот град и што секоја година му оддаваме почит голема%20насмевка
и Самуил сигурно нема да се налути за славата што ја има во Охрид газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 15:43
И во Струмицанамигнување
Знаеш колку се убави Цареви Кули, а плус и богати со артефакти.

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: novace
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 17:11

И во Струмицанамигнување
Знаеш колку се убави Цареви Кули, а плус и богати со артефакти.
Знам и јас (иако идам од топик)..и да напоменам дека за таму ..според мое мислење..е неоходно потребно ИТНО градење на платформа која се движи по шини..нешто налик на онаа за Горњи Град..на улицата Илица во градот Загреб..прекрасна и неодминливо убава глетка би „пукнала„ на целата Струмичка котлина..
И Смоларските Водопади се убави..браната Турија..со околината..
пс
Единствено сувите палми на булеварот Маршал Тито..е тоа треба да се замени со ...автохтони македонски повекегодишни растенија.
намигнување

-------------
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 17:16
Дека е баш толку итна работата, не еголема%20насмевка, ама треба да се направи нешто за оваа прекрасна тврдина да биде достапна за сите.
Добро е што барем почна да се копа, а и им се исплати трудот со она што го иакопаа археолозите.

И да не одиме офтопик, да се вратиме на другите споменици.

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:49
Nemase nikoj da se navredi ako site spomenici bea licnosti adekvatni za ovaa drzava. Neznam sto e problemot vo site spomenici,zosto nema ni eden spomenik heroj na Antifasizmot? Zarem nie bevme od stranata na fasistite? Zarem nie se gordeevme so okupatorska Bugarija i Germanija? Zosto nema edno edinstvo kaj Makedoncite? Pa seuste se sekavame na zlostorstvata sto gi izvrija Bugarite vo Vtorata svetska vojna vrz Makedoncite,macenjata i ubivanjata na civilno naselenije.
Postavete eden spomenik koj ke asocira na otporot prema fasisticka Bugarija,ozoglasenata drzava na balkanot.Posvetete spomenik na izmacenite po Bugarskite zatvori,koi go dale zivotot za ovaa slobodna drzava.
Postavete spmenik barem na eden Ilindenec od Krusevskata republika,zosto nema takvi?
So simbolizira bikot,sk smizla......?
Jaki kako bik,a prosti kako smizla?

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:50
Originally posted by pcelka pcelka напиша:

Јас не се срамам ... напротив...!!!   среќа

плазење

Ne ti e sram od skopskta smizla?

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:52
ima i masko голема%20насмевка

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:57
http://www.forgottendelights.com/images/ChargingBull.JPG

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:58

Nemase nikoj da se navredi ako site spomenici bea licnosti adekvatni za ovaa drzava. Neznam sto e problemot vo site spomenici,zosto nema ni eden spomenik heroj na Antifasizmot? Zarem nie bevme od stranata na fasistite? Zarem nie se gordeevme so okupatorska Bugarija i Germanija? Zosto nema edno edinstvo kaj Makedoncite? Pa seuste se sekavame na zlostorstvata sto gi izvrija Bugarite vo Vtorata svetska vojna vrz Makedoncite,macenjata i ubivanjata na civilno naselenije.
Postavete eden spomenik koj ke asocira na otporot prema fasisticka Bugarija,ozoglasenata drzava na balkanot.Posvetete spomenik na izmacenite po Bugarskite zatvori,koi go dale zivotot za ovaa slobodna drzava.
Postavete spmenik barem na eden Ilindenec od Krusevskata republika,zosto nema takvi?
So simbolizira bikot,sk smizla......?
Jaki kako bik,a prosti kako smizla?
тука си грешка, споменици има мнигу, поготово од антифашистичката борба
а илинденци се предвидени во планот немај гајле, а да не збориме за тоа дек а илинденците ги има насекаде, барем нив ги има тага

дајте бе луѓе, во државава има веќе споменици на сите личности на кои им се предвидени споменици (освен Јустинијан и Самоил)

еве една работа, намераваат да ја сопрат работата на градскиот стадион за да има средства за изградбата на спомениците и објектите на владата, што значи противниците во фудбал, треба да доаѓаат и да гледаат карабина од трибина која треба да биде нивна, и сега со тоа да се гордеам?

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:59
http://www.telma.com.mk/vesti/bik.JPG

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 21:59
Originally posted by anakin anakin напиша:

http://www.forgottendelights.com/images/ChargingBull.JPG
треба да се гордеам со копија на некоја животиња од Чикаго?

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:00
http://www.total.com.mk/upload/mail_attachment/5/SP_A0113.jpg

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:01
бик е бик
верувај дека многу градови во светот имат кипови на бикови
не е ниту една копија
бик е бик
исти е и во мкд ист е и во америка и шпанија
бик е бик

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:11

бик е бик
не е ниту една копија
бик е бик
бик е бик

е добро де, ако има во многу градови статуа на мајмун тоа значи дека и ние треба да направиме збунетост
а за „сите тие“ градови, бикот има одредено значење, кај нас кое е значењето?

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:13
trebese da go stavat pred vladata...togas mozda ke imase nekoe znacenjeплазење

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:15
Originally posted by lane62 lane62 напиша:

значи да разјасниме, тоа е бик, а не вол, да беше вол ќе го ставев на сред плоштад, таму кај што треба да биде Александар

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:16

бик е бик
не е ниту една копија
бик е бик
бик е бик

е добро де, ако има во многу градови статуа на мајмун тоа значи дека и ние треба да направиме збунетост
а за „сите тие“ градови, бикот има одредено значење, кај нас кое е значењето?

има значење
бик означува сила и снага
ви се шудам ништо на не ви чини
ништо буквално не ви чини
немам више зборови
јас сум уметник и кажувам убав е бикот и супер е погоден на тоа место
уметност е, не барајте повисоки мисли во уметноста

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:17

значи да разјасниме, тоа е бик, а не вол, да беше вол ќе го ставев на сред плоштад, таму кај што треба да биде Александар

александар те асоцира на вол???????
изненадување

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:20

ne ja razbiram ovaa pomama po AMзбунетост

-------------

Датум на внесување: 11.Мај.2009 во 22:25
нич невем

-------------

Датум на внесување: 12.Мај.2009 во 09:15

ne ja razbiram ovaa pomama po AMзбунетост

a,mislish nekoj ja razbira?,.збунетост..toa ti e samo,...slepo sledenje na stapkite  po,...ovcharot!,.......od ovcite!,...blago kazano ,.намигнување

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 07:23
Bikot ima znacanje na bikot od stitot na aleksandar makedonski,koj go nosel vo vojnite niz svetot.

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 08:27
не се срамам а уште помалку се гордеам
ќе се гордеам кога се ќе биде средено во оваа луда држава,народот ќе биде среќен па и нека се редат споменици...вака...се ми личи на некоја пародија....шминкаме нешто што трули одвнатре

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 14:26
градот се распаѓа, скоро ништо не се одржува, инфраструктурата ни е недовршена и грозна, живееме со комунистички стамбени блокови во центар на градот (пардон, има и некоја изумрена архитектура обожавана од властите), а властите се гордеат со минорни проекти кои јас можам да ги завршам и со објекти и проекти на „културата“
и сега се ќе биде совршено кога ќе ги додадеш скулптурите, сите горенаведени проблеми ќе бидат решени
а за економската состојба да не збориме, наместо тоа што го имаме да се вложи во решавање на проблемите, некои паметни мислат дека градот требало да се разубави со скулптури ох

ок, немало скулптури и соменици (а има), но значи ли тоа дека треба секоја површина која треба да се урбанизира да ја прекриеме со бронза?

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 15:15
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

не се срамам а уште помалку се гордеам
ќе се гордеам кога се ќе биде средено во оваа луда држава,народот ќе биде среќен па и нека се редат споменици...вака...се ми личи на некоја пародија....шминкаме нешто што трули одвнатре

that's my girl задоволство задоволство задоволство задоволство задоволство голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 21:40
Originally posted by Andjelina Andjelina напиша:

не се срамам а уште помалку се гордеамќе се гордеам кога се ќе биде средено во оваа луда држава,народот ќе биде среќен па и нека се редат споменици...вака...се ми личи на некоја пародија....шминкаме нешто што трули одвнатре

Za da prodades proizvod treba lice,odnosno narodnata,"Ubo lice,p**e krasi"

-------------

Датум на внесување: 21.Мај.2009 во 02:18
И додека ние се срамиме од нашите споменици, не само што не сакаме да се градат, туку и оние што ги имаме ги оставаме незаштитени и на забот на времето, еве пример од грците како се штити национално богатство, буквално во секој поглед.
Ќе се забранат женските штиклиголема%20насмевка, како голем непријател на археолошките локалитети, како и забрана за јадење и пиење на истите.
Добро знаат грците дека овие споменици им се кокошки кои им несат златни јајца и добро знаат дека не смеат да дозволат нивно уништување.

http://www.breitbart.com/article.php?id=CNG.6f6f51570d55c42f22110467781c650c.51&show_article=1&catnum=9 - Greece spikes stilettos from ancient sites

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: Biolica
Датум на внесување: 25.Мај.2009 во 16:24
http://photos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs017.snc1/4225_86007118394_673673394_1817953_1324920_n.jpg
Ova skulptura mie najjaka:)

Постирано од: Pacifist
Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 13:31

Празнење“ на улица Македонија

Скулптура на веце-шолја, насловена како „празнење“, викендов осамна во паркот кај Спомен-домот на Мајка Тереза во Скопје.

На постаментот на веце-шолјата, за која никој од вработените во соседните дуќани не знаеше да каже кога е поставена, стои дека е изработена од Павел Шатев со натпис „Културата на Министерството на РМ“, објавува Шпиц.

Иако изгледот на скулптурата, на прв поглед упатува на заклучок дека станува збор за дел од владиниот проект за поставување 35 скулптури во централното градско подрачје, во Министерството за култура негираат дека имаат каква било врска со споменикот, кој ги вџаши скопјани.

Колку за објаснување, самото име на авторот, е лик од историјата на Македонија, односно прочуениот солунски атентатор, а на плочата нема година на поставување и потпис од Министерството за култура, како на останатите скулптури што неодамна се поставени.

Освен тоа, алузијата со името на авторот упатува и на неодамна формираниот истоимен институт за политички истражувања, чиј основач е ВМРО-ДПМНЕ.

Проектот за поставување 35 скулптури во центарот на градот, Министерството за култура го почна во јануари годинава со поставување на скулптурата Заљубени.

.....................................................................................................................
da ti postavat skulptura na srede plostad i da ne znaes koj ja postavill e sramno ... a dokollku e dell od vlladinite proekti navistina ova e golema navreda za gragjanite na Skopje ...

-------------
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related

Постирано од: Polar Bear
Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 16:10

газење%20од%20смеење

Ако шолјата ја поставил некој во знак на протест, или дури на заебанција, тоа само значи дека духот на македонецот не е мртов.
Има надеж, ќе потрае, ама има надеж за македонците.

-------------
Jа сам за демократију и слободу на говор, сакам песну, пиво, вино, ракију и жене!

Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 16:11
Веќе е отстранета скулптурата под работно име “Празнење“...голема%20насмевка

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: Ninja 35
Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 19:21

Do kade li ke odi rabotava so spomenicite ?????

-------------
Ако ти изгледа премногу лесно , имаш некаде згрешено !!!

Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 19:27
shteta,..ne ja vidov тага,...a, dobra ideja bila,..alal da mu e na toj shto ja "montiral" tamu,...ama ,sega ,..koga ja nema povekje, (valjda nemalo kanalizacija na mestoto! намигнување),...sranjata ke ostanat,..nasekade,...kako i dosega,..тага,...........................забава

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 19:38
Originally posted by ninja_34 ninja_34 напиша:

Do kade li ke odi rabotava so spomenicite ?????
  so ovaa se gordeam среќа,..ama ,nekoj si idiot ,..ja trgnal,..sigurno nemala dozvola gradezna,.i infrastruktura,...........забава

-------------

Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 19:47
em zbesnat , em opaska dignata...............em  "m..a" do zemja ???
toa e ???    збунетост    sto asocira ???  размислување

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 19:52
http://www.youtube.com/watch?v=_2GZRDjWfFQ&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=_2GZRDjWfFQ&feature=related голема%20насмевка
http://www.youtube.com/watch?v=F9OP_dCah5Y - http://www.youtube.com/watch?v=F9OP_dCah5Y голема%20насмевка голема%20насмевка  голема%20насмевка

-------------

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 26.Мај.2009 во 20:11

http://www.youtube.com/watch?v=_2GZRDjWfFQ&feature=related - http://www.youtube.com/watch?v=_2GZRDjWfFQ&feature=related голема%20насмевка
http://www.youtube.com/watch?v=F9OP_dCah5Y - http://www.youtube.com/watch?v=F9OP_dCah5Y голема%20насмевка голема%20насмевка  голема%20насмевка

Miki car si,me iznasmea...

Постирано од: ZOTE
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 00:11

Дај вратете ја...
Кај ќе моча сеа шмизлата? :)

Датум на внесување: 23.Јуни.2009 во 17:37
Slusam deka momentalno se bara firma sto ke gi odrzavala spomenicite.... E dobro be,pak pari za niv?
Nemozam da se iznacudam,do koga so ovie spomenici niz zemjava ke se borime i ke gi slusame samo niv?

Постирано од: Siuxi
Датум на внесување: 23.Јуни.2009 во 17:49
zavisi spomenokot na koj heroj e

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 09:15
A koj da znae shto da pravime koga onie koi treba da ni kazat, koj nie gi smetame za u7ceni pamet ni izvadija. Ednite velat vaka, drugite onaka.
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3225695B4F62D0418A6CB88F76D69FA2 - Споменикот на Александар и црквата на Вранишковски

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 15:28
Pak se zboruva deka ke imalo sega nekoja pleada na spomenici od nasi vajari,zatoa sto mnogu spomenici se napravija nadvor od drzavata,demek nie nemame vaeri

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 20:53
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

A koj da znae shto da pravime koga onie koi treba da ni kazat, koj nie gi smetame za u7ceni pamet ni izvadija. Ednite velat vaka, drugite onaka. http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3225695B4F62D0418A6CB88F76D69FA2 - Споменикот на Александар и црквата на Вранишковски

Се што е кажано од вистинските познавачи е добредојдено....Меѓутоа, текстот во весникот е мислење на еден од најдокажаните бугарофили, што прошетале по нашата политичка сцена...

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 22:51
,......ova na slikava od  gorniot text vo dnevnik,..nema vrska soona shto go kazuvaat!,...22 metri,...toa se sedum spratna zgrada,..a, toa e otprilika kolku peliste,..ii povosoko od "nama",..shto znachi,..deka za da se vidi ubavo,..konjot i aco,..ke treba da se gleda barem od stotina metri oddalechenost,..a, takov pogled teshko deka ke mozesh da frlish,..od ona shto ke ostane prazno na ploshtadot,..

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 22:54
pa konjot so aco ne e mala stvar .... ima da se kacis na kale pa kje gledas голема%20насмевка

-------------

Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 22:57
Или од водно

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 22:59
За ништо друго не ми е жал...ама за елката....

Сега каде ќе ја ставиме...кај Букефал во задникот ????

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 23:01
Не бе има место у Куманово дојдете

-------------
http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 23:03
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Не бе има место у Куманово дојдете

А да си ја задржиме ние елката...а да го земете Ацо со Букефал....

-------------

Датум на внесување: 27.Јуни.2009 во 23:05
Не не вие сте главно граѓани - ние си го имаме Батко Ѓорѓија - тој е Македонец 100% види

“Умреја батко Ѓорѓија, за едну чашку ракију. Не је умреја од болест, мори бабо, тики умреја од лудост.
Све што видеја у село море бабо, све сака да је његово. Он је видеја убави волови, па сака да са његови. Он је видеја убаву невесту сака да је његова“...

батко Ѓорѓија бил роден 1815 година во селото Младо Нагоричане, кумановско и живеел 65 години. Потекнувал од повеќечлено семејство, но бил многу разгален и омилен во смејството, па не бил приморан да работи тешки и полски работи. Неговите биле богати, што му овозможувало да живее во раскош. Легендата вели дека тој бил дружељубив, весел, секогаш убаво облечен и строен. Ја љубел чашката, но знаел и да запее и да заигра на секоја веселба. Затоа бил секогаш добредојден гостин во секоја куќа. На свадби и крштевки, на слави и седенки. Едноставно, бил омилен и секаде драг гостин. Познат по својата убавина и весела природа, не можело да не биде забележан од селските моми, а и постарите, кои имале ќерки стасани за мажачка, посакувале да им стане зет. А, Ѓорѓија, секогаш насмеан бил опкружен со пријатели.
Го љубел понежниот пол, но на женидба не помислувал, бидејќи бил сe уште млад. Сепак, неговите родители решиле да го оженат со мома постара десет години од него. Му ја донеле Донка дома, но тој не ја сакал, а на волјата на родителите ниту можел,ниту сакал да им се спротивстави. Легендата вели дека со неа Ѓорѓија не бил среќен, а немал ни деца. Можеби поради ова, сe повеќе шетал низ селото, а ретко кога се вртел дома. Денес, кај многумина постои мислење дека батко Ѓорѓија бил расипник, бездомник и пијаница, што не е вистина. Тој бил чесен, умен и сериозен човек , а според легендата уважуван и кај тогашните турски власти, пред кои го претставувал селото. Во Младо Нагоричане постои легенда дека песната ”Умреја батко Ѓорѓија“ ја составил и за прв пат ја испеал тој самиот , заедно со сестрата на неговиот најдобар пријател, Расимка. Ја пееле со уживање. Подоцна се проширила низ селото и пошироко. Секаде каде што ќе наишол песната била пеена во негова чест. Така бил пречекуван од домаќинките, кои го канеле да им ја разубави веселбата.

-------------

Постирано од: Popi
Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 08:19
Shto e ubava ovaa prikazna. големо%20гушкање Boogie mazhot mi e Kumanovec, pa si gi znam dodusha kakvi se.  љубов голема%20насмевка

Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 09:32
Дадов чист пример эа симбол на еден град иако сум политички противник на актуелниот градоначалник сепак нешто како овој споменик вреди како плус во работата на градоначалникот а и владата нормално.

Скопје е престолнина на Македонија,нетреба да се дели и поделува по секакви основи кога станува эбор эа обележја од Македонската култура или историја - сепак Скопје треба да е симбол на Македонштината или ако на Скопјани тоа не им се допаѓа да ставиме друг град да биде престолнина на државата наречена Македонија

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 09:36
znaci , sepak se e vo politikata ..... " иако сум политички противник на актуелниот градоначалник " ........ a sto se odnesuva do spomenicite, ne deka ne e ubavo tuku treba i da izgleda ubavo i funkcionalno .... a ne samo redi spomenici kade kje stignes ..... a da ne zboruvame za smeata i sramot sto posle kje mora da gi vadime dokolku kompromisot so grcija kje nalaga nesto takvo ......

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 09:44
Нормално дека целава работа со спомениците е исполитиэирана до максимум,воедно да се энае дека коњаниците на камениот мост постоеле и порано а плоштадот по мој вкус би иэгледал прекрасно со толку грандиоэни споменици - эа грците не ми е гајле воопшто,тие неможе да диктираат како ке се облекувам или каде ке се соблекувам - просто ке почнеме и на јадење да ги викаме да ни ја тестираат храната дали е эдрава,глупости

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 09:47
imas ukus kao kupus болен ...spomenici , crkva , djamija , filharmonija , muzej , sudska palata , nekolku banjki i taka nataka .... ubavo kazav deka samo fali ograda i nekoj da naplakja vleznica za toj cirkuz ............

-------------

Датум на внесување: 28.Јуни.2009 во 15:31
Oti ne se interesirat tolku za svedmilk,ami povazno bilo koj antik ke bide na plostad?
Moj predlog za site selani po eden spomenik i ke se resi mlecnata kriza(najeftin e 85 000 evra)

Постирано од: lilica
Датум на внесување: 04.Јули.2009 во 09:26
Дефинитивно се срамам! Што од спомениците! Во социјализмот се правеа големи споменици на „великаните“ на тоа време за да се одржи култот на личноста за нив. А сега,сегашниве од министерство и влада сакаат, напаѓајки едно време и култ, создават на ист начин и со исти методи култ на други личности.
.....„Све је исто само њега нема....“ - пеевме некогаш...... ........Историјата се повторува!

-------------
Кој бара ќе најде.

Датум на внесување: 04.Јули.2009 во 09:37
ne da se sramime tuku treba da prestaneme da gi spomenuvame .... i ne bi bil sramot tolku golem kako spomenicite samo poradi neopravdano i istoriski nepotkrepeni spomenici kako na ace i tatka mu filipa , tuku sramot kje bide OOOOGROMEN koga kje mora da gi vadime dokolku voopsto i stasame da gi stavime so ogled na rabotite povrzani so pregovorite ...... a kolku li samo pari otidoa vo ovaa ekonomska kriza koja go trese svetot ....... samo BUDALA moze da stori takva BUDALAŠTINA a uste pobudali da mu se raduvaat sto storil nesto koe nesto samo mu steti na drzavata i gradjanite na taa drzava .........

-------------

Датум на внесување: 04.Јули.2009 во 13:04
Имаше на канал 5 игран филм за Римското царство, и прикажано беше како Нерон го доведе царството до банкрот, и за никој да не расправа за тоа, почна споменици да си прави, грандиозни и големи. Ја исцрпи државата, па го убија.Почна пропаста на Римската империја.

Ако се повторува историјата, дали да очекуваме иста судбина и за нас?
Додека го гледав филмот, повекето ликови се совпаднаа со нашиве, денешни, од влада...Споменици, музеи, цркви ......А политиката иста со случувањата кај нас!......Случајност или некој некого копира?

-------------
Кој бара ќе најде.

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 01:28

ne da se sramime tuku treba da prestaneme da gi spomenuvame .... i ne bi bil sramot tolku golem kako spomenicite samo poradi neopravdano i istoriski nepotkrepeni spomenici kako na ace i tatka mu filipa , tuku sramot kje bide OOOOGROMEN koga kje mora da gi vadime dokolku voopsto i stasame da gi stavime so ogled na rabotite povrzani so pregovorite ...... a kolku li samo pari otidoa vo ovaa ekonomska kriza koja go trese svetot ....... samo BUDALA moze da stori takva BUDALAŠTINA a uste pobudali da mu se raduvaat sto storil nesto koe nesto samo mu steti na drzavata i gradjanite na taa drzava .........

Мирослав, ајде ова за историската непоткрепеност нема да го коментирам, ќе навлеземе во друга тема и знам дека пак нема да се разберемеголема%20насмевка

Друго сакам да те прашам, нешто што често го повторуваш: како тоа мислиш некој да ни нареди да ги извадиме веќе изградените споменици?!

Секоја суверена држава па и нашата, има законско право да изгради спомен-обележје за историски настан или личност за која сама ќе процени дека била од значење за општествено-историскиот или културен развој на државата.
Притоа споменикот не смее да поттикнува етничка, расна или верска омраза кои се спротивни на уставниот поредок на РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.
Значи ниту се бара мислење од друга држава ниту е дозволено мешање од друга држава во вакво нешто, за кое правни дејствија препишува исклучиво домашната (во случајот нашата) држава.

Одлука за поставување, преместување или отстранување споменик донесува исклучиво Собранието на Република Македонија, и никој друг.

-------------
неколку жолти цветови.

Постирано од: orlov
Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 15:00
Дали се срамиме или гордееме со големите споменици......?????
Интересна тема.
Но, за кого е наменето прашањето? За гладниот НАРОД??????!!
Зар сте виделе некаде гладен човек да се гордее? А, и како да се гордее кога некој си дал за право да му го зема лебот само за да изградел споменици...............
,,ГЛАДЕН СТОМАК НЕ МИСЛИ,,.лутина

-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 15:01
Друго сакам да те прашам, нешто што често го повторуваш: како тоа мислиш некој да ни нареди да ги извадиме веќе изградените споменици?!

koga kje razmislam podobro , nema da ni naredat zosto sami kje mora da gi trgneme намигнување

Мирослав, ајде ова за историската непоткрепеност нема да го коментирам, ќе навлеземе во друга тема и знам дека пак нема да се разберемеголема%20насмевка

a koja e taa istoriska potkrepenost збунетост

-------------

Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 23:38
Александар, Триумфална капија, неколку споменици од поблиската историја, плус црква и џамија во најава....и се тоа на еден плоштад, во еден град....
Мислам дека во цела оваа калак*рница, фали уште и психијатриска клиника...изненадување

-------------

Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 05.Јули.2009 во 23:43
Originally posted by orlov orlov напиша:

Дали се срамиме или гордееме со големите споменици......?????
Интересна тема.
Но, за кого е наменето прашањето? За гладниот НАРОД??????!!
Зар сте виделе некаде гладен човек да се гордее? А, и како да се гордее кога некој си дал за право да му го зема лебот само за да изградел споменици...............
,,ГЛАДЕН СТОМАК НЕ МИСЛИ,,.лутина

е ајде де ете некој се нашол доветен да поставува недоветно прашање.

-------------
Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!

Датум на внесување: 06.Јули.2009 во 10:53
Ако се направи споменик - Распнат шатор за циркус, а околу чергари со запрежни коли - роми, па и тие заскужиле дел од плоштадот, а до сега немаат ништо (освен место за просење).
Сите добија дел, ако им дадат и на Ромите, ......е стварно сите ќе сме горди на поставените споменици......нема што, фер делба! ........или поделба?.......

-------------
Кој бара ќе најде.

Датум на внесување: 06.Јули.2009 во 10:56
na toj plostad za da se izbegnat site mozni konfrontacii i nedorazbiranja treba da ima samo eden spomenik ...... na TITO ...... negovata zasluga barem e nesporna i ne treba da e dokazuvame nikomu голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 00:07
Sramot e pogolem kolku sto e pogolem spomenikot....Videte samo kolku se grdo izraboteni konjite sto gi javat Ace,Filip i neznam koj uste,kako zebri licat,ke si mislat lugeto deka Ace nas na zebra javase ,pa ke go napravat i crnec deka bil

Постирано од: Ljube Vojvoda
Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 12:38
Jas se sramam so spomenicite postaveni za branitelite, a nivnite prava ne se ispolneti

Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 12:40
toa e DEFINITIVNO NAJGOLEMIOT SRAM лутина

-------------

Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 17:17
E toa e veke tesko prasanje sto neznam dali Grujo ke go odgovori,oti gi stavi i teroristite vo vlada,a se kolnese deka nema da bidad zaedno

Постирано од: igi 3
Датум на внесување: 10.Јули.2009 во 17:41
Ne znam vo Bitola se gradi iden od pogolemite spomenici na Filip.
Go zafatija pogolemiot del od plostadot Magnolija kade so treba da se odrzuvaat golem del od manifestacii.
Ne znam so sakame so toa da kazime deka mozeme Grcite da gi nervirame ili deka imame poveke pari pa (ako dade gospod da ne primat vo EU i  NATO deka ke gi rusime ili ke gi premestuvame nekade )deka mozime da go podneseme toj finansiski tovar!!!!!!!!!!!!!!
Pa kako da kazam dali se stramam ili se gordeam so toj spomenik тага

Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 02:05
Sega ne gi postavuvat,sram mu e nasiov narod

Постирано од: Diogen
Датум на внесување: 11.Јули.2009 во 07:52
Имам една голема дилема во врска со споменициве...Еве најавуват догодина наесен ќе го донеле споменикот на Александар од Фиренца.
Што ќе се случи ако во меѓувреме оваа влада падне (веројатно), и на власт дојде друга опција која е јасно против антиквизација....
Какви сме инат од народ, не знам дали воопшто ќе го донесат во Македонија, а ако го донесат, дали воопшто ќе го постават или ќе дреме во некое депо како што го чуваат Грците грандиозниот споменик на Александар од 1970 кој требало да се постави во центарот на Атина?
А за другите споменици и да не збориме...
И кој ќе биде одговорен за пропаднатите пари, отидени во ветер?

Датум на внесување: 12.Јули.2009 во 09:35
Neka se dogovorat i neka mu go sitnat na grcite za nekoja para,inaku propadnaja parite,ako dojde nova vlada

Постирано од: Diogen
Датум на внесување: 12.Јули.2009 во 19:48

Neka se dogovorat i neka mu go sitnat na grcite za nekoja para,inaku propadnaja parite,ako dojde nova vlada
Абе не го зимаат , и гратис да им го дадеш. Имаат они огромен споменик кој лежи во магацин 30 години...Требаше да го врежат ликот на Александар на планина , па и тоа го откажаа...
Не се начисто, што со Александар....
Ем сакаат да е Грк, ем знаат дека им беше окупатор....
А тоа што го имаат во Солун , не е проблем, за Македонија ( Северна Грција)..
Можеби не е многу познат еден интересен факт за Грција. Постои голема разлика(антагонизам) помеѓу северниот дел и јужниот. Ако политиката молчи народот се издишува...Имав чест да присуствувам на вербално препукување на навивачи на ПАОК ( Солун) и ПАНАТЕНАИОКС ( Атина).
Навивачи на ПАОК : Доле ви е Грција, доле ви е Грција...
Навивачи на  ПАНАТИНАИКОС : Бугари, Бугари...

Си знаат они каква  им е работата....намигнување

Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 23:42
Nekako zatisje pred bura,se nosi spomenikod za 10dena vo skopje.........ajde sega dosta vi e enciklopedija,malku spomenici. za pari nikoj ne prasva,i za izmislenite danoci

Датум на внесување: 01.Октомври.2009 во 23:50
ziva sramota!...........................vo ova vreme!

-------------

Постирано од: да бе
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 11:18
http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=103994364&id=9&prilog=0&setIzdanie=21803

Советот на општината Битола донесе одлука за утврдување урбанистички план за изградба на споменичен комплекс на површина од 100 илјади квадратни метри во близината на Меџитлија, без да прецизира кому ќе биде посветен споменикот. Локалната опозиција тврди дека ова обележје ќе се гради во чест на протераните Македонци од Грција, а локацијата во близината на граничниот премин е уште една провокација за јужниот сосед, сметаат од битолскиот СДСМ.

бреееееj - бе вие мали работи правите во МК?

100 квадратки километраизненадување

ова е амен амен колку Софиjа беизненадување

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ

Постирано од: емил
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 11:31
Голема држава ,големи споменици Да Бе намигнување

Постирано од: да бе
Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 11:36
човек е голем колку са му големи мечтите Емо

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=cG_uWZxKaoU - ¡ʎɐp ʎɯ ǝʞɐɯ 'pɐǝɥɐ oƃ

Датум на внесување: 04.Октомври.2009 во 13:05
Originally posted by да          бе да бе напиша:

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=103994364&id=9&prilog=0&setIzdanie=21803

Советот на општината Битола донесе одлука за утврдување урбанистички план за изградба на споменичен комплекс на површина од 100 илјади квадратни метри во близината на Меџитлија, без да прецизира кому ќе биде посветен споменикот. Локалната опозиција тврди дека ова обележје ќе се гради во чест на протераните Македонци од Грција, а локацијата во близината на граничниот премин е уште една провокација за јужниот сосед, сметаат од битолскиот СДСМ.

бреееееj - бе вие мали работи правите во МК?

100 квадратки километраизненадување

ова е амен амен колку Софиjа беизненадување

новинарски булшит, секогаш си вадат бројќи од ракав

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk