Испечати | Затвори го прозорот

Сексуално преносливи болести!

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Медицина
Опис на форумот: Болести и лекови, алтернативци, превенција...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18560
Датум на принтање: 17.Декември.2018 во 11:06
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Сексуално преносливи болести!
Постирано од: Lithium
Наслов: Сексуално преносливи болести!
Датум на внесување: 03.Април.2009 во 00:28
Ваква тема во подфорумов нема и ја отворам затоа што половите болести се доста чести а малку се знае за нив. Освен што ја знаеме СИДА-та како најопасна и неизлечлива болест постојат и други.

Половите органи се лесно подложни на бактериски, вирусни или габични инфекции. Голем број од инфекциите не се задржуваат само на половите органи, туку се шират и во другите делови на организмот. Особено женскиот репродуктивен систем е поподложен на инфективни заболувања. Истите можат да бидат причина за развиток на тумор на половите органи или може да доведат до предвремено породување или да го зголемат степенот на смртноста кај новороденчињата.

Една од најкарактеристичните инфекции ја предизвикува кламидијатакоја се лекува кај обата партнера. Новороденчињата од заразените мајки имат појава на инфекции на очите и белите дробови.

Најчесто половите болести се преносливи ( заразни ). Се шират преку полов контакт и се познати како сексуално преносливи болести. Од нив класични полово-венерични болести се сифилисот ( луес ) и гонорејата ( трипер ) кои се со најтешки последици.

Сифилисот го предизвикува микроорганизмот спирохета која по полов пат навлегува низ најмалите оштетувања на слузокожата. Може да се пренесе со контакт на заразени возразни лица како и од заразена мајка на плодот уште во матката. Предизвикувачот може да ги нападне сите ткива и органи. Првите видливи симптоми се јавуваат по 3-4 недели. Болеста може да трае со години или до крајот на животот.

Гонорејатаја предизвикува бактерија гонокок, ја зафаќа слузокожата на органите. Подоцна се проширува и на вантрешните органи од репродуктивниот систем. Кај жените предизвикува стерилитет. Гонорејата може да се пренесе и на новороденчето за врме на породувањето.

Трихомонијазата ја предизвикува паразит трихомонае. Мошне е честа во периодот на најголемата полова активност на човекот ( од 20 до 40 година од животот ) Инфекцијата се пренесува преку полови контакти како и преку користење на нечист прибор за интимна хигиена.

Една од половите болести е и половиот ( генитален ) херпес. Предизвикувачот е вирусот сличен на вирусот кој предизвикува херпес на усната празнина. По заразата вирусот останува во мозочните ганглии и нервите

Сето ова горенаведено говори за потребата од редовно одржување на хигиената и нега на половите органи кај обата пола. Стекнувањето на навиките за одржување на хигиената се стекнуваат уште во детската возраст. Кај женскиот пол особено треба да се обрне внимание на хигиената на половите органи во текот на менструацијата, бременоста и породувањето.

И ако има некој искуство или познаник со некоја полова болест може да сподели овде.-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...Коментари:
Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 03.Април.2009 во 20:11

Сексуално преносливите болести се заразни болести кои се пренесуваат од заразена на здрава личност и тоа најчесто преку: сексуален однос (вагинален, орален или анален), заедничко користење на игли и шприцови кај лицата кои земаат дрога и од заразена трудница на детето во текот на трудноста и пораѓајот.

Ризикот за заболување од сексуално преносливите инфекции е најголем кај оние млади лица кои рано стапуваат во сексуални односи и кои се склони кон често менување на партнерите. Заправо таа популација не е склона на користење кондоми, кои се најсигурно заштитно средство и против сексуално преносливите инфекции и против несакана бременост. Освен тоа, препознвањето на ризикот во младата популација е изразито ниско, а верувањето “нив ништо лошо не може да им се случи” е изразито високо. Младите кои користат било какви психоактивни дроги (вклучувајки го и алкохолот) повеке се склони, под дејство на дрогата, кон непланирани сексуални односи со непознати партнери, при што воглавно не користат никаква заштита.


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 05.Април.2009 во 18:25
Честото менување на сексуалните партнери, незнаењето за заштитата и за последиците, како и други појави го условија постепениот и непрекинат пораст на сексуално преносливите болести во последните десет години.


Најчести знаци на болеста кои се појавуваат кај машки и кај женски се:
-     испуштање невообичаено количество на генитална течност која може да биде леплива, воденикава, со бела или жолта боја и непријатен мирис
-     болка или пецкање при мокрење
-     уринирање почесто од вообичаеното
-     јадеж, нафрлување со црвенило и мозолчиња околу половите органи или на нив
-     болка во гениталиите
-     болка при сексуален однос
-     кај женските крварења меѓу циклусите


По колку време се манифестираат симптомите?
Симптомите се јавуваат најчесто во рок од 2 до 14 дена, меѓутоа тој период може да трае и до 2 недели. Понекогаш може да трае и подоло. Кога е во прашање на пример ХИВ, постои можност симптомите воопшто да не се појават, или да се јават по многу години

Како доаѓа до заразување?

Најчест начин е по пат на сексуален однос, спермата, вагиналниот секрет и крвта се носители на зарази. Некои сескуално преносливи болести можат да бидат пренесливи со непосреден контакт на полните органи, но и со практикување на оралниот секс ( на пример херпес). Кога се во прашање гениталните вошки доволен е само и контакт со кожата.

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 05.Април.2009 во 18:46
Кламидија

Кламидијата е мошне вообичаена инфекција која ја предизвикуваат бактерии. Податоците говорат дека речиси половина сексуално активни жени прележале кламидија до својата 30 година.

Симптоми кај жената:

-     гној од вагината
-     крвавења од вагината помеѓу циклусите
-     пецкање или болка за време на уринирање
-     болка во стомакот
-     понекогаш повисока температура
-     мачнина


Симптоми кај мажите:

-     воденикав бел исцедок
-     болно пецкање при уринирањето

Дијагноза:

Се зема брис од грлото на матката а жената ( Папа Николау - Папа тест) и од мочниот канал кај машките. Потоа се носат во лабораторија на преглед.

Терапија:

Антибиотици кои се земаат орално

Ако не се лечи кламидијата може:

- да се пренесе на партнерот
- да води кон потешка инфекција, на пример воспаление на матката, па жената може да остане стерилна, мајката може да ја пренесе инфекција на бебето при породувањето.


-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 07.Април.2009 во 21:03
Спречување на преносот и ширењето на сексуално преносливите инфекции

Потполна сигурност нуди единствено воздржувањето од сексуални односи со непознати личности и (или) взаемно верен однос помеќу две незаразени личности ( ако имате сексуални однсои со здрав партнер кој има сексуални односи само со вас). Ако постои сомнеж за можна зараза во претходната сексуална врска или врски, потребно е да се обратите кај лекар заради што порано откривање на заразата и нејзино лечење. Сигурна заштита против сексуално преносливи инфекции, а и против несакана бременост, нуди само редовна употреба на кондоми. Сигурноста на заштитата со кондоми зависи и од неговата правилна употреба. Најсигурна заштита нудат кондомите од латекс кои се премачкани со спермицидно контрацептивно средство..................................голдисреќа


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 07.Април.2009 во 22:05
                                             Сифилис
Порано била многу распространета, тешка и смртоносна сексуално пренослива болест која зафаќала различни органски состави. До откривањето на антибиотиците била и неизлечива болест. Се пренесува преку крвта за време на сексуален однос преку едвај видливо оштетена кожа или слузница кај машкиот или женскиот полов орган. Освен што предизвикува телесна омалаксаност, сифилисот предизвикува и тешки душевни последици, со бавно но целосно распаѓање на личноста. ..........................


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 09.Април.2009 во 23:14
Posebno polovi bolesti zdobieni od gabicni , virusi, mikroorganizmi, bakteriski predizvikuvaci veke se poznati i sekade se pisuva megjutoa mnogu interesno e sto edna od najrasprostraneto polovo zaboluvanje "Sramni voski" nekako nigde ne e spomnato....

Pediculosis Pubis e medicinski naziv za prenositelnata bolest narodski narecena "PICAJZLI". Se dobiva so naseluvanje na sramnite voski "Phithirius pubis".
Simptom e silno cesanje imnogu lesno se prenesuva megju seksualnite partneri....

Sirenjeto na ova polovo zaboluvanje osven so direkten kontakt moze da se prenese preku carsav, peskir ..duri i preku obleka........

Picajzli se smestuvaat na sramnite vlakneca so tendencija
za sirenje kon anusot i dolniot abdomen...tie ja grizat kozata od kade izbivaat sramnite vlakneca hranejki se so krv osekjajki se silen svrab i toa posle edna nedela po zdobiena zaraza........samiot jadez prestavuva alergiska reakcija na organizmot na ujedot na picajzlite....

So pregled na sramnite vlakneca se zabelezuvaat temno crveni tocki sto prestavuva parcence od izmetot na sramnata voska.......samata voska so golo oko nema da se zabelezi osven jajcata koi se labavo zakaceni za sramnite vlaknenca......slicno na perut....

Picajzlite kako polova bolest se prenesuvaat najlesno od edniot partner kaj drugiot i vnimavajte KONDOMOT NE E NIKAKVA ZASTITA.......CESTO SRAMNITE VOSKI SE ZADRZUVAAT NA PESKIRI , CARSAVI CEKAJKI NEKOJ KOJ KE SE IZBRISE ILI ISTRIE.......i ete zarazata e prenesena .......i toa bez seksualen kontakt......

Zatoa dragi moi....... vnimavajte po hoteli i somnitelni mesta ...kako i po teretani , sauni i kupatila......... zemite si svoj licen peskir od doma...Eve slikovito kako bi izgledalo crvenata tocka sto vsusnost prestavuva izmetot od voskata kaj korenot na sramnite vlaknenca .....jadezot e mnogu silen ..........pa zarem ne ste ja cule nastanata izreka ..... DOSADEN SI KO PICAJZLA???.....ete toa e toa


-------------


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 00:32
Причинители: Полови вошки - широки, сплеснати, светло сиви, во дожина од 1мм

Пренесување: Половите вошки можат да се пренесат од личност на личност на многу начини: преку директен контакт преку кожата, преку сексуален контакт, преку постелнина, облека која се дели со заразената личност


Заштита:
  • што поголем број на сексуални партнери, поголема е и шансата да се заразите од полови вошки
  • мора да избегните делење на заедничка постелнина и облека
  • Pediculosis мора што побргу да се лекува, за да се избегне негово ширење
  • кондомите не се заштита за оваа инфекција

Набљудување:
  • главни знаци се чешање на гениталиите - постојат неколку креми кои се користат за лекување на пеликулосисот
  • постелнината и облеката мораат да бидат дезинфицирани при повторно употребување


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 22:37
                                            ГОНОРЕА ( ТРИПЕР )
 
 
Тоа е честа полово пренослива болест, предизвикана од Neisseria gonorrhoeae, бактерија што лесно се размножува во слузницата на влажни, топли места во гениталните органи, како што е грлото на матката, матката и јајцеводите кај жени т.е мочниот канал кај мажи и жени. Исто така може да опстане во уста, грло или анус.
Манифестација кај жени: знаците може да се неспецифични и да се помисли на вагинална или инфекција на мочен меур. Првите знаци најчесто се печење или болка при мокрење и вагинален жолт, густ исцедок.

Манифестација кај мажи: често мокрење со печење, болка и јадеж со темножолто исцедок.................
 
                Како се лекува гонореа?
 
 Антибиотици ( од група на Пеницилини ) се основа во третманот на гонореа и треба да се пијат додека се препишани, а не само додека да се повлечат симптомите. Личност која еднаш имала гонореа, може повторно да заболи ако има сексуален контакт со инфицирано лице.
 
                           Како да се спречи гонореа?

-Користи кондом секогаш кога имаш секс!

-Ограничи го бројот на сексуални партнери!

-Ако се сомневаш дека си инфициран, избегнувај сексуален однос и веднаш јави се на лекар!

-Ако знаеш дека имаш гонореа, информирај го моменталниот сексуален партнер за да се провери и евентуално лекува!
 
            .........


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: monitor
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:33
немојте воопшто да се замарате со вакви работи, мене ова ми е смешно, решението е едноставно:имајте си само еден сексуален партнер и не му ја мислете многу


Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:47
Originally posted by monitor monitor напиша:

немојте воопшто да се замарате со вакви работи, мене ова ми е смешно, решението е едноставно:имајте си само еден сексуален партнер и не му ја мислете многу


e da de, gotovo zavrsena rabota...samo eden seksualen partner

-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 17:54
Originally posted by monitor monitor напиша:

немојте воопшто да се замарате со вакви работи, мене ова ми е смешно, решението е едноставно:имајте си само еден сексуален партнер и не му ја мислете многуnesto poglupavo od ova nemam slusnato... dali si slusnal ti deka za nekoi polovi bolesti nema lek????

-------------


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:15
Ако навремено и рано не се препознаат и не се лечат, сексуално преносливите инфекции може да доведат до стерилитет кај мажите или жените, вонматерична бременост и спонтани абортуси. Против вирусните сексуално преносливи болести нема лекови, освен за хепатитис Б. Бактериските сексуално преносливи болести успешно се лечат со антибиотици.

-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 19:16
Originally posted by monitor monitor напиша:

немојте воопшто да се замарате со вакви работи, мене ова ми е смешно, решението е едноставно:имајте си само еден сексуален партнер и не му ја мислете многу
 
           Потполна сигурност нуди единствено воздржувањето од сексуални односи со непознати личности и (или) взаемно верен однос помеќу две незаразени личности ( ако имате сексуални однсои со здрав партнер кој има сексуални односи само со вас). Ако постои сомнеж за можна зараза во претходната сексуална врска или врски, потребно е да се обратите кај лекар заради што порано откривање на заразата и нејзино лечење. Сигурна заштита против сексуално преносливи инфекции, а и против несакана бременост, нуди само редовна употреба на кондоми. Сигурноста на заштитата со кондоми зависи и од неговата правилна употреба. Најсигурна заштита нудат кондомите од латекс кои се премачкани со спермицидно контрацептивно средство.


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 20:33
Originally posted by monitor monitor напиша:

немојте воопшто да се замарате со вакви работи, мене ова ми е смешно, решението е едноставно:имајте си само еден сексуален партнер и не му ја мислете многу


Мене пак коментаров твој ми е смешен
Ти само седи си на твојот став дека
треба да имаш само еден сексуален партнер
за да не добиеш некоја полова болест
Штом ти е смешно...

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 21:17
Najcesto polovite bolesti ne se zabelezuvaat dodeka se vo prviot,pa duri ni vo vtoriot nivni stadium. E, koga ke dojdat do nivniot maximum, koga idnite majki ke se soocat so faktot deka poradi NEkoristenjeto kondomi, pred kojznae kolku vreme zakacile gonorea, sifilis ili hepatitis, poradi sto ostanuvanjeto bremena pretstavuva prasanje na zivot ili smrt, togas e veke docna.

Nema nikakvo drugo zastitno sretstvo od seksualno prenoslivite bolesti osven kondomot. NE postojat piluli za pred seks,posle seks itn itn....................................јинг%20јанг

-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 16:36
Херпес


Херпесот е предизвикан од вирус. Тој живее во нервните завршетоци и еднаш инфицираната личност е инфицирана целиот свој живот. По инфекцијата следува напад, кој е и најболен. Малите плускавци се појавуваат околу усните или гениталиите по два до дваесеттина дена по инфекцијата. Плускавците можат да бидат проследени со силна треска, исип, болка и отечени жлезди. Местата со плускавци треба да се мијат со топла солена вода а болките се ублажуваат со таблети.

Симптоми:

Исти се и кај жените и кај мажите. Можат да бидат поблаги и посеризони.
-     чувство на грипозност, отечени лимфни јазли
-     чешање или пецкање при појава на плускавците
-     мали, болни плускавци на половите органи, Нив ги снемува дури по десетина дена, но вирусот останува во телото


Дијагноза:

-     Гениталниот херпес обично се забележува откако ќе ``нападне``

Терапија:

Не постои вистински начин на лекување со кое од телото би се отстранил херпесот, но болеста може да се контролира, а сексот треба да се избегнува за време на ``разгорувањето`` на херпесот.

Ако херпесот не се лекува:

-     инфекцијата може да се пренесе на партнерот
-     мајката може да го пренесе на бебето за време на породувањето.


-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: Goldi
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 12:25
Калимидиска инфекција

Најраспространета и по човековата плодност најпогубна сексуална пренослива болест е кламидијата која ја предизвикува бактеријата Chlamydia trachomatis. Инфекциите предизвикани од бактеријата Chlamydia trachomatis предизвикуваат се поголемо внимание.
Инфекцијата најчесто не предизвикува никакви здравствени тегоби поради кои би се побарала помош од лекар. Тоа е причина често да остане непрепознаена и нелечена. Знаците на инфекцијата не се специфични т.е. само со посебни испитувања може да се разликуваат од инфеција на разни други микроорганизми. Кај машките се појавува црвенило, пецкање и појачан секрет. Кај жените знаците обично се појачан секрет и чувство на иритираност на родницата.
Доколку не се лекува кламидијата може да се прошири и на другите делови на гениталиите и да дојде до сериозни последици. Кај жените инфекцијата може да се шири преку материцата до јајцеводите. Често непрепозната и нелечена или недоволно рано лечена инфекција, може да предизвика делимична или потполна непроодност на јајцеводите. Последиците може да бидат вонматерична бременост или неплодност. Можна е и зараза на детето во текот на пораѓајот, кое може кај детето да предизвика запаление на плуќата и очите. Може да доведе до влез на други микроорганизми кои ја зголемуваат опасноста од гнојни запаленија. Кај мажите може да дојде до намалена плодност или неплодност.
За да се спречат можните последици, инфекцијата кламидија мора да се лечи и тоа многу важно е да се лечат и мажот и жената. За време на лечењето, па се до целосното излекување кога лабораториските наоди ке се негативни, треба да се придржувате до упатствата за сексуално однесување. Најсигурно е да се воздржувате од сексуални односи во тој период. Паровите кои имаат сексуални односи за време на лечењето мора да користат кондоми.


-------------
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.


Постирано од: sweet angel
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 17:46
so partnerot imavme pogrub seksualen odnos i na glavickata od penisot mu izleze nesto kako plikce, koe ne go boli,ne go cesa,ne go pece, nisto. toa bese pred dve nedeli, ottogas se povlece,stana neprimetno,no sega pak mu se zgolemilo.dali nekoj znae sto e ova? inaku toa se naoga vo neposredna blizina na otvorot. nema i nikakvi drugi simptomi i problemi kako iscedok, bolka itn.dali e mozno da e samo iritacija od grubiot odnos? pozdrav.pisete i fala odnapred


Постирано од: fiks
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 18:02


Може си има некоја инфекција и тоа да е причина?
 
Одма нека си оди на Уролог,да не му се случат триста заебанции.


-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.Постирано од: sweet angel
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 18:12
 fala na sovetot, ke odi na urolog sekako. 

-------------


Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 19:11
Па да не се изгребал некако,нокт нешто
сепак нека се провери

-------------
И бричот падна на колена пред зборот:

Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв


Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 13:23
Eве и на идивиди има една статија за кламидијата
што може да предизвика доколку не се лекува

Кламидијата е една од најчестите полови болести која ги напаѓа сексуално активните мажи и жени и доколку не се лечи доаѓа до компликации со репродуктивните органи, но може да остави и траг на зглобовите и коските. Оваа полова инфекција може да има голема улога во развојот на еден вид артритис, спондилоатропатија (uSpA), според резултатите од најновите студии и истражувања.

Новиот облик артритис е еден тип спондилоартропатија, кој има исти симптоми како и останатите видови артритис, како што се болки во грбот и стопалата.

Новата студија, која е објавена во магазинот „Arthritis and Rheumatism“, истражувала дали има поврзаност помеѓу кламидијата и артритисот.

Научниците од универзитетот Soith Florida ги споредиле примероците од крв на 26 пациенти кои имале хроничен артритис и кламидија и дошле до резултати кои откриваат дека сексуално преносливата болест има некоја поврзаност со групата SpA, група на болести кои имаат облици на артритис.

Според податоците со кламидија се заразени 20-25 проценти од сексуалните активни лица до 24 години, а најризична група се оние до19 години. Кламидијата е предизвикана од бактеријата Chlamydia Trachomatis и најчесто ги напаѓа помладите сексуално активни луѓе.-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...


Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 28.Мај.2009 во 00:00
Koga ce napravat koktel vakcina protiv HPV, Klamidija, gonoreja i sifilis?

So decenii se educira narodot niz kampanji ama nikako da se istrebat bolestive... Mozno li e da se napravi vakcina?


Постирано од: blackeye
Датум на внесување: 19.Јуни.2009 во 12:38
ХПВ вирус современа закана

Повеќе од половина од жените меѓу триесеттата и педесеттата година се заразени од ХПВ вирусот за кој се претпоставува дека е главниот причинител за ракот на грлото на матката. Иако наодот од брис може да открие предканцерогени промени на матката, не може да покаже дали сте заразени со ХПВ (хуман папилом вирус). Меѓутоа истражувањата покажуваат дека 95 отсто од жените кои боледуваат од рак на грлото на матката се заразени со овој вирус.

Кој е причинителот?

Постојат повеќе од 80 различни ХП вируси иако се смета дека само некои од нив предизвикуваат рак. Кај лошите тумори отпрвин се открива човечкиот папилом вирус 16.

Како доаѓа до зараза?

ХПВ се пренесува со полов контакт, но некои истражувања покажуваат дека може да се пренесе и од мајка на дете. Повеќе од половината жени барем еднаш ќе се заразат со овој вирус но кај повеќето нема да дојде до канцерогени промени. Опасноста им се заканува на оние жени кои се заразени со години, но не знаат бидејќи инфекцијата ретко предизвикува било какви симптоми, освен сосема мали,скоро невидливи израстоци.Жените кои по менопаузата се одлучиле за дополнителна хормонска терапија понекогаш стравуваат дека таа ја поттикнала болеста но не постојат научни докази кои би ја поткрепиле оваа теорија.

Што да се прави?

Значи ли тоа дека сите жени мора да се тестираат на ХПВ, односно да се подложат на папа тест? Тоа секако треба да го направат жените постари од 35 години, со граничен наод на брис. Повеќето жени со ХПВ се заразуваат во младоста, па жените постари од 35, чии тестови се позитивни, веројатно ја имаат инфекцијата веќе неколку години. Затоа кај нив е поголем ризикот да заболат од рак.

Важно е да се знае дека предканцерогените промени ќе се развијат само кај мал број жени кои се заразени со ХПВ.


Како да се заштитите?

Три пати годишно правете брис и престанете со пушење. Побарајте од гинекологот да ви објасни што значат резултатите од контролите. Ако вашите наоди покажуваат умерени или сериозни промени, мора да направите колпоскопија и да се подложите на терапија. Ако се работи за незначителни промени, брисот треба да се повтори во текот на 6 месеци. Ако крварите меѓу две менструации, по сексуален однос или во менопаузата, веднаш побарајте лекарска помош.

-------------
Ne znam kako da pobegnem
od sna,
I ne znam dal' te iko voli kao ja,
Al' ne bi ova noc tako bolela,
Da me nisi volela....


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 00:15
СЕКС ????

Сексуален однос ( коитус ) - телесно соединување на сексуалните партнери заради задоволување на сексуалната желба.
Видови: вагинален ( вагина-пенис ), анален ( пенис-анален отвор,чмар) и орален ( уста-пенис, уста -вагина)

А
ш
то нè прави сексуално активни?
Желбата за секс - либидо - резултат на лачење на полови хормони во период на пубертет
Пубертет- период на психичко и полово созревање на личноста; кај девојчиња од 10-15год., кај момчиња од 12-17год.
Полови хормони - супстанци кои се лачат од ма
шки и женски полови жлезди ( тестиси т.е јајници ) заради Што се разликуваат маш
ки и женски полови карактеристики.
Полови ( сексуални ) карактеристики - телесни промени по кои се разликуваат ма
шки и женски особи, а се резултет на половите хормони (женски: дојки, менструација, влакнатост под пазуви и на гениталии, женска конституција на тело; маш
ки: задебелување на глас, влакна на гениталии, под пазуви, брада, мустаЌи, пораст на пенис и тестиси, атлетска градба на тело и сл. )
Полови органи - делови на телото; генетски предодредени ма
шки или женски; внатрешни и надвореш
ни.

СЕКС . . . а зо
ш
то ???
" Репродукција на видот - имање потомство ( деца )
" Добро здравје
" Хормонска рамнотежа
" Психичка смиреност
" Задоволство
" Израз на чувства ме
ѓ
у партнерите
" Заради. . .
Да сексот ни е потребен!!!.
Но помислува
ш
ли дека и сексот може да има нескани последици???? губитник
Сепак. ....
што, какo...
ППИ- полово преносливи инфекции - заразни заболувања кои се пренесуваат по сексуален пат. ( у
ш
те познати како сексуално преносливи инфекции т.е венерични болести )
Зо
ш
то...
Статистиките покажуваат дека младите кои се сексуално активни се најповеке изложени на ризик да добијат ППИ од било која друга возрасна група.
Како се пренесуваат полово преносливи инфекции?
- Неза
ш
титен сексуален однос со инфициран партнер;
- Директен контакт со инфицираното место;
- Од заразена бремена жена на плодот ( во тек на бременост, породувањеили доење);
- Крвен контакт: употреба на веке користени игли,
шприцеви при инртавенско користење дрога, тетовирање, пирсинг и
сл.
Може ли да се препознаат ?
Симптоми како:
" Необичен исцедок од пенис/вагина со непријатен мирис, густина, боја;
" Печење, болка, често мокрење;
" Болка при сексуален однос;
" Црвенило, исип, че
ш
ање околу гениталии;
" Нару
ш
ено менструално крварење
Треба да бидат причина за консултација со лекар ( матичен лекар, гинеколог, дерматовенеролог или уролог)
Многу ППИ честопати не даваат никакви симптоми - може да си инфициран и да ја пренесува
ш инфекцијата на секс.партнер и без да знаеш
!
Кои се последиците ако не се лекуваат?
- Намалена плодност до стерилитет ( неможност за создавање потомство )
- Отежната бременост , спонтани абортуси, мртвородено;
- Пренесување на инфекцијата на новороденото;
- Зголемен ризик за појава на рак на гло на матка;
- Смртен исход ( ХИВ/АИДС или некои сериозни ППИ )

НАЈЧЕСТИ ПОЛОВО ПРЕНОСЛИВИ ИНФЕКЦИИ
ППИ предизвикани од бактерии:

ГОНОРЕА
Позната во народот и како ТРИПЕР, предизикана од бактерија - гонокок
Како се пренесува?
" Незаштитен секс.однос ( вагинален, анален, орален ) со инфициран партнер
" Може и преку даски на
вц
шолји, заеднички пешкири, долна облека и сл.
" Инфицирана мајка може да ја пренесе инфекцијата очите на новороденото ( обавезна заштита со капки по раѓање )
Кои се симптоми?
Кај мажи:
" Силна болка и печење при мокрење
" Матна мокрача
" Густ, жолто-зелен исцедок од пенис ( таканаречена утринска капка)
Кај жени:
" Слаба болка и пецкање при мокрење
" Жолтеникав исцедок
" Тапи болки во долен дел на стомак
Како се открива?
" При редовен гениколошки преглед
" При појава на симптоми
" Анализа на исцедок,брис од пенис/вагина, крвни анализи
Како се лекува?
" Антибиотици за обата партнера
" Апстиненција во тек на терапија
" Ако не се лекува навремено и соодветно може да остави трајни последици до неплодност
Како се спречува?
" Кондом при секој секс.однос
" Редовна посета на гинеколог

СИФИЛИС
Бактериска инфекција позаната у
ш
те како ЛУЕС. Предизвикувач е бактерија наречена бледа спирохета.
Како се пренесува?
" НезеШтитен секс.однос со инфициран партнер
" Контакт со раничката на сифилис во генитална регија кој а најчесто е незабележана
" Вертикален пренос - од бремена жена на плодот во тек на бременост
Кои се симптоми?
Сифилис се развива во три стадиуми (фази):
Фаза 1 ( примарен стадиум):безболна раничка во предел на половите органи која често е незабележана. По 4-6 недели спонтано се повлекува
Фаза 2 ( секундарен стадиум): црвен дамчест исип по цело тело,зголемени жлезди и покачена температура.Трае од неколку недели до година,премиувајЌи во латентна фаза (без симптоми).
Фаза 3 (терциерен сифилис): трајни оШтетувања на повеЌе органи: мозок, нерви,срце и крвни садови,коски црн дроб и кожа.
Како се открива?
" Лекарски преглед и откривање на примарната раничка
" Земање примерок ( брис ) од раничката
" Специфични крвни тестови
Како се лекува и компликации?
" Третман со антибиотици доволно долго
" Компликации: сите трајни о
ш
тетувања од терциарниот стадиум, вроден сифилис ( со последици во текот на животот на детето)
За
ш
тита?!
" Кондом при секс.контакт
" Практикување секс.однод со познат партнер
" Редовна посета на гинеколог

КЛАМИДИЈАЗА
Една од најчестите и најупорните ППИ која лесно се
ш
ири, а долго се лекува.Предизвикувач бактерија Chlamidia trachomatis
Како се пренесува?
" Неза
ш
титен секс.однос ( вагинален,анален,орален )
" Автоинфекција- контакт со раце на гениталии - очи
" Од мајка на новородено во тек на породувањето
Кои се симптоми?
" Најчесто без никакви тегоби
" Кај мал број жени може да се јават необичен исцедок,болка при мокрење,болка во долен дел на стомак,крварење поме
ѓ
у две менструации или по секс.однос
" Кај мажи поретко може да се јави воденаст исцедок со светла боја, пецкање при мокрење или болка и оток на тестисите
Како се открива?
" При гениколо
ш
ки преглед со земање брис за Кламидија
" Крвни тестови-докажување на антитела против Кламидија
" Најчесто се открива случајно ако се направат анализи за Кламидија или кога
ќе одлучат партнерите да имаат дете, а при тоа имаат потеш
котии
Лекување и последици
" Антибиотици - третман на обата партнера истовремено
" Упорност во лекувањето!
" Последици на нелекувана инфекција: постојана болка во долниот дел на стомакот;
ширење на инфекцијата на внатреш
ните репродуктивни органи; намалена плодност до стерилитет или компликации во тек на бременост
Спречување?!
" Практикување сигурен секс- кондом при секој секс.однос
" Редовни гениколо
ш
ки контроли

ВИРУСНИ ППИ

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС
Вирусна инфекција при која се јавуваат болни пликови во генитална регија ( слични со познатиот херпес на уста ). Предизвикувач: Херпес симлеџ вирус: тип 1 предизвикува херпес на уста, а тип 2 генитален херпес.
Како се пренесува?
" Незаштитен сексуален однос (орален,анален,вагинален)-може да се пренесе и ако во генитална регија нема пликови видливи со око
" Контакт со инфицираното место ( херпетичната раничка )
" Од инфцирана мајка на плод во тек на бременост или породување
Како се манифестира?
" Може да помине без симптоми
" Карактеристично: меурчиња исплонети со бистра течност,пратени со пецкање и чешање во генитална регија
" По прскање на меурчињата остануваат болни ранички кои сами по себе зараснуваат без лузна
-
Вирусот на Херпес и по повлекување на видливите промени останува во организмот и има склоност повторно да се појави спонтано или при намалување на имунитетот на организмот.
-
Долготрајни или чести инфекции со генитален Херпес ја зголемува можноста за пренесување на ХИВ!
Како се открива?
" Лекарски преглед на кој се гледа типична промена
" Брис од местото на инфекција
" Крвни анализи за докажување антитела кон Херпес вирусот
Лекување
" Не постои лек кој може да го отстрани вирусот од организмот
" Терапија локално (со масти) или со таблети помага побргу да се повлечат промените и болката како и да се продолжи времето на повторна епизода
" Хигиена на инфицираното место
Спречување
" Немајте секс.однос со партнер кој има видливи ранички или кој се лекува од генитален херпес
" Ако партнерот има ранички избегнувајте и орален секс
" ВАЖНО: Употреба на кондом не секогаш ја спречува инфекцијата, ако промените се на делови од генитална регија кои не ги покрива кондомот

КОНДИЛОМИ
Уште познати како генитални брадавички т.е ХПВ инфекција. Предизвикувач е ХПВ вирус ( хуман папиллома вирус ), тесно поврзан со појава на рак на грло на матка.
Како се пренесува?
" Незаштитен секс.контакт - многу честа ППИ: 50-75% сексуално активни лица
" Допир на инфицирано место
" Бремена жена на новородено во тек на породување
Како се манифестира?
" Најчесто без никакви знаци - лицето може да е инфицирано и да ја пренесува инфекцијата без да е свесно за тоа
" Мали, безболни, меки израстоци (брадавички) во вагина, пенис или анус, а ако се во голем број личат на карфиол
" Може да се пратени со чешање,крварење или болка
Откривање
" Најчесто случајно на редовен гениколошки преглед
" Папаниколау тест ( рутински се зема од гениколог )
" При сомневање за ХПВ се зема посебен брис за откривање директно на вирусот
Лекување
" Може промените да се повлечат сами по себе
" Локално со вагиналети или креми
" Хируршки
Не постои лек за трајно уништување на вирусот кој останува во организмот и честопати промените повторно се јавуваат!
Заштита
" Немај секс со лице кое има видливи генитални брадавички
" Кондом - иако не може да ја спречи инфекцијата ако промените се на генитална регија која не се покрива со кондом
" Редовни гениколошки контроли за рано откривање и третман

ТРИХОМОНИЈАЗА
Многу распространета ППИ и тоа многу почесто кај жени. Иако непријатна сепак не е сериозана болест. Предизвикувач: микроскопски паразит Трицхомонас вагиналис.
Како се пренесува?
" Неза
ш
титен секс.однос ( најчесто кај млади од 16-35 год.)
" Преку влажни пе
шкири, ракавици за капење, долна облека, вц ш
олја и сл.
Симптоми?!
Жени:
" болка во генитална регија или болка при секс
" пенушав, обилен, жолтеникав исцедок со ло
ш
мирис
" Чешање
и
пецкање во вагина
Мажи:
" болка при мокрење
" исцедок со светла боја, често неприметлив
Како се открива и лекува?
" Гениколо
ш
ки преглед со брис од вагина
" Лекување на обата партнера истовремено, за девојките и вагиналети ( таблети за во вагина)
Спречување
" Кондом при секс.однос
" Редовни гениколо
ш
ки прегледи

СРАМНИ ВО
Ш
КИ
Во народот у
ште познати како пицајзли, ППИ предизвикана од паразит (инсект)- вош
ка која се прицврстува за влакното се храни со крв ,брзо се размножува и живее 3-4 недели.
Како се пренесува?
" Сексуален однос
" Близок физички контакт
" Заразени пе
ш
кири, облека, постелина и сл.
Симптоми
" Јако че
ш
ање околу генитална регија
" Видливи сиви инсекти и белузлави гниди на влакната на полови органи
Лекување
" Локално-лосиони,
ш
ампони или креми
" Дезинфекција на облеката и постелината
" Известување на партнерот
За
ш
тита
" Водете љубов со личност која ја познавате!

ППИ предизвикани од габи

КАНДИДИЈАЗА
Многу честа и непријатна ППИ. Предизвикувач; квасна габа Candida albicans  во организмот и во вагината на жената, а прави проблем кога
ќ
е се намножи.
Како настанува инфекција?
" Во 70 % од случаите причината е внатре
шна т.е настанува заради нарушување на нормалната вагинална флора, ш
то може да се случи пр. При долга употреба на антибиотици,контрацептиви, бременост, шекерна болест и други состојби на намален имунитет.
" Во третина случаеви,инфекцијата е од надвор преку неза
ш
титен секс.однос или допир со инфициран предмет
Симптоми?
Кај жени:
" упорен јадеж во предел на гениталии,
" Густо бело прање како засирено млеко со мирис на квасец
" Пецкање во вагина при мокрење
" Болка при секс.однос
" Црвенило и беличасти наслаги на срамни усни и вагина
Кај маж: че
ш
ање на пенисот на чија глава може да има ситни црвени брунчиња
Како се открива?
" Гениколо
ш
ки преглед- типичен наод
" Брис од вагина
Лекување
" Локално- со вагинални таблети и креми,лосиони
" Орално- со таблети кои се земаат преку уста
" Апстиненција додека трае лекувањето
" По потреба се лекува и партнерот
Дополнителни фактори на ризик:
" Недоволна хигиена или претерано испирање на вагина
" Чести полови односи
" Претерана употреба на кисели сапуни и сл.

ХИВ/СИДА
Сида ( АИДС ) или Синдром на стекната имунодефициенција предизвикан од ХИВ вирус. Тоа значи дека инфекцијата со ХИВ вирус се стекнува во животот ( не е наследна ), при Што во организмат постепено се слабее имуниот систем и тој ја губи способноста да се брани од многу заболувања од кои би се одбранил доколку не е инфициран со ХИВ.
ХИВ – human immunodeficiency вирус.
Како се пренесува?
" Секс без кондом со инфициран партнер ( анален,вагинален,орален заради контакт со инфицирана сперма, вегинален секрет или крв )
" Крвен пат- размена на употребени игли И шприцеви, нестерилни инструменти за тетовирање,пирсинг, и сл.
" Од инфицирана мајка на дете ( бременост, породување, доење )
Како не се пренесува?
" Ракување,гуШкање, бакнување,кивање,ка
ш
лање
" Допир на предмети за јавна употреба
" Тоелети,базени, јавен превоз,спортување
" Садови за јадење,пеШкири,постелина
" Инсекти, домаШни животни
Како се манифестира?
Поминува долг временски период ( средно 10-15 години ) без да се манифестираат симптоми на инфекција.Во тој пероид лицето е носител на ХИВ, може да го пренесува на други без да е свесен за тоа, а единствен начин да дознае е ХИВ тест.
СИДА е крајниот стадиум на ХИВ инфекција и се карактеризира со низа болести (состојби):
" Долготрајно покачена температура,губење на тежина, јак умор
" Долготрајни проливи ( цревни инфекции )
" Постојано зголемени жлезди на телото
" Инфекции на бели дробови, мозок, кожа, кандида во органите за варење и гениталии, херпес и сл.
" Тумори поврзани со ХИВ инфекција
Како се открива?
Единствен начин да се дознае ХИВ статусот е со ХИВ тест-посебен тест на крвта кој открива атитела т.е реакција на организмот ако е вирусот присутен.
Треба да се направи по 3 месеци од ризичното однесување и да се повтори по 6 месеци
Лекување
" Не постојат лекови кои Ќе го униШтат вирусот, само го успоруваат неговото делување
" Се лекуваат пропратните инфекции и нару
ш
увања
" Целта на третманот е Што е можно подолго да се одржува лицето во добра состојба и да има квалитетен живот
" И покрај настојувањата на современата медицина, се у
ш
те краен исход од ХИВ инфекција е смрт.
ЗаШтита
" Кондом при секој секс.однос
" Секс со познат партнер, не често менување на партнерите
" Користење игли и
ш
прицеви за една употреба
" Стерилни инструменти при секоја интервенција

ВАГИНИТИС
Воспаление на вагината кое не спа
ѓ
а во групата ППИ, но е непријатна состојба за жената.
Како настанува?
" Може да е предизвикано од паразити,бактерии или габички кои растат во вагината и предизвикуваат дразби.
" Исто може да настане како реакција на некои сапуни, хемикалии, средства за интимна хигиена и сл.
Симптоми
" Необичен исцедок од вагина со специфичен,непријатен мирис
" Чешање или болка во вагина или надвор од неа
" болка при секс.однос или при мокрење
Лекување
" Со вагиналети или орални таблети
" Не треба да се лекува партнерот
" За да се намали ризикот треба да се носи облека од природни материјали,да се носат тесни панталони, туѓ
и алишта и
туѓ прибор за хигиена

ЗАТОА:  губитник  губитник  губитник
Ако планираш да започнеш сексуален живот или веќе си сексуално активен:
" Информирај се
" Запознај го сопственото тело
и
желби
" Запознај го партнерот
" Донеси САМ одлука дали да имаш секс и дали со тој партнер
" СЕКОГАШ користи кондом
" Научи правилно да користиш кондом
" Одржувај редовно хигиена на телото
" Редовно посетувај гениколог ( барем еднаш годишно )

А ако одговориш ДА на едно од следниве прашања:

1. Си имал ли секс без кондом ( или тој пукнал )?
2. Си имал ли повеќе сексуални партнери?
3. Често менуваш секс.партнери?
4. Си употребил ли веќе користена опрема за спремање и вбризгување дрога?
5. Си бил ли во контакт со туѓи секрети (крв, сперма, вагинален секрет)?

СОВЕТ: Оди на лекар и провери евентуална ППИ !!!  на%20телефон

ух  dosta e za denes ............големо%20гушкање

-------------


Постирано од: fiks
Датум на внесување: 25.Септември.2009 во 11:28

За постот од http://forum.idividi.com.mk/member_profile.asp?PF=20831&FID=24 - bijonse1   големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.Постирано од: Пупенка
Датум на внесување: 30.Септември.2009 во 01:47
Пицајзли


Постирано од: orlov
Датум на внесување: 10.Октомври.2009 во 01:16
Originally posted by bijonse1 bijonse1 напиша:

СЕКС ????

Сексуален однос ( коитус ) - телесно соединување на сексуалните партнери заради задоволување на сексуалната желба.
Видови: вагинален ( вагина-пенис ), анален ( пенис-анален отвор,чмар) и орален ( уста-пенис, уста -вагина)

А
ш
то нè прави сексуално активни?
Желбата за секс - либидо - резултат на лачење на полови хормони во период на пубертет
Пубертет- период на психичко и полово созревање на личноста; кај девојчиња од 10-15год., кај момчиња од 12-17год.
Полови хормони - супстанци кои се лачат од ма
шки и женски полови жлезди ( тестиси т.е јајници ) заради Што се разликуваат маш
ки и женски полови карактеристики.
Полови ( сексуални ) карактеристики - телесни промени по кои се разликуваат ма
шки и женски особи, а се резултет на половите хормони (женски: дојки, менструација, влакнатост под пазуви и на гениталии, женска конституција на тело; маш
ки: задебелување на глас, влакна на гениталии, под пазуви, брада, мустаЌи, пораст на пенис и тестиси, атлетска градба на тело и сл. )
Полови органи - делови на телото; генетски предодредени ма
шки или женски; внатрешни и надвореш
ни.

СЕКС . . . а зо
ш
то ???
" Репродукција на видот - имање потомство ( деца )
" Добро здравје
" Хормонска рамнотежа
" Психичка смиреност
" Задоволство
" Израз на чувства ме
ѓ
у партнерите
" Заради. . .
Да сексот ни е потребен!!!.
Но помислува
ш
ли дека и сексот може да има нескани последици???? губитник
Сепак. ....
што, какo...
ППИ- полово преносливи инфекции - заразни заболувања кои се пренесуваат по сексуален пат. ( у
ш
те познати како сексуално преносливи инфекции т.е венерични болести )
Зо
ш
то...
Статистиките покажуваат дека младите кои се сексуално активни се најповеке изложени на ризик да добијат ППИ од било која друга возрасна група.
Како се пренесуваат полово преносливи инфекции?
- Неза
ш
титен сексуален однос со инфициран партнер;
- Директен контакт со инфицираното место;
- Од заразена бремена жена на плодот ( во тек на бременост, породувањеили доење);
- Крвен контакт: употреба на веке користени игли,
шприцеви при инртавенско користење дрога, тетовирање, пирсинг и
сл.
Може ли да се препознаат ?
Симптоми како:
" Необичен исцедок од пенис/вагина со непријатен мирис, густина, боја;
" Печење, болка, често мокрење;
" Болка при сексуален однос;
" Црвенило, исип, че
ш
ање околу гениталии;
" Нару
ш
ено менструално крварење
Треба да бидат причина за консултација со лекар ( матичен лекар, гинеколог, дерматовенеролог или уролог)
Многу ППИ честопати не даваат никакви симптоми - може да си инфициран и да ја пренесува
ш инфекцијата на секс.партнер и без да знаеш
!
Кои се последиците ако не се лекуваат?
- Намалена плодност до стерилитет ( неможност за создавање потомство )
- Отежната бременост , спонтани абортуси, мртвородено;
- Пренесување на инфекцијата на новороденото;
- Зголемен ризик за појава на рак на гло на матка;
- Смртен исход ( ХИВ/АИДС или некои сериозни ППИ )

НАЈЧЕСТИ ПОЛОВО ПРЕНОСЛИВИ ИНФЕКЦИИ
ППИ предизвикани од бактерии:

ГОНОРЕА
Позната во народот и како ТРИПЕР, предизикана од бактерија - гонокок
Како се пренесува?
" Незаштитен секс.однос ( вагинален, анален, орален ) со инфициран партнер
" Може и преку даски на
вц
шолји, заеднички пешкири, долна облека и сл.
" Инфицирана мајка може да ја пренесе инфекцијата очите на новороденото ( обавезна заштита со капки по раѓање )
Кои се симптоми?
Кај мажи:
" Силна болка и печење при мокрење
" Матна мокрача
" Густ, жолто-зелен исцедок од пенис ( таканаречена утринска капка)
Кај жени:
" Слаба болка и пецкање при мокрење
" Жолтеникав исцедок
" Тапи болки во долен дел на стомак
Како се открива?
" При редовен гениколошки преглед
" При појава на симптоми
" Анализа на исцедок,брис од пенис/вагина, крвни анализи
Како се лекува?
" Антибиотици за обата партнера
" Апстиненција во тек на терапија
" Ако не се лекува навремено и соодветно може да остави трајни последици до неплодност
Како се спречува?
" Кондом при секој секс.однос
" Редовна посета на гинеколог

СИФИЛИС
Бактериска инфекција позаната у
ш
те како ЛУЕС. Предизвикувач е бактерија наречена бледа спирохета.
Како се пренесува?
" НезеШтитен секс.однос со инфициран партнер
" Контакт со раничката на сифилис во генитална регија кој а најчесто е незабележана
" Вертикален пренос - од бремена жена на плодот во тек на бременост
Кои се симптоми?
Сифилис се развива во три стадиуми (фази):
Фаза 1 ( примарен стадиум):безболна раничка во предел на половите органи која често е незабележана. По 4-6 недели спонтано се повлекува
Фаза 2 ( секундарен стадиум): црвен дамчест исип по цело тело,зголемени жлезди и покачена температура.Трае од неколку недели до година,премиувајЌи во латентна фаза (без симптоми).
Фаза 3 (терциерен сифилис): трајни оШтетувања на повеЌе органи: мозок, нерви,срце и крвни садови,коски црн дроб и кожа.
Како се открива?
" Лекарски преглед и откривање на примарната раничка
" Земање примерок ( брис ) од раничката
" Специфични крвни тестови
Како се лекува и компликации?
" Третман со антибиотици доволно долго
" Компликации: сите трајни о
ш
тетувања од терциарниот стадиум, вроден сифилис ( со последици во текот на животот на детето)
За
ш
тита?!
" Кондом при секс.контакт
" Практикување секс.однод со познат партнер
" Редовна посета на гинеколог

КЛАМИДИЈАЗА
Една од најчестите и најупорните ППИ која лесно се
ш
ири, а долго се лекува.Предизвикувач бактерија Chlamidia trachomatis
Како се пренесува?
" Неза
ш
титен секс.однос ( вагинален,анален,орален )
" Автоинфекција- контакт со раце на гениталии - очи
" Од мајка на новородено во тек на породувањето
Кои се симптоми?
" Најчесто без никакви тегоби
" Кај мал број жени може да се јават необичен исцедок,болка при мокрење,болка во долен дел на стомак,крварење поме
ѓ
у две менструации или по секс.однос
" Кај мажи поретко може да се јави воденаст исцедок со светла боја, пецкање при мокрење или болка и оток на тестисите
Како се открива?
" При гениколо
ш
ки преглед со земање брис за Кламидија
" Крвни тестови-докажување на антитела против Кламидија
" Најчесто се открива случајно ако се направат анализи за Кламидија или кога
ќе одлучат партнерите да имаат дете, а при тоа имаат потеш
котии
Лекување и последици
" Антибиотици - третман на обата партнера истовремено
" Упорност во лекувањето!
" Последици на нелекувана инфекција: постојана болка во долниот дел на стомакот;
ширење на инфекцијата на внатреш
ните репродуктивни органи; намалена плодност до стерилитет или компликации во тек на бременост
Спречување?!
" Практикување сигурен секс- кондом при секој секс.однос
" Редовни гениколо
ш
ки контроли

ВИРУСНИ ППИ

ГЕНИТАЛЕН ХЕРПЕС
Вирусна инфекција при која се јавуваат болни пликови во генитална регија ( слични со познатиот херпес на уста ). Предизвикувач: Херпес симлеџ вирус: тип 1 предизвикува херпес на уста, а тип 2 генитален херпес.
Како се пренесува?
" Незаштитен сексуален однос (орален,анален,вагинален)-може да се пренесе и ако во генитална регија нема пликови видливи со око
" Контакт со инфицираното место ( херпетичната раничка )
" Од инфцирана мајка на плод во тек на бременост или породување
Како се манифестира?
" Може да помине без симптоми
" Карактеристично: меурчиња исплонети со бистра течност,пратени со пецкање и чешање во генитална регија
" По прскање на меурчињата остануваат болни ранички кои сами по себе зараснуваат без лузна
-
Вирусот на Херпес и по повлекување на видливите промени останува во организмот и има склоност повторно да се појави спонтано или при намалување на имунитетот на организмот.
-
Долготрајни или чести инфекции со генитален Херпес ја зголемува можноста за пренесување на ХИВ!
Како се открива?
" Лекарски преглед на кој се гледа типична промена
" Брис од местото на инфекција
" Крвни анализи за докажување антитела кон Херпес вирусот
Лекување
" Не постои лек кој може да го отстрани вирусот од организмот
" Терапија локално (со масти) или со таблети помага побргу да се повлечат промените и болката како и да се продолжи времето на повторна епизода
" Хигиена на инфицираното место
Спречување
" Немајте секс.однос со партнер кој има видливи ранички или кој се лекува од генитален херпес
" Ако партнерот има ранички избегнувајте и орален секс
" ВАЖНО: Употреба на кондом не секогаш ја спречува инфекцијата, ако промените се на делови од генитална регија кои не ги покрива кондомот

КОНДИЛОМИ
Уште познати како генитални брадавички т.е ХПВ инфекција. Предизвикувач е ХПВ вирус ( хуман папиллома вирус ), тесно поврзан со појава на рак на грло на матка.
Како се пренесува?
" Незаштитен секс.контакт - многу честа ППИ: 50-75% сексуално активни лица
" Допир на инфицирано место
" Бремена жена на новородено во тек на породување
Како се манифестира?
" Најчесто без никакви знаци - лицето може да е инфицирано и да ја пренесува инфекцијата без да е свесно за тоа
" Мали, безболни, меки израстоци (брадавички) во вагина, пенис или анус, а ако се во голем број личат на карфиол
" Може да се пратени со чешање,крварење или болка
Откривање
" Најчесто случајно на редовен гениколошки преглед
" Папаниколау тест ( рутински се зема од гениколог )
" При сомневање за ХПВ се зема посебен брис за откривање директно на вирусот
Лекување
" Може промените да се повлечат сами по себе
" Локално со вагиналети или креми
" Хируршки
Не постои лек за трајно уништување на вирусот кој останува во организмот и честопати промените повторно се јавуваат!
Заштита
" Немај секс со лице кое има видливи генитални брадавички
" Кондом - иако не може да ја спречи инфекцијата ако промените се на генитална регија која не се покрива со кондом
" Редовни гениколошки контроли за рано откривање и третман

ТРИХОМОНИЈАЗА
Многу распространета ППИ и тоа многу почесто кај жени. Иако непријатна сепак не е сериозана болест. Предизвикувач: микроскопски паразит Трицхомонас вагиналис.
Како се пренесува?
" Неза
ш
титен секс.однос ( најчесто кај млади од 16-35 год.)
" Преку влажни пе
шкири, ракавици за капење, долна облека, вц ш
олја и сл.
Симптоми?!
Жени:
" болка во генитална регија или болка при секс
" пенушав, обилен, жолтеникав исцедок со ло
ш
мирис
" Чешање
и
пецкање во вагина
Мажи:
" болка при мокрење
" исцедок со светла боја, често неприметлив
Како се открива и лекува?
" Гениколо
ш
ки преглед со брис од вагина
" Лекување на обата партнера истовремено, за девојките и вагиналети ( таблети за во вагина)
Спречување
" Кондом при секс.однос
" Редовни гениколо
ш
ки прегледи

СРАМНИ ВО
Ш
КИ
Во народот у
ште познати како пицајзли, ППИ предизвикана од паразит (инсект)- вош
ка која се прицврстува за влакното се храни со крв ,брзо се размножува и живее 3-4 недели.
Како се пренесува?
" Сексуален однос
" Близок физички контакт
" Заразени пе
ш
кири, облека, постелина и сл.
Симптоми
" Јако че
ш
ање околу генитална регија
" Видливи сиви инсекти и белузлави гниди на влакната на полови органи
Лекување
" Локално-лосиони,
ш
ампони или креми
" Дезинфекција на облеката и постелината
" Известување на партнерот
За
ш
тита
" Водете љубов со личност која ја познавате!

ППИ предизвикани од габи

КАНДИДИЈАЗА
Многу честа и непријатна ППИ. Предизвикувач; квасна габа Candida albicans  во организмот и во вагината на жената, а прави проблем кога
ќ
е се намножи.
Како настанува инфекција?
" Во 70 % од случаите причината е внатре
шна т.е настанува заради нарушување на нормалната вагинална флора, ш
то може да се случи пр. При долга употреба на антибиотици,контрацептиви, бременост, шекерна болест и други состојби на намален имунитет.
" Во третина случаеви,инфекцијата е од надвор преку неза
ш
титен секс.однос или допир со инфициран предмет
Симптоми?
Кај жени:
" упорен јадеж во предел на гениталии,
" Густо бело прање како засирено млеко со мирис на квасец
" Пецкање во вагина при мокрење
" Болка при секс.однос
" Црвенило и беличасти наслаги на срамни усни и вагина
Кај маж: че
ш
ање на пенисот на чија глава може да има ситни црвени брунчиња
Како се открива?
" Гениколо
ш
ки преглед- типичен наод
" Брис од вагина
Лекување
" Локално- со вагинални таблети и креми,лосиони
" Орално- со таблети кои се земаат преку уста
" Апстиненција додека трае лекувањето
" По потреба се лекува и партнерот
Дополнителни фактори на ризик:
" Недоволна хигиена или претерано испирање на вагина
" Чести полови односи
" Претерана употреба на кисели сапуни и сл.

ХИВ/СИДА
Сида ( АИДС ) или Синдром на стекната имунодефициенција предизвикан од ХИВ вирус. Тоа значи дека инфекцијата со ХИВ вирус се стекнува во животот ( не е наследна ), при Што во организмат постепено се слабее имуниот систем и тој ја губи способноста да се брани од многу заболувања од кои би се одбранил доколку не е инфициран со ХИВ.
ХИВ – human immunodeficiency вирус.
Како се пренесува?
" Секс без кондом со инфициран партнер ( анален,вагинален,орален заради контакт со инфицирана сперма, вегинален секрет или крв )
" Крвен пат- размена на употребени игли И шприцеви, нестерилни инструменти за тетовирање,пирсинг, и сл.
" Од инфицирана мајка на дете ( бременост, породување, доење )
Како не се пренесува?
" Ракување,гуШкање, бакнување,кивање,ка
ш
лање
" Допир на предмети за јавна употреба
" Тоелети,базени, јавен превоз,спортување
" Садови за јадење,пеШкири,постелина
" Инсекти, домаШни животни
Како се манифестира?
Поминува долг временски период ( средно 10-15 години ) без да се манифестираат симптоми на инфекција.Во тој пероид лицето е носител на ХИВ, може да го пренесува на други без да е свесен за тоа, а единствен начин да дознае е ХИВ тест.
СИДА е крајниот стадиум на ХИВ инфекција и се карактеризира со низа болести (состојби):
" Долготрајно покачена температура,губење на тежина, јак умор
" Долготрајни проливи ( цревни инфекции )
" Постојано зголемени жлезди на телото
" Инфекции на бели дробови, мозок, кожа, кандида во органите за варење и гениталии, херпес и сл.
" Тумори поврзани со ХИВ инфекција
Како се открива?
Единствен начин да се дознае ХИВ статусот е со ХИВ тест-посебен тест на крвта кој открива атитела т.е реакција на организмот ако е вирусот присутен.
Треба да се направи по 3 месеци од ризичното однесување и да се повтори по 6 месеци
Лекување
" Не постојат лекови кои Ќе го униШтат вирусот, само го успоруваат неговото делување
" Се лекуваат пропратните инфекции и нару
ш
увања
" Целта на третманот е Што е можно подолго да се одржува лицето во добра состојба и да има квалитетен живот
" И покрај настојувањата на современата медицина, се у
ш
те краен исход од ХИВ инфекција е смрт.
ЗаШтита
" Кондом при секој секс.однос
" Секс со познат партнер, не често менување на партнерите
" Користење игли и
ш
прицеви за една употреба
" Стерилни инструменти при секоја интервенција

ВАГИНИТИС
Воспаление на вагината кое не спа
ѓ
а во групата ППИ, но е непријатна состојба за жената.
Како настанува?
" Може да е предизвикано од паразити,бактерии или габички кои растат во вагината и предизвикуваат дразби.
" Исто може да настане како реакција на некои сапуни, хемикалии, средства за интимна хигиена и сл.
Симптоми
" Необичен исцедок од вагина со специфичен,непријатен мирис
" Чешање или болка во вагина или надвор од неа
" болка при секс.однос или при мокрење
Лекување
" Со вагиналети или орални таблети
" Не треба да се лекува партнерот
" За да се намали ризикот треба да се носи облека од природни материјали,да се носат тесни панталони, туѓ
и алишта и
туѓ прибор за хигиена

ЗАТОА:  губитник  губитник  губитник
Ако планираш да започнеш сексуален живот или веќе си сексуално активен:
" Информирај се
" Запознај го сопственото тело
и
желби
" Запознај го партнерот
" Донеси САМ одлука дали да имаш секс и дали со тој партнер
" СЕКОГАШ користи кондом
" Научи правилно да користиш кондом
" Одржувај редовно хигиена на телото
" Редовно посетувај гениколог ( барем еднаш годишно )

А ако одговориш ДА на едно од следниве прашања:

1. Си имал ли секс без кондом ( или тој пукнал )?
2. Си имал ли повеќе сексуални партнери?
3. Често менуваш секс.партнери?
4. Си употребил ли веќе користена опрема за спремање и вбризгување дрога?
5. Си бил ли во контакт со туѓи секрети (крв, сперма, вагинален секрет)?

СОВЕТ: Оди на лекар и провери евентуална ППИ !!!  на%20телефон

ух  dosta e za denes ............големо%20гушкањеPishuvaj knig ova kje im treba na vozrasnite poradi mladite...........големо%20гушкањеA, taka. Ashkolsum.задоволство


-------------
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk