Домаќини
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Интима
Име на форумот: Семејство
Опис на форумот: ... до шесто колено
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18520
Датум на принтање: 14.Март.2025 во 17:23 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Домаќини
Постирано од: Biolica
Наслов: Домаќини
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 11:26
Citav statija na A1 deka makedonskite zeni se na prvo mesto vo vreme pominato / dadeno na domakinstvo.
Mu citav statijata na drugar i me prasha koja e greskata so tebe i koga ke se pomislam kaj majkami ima stalno meseno, domashen leb ili pogaca , sekoj den zgotven rucek itn.
Kolku vreme odeluvate okolu domakinstvoto i sto oznacuva prava domakinka / domakin?
|
Коментари:
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 11:32
Iskreno u posledno vreme pomalku se vrtam vo kujna. No imam zelba za gotvenje a i imam dar za toa...inace redovno znam da si zgotvam neso, mnogu povkusno e otkolku kupeno. A za vreme? Kolku sto treba.
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: zaguben
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 11:34
АБЕ КИФЛИЦИ ПРАВАМ ЈАС хаххаах
|
Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 11:35
lisnati ili obicni?
------------- Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
Постирано од: zaguben
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 11:36
blueprayer напиша:
lisnati ili obicni?
|
OBICNI STAVAM I SUSAMCE SIRENCE i takvi matrakuki
|
Постирано од: blue666
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 12:51
sabota moze?
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 14:08
Дефиниција за домаќинка е валда жена која посветува огромно внимание и време на домот и семејството, која има нагласени таленти за домашна економија, кулинарски сособности, висок стандард за хигиена и која е секогаш љубезна со посетителите на домот.
Жените порано просто биле врзани за кујната и домот зашто голем број од нив не работеле. Таква била културата на живеењето тогаш ама на денешницава тоа време поминато во домаќинлук е сведено на минимум поради обврските на работа и времето поминато надвор од дома.
Сакам да го поминувам времето дома убаво ми е да си чепкам цвеќиња, да си пуштам машина, да ми засмрди куќата на пржен кромид, да бришам прозори и да се жалам колку ги мрзам, ама жената мора да има работа било каква што ќе ја вади од дома, ќе носи пари и ќе и овозможува контакти со надворешниот свет.
Јас сум на пола работно време и тоа ми остава голем простор и слободно време да си планирам др.работи и да се маткам по дома, ама тоа во иднина може и ќе се промени и во тој случај сигурно нема кујната да ми биде приоритет туку потреба.
А тоа мислам дека секаде е така по светот, колку време имаш-толку домаќинствуваш.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 18:53
Bez razlika dali si devojce ili zena mestoto kade sto zivees treba da ti bide sredeno. Rucek mora da se zgotvi zatoa sto moras da se hranis, a isto e i so kiflite i so slatkite raboti. Toa e sekojdnevna navika, rutina...
Pa koga ke ti recat: Leleeeeeee kolku ubavo si go napravila ova, mmmmmmmm....se cuvstvuvas srekno, gordo i ispolneto
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 20:31
Домакини...луѓе кои водат сметка за благосостојбата на семејството, грижа за сопственоста, имотот,. Домакинки..жени кои со престилка околу струкот, собрана коса со венче да не паѓаат влакна од косата во јадењето, секогаш насмеана, сите ги послужува, принесува, раскрева по сите. Кај ли се вдадоа што во денешницава малку ги има?
-------------
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 22:04
Денешницата донесе нов начин ,или поточно речено ново темпо на живот....но тоа не значи дека жените се помалку домакинки од порано.....За разлика од порано, денешните жени имаат помалку време да посветат во кујна,бидејки работат 8-9 часа на ден надвор од куката,но неверувам дека тоа ги прави недомакинки.......а и денешните услови на живот се сосема различни од порано...нема потреба да се спрегне на корито 2-3 часа ,за да го испере целото семејство ,нема потреба од месење леб,готовите или полуготовите јадења се скоро поевтини одколку да готвиш дома......но сите тие поволни услови прават од жените недомакинки
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 01:06
Сакам да ми е пиц дома.........кога имам време средувам, кога немам време...средувам кога ќе имам.........
А храна готвам секој ден.......имала време немала.....за готвење морам да најдам.........сакам да јадам здрава и тазе подготвена храна........
------------- МИР со сите
|
Постирано од: blokirana5
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 15:12
.....abe ubavo e covek da si gotvi ama da ima vreme...jas obozavam ama nikako da fatam
A ZATOA KOGA KE FATAM PRSTI DA IZLIZES
|
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 10:57
marija1000 напиша:
Денешницата донесе нов начин ,или поточно речено ново темпо на живот....но тоа не значи дека жените се помалку домакинки од порано.....За разлика од порано, денешните жени имаат помалку време да посветат во кујна,бидејки работат 8-9 часа на ден надвор од куката,но неверувам дека тоа ги прави недомакинки.......а и денешните услови на живот се сосема различни од порано...нема потреба да се спрегне на корито 2-3 часа ,за да го испере целото семејство ,нема потреба од месење леб,готовите или полуготовите јадења се скоро поевтини одколку да готвиш дома......но сите тие поволни услови прават од жените недомакинки |
Ova i mi bese muabetot, ramnotezata megu stres i harmonija . Sto e po vazno ceden sok , zgotvena zdrava hrana ili pomalce energija vo kujna a poveke vnimanie kon decata ?
Vo posledno vreme sakam zgotvena hrana i mnogu cesto gotvam od denes za utre , koe porano za mene bese nezamislivo , ama se menuvame site
|
Постирано од: Палестинец
Датум на внесување: 08.Април.2009 во 00:11
Јас сум домаќин.........сечам леб, купувам, јадам, ставам сол во салатата, ја мешам, си ставам ракија сам и друго.....
------------- Подобро ужасен крај, отколку ужаси без крај.
|
Датум на внесување: 08.Април.2009 во 08:22
Vidi ti, vakov maz majka ne ragja :P
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 16.Септември.2013 во 23:40
aj da vidime koje od tuka domakin
------------- vivi
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 16.Септември.2013 во 23:41
vivi1 напиша:
aj da vidime koje od tuka domakin |
ти 1000% си 
-------------
|
Датум на внесување: 16.Септември.2013 во 23:43
drug koj e? i sto pravi najvise po doma
------------- vivi
|
Датум на внесување: 16.Септември.2013 во 23:44
vivi1 напиша:
drug koj e? i sto pravi najvise po doma | Е зошто те интересира ? Машко домаќин ли си бараш ?
-------------
|
Датум на внесување: 16.Септември.2013 во 23:51
generalno prasuvam, rabotat li mazite po doma
------------- vivi
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:00
vivi1 напиша:
generalno prasuvam, rabotat li mazite po doma |
категорично одговарам ДА . Дури има и такви каде готват
современите жени не можат да се пожалат од машка поткрепа во домаќинството
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:03
mozebi gotvat od kurtoazija...ili
------------- vivi
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:08
- nekoi od kurtoasija,...nekoi od zadovolstvo,....nekoi pa .od toa shto moraat,
...ako ne zakaat da ostanat gladni. 
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:09
Готват за да помогнат на жените си . Барем ние така правиме во Европа . Не е срамно машко да готви или да пушти машината за перење . Ништо нема да му кошта . Во тоа се крие семејната идилија . За да оди една фамилија напред треба да има слога . 
-------------
|
Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:25
da im pomognat na zhenite??
------------- Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:28
Не , на комшивките да помогнат !!!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:30
da Emile,zhenati na komshiite im pere,pegla itn. 
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:31
Се' домаќини и домаќинки сме се собрале на форумов... 
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:32
Анастеа напиша:
| е шо, јас чекам да заврши машината па да ги спружам алиштата по ладот
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:33
ZeZnAtA напиша:
da Emile,zhenati na komshiite im pere,pegla itn.  |
ништо не те разбрав .
Значи ти смета ако мажот ти помага во домаќинството ? Тоа си е ваш проблем . Така си го навикнала . 
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:36
ПодВодно напиша:
Анастеа напиша:
| е шо, јас чекам да заврши машината па да ги спружам алиштата по ладот  |
Е да де. Јас па чекам да ми стаса квасецот, да замесам една баница за доручек.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:37
емил напиша:
ZeZnAtA напиша:
ништо не те разбрав .
Значи ти смета ако мажот ти помага во домаќинството ? Тоа си е ваш проблем . Така си го навикнала .  |
mazhite ne pomagaat tuku si gi zavrshuvaat domashnite obvrski isto kako i zhenata 
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:38
Анастеа напиша:
ПодВодно напиша:
Анастеа напиша:
|
блазе си им на нашиве спанковци
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:38
на тросед и гледам на тв ...оние опасни домакинки.
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:40
ПодВодно напиша:
Анастеа напиша:
ПодВодно напиша:
Анастеа напиша:
|
блазе си им на нашиве спанковци  |
А бе остај, ние сме биле да не грабнеш и да бегаш... 
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:41
ZeZnAtA напиша:
емил напиша:
ZeZnAtA напиша:
ништо не те разбрав .
Значи ти смета ако мажот ти помага во домаќинството ? Тоа си е ваш проблем . Така си го навикнала .  |
mazhite ne pomagaat tuku si gi zavrshuvaat domashnite obvrski isto kako i zhenata  |
помагат , помагат ама тоа вие е тешко да го сватите и прифатите заради вашата еманципација дда бидете газди на ситуацијата . Т.е. ако не ја контролирате состојбата не се усеќате сигурни во себе .
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:44
емил напиша:
ZeZnAtA напиша:
емил напиша:
ZeZnAtA напиша:
ништо не те разбрав .
mazhite ne pomagaat tuku si gi zavrshuvaat domashnite obvrski isto kako i zhenata  |
помагат , помагат ама тоа вие е тешко да го сватите и прифатите заради вашата еманципација дда бидете газди на ситуацијата . Т.е. ако не ја контролирате состојбата не се усеќате сигурни во себе . |
shtotuku go kazha vashiot (na mazhite) problem 
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:51
Мажите немат проблем во домаќинството . Ако треба нешто да се заврши ќе го завршаат .И ако треба да направат некоја услуга ќе ја направат . Тоа е . Кратко и јасно .
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2013 во 00:54
ova e vekje drugo
|
Постирано од: pajser
Датум на внесување: 23.Ноември.2013 во 22:02
,,,,spored ^,,,,,domakjinot pak mora da ja slusha domakinkata,,,
------------- nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
Датум на внесување: 26.Ноември.2013 во 18:42
po sto gledate deka nekoj komsija e domakin?
------------- vivi
|
Постирано од: Alekxandar
Датум на внесување: 26.Ноември.2013 во 21:38
Домакинот има ограбено 2-3 банки,поседува плантажа со кока,има 3-4 женчина и цеел клас деца,кога не му е денот, прави промет во погребалното...
|
|