Испечати | Затвори го прозорот

Скулптури

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Уметност , култура и традиција
Опис на форумот: Литература, театар, сликарство, дијалекти...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18512
Датум на принтање: 04.Март.2024 во 06:55
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Скулптури
Постирано од: lotus flower
Наслов: Скулптури
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 20:22

Скулптури

Вајарство во уметностите најчесто се однесува на скулптура, а скулптура (ваја) е било која тридимензионална форма создадена како уметнички израз.
Поимот скулптура исто така се однесува на уметничката дисциплина, акт или уметност на правење скулптури низ манипулација на материјали или во современа уметност, низ поставување на предмет или дури и акт како скулптура.
Уметникот што го прави ова е наречен „вајар“ (или скулптор).Скулптурите често се бојосуваат.
Можат да бидат направени од различни материјали пр:бронза,метал,камен,злато,глина,стакло итн...Според типот може да биде статуа,биста,статуетка,фонтана итн...
Познати македонски вајари: Томе Серафимовски, Боро Митриќески, Бранко Конески, Васил Василев, Жарко Башески, Митко Тошев и др...
Тука можете да ставате скулптури од вашите омилени скулптури или слики од скулптури кои ви оставиле впечаток
кога сте ги виделе.


-------------
~Live the life you love, love the life you live~Коментари:
Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 20:25
Венерa

Мермер
скулптор: Антонио Канова-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 20:43
Eros stringing his bow, Roman copy after Greek original by Lysippos, 2nd century AD, Capitoline Museums, Rome, Italy.

Eros


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 20:46
Athena. Goddess of Wisdom and Warfare


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Март.2009 во 20:48
Гаутама Буда 

Буда (буквално „разбуден“, од санскрит "budh" - се будам, будење) 
Сидарта Гаутама Буда е мудрец и принц од Индија и живеел Индија во текот на 6 век п.н.е., но се прославил во Кина.Според традициите на тогашното време, принцот се оженил многу млад, на 16 години за една прекрасна и млада принцеза. 
Тој живеел во својот дворец, разполагајќи со сите удобства. Но истовремено,соочувајќи се со реалноста во тогашно време, со страданието на своето население, тој решил дека е потребно да се пронајде решение. И затоа на 29 години, тој го напуштил своето царство барајќи решение и излез од ваквата состојба на народот. 
На 35-годишна возраст Гаутама постигнал Просветление, со кое станал познат како Буда „Просветлениот”. 
Буда го презел учењето за реинкарнација од Ведите, а за Бог ништо не кажувал. Тој сметал дека патот на Хинду е премногу тежок, и советувал поумерени подвизи. Целта на животот е целосен мир, нирвана. 
Главното учење според Буда е: 
- За да има радост мора да има болка. Само откажување од задоволствата води во целосен мир; 
Во почетокот будизмот бил сфаќан само како обична филозофија, но преминала во религија. Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 14:41
-

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 15:46
Пиета   на Микеланджело... имал е само 21 години.Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 30.Март.2009 во 19:37


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 00:53
“Come to me now and loosen me from blunt agony. Labor and fill my heart with fire. Stand by me and be my ally.” ― Sappho, The Complete Poems [Credit - The Pushkin State Museum of Fine Arts - Moscow, Russia]

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 14:07Таа, коjа некогаш е била красива      Огjуст Роден


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 14:36


Малата балерина-Едгар Дега


-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 16:09

Делото Мојсеј од Микеланџело

 
Кога ќе застанете пред овој фраеров мермерен,
сфаќате што мислеле другите кога ви велеле, ,,го одзема здивот,,
Со неговата изработка е поврзана една приказна
Кога во жарот на својот уметнички занес, Микеле го завршил делото,
застанал пред него, долго го гледал, замавнал со чеканот и го акнал по колено, ,,ЗОШТО НЕ ПРОЗБОРИШ???,,
 


Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 31.Март.2009 во 22:22


-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 00:59

Октавијан Август (латински:Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus) е првиот римски император. Роден е во 63 п.н.е. како Гај Октавијан, а покасно е попознат како Гај Јулиј Цезар Октавијан. Со Римската империја управувал од 27 п.н.е. до 14 п.н.е. Во 43 п.н.е. заедно со Марк Антониј и Марк Емили создале политички сојуз, попознат како Втор триумвират. Неговата титула август на латински јазик значи “возвишен“ во религиозна мисла на зборот. Покасно, оваа титула станала титула на сите римски цареви кои го наследиле. Октавијан август се смета за една од најважните личности во историјата на Римската империја. Тој создал еден нов облик на управување во внатрешноста на империјата, кое се задржало во следните триста години. Тој ја вратил власта на римскиот Сенат, но во исто време ја зачувал својата автократична позиција. Постепено го разработил принципот со кој со републиката владее едноличен владител.-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 01:10


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 01:11


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 01:42


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 01:52


Camille Claudel - La Petite


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 04:30


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 04:31
Henry MOORE

Mother and childљубовљубовљубовљубовљубовљубовљубов

Image result for mother and child henry moore sculptures


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 09:51


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 01.Април.2009 во 14:33


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 14:43


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 14:46
coffee and cigarettes

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 14:48


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 14:54Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 19:16

za Kejt бакнеж

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 02.Април.2009 во 20:56
црвенеење


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 03.Април.2009 во 08:35


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 03.Април.2009 во 08:44


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 03.Април.2009 во 08:48


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 15:46


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 17:19
Родин - “Тhe Thinker"
Моделирана 1880-1882, бронза
 


-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 17:24
Michelangelo Buonarroti - "Pietà"
1499 - моделирана во мермер

Vatican%20City


-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 19:42


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 21:57


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 21:59


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 04.Април.2009 во 22:00-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 07.Април.2009 во 23:11


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 07.Април.2009 во 23:16

Happiness sculpture
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 10.Април.2009 во 18:29
-


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 11.Април.2009 во 19:21


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 11.Април.2009 во 23:23
 
Нема слика од скулптура,  но затоа еве една информација за љубителите на уметноста...!!! среќа
 
 Вчера, во Музејот на современа уметност е отворена  из­лож­ба­та "Ен­фор­мел во сликарството од 1959 до 1966 и енформелот во скул­пту­ра­та од 1960 до 1970".
Из­ло­же­ни се речиси 90 дела од над 20 уметници, и 60 скулптури од 6 автори кои оставиле трајно влијание во развојот на историјата на уметноста кај нас. По­се­ти­те­ли­те можат да ги видат делата од класиците Дра­гу­тин Аврамовски - Гу­те, Родољуб Анастасов, Драган Биков, Стефан Ва­си­лев­ски, Иван Велков, Пе­цо Видимче, Јован Димовски, Петар Ѓорѓиев - Пљум, Алек­сан­дар Јан­ку­лов­ски - Цане, Ристо Калчевски, Димитар Кондовски, Ѓорѓи Крс­тев­ски, Рис­то Лозаноски, Петар Мазев, Љубодраг Маринковиќ - Пенкин, Бла­го­ја Па­па­зов­ски, Димче Протуѓер, Александар Ристески, Томислав Се­ков­ски, Бо­рис­лав Траиковски, Јосиф Трајковски, Глигор Чемерски, Томо Ши­јак и скул­пто­ри­те Петар Хаџи Бошков, Јордан Грабул, Стефан Маневски, Бо­рис Ни­ко­ло­ски, Димо Шумка и Борка Аврамова...!!!
                                                                                                                                        


-------------
секој нов ден, носи нова надеж...


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 12.Април.2009 во 18:54


„Мачка“ - од академскиот уметник Томе Аџиевски, поставена пред киното Култура во Скопје.


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 12.Април.2009 во 18:55


„Девојче“ - од Грозданка Каникова сместена кај семафорите кај „Путник“


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 12.Април.2009 во 19:09


„Заљубени“ - од Димитар Филиповски пред Камениот мост на плоштадот „Македонија“.


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 00:23

Gabriela_S fala za ubavite skulpturi.
Site niv gi imam videno pred 1-2mececi i mene mi imaat ostaveno golem vpecatok.
Ni go razubavea gradot среќаголемо%20гушкање

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 09:22
 
 
  Сега ќе имаш прилика да видиш уште...среќа
 
  Вчера во центарот на градов, беа поставени уште 10 нови... !!!


-------------
секој нов ден, носи нова надеж...


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 13.Април.2009 во 10:08


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 15.Април.2009 во 22:35

"Питач" - од Наташа Божарова на улица Македонија пред продавницата на "Мекс"


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 16.Април.2009 во 09:25


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 05:04


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 05:09


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 05:09


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 05:10


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 05:10


-------------


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 17.Април.2009 во 13:30

Filip II Makedonski
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 15:43

The Waltz

sculptur: Camile Claudel-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 18.Април.2009 во 23:59
DAVID-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:12


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:13


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:13


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:14


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:15


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:16


-------------


Постирано од: Omar
Датум на внесување: 19.Април.2009 во 04:17


-------------


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 20.Април.2009 во 02:51
Related image

india


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 20.Април.2009 во 02:54
Related image

india


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 20.Април.2009 во 09:23


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 00:44
Puerto Vallarta | by maryn0503 Triton and Nereid

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 00:46-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 00:54


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 23.Април.2009 во 01:01-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 26.Април.2009 во 17:34Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 26.Април.2009 во 18:34


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 26.Април.2009 во 18:42-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Април.2009 во 11:18


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: zagor
Датум на внесување: 30.Април.2009 во 14:48


-------------
...zagor e ziv,se drugo e laga.


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 30.Април.2009 во 15:10-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 01:24
HELLO KITTY Sculpture , New York City

Park Avenue & East 53rd Street, Manhattan NYC-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 01:27
-

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: Wonderful_Life
Датум на внесување: 03.Мај.2009 во 13:46


-------------
Gospod gi sozdal zenskite,zasto imal smisla za ubavina, a maskite zasto imal smisla za humor


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 05.Мај.2009 во 12:39
-

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 12:03

Скулптури на Даме Груев и Гоце Делчев
Скопје,Македонија

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: kejt-d-grejt
Датум на внесување: 08.Мај.2009 во 19:51
за лотус интереснатабакнеж
 
 
 


Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 09.Мај.2009 во 17:22

St.Anna


-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: lotus flower
Датум на внесување: 13.Мај.2009 во 19:32


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 14.Мај.2009 во 09:00


-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 22:44
-

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: pagane
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 22:47Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 16.Мај.2009 во 23:28

Mikelandjelo


-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасуваПостирано од: brza
Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:10
da ,..i toa na ploshtadot,..seushte ima mesto za ispaknati makedonci,...vo svetot!.,..koga  vekje nema tukashni .аплауз

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 17.Мај.2009 во 17:49-------------


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 19.Мај.2009 во 08:26


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 22.Мај.2009 во 09:30
-


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 09:55
Image result for Yves Pires

Yves PiresПостирано од: lotus flower
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 22:46

Sv.Kiril i Metodij
-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 29.Мај.2009 во 23:49
-

-------------
~Live the life you love, love the life you live~


Постирано од: brza
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 15:09


-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein


Постирано од: DarlinG
Датум на внесување: 07.Јуни.2009 во 18:46


-------------Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk