Испечати | Затвори го прозорот

Мултиетничка партија

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Политика и вести
Опис на форумот: Вести од МК, партии, скандали, протести...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18291
Датум на принтање: 02.Декември.2024 во 08:46
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Мултиетничка партија
Постирано од: Pacifist
Наслов: Мултиетничка партија
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 19:45
Nano Ruzhin :
"Jas imam eden son ... eden den u makedonija da imame multietnicka partija "

dragi moi ... povelete i dajte si go svoeto mislenje za ovaa ideja ...

-------------
....INDEPENDENCE IS BETTER THAN SEX...
http://www.youtube.com/watch?v=7c7GdLlVrwo&feature=related

Коментари:
Постирано од: Vlad Tepesh
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 19:51
~,,~DUI ne li e multietnichka?toa shto liderot ne znae Makedonski nema veze no vo chisto Makedoski sredini ima po bajagi chlenovi, eve na primer kaj si videl shchkiptari vo Shtip .

-------------
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg

Постирано од: butel2
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 20:22
mozebi novata prolet na Selmani, ako navistina dojde ...

Постирано од: Тречи
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 20:48

-------------
Книге децо книге......
Речи свима ко си,не штиди се своје вере,и буди поносни син Православја!

Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 20:49
Да, засега единствено Новата пролет на Селмани влева надеж дека е можно такво нешто.
Барем кај македонците.
Ако партијата располага со квалитетен кадар, неоптоварен со етнички радикализам и фанатизам, зошто да не.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја,
само земја ќе бидеме и можеби
неколку жолти цветови.

Постирано од: kultuzin
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 21:11
Селмани и мене ми влеваше надеж , ама како што гледате структурата на партијата му е итекако ЕТНИЧКА...Така да тешко ќе биде...
Инаку за ова сум коментирал и порано дека на Макеоднија и треба одамна една мултиетничка партија која ќе ја разбие монотонијата и ќе биде добар пример за граѓаните...

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 21:28
da treba....veke odamna,....ama kako se odvivaat rabotite....tesko deka toa ke go vidime brgu.

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 21:51
Originally posted by Pacifist Pacifist напиша:

Nano Ruzhin :

А да го напишеше изворот на информацијата....

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:00
Не е потребна мултиетничка партија, потребна е граѓанска партија.
Ако во основата на партијата стои "мултиетничка", тоа повторно е доволен повод за етнички распределби и интереси. Потребно е партијата да биде граѓанска, да се занимава со потребите на граѓаните, и тоа на локално ниво. Потребите на граѓаните во Тетово се различни на оние од Гостивар, без разлика дали мнозинството и во двете општини е од една националност, како што потребите на граѓаните во Штип е различно од оние во Кочани, каде исто - мнозинството е од иста националност.
Кога ќе почнат прашањата да се решаваат на граѓанска основа и на локално ниво - многу побрзо и поадекватно ќе се решат и глобалните прашања на национално ниво.
За жал, таквиот систем не одговара на ниту една политичка партија во моментов, затоа што не е доволно атрактивен од маркетинг аспект, а бара реална работа и реални предлози и планови.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:32
Originally posted by kultuzin kultuzin напиша:

Селмани и мене ми влеваше надеж , ама како што гледате структурата на партијата му е итекако ЕТНИЧКА...

pa ne moze covekot sega so sila da gi tera makedoncite da se zaclenuvaat vo negovata partija ... no fakt e deka gi uziva simpatiite na makedoncite.... no fakt e i deka kaj mnogu makedonci se uste postoi ona - ama albanec e...

Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:42
barem lici i zboruva kako covek ......... za razlika od onoj fikusot na vmro ...... u jebote , mora da imaat rasadnik za takvi tupoglavi kandidati .. eden edinstven dosega ne isfrlija sto barem znae da zboruva голема%20насмевка ....... inaku , treba da ima i mora da ima i takva partija vo MKD .... multietnicka ...... samo , me plasi sto na toa kje kazat ostanative " demokratski strukturi " vo MKD ........... nema li toa da bide nesto slicno na SKJ ? збунетост

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: ThePPPTrooper
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:45
Не е потребна мултиетничка или граѓанска партија, потребно е човек со визија и јајца колку Шар Планина, да види и да знае, дека Албанците се решени да го решат албанското прашање со оружје, човек кој ќе има храброст да ги остави албанските партии надвор од владата, затоа што освен што ги кочат процесите, ништо друго не прават...човек што ќе сфати дека...

со албанец нема компромис!

-------------
Those who wants to live, let them fight, and those who does not want to fight in this world of eternal struggle, do not deserve to live!

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:49
Originally posted by ThePPPTrooper ThePPPTrooper напиша:

Не е потребна мултиетничка или граѓанска партија, потребно е човек со визија и јајца колку Шар Планина, да види и да знае, дека Албанците се решени да го решат албанското прашање со оружје, човек кој ќе има храброст да ги остави албанските партии надвор од владата, затоа што освен што ги кочат процесите, ништо друго не прават...човек што ќе сфати дека...

со албанец нема компромис!

-------------
Книге децо книге......

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:54

zosto sekogas i samo albancite se vinovni za se i sesto pa duri i za obidot na sozdavanje na multietnicka pratija ? .............. zosto ne se zamislime za nesto slicno na ova ? http://www.youtube.com/watch?v=O2XkwkFYjzk&feature=channel - http://www.youtube.com/watch?v=O2XkwkFYjzk&feature=channel  ........... nesto sto e uste po pogubno i potragicno za ovoj narod i zemja ? збунетост

-------------
http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН

Постирано од: ThePPPTrooper
Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:58
Никој не рече дека тие се поарни, коментирав на темата, значи сум против мулти-етничка партија...и доста ја расипувате секоја тема за да плукнете на Грујо, ко да мене ми е гајле за тоа...

не се однесувајте како да сте во Југославија

-------------
Those who wants to live, let them fight, and those who does not want to fight in this world of eternal struggle, do not deserve to live!

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 22:59
albancite ne gi kocat procesite i ne se tie krivi. tie si baraat , a onie sto treba da kazat ne koga treba da kazat, samo se tufkaat i se smeskaat i davaat i sto treba i sto ne treba.

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:01

Никој не рече дека тие се поарни, коментирав на темата, значи сум против мулти-етничка партија...и доста ја расипувате секоја тема за да плукнете на Грујо, ко да мене ми е гајле за тоа...

Смрт Система!

-------------
Книге децо книге......

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:07

nie ne se odnesuvame taka, ama kandidative i te kako licat na predsedatelite na seste republiki od vremeto koga YU bese navlezena vo kriza ... zaednicki doruceci, pa site ljubezni , fini... milina

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:16
samo se mislev miruse na kogo lici....na Milka Planinc mozda...голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:18
Ај вратете се на темата.

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме.
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:41

Nano Ruzhin :

izvor - A1 tv ... ova go izjavi posle densniot pojadok vo Tetovo ...

-------------

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:45

Nano Ruzhin :

izvor - A1 tv ... ova go izjavi posle densniot pojadok vo Tetovo ...

Ти благодарам , гледав вести ама ова ми избегало...

Незнам еве повторно го гледам извештајот на А1 и не забележав такво нешто...

Датум на внесување: 12.Март.2009 во 23:57

za kultuzin :  malla greska od moja strana  ... ovaa izjava ja sllusnav na Alsat-m (makedonska verzija)... ja imas i na intenet stranicata (makedonska verzija)...

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 00:08
mene licno mi se dopagja ovaa ideja ... bas bi sakal da znam kolku se raspolozeni allbancite i makedoncite da glasaat za vakva partija ...

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 10:00
onie sto navistina sakaat dobar i kvaliteten zivot i sigurna i bezbedna idnina za svoite deca sekogas ke gledaat koj e sposoben i kvaliteten da sraboti nesto i tamu ke se priklonat

realno , nie porano nemavme problem so albancite, problemite nastaa odkako ni najdoa kosovarite.

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 10:17

mene licno mi se dopagja ovaa ideja ... bas bi sakal da znam kolku se raspolozeni allbancite i makedoncite da glasaat za vakva partija ...

Многу е важен кадарот на партијата...
Не е работата само да е мултиетничка треба да има силна структура составена од квалитетни луѓе...

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 10:21

- eve jas sum raspolozen...da glasam za.

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 10:31

Многу е важен кадарот на партијата...
Не е работата само да е мултиетничка треба да има силна структура составена од квалитетни луѓе...

И уште еднаш благодарам за изворот...
Запрепастувачко е како за А1 и СИТЕЛ вакви изјави остануват незабележани...

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 13.Март.2009 во 13:08
Со шиптари,задничка партија?Не можи само заради тоа што од 200-300 илјади или колку и да се,ги има 2-3ва способни.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Постирано од: Legenda883
Датум на внесување: 13.Март.2009 во 13:15
Ne mi e jasno za kakva "multiechnnost" stanuva zbor tuka? збунетост

Da ima SPECIJALNO napravena partija chija struktura ke bide sostavena od procenti kako;

a) nash*te Makedonski geni,

b) chlenovite ke bidat od sekoja etnichka zaednica ednakvo zastapeni,

c) na procenti spored brojnosta na etnichkite zaednici

d) ili pak na "komu ide"?  

голема%20насмевка  смеење

Neka ne ve buni ova moe ismejuvanje, jas NE sum protiv politichki partii koi ke bidat sostaveni OD SITE ethikumi, megutoa VAKVA kreacija za mene e veshtachka, zaradi toa ja napishav i "listata na sostavot na taa partija"! голема%20насмевка

Sekoja "razviena" zemja vo svetov NEMA ethichki politichki partii nitu pak sozdavaat partii koi namenski se meshavina na ethnichki zaednici - tuku site se bazirani VRZ NEKOJA PROGRAMA bez razlika na ethichkita pripadnost, koja taa/tie partii ja imaat izraboteno za unapreduvanje na drzhavata vrz osnovite, principite i vrednostite na taa drzhavata. намигнување

Ova shto nas ni go nametnaa da imame etnichki partii, beshe samo niven experiment, koj ochigledno ne funkcionira i treba da se smeni. намигнување Nemozhe i NE smee da se dvojat zaednicite spored ethichka pripadnost a sprema toa i politikite da se podesuvaat.  Sekoj politichki pratenik treba da raboti za SVOJOT REGION bez razlika na ethichkiot sostav na toj region ili pak sopstveniot. Znachi ZASLUZHNIOT ili IZBRANIOT pratenik go predstavuva i zastapuva REGIONOT a ne ethnichkite zaednici. намигнување 

Sekoja zaednica TREBA da si ima svoi institucii koi independno ke rabotat na sekoe pole od taa zaednica....vkluchuvajki gi i prashanjata na eventualni krshenja na nechii prava, taka da SEKOJA podelba poveke od ovaa, samo vnesuva pogolem razdor pomegu zaednicite i borba za prevlast! намигнување

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 13:39
ne gledam nisto vestacko vo toa ako so nekogo se zdruzis vo ostvaruvanje na zaednicki celi , i mene i na albanecot sekako ni e isto vazno da ziveeme vo bezbedna zemja, da zarabotuva dobro i sugurno i nemu mu smetaat istite raboti kako i na mene, nepismenosta na mnogu lugje koi partiski se vrabotuvaat.

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 13:56
problemot e vo drugo ........... dali posle ona sto sleduva otakako kje ne odjebaat od evroatlanskite integracii kje sakaat TIE da imaat multietnicka partija голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:05
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

ne gledam nisto vestacko vo toa ako so nekogo se zdruzis vo ostvaruvanje na zaednicki celi , i mene i na albanecot sekako ni e isto vazno da ziveeme vo bezbedna zemja, da zarabotuva dobro i sugurno i nemu mu smetaat istite raboti kako i na mene, nepismenosta na mnogu lugje koi partiski se vrabotuvaat.

E pa toa e i problemot shto ne gledash! намигнување

Znachi spored tebe TREBA se da ostane isto....samo POSEBNO da se otvori POSEBNA partija, koja sebesi ke se nareche MULTIETNICHKA PARTIJA.....partija za se seshto....partija idealna za site potrebi i nameni - glasajte za "MULTI-DEMOKRATIJA"!

Neznam samo shto voopshto "prirodno" tuka "gledash", toa shto ke imaat DOBRI REKLAMI, li?  збунетост

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:06
ne veruvam deka kje imaat podobri reklami ..... go nemaat glavniot akter za reklami ......... 24 / 7 голема%20насмевка 

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:13
Originally posted by Legenda883 Legenda883 напиша:

Znachi spored tebe TREBA se da ostane isto....samo POSEBNO da se otvori POSEBNA partija, koja sebesi ke se nareche MULTIETNICHKA PARTIJA.....partija za se seshto....partija idealna za site potrebi i nameni - glasajte za "MULTI-DEMOKRATIJA"!

Neznam samo shto voopshto "prirodno" tuka "gledash", toa shto ke imaat DOBRI REKLAMI, li?  збунетост

legendo, jas ednas ti kazav ili citaj kako pisuvam i ne mi gi izvrtuvaj zborovite ili ne me komentiraj.
kade rekov treba da ostane isto kako sto e sega?

spored mene site onie sto sedat na rabotni mesta za koi nemaat soodvetno obrazovanie treba da si odat od tie mesta, a koga toa ke se napravi, nikakvi rekla mi nema da se potrebni za nisto.
spored mene ne moze direktor da bide nekoj sto nema nitu eden den rabotno iskustvo kako skoro site denesni direktori ...

jas pogore napisav, onie sto sakaat da se cukaat vo gradi so nesto od sto ne se odi nikade , neka si se cukaat, nemam jas nisto protiv, no imam mnogu protiv sto denes lugje posle nekolku meseci bolest umiraat bez postaveni dijagnozi itn itn

-------------
Maki

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:16
Ama ne razbirash tuka Miroslav, "tie ke bidat spasitelite na opshtestvoto.....pokraj site drugi "ethnichko orientirani" demek. Taka da ke si go viknat tie SANDOKAN za glaven akter, taka da Grujo "nema shansi" tuka. голема%20насмевка

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:18
24 / 7  kje glumi vo film za pinokio  ........ ne ostanuva toj bez angazman голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:25
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

Originally posted by Legenda883 Legenda883 напиша:

legendo, jas ednas ti kazav ili citaj kako pisuvam i ne mi gi izvrtuvaj zborovite ili ne me komentiraj.
kade rekov treba da ostane isto kako sto e sega?

spored mene site onie sto sedat na rabotni mesta za koi nemaat soodvetno obrazovanie treba da si odat od tie mesta, a koga toa ke se napravi, nikakvi rekla mi nema da se potrebni za nisto.
spored mene ne moze direktor da bide nekoj sto nema nitu eden den rabotno iskustvo kako skoro site denesni direktori ...

jas pogore napisav, onie sto sakaat da se cukaat vo gradi so nesto od sto ne se odi nikade , neka si se cukaat, nemam jas nisto protiv, no imam mnogu protiv sto denes lugje posle nekolku meseci bolest umiraat bez postaveni dijagnozi itn itn

ButelO, ako ednash sum zgreshila ne znachi deka sega treba STALNO da go koristish istoto za izgovor na tvoite propusti! намигнување

Ti voopshto NISHTO i ne reche za "ostanuvanje ili pak ne ostanuvanje na isto", taka da ako rachunash deka si go "opfatila" toa SO TVOETO NEKAZHUVANJE, togash neznam zoshto i voopshto go napisha komentarot, koga i vo moeto prvichno pishivanje (na koj ti komentirashe kako kontra) nitu jas spomnav za NESOZDAVANJE NA TAKVI PARTII, tuku naprotiv ISTAKNAV I CELI MOI TEZI ZA PODKREPA! голема%20насмевка

Znachi kontrirash na veke ISTO sushtinski kazhano...samo so tvoi zborovi, vo koi samata se gubish! намигнување

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:39
И јас мислев на граѓанска партија, заснована на квалитатна програма и способни кадри, која нема да биде формирана претенциозно или плански со единствена цел да биде мултиетничка, туку по самата своја програма и квалитет ќе обедини повеќе етникуми во едно.

Значи, партија во која сите граѓани ќе ги препознаат своите интереси, сите граѓани ќе бидат на исто рамниште, без да се фаворизираат или оспоруваат нечии права, партија која ќе биде неоптоварена со екстремен национализам и шовинизам, и за која приоритети ќе бидат единствено интересите на  СИТЕ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ.

Селмани засега е освежување на нашата политичка сцена, бидејќи има различен пристап кон македонските граѓани од досегашните партии на македонските албанци, но сепак не е тоа - тоа. Многу македонци би гласале за него на овие избори, пред се’ затоа што се гласа за претседател - личност.
Сепак, не сме сите спремни уште за такво нешто, а не се спремни ниту партиите за таков начин на организација и делување.

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:43
koj rece deka ne sme site spremni ? ........... govoris vo svoe ime ili i vo imeto na drugite ? ........... ako e taka , te molam nemoj da govoris vo moe ime голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:45
Шиптарите не се спремни и нема ни да бидат.

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:45
Legendo jas ne rekov , ama ti mi odgovori so zborovite - znaci spored tebe treba da se ostane na isto

odkade si go izvede toj zaklucok ti si znaes, no koj kade i kako se gubi.... voopsto ne e ni vazno, zboruvame kolku sme spremni ili ne da si go nadmineme nacionalizmot

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:46
Нема причина да го надминеме национализмот,без национализам не се гради држава.

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 14:46
jas prasav i nikoj ne se obide da odgovori .............. dali  VOOPSTO KJE SAKAAT otkako kje ne otpilat od evroatlanskite integracii .............голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 15:13
Originally posted by anastea anastea напиша:

И јас мислев на граѓанска партија, заснована на квалитатна програма и способни кадри, која нема да биде формирана претенциозно или плански со единствена цел да биде мултиетничка, туку по самата своја програма и квалитет ќе обедини повеќе етникуми во едно.

Значи, партија во која сите граѓани ќе ги препознаат своите интереси, сите граѓани ќе бидат на исто рамниште, без да се фаворизираат или оспоруваат нечии права, партија која ќе биде неоптоварена со екстремен национализам и шовинизам, и за која приоритети ќе бидат единствено интересите на  СИТЕ МАКЕДОНСКИ ГРАЃАНИ.

Селмани засега е освежување на нашата политичка сцена, бидејќи има различен пристап кон македонските граѓани од досегашните партии на македонските албанци, но сепак не е тоа - тоа. Многу македонци би гласале за него на овие избори, пред се’ затоа што се гласа за претседател - личност.
Сепак, не сме сите спремни уште за такво нешто, а не се спремни ниту партиите за таков начин на организација и делување.

големо%20гушкање 

Koj si e pameten...pameten si e! бакнеж

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 15:59
jas poftorno kje prasam............. dali KJE SAKAAT ALBANCITE MULTIETNICKA PARTIJA otkako kje se sluci toa sto kje se sluci збунетост

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:05
Originally posted by miroslav_g8 miroslav_g8 напиша:

jas poftorno kje prasam............. dali KJE SAKAAT ALBANCITE MULTIETNICKA PARTIJA otkako kje se sluci toa sto kje se sluci збунетост
pa toa sakam da go znam i jas ... Kolku allbancite i makedoncite se vo sostojba da glasaat za multietncika partija ???? 

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:27
Се што беше надвор од тема е избришано.
Престанете да се препукувате и навредувате само затоа што имате различни ставови и да се убедувате до бескрај кој е во право а кој не!

-------------
неколку жолти цветови.

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:29

pa toa sakam da go znam i jas ... Kolku allbancite i makedoncite se vo sostojba da glasaat za multietncika partija ???? 

poftorno ne dobiv odgovor ............a za glasanjeto , sve se moze koga se saka .................

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:34

poftorno ne dobiv odgovor ............a za glasanjeto , sve se moze koga se saka .................
nekoi ke sakaat , nekoi ne ... mene licno mi se dopagja ovaa ideja ... bi sakall da ima edna vakva partija ... a kollku albancite bi sakale ne znam ... zatoa vikam deka treba da se pravat anketi i slicni nesta za da se testira raspolozeneto za vakvata ideja ...

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:37
licno smetam deka kje treba da insistiraat na takva partija osobeno otkako kje go odrzat referundumot na koj jasno kje kazat deka ne sakaat da zaostanuvaat zad drugite vo nivnite aspiracii vo evro atlanskite strukturi i nikako poradi nenadminatite problemi so grcite .... barem kje imaat prilika da gi dokazat svoite demokratski opredelbi i dostignuvanja голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:41

licno smetam deka kje treba da insistiraat na takva partija osobeno otkako kje go odrzat referundumot na koj jasno kje kazat deka ne sakaat da zaostanuvaat zad drugite vo nivnite aspiracii vo evro atlanskite strukturi i nikako poradi nenadminatite problemi so grcite .... barem kje imaat prilika da gi dokazat svoite demokratski opredelbi i dostignuvanja голема%20насмевка
pa se razbira deka ne sakame da sme nazad vo odnos so ballkanskite drzavi ...

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:46
Се додека се зборува за партија во која ќе членуваат македонци и албанци, повторно нема никаква полза од тоа.
Кога ќе почне да се зборува за партија во која членуваат граѓани на Република Македонија, тогаш може да има некаков напредок.
Не ја разбирам фобијата и кај едните и кај другите од тоа да се прави нешто заедно со другиот етникум, како тоа да ќе е негирање на сопствениот. Толку ли малку сте убедени во својата националност и во сопствените вредности, па се плашите дека некој може да ги наруши?

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:48

pa se razbira deka ne sakame da sme nazad vo odnos so ballkanskite drzavi ...

sto bi se reklo , moze da se ocekuva uste eden krug na glasanje ....... referendumsko голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:50
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Се додека се зборува за партија во која ќе членуваат македонци и албанци, повторно нема никаква полза од тоа.
Кога ќе почне да се зборува за партија во која членуваат граѓани на Република Македонија, тогаш може да има некаков напредок.
Не ја разбирам фобијата и кај едните и кај другите од тоа да се прави нешто заедно со другиот етникум, како тоа да ќе е негирање на сопствениот. Толку ли малку сте убедени во својата националност и во сопствените вредности, па се плашите дека некој може да ги наруши?
taka e ... osven etnicki partii mislam deka vo makedonija treba da ima edna vakva partija (gragjanska partija) koja nema da se zanimava samo so problemite na eden etnikum tuku za funkcioniranjeto na drzavata kako celina ...

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:51

cisto licemerie голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:54

cisto licemerie голема%20насмевка

kaj vide tuka licemerie ???????

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:55
odgovori mi ubavo ........ dali kje se zalagas za multietnicka partija dokolku se sluci i odrzi referendumot ? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 16:57

odgovori mi ubavo ........ dali kje se zalagas za multietnicka partija dokolku se sluci i odrzi referendumot ? голема%20насмевка
za kakov referendum mi zbruvas , ziti se ?????

-------------

Датум на внесување: 13.Март.2009 во 17:06
poftorno licemerie голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 09:07
objasni mu na covekot...ne te razbral...намигнување

-------------

Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 14.Март.2009 во 15:21

Nano Ruzhin :

Zosto da neсреќа

-------------
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.

Постирано од: Sho-Sana
Датум на внесување: 14.Март.2009 во 16:17
Ne veruvam vo vestacki konstrukcii, bidejki tie mozat da opstojat samo vo strogo kontrolirani, eksperimentalni uslovi.

-------------
Ако сретнеш човек со кој:
- вреди да зборуваш а не зборуваш, си го изгубил човекот,
- не вреди да зборуваш а зборуваш, си го изгубил зборот.
Мудриот човек не ги губи ни човекот ни зборот. Конфучиe

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 16:31
mislam deka ne si vo pravo..

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 16:54

Nano Ruzhin :

Имитација Мартин Лутер Кинг.

-------------
Книге децо книге......

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 18:03
Originally posted by nelson nelson напиша:

mislam deka ne si vo pravo..

Убаво е да се има сон. И јас имам свои соништа. За луѓето кои не сонуваат, стварноста е налик на мочурлива вода, според мене.

Ете, мултиетничката партија за Нано Ружин е СОН, тој убаво, внимателно, конкретно го искажал својот став.

Но, стварноста во реалноста е малку поинаква. А, јас говорев за остварувањето на тој СОН. Значи, за да се оствари тој сон, треба услови.  Тргнувајќи од фактот дека за остварување на таква партија е потребен повисок (или можеби највисок) стадиум на човечка свесност (значи, категоријата “човек“ да е поставена над категоријата “етничка припадност“), а имајќи го предвид сегашниот степен на човечка свесност и начин на опходење еден со друг (особено, кога е во прашање партискиот кодекс), јас просто не верувам во таква конструкција. Таа можеби и ќе се создаде, ама ќе функционира се’ додека постојат строго пропишаните услови во кои таа треба да постои и функционира. А кога тие услови ќе се сменат, и таа веќе нема да е тоа што била кога се создавала.

Оттука, сметам дека таквата партија (која, на сегашниот степен на човечка свесност, според мене ќе е само вештачка конструкција) е прекрасен, хуман СОН, ама условите тој да стане реалност се’ уште не се созреани.

Можеби некогаш ќе се созреани (и убаво е да се, оти тоа значи дека и човекот ќе му стане човек на другиот човек).

Останува да се види. Сепак, времето е најдобар учител.

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 18:11
izvini...црвенеење...ne sme se razbrale.....sega e ok...

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 18:15
Originally posted by nelson nelson напиша:

izvini...црвенеење...ne sme se razbrale.....sega e ok...

Знам дека не се разбравме, затоа се дообјаснив.големо%20гушкање
Инаку, страшно многу те почитувам и чест ми е со тебе да разговарам. Затоа и сторив обид да се дообјаснам.среќа

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 18:58
sega e off ama sto da pravam moram da recam falaцрвенеење

-------------

Постирано од: Rafiz Aliti
Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:43

Nano Ruzhin :

Makedoncite se edini tie sto se unistuvaci na zabavi,ubo e da ima multietnicka partija,ama dzabe makedoncite toa ne go sakat..

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:47
Originally posted by Rafiz Aliti Rafiz Aliti напиша:

Nano Ruzhin :

Makedoncite se edini tie sto se unistuvaci na zabavi,ubo e da ima multietnicka partija,ama dzabe makedoncite toa ne go sakat..

hahahahahahahahгазење%20од%20смеење .... unistuvaci na zabava ...газење%20од%20смеење sto da im pravime be batka ... ne sakaat  da se zabavuvaat ...газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:52

Originally posted by Rafiz Aliti Rafiz Aliti напиша:

Nano Ruzhin :

hahahahahahahahгазење%20од%20смеење .... unistuvaci na zabava ...газење%20од%20смеење sto da im pravime be batka ... ne sakaat  da se zabavuvaat ...газење%20од%20смеење

Zaradi toa so GRCITE poinako ke se zabavuvaat

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:53

nemoj sega da gi mesas grcite ... za multietnicka partija zboruvame ... ne moze da imame multietrnicka partija ako postojano im gi spomnuvame grcite ...

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:54

nemoj sega da gi mesas grcite ... za multietnicka partija zboruvame ... ne moze da imame multietrnicka partija ako postojano im gi spomnuvame grcite ...

Bez kambera svadba ne biduva,zaradi toa gi spomnuvam grcite

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:56

Германска визија - За 10 години двојазична Северна Македонија во ЕУ

Како Германија ја гледа Македонија за 10 години? - Земја-членка на Европската унија, но со сменето име и двојазичност.

Иако оваа визија за Македонија ја создале студенти од Македонија, Германија и Франција, кои си играле симулациска игра наречена „Создавање на нова Европа“, со неа се согласува и германската амбасадорка во земјава Улрике Марија Кнотц, која денеска, како што рече, оваа убава визија им ја пренесе на студентите на Педагошкиот факултет во Скопје.

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. Ќе имате ново име - Северна Македонија. Владата ќе биде составена од партија со име Нова македонска партија, во која членови се Албанци и Македонци. Албанското население ќе го зборува македонскиот јазик, што е случај и денеска, а Македонците ќе го зборуваат албанскиот јазик што ќе го учат уште од детски градинки. Мислам дека ова е убава визија за земјата. Не е нереална, не е утопија. Може да се направи и пред 2020 ако се работи на политички план“, изјави Кнотц.

Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.

За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:57

bas ubavo ke se zabavuvame ... nie ke vi zborime na makedonski a vie nam na allbanski ... голема%20насмевка 

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 19:58

Како Германија ја гледа Македонија за 10 години? - Земја-членка на Европската унија, но со сменето име и двојазичност.

Иако оваа визија за Македонија ја создале студенти од Македонија, Германија и Франција, кои си играле симулациска игра наречена „Создавање на нова Европа“, со неа се согласува и германската амбасадорка во земјава Улрике Марија Кнотц, која денеска, како што рече, оваа убава визија им ја пренесе на студентите на Педагошкиот факултет во Скопје.

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. Ќе имате ново име - Северна Македонија. Владата ќе биде составена од партија со име Нова македонска партија, во која членови се Албанци и Македонци. Албанското население ќе го зборува македонскиот јазик, што е случај и денеска, а Македонците ќе го зборуваат албанскиот јазик што ќе го учат уште од детски градинки. Мислам дека ова е убава визија за земјата. Не е нереална, не е утопија. Може да се направи и пред 2020 ако се работи на политички план“, изјави Кнотц.

Симулациската игра на ЕУ наречена „Создавање на нова Европа“, изминатите денови ја играа средношколци и студенти од Македонија, Албанија, Косово во организација на Германскиот институт за меѓународна културна соработка и Македонскиот центар за граѓанско образование, сето финансирано од Германското министерство за надворешни работи.

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

-------------

Постирано од: Polaris
Датум на внесување: 14.Март.2009 во 20:02

„Во 2020 ќе бидете членка на ЕУ. .

Do 2020 godina EU ke se raspadne..
A makedoncite i albancite ORO ke igrat do togasголема%20насмевка

-------------
Hayatta kimseye güvenme! çünkü beyaz gülün gölgesi bile siyahtır.

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 21:14

Од Македонскиот центар за граѓанско образование како коорганизатори изјавија дека тие се само спроведувачи на оваа симулациска игра.

За германскиот дипломат, грчката блокада на Македонија за прием во ЕУ не е ненадминлива, но според визијата таа би се надминала со прифаќање на името Северна Македонија.

Овај смрден потомок на фашистот Хитлер,би било подобро да оди во нејзината земја и да се погрижи за 10тината милиони турци и арапи,бидејќи овај куп на измет нема реални шанси да се случи во нашата земја.додека во нејзината има големи шанси да почне да се учи турски и арапски по училиштата.Памет продавање не ни треба,ако сака да помогни,нека,а ако не,нема што да продава семки и кикири.

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 23:18
sekoj ima pravo na svoi vizii pa i doticnata gospogja ...

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 23:27
Или соништа среќа

-------------

Датум на внесување: 14.Март.2009 во 23:32
ZoraN, i jas vo nesto da se slozam so tebe

Постирано од: oon
Датум на внесување: 15.Март.2009 во 01:15
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

<h2 id="H2naslov">Германска визија - За 10 години двојазична Северна Македонија во ЕУ</h2>
<t>
</t><table width="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
<t><tr>
<td valign="bottom"></td>
<td valign="bottom" align="right"> </td></tr>
<tr>
<td colspan="2"></td></tr>
<tr>
<td colspan="2"></td></tr></t></table>

Овај смрден потомок на фашистот Хитлер,би било подобро да оди во нејзината земја и да се погрижи за 10тината милиони турци и арапи,бидејќи овај куп на измет нема реални шанси да се случи во нашата земја.додека во нејзината има големи шанси да почне да се учи турски и арапски по училиштата.Памет продавање не ни треба,ако сака да помогни,нека,а ако не,нема што да продава семки и кикири.

Во право е Зоран,па во Германија они тоа ке го применуваат заедно со Турците и ке се викаат Османли Германија,или пак можеби Република Нова Турција,едноставно нема што да се коментира за ова тема,очигледно се гледа дека германката е многу ГЛУПА и УДРЕНА од умот...

Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 15.Март.2009 во 01:16
абе сите можеме да си правиме претпоставки какви што сакаме и ни одговараат, никој не ја знае иднината
мислам дека не би требало да не интересира тоа што некој пробува да изигрува Нострадамус

-------------
размисли пред да напишеш глупост

Датум на внесување: 15.Март.2009 во 02:53
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

<h2 id="H2naslov">Германска визија - За 10 години двојазична Северна Македонија во ЕУ</h2>
<t>
</t><table width="100%" cellpadding="0" cellspacing="0">
<t><tr>
<td valign="bottom"></td>
<td valign="bottom" align="right"> </td></tr>
<tr>
<td colspan="2"></td></tr>
<tr>
<td colspan="2"></td></tr></t></table>

Млади господин швабиќ боље да си внимава на својата земја оти она поскоро ќе стане двојазична

-------------
Книге децо книге......

Датум на внесување: 15.Март.2009 во 09:40
a zosto da ne bide taka koga toa e vo soglasnost so demokratskite principi i evro atlanski zalozbi na MKD ? ............. ne moze vo evropa so zastareni svakjanja ............. to ne ........... nikako нека%20ти%20е%20срам

-------------

Датум на внесување: 15.Март.2009 во 11:11
газење%20од%20смеење

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk