Испечати | Затвори го прозорот

Старо и Црковно словенски(Средовековен Македонски)

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18116
Датум на принтање: 29.Мај.2024 во 13:56
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Старо и Црковно словенски(Средовековен Македонски)
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Наслов: Старо и Црковно словенски(Средовековен Македонски)
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 00:48
Старословенскиот јазик (стсл. ѩзъıкъ словѣньскъıи) е познат во лингвистиката (поточно во славистиката) како првиот пишан, забележан, засведочен словенски јазик, а тоа бил јазикот којшто го говореле македонските Словени во непосредната околина на Солун, во втората половина на IX век.
Црковнословенскиот јазик е литургискот јазик на многу православни цркви денес,меѓу коии нашата и исто така литургиски јазик на чешката и хрватската католичка црква.

Оваа тема е посветена на старословенскиот јазик и неговите средовековни форми кои биле официјални јазици на сите словенски средовековни царства,како Самоиловото,Бугарското,Српското,царството на Георги Кастриот.

Ете еден пример,молитвата Оче Наш:

    Отче нашъ,
    иже еси на небесѣхъ,
    Да свѧтитсѧ имѧ Твое,
    Да прїидетъ царствїе Твое,
    Да бѹдет волѧ твоѧ,
    Якω на небеси и на земли.
    Хлѣбъ нашъ насѹщный даждь намъ днесь:
    И ωстави намъ долги наша, якоже и мы ωставлѧемъ должникωмъ нашимъ,
    И не введи нас во искѹшенїе,
    Но избави нас ѿ лѹкавагω.
    Якω Твое есть царство и сила и слава во вѣки. Аминь

На разбирлив фонт


    Отче нашъ,
    иже еси на небесехъ,
    Да святится имя Твое,
    Да приидетъ царствие Твое,
    Да бъдет воля твоя,
    Яко на небеси и на земли.
    Хлебъ нашъ насъшниј даждъ днесъ:
    И остави намъ долги наша,якоже и ми оставляемъ
должникомъ нашимъ,
    И не введи нас во искушение,
    Но избави нас (незнам) лукаваго.
    Яко Твое ести царство и сила и слава во веки.Аминъ.

    

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!Коментари:
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 09:55
старословенскиот не е македонски, тој си е старословенски, старословенскиот бил јазикот на сите словени, а од него се појавуваат сите денешни словенски јазици, не значи дека ако го говореле македонците дека бил македонски
а црковнословенскиот е ако не грешам исто што и старословенски, само бидејќи е задржан во црквата е наречен така


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 12:19
Глупости,старословенскиот јазик со кој Кирил и Методиј ја ширеле писменоста е исклучиво македонски јазик на македонците од Солун.А црковнословенскиот јазик е адаптиран старословенски за употреба во црквите.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 19:33
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Глупости,старословенскиот јазик со кој Кирил и Методиј ја ширеле писменоста е исклучиво македонски јазик на македонците од Солун.А црковнословенскиот јазик е адаптиран старословенски за употреба во црквите.
Кирил и методиј го создале писмото, а јазикот постоел многу време пред нив
Кирил и Методиј биле македонци, но тие не го создале словенскиот јазик

и не е словенскиот македонски, туку македонскиот словенски, верувај, и мене ми одговара твојата теорија, ама историјата е друга

просветителите го создаваат писмото за да се промени словенскиот јазик кој се користел во црквите, црковнословенскиот и старословенскиот се истите јазици


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 19:55
Темата е СТАРОСЛОВЕНСКИ јазик,СТАРОСЛОВЕНСКИОТ јазик е јазикот кој Кирил и Методиј го искористиле за да ја шират словенската писменост,не зборуваме тука за писмото туку конкретно за јазикот,чија адаптирана верзија се користи во црквите,а тоа е јазикот кој се говорел во Солун и околината.Црковнословенскиот не е говорен јазик,тоа е адаптирана форма на еден говорен јазик кој во лингвистиката се нарекува старословенски,а тој говорен јазик го говореле Солунчаните,а истите се ништо друго освен македонци.

Значи темата е првиот стандардизиран словенски јазик,кој македонските мисионери го користеле за да ја шират писменоста во Велика Моравија.За да го стандардизираат тој јазик,го зеле нивниот роден мајчин јазик,солунскиот дијалект и прават една стандардизирана форма која ќе се користи како официјален јазик на многу средовековни царства.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 21:58
човек разбираш ти дека старословенскиот се говорел кај сите денешни словенски народи? сите словенски јазици потекнуваат од старословенскиот
тој не е карактеристика само за солунскиот, туку за сите региони каде што живееле словените


но солунскиот дијалект се согласувам дека постоел како дијалект на старословенскиот, а според него браќата го создале писмото, кое е подоцна проширено кај сите словенски народи


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 22:03
Не јас тука зборувам за старословенскиот,ти мислиш на прасловенски,или протословенски,ако воопшто постоел.
Старословенскиот јазик во лингвистиката е познат како јазикот на македонските солунски словени и бил карактеристичен само за нив.Како што денес стандардизирано е централното наречје,тогап бил стандардизиран солунскиот дијалект.


-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 22:07
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Не јас тука зборувам за старословенскиот,ти мислиш на прасловенски,или протословенски,ако воопшто постоел.
Старословенскиот јазик во лингвистиката е познат како јазикот на македонските солунски словени и бил карактеристичен само за нив.Како што денес стандардизирано е централното наречје,тогап бил стандардизиран солунскиот дијалект.
ако е некаде така пишано не се противам, напротиув, како македонец ми одговара голема%20насмевка
баш ме копка сега да се распрашам за старословенскиот јазик


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 22:12
Ете цитат од Вики
Старословенскиот јазик (стсл. ѩзъıкъ словѣньскъıи) е познат во лингвистиката (поточно во славистиката) како првиот пишан, забележан, засведочен словенски јазик, а тоа бил јазикот којшто го говореле македонските Словени во непосредната околина на Солун, во втората половина на IX век. Често, што поради неинформираност, што поради непрецизност на мислата или пак невнимание, погрешно се вели дека старословенскиот јазик е јазик-татко на модерните словенски јазици, т.е. дека сите модерни словенски јазици директно водат потекло од овој јазик. Ова тврдење не е точно: старословенскиот јазик, од генеалошко гледиште, припаѓа во групата на јужнословенски јазици, поточно во нејзината источна подгрупа, заедно со современите македонски и бугарски јазик. Сите словенски јазици, вклучително и старословенскиот, водат потекло од прасловенскиот јазик.


Значи овај јазик кој бил користен дури како стандарден јазик во Русија се до 18 век,е јазикот на македонците Солунчани.И е исклучиво македонски словенски јазик.
На Кирил и Методиј им било дадено да стандардизираат еден јазик и да направат писмо за него за да можат со тој јазик и писмо да се служат сите словени и тие го искористиле нивниот мајчин јазик.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: russia
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 14:20
Кога Ви читав постовите, ме фати хистерија од смеење...
Дали некој знае кој јазик му претходи на старословенскиот?
Како се развил старословенскиот јазик?
Како и многу други јазици, па така и старословенскиот јазик, потекнува и се развил од ГОЛЕМОТО ИНДОЕВРОПСКО ЈАЗИЧНО СЕМЕЈСТВО.
Од ИНДОЕВРОПСКОТО ЈАЗИЧНО СЕМЕЈСТВО,најпрво се развил ПРАСЛОВЕНСКИОТ ЈАЗИК,кој бил хипотетички(не пишан јазик), па потоа во старословенски јазик(црковнословенски јазик).
Овој јазик се користел уште во 5 век во нашата ера,но бил поткрепен со писмо во 9 век(СОЗДАВАЊЕ НА СЛОВЕНСКАТА ПИСМЕНОСТ),кога паганите сакале да се покрстат...(видете О ПИСМЕНАХ од ЦРНОРИЗЕЦ ХРАБАР)
Браќата Кирил и Методиј ја создале глаголицата(облата и острата глаголица), а нивните уценици Климент и Наум, во чест на својот учител ја создале кирилицата.

Јас сум апсолвент на катедрата за СЛАВИСТИКА.
Во 1ва година Старословенски јазик кај проф.д-р Емилија Црвенковска положив со 9, а во 3та година кај истиот професор Споредбена граматика на словенските јазици положив со 10.
Па затоа ако има поконкретни прашања,повелете прашувајте


Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 14:59
Браво за отценките и мило ми е што си се изнасмеал Ама никаде не го негиравме тоа што го рече ти,едноставно прасловенскиот јазик не е темата,туку само старословенскиот.И многу ми е мило што некој стручен за ова се јави.Ќе те молам да ми го кажиш значењето на таа буква од молитвата за која потенцирав дека не и го знам значењето.(Исто така ако имам нешто грешно во препишувањето на молитвата од таа првобитна кирилица во модерната).

Тоа е ова буква ѿ."ѿ лукаваго".

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: russia
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 21:11
Навистина незнам за која буква ме прашуваш.Но јас мислам дека на друг јазик оваа молитва ја имаш напишано...додуша ми личи на почетокот како на старословенски да е, но јас таа што ја знам(лукаваго нема), има (избави нась оть неприязни)
поздрав
Имам слика од молитвата, но незнам како да ја прикачам овде


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 21:15
gresite staroslovenski e makedonski jazik
toa go tvrdat  SLOVACITE, CESITE I POLJACITE

ENE IZVADOK

Cyril a Metod na Veľkej Morave [ http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=Ve%C4%BEk%C3%A1_Morava&action=edit&section=14 - upraviť ]

Prvé roky na Veľkej Morave (863 - 867) [ http://sk.wikipedia.org/w/index.php?title=Ve%C4%BEk%C3%A1_Morava&action=edit&section=15 - upraviť ]

Roku http://sk.wikipedia.org/wiki/863 - 863 alebo http://sk.wikipedia.org/wiki/864 - 864 (podľa tradície 5. júla 863) prišli na Veľkú Moravu dvaja bratia sv. http://sk.wikipedia.org/wiki/Kon%C5%A1tant%C3%ADn - Konštantín zvaný Filozof (neskoršie prijal rehoľné meno Cyril) a sv. http://sk.wikipedia.org/wiki/Metod - Metod . Filozof Konštantín osobitne pre túto misiu vyvinul prvú http://sk.wikipedia.org/wiki/Slovania - slovanskú abecedu - http://sk.wikipedia.org/wiki/Hlaholika - hlaholiku , priniesol so sebou symbol http://sk.wikipedia.org/wiki/Byzantsk%C3%A1_r%C3%AD%C5%A1a - byzantského dvojkríža (ktorý je dnes v slovenskom znaku), zvolil si tzv. http://sk.wikipedia.org/wiki/Starosloven%C4%8Dina - staroslovenčinu (= starú cirkevnú slovančinu), čiže kultivovanú macedónčinu z okolia Solúna, za jazyk, ktorý bude počas misie používať, a priniesol so sebou prvé preklady liturgických a biblických textov, ktoré už predtým pripravil s Metodom.

Staroslovenčina počas veľkomoravskej misie získala veľa prvkov západoslovanských (od 10. stor. slovenských a moravských) nárečí používaných na Veľkej Morave. Napríklad vtedajšia verzia hlaholiky obsahuje aj jedno písmeno (hlásku dz), ktorá sa vtedy používala len území dnešného Slovenska.
-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: da be
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 21:33
ъъъъъъъ

средновековен македонски

браос

бошевски и тентов требе да го дешифрират

како се чита - пак од десно на лево ли?


-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: russia
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 21:51
Словаците,чесите и пољаците можат да тврдат што сакаат.
Јас повторно ке се навратам на ГОЛЕМОТО ИНДОЕВРОПСКО ЈАЗИЧНО СЕМЕЈСТВО,кое се дели на две групи - кентум(западна),и сатем (источна)
Во кентум спаѓаат - грчки, италски, келтски, германски, тохарски и хетиски
Во сатем спаѓаат - индоиранската група, ерменски, албански, (прасловенскиот) - словенските јазици, и балтиските.
Од прасловенскиот се развил старословенскиот(црковнословенскиот), па потоа со редакции и рецензии се развиле современите словенски јазици.
е сега словенските јазици се делат на три групи - источнословенски,западнословенски и јужнословенски
Во истоцнословенската група спаѓаат -руски, белоруски и украински
Во јужнословенската спаѓаат,- македонски,бугарски, српски, хрватски,и старословенски
И во западнословенската спаѓаат - словенечки, словачки,полски, чешки,горно лужички и долно лужички.
Научници и познати лингвистикако што се Џозеф Добровски, Јернеј Копитар, В.Облак имаат направено рецензии, редакции, варијанти и со нив имаат докажано дека , едноставно сите словенски јазици(заклучно со македонскиот) се развиени од старословенскиот јазик , а не дека се исти.Нормално е да се слицни , затоа што сите се развиени од исто јазицно семејство
поздрав


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 22:04
Originally posted by russia russia напиша:

Словаците,чесите и пољаците можат да тврдат што сакаат.
Јас повторно ке се навратам на ГОЛЕМОТО ИНДОЕВРОПСКО ЈАЗИЧНО СЕМЕЈСТВО,кое се дели на две групи - кентум(западна),и сатем (источна)
Во кентум спаѓаат - грчки, италски, келтски, германски, тохарски и хетиски
Во сатем спаѓаат - индоиранската група, ерменски, албански, (прасловенскиот) - словенските јазици, и балтиските.
Од прасловенскиот се развил старословенскиот(црковнословенскиот), па потоа со редакции и рецензии се развиле современите словенски јазици.
е сега словенските јазици се делат на три групи - источнословенски,западнословенски и јужнословенски
Во истоцнословенската група спаѓаат -руски, белоруски и украински
Во јужнословенската спаѓаат,- македонски,бугарски, српски, хрватски,и старословенски
И во западнословенската спаѓаат - словенечки, словачки,полски, чешки,горно лужички и долно лужички.
Научници и познати лингвистикако што се Џозеф Добровски, Јернеј Копитар, В.Облак имаат направено рецензии, редакции, варијанти и со нив имаат докажано дека , едноставно сите словенски јазици(заклучно со македонскиот) се развиени од старословенскиот јазик , а не дека се исти.Нормално е да се слицни , затоа што сите се развиени од исто јазицно семејство
поздрав
ова постојано ме буни, знам дека македонскиот спаѓа во Јужнословенската група како посебен јазик
ама што е со старословенскиот? македонски е или старословенски?


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: da be
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 22:12
еве што мисли Лунт http://books.google.bg/books?id=7BXJgfIo_fYC&dq=Old+Church+Slavonic+Grammar+lunt&printsec=frontcover&source=bl&ots=EZN1Uptajs&sig=rdzdtK0BUeW-QNjWYWmLd7sE7F0&hl=bg&ei=wu2uSf_AN4qy0AXb2JycDg&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result#PPA4,M1">не%20вреден - кой е напишал првата македонска граматика

http://books.google.bg/books?id=7BXJgfIo_fYC&dq=Old+Church+Slavonic+Grammar+lunt&printsec=frontcover&source=bl&ots=EZN1Uptajs&sig=rdzdtK0BUeW-QNjWYWmLd7sE7F0&hl=bg&ei=wu2uSf_AN4qy0AXb2JycDg&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result#PPA1,M1 - http://books.google.bg/books?id=7BXJgfIo_fYC&dq=Old+Church+Slavonic+Grammar+lunt&printsec=frontcover&source=bl&ots=EZN1Uptajs&sig=rdzdtK0BUeW-QNjWYWmLd7sE7F0&hl=bg&ei=wu2uSf_AN4qy0AXb2JycDg&sa=X&oi=book_result&resnum=2&ct=result#PPA1,M1

на прва страница параграф 0.0 пишува
Eastern Balkan Slavic (Bulgaro-Makedonian)

сега како може да е ем Булгаро ем Македониан требе него да го прашате-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: da be
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 22:15
на 4та страница исто е интересно да се прочитаголема%20насмевка

-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 22:25
дај не ми мешај сега бугари и други народи, вие си имате бугарски јазик, ние македонски и точка, нема што да мешаме баби и жаби тука-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: da be
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 22:31
чек малце сега - Лунт зборува за Олд Булгариан и Олд Македониан, а ти зборуваш за Бугарски и Македонски

ай да не мешаме баби и жаби


-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: Македон
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 23:05
Originally posted by да бе да бе напиша:

чек малце сега - Лунт зборува за Олд Булгариан и Олд Македониан, а ти зборуваш за Бугарски и Македонскиай да не мешаме баби и жаби


Ете стара песна. А инаку има и место каде Лунт вели "Македонска варијанта на црковно-словенскиот јазик". Тоа е истотака интересно, иако знам дека тој дел го прескокна.

-------------


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 23:06
Originally posted by да бе да бе напиша:

чек малце сега - Лунт зборува за Олд Булгариан и Олд Македониан, а ти зборуваш за Бугарски и Македонски

ай да не мешаме баби и жаби
а што олд булгариан и олд македонијан се американски?


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: da be
Датум на внесување: 04.Март.2009 во 23:16
европски са
америка е друго место - далеко - отатък големата вода


-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 00:02
А мене навистина не ми е јасно,што вас не ви е јасно.
Македонски си е македонски
старословенски си е старословенски
Има варијанти на истите јазици од трите групи , и се претпоставува дека македонската варијанта е најблиска,најавтентична со старословенскиот јазик.
Но тоа е само претпоставка, а не и факт.
Исто така блиска е и бугарската варијанта, но сите овие варијанти се претпоставки за словенските јазиците, кои би можеле да се најблиски со старословенскиот.
Има и многу пишани докази, но и тие не помагаат околу уточнувањето на овие варијанти.


Постирано од: da be
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 00:06
дай компарации на македонска варианта спремо црковно словенската и на бугарската варианта спремо црковно словенската и да ги мериме коя варианта  е поблизу

-------------
So, so you think you can tell Heaven from Hell?
Да бе
Go Ahead, make my day!


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 00:09
Ама ти ги наброја старословенскиот и македонскиот како јужнословенски јазици, односно посебни јазици во иста група
јас колку што знам старословенскиот е стариот јазик од кој потекнуваат денешните јазици и потекнува од индоевропскиот, а се говорел на целата територија што била населена од словенско население-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 00:17
Originally posted by да бе да бе напиша:

дай компарации на македонска варианта спремо црковно словенската и на бугарската варианта спремо црковно словенската и да ги мериме коя варианта  е поблизу
е што сега? ќе се натпреваруваме?
инаку црковнословенскиот ако не грешам е ист кај сите народи


-------------
размисли пред да напишеш глупост


Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 01:06
Е веќе стварно неможам да пишувам.....ама ајде
Да,старословенски си е старословенски,македонски си е македонски.
а што ако е стар јазик старословенскиот.???
па и тој морал да има јазчно подрачје каде што се зборувал,а се зборувал во јужните краеви најмногу
ДА БЕ,не се возбудувај премногу,тоа се само варијанти,и нисто не е поткрепено со цврсти докази
мислам дека треба оваа работа да им ја оставиме на научниците,затоа што ние не сме доволно компетентни да говориме за ова
поздрав


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 15:27
ene sega kje vi odjasnam ako ne vi e jasno

makedoncite velat---- sonce, veter, maz, vazna, voda
zapadnite narodi velat--- sone, zone sole, wind, man, vaza, water

toa se mnogu stari zborovi

ako slovenite dojdoa vo 6 vek, kako be nemaa svoj indo jazik so ti zborovi
vo azija , taka ne se narekuvaat

moze da kazeme deka , aj koga dojdoa gi prifatija tie zborovi, no kako me mozno da odalecenite rusi vo azija go zboruvaat istoto

dokaz deka tie zborovi nemaat narodi koi navistina dojdoa vo evropa se
grci, hungarci, finci i albanci

tie 4 narodi gi nemaat tie 10 20 stari zborovi , koi se evropski

taka da , nasiot jazik e mnogu star, od jazikot na Makedonskata imperija se rodil Evropskiot i site evropski narodi od nego pocnaa

toa denes kje go dokazat Tentov so prevodot na kamenot od roseta
kje odi tesko, no pred vistinata i bogovite molcat, kamu pa bugarive-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 18:19
anakin - незнам која е твојата специјалност, но мене баш ова ми е професија, па затоа си земам за право да пишувам и да одговарам на не професионалци во оваа област.
Од твоите постови можам да забележам дека и ти како и сите други овде, не сте толку професионални во оваа област.
Ако има некој во форумов,постручен од мене бујрум., нека пишува, сигурно дека ке го подржам.
-А јас тоа сто го пишувам не е моја измислица, ами тоа е од 5 годишното искуство токму во оваа област - Славистика
поздрав


Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 18:24
Ве молам без меѓусебни навреди. Дискутирајте конструктивно.
И Да бе во согласност со правилата на формуот,   пишувај на македонски. Поздрав.
јазик


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 21:27
Originally posted by russia russia напиша:

anakin - незнам која е твојата специјалност, но мене баш ова ми е професија, па затоа си земам за право да пишувам и да одговарам на не професионалци во оваа област.
Од твоите постови можам да забележам дека и ти како и сите други овде, не сте толку професионални во оваа област.
Ако има некој во форумов,постручен од мене бујрум., нека пишува, сигурно дека ке го подржам.
-А јас тоа сто го пишувам не е моја измислица, ами тоа е од 5 годишното искуство токму во оваа област - Славистика
поздрав


znaes so e fintata
ene kje ti kazam
I BUGARITE OVDE PISUVAT NEBULOZI i tir tvrdat deka se strucni
prijatele moj
ti si strucen vo toa sto ti si go ucel
prasenjeto e dali si ucel tocni ili pogrsno politicki istini

mene mi e smesno, koga slovacite cesite i poljacite tvdat deka osnovata na staroslovenski jazik i osnova na nivniot jazik e nasiot
a ti da im go toa osporuvas

znaes ne sekoja vistina e vistina

ostavi gi tentov i drugite da si ja zavrsat rabotata a ti razmisli
za tie stari zborovi

kako e mozno nie so dojdovne vo 6 vek da gi imame
a grcite umgarcite fincite i albancite koi dojdoa 700 i povekje godini pred demek slovenite gi nemat

razmisluvaj ne samo citaj

inaku kje ti kazam prema mene SLOVENI kako pleme nitu postoele
toa ti e izmislica od germanite

pozdrav

PS ne si pogolem "slavist" od mene
jas mozam da razgovaram 100% na site tie jazici, mozes i ti?

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 21:33
inaku ispitaj so e toa BULA na knezot rostislav

tamu jasno od nego pisuva

DA SE DONESE NASETO PISMO............ PISUVA naseto??????????

toj pred 1200 godini tocno znael od kade treba da se donese negovo pismo i negov jazik, koj bil zagrpozen od naezda na germanite

SI GO DONEL OD TAMU OD KADE POTEKNUVA

CAOS-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:36
Една работа не ми е јасна.
Зошто си мислиш дека си поголем славист од мене???
Можеш да разговараш 100% на сите тие јазици???
не верувам дека можеш да зборуваш чешки,полски,словачки, словенечки, а и со рускиот не си баш сјаен(незнам дали забележа во подфорумот руски јазик,те цитирав)
- razmisluvaj ne samo citaj - некој сака да навреди некого или...??? што???
Можеби се разбираш не викам не, но не доволно за да можеш со толку голема сигурност да тврдиш дека некои работи се контрадикторни на вистината.
Ако јас само сум читал без размислување,тогаш кажи ми какви аргументи имаш ти?,какви факти?, какви докази?,или и тебе така ти одговара и си пишуваш што си сакаш.поздарв


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:38
na koj jazik sakas da ti pisuvam tuka
izborot e tvoj
голема%20насмевка


-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:39
на белоруски


Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:40
може и на украински   


Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:43
ај само ова преведи ми го -
Јас зборувам на белоруски јазик.
Јас зборувам на украински јазик.


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:45
kje pominam preku toa, nemislam ga si igram klovn tuka so tebe

samo procitaj se,  TRI narodi priznavat deka nivniot jazik ne e niven deka e makedonski od okolina na solun, a ti im go demantiras toa
pa neso poglupo nesum cul do sega

da be
slusaj gi bugarite koi vikat deka zboruvame bugarski

abe bato,, ne si se zaprasal kako e toa mozno. ili use kje veruvas na germankata propaganda

pih
nemam vise so da zboruvam so tebe, gordost si na makedonskata nacija
pa i takov nik ti e doduse rusija

so moze drugo da se ocekuva , nego da omalovazis site novi arheoloski iskopini

aj zaprasaj se zasto grobot na filp e zatvoren za javnost ne samo stranska nego i grcka-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:53
Јас овој пат ке премолчам, зашто ако почнам да се препукувам со тебе, ке се оддалечиме од темата, и mamamd ке ја земе метлата и ке мете по форумов.


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 05.Март.2009 во 23:55
oki daj neso drugo

od kaj go dobila imeto UKRAINA

na kakov KRAJ se misli????

drugo kolku znaes,, koj od demek slavjanskite narodi kazuva zbor KARPA??
za da se dobie KARPATI

a dali znaes deka grcite neznaat sto znaci posejdon?????
znaes ti????


-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 00:00
drugo prasanje do tebe kako slavist

denes ima 300 milioni sloveni
so matematicka analiza na normalen prirast slicen kako kaj romanite
vo 6 tiot vek bi trebalo da bidat 50 milioni

zamisli 50 milionsko pleme za koe nikoj pojma nema deka postoi
hahahah mongoli bea odvaj 400 ooo pa kinezite izgradija kineski zid od strav
a ic ne se plasea od 50 milionsko pleme
hahahahahahah-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:02
Ти пишав лична порака, затоа што е на руски, а аовде како таква ке ја избришат.
Ја симнав од Википедиа,затоа што таму подетално е објаснето за етимолошкото име на Украина.
Другите прашања не се од мојата фела, па затоа и нема да ти ги одговорам.
и да се држиме до точната тема на форумот


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:06
mil moj
toa e greska KRAJ se vika od nasiot jazik
ne e kraina

isto taka , samo makedoncite vikat KARPA
site drugi sloveni stena ili stjena

taka da zbor Karpati e razbirliv samo na makedonskiot jazik


-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:07
inaku bog na moreto pOSEJDON
E TOJ STO SEE DNO

DURI RUSITE VIKAT USTE don
-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:12
а русите немаат термин крепост(тврдина)
крепост - керпост - (со отфрлање на суфиксот СТ), ке се добие керпо, и многу лесно мозе да се променат вокалите, и да се добие карпа


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:18
NE BE BATO
KARPA I TVRDINA E RAZLICNO
NE MESAJ-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: russia
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:21
можеби имаат хомонимична функција,но вреди да се размисли.
не се работи за карпа и игла, се работиза два објекта слични по големина и структура


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:25
MILO
KARPATI SE SAMO KARPI NELICAT NA TVRDINI
RAZMISLI
RAZMISLI I ZASTO GRCITE GO ZAPECATIJA GROBOT NA FILIP 2-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 02:28
KJE TI KAZAM EDNA IDEA
AKO NA ZIDOVITE BI PISUVALO DEKA OVDE LEZI FILIP 2 NA GRCKI
DO SEGA KJE GO SLIKAA I NA CEL SVET KJE OBJAVIJA DEKA FILIP E GRK
NO TAMU IZGLEDA PISUVA SO KIRILICNI BUKVI NA MAKEDONSKI
I SE ISPLASENI  DO DASKA
I GO ZAPECATIJA GROBOT I ZA GRCKATA JAVNOST NE SAMO NA SVETSKATAПостирано од: da be
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 11:09
Originally posted by anakin anakin напиша:

KJE TI KAZAM EDNA IDEA
AKO NA ZIDOVITE BI PISUVALO DEKA OVDE LEZI FILIP 2 NA GRCKI
DO SEGA KJE GO SLIKAA I NA CEL SVET KJE OBJAVIJA DEKA FILIP E GRK
NO TAMU IZGLEDA PISUVA SO KIRILICNI BUKVI NA MAKEDONSKI
I SE ISPLASENI  DO DASKA
I GO ZAPECATIJA GROBOT I ZA GRCKATA JAVNOST NE SAMO NA SVETSKATAНу заяц, ну погоди!

http://www.archaeology.org/online/features/macedon/ - еве уште една идея

A skeleton thought by some to be that of King Philip II of Macedon, is not, in fact, that of the accomplished military leader and father of Alexander the Great, but rather one of Alexander's half brothers, Philip III Arrhidaeus, a far less prominent figure in the ancient world, according to a new study published in the April 21 edition of the journal Science.

Science, не е идивидинамигнување

аj стига се прави на разбираш и доста со дезинформациата и демагогиата

како рекох - тешко ви оди логиката во историатаПостирано од: mamamd
Датум на внесување: 06.Март.2009 во 14:27
Ве молам и двајцата да дискутирате на темата... Приватно...вон тема на ППголема%20насмевка


Постирано од: russia
Датум на внесување: 17.Март.2009 во 22:26
Искрено, очекував повеќе дискусии и прашања за оваа тема
Навистина е премногу убава, па жално ќе биде да остане вака.
поздрав


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Март.2009 во 22:38
Originally posted by russia russia напиша:

Искрено, очекував повеќе дискусии и прашања за оваа тема
Навистина е премногу убава, па жално ќе биде да остане вака.
поздрав


jas nemam mnogu so da dodadam

kazav deka vo ucebnicite na cehite poljacite i slovacite jasno pisuva
seka knezot rostislav mu napisal na vizantiskiot car, deka mu se potrebni
uciteli za da ne izumre jazikot  i da nonesat pismo vo knezestvo Golema Morava
i vizantiskiot car im gi pratil kiril i metodij
t tie jazikot koi go zboruvaa, naznaceno e makedonski od solun
i toj zazik stanal LITERATUREN STAROSLOVENSKI i CRKOVEN

taka bato pisuva kaj niv
e sega neki drzavi tvrdat deka nivniot jazik poteknuva od makedonski i se naogjas ti koj toga kje go praglasi za glupost i indicira deka
cesite poljacite i slovacite se idioti i nemat pojma sto pisuvat

toa za potekloto na jazicite nivni se pojavi vo ucebnicite za osvovno od 1999 se do denes
taka da malite cehi slovaci i poljaci toa si go ucat

pozdrav-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Март.2009 во 22:44
nego me interesira
so pisuva vo tvoite knigi za ova

SO GJAVOL GO NATERAL KNEZOT ROSTISLAV TAMU DALEKU NA SEVER
BLISKO PRAGA

DA MU PISUVA NA VIZANTISKIOT VLADETEL DA MU PRATI UCITELI ZA JAZIK
KOJ MU BIL ZAGROZEN OD NAJEZDA NA GERMANITE I UPOTREBA NA LATINICA KOJA ZAGROZUVALA NEGOVIOT JAZIK

POTOA VO TIE KRAEVI SE PISUVALO NA KIRLICA OD 860 DO 1300 SO KIRILICA
KOJA NA KRAJ SEPAK BILA ISTISNATA SO LATINICA

SO GJAVOL GO TERALO DA SE JAVI ZA JAZIK I PISMO TOLKU DOLE NA JUG
ZA DA GOJDAT TIE OD MAKEDONIJA VO OLEMA MORAVA

AJ DA TE CUJAM

KOJ GJAVOL???????
-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 18.Март.2009 во 00:33
Ајде објаснете,ако сме пливале со трски в уста од преку дунав и сме иделе од русија,шо не пуштија на киевците или московјаните да им бараат некој што ќе им смисли стандарден јазик а?Туку барале од Римската Империја?

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!


Постирано од: да бе
Датум на внесување: 18.Март.2009 во 14:57
Originally posted by anakin anakin напиша:

toj zazik stanal LITERATUREN STAROSLOVENSKI i CRKOVEN

ne e STAROSLOVENSKI - CRKOVNOSLOVENSKI e


Постирано од: anakin
Датум на внесување: 18.Март.2009 во 15:11
Originally posted by да    бе да бе напиша:

Originally posted by anakin anakin напиша:

toj zazik stanal LITERATUREN STAROSLOVENSKI i CRKOVEN

ne e STAROSLOVENSKI - CRKOVNOSLOVENSKI e


pa ne bas
sega so toj jazik ne se zboruva
znaci e staroslovenski
-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: anakin
Датум на внесување: 18.Март.2009 во 15:15
ako trgneme deka toa nebil jazikot na golemo moravcite
zasto go baraa bas toj a i pismoto

jas vo severnite drzavi polska ceshka slovacka gi citav togasni spisi pisuvani na toj jazik, ne beja samo crkovni spisi nego i ukazi na knezevite na golema morava a toj jazik e najblisku do makedonskiot
bi rekol deka i do bugarskiot, no bugarski jazik takov nepostoi toa bil samo makedonski so sega bugarite huni go prifatija

oti ako ima nekoj jazik na bugarsko pleme BUGARI togas toa se kup nerazbirlivi za nas i so e posmesno i za samite bugari, zborovi-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.Постирано од: bradaty
Датум на внесување: 29.Декември.2015 во 02:10
Se nadevam deka temata e seuste aktuelna. moeto prasenje e do anakin. dokolku e mozno da se donavrze i da kaze za koj gjavol se odnesuva.


Постирано од: Gorazd777
Датум на внесување: 29.Декември.2015 во 13:08
За да ви биде ДИСКУСИЈАТА ПОБОГАТА,прво би ве упатил да ВИДИТЕ ШТО ГИ УЧАТ нашите деца не само од ПРОМАШЕНАТА деветолетка,туку и средното образованињ со стариот КУМУНИСТИЧКИ начин на учење,видете кој јазик е и ПОТЕКОЛОТО на Македонскиот јазик.
Мисалам не е на одмет,затоа што ние можеме едно да зборуваме,а стручната ЈАВНОСТ е друго што  НАМЕТНУВА.


-------------
ВОЈНАТА Е МИР
СЛОБОДАТА Е РОПСТВО
НЕЗНАЕЊЕТО Е СИЛА
ОД ЗЕЛКА ТОРТА И ОД СЕЉАК ГРАЃАНИН НЕ БИДУВА


Постирано од: Суада
Датум на внесување: 29.Декември.2015 во 14:15
Originally posted by Gorazd777 Gorazd777 напиша:

За да ви биде ДИСКУСИЈАТА ПОБОГАТА,прво би ве упатил да ВИДИТЕ ШТО ГИ УЧАТ нашите деца не само од ПРОМАШЕНАТА деветолетка,туку и средното образованињ со стариот КУМУНИСТИЧКИ начин на учење,видете кој јазик е и ПОТЕКОЛОТО на Македонскиот јазик.
Мисалам не е на одмет,затоа што ние можеме едно да зборуваме,а стручната ЈАВНОСТ е друго што  НАМЕТНУВА.

Потполно се согласувам со горе кажаното... Ами шо знам, да одиме да видиме...Ама дали ќе не пуштат на часовите?!

-------------
Доаѓам тука-себеси се брукам...
Ми идИ во глава да си пукам
Хехе


Постирано од: bradaty
Датум на внесување: 29.Декември.2015 во 22:42
http://www.e-ucebnici.mon.gov.mk/

tuja moze da spustite bilo koj ucebnik od osnovno i od sredno


Постирано од: Суада
Датум на внесување: 13.Јануари.2016 во 15:13
Фала многу, ќе видам да даунлоадирам некој учебник. Многу ти фала за странава.

-------------
Доаѓам тука-себеси се брукам...
Ми идИ во глава да си пукам
ХехеИспечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk