За јазикот на античките Македонци
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Македонија и Свет
Име на форумот: Историја
Опис на форумот: Александар, Кирил, Самоил, Мисирков, Делчев
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=18012
Датум на принтање: 16.Ноември.2024 во 18:15 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: За јазикот на античките Македонци
Постирано од: Asya
Наслов: За јазикот на античките Македонци
Датум на внесување: 20.Февруари.2009 во 03:27
ZoraNaSlobodata
Испратена: Денес во 02:01
Ај дај ми еден доказ дека мајчин јазик на античките македонци во втор век пред нашата ера им бил грчкиот?
Diskusijata e zatvorena na politika, zatoa otvaram nova tema.
1. Neophodno e da razjasnime deka "istoriski dokaz" mozhat da bidat samo prvostepenite - pismeni dokumenti, a arheoloshkite artefakti se vtorostepeni-nemi dokumenti, koi ne sekogash mozhat da imaat istorisko znachenje, bidejki Arheologijata e tesno povrzana so Antropologijata, i svedochi samo za konkreten chovek vo opredelen vremenski period, t.e. vo otsustvo na istoriski kontinuitet na prvostepeni dokumenti, nivnoto znachenje mozhe da bide samo arheoloshko i antropoloshko, no ne i istorisko.
2. Antichkite Makedonci bile mnogubrojni primitivni pleminja, koi chesto voljuvale pomegjusebe, a za razlika od Grcite (gragjani/drzhavjani) zhiveele vo rodovski (plemenski) zaednici. Filip pripagjal na carskoto pleme na Argeadite, sam nemal obrazovanie, no bil dovolno inteligenten i veshto umeel da gi iskoristi prirodnite bogatstva na Makedonija, a finanssite gi koristel za podiganje na izvonredna mokjna armija. Sepak, Makedoncite ostanale primitivni varvari, osobeno vo odnos na civiliziranite Grci, koi Filip mozhel da gi pokori so eden voen udar, no shto potoa? Filip bil svesen deka za opstanok i izgradba na silna imperija e neophodna inteligencija, zatoa se potrudil na Makedonija da i ostavi obrazovan prestolonaslednik. Vo toa vreme, Makedoncite nemale nauchni instituti ni nauchnici, a zboruvale na govoren jazik ili dijalekt (dijalekti), za koj ne postojat nikakvi pismeni dokazi, bidejki nemal pismenost. Spored nekoi pretpostavki, osnovani na faktot deka Makedoncite lesno i masovno go primile grchkiot jazik, i voopshto helenizmot, antichkiot makedonski jazik bil dijalekt na grchkiot ili poinakov jazik, rodstven na grchkiot. Vsushnost, Aleksandar Makedonski bil prv obrazovan Makedonec na grchki jazik. Toj ne samo shto go primil helenizmot, ami go rashiril niz siot osvoen svet. Faktichki, so Aleksandar Makedonski i negovite voeni pohodi, zapochnala heleniztichkata epoha vo istorijata na svetot.
3. Shto se odnesuva na tvoeto prashanje, postojat povekje dokumenti od II vek do Hristovata era, koishto svedochat za jazikot na antichkite Makedonci, i dokazhuvaat deka tie go koristele grchkiot jazik. A kje se zadrzham na grchkiot i prv prevod na Biblijata -"Septaginta", od hebrejski, koj bil izvrshen od 75 preveduvachi vo tekot na III i II vek, za vreme i po naredba na Makedonskata dinastija na Ptolomeite vo Egipet.
|
Коментари:
Постирано од: chuchuliga
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 17:38
Hugh Poulton: „Who are the Macedonians?“
Izdadena od : HURST & COMPANY, LONDON
„... As Hammond (drug avtor koj se zanimava so ovaa problematika), basing his conclusions on Herodotus, Thucydides, Isocrates and other classical sources, summrises:
The men of the royal house certainly spoke Greek. They also spoke the language of their people, ‚Macedonian’, which contained words of early Greek origin but was not intelligible to contemporary greeks. The macedonians in general did not consider themselves Greeks, nor were they considered Greeks by their neighbours....“
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 17:41
Џабе Асја тропа,то е само нејзин поглед на историјата,за каков јазик говореле Античките македонци никој нема никакви докази,останати се само стотина зборуви кои немаат врска со грчкиот јазик.После времето на Александар,благородниците и богатите користеле коине,а народот си го зборувал неговиот јазик.
Исто така по настанувањето на хеленистичкиот период,коинето се користи за луѓето од различните краеви на светот да можат да се разберат.
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Постирано од: Јордан Шумарот
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:27
Јазикот на овие вошкари бил приближно на оној во вц!!! лол
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:30
А твојот ни за таму не е.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:32
морам да те корегирам... јас зботувам 4 јазици , како од словенска така и од романска група јазици- така да мојВЕ јазици за секаде се... твојот един а ла блаже конески констракшн не е за никаде сем за овде.,,,,
ај жити очи кажи ми кој бил јазикот на тие античките??? дали со него мјш да испазариш леб или дали разбираш нешо???лол
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:33
.
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:34
Јордан Шумарот напиша:
морам да те корегирам... јас зботувам 4 јазици , како од словенска така и од романска група јазици- така да мојВЕ јазици за секаде се... твојот един а ла блаже конески констракшн не е за никаде сем за овде.,,,,
ај жити очи кажи ми кој бил јазикот на тие античките??? дали со него мјш да испазариш леб или дали разбираш нешо???лол |
Ти бе мајмун еден да не знајш јас колку јазици зборам овчар еден влашки ај мрш таму в планина не ти требат 4 јазици тебе еден кавал и пес овчарски ти треба.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:38
кавал имам,,, можам да ти го позајмам, ама една дупка имат и бркој...лол
и пес имам...
а да не бевме ние власиве - ке немавте ни со то илинденско востание да се фалите , ако не ви го напраевме...
п.с. нов бугар- упссс бунар копај- во стариот не плукај- сељаку битолски - ебаго...
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:41
Да не бевте вие власите ќе немаше кој да ги паси овците во крушево дури беше востанието,на шиптарите да му ги даевме ќе ги загинеа
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:44
хахаххаха па тогаш бе сељак пелагониски - немало македонци во крушево.. само власи и шиптари... и само власите изгинале - ко шо доликува на борец- во борба.. а ако сакаш можам и да те аргументирам....
кој е овчар сега???
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:47
Па не беа востаниците само од крушево бе магаре едно тревопасно.Изгинале оти толку памет имале.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 19:57
еееееееееее
ова ме бендисвит.. изгинале ОТИ (грцизам) толку памет имале....
ова се провлеквит појке време низ безмозочните кулоари на ве ме ро...
и на еден филм додека питу гине - Н. карев бега со коњ и го гледа и коментира - брате питу идните генарции ке одлучат кој бил во право-----ххххххххххеееееееееелллллллллллллоооооооооооо
овај гинит за слобода и е крив, а овој дезертеров носит вербални заклучоци од пророчка природа...
абе македонче....
то е то.. и после еден век има луѓе со иста реторика...
џабе ве школувала мајка ви.. срам да ти е..
а и нејзе
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:01
Да беа сите власи ко Питу,немаше Македонија да биди ова шо е,а да беше жив имаше да ти стегни к*ршум во глата.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:05
мене????
е ова е дрско.... јас и ден денес сум член на нашто здружение „Луњина“ , плаќам чланарина и им помаган ма Власите нако можам и колку можам, единствени сме и покажвиме поголем државен капацитет а и лојалност поголема од сите вас македонците. Ниту еден влав нема бугарски или каков бил пасош... зато пуши к*р. не ми се прај овде патриот бе љангач////
|
Постирано од: МАРШАЛ
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:06
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:07
Мрш бе таму,власите беа првите шо се собраја и почнаја да прат колекции од бугарски пасоши,ко ќе се пари во прашање за влав нема ништо свето.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:08
------------- http://www.onlineyufilm.com/musicvideo.php?vid=42859a7cd" rel="nofollow - Ко овде не полуди , ТАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:09
ZoraNaSlobodata напиша:
Мрш бе таму,власите беа првите шо се собраја и почнаја да прат колекции од бугарски пасоши,ко ќе се пари во прашање за влав нема ништо свето. |
е сега со лаги не мојме да водиме достоинствена дискусија...
ај стегни си рефресх на еднобитниот мозок и одговори пак...
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:10
Фактите не се лаги ако не ти одговараат тебе
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:15
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:15
сите знајме како е муабетов, лагите не ти поминвет- ама ги користиш во недостатотк на аргументи....
жал ми е шо не мојш да се снајш....ама море ропак.. не треба да се срамиш од то шо си.. јас сум горд сељак балкански- од крст џамија - охрид сити..лол не се трудам да докажам дека дедоми со филип втори раија пиеле а баба ми му била швалерка на аминта .. жално е ко ке се трудиш да си нешо шо не си...
шо има везе шо си??? хев д америкн веј...
во мој очи не си бестрашен хоплит во редовите на фалангата- туку неписмено пелакониско шанк*ре, со социјални проблени ко сите ние , и подпросечен Ај Кју...така да не е страшно - опиуштисе... да не се караме...Ч)
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:17
Цитат од друга тема Мирослав
Feniks 76 напиша:
mamamd напиша:
Feniks 76 напиша:
Не сте Криви Вие! Ако во минатото не шпиониравте,тужевте, судевте,убивавте. Кој не спречува денес да Ви го дајме соодветното место кое го заслужувате со вашите `дела` во нашето општество! | a zaboravi i da kazesh deka zemavme bugarski pasoshi i imavme premier koj na kraj se deklarirashe BugarinLegenda , koga kje imam malku povekje vreme kje ti gi nabrojam site...po azbucen red,,,i onie sakanite i prisvoenite i onie nesakanitene kje se na edna raka...samo posle da ne se pocne so sporenje za nivnoto poteklo.A okolu forumov, pa tokmu deka e makedonski forum na nego moze da pishuvaat site vo sklop so temite...da e grcki kje pishuvaat samo Grcite, pa niv gi narekuvame fashisti, nie vo Makedonija sme demokrati |
Точно земавте дури и Бугарски пасоши јас лично познавам неколку семејства чисто Влашки кој земале,па дури и коли БГ возат, и уште неколку што чекат. Меѓутоа од историјата знаеме дека превртливоста,недоследноста,среброљубливоста... ваша непознава граници.. |
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:22
Јордан Шумарот напиша:
сите знајме како е муабетов, лагите не ти поминвет- ама ги користиш во недостатотк на аргументи....
жал ми е шо не мојш да се снајш....ама море ропак.. не треба да се срамиш од то шо си.. јас сум горд сељак балкански- од крст џамија - охрид сити..лол не се трудам да докажам дека дедоми со филип втори раија пиеле а баба ми му била швалерка на аминта .. жално е ко ке се трудиш да си нешо шо не си...
шо има везе шо си??? хев д америкн веј...
во мој очи не си бестрашен хоплит во редовите на фалангата- туку неписмено пелакониско шанк*ре, со социјални проблени ко сите ние , и подпросечен Ај Кју...така да не е страшно - опиуштисе... да не се караме...Ч) |
Сељачиште од Охрида града гледам дека си,со тапија и тоа не било какво сељачиште туку Влашко.Како шо и ти кажав на политика,јас не се трудам да бидам нешто шо не сум,бидејќи точно знам што сум,македонец.
Ти кажав исто и за моето потекло,нашиот народ е измешан како сите други народи и затоа нема причина да не се гордееме со секој дел од нашето минато и со кои и да било наши предци.
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:24
готово.. ме убеди.. ама пак се враќаме на старт- од античкине или од словенскине македонци си????
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:26
startot e mnogu biten
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:27
стартот му е друже онаков.. турни ме да кинисам...
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:28
Јас сум модерен македонец,антички неможам да бидам бидејќи не живеам пред 2000 години,словен не можам да бидам бидејќи не живеам пред 1000 години.
Јас имам потекло од Античките македонци кои прво го носеле ова име,германските напаѓачки орди(готите),хунските напаѓачки орди,словенските напаѓачки орди,крстоносците од запад,османлиските турци и тоа.Тоа сум јас,денешниот македонец,чоек од месо и крв.
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:33
Зора на Слободата,значи,да расчистиме нешто со начинов на изразување сакаш да ни покажеш дека колку повеќе вреѓаш и упражњаваш одвратни зборови си поголем наследник на Аце Македонски и уште поголем патриот???
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:52
Најновиот член на бугарската нација
http://www.youtube.com/watch?v=8Bhhu_2F0r4 - Видете
|
Датум на внесување: 23.Февруари.2009 во 20:53
Andjelina напиша:
Зора на Слободата,значи,да расчистиме нештосо начинов на изразување сакаш да ни покажеш дека колку повеќе вреѓаш и упражњаваш одвратни зборови си поголем наследник на Аце Македонски и уште поголем патриот???
|
Мори жено,овде никој ништо не докажва,овде само му објаснувам на одредени лица некои работи,бидејќи им треба подолго време да сватат.
|
Постирано од: Kasnakoski
Датум на внесување: 24.Февруари.2009 во 20:36
ZoraNaSlobodata напиша:
Најновиот член на бугарската нација
http://www.youtube.com/watch?v=8Bhhu_2F0r4 - Видете |
Зора, види тоа па тогаш зборувај. Едно е да бидеш најновиот член на бугарската нација, друго е да се кандидираш за претседател на нацијата.
http://www.clip4e.com/play_makedonskiqt_obama_gospodari_na_efira,_26_01_2009.htm - Македонскиот Обама
|
|