Испечати | Затвори го прозорот

11 причини да бидеш атеист!

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17656
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 15:43
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: 11 причини да бидеш атеист!
Постирано од: THEPRINCESS
Наслов: 11 причини да бидеш атеист!
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 17:49
1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог).

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее.

Коментари:
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 17:55
1. Нема докази дека постои бог
А зарем треба доказ за да поверуваме во него?

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:04
Toa sto nekoi ne mozat da go razberat ne znaci deka go nema намигнување

-------------
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Постирано од: La Ninja
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:11
zad dobar konj prasina se kreva газење%20од%20смеење temava e smeshna голема%20насмевка

-------------
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....

Постирано од: dejanpp
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:14
     JAS  MOZAM  DA  TI  ODGOVORAM  NA  PRASAJNETO  ZA  BOG  I  DEKA  ATEIZMOT   E  UTOPIJA

KE  TI  ZBORUVAM  SO  JAZIKOT  NA  MATERIJALISTITE

SVETLINATA  VO  TEBE  KOJA  SE  DOBIVA  KAKO  REZULTAT  OD  SOVRSENO  RABOTEJNE  NA  NEKOI  KLETKI  VO  MOZOKOT  KOJA  KAKO  REZULTAT  DAVA  IDEALEN  NACIN  NA  KARAKTER  KOJA  E  I  ISTA  SO  SEDMATA  CEDTICKA  OD  STO  E  SOZDADENA  CELATA  MATERIJA{MATERIJATA  STO  NE  OPKRUZUVA  OKOLU  NAS  SITE  UBAVINI,RAZNI  BOI,..,  SE  E  SOZDADENO  OD  EDNO  ISTO  A  TOA  SE  6  LESNI  I  6  TESKI  CESTICKI  A  SEDMATA  E  ONAA  KOJA GI  POVRZUVATA  TIE  CESTICKI JA  POVRZUVA  CELATA  MATERIJA  I  JA  PRAVI  ONAKVA  KAKVA  STO  E -  TAA   E  CESTICKATA  OD  BOG  KOJA  E  ISTA  SO CESTICKITE  NA  SVETLINATA  VO  TEBE  ZATOA  NIE  SNE  EDNO  ISTO  STVOREJNE  NA  TAA  CESTICKA SO  SE  OKOLU  NAS ODNOSNO  STVOREJNE  NA  BOG}-.-/-  KOGA  I  SE  OBRAJCAME  NA  TAA  SVETLINA-KOGA  SE  MOLIME   NIE  SNE  VO  SOVRSENA  HARMONIJA  SO  CELIOT  UNIVERZUM - -ODNOSNO  SE  VELI  DEKA  SNE  SO  BOGA.

Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:17

Постирано од: connected
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:29
среќа

kako i da e, veroispoved stanal mnogu podobar od porano 

-------------

Постирано од: Sunny
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 18:40
Dejan ne mislis deka tvojot post bi bil podobar da e normalen font... ke moze polesno da se procita pa moze i ke te razberat drugite... намигнување

-------------
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    

Постирано од: THEPRINCESS
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 19:57
Nekogas veruvav vo gospod i takvi stvari megutoa kolku poveke gi analiziram rabotite tolku poveke svakam deka takvo nesto NE POSTOI.
1. Neli toj e covekot sto propagira ednakvost megu lugeto? Zosto ne se site ednakvi?
2. Svetoto se poveke odi kon propast. Kade e taa bozja sila koja ke go spasi os site zla?
3. Gospod vi dava se. On vi dal pari? Vi dal hrana, zena/maz? Sto vi dal? NI6TO
4. Ima covek koj so fakti dokazal deka ne postoi Isus megutoa Vatikan ne dozvoluva da se objavat tie dokazi bidejki ako se objavat ovie 2000 godini od hristijanstvoto ke padnat vo voda.
5. Kako znaes deka si pripadnik vo nekoja religija? Bidejki otkako si roden tebe celo vreme nekoj ti ja polni glavata deka si hristijanin, musliman, evrein, a ne deka stvarno si. Ako si navistina pripadnik vo nekoja vera nema da mozis ni da ja menuvas taa vera, a barem denes ima bezbroj luge koi od edna preminale vo druga vera.
I uste red drugi raboti ima aj da ne nabrojuvam se. Mene koga me boli nesto odam na doktor i toj se bori za mojot zivot, a ne gospod. Koga mi trebat pari sama se ma4am da gi specalam gospod ne mi gi frla odozgora, koga ke sakam dete ke go napravam so pomos na partnerot nema gospod da mi go prati preku strk.
Znam deka ke predizvikam ostri reakcii i losi kritiki so ovoj post, ali takvo e moeto mislenje.

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 20:13
Првите 3 тврдења ти се толку глупави,што не се ни мачам да ти одговорам.а другите делумно.

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 20:49
Кога ќе имам малку повеќе време, ќе ти одговорам точка по точка на првиот пост, а за сега, само на овој:

Originally posted by THEPRINCESS THEPRINCESS напиша:

Nekogas veruvav vo gospod i takvi stvari megutoa kolku poveke gi analiziram rabotite tolku poveke svakam deka takvo nesto NE POSTOI.

Секој има право на мислење и на лично убедување.

Цитирај
1. Neli toj e covekot sto propagira ednakvost megu lugeto? Zosto ne se site ednakvi?

Затоа што на луѓето им е дадена слободна воља - да избираат какви ќе бидат самите. Соодветно - затоа постои системот на казна и награда за стореното. Многу едноставен модел на функционирање.

Цитирај
2. Svetoto se poveke odi kon propast. Kade e taa bozja sila koja ke go spasi os site zla?

Нема потреба да го спасува Божјата Сила. Бог дал на човекот таква можност. Од чисто атеистички аспект тогаш - зошто има таква пропаст и страдања, ако човекот е толку совршено и само-доволно суштество?

Цитирај
3. Gospod vi dava se. On vi dal pari? Vi dal hrana, zena/maz? Sto vi dal? NI6TO

Не, Бог дава можност за се. Погрешно разбирање.

Цитирај
4. Ima covek koj so fakti dokazal deka ne postoi Isus megutoa Vatikan ne dozvoluva da se objavat tie dokazi bidejki ako se objavat ovie 2000 godini od hristijanstvoto ke padnat vo voda.

Овие приказни се слушаат во последниве 50 години од стотици различни извори - многу од нив објавени (дури и документарни филмови има снимени многу на темава). Ниеден од тие "докази" не ја сменил верата кај луѓето, затоа што луѓето не веруваат затоа што го виделе Бога, а затоа што го почувствувале. Односно - не го виделе со очите, туку со душата.

Цитирај
5. Kako znaes deka si pripadnik vo nekoja religija? Bidejki otkako si roden tebe celo vreme nekoj ti ja polni glavata deka si hristijanin, musliman, evrein, a ne deka stvarno si. Ako si navistina pripadnik vo nekoja vera nema da mozis ni da ja menuvas taa vera, a barem denes ima bezbroj luge koi od edna preminale vo druga vera.

Јас сум роден во семејство на атеисти. Дури и дедо ми (едниот, другиот почина кога бев многу мал), беше атеист (и тоа доста краен во тој поглед). Сам го одбрав православието како мој личен пат, иако првиот контакт со верата и религиозноста ми бил преку припадници на други вери и деноминации. Така што паѓа во вода тезата дека веруваме во нешто, само затоа што сме родени во таа вера.

Цитирај
I uste red drugi raboti ima aj da ne nabrojuvam se. Mene koga me boli nesto odam na doktor i toj se bori za mojot zivot, a ne gospod. Koga mi trebat pari sama se ma4am da gi specalam gospod ne mi gi frla odozgora, koga ke sakam dete ke go napravam so pomos na partnerot nema gospod da mi go prati preku strk.

Да, со ова се согласуваме. Од верски аспект гледано, сите овие работи и треба да бидат така како што ти ги опишуваш. Односно - ти имаш доста погрешно разбирање за Бог и за Неговата улога.

Цитирај
Znam deka ke predizvikam ostri reakcii i losi kritiki so ovoj post, ali takvo e moeto mislenje.

Напротив - секакви коментари се добредојдени!

-------------
Do what is right, come what may...

Постирано од: nelson
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 23:10

Затоа што на луѓето им е дадена слободна воља - да избираат какви ќе бидат самите. Соодветно - затоа постои системот на казна и награда за стореното. Многу едноставен модел на функционирање.

Ne razbiram! pa sekoj ke izbere da e bogat,ubav, dobar,harizmaticen,pameten...i aj,kako sega?koj e budala da odbere da bide sprotivno od ova pogore!

dzaba ne rekle:"religijata e opijum za narodot"

ima iljada nelogicnosti , ama i koja god da im se navede na vernicite nivniot odgovor e sekogas ist...i bez normalni argumenti...i kako so rekov i porano parno e da ne se ubeduvame...niti nie "nevernicite" ke ve ubedime vas niti vie nas...

-------------
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!

Постирано од: Pravoslavie
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 00:28

“Дали постои Господ?“ е прашање кои си го поставува секој, што во суштина е нормално, зашто се работи за клучно прашање, прашање над прашањата, кое пак во себе, на имплцитен или експлицитен начин ги содржи одговорите на СИТЕ прашања, кои еден човек може да ги има во својот живот. Одговорот на ова прашање е тесно поврзан со одговорите на прашањата: “Како дошло до постоењето на овој свет? Дали е создаден или е апсолутна случајност? Дали сум јас апсолутна случајност“. Размислувајќи со човечката логика и разум, сосема логично е да пристапиме на прашањето “Дали е светов апсолутна случајност?“ и доколку констатираме дека светов НЕ е апсолутна случајност, тогаш МОРА да постои Создател. Но, ова би држело САМО во случај доколку нашата логика, т.е. логиката на луѓето кои живеат во ТриДимензионалниот Универзум и во времето е универзална логика и важи СЕКАДЕ, т.е. и во нашиот Универзум и надвор од него.

За да го појаснам ова,
ако разгледуваме еден систем во кој живеат (разумни) личности, тогаш тие личности кои се ЗАТВОРЕНИ во тој систем, кој има N на број димензии (N = 1, 2, 3, 4, 5, ... ), тогаш било кое размислување на било која личност или личности од тој систем за било што поврзано со тој систем, во суштина би можело да биде, во најдобар случај, размислување на личностите ВО системот, а не ЗА системот. Зошто? Затоа што се’ што знаат личностите - тоа е нешто до кое им допира погледот, разумот, сите личностни ( и телесни) сетила, потенцијали и капацитети, но тие никако не би можеле да знаат што постои надвор од тој систем. Дури е и дискутабилно дали тие личности можат ВО ЦЕЛОСТ да го запознаат системот во кој живеат. Ако тие не би можеле да го запознаат системот во кој живеат ВО ЦЕЛОСТ и доколку тие НИКАКО не би можеле да го запознаат системот гледан “од надвор“ или “од озгора“, тогаш како би можеле да размислуваат / дискутираат ЗА тој систем, како систем, како целина, потоа како би можеле да размислуваат за настанокот на тој систем?! Дискутабилно е дали, било кој кој се обидува со своите сетила и со сите расположливи средства, кои се производ на науката и техниката да процени која е староста на универзумот, дали може да дојде до сознание, за тоа на пример: како настанал Универзумот? , како настанал првиот елемент на живот? Ова се сериозни прашања!! Дури и физичарите кои ја проучуваат (теоријата на) еволуцијата знаат дека сето она до кое што би можело да допре човечкото анализирање со сите расположливи средства и на сите расположливи начини, со навраќање наназад (во временската димензија) - тоа е до она “зрно грашок“ кое експлодирало (Big Bang - Големиот Прасок), по што после дооoooолг процес настанало сето ова што го гледаме. Пред “зрното грашок“ - никој не знае што било, од каде е тоа зрно или како настанало, зошто дошло до неговото настанување, зошто се распрснало?

За да би дошле до одговори кои се легитимни и кои би можеле да ни дадат податоци, не само КОИ сме, туку и да одговорат на многу “Зошто?“, кои се од суштинско значење, нашите погледи, барања и размислувања мораме да ги насочиме на друга страна, во сосема друга димензија. Имено, науката многу пати одговара(ла) и се обидела/обидувала да одговори на прашањата: “Дали?, Како?, Што?, Кој?“ , но прашање е колку пати одговорила “Зошто?“ , а во одговорот на последново прашање се кријат не само одговорите на прашањата “Дали? Како? Што? Кој?“ туку и многу повеќе од тоа - во одговорот на прашањето “Зошто?“ се дава и одговор на клучното прашање “Која е Смислата?“ . А ако се прашаме “Која е Смислата?“ , тогаш би ни дошло на ум да заклучиме “Јас не сум апсолутна случајност и она што ме опкружува не е апсолутна случајност!“ .

Размислувајќи, затворени ВО системот (Универзумот) и размислувајќи со нашиот човечки разум и логика, би дошле до многу нешта што би не’ бомбардирале со одговори (на човечката логика) дека не може да сме случајност или би ни фрлиле сериозно двоумење во врска со одговорот “Да, ние сме апсолутна случајност. Никој (Ништо) не не’ создаде. “. Да ја земеме за пример - симетријата. Дали тебе ти изгледа дека симетријата се појавила апсолутно случајно? Следно прашање, дали она совршенство (не го сфаќај во буквална смисла на зборот) што го гледаш секој ден во огледалото кога ќе се огледаш себеси, дали тоа е апсолутна случајност? Дали веѓите над твоите очи се апсолутна случајност или стојат да ти го штитат окото од потта од челото? Дали трепките на нашите очни капаци се апсолутна случајност или постојат за да го штитат окото од прашина, мушички,... ? Дали ресичката во твојата уста е чиста случајност или постои за да штити влегување на храна во системот за дишење? Дали сложениот систем за вид, како и целиот систем на сетила и нервниот систем се појавил случајно или се појавиле за да можеме да перцепираме она што е околу нас, потоа за да можеме да се заштитиме од она што може да биде опасност по нас? Зошто очите не ни стојат на колената или на стапалата? Дали во таков случај би можеле визуелно да ја перцепираме околината и колку би можеле да видиме? Дали очите стојат случајно, безмалку на врвот на телото или стојат таму за да можеме што поголем видокруг да имаме? Дали дојките на жената случајно имаат млеко кое е (по “случајност“) основната храна за новороденчето? Дали системот за размножување кој го имаат и луѓето и животните и растенијата се појавил апсолутно случајно или неслучајно постои за да се одржуваат човечкиот род, видовите на животни, видовите на растенија? Како се случило првото размножување? Случајно или ... ? Од каде знаел мажјакот кој ПРВ (НАЈПРВ) се размножил (случајно или неслучајно) дека неговиот орган за размножување треба да стапи во таков и таков контакт со органот за размножување кај женката ? ... Редицата на ваквите прашања би одела до бескрај... Сите овие прашања на прво место ја поставуваат СМИСЛАТА, односно прашуваат: “Која е Смислата на нештата?“

Ако е факт дека нештата, појавите, настаните, случувањата, опкружувањата - се’ што имаме и се’ што ни се случува имаат своја смисла (а ЈА ИМААТ), тогаш е недвосмислено дека не се апсолутна случајност туку дека Некоја Интелигентна Сила постои која им ја дало смислата!! ...

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:38
Дали ќе бидеш ти атеист или теист, христијанин или муслиман, џаинист или хиндус, будист или шинтоист, или нешто друго - тоа е твое право на избор . Но еве како јас гледам на точките кои ти ги наброја:

1. Нема докази дека постои бог - неколку илјади години никој не успеал валидно да докаже дека постои бог. Зошто бог се крие? Најверојатниот одговор е - затоа што не постои.

Или постои но човекот одбива навистина да го види. Бог е се`присутен. Луѓето што велат дека бог не постои бидејќи не го гледаат се како риба што плива во водата а не ја гледа. Патем Бог не се крие, а не ни молчи... Тој денес по веќе кој знае кој пат преку пророчка уста сведочи дека постои и активно дава упатства за подобар и посвесен живот. Можеби некои не веруваат во Бога, но Бог верува во нив дека порано или подоцна ќе се разбудат, затоа им го нуди Внатрешниот Пат кон Него.

2. Бог е несфатлив - Што е бог? Само едно сведоштво на непознавање на нештата. Како она што е несфатливо, необјасниво, може да ни го објасни тоа што не го знаеме. Ако бог постои, кој го создал? Според повеќето од светите записи тој многу личи на човек, значи може да се сомневаме дека тоа и е.

Што е и кој е Бог? На ова прашање примен е директен одговор преку пророчицата за денешно време, Божјиот инструмент - Габриеле од Вирцбург: Бог е Дух. Тој е енергетското поле на бескрајот од кој се разлева секадешниот живот. Бог е вечно струечка светлина која ги проткајува чистите духовни форми, но исто така делумно материјалните и потполно материјалните подрачја. Духот не е човек и не e личност. Духот самиот себе си си има дадено форма, тоа е: Бог - Отец. Може и да се каже дека Бог има своја безлична(Светиот Дух) и лична природа(Небесен Татко).

3. Религиските догми се во контрадикција со она што секојдневно ни се случува - Човекот знае дека ќе умре и нема ништо после смртта. Зошто да се обожува бог кој го казнил човекот само за еден грев, толку перверзно суштство кое создал човек, ама и јаболко за да го искушува. Зошто да се одбере оваа религија, а не некоја друга? Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.
Бог е совршен. Тој никого и никогаш не казнува! Но не се вмешува во последиците кои настануваат од активностите на човекот. Навистина е перверзно да се верува дека Бог го казнил човека заради еден грев. Воопшто, перверзија е да се верува дека Бог казнува. Од Божјите објави во денешно време, дознаваме дека вереувањето во Бога кој казнува се телепатски импулси испраќани од демонските подрачја со цел човек да се оддалечи од Бога и вечното постоење.

Злото постои, а бог е сведок - пасивен е или немоќен? Страдање и смрт на деца - невини по дефиниција, зошто ништо не прави.
Овој став произлегува од непознавање на длабоките духовни закони и меѓузависности како што се причинско-последичниот закон(законот на карма) и реинкарнацијата. Од каде произлегува злото? Од Бога или човекот? Зошто Бог би требал да се вмеша во нешто што човекот самиот си го направил. Бог само благовремено опоменува за можните последици.

Секоја акција предизвикува одредена реакција. Реакцијата односно последицата меѓутоа не мора да додје до израз во овој живот, туку во некое наредно отелотворение на Земјата. Ако некој на пр. намерно учествувал во финансирање на оружје кое потоа било употребено за убивање, еден ден неговата душа ќе се реинкарнира во подрачје каде владее војна и ради тоа ќе мора да пати. Тоа не е Божја казна, туку последица од неговата постапка. Како човек сее, така и ќе си жнее. Бог меѓутоа нуди помоши и излез од заплетканоста во нашите сопствени причини, но наш е слободниот избор дали ќе ја прифатиме помошта која ни се нуди.

4. Она што го ветуваат религиите е преубаво за да биде вистинито - премногу лесно ни ветуваат се што ќе посакаме - вечност, да ги видиме повторно оние кои сме ги изгубиле, прошка за она што сме го згрешиле...
Христос преку пророкот за денешно време вели дека не постои тнр. угодно т.е. комфорно вознесение до Бога и вечноста. Тоа е возможно само преку работење врз самиот себе си, самоосознавање, практикување на божјите закони во чувствата, мислите, говорот и постапките. Кој тоа се обидел, знае колкав напор е тоа.

5. За да се чувствуваш слободен - да се нема илузии, кон која и да е догма. Да се одбијат готови решенија. Зашто да клечиш и да се понижуваш пред нешто чие постоење никогаш не е докажано е апсурдно, безвредно за Човек. За да не се биде манипулиран.
Бог е апсолутната вистина. Вистината е спротивно од илузијата и вистината никогаш нема потреба да манипулира. Бог на човека му дарувал разум, само што човек не секогаш доволно го употребува за да се праша за заднината на нештата. За жал, дел од луѓето кои се претставуваат како застапници на вистината - а во прв ред ги наоѓаме во институционалните религии и политичките партии - честопати влечат за нос цели народи. Од таму произлегуваат и многу душевни и материјални страдања. Значи повторно зачетникот на стардањата не е Бог туку човекот.

6. Поради негативното влијание на религиските организации - го поттикнуваат религискиот фанатизам и нетолеранцијата. Конзервативни се и против прогресот. Поради религиските војни и Инквизицијата. Христијанството учи на резигнација, на покорност. Сојуз со политиката за сопствен интерес на религиските водачи. Штетното влијание на религиите на секое општество.
Навистина, имало и има такви религиски организации. Но дали се сите такви? Кој ги заговарал религиските војни? Кој ја основал инквизицијата и зошто? Бог??? Тој сигурно не! Тој постојано зборувал преку пророците против војните и интригите кои не ретко се довивале во негово име! Но свештенството, Божјите пророци ги прогласувало за еретици, ги прогонувало, мачело па дури и убивало. А денес ги исмева, клевети и ги хушка луѓето против нив, бидејќи на институционалните религии не им одговара Бог кој постои и кој има и ден денес што да каже наместо нив.

7. Прогресот на науката - прогресот на науката секој ден отркива докази што ги објаснуваат појавите што човекот често им ги припишувал на божествата. Бог е оттурнат на маргините, таму каде што науката се уште не стапнала.
Самиот/самата велиш: човекот често им ги припишувал на божествата.
Со ова е се` кажано! Што има врска Бог со човековото незнаење? Човекот е тој кој се оттргнал од Бога и станал глув и слеп за неговиот светлосен глас во внатрешното на човекот. Поради тој хендикеп кој човекот самиот си го создал, Бог излегува во пресрет и говори преку просветлени мажи и жени кои можат во своето внатрешно непречено да ја примаат неговата Реч и имаат налог(мисија) истата да ја пренесуваат понатака до јавноста. Кога човекот би ги живеел божјите закони, Бог самиот би му ги открил сите наводни „тајни„ на постоењето.

8. Има луѓе кои живеат добро, дури и без бог - Вербата спасува! Од што тоа спасува? Неверниците не се чувствуваат изгубени. Не им треба да бидат спасени. Бог нема практична употреба, не е потребен за да се биде среќен.
Бог спасува од: болести, судбински удари, реинкарнирање...

Со суровиот и страшен бог за кој зборува Библијата(во прв ред стариот завет) и голем дел од тнр. христијански деноминации, морам да се согласам дека нема среќа! Напротив, има само: маниупалција, стагнација, чемер и јад. Историјата тоа го покажа и докажа. Но со вистинскиот Бог кој е вечна Љубов и Светлина може да има само трајна среќа и просперитет. Секој има слобода во која идеја за Бог ќе одбере да верува или не верува.

9. Поради хуманизмот - да се разбуди свеста дека основната грижа е човекот и иднината на човештвото, како тој да се направи задоволен, а не да се задоволува некоја илузија (бог).

Па зошто тогаш на многумина им се чини дека нема иднина и задоволство?

10. Да се биде свесен дека не се подлегнува на полесни решенија - многу е потешко да се биде атеист и да се соочиш со проблемите, отколку да си верник.
Одлично кажано!!! Самиот/самата си даде одговор! Зошто да не си олесниме? Со вистинскиот Бог(не оној од црковните догми), животот станува полесен! Божјата пророчица Габриеле напиша на таа тема и една убава и практична книга: Со Бога се живее полесно - книгата иако е преведена на македонски засега не е отпечатена, но достапна е на италијански, полски и германски.

11. Хумор тест - многу е полесно да се прават шеги за верници отколку за атеисти. Едвај чекам да чујам некој виц за атеисти што навистина може да ме насмее.

Па тоа може со секој виц да се направи. Ја менуваш само именката

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:20
Иако не сме ја виделе другата страна на Месечината сепак, никој не вели дека не постои само затоа што не ја видел. Зар не?

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:33
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Иако не сме ја виделе другата страна на Месечината сепак, никој не вели дека не постои само затоа што не ја видел. Зар не?

сме виделе едната страна ма месецината, топка е и тодимензионалбно тело , има и друга страна, без дилеми и ти го знаес тоа дека има темна страна на месецината

од бог не сме виделе ниту влакно каму пак брада голема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:35
Сме виделе едно лице на Бог!

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:35

Сме виделе едно лице на Бог!

јууууууууу кажуј брзо изненадување

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:36
Исус Христос

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 23:45

Исус Христос

ахам, не сум видел,,,, штета мислев нешо ново
ова е старо бреј 2000 години

-------------

Постирано од: Ludata
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:11
Postovani braco i sestre..:)

Mnogu godini i sama se prasuvav istite prasanja stalno da li ima Bog, kakov e, ako ima zosto stradaat luge, zosto ova ona.. prashanja i prasanja..
i pocnav da baram.. iako sum pravoslavka, jas odluciv da baram vistinata vo drugite mesta, van crkve i citav sekojaki knigi, zborev so luge od sekavi religii, imav dolgi diskusii so luge sto pa ich ne veruvaat vo Gospod zatoa sto Svetoto Pismo bilo napisano od covek, a zaboravele da i prirodnite nauki -matematika isto e napravena od luge (mislam i brojkite se ljudske izmisljotine.. zar ne?) i taka bev na nekoj prazen pat, se dodeka vo racete ne mi dojde edno paprice so Isusovata molitva, pa molitva na Bogorodica i na svetcite...

a odev vo crkva, na praznici. ne znaev sto e ispovest, ne znaev sto e pricest, mislev deka taka treba, vlezes, zapalis sveka, pogledas koj sto oblekol i koj kakva frizura ima i odma nadvor na cigara.. (strasten pusac sum bila ih...) i ziveev luksuzno. polna so pari, ne znaev sto da pravam so niv.. se dodeka ne imav golem sudar so kola i ne sakajki morav da sedam doma i da 'zalam' - no najdov toa papirce so molitvata i pocnav malce po malce da si ja citam.. taka, radi reda.. od dosada.. da mi projde vreme.. pa si kupiv i Biblija (cula sam da samo najinteligentiji ljudi shvataju Sveto pismo..imala sam velikomisljenje za sebe, gordost.. do bola!) i pocnav da citam i.. eve fala i slava mu na Boga.. - shvativ bar eden del od Biblijata, barajte i ke vi se dade...

znaci, luge sto ne veruvav vo Gospod e slicno kako koga nekoj tvrdi da ne saka pashteta a nikogas ne je vkusil..

Gospode Isuse Hriste pomiluj mene gresnu

Постирано од: brza
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:28
,..." (cula sam da samo najinteligentiji ljudi shvataju Sveto pismo)"

......ajde de sega!,.....a, ostanatite se glupavi,a? ,..da ne mozat da bidat poglupavi!,...ova e vekje  edna po lichna varijanta (i toa ...uvredliva!),..na ona ,..ako veruvash ,..ke osetish,...i sl......a, be ajde gonete se ,..bogomoljci edni!,..i vie ste imale mozok,..pa, ushte i pameten!,.лутина

..koga nekoj drug ke vi  kaze uvreda,..odma ripate,.

.aj ,.da vidam kolku ste stvarno,..pravichni,..

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: Опитен
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:37
Originally posted by brza brza напиша:

......ajde de sega!,.....a, ostanatite se glupavi,a? ,..da ne mozat da bidat poglupavi!,...ova e vekje  edna po lichna varijanta (i toa ...uvredliva!),..na ona ,..ako veruvash ,..ke osetish,...i sl......a, be ajde gonete se ,..bogomoljci edni!,..i vie ste imale mozok,..pa, ushte i pameten!,.лутина

..koga nekoj drug ke vi  kaze uvreda,..odma ripate,.

.aj ,.da vidam kolku ste stvarno,..pravichni,..

Господ да те благослови

-------------
Господи Исусе Христе помилуј не

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:41
fala!,.i tebe duplo povekjeголема%20насмевка.samo,.nemoj ziti,..da mi go povtoruvas rechenoto,..mozese i bez toa,...vaka,..epten ke vi bode ochi,...намигнување

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:44

Ова е вистина

-------------

Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:48

Ludata: Сите ние лутаме и, најчесто, живееме спротивно на Божјата волја. Некогаш сме „силни“ (со пари и моќ), некогаш, пак, не. Често сме надвор од домот на „Нашиот Отец“, сакајќи, притоа, да дојде „до израз“ нашата способност за „преживување“ надвор од „Домот“. Но, додека ние мислиме дека нешто правиме, Бог тоа го прави на конкретен начин, - многумина, на разни начини, „ги повикува во Неговите прегратки“ и им го покажува патот на покајанието.

Црквата, преку зборовите на Христа Спасителот, ни вели: Ви велам, ... на небото ќе биде поголема радост за еден грешник, кој се кае, отколку за деведесет и девет праведници, што немаат потреба од каење. (Лк. 15, 7).

Тебе, Бог те повикал „на поинаков“ начин, како што го објасуваш, и велиш дека „си, тука некаде“, а јас, во името на твојот и мој Бог, Христос Господ, ти велам: Добре дојде, и Бог да те благослови и да те потсили на патот на покајанието, та, сите, заедно, да Го славиме и да Му се поклонуваме на „Сонцето на Правдата“.

p.s. Мислам дека овој твој пост би можел да се најде во рубриката: Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА.

-------------
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:57
"Црквата, преку зборовите на Христа Спасителот, ни вели: Ви велам, ... на небото ќе биде поголема радост за еден грешник, кој се кае, отколку за деведесет и девет праведници, што немаат потреба од каење. (Лк. 15, 7"

a ,shto e pa sega ova?,...saka da kaze deka ,..shto i da napravish,..ako se pokaesh,...se ke ti bide ,.kako da ne si go napravil,..pa ,duri i podobro!,..

e,pa,..zoshto togash ,..majka tereza se machela tolku da mu pomaga na svetot,..koga i eden ,..al kapone,..podobro ke si pomine od nea ,.."gore",...na neboto,...a?збунетост

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:59
da ne zborime  za eden,...hitler,...kako vrv na ,...greshnite na zemjata,...ama ,ako se pokajal chovekot,...sigurno sega povekje uziva i od,...papite,..

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 14:05
gledam,...ne mozete da odgovborite kako ,.."od top",....ili chekate samo da se pokrie prashanjevo, ili da se "svrti " nova strana!..kako i da ne bilo,.

..samo na ona shto go imate vekje na listata,..toa go odgovarate ,.edno te isto,...vo bezbroj varijanti,..

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 14:30
najgolemi sansi ateist da stane vernik ima ako gleda sport i naviva
no kako so igravme protiv norveska i danska neveruvam deka nekoj se preobratil

12 privina----- navinavnje za mak reprezentacija

-------------

Постирано од: Miki_P
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 14:50

... a ,shto e pa sega ova?,...saka da kaze deka ,..shto i da napravish,..ako se pokaesh,...se ke ti bide ,.kako da ne si go napravil,..pa ,duri i podobro!,..

e,pa,..zoshto togash ,..majka tereza se machela tolku da mu pomaga na svetot,..koga i eden ,..al kapone,..podobro ke si pomine od nea ,.."gore",...na neboto,...a?збунетост

Многу ми е непријатно да говорам за покајание со луѓе што се надвор од Црквата! Едноставно, тоа не може да го сфати човек кој живее без Бога.

Прво, за ова е пишувано, на долго и на широко, на Форумов.

Колку пати го сретна на Форумов примерот со благоразумниот разбојник, како се спаси само на „неколку моменти“ од крајот на животот, висејќи на крстот!?

Илјадници, пак, Божји угодници, целиот живот Го следеа „патот Христов“ и си обезбедија „влезница“ за во Христовото Царство.

Каква неправда, би рекла ти, - овој - за две, три минути, а овие, пак, - за цел живот.

Ние немаме вага да ја измериме тежината на покајанието. Таа е во рацете на Севишниот.

Но, исто така, немаме и вага што ќе мери дали покајанието е вистински, или, формално, надворешно. Тоа најдобро го знае Вечниот Бог, и затоа пресуди: покајанието на „разбојникот“ заслужува рај, како и на неброената војска на Божји угодници.

Дали Хитлер би се спасил, и други како него?

Дали го знаеш патот на покајанието на светиот апостол Павле?

Јас не забележувам голема разлика меѓу нивните налудничави делувања, иако, едниот (Хитлер) се бореше за „чиста“ раса, а другиот - за „чиста“ вера. Но, продолжетокот на нивниот живот покажа нешто друго.

Хитлер умре во лудило како убиец, како и илјадници други, а светиот апостол Павле,пак, умре како Христов војник, низ целоживотно покајание и проповедање на Оној, Кого првенствено Го гонеше (поточно - Неговите следбеници).

Црквата, преку зборовите на Христа Спасителот, ни вели: Ви велам, ... на небото ќе биде поголема радост за еден грешник, кој се кае, отколку за деведесет и девет праведници, што немаат потреба од каење. (Лк. 15, 7).

Ова, подеднакво важи за секој и за секогаш, во времето и во просторот. Црквата, раководена од Светиот Дух, дала можност за прошка и за покајание.

Вие зборувате за најтешки облици на грев, за убиство. И тој грев може да се прости, преку вистинско, целоживотно покајание. Таквиот, ќе мора да се исповеда, впрочем, како и секој верник. А, ако не сака да биде вечно во „оган и солзи“ ќе мора, „остатокот“ од животот, да Му го посвети на Бога, да го помине во солзи, на колена пред икона, крст и кандило. Значи, солзите се неизбежни, дали овде - до крајот на овоземниот живот, или, пак, „таму“ - вечно.

Низ историјата на Црквата, има многи примери на лица кои се покајале и станале дури и светители.

За ова најдобри примери може да најдете во „Животот на светиите“.

-------------
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 14:58

"Црквата, преку зборовите на Христа Спасителот, ни вели: Ви велам, ... на небото ќе биде поголема радост за еден грешник, кој се кае, отколку за деведесет и девет праведници, што немаат потреба од каење. (Лк. 15, 7"

a ,shto e pa sega ova?,...saka da kaze deka ,..shto i da napravish,..ako se pokaesh,...se ke ti bide ,.kako da ne si go napravil,..pa ,duri i podobro!,..

Ги споредуваш?

Тоа еисто ако човек дискутира која е подобра музика Хеви Метал или Рап.

И двата објекта на набљудување се музика но разлишен жарн и никогаш неспоредливи.

Разликата помегу Мајка Тереза и Ал Капоне може да се спореди како тенок и девел човек, а и двајцата имаат задача да се проврат и преминат во одандестраното преку ниска и тесна дупка.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:14
haha,..zoshto da ne gi sporeduvash?,...edniot bil ,..zloben ,..drugiot ,..pomagal cel zivot na drugite,..,....ako e stvarno taka kako shto vi vika crkvata,...nema zoshto da ne se spomnat zaedno

...tuku,..ochigledno deka vie ,."umnite",...nemate eden ist ,..barem slichen odgovor na nekoe prashanje koe ke mu padne na pamet na ,..neumniot,..koe shto ke proizleze od ,..nelogichnosta na ,..ona shto vi go kazuva bog,...preku crkvata!

a ,takvi nelogichnosti ima bezbroj,..

tuku,..nema vrska,..shtom e seedno dali si dobar cel zivot,..ili samo eden moment,..odam sega da ,..potepam ,..se zivo shto mi ide na zivci,...a, posle,..ke se pokajam( iskreno!),...i ke si uzivam i vo rajot,...kako shto se uziva i vo nekoj ,..zemski raj..............

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:22

haha,..zoshto da ne gi sporeduvash?,...edniot bil ,..zloben ,..drugiot ,..pomagal cel zivot na drugite,..,....ako e stvarno taka kako shto vi vika crkvata,...nema zoshto da ne se spomnat zaedno

...tuku,..ochigledno deka vie ,."umnite",...nemate eden ist ,..barem slichen odgovor na nekoe prashanje koe ke mu padne na pamet na ,..neumniot,..koe shto ke proizleze od ,..nelogichnosta na ,..ona shto vi go kazuva bog,...preku crkvata!

a ,takvi nelogichnosti ima bezbroj,..

tuku,..nema vrska,..shtom e seedno dali si dobar cel zivot,..ili samo eden moment,..odam sega da ,..potepam ,..se zivo shto mi ide na zivci,...a, posle,..ke se pokajam( iskreno!),...i ke si uzivam i vo rajot,...kako shto se uziva i vo nekoj ,..zemski raj..............

Никој не го рекол тоа дека е исто... туку ајде сега не ке се надмудруваме.

Јас би можел само да едно да ти кажам.

Кога сум добар, мојата совест е шиста и јас чуствувам мир и леснотија во душата...

а кога сум лош, мојата совест е обременета и шуствувам, тежина и немир...

Што и може да се направи компарација со рајот и пеколот...

Изборот е наш

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:24

Ако ја сватил сериозноста на направените грешки,и искрено се покае,но никогаш да не ги повтори,се разбира ќе му биде простено.Што е тука спорно,ако се покае ќе му биде простено и душата ќе му биде спасена.
Бог не е одмаздољубив за да се осветува.Но е строг за да казнува.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:37
....."Кога сум добар, мојата совест е шиста и јас чуствувам мир и леснотија во душата...

а кога сум лош, мојата совест е обременета и
шуствувам, тежина и немир... "

chudno,...mnogu chudno,...i jas ,..istoto go chuvstvuvam vo takvi sluchaevi,.,...

samo so edna razlika,...jas ne sum umen kolku ,..vas!..намигнување

i ushte edna:,...zavisi sprema koj sum bil ,..."losh"!

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:43
ајде сега не умувај.

Никогаш не сум рекол дека сум умен. Да бев умен ке бев веке свет

прашањето или одговорот спрема кој сум бил лош не е правилен.

Добриот во се е добар а лошто или злото е отсуство на доброто, без разлика спрема кој.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 15:51
ne e biten umot pogore,...rekov deka i jas istoto go chuvstvuvam vo takvi sluchaevi,....

inache,..nekoj pogore reche deka site vie ste bile umni,...ne mislev konkretno na tebe ,..na site,..zashto ,..veruvam deka i ti si ja razbirash biblijata ,..pa,..po ona pogore,..i ti si umen,..ne mozam jas da mu umuvam na nekoj poumen od mene,..zashto ne ti ja razbiram,..ustvari ,..ne n sum ja ni chital..osven nekoja rechenica,..tu ,.i tamo....

tuku,..pak tuku!,..kazi mi zoshto i jas istoto go chuvstvuvam ,..toa pogore?збунетост

-------------

Постирано од: Ludata
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 03:26
gledam pogresno ste me shvatile vo mojot post za Biblijata, moata poenta bese sosema druga.

sakav da kazam deka evangelieto mozi samo da se pozna kroz svetlinata na poinakvo znaenje. a taa svetlina doaga od delata i chistinata na srceto. a ova e istinska inteligencija, ne jas sto mislev togas (pak ke kazam - tolku pogresno mislenje imav za tie raboti)

i naravno, trebase da skontam deka i najgolemiot um pomracen od temninata na bozboshtvoto e zatvoren i bezumen i nemoze da go spoznae evangelieto.

prostete mi ako ve navrediv..

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 03:51

ne e biten umot pogore,...rekov deka i jas istoto go chuvstvuvam vo takvi sluchaevi,....

inache,..nekoj pogore reche deka site vie ste bile umni,...ne mislev konkretno na tebe ,..na site,..zashto ,..veruvam deka i ti si ja razbirash biblijata ,..pa,..po ona pogore,..i ti si umen,..ne mozam jas da mu umuvam na nekoj poumen od mene,..zashto ne ti ja razbiram,..ustvari ,..ne n sum ja ni chital..osven nekoja rechenica,..tu ,.i tamo....

tuku,..pak tuku!,..kazi mi zoshto i jas istoto go chuvstvuvam ,..toa pogore?збунетост

Дали сакаш со тоа да кажеш дека и тој што верува и тој што не верува ги има истите морални и човечки чуства?

п.с на која од теориите на постанокот на светот веруваш

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 13:51
darvin

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 13:54
Дарвин е многу пати побиен .А исто и теоријата на настанокот од Библијата,или пак сме премногу глупави за да сватиме.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:00
pobien ama seuste vazi,zarem ne?

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:07
Сепак важи,таа теорија е до некаде вистина ама многу работи не одговарат.А тврдам дека во библијата се содржат сите факти за настанокот на човекот ама ние сме премногу глупави за да ги сватиме и ги толкуваме на глупав начин.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:13
da ne si kontradiktoren?

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:18

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:23
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Сепак важи,таа теорија е до некаде вистина ама многу работи не одговарат.А тврдам дека во библијата се содржат сите факти за настанокот на човекот ама ние сме премногу глупави за да ги сватиме и ги толкуваме на глупав начин.

да постојат
ене ги
1. ФАКТ
ГОСПОД ГО СОЗДАЛ ЧОВЕКОТ ПРЕМА ЛИКОТ СВОЈ

2.ФАКТ
ПОРАДИ ТОА ШТО СТЕ ЈАДЕЛЕ ОД ЈАБОЛКОТО НА СОЗНАНИЕТО
МАЖОТ ЌЕ СЕ ГРИЖИ И ЌЕ СЕ СЕКИРА СЕКОГАШ НА СЕКАДЕ
ЖЕНАТА ЌЕ ПОЧНЕ ДА РАЃА ВО МАКИ

ЗМИЈАТА ЌЕ ПОЛЗИ У ПРАШИНА
и така дојде до котењето, во кое ти денес си единка

имали ли други факти, за кои незнам?????изненадување

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:26
Има се е факт до факт.Ама ни се потребни процесори со поголем IQ за да ги процесираме информациите.

Првиот факт ете,Господ го создал човекот по својот лик.Кој можи ова точно да го протумачи во следните стотици години ќе биде чудо од човек.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:34
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Има се е факт до факт.Ама ни се потребни процесори со поголем IQ за да ги процесираме информациите.

Првиот факт ете,Господ го создал човекот по својот лик.Кој можи ова точно да го протумачи во следните стотици години ќе биде чудо од човек.

тоа кје ти го објаснам сега

тие паметните кога ова го пишуваа, мислеа на две работи

да му се поклонуваш и плашиш
да го сакаш

ете да непостоеле тие две корелации
можеле да го претстават ко змеј и да му се коплонуваш но не го сакаш
ако би бил магла  не му се плашиш

па го смислија ова, погоре напишаното и добиле ефект многу добар
и тоа се задрзало цели 2000 години

но и тоа има време на таење, оти не се обнонува, нема нови реклами
така да ватикан и другите престолници , морат дебело да мислат како
митот да го задржат

живи били па видели

поздрав

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:56
Тие кога го пишувале ова,не пишувале со таква цел,туку таа книга и таа другата после неа,се земени,под изменети и искористени за да владеат преку страв и стравопочит.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:21
Originally posted by nelson nelson напиша:

darvin

Во тоа е разликата. оној кој верува во дарвиниовата теорија, верува дека потекнува од манјмун, а оној кој верува во библискиот став, потекнува од Бога.

јас никогаш нема да се согласам со факт дека мојот пра, пра, предок бил МАЈМУН.

и нешто друго за вас атеистите.Што сте запнале со тој Дарвин, во модерниот свет, денес постојат многу поиздржани теории за постанокот на светот од дарвиновиот. Мајмун...?

Што ве замајал тој комунизам од кого сеуште неможете да се ослободите... и од друарот Тито

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:22
http://http://www.idividi.com.mk/Futurama/Nauka/500916/index.html - нешто интересно

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:31
"и нешто друго за вас атеистите.Што сте запнале со тој Дарвин, во модерниот свет, денес постојат многу поиздржани теории за постанокот на светот од дарвиновиот. Мајмун...?"

-ochigledno ,..majtap si igrash ,...a, plachete koga so vas ,..bogomoljcite,..si igraat!,намигнување..
tuku,...koi se tie drugi,..(pa ushte ,.i mnogu bile),..teorii za postanokot na svetot?!збунетост

inache,...da ti pozavidi chovek na pametot,..shtom ti veruva deka nekoj ,...te napravil i tebe ,..i se okolu tebe,..za nekolku dena ,..изненадување

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:40
не е мајмун,туку ние и мајмунот имаме заеднички предок.Инаку да теоријата на дарвин станува се по не валидна,во неа има вистина ама кратко е времето за кое тој смета дека сме еволуирале.
Инаку ете,сите сведоштва се во библијата уште да поработи некој за детално да ги свати,не да се даваат слободни толкување дека светот бил создаден за токму 7 дена.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:52

"и нешто друго за вас атеистите.Што сте запнале со тој Дарвин, во модерниот свет, денес постојат многу поиздржани теории за постанокот на светот од дарвиновиот. Мајмун...?"

-ochigledno ,..majtap si igrash ,...a, plachete koga so vas ,..bogomoljcite,..si igraat!,намигнување..

tuku,...koi se tie drugi,..(pa ushte ,.i mnogu bile),..teorii za postanokot na svetot?!збунетост

inache,...da ti pozavidi chovek na pametot,..shtom ti veruva deka nekoj ,...te napravil i tebe ,..i se okolu tebe,..za nekolku dena ,..изненадување

па и ми имамо коње за параду

добро, се извинувам

но сепак сериозна ми е забелешката и намерно ја нагласив така цинички за човек вистина да се удри во глава и размисли.

верувај ми. ЈАС НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ПОМИРАМ СО ФАКТ ДЕКА СУМ ПОСТАНАЛ ОД МАЈМУН.

А кога тоа преминал мајмунот во човек?

А за теориите иако вистина не ме интересираат но ке ја споменам на прмер биг бенг теоријата.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 17:03
sega gledam deka nemash bash pojma za shto zborish,...big beng teorijata e za postanokot na ,..celiot univerzum,..vselenata ,..so site nejzini delovi,...kosmichka prashina,..zvezdi,..planeti,..kometi asteroidi,..i dr...a , ..........
......a,.....darvinovata teirija e teorija za postanokot  i razvojot na ziviot svet na zemjata,.....kolku shto znam ,..toj ne zboruva za toa ,..kako nastanala,..nezivata materija,..

inache,...toj ne rekol deka ti si postanal od majmun,...tuku deka i ti ,..i deneshnite ,..majmuni,...imaat ist predok,..a ,toa ne e bash isto!,...da si direktno od nekoj,....i da imash neshto zaednichko so,...nekoj!

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 17:07
abe brat so si zapnal tolku vo veronautikata?
alelujaголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 17:12
hahaha,..ave,..brat,..намигнување.

....pa,...eve ,..nie majmunite ,..ne mozeme da sfatime,..kako nastanal chovekot,..pa, se naogja ponekoj da ni objasnuva,...od vreme na vreme...

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 17:16
Па толку брзо сигурно не сме еволуирале како што вели Дарвин.Не сме создадени од земја ама и не сме инстанто развиени од амеби

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 17:51

sega gledam deka nemash bash pojma za shto zborish,...big beng teorijata e za postanokot na ,..celiot univerzum,..vselenata ,..so site nejzini delovi,...kosmichka prashina,..zvezdi,..planeti,..kometi asteroidi,..i dr...a , ..........
......a,.....darvinovata teirija e teorija za postanokot  i razvojot na ziviot svet na zemjata,.....kolku shto znam ,..toj ne zboruva za toa ,..kako nastanala,..nezivata materija,..

inache,...toj ne rekol deka ti si postanal od majmun,...tuku deka i ti ,..i deneshnite ,..majmuni,...imaat ist predok,..a ,toa ne e bash isto!,...da si direktno od nekoj,....i da imash neshto zaednichko so,...nekoj!

Па нели збореме за настанокот на светот, односно атеистичкиот поглед за тоа, а според мене биг бенг теоријата е поиздржана и посеопфатна.

ова ми е малку нејасно? Тогаш сме брака со мајмуните, или братушеди?

п.с. не ми одговори на моето педходно прашање

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 18:26
da de,...znachi,...jas sum ti nekoj,.....milioniti  bratuched,...moze i lichish na mene,...koj da znae! намигнување

a,shto go meshash (pak!) darwin so ,..big beng?!

i koe toa prashanje?,..deka i jas osekjam isto shto ,..i ti?збунетост

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 18:34
добро. да ја смириме топката. малку зафрканција не е на одмет, нели?

и тоа може ако сакаш, туку мислев на тоа, кога мајмунот преминал во човек.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 18:53
aha,...jako prashanje ,..nema shto!,....a i kako shto gledam ,..eden od pojakite argumenti na ,....bogovozljubenite ,..protiv darvin e toj:,...zoshto denes ,..majmunot ne stanuva ,...chovek ?,...mislam ,..utre!,.
..zatoa shto ( sigurno?!) ochekuvaat tie,..majmunite shto se po zooloshkite vo svetot,( bidejki se zarobeni  i celo vreme mozat da gi imaaat na oko).......poleka ,poleka,..da se pretvorat vo ,..niv,...i ,..ama, na nivna neizmerna radost,..seushte ostanuvaat toa shto se,..majmuni!
,...prashuvas ,.koga se pretvorile vo ,..lugje?,...kako toa da e nekoj ,..hemiski  ili ,..fizichki proces ,..pa, mozesh duri i formula da mu izvadish,..i ,..potoa ,..veshtahki,...shtom imame  formula,..neli?!,..ke moze da se pretvoraat koga ke mu se posaka na chovekot,...a , i obratno,...nekoj,...da se vrati vo toa od shto ,..postanal,.( dodushe,...ima i takvi sluchai,..osobeno vo ,..zemjava! голема%20насмевканамигнување).
-znachi,..navistina umno!,..nema duma okolu toa!,...chovekot ,..nastanal,..po nechija volja od,..kal,..dali za 7- 9-100---milion dena,..ne e vazno!,..site agrumenti se ,..vo prilog na  toa!

a ,..za zafrkancija?!,...pa, ne e na odmet,..ama ,samo ako ja primaat i dvajcata ,..a , ne edniot da se due ,..ako drugiot se zafrkava,.намигнување.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 18:58
Брза критикуваш без факти поголемо познавање Денешното сваќање на библијата е без врска.Се се сваќа буквално без подетално да се анализира.Голем дел е и грешно преведед и од стариот и новиот завет.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:11

aha,...jako prashanje ,..nema shto!,....a i kako shto gledam ,..eden od pojakite argumenti na ,....bogovozljubenite ,..protiv darvin e toj:,...zoshto denes ,..majmunot ne stanuva ,...chovek ?,...mislam ,..utre!,.
..zatoa shto ( sigurno?!) ochekuvaat tie,..majmunite shto se po zooloshkite vo svetot,( bidejki se zarobeni  i celo vreme mozat da gi imaaat na oko).......poleka ,poleka,..da se pretvorat vo ,..niv,...i ,..ama, na nivna neizmerna radost,..seushte ostanuvaat toa shto se,..majmuni!

,...prashuvas ,.koga se pretvorile vo ,..lugje?,...kako toa da e nekoj ,..hemiski  ili ,..fizichki proces ,..pa, mozesh duri i formula da mu izvadish,..i ,..potoa ,..veshtahki,...shtom imame  formula,..neli?!,..ke moze da se pretvoraat koga ke mu se posaka na chovekot,...a , i obratno,...nekoj,...da se vrati vo toa od shto ,..postanal,.( dodushe,...ima i takvi sluchai,..osobeno vo ,..zemjava! голема%20насмевканамигнување).

-znachi,..navistina umno!,..nema duma okolu toa!,...chovekot ,..nastanal,..po nechija volja od,..kal,..dali za 7- 9-100---milion dena,..ne e vazno!,..site agrumenti se ,..vo prilog na  toa!

a ,..za zafrkancija?!,...pa, ne e na odmet,..ama ,samo ako ja primaat i dvajcata ,..a , ne edniot da se due ,..ako drugiot se zafrkava,.намигнување.

гледам не ми одговори, тогаш јас ке ти одговорам.

кога мајмунот сфатил дека може да го движи и палецот

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:15
aaa,...e, sega me zaeba!~,..na toa li si misleshe!?,...dobro e,..ima nadez i za ,..vas,...shtom ponekoj ima i ,..smisol za humor,..

.inache...i deneshnive majmuni go mrdaat palecot,..ama ,sepak se majmuni,..za inat valjda,.намигнување.bidejki ,..najverojatno,..gledaat deka da bidesh chovek,...i ne e bash ,..najdobro! газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:19
Никој ме нејќи,не ми одговарате

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:20
добро бе брате(или сестро) кажи ми тогаш.

а не само да напагаш и не биди тој што го крева носот и се дуе

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:26
jas?!,...se dujam?,збунетост..nikogash prv!

shto pa ,..sega da ti kazam?
..

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:33
па ттреба да знаеш во она што веруваш.

јас верувам дека Бог го создал св етот и човекот во него и зашто.

А ти зашто се определи да веруваш во веродостојноста на дарвиновата теотија иако и таа само по себе е дискутабилна, но тоа да го премавниме.

п.с сега морам да се исклучам но одговорот ке го чекам

биди многу поздравен мој пријателе ... или милионити братушед

-------------

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:40
od samoto ragjaje BOG mi dokaza deka postoi so toa sto sozdade SOVRSENA KREATURA vidi moze da ima mn slicni na tebe no nikoj ne moze da bide site sme razllicni/diferentni SOVRSENI KREATURI OD RACETE NA BOG amin.

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:44

Na site 11 pricini koi gi naveduva avtorot ima Bibliski odgovori, samo nemam vreme da gi pisuvam...

Edno nesto ke vi kazam...Jas ZNAM deka ima BOG. Ne mislam, tuku ZNAM.

I uste iljadnici pricini(izgovori) da najdete nema da mozete da napravite Bog da ne postoi.

Toa e kako malo dete koga si gi pokriva ocite so dlanka koga gleda nesto strasno i misli deka nema nisto pred nego.

Mislite deka ako ne veruvate ke imate opravdanie pred Boga za vaseto neveruvanje?

Bog ne e covek, Toj znae sto se slucuva vo vasite misli i vo vasata dusa i znae koj ne veruva i zosto nekoj ne veruva i poradi koi pricini ne veruva.

Covek mozes da izlazes, no Boga ne. Vo Nego e Izvorot na Zivotot i treba da bidete blagodarni sto ste zivi. AMIN!

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:59
 a, jas pa ti vikam ,..bog ne ti postoi!,...AMIN!
i

shto sega?,...eve ,..da recheme ,..deka si vo pravo,.i postoi!..i samo zatoa ,..shto jas ,..ili drug nekoj ne veruva deka ,..postoi,..toa i samo toa e edinstvena prichina da si go okrkame od nego!,....,...kakava logika ima tuka be?,...

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:12
.....ustvari,....najdov kogo da prashuvam za,...logika!

-------------

Постирано од: dimi
Датум на внесување: 10.Февруари.2009 во 12:05
A koj gi sozdal dinosaurusite?

-------------
http://foto.idividi.com.mk/portfolio.asp?ID=1695 - Моето Портфолио

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 11:53
mozebi loso go postaviv prasanjevo, no otsekogas me interesiralo koe e religioznoto objasnuvanje za dinosaurusite. tokmu taa necelosnost na informaciite, i nekonzistentnost vo religioznite prikazni se del od pricinite poradi koi sum ateist.

drugata pricina se parite sto popovite obozavaat da gi zemaat, kako i tvrdenjeto od student na teologija deka se zapisal tamu bidejki toa e profitabilna rabota, biznis kako i sekoj drug.

-------------

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:10
Originally posted by dimi dimi напиша:

Бог.

mozebi loso go postaviv prasanjevo, no otsekogas me interesiralo koe e religioznoto objasnuvanje za dinosaurusite. tokmu taa necelosnost na informaciite, i nekonzistentnost vo religioznite prikazni se del od pricinite poradi koi sum ateist.

Не знам кое е религиозното објаснување за диносаурсите, но знам кое е христијанското објаснување, а тоа гласи дека Бог ги создаде нив како и друго. Тоа е целата приказна и се разбира дека таа не е, ниту може да биде, иста во различните вери и религии. Но сепак таа е конзистента во рамките на христијанството (за другите вери не сум компетентен да зборам).

drugata pricina se parite sto popovite obozavaat da gi zemaat, kako i tvrdenjeto od student na teologija deka se zapisal tamu bidejki toa e profitabilna rabota, biznis kako i sekoj drug.

Ова ти е многу субјективена причина. Каква врска има Христос и Христовото учење со некој што погрешно го интерпретира или пак го злоупотребува истото? Лоши примери и злоупотреби на верата можеш да најдеш во сите вери (вклучувајќи го и атеизмот!). Сепак тоа не е никаков аргумент, ниту за вистинитоста, ниту за невистинитоста на една вера.

Доколку сакаш да провериш дали Христос е вистинската вера, потребно е да Го запознаеш, да ги прочиташ евангелијата, да го прочиташ Светото Писмо, а не да гледаш што прават таму некои попови или некоја самонаречена "црква".
Поздрав!

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:20

DIMI JAS EDNAS PRASAV EDEN NOVOVEREC OVA PRASANJE
dobiv vakov odgovor

dinosaurusite gi sozdale lugjeto, se bavele so genetika, i gospod gi sotrel dinosaurusite oti toa nebilo negovo delo

jasno li e sega? газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:28
a ako bog gi sozdal dinosaurusite, zasto nikade ne se spomnuvaat? kako adam i eva se spravuvale so sekogas gladniot T-rex ili pak tie ne ziveele vo ist period?

i zosto ako Bog e semokjno bitie ednostavno ne go unisti zloto ili satanata tuku tolku dolgo vreme go tolerira nejzinoto postoenje?

se razbira deka pricinite kje bidat subjektivni, bidejki se licni, isto kako sto i verata e licna rabota (za razlika od religijata), no mi se dopagja izjavata deka ako me interesira religijata treba da dojdam do izvorot (Svetoto pismo) a ne da gledam sto pravat onie sto ja prenesuvaat religijata (Crkvata)

se nadevam deka ne ti smetaat prasanjava no navistina imam mnogu dilemi sto sakam nekoj da mi gi razjasni. edna od niv e kako mozam da se povikuvam na kniga i moralni nacela stari povekje od 2 mileniuma, i tie da mi bidat reper za toa kako da ziveam vo 21 vek?

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:31
Originally posted by anakin anakin напиша:

DIMI JAS EDNAS PRASAV EDEN NOVOVEREC OVA PRASANJE
dobiv vakov odgovor

dinosaurusite gi sozdale lugjeto, se bavele so genetika, i gospod gi sotrel dinosaurusite oti toa nebilo negovo delo

jasno li e sega? газење%20од%20смеење

Lugjeto definitivno sozdale nesto.... dali dinosaurusite, dali bogovite ne mi e bas jasno :) zatoa sakam da se informiram

-------------

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:37
taka e dimi
da gi sozdal Gospod kje pisuvalo vo biblijata za tie
ogromni sustestva koi vladeeja milioni godini na nasata planeta
no
tolkuvaci na biblijata, za da ja izbegnat ova zamka
tvrdat deka se genetski napraveni od lugjeto
i zatoa ne preziveale

hahahahahhahahahah

jaka teorija nema so, abe na se imat odgovor, samo nikako da ja
prifatat evolucijata
deka prirodata e semokjna

-------------

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 12:49

a ako bog gi sozdal dinosaurusite, zasto nikade ne se spomnuvaat?

Зборот "диносаурс" за прв пат е воведен во 19 век и затоа е невозможно истиот да се најде во книгите кои биле напишани пред тоа, па ни во Библијата. Но сепак тие се спомнуваат во Библијата како ѕверови, змејови и сл.

kako adam i eva se spravuvale so sekogas gladniot T-rex ili pak tie ne ziveele vo ist period?

Адам и Ева не ги хранеле животните, туку тие самите си се хранеле со растенијата. Библијата учи дека на почетокот, пред падот во грев и пред потопот сите животни јаделе само растенија т.е. немало месојадци.

i zosto ako Bog e semokjno bitie ednostavno ne go unisti zloto ili satanata tuku tolku dolgo vreme go tolerira nejzinoto postoenje?

Има добра причина за тоа, но одговорот е обемен. Мислам дека на овој линк ќе го најдеш одговорот (таму барем го најдов јас):
http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8747 - http://www.forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8747

se razbira deka pricinite kje bidat subjektivni, bidejki se licni, isto kako sto i verata e licna rabota (za razlika od religijata), no mi se dopagja izjavata deka ako me interesira religijata treba da dojdam do izvorot (Svetoto pismo) a ne da gledam sto pravat onie sto ja prenesuvaat religijata (Crkvata)

Браво! И јас го направив истото и затоа еве денес, благодарение на Бог, сум библиски христијанин. 

se nadevam deka ne ti smetaat prasanjava no navistina imam mnogu dilemi sto sakam nekoj da mi gi razjasni. edna od niv e kako mozam da se povikuvam na kniga i moralni nacela stari povekje od 2 mileniuma, i tie da mi bidat reper za toa kako da ziveam vo 21 vek? 

Познавам еден што може да ти разјасни голем број од твоите дилеми. Ако сакаш можам да те поврзам со него.
Библиските моралните норми се Божјите норми кои им се дадени на луѓето и тие се непроменливи и важат за сите векови. Не убивај, не сведочи лажно, не прељубодејствувај итн се Божјите морални норми и за 21век, а ќе бидат и за 22, и за 23, без разлика што луѓето нема да се придржуваат до нив и сл.

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 13:22
И јас ќе дадам одговор на твоите прашања, но од точка на гледиште која јас сум ја прифатил за вистинита(телепатските пораки од Божествениот свет преку пророкот за денешно време) - а дали тие тебе ќе те задоволат и дали ќе ги прифатиш тоа е твој слободен избор...

Диносаурусите како и се што постоело и постои во природните царства првобитно било создадено во Небото. Не материјалното сино небо, туку во духовниот универзум.

Кога се случил тнр. Пад на ангелите, настан од негативен карактер со непрегледни космички димензии, отпаднатите битија повлекле со себе и дел од создавањето во Небесата(планети, сонца, минерали, растенија, животни) надолу во провалијата. Низ безбројни милијарди години тие духовни форми, поради одвоеноста од Бога, станувале се` погруби додека во еден момент не добиле материјална форма(значи, според ова сфаќање: не ја создал Бог материјата и човечкото тело).

Кога диносаурусите ја населувале планетата Земја, метаморфозата на паднатите битија(души) во човечки тела не била завршена. Значи ние сме постоеле, но не како луѓе на земјата. Се` она што е одвоено од Бога е несовршено и деградирано. Насилните зрачења кои ги емитувале паднатите битија влиаел на пореметување на однесувањето на животните. Некои од нив станале агресивни, и почнале да ги јадат другите. Тоа дошло и до израз во нивниот физички изглед. Звучи неверојатно, но идните луѓе, тогаш присутни како нематеријални или делумно-материјални битија се тие коишто влиаеле на промените на Земјата и во Вселената(материјалната).

Во меѓувреме диносаурусите ја завршиле својата функција во Небесата(духовниот универзум) и нивните форми се трансформирале во понатамошни облици низ духовната еволуција.

Исус од Назарет во кого беше отелотворено едно високо духовно битие - Христос, не изучуваше теологија и не беше свештеник. Тој изучи еден занает(тесар) со кој што се издржуваше. Тој не дозволуваше да биде платен за духовните проповеди што ги даваше.

a ako bog gi sozdal dinosaurusite, zasto nikade ne se spomnuvaat? kako adam i eva se spravuvale so sekogas gladniot T-rex ili pak tie ne ziveele vo ist period?
Можеби древните легенди за аждери и змејови всушност се однесуваат токму на нив, но ова е само моја лична претпоставка.

Што се однесува до Адам и Ева, според учењето кое го имам прифатено, тие не се дословно првите луѓе, туку првите потполно материјални луѓе(луѓе какви што сме ние физички денес) кои воедно почнале да се размножуваат преку сексуални односи, и првите луѓе кои имале потполно материјални деца.

Затоа што Бог е конечната есенција на се` што постои. Кога Тој некого би уништил, би настанала ланчана реакција и на крајот Тој самиот себе си би се уништил. Злото не го создал Бог, тукуе тоа резултат на паднатите битија кои сакале да станат Бог самиот - а тоа е невозможно. Бог го допуштил падот на ангелите бидејќи секое духовно битие и човекот имаат слободна волја. На тој начин Бог им дарувал на сите можност самите да се уверат во бесмисленоста на своите тежнениа да станат Бог.

Човекот е самиот одговорен за злото кое го снаоѓа. Исус затоа предупреди: „Што човек сее, тоа тој и ќе жнее!„ Последиците т.е. жетвата меѓутоа можат да дојдат до израз во оваа или некоја наредна инкарнација(отелотворување) веќе според тоа кога ќе созреат. Но ако правовремено ги препознае и ги отстрани со Христова помош преку покајување, простување и молење за прошка, и поправање на стореното(онолку колку е тоа сеуште можно) тогаш многу нешто може да се неутрализира и да се спречи благовремено.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 16:35
Off-topic, no sepak nekako povrzano so posledniot odgovor...

majkl, toa e chisto gnostistichno interpretiranje na Boga, negovata Kreacija i nastanuvanjeto na materijalniot svet, se razbira so nekoi minimalni varijacii kako sto go imalo i megju razlichnite gnostistichki uchenja.

Interesno e deka ova e mnogu slichno na Isusovite propovedanja zabelezhani vo anatemisanite i unishteni gnostistichki pisanija do koi, vo relativno skoreshni vreminja, doagjame sosem sluchajno so arheoloshkite iskopuvanja.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 18:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Off-topic, no sepak nekako povrzano so posledniot odgovor...

majkl, toa e chisto gnostistichno interpretiranje na Boga, negovata Kreacija i nastanuvanjeto na materijalniot svet, se razbira so nekoi minimalni varijacii kako sto go imalo i megju razlichnite gnostistichki uchenja.

Interesno e deka ova e mnogu slichno na Isusovite propovedanja zabelezhani vo anatemisanite i unishteni gnostistichki pisanija do koi, vo relativno skoreshni vreminja, doagjame sosem sluchajno so arheoloshkite iskopuvanja.
Normalno. Vistinata e taa. No vo razlicni vreminja Bog vo razlicen obem ja objavuval istata, soodvetno globalnata duhovmna svest i jazichnoto bogatstvo(terminologija) na ludjeto vo dotichnoto vreme.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk