Факултет во секој град
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17454
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 20:59 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Факултет во секој град
Постирано од: polzavce
Наслов: Факултет во секој град
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 20:18
Не знам дали ја има темава од порано........
Би сакала овде да споделиме размислувања дали ја поддржувате оваа идеја на владата на РМ........
|
Коментари:
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 20:31
Еве го моето мислење:
Јас сум против оваа идеја, од следниве причини:
- Факултетите ќе им бидат блиску на студентите ( нема да мора да патуваат во друг град), но ќе треба да патуваат професорите од причина што нема доволно професори во секој град за предметите кои се предвидени.......
- тоа патување значи дека професорот нема да му биде достапен на студентот во секое време, ќе неможе да отиде студентот на консултации кога ќе му бидат потребни, за ситници ќе мора да се чека другата недела да дојде професорот на час и така ќе се одолговлекуваат работите и ќе се губи драгоцено време за студентите, а и тоа ќе влијае на квалитетот на знаењата........
- студентите треба да имаат достапни библиотеки и други места каде ќе најдат стручна литература. Во Скопје на пример ја имаме Универзитетската библиотека, МАНУ, Државен завод за статистика итн...места каде може да се дојде до податоците што ги бараме. Е сега, студентот од Кочани на пример кој студира на факултет во својот роден град ќе треба ли да патува до Скопје за да ја најде книгата која му е потребна. Освен тоа во некои библиотеки не смее да се изнесува книгата надвор од библиотеката, туку само внатре се чита. Како тој студент ќе прочита книга од 500 страни за еден ден? Или ќе треба да се снаоѓа кај ќе седи цела недела во Скопје додека да ја прочита. А не е само една книга.......Ме сфаќате?
- Од овие причини ќе се добиваат површни и неквалитетни, краткотрајни знаења. Потоа дипломираните ќе имаат проблем со вработувањето бидејќи немаат доволно познавања од областа. Значи ќе се зголеми невработеноста, а со тоа сиромаштијата, социјалните проблеми и се по ред како тоа иде........
Тоа беше моето мислење...........
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 20:46
тишина полжавче да не си проговорила уште една вакво нешто,не си свесна само кој благодет е ова сега со факултетите во повеќе градови.
Мене најголемата услуга ќе ми се направи од есен со новите факултети,кога не можев да го завршам порано од финансиски причини сега ми се дава шанса.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 21:30
за мене како родител,благодет би бил факултет во секој град во оваа економска ситуација двајца студенти во исто време...страв ми е да помислам е сега колку ќе биде квалитетно тоа школување,времето ќе покаже со оглед на моменталните состојби во школството,може да се претпостави,нели?
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 00:52
најмал проблем, според мене се информациите.... доволно е една подобро опремена библиотека... со компјутери и интернет... и се што ќе посакаш можеш да си најдеш...
професорите ќе патуваат, тоа да... ама кога ќе видиш... пола Македонија патува за да оди на работа... должност на работодавецот е да даде работа... а на работникот... да стигне на таа работа...
и многу студенти баш заради финансискиот дел не се запишуваат на факултет... не е фер... да може да се студира само во два - три поголеми градови...
и во Велес има факултет за туризам мислам... па колку само студенти се запишаа
п.с ај да дебатираме...
-------------
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 09:10
Sakale nie ili..priznale nie ili ne...akcijata na vladata za disperzija na fakultetite e edna mnogu pozitiven poteg. Okolu kvalitetot na profesorite ...pa toa se istite profesori od drzavniot univerzitet. dali vo skopje ili nadvor od Skopje profesorot e toj... taka da moznosta stoi pred site. Site znaeme deka "so parite za patuvanje, plakjanje kirija za stan i zivotni troshoci"...mnogu mladi tie pari kje gi dadat za participacija i knigi i kje zavrshat fakultet vo svojot grad ili vo gradot najblisku do nivnoto mesto na ziveenje... zatoa -studirajte...Obrazovanieto eden den kje bide mokj...
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 13:37
Ох бе луѓе сега гледам дека ништо не сте ме сфатиле........
Ајде прво одговорете ми која е целта на студирањето, на учењето, на стекнувањето знаења?
Тука лежат сите одговори........
|
Постирано од: Ssssssssssssss
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 14:09
Ja podrzuvam mislam deka so ova vo golema mera ke se zgolemi brojot na studenti a so toa i visoko obrazovniot kadar
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 17:57
Ssssssssssssss напиша:
Ja podrzuvam mislam deka so ova vo golema mera ke se zgolemi brojot na studenti a so toa i visoko obrazovniot kadar |
И секако ќе се зголеми квалитетот на образованието... што би рекле... квалитет до гуша...
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 21:02
polzavce напиша:
Еве го моето мислење:
Јас сум против оваа идеја, од следниве причини:
- Факултетите ќе им бидат блиску на студентите ( нема да мора да патуваат во друг град), но ќе треба да патуваат професорите од причина што нема доволно професори во секој град за предметите кои се предвидени.......
- тоа патување значи дека професорот нема да му биде достапен на студентот во секое време, ќе неможе да отиде студентот на консултации кога ќе му бидат потребни, за ситници ќе мора да се чека другата недела да дојде професорот на час и така ќе се одолговлекуваат работите и ќе се губи драгоцено време за студентите, а и тоа ќе влијае на квалитетот на знаењата........
- студентите треба да имаат достапни библиотеки и други места каде ќе најдат стручна литература. Во Скопје на пример ја имаме Универзитетската библиотека, МАНУ, Државен завод за статистика итн...места каде може да се дојде до податоците што ги бараме. Е сега, студентот од Кочани на пример кој студира на факултет во својот роден град ќе треба ли да патува до Скопје за да ја најде книгата која му е потребна. Освен тоа во некои библиотеки не смее да се изнесува книгата надвор од библиотеката, туку само внатре се чита. Како тој студент ќе прочита книга од 500 страни за еден ден? Или ќе треба да се снаоѓа кај ќе седи цела недела во Скопје додека да ја прочита. А не е само една книга.......Ме сфаќате?
- Од овие причини ќе се добиваат површни и неквалитетни, краткотрајни знаења. Потоа дипломираните ќе имаат проблем со вработувањето бидејќи немаат доволно познавања од областа. Значи ќе се зголеми невработеноста, а со тоа сиромаштијата, социјалните проблеми и се по ред како тоа иде........
Тоа беше моето мислење........... |
види вака сега мое полжавче,тоа што професорите ќе патувале не е ништо ново,еден куп професори на факултетите надвор од Скопје патуваат и држат предавања на други факултети и никој од нив не се пожалил.Кога бев на факултет во Битола имав колку што се сеќавам двајца професори кои патуваа од друг град и еден професор кого не го видов никогаш освем на испит,а тоа не ми беше проблем да ги положам тие испити со солидна оценка,а додека на консултации сум бил само еднаш заради изработка на Програми по Техничка Механика и тоа кај асистентката по истиот предмет,професорот не се замараше со нас ама ич,а беше од Битола,што значи твоето тврдење за демек не ќе можело да се оди на консултации,одма ти паѓа во вода.
Тоа пак за библиотеките и стручната литература е твој најголем бисер во постот,во денешно време на комуникации и интернет ти тврдиш нешто неверојатно,за тоа не сакам да трошам зборови.
Тоа пак последното ЗА ТОА ДЕКА ОДМА СТУДЕНТИТЕ КОИ ЌЕ СТУДИРААТ НА ДИСПЕРЗИРАНИ СТУДИИ ГИ НАРЕКУВАШ КАКО АКАДЕМСКИ ГРАЃАНИ КОИ ДОБИЛЕ ПОВРШНИ,НЕКВАЛИТЕТНИ И КРАТКОТРАЈНИ ЗНАЕЊА Е ТВОЈА ЛИЧНА НАВРЕДА ПРВО КОН ПРОФЕСОРИТЕ КОИ ЌЕ ИМ ПРЕДАВААТ(а тие се истите од Скопје кои ти предавале и тебе,ако имаш завршено факс,или пак ученици на предходните),А И КОН ИДНИТЕ СТУДЕНТИ НА КОИ ИМ СЕ ДАЛА ЖАНСА ЗА ПОДОБРО ОБРАЗОВАНИЕ....
А знаењето мило никој не може да ти го тури во главата,па ни професор од Сорбона или Харвард да ти предава,ако не си самосвесен.
Вработувањето остави им го на дипломираните,секој со своја среќа и ксмет,и јас прв пат од тебе во животов слушам дека образованието на една нација носи невработеност,сиромаштија и социјални проблеми.
Е сега, дали ти Полжавче знаеш која благодет е да студираш во својот роден град,да не плаќаш за сместување,патување и ред други рабити,и кое олеснување на родителите би било тоа децата да им студираат на два чекора од дома.
Ако си од Скопје пресели се во Берово и прати ги твоите дечиња да студираат во Скопје,па тогаш ќе те видам која матна ќе те пере на први во месецот
Целиот твој пост е толку тенденциозно и дефетистички напишан.Просто се чудам како постои персона која,еве тука соли памет на некој кој видел барем малку надеж за подобро одразование а следствено подобро утре,како резултат на истото,без ни најмалку срам и перде.
Засрами се алооооооооооооооо!!!!!!!!!!!!!!
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 23:56
Фала ти за ова сирота.........
Зошто не ми одговори на прашањето која е целата на студирањето?....Сама ќе си одговорам.........да се стекнат квалитетни знаења.Повторувам...КВАЛИТЕТНИ........НЕ БИЛО КАКВИ.........
Мене ме осудуваш зашто реков дека професорите ќе патуваат и нема да им бидат достапни на студентите за консултации и уште се дрзнуваш да ми се смееш за тоа и да ме навредуваш......Туку помисли ли ти дека не е важно само да се заврши факултет туку и да се знае.Пресудно е тоа. Повторувам ДА СЕ ПОСЕДУВААТ ЗНАЕЊА.........Ти пак уште и се гордееш со тоа што не си одел на консултации и не ве замарал професорот воопшто зашто не сте го виделе цела година освен на испит, а си положил со солидна оценка..........Оценката никогаш не била апсолутен показател на знаењето, туку релативен.........Е сега колку ти знаеш од областа која си ја полагал на тој начин не сакам да дискутирам...јасно ми е.........И пази сега пак ке ти повторам.........Се гордееш со тоа што си поминал на полесниот начин....Не е важно злато мое да се помине само.......туку да се научи...........Затоа мене ми пречат доста ставови на оваа влада........целта им е да направат сите да се запишат на факултет........со тоа се зголемува квантитетот во студирањето, но тоа е на сметка на квалитетот.......ДОКАЖАНО.........
Јас имам колешки што завршија социологија со мене. Прашај ги што е социологија, каква наука, што изучува и нема да знаат да ти одговорат повеќе од 2 реченици.........Не генерализирам за сите дека е така ( да не ме разберете пак погрешно), но сакале вие да признаете или не во повеќето случаи е слично........
Имало интернет, не ни требале библиотеки......Да се опремела една библиотека и готово......демек тоа туку така иде.........ох...брееееееее........се познава дека не си влегол во библиотека..........си бил ли во Универзитетска, си видел ли како се работи, што книги има.........како не бе.........
Од образование се осиромашувало........Кај го реков јас тоа жити се........Кога читаш што пишува не читај на памет, туку така како што е напишано. А беше напишано дека неквалитетот на знаењата ќе ги испроблематизира вработувањата, а невработеноста посредно ќе повлијае на социјално-економската состојба на луѓето........
Кога велиш дека ни професор од Харвард не може да ти тури знаења, ако сам не си свесен...не си свесен колку грешиш.......какви професори јас сретнав, колку ме мотивираа, колку ме поттикнуваа, колку имаа влијание врз моето образование и сеуште имаат...........но дека и сам треба да си свесен се согласувам.......има и тоа удел во право си........Твојот професор кој го посочи не спаѓа во горенаведената група професори и на таквите неодговорни, незаинтересирани мислев кога спомнав во претходниот пост дека треба да се внимава кој се се прима на професорско место да им пренесува знаења на студентите и учениците........гледаш како се оди последователно....читај сега внимателно.....НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ НЕОДГОВОРНИ НЕКВАЛИТЕТНИ ПРОФЕСОРИ произведуваат НЕЗАИНТЕРЕСИРАНИ НЕОДГОВОРНИ НЕКВАЛИТЕТНИ СТУДЕНТИ..........
by the way........ Не сум од Скопје туку од мал град во внатрешноста и знам што значи да се плаќаат сметки и трошоци за живот........се ми е јасно..........
Кога разгледувате една појава пробајте да допрете до нејзината суштина..........не гледајте само еднострано..ке си си бил дома, ќе си заштедел на смештај, патни трошоци и сл............се е тоа во ред........но не е пресудно........џабе завршен факултет во твојот град кога немаш знаења какви што би требало.....џабе, џабе........
Преселувањето привремено за време на студирањето има и позитивни аспекти што сте се фатиле само за парите.....А искуството во поголем град, а снаоѓањето за се сам и стекнувањето животно искуство без мама и тато..........сакам да кажам осамостојувањето и созревањето кои ќе го следат целиот процес........
Не ве обвинувам за ваквите сфаќања...таков ни е вредносниот систем во општествово.........битна е дипломата, не е битно дали знаеш или не.......вредност е да се поседува ( диплома ли, материјални средства ли......), а не да се знае, умее.........
Сите таканаречени аргументи ви паднаа во вода...........
|
Постирано од: mrzla
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 01:35
како бе полжавче кој е целта на знаењето
како ти ќе знаеше да се потпишеш ако не си учела
а тоа дека многу професори ќе патувале голема работа
знаеш ли која дневница ја имаат тие,и пешки ќе одат ќе им се лета
а колку повеќе ќе се учи,ќе има доволен кадар на професори од градовите и ќе им се скрати патувањето
------------- И бричот падна на колена пред зборот:
Те преколкувам кажи како да се наострам како тебе,сакам да колам без да пуштам крв
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 01:39
Јасна е целта де.........само од тука требаше да тргне муабетот........целта е стекнување знаења........но не било какви туку издржани, квалитетни, долготрајни........
Патувањето на професорите не е проблем за нив туку проблем ќе се јави поради недостапноста на професорите........не се од тој град и после предавањето ќе си заминат дома........ќе нема да може студентот да се консултира нешто со професорот доколку има потреба.........
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 01:43
имаат меилови за консултација....ако веќе толку професорот е активен да па возврати
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 01:48
Ех, ех мејлови..........
Термин за консултации од еден саат може да не ми стигне, а не по мејлови ќе сме се разбрале....
мејловите се за договарање термин кога да се видите со професорот, од колку саат ќе почне утре предавањето, ако се одложува некој испит и слично.........
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 01:56
ок..во секој случај јас не учам факултет
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 08:45
Profesorot e dolzen da go sraboti ona za shto e platen. Site nie koi sme studirale znaeme deka profesorite na fakultet bea bogovi i zatoa na 70 godini ne mozat da gi izbrkaat od fakultet. Okolu kvalitetot na ponudenata nastava. Koj kvalitet kje se ponudi vo amfiteatar vo Skopje so 500 dushi i suvoparno predavanje ili neposreden razgovor i diskusija so 20-30 studenti vo pomalo mesto. Ne e problem mestoto, problem e navikjite. Kaj nas praksata na neodrzuvanje predavanje, otkazuvanje na ispit ili pomestuvanje na terminite e opshta praksa. 90% od profesorite se nekade angazirani a najmalku na svoeto rabotno mesto. Site vie koi ste studenti znaete deka 90% od rabotata ja obavuvaat demonstratori i asistenti. Tragicen e faktot deka nie vo 21 vek imame seushte teoretska edukacija. 1% od profesorite imaat predvideno praksa. zatoa zavrsheniot student se odnesuva kako padnat od Mars. Ne e losha idejata za disperzija, loshi se nash*te navikji. Koga niv kje gi promenime kje go dobieme seto ona kon shto se stremime. I kako edna tragicna vistina... Kjerka na moja prijatelka dodeka studirashe socijalna politika imashe potreba da prisobere nekoi podatoci za nekoj proektna aktivnost, seminarska li ... i morashe tie podatoci da gi zeme od socijalnite sluzbi... sekade naide na zatvoreni vrati, zatoa shto taa beshe doziveana kako konk*rencija, kako nekoj koj kje go zavrshi fakultetot i kje go zeme mestoto na toj shto kje ja obuci... e toa e nasheto sekojdnevie... ne disperzijata...
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 10:28
Како што и можеше да се претпостави има мислења за и против дисперзираните студии. Нормално, за тоа се изнесуваат разни аргументи и истите навистина „држат“, било да се позитивни или негативни! Е сега, кое е помало зло ... времето ќе каже. И, да не се разбереме погрешно! Тоа што наведувам аргумент против овој начин на студирање, не значи дека сум против истиот. Гледам секој зборува од материјално-економскиот и образовен аспект! Јас ќе изнесам еден аргумент од социјален аспект. Полжавчето малку спомна во еден нејзин претходен пост, а тоа е осамостојувањето на студентот. Стекнување на самостојно животно искуство. Тоа навистина е многу, многу битен елемент во изградувањето на личноста. Исто така, уште една негативност на овие студии е што е оневозможена социјализација на младата личност во средина во која има припадници од повеќе разни средини од МК. Така многу повеќе се зголемуваат шанси за меѓусебно запознавање, дружење, па ако сакате и наоѓање животен партнер. Или стекнување пријатели, кои можеби подоцна ќе ти се најдат во „бизнисот“ - ако не друго. Сетете се само на времето додека ние студиравме. Имаше студенти од Србија (вклучувајќи го и Косово), Црна Гора, но и од странство: Јордан, Сирија, Нигерија и др. арапски и африкански земји, но и од Грција. Додуша во ’82 има забранија да студираат и сите грчки студенти ги повлекоа и ги испратија во Ниш. Уф, грчишта! А што убава беше Георгина!
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 11:04
... sekoja konstruktivna diskusija ragja nova ideja... Disperziranite studii ne ja isklucuvaat moznosta za studiranje vo drug grad, Jas disperzijata ja razbiram kako "ednakvi moznosti za site". Mora da sme iskreni deka deneska vo ovaa ekonomska situacija na nashata zemja mnogu odlicni ucenici ne mozat da go prodolzat svoeto shkoluvanje tokmu zaradi "skapoto cinenje".
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 15:08
Мамичке многу ми се допадна една реченица која си ја напишала..........велиш: Не е лоша идејата за дисперзираните студии, лоши се нашите навики........Да си ми жива и здрава за ова што го рече............
Овде лежи суштината.........
Зошто да постојат дисперзирани студии кога не е созреан моментот за тоа.......Идејата како идеја е супер, но спорна е нејзината можност за реализација онака како што е замислена. Дали ме разбираш? Да е се така во реалноста како што е напишано на папир......ок.......ама за жал не е ........Нека се реализираат дисперзирани студии, тогаш кога нема да имаме вакви навики.........
Е сега, како да се сменат тие навики????? Кој им ги створил навиките на професорите и на студентите за неодговорност????
Затоа реков треба да се почне од оздоле, уште од градинките, основното образование. Првенствено таму да има квалитетни наставници, педагози кои ќе ги научат децата што значи одговорност. И пак се враќаме на истото: Како ќе ги научат ако самите се неодговорни. Како ќе им наметнат став на децата дека не е битно само да се добие прелазна оцена, туку дека е побитна трајноста на знаењата, кога и самите сакале само да поминат и поседуваат краткотрајни знаења. А зошто поседуваат такви знаења и погледи наставниците? Зашто и самите биле сведоци на такво однесување од нивните образувачи.....Гледаш ли сега како е тоа што викаат србите -зачаран круг-......лавиринт..........
А излезот??????
Да се развие свеста кај поединецот критички да ја гледа стварноста, а не да ја восприема онаква каква што му се нуди..............Такви способности треба да има наставникот..........Еве воедно одговор на едно од прашањата кои ти ги поставуваш во рамките на овој подфорум
Но не само образованието, туку и семејството има огромна улога во овој аспект. А семејсвото од друга страна е влијаено од актуелните општествени случувања...во моментов тоа е трката за пари.....па нема доволно време да им посвети на децата. Е, затоа тука стапува на сила образованието во самите зачетоци на детето и улогата на наставникот во формирањето на детскиот вредносен систем станува клучна........
Наставници имајте одговорност за тоа какви личности произведувате........
Да не бидам погрешно разбрана........Не велам дека целиот товар паѓа на наставниците, професорите......Интересно прашање за дебата е и зошто професорите не се замараат кажано жаргонски????? И тука има фактори кои влијаат на нивната незаинтересираност. Или ако се заинтересирани да сменат нешто, зошто немаат услови (храброст, дозвола) за такво нешто.....
Гледате како се е испреплетено..........
Со еден збор.........СЕУШТЕ НЕМА СОЗДАДЕНО ДОВОЛНО ПРЕДУСЛОВИ ЗА ОТПОЧНУВАЊЕ СО ДИСПЕРЗИРАНИ СТУДИИ.........кога би било поинаку се би било во ред со ваквата иницијатива........
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 15:35
polzavce напиша:
Мамичке многу ми се допадна една реченица која си ја напишала..........велиш: Не е лоша идејата за дисперзираните студии, лоши се нашите навики........Да си ми жива и здрава за ова што го рече............
Овде лежи суштината.........
Зошто да постојат дисперзирани студии кога не е созреан моментот за тоа.......Идејата како идеја е супер, но спорна е нејзината можност за реализација онака како што е замислена. Дали ме разбираш? Да е се така во реалноста како што е напишано на папир......ок.......ама за жал не е ........Нека се реализираат дисперзирани студии, тогаш кога нема да имаме вакви навики.........
Е сега, како да се сменат тие навики????? Кој им ги створил навиките на професорите и на студентите за неодговорност????
Затоа реков треба да се почне од оздоле, уште од градинките, основното образование. Првенствено таму да има квалитетни наставници, педагози кои ќе ги научат децата што значи одговорност. И пак се враќаме на истото: Како ќе ги научат ако самите се неодговорни. Како ќе им наметнат став на децата дека не е битно само да се добие прелазна оцена, туку дека е побитна трајноста на знаењата, кога и самите сакале само да поминат и поседуваат краткотрајни знаења. А зошто поседуваат такви знаења и погледи наставниците? Зашто и самите биле сведоци на такво однесување од нивните образувачи.....Гледаш ли сега како е тоа што викаат србите -зачаран круг-......лавиринт..........
А излезот??????
Да се развие свеста кај поединецот критички да ја гледа стварноста, а не да ја восприема онаква каква што му се нуди..............Такви способности треба да има наставникот..........Еве воедно одговор на едно од прашањата кои ти ги поставуваш во рамките на овој подфорум
Но не само образованието, туку и семејството има огромна улога во овој аспект. А семејсвото од друга страна е влијаено од актуелните општествени случувања...во моментов тоа е трката за пари.....па нема доволно време да им посвети на децата. Е, затоа тука стапува на сила образованието во самите зачетоци на детето и улогата на наставникот во формирањето на детскиот вредносен систем станува клучна........
Наставници имајте одговорност за тоа какви личности произведувате........
Да не бидам погрешно разбрана........Не велам дека целиот товар паѓа на наставниците, професорите......Интересно прашање за дебата е и зошто професорите не се замараат кажано жаргонски????? И тука има фактори кои влијаат на нивната незаинтересираност. Или ако се заинтересирани да сменат нешто, зошто немаат услови (храброст, дозвола) за такво нешто.....
Гледате како се е испреплетено..........
Со еден збор.........СЕУШТЕ НЕМА СОЗДАДЕНО ДОВОЛНО ПРЕДУСЛОВИ ЗА ОТПОЧНУВАЊЕ СО ДИСПЕРЗИРАНИ СТУДИИ.........кога би било поинаку се би било во ред со ваквата иницијатива........ |
Znaci ti sakas da kazes demek ako ima mn fakulteti kadarov ke bide ponestrucen a kao sega kadrive da se neznam kolku strucni abe nema vrska treba da ima fakultet vo sekoj grad zatoa sto Makedonija e siromasna drzava i zaradi tie fakulteti vo sekoj grad nekoj deca imaat pari da studiraat. Ova ti sto tuka go zboris idi kazi mu na nekoj roditel sto nema pari da go prati deteto vo Skopje pa kazi mu deka ne treba fakultet vo sekoj grad
|
Постирано од: blue666
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 17:59
Polzavce, zasto smetas deka ako ostanat vo Skopje ke imaat kvaliteno obrazovanie - smetas deka vo Skopje se nudi kvalitetno obrazovanie a ako se otvorat vo drugite gradovi nema da go ima toj vid na obrazovanie?
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 19:37
SSSSSSSSS А ако во твојот град се отвори факултет да речеме за Ветеринарна медицина.............Дали ти за да не патуваш во друг град и за да ги намалиш трошоците, ќе се запишеш на истиот, а не можеш да смислиш да работиш со животни.......
Зборот ми е дека и да се отвори факултет во твојот град, никој не гарантира дека поголемиот дел од учениците ќе сакаат да се запишат токму на тој....
Или можеби учениците ќе бидат принудени да се запишат баш на тој факултет, заради заштедата..........
|
Датум на внесување: 14.Јануари.2009 во 19:46
blue666 напиша:
Polzavce, zasto smetas deka ako ostanat vo Skopje ke imaat kvaliteno obrazovanie - smetas deka vo Skopje se nudi kvalitetno obrazovanie a ako se otvorat vo drugite gradovi nema da go ima toj vid na obrazovanie? |
Од овие прашања што ми ги поставувате јас само заклучувам дека вие до крај не ми ги читате постовите........
Пак ли да објаснувам зошто реков дека квалитетот на знаењата на дисперзираните студии ќе опадне.........има погоре објаснето прочитај........
Не реков ама баш никаде дека во Скопје има квалитетно образование........Ако сметам дека нема да има квалитет на дисперзираните студии, тоа автоматски не значи дека сметам оти на Скопскиот универзитет има квалитет........Не ми ставај зборови во уста кои не сум ги кажала......
Освен тоа зарем само во Скопје има факултети? А Битола, Охрид, Тетово..
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 13:39
Отворењето на нови факултети во повеќе градови е до сега најголемата работа што се направила во Македонија за образованието,нормално како и за секој почеток на нешто ново ќе се јавуваат проблеми кои со тек на време ќе се решат,меѓутоа одма да се тврди дека ќе било неквалитетно студирањето и ќе се намалел квалитетот на знаење на идните академски граѓани е чиста глупост.
Закочете малку и дајте им жанса на тие што сакале да се образуваат,а од икс причини не го постигнале тоа да ја искористат оваа шанса да си го зголемат степенот на образование,ако ништо друго некој од нив со самото запишување и завршување на факултет ќе добие некоја своја лична сатисфакција и свој внатрешен мир.
Мислам дека голем број студенти ќе почнат во поодминати години повторно да студираат затоа што ја согледале ситуацијата со тек на годините и сфатиле дека погрешиле во младоста кога не учеле или не завршиле факс заради некој си проблеми кои сега им се решени,и можат да си остварат барем еден сон за повисоко образование кој се досега го чувале во мислите,и дошло време да им се оствари.
Дајте им жанса на тие сонувачи и поддршка во истото.
Јас сум еден од нив.Од сонувачите,а како мене има многу.
И се извинувам на Полжавче што ја нареков сирота,ме изнервира мило многу,причините ќе ги согледаш ако ги прочиташ моите постови на темава.
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 13:40
ама не е лоша идеата за повеќе факултети... спорна е идејата за толку многу факултети... дисперзирани низ цела држава... гледам многумина ја бранат идејата... јас лично не ја напаѓам... но се прашувам...??? што ако во вашиот град има еден факултет... ај по земјоделство... (некој спомена ветерина)... и сега сите од тој град што сакаат да студираат... ќе се запишат на земјоделство...?????!!!! не ...нема... само некои...па ваљда има други кои ќе сакаат да студираат медицина, економија, право... и што ќе прават тие...? нормално...ќе се запишат таму каде што има таков факултет ... значи повторно во друг град... е сега за да може секој да студира што сака...а да си остане во својот град...тогаш ќе мора во секој град, да се отворат сите можни факултети... неизводливо...
Од друга страна...што се добива ако се отворат толку многу факултети... квалитет...????!!! како не...!!!! се добива само респективна бројка на запишани студенти... од кои питај бога колкумина ќе завршат... а и тие што ќе завршат... колку ќе бидат стручни...или битно е само да се има диплома...
еве им пример на оние кои мислат дека со ова се добива квалитет... нека отидат во клинички центар во Скопје.... да ги видат таканаречените доктори кои завршиле на... висококвалитетните факултети во тетово... во Речица ли беше... Штул ли...Јеил ли... како кога ќе им дојде пациент ...бегаат...и им ги препуштаат на другите... оние кои не завршиле таму... да не речам и нивните познати...ги препуштаат на оние кои знаат... зошто..??? затоа што додека они студираа... професори им беа незавршени апсолвенти од мединскиот факултет во скопје ...или од приштина...или од Тирана.... па јасен е квалитетот...
И да се вратиме на нашата приказна со еден куп новотворени факултети... кој ќе предава сега...??? Квалитетни професори...???? како не бе... каде ќе ги најдеме толку....ги има ли...???? не...за жал ги нема... Но тоа кај нас не е важно.... Важно е да се има диплома по секоја цена, нели...
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 14:12
fiks напиша:
Отворењето на нови факултети во повеќе градови е до сега најголемата работа што се направила во Македонија за образованието,нормално како и за секој почеток на нешто ново ќе се јавуваат проблеми кои со тек на време ќе се решат,меѓутоа одма да се тврди дека ќе било неквалитетно студирањето и ќе се намалел квалитетот на знаење на идните академски граѓани е чиста глупост.
Закочете малку и дајте им жанса на тие што сакале да се образуваат,а од икс причини не го постигнале тоа да ја искористат оваа шанса да си го зголемат степенот на образование,ако ништо друго некој од нив со самото запишување и завршување на факултет ќе добие некоја своја лична сатисфакција и свој внатрешен мир.
Мислам дека голем број студенти ќе почнат во поодминати години повторно да студираат затоа што ја согледале ситуацијата со тек на годините и сфатиле дека погрешиле во младоста кога не учеле или не завршиле факс заради некој си проблеми кои сега им се решени,и можат да си остварат барем еден сон за повисоко образование кој се досега го чувале во мислите,и дошло време да им се оствари.
Дајте им жанса на тие сонувачи и поддршка во истото.
Јас сум еден од нив.Од сонувачите,а како мене има многу.
И се извинувам на Полжавче што ја нареков сирота,ме изнервира мило многу,причините ќе ги согледаш ако ги прочиташ моите постови на темава.
|
za ova shto go pocrvenev
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 14:20
којсумјас напиша:
ама не е лоша идеата за повеќе факултети... спорна е идејата за толку многу факултети... дисперзирани низ цела држава... гледам многумина ја бранат идејата... јас лично не ја напаѓам... но се прашувам...??? што ако во вашиот град има еден факултет... ај по земјоделство... (некој спомена ветерина)... и сега сите од тој град што сакаат да студираат... ќе се запишат на земјоделство...?????!!!! не ...нема... ----------------------------- neka e 1 zapishan... 4...10... zoshto da ne zavrshat fakultet a se kvalitetni????bile odlicni ucenici a siromashni???? -------------------------------------------------------------------- само некои...па ваљда има други кои ќе сакаат да студираат медицина, економија, право... и што ќе прават тие...? нормално...ќе се запишат таму каде што има таков факултет ... значи повторно во друг град... е сега за да може секој да студира што сака...а да си остане во својот град...тогаш ќе мора во секој град, да се отворат сите можни факултети... неизводливо...
Од друга страна...што се добива ако се отворат толку многу факултети... квалитет...????!!! како не...!!!! се добива само респективна бројка на запишани студенти... од кои питај бога колкумина ќе завршат... а и тие што ќе завршат... колку ќе бидат стручни...или битно е само да се има диплома... ------------------------------------------------------------ ... pa kakov kvalitet kje bea ako bea vo Skopje...takov kje se i tuka ...vo svojot ili vo sosedniot grad... ----------------------------------------------------
еве им пример на оние кои мислат дека со ова се добива квалитет... нека отидат во клинички центар во Скопје.... да ги видат таканаречените доктори кои завршиле на... висококвалитетните факултети во тетово... во Речица ли беше... Штул ли...Јеил ли... како кога ќе им дојде пациент ...бегаат...и им ги препуштаат на другите... оние кои не завршиле таму... да не речам и нивните познати...ги препуштаат на оние кои знаат... зошто..??? затоа што додека они студираа... професори им беа незавршени апсолвенти од мединскиот факултет во скопје ...или од приштина...или од Тирана.... па јасен е квалитетот... _______________________________________ pa ne bi rekla deka nemaa uslovi...ili na nabrojanite fakulteti nemalo kvalitetni profesori...... mislam deka toa beshe samo malku povekje propaganda...kako istite tie sega se kvalitetni???? -----------------------------------------------------
И да се вратиме на нашата приказна со еден куп новотворени факултети... кој ќе предава сега...??? Квалитетни професори...???? како не бе... каде ќе ги најдеме толку....ги има ли...???? не...за жал ги нема... Но тоа кај нас не е важно.... Важно е да се има диплома по секоја цена, нели... ----------------------------------------------- a koj kje predavashe ako bea vo Skopje... brojot na studenti e reduciran vo Skopje...istite profesori se tuka...istite kje patuvaat i onamu kade shto ima potreba od niv...pa neli se obvrzani so odreden broj nastavni casovi..broj na studenti....????
|
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 15:22
Не се разбираме....очигледно... веројатно и нема да се разбереме...
но не сум јас против образование... ниту против тоа сите да имаат можност за образование... туку против неквалитетно образование...
што се однесува до мене... не е битно дали факултетите ќе бидат во Скопје ...или Штип... квалитетот е битен... а вака нема да го има... и онака е паднат многу ниско...
а 1 студент или 4,5 на факултет... тешко дека може да се нарече факултет... за таква работа паметните измислиле студирање преку интернет... или дописно студирање...
има начини... за давање можност на сите.. тешко дека ова е најдобриот начин... особено ако со тоа се губи (каков таков) квалитет... тоа ми е поентата...
П.С. No1. mamamd ... тешко дека тие студенти од Штул...или каде и да беше...се квалитетни...мислам дека не си ме разбрала... Впрочем...прашај било кого од клинички центар... јас не сум ја измислил приказната.... П.С. No2. не се работи тука за фонд на часови... и за патување на професорите...(иако живо ме интересира дали ќе се исплати патување на професор до ...некаде... за 1 или 4,5 студенти..., кој ќе плати затоа...да не биде студентите..ама ај...) се работи за бројот на квалитетните професори...
|
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 20:50
Polzavce you loose GAME OVER fakultet vo sekoj grad yeeeeeeeeeeee
|
Постирано од: RA4KA
Датум на внесување: 15.Јануари.2009 во 20:59
Da moze i vo sekoe selo
-------------
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 00:24
Ssssssssssssssss жал ми е што така ги гледаш работите...тука никој ни губи ни добива........тука се дискутира.......дебатира......полемизира.......итн.......не се работи за суета, инает, его........МИСЛЕЊА СЕ РАЗМЕНУВААТ........аргументи и контрааргументи се даваат.......ок...нема везе секој со своите интелектуални капацитети.........
Тоа за сирота е заборавено.........
Во неколку градови во Македонија факултет ДА............но не во секој град.........
Тие градови како и до сега да бидат центри на образованието..........
Кога зборуваме за квалитет мора да ја согледаме реалноста.........Квалитетот на знаењата на дипломираните студенти е поразителен..........Дајте да не правиме експерименти со кои уште повеќе ќе се намали......Потоа ќе биде касно да речеме извини згрешивме со оваа идеја и се да се врати по старо........затоа што неколку генерации една по друга веќе ќе бидат оштетени.........
Доста ни е од експериментирање во образованието.......
Имавме гимназии, па школи за занаети, па им текна пак да ги вратат гимназиите.....па во нив имаме ваква програма, па реформирана програма, па по овој систем...па од наредната година по оној систем.........ДОСТА Е ВЕЌЕ....ДОСТА Е.........Експерименти...не фала......
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 00:28
ми се чини дека кој сум јас е единствениот кој разбира што зборувам јас.........
Ај прочитајте ми ги аргументите наведени во постовите и ако внимателно тоа го направите сигурна сум дека сепак ќе пронајдете муабет кој држи вода............
Оставете суета, горделивост.........не е срамота да се смени ставот за било кој проблем ако веќе ти се дадени доволно причини за тоа......
Се работи за нешто од што зависи нашата иднина, иднината на нашите деца и воопшто благосостојбата на општеството и секојдневното живеење........
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 00:42
Se salam ma ne sfakaj ozbilno mnogu posto zivotov ke ti pomine a nisto nema da sfatis
|
Датум на внесување: 16.Јануари.2009 во 18:10
Мислам дека овде се работи за една едноставна приказна... Имено... Со сила на некого можеш да му земеш... Ама со сила на никого не можеш да му дадеш... (Нема врска ова со зборовите на Б.Ц. пошто тоа не е негова измислица него народна мудрост...која не е нечие ексклузивно право... па ни негово...а ни мое...инаку се мислам дека ми ја украл мислата...ама нема врска...ни прв ни последен пат)...
Уствари сакав да кажам... Ти можеш да отвориш милион факултети... ама со сила не можеш на некого да му дадеш знаење... Само диплома... А за некои очигледно тука нема разлика...
Се прашувам... А дали воопшто кај нас се прави разлика...
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 15:04
Којсумјас одлична поента.........ПРЕКРАСНА........
Луѓе направете разлика меѓу поседување знаења и поседување диплома.........
Ма прекрасно кажано којсумјас........
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 09:05
Povekje ova mi lici na generaliziranje na rabotite... Diploma... Znaenje... Ja znaeme razlikata...ama isto znaeme deka nekoi i pred fakultet vo sekoj grad zema diplomi bidejki vekje gi imaa rabotnite mesta... a okolu nas imashe tezgi kolku dusha ti saka... a znaenje..pa vo ova vreme seushte ne se bara... ... Sega za fakultetskoto znaenje... Na koj nash fakultet so isklucok na medicina se dobiva nekoe tolku golemo prakticno znaenje??? Na praven- so 700 dushi vo amfiteatar...na ekonomski so 1000 dushi... Na mashinski ...elektro...DA 20 studenti broj kolku edna paralelka vo osnovno ucilishte... Profesori... toj shto umee da prenese znaenje sigurno deka ne saka da raboti proforma... i sigurno se zalaga za rabota vo mali grupi... patuvanje... pa Mekedonija e kolku edno pregradie na Njujork... ako tie mozat da patuvaat od eden kraj na gradot vo drug mozat i nash*te gospoda profesori...Do gevgelija se stiga za 2 saata... Objekti...vo sekoj grad ima po nekoj objekt kade toa moze da se izvede... ... Banalen primer...vo Shtip stan pod kirija za student e 20 evra...vo Skopje 50 evra... epa za onoj shto nema i toa e vazno... Argumenti ima mnogu ZA a ima i protiv... Toa shto kaj nas se odi so parcijalno reshenie e druga rabota...
|
Постирано од: Dimon
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 22:57
Мене ми предаваат професори кои што патуваат и секогаш доцнат ако сме се договориле да почнеме со предавања во 13h тие доаѓаат во 14h и за да си замине побрзо ќе предава половина час или ќе ги смести сите предавања во еден ден.
Ама неможам да го опкривам професорот дека е секогаш крив затоа што свесни сме дека Македонија не е New York, оти како прво и прво немаме еден асален автобус, воз, пат, за да стигнеш на време и има милион причини за да има факултет во скоро секој град.
А за квалитетот на образованието кое што ќе се стекне, тоа е индивидуално, некој сака да добие 6-ка, а некој 10-ка,па нормално е дека некој учи повеќе, а некој помалку и затоа ќе добие тоа што заслужува.
|
Датум на внесување: 20.Јануари.2009 во 01:39
којсумјас напиша:
Не се разбираме....очигледно...веројатно и нема да се разбереме...но не сум јас против образование...ниту против тоа сите да имаат можност за образование...туку против неквалитетно образование...што се однесува до мене...не е битно дали факултетите ќе бидат во Скопје ...или Штип...квалитетот е битен...а вака нема да го има...и онака е паднат многу ниско...а 1 студент или 4,5 на факултет...тешко дека може да се нарече факултет...за таква работа паметните измислиле студирање преку интернет...или дописно студирање...има начини...за давање можност на сите..тешко дека ова е најдобриот начин...особено ако со тоа се губи (каков таков) квалитет...тоа ми е поентата...П.С. No1. mamamd ... тешко дека тие студенти од Штул...или каде и да беше...се квалитетни...мислам дека не си ме разбрала...Впрочем...прашај било кого од клинички центар...јас не сум ја измислил приказната....П.С. No2. не се работи тука за фонд на часови...и за патување на професорите...(иако живо ме интересира дали ќе се исплати патување на професор до ...некаде... за 1 или 4,5 студенти..., кој ќе плати затоа...да не биде студентите..ама ај...)се работи за бројот на квалитетните професори...
|
Abe posto 500 pati go spomna Stul da ti odgovoram...Kako prvo toa za Klinicki Centar ti nema vrska posto na Stul nema medicina da se studira taka da tie doktori so begale ne se od Stul ne se sekiraj...Drugo vise preku glava mi e so lugevo mislat Stul i privaten e i sea so idenje 6ki ni stavaat mislam gluposti u boja ali toa e stereotip i kompleksi
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 00:23
Мамичке не е работата во тоа што професорите што ќе патуваат ќе се малтретираат, туку што патувајќи нема да му бидат достапни на студентот во момент кога ќе му притребаат......
Сфатете го ова веќе еднаш 100 пати го објаснив.........
|
Постирано од: nelson
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 09:15
i jas ne sum za fakulteti vo sekoj grad...se izgubi celta na visoko obrazovanie...ovde ne smee da vazi "plati i ke dobijas"(diploma a ne obrazovanie)...
na svoeto dete nema da mu dozvolam da studira vo makedonija...dzaba frleni pari...
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 10:23
polzavce напиша:
Мамичке не е работата во тоа што професорите што ќе патуваат ќе се малтретираат, туку што патувајќи нема да му бидат достапни на студентот во момент кога ќе му притребаат......
Сфатете го ова веќе еднаш 100 пати го објаснив......... |
Polzavce sfati ednash deka patuvanjeto ne e pricina za nedostapnost. Ima milion drugi pricini. Prijatelka moja me zamoli da ja odnesam kaj edna druga moja prijatelka profesor na fakultet bidejki sin i odeshe 10 pati i ne mozeshe da ja najdi. Tropame na vratata od kabinetot ama nikoj ne ni otvori bidejki beshe zakluceno a na vratata ubavo stoi istaknato deka e priemen den. Po vrtenjeto na mobilen i dogovaranjeto za 5 min da se sretneme pocituvanata ni profesorka ja otkluci vratata od kabinetot i so mala nelagodnost ne primi. Nejzinoto obrazlozenie beshe deka ima mnogu rabota rabotejki na knigata koja ja pishuva a i na pregleduvanje na pismenite ispiti. Za zal vistinata e taa na 80% od nash*te fakulteti, malku profesori se na raspolaganje vo sekoe vreme. Povekjeto ne se ni vo zakazaniot termin.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 10:40
мамичке се сложувам со твојот последен пост
ретко кои професори стојат во кабинет за време на приемни саати за студентите.
И сакам да кажам дека не правете генерализирање на работите.
Од студент до студент има голема разлика,некој сака само диплома да има во рака но некој сака и диплома а и знаење да добие,не ги ставајте сите студенти во ист кош.
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 17:42
mamamd напиша:
polzavce напиша:
Сфатете го ова веќе еднаш 100 пати го објаснив......... | Polzavce sfati ednash deka patuvanjeto ne e pricina za nedostapnost. Ima milion drugi pricini. Prijatelka moja me zamoli da ja odnesam kaj edna druga moja prijatelka profesor na fakultet bidejki sin i odeshe 10 pati i ne mozeshe da ja najdi. Tropame na vratata od kabinetot ama nikoj ne ni otvori bidejki beshe zakluceno a na vratata ubavo stoi istaknato deka e priemen den. Po vrtenjeto na mobilen i dogovaranjeto za 5 min da se sretneme pocituvanata ni profesorka ja otkluci vratata od kabinetot i so mala nelagodnost ne primi. Nejzinoto obrazlozenie beshe deka ima mnogu rabota rabotejki na knigata koja ja pishuva a i na pregleduvanje na pismenite ispiti. Za zal vistinata e taa na 80% od nash*te fakulteti, malku profesori se na raspolaganje vo sekoe vreme. Povekjeto ne se ni vo zakazaniot termin. |
Да де Да, во Мк. господата професори, доктори, инспектори се бог и батина, мислам нивното височество може да биде навредено доколку му послужат на некого вон нивната лига.
Се однесуваат како аристократија во поголем број случаеви, и нивното его е поголемо од нив самите.
Чест на исклучоци, но премногу си даваат за право да спроведуваат самоволие а да не подлежат на никакви санкции и казни поради истото. Се прашувам колку овие луѓе се вистински посветени на работата која ја работат, или се само прашање на лична афирмација
|
Постирано од: pmmladen
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 23:05
Ги прочитав овде скоро сите коментари и оние ЗА и оние ПРОТИВ и сега составувам мозаик од овие податоци ама некако не ми оди..........
-Потенцијални студенти во секој град ИМА.
-Еве да ставиме да има факултети во секој град околу 25 градови прилично добро.
-И да додадеме дека може да се обезбеди простор, опремена библиотека и сите неопходни услови што вклучуваат материјали, предмети, објекти итн.
-До овде добро ми оди
-Сега ми фалат професори, А ЕВЕ ги најдов од сегашните државни универзитети
Е сега тука малку повеќе се подзамислив
Професорите до сега со нивните обврски и број на неделни часови беа целосно зафатени и сега замислувам како еден професор кој во понеделник има 2 часа од сабајле на филозовски во Скопје и потоа тргнува за Струмица по пат одржува еден семинар за екологија во Велес, го завршува предавањето од два часа во Струмица и во 16:00 часот има предавање во Струга тргнува таму. На пат кон Струга треба да одржи средба со тутунарите во Прилеп (политичка активност), во Битола го чекаат нервозни студенти за консултации, во Охрид двајца студенти и една студентка имаат закажано вонреден испит преку врски. Можно е сето ова да го направи и во 18:00 тргнува од Струга кон Скопје има закажано средба со новинарите во МАНУ во 20:30, по пат кон Скопје треба да им впише оценка во индекс на еден студент од Гостивар и четворица од Тетово, не е битно дали го положиле испитот (Калашников систем) и после сите завршени обврски се враќа дома во 23:00. Ова треба да го прави секој ден во различни градови, па, тој може, за тоа е професор кој му е виновен што не научил да лета кога бил мал, нека си научи сега, бистар е во умот.
Е сега после толку работа ако нема време за секс и ако не му се дига, па зошто му? Имал човекот доволно секс кога бил млад. А и на работното место ќе има доволно "дупење до коска"
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 23:20
А што ако ситуацијата била ваква кога сте отишле кај професорката:
Требала да допатува од некој град, па била спречена поради непроодност на патиштата ( снег и сл.)........
Сте се јавиле и ви презакажала за наредниот термин за консултации кој се разбира е за 7 дена затоа што професорката доаѓа еднаш неделно да држи предавање.....
За тие седум дена вие ништо не работите, губите време, дремете, одложувате обврски наместо да учите, правите семинарска и сл....а сте заглавиле и ви треба помош од професорката........
Кога ќе дојде она по пола месец и конечно ќе се сретнете ќе ви каже дека за вашата семинарска работа треба да користите книга која единствено ја има во Универзитетска библиотека во Скопје. Вие доаѓате во Скопје (трошите пари и време) и сфаќате дека книгата има 300 страни и не можете да ја прочитате за еден ден. Ќе патувате ли секој ден Скопје-Валандово ( на пример)???????
А ако факултетот е во Скопје, Битола, Охрид или некој друг град кои и до сега беа универзитетски центри.....вие ќе живеете во тој град...........професорот кој ви држи предавање живее во тој град. Ако не може денеска ќе дојде утре (еден ден одложување ќе се истрпи некако). Книгата која ви треба ќе ја нејдете во библиотеката во градот, или во онаа на факултетот ( не можат да ги опремат библиотеките на сите факултети во сите градови кога би постоеле)..........
Размислете........
|
Постирано од: pmmladen
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 23:36
polzavce,
се согласувам со тебе, ама и да се реализира ова, нема првпат да ни биде да сне се заебале за нешто.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 00:04
dokolku vladata saka da im olesni na roditelite a so samoto toa da ima i poveke studenti,neli,zosto ednostavno ne vlozi vo eden pogolem studentski grad(znaci kompleks na studentski domovi).Tie domovi da bidat dostapni na site studenti,a ne samo na onie so partiski kniski,kako sto e praksata do sega.Neka bide cenata na eden krevet minimalna,so toa sto vladata ke participira eden del.Upisite,participaciite i ostanatite davacki neka gi svede na minimala.Ima mnogu nacini so koi bi mozelo da se olesni studiranjeto.Ovoj e najglupaviot.Ova e samo zadovoluvanje na necii hirovi i zemanje grdni pari za patarini hranarini i ostanati sranja.I proekt koj odnapred znaeme deka ke propadne,kako i site dosega.
------------- Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува
|
Постирано од: tante1990
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 01:19
defenitivno da...samo u skopje se nasobraa studenti,vo anfiteatrite e katastrofa se e natrupano ,200 dusi,ne se znae koj sedi koj spie koj jade....epten e grdo..pocnuvam da stanuvam klaustrofobicna pa samo so ke pomislam deka treba da sedam megut olku luge(ne deka ne sum druzewljubiva) ama se ezam,nema da znam kaj poprvo da gledam,a pa da slusam ,pa toa pa jok...
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 08:05
a be, jas ko studirav na prvata godina bevme 1000 studenti.pa sepak nauciv poveke nego ovie denes.a i od godina vo godina studentite se namaluvaa...sosem normalno..brojot na studentite ne odi vo prilog sekoj grad da ima faks..
|
Постирано од: ato
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 08:44
Брави полжавче,
Не знам што работиш ама целосно се согласувам со тебе.
Не ги прочитав твоите одговори на ловците на дипломи но ќе го изнесам својот став.
Зошто не факултет во секој град. Едноставно нема квалитет а и квантитетот не значи и квалитет. Знаењето се сведува на минимум само да си обезбедат тезга професорите, замислете еден професор предава во Штип, Куманово, Тетово, Битола.
замислете дневници, гориво и др.
Кој е будала да не става преодни оцени и да си ги изгуби паричињата.
каков кадар излева знаеме ние а го гледаме и на ТВ односно на А1 во квизот милионер. Апсоловнети не знаат основни прашања од секојдневниот живот а не од струката.
Тие така завршени студенти утре лепат плакати и оп одма стануваат државни службеници и повторно одат на работа, носат глупи закони, ништо не сработуваат, и државата ни тоне и тоне. Бидејќи ниту еден газда нема да ги прими во фирма и да им дава плата како стручњаци бидејќи не се тоа.
Кај ќе оди државата со оваков кадар.
Зарем не гледате дека професорите се тргнати по студенти и за паричињата им ветуваат дека со сигурност ќе завршат, зарем не гледате кој се не се запишува на факултетите во малите места, зарем не гледате дека голем дел од нив не ја знаат ни таблицата за множење.
Е затоа сметам дека ова е смислена акција против уништување на државата. место да инвестира во фабрики работни места она прави хиперпродукција на дипломирани кадри без соодветно знаење само со дипломи и по неколку години ќе се врати како бумеранг. Знам дека тука најлесно се перат пари и се добива најголем маркетинг кај ПНМ.
Зарем не ги гледате кадрите кои се спровираа и во претходниот систем каде завршија. Или се некои професорчиња, или шетаат како утки низ градот или лепат плакати и чекаат партијата да ги запосли.
Но доста е бидејќи еве веќе почнаа да ме гонат пајташите и антимагедонистите на Гру...
|
Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 20:47
Владата во презема одлични чекори во врска со образованието.Можеби не во секој град,ама факултети само во Битола и Скопје не е идеално.
------------- За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
Постирано од: IQ
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:19
idejata e dobra ama teshko se realizira. premnogu popustlivost i neredovnost od strana na profesorite. sekoj se zapishuva, sekoj prepishuva i ne se sfakja seriozno rabotata. za zal.
------------- http://imageshack.us">
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=521&i=00001awbzx1.jpg][IMG]http://img521.imageshack.us/img521/
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 08:43
ZoraNaSlobodata напиша:
Владата во презема одлични чекори во врска со образованието.Можеби не во секој град,ама факултети само во Битола и Скопје не е идеално. |
Кој рече дека треба да има факултети само во Битола и Скопје?????
И до сега имаше во повеќе градови, а не само во овие два.....
|
Постирано од: Milaa
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 10:05
Поголема глупост,амин.Во некои од градовите каде што имаше предлог да се отворат факултети,нема жители,а не пак студенти
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 11:04
ако гледаме на тоа дека ќе има квантитет а не квалитет,... тогаш ајде да ги затвориме и сите средни училишта... ( бидејќи познато е дека пукаат од квалитетен кадар и од квалитетни ученици ) ќе отвориме едно во Скопје... море... дајте и основните ќе ги затвориме... само најспособните нека минат преку илјада тестови... и тие да учат...
можеби првите 5год нема да има квалитет... ќе биде хаосно и неорганизирано... ама мора од некаде да се почне... и по Втора Светска немало во секој град училиште... па ете почнале од некаде... учеле во ладно, немале услови... итн... за денеска да имаме компјутери ( добро, исправноста и употребливоста на компјутерите е друга тема )
-------------
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 12:39
Mislam deka malku gi izvulgarizirame rabotite. Zoshto? - Nema vo sekoj grad od site fakultetski granki- vo nekoj edisperziran praven, vo nekoi ekonomski, vo nekoj zemjodelski. Veruvam deka namerata na vladata beshe spored potrebite na reonite. Okolu kvalitetot ostanuvam na stavot deka vo 90% od slucaite zavisi od moralniot kodeks na profesorskiot kadar.
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 18:16
BisernA напиша:
ако гледаме на тоа дека ќе има квантитет а не квалитет,... тогаш ајде да ги затвориме и сите средни училишта... ( бидејќи познато е дека пукаат од квалитетен кадар и од квалитетни ученици ) ќе отвориме едно во Скопје... море... дајте и основните ќе ги затвориме... само најспособните нека минат преку илјада тестови... и тие да учат...
можеби првите 5год нема да има квалитет... ќе биде хаосно и неорганизирано... ама мора од некаде да се почне... и по Втора Светска немало во секој град училиште... па ете почнале од некаде... учеле во ладно, немале услови... итн... за денеска да имаме компјутери ( добро, исправноста и употребливоста на компјутерите е друга тема ) |
Бисерна зар да чекаме да поминат 5 години за да се подоправат работите?
Зошто за тие 5 години не се обезбедат сите потребни предуслови па после раат да си тераме како што треба??????
Што ќе ни е генерална проба која 5 генерации по ред ќе осакати....
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 18:17
Имаш право мамад ги вулгаризираме работите
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 18:23
kade be toa ima,..na drugo mesto,.. fakulteti vo sekoj grad?!,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: kiki_kiki
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 19:22
naj dobar poteg na vlasta sto im ovozmozuva i na nekoj koj nemat finansii a se kapat da si ucat vo svojot grad da ne e moralno da odat vo skopje
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 19:37
mamamd напиша:
Mislam deka malku gi izvulgarizirame rabotite. Zoshto?- Nema vo sekoj grad od site fakultetski granki- vo nekoj edisperziran praven, vo nekoi ekonomski, vo nekoj zemjodelski. Veruvam deka namerata na vladata beshe spored potrebite na reonite. Okolu kvalitetot ostanuvam na stavot deka vo 90% od slucaite zavisi od moralniot kodeks na profesorskiot kadar.
|
Точно така мамамд,нема во секој град од сите факултети и се е направено според некоја потреба од зависност во кој град.Многу се кршат копјата околу квалитетот од некои форумѓии,а јас пак ќе речам дај нека се даде шанса оние што од х причини не студираат во друг град нека почнат во својот град,нека почне нештото па ќе видиме.Вчера разговарав со еден човек од Битола.Истите дискусии за квалитетот се правеле кога почнал да работи Битолскиот универзитет,а сведоци сме денес дека од тамо излегле голем број на квалитетни кадри.
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 20:02
Koga bi razvrzale diskusija za kvalietot na nastavata, za uslovite i nemoznosta na studentite da zarabotat pari za svoeto shkoluvanje i plakjanje na studiite bi se soglasila za nepotrebata na disperzija. Ne se soglasuvam deka ne mozat da obavat praksa. Pa iskreno nema site da rabotat vo klinicki centar, nema da rabotat site vo skopski institucii. Znaci so disperzijata koga bi se sakalo moze da se obezbedi praksa vo samoto mesto kade nekoj kje raboti. Na vremeto studentite od skopskiot pedagoshki gi nosea na praksa vo centralnite skopskiucilishta a potoa gi prakja na rabota vo sela kade moraa da rabotat vo kombinirani paralelki vo uslovi koi na fakultet nikoj ne im gi spomna. Zatoa da si bideme realni dekana na shiot obrazoven sistem ne mu smeta disperzijata tuku mnooogu praksa, a pomalku teorija.
|
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 22:01
polzavce напиша:
BisernA напиша:
можеби првите 5год нема да има квалитет... ќе биде хаосно и неорганизирано... ама мора од некаде да се почне... и по Втора Светска немало во секој град училиште... па ете почнале од некаде... учеле во ладно, немале услови... итн... за денеска да имаме компјутери ( добро, исправноста и употребливоста на компјутерите е друга тема ) |
Бисерна зар да чекаме да поминат 5 години за да се подоправат работите?
Зошто за тие 5 години не се обезбедат сите потребни предуслови па после раат да си тераме како што треба??????
Што ќе ни е генерална проба која 5 генерации по ред ќе осакати.... |
ништо не може да се направи веднаш... подобро да чекам 5 год... отколку да не дочекам никогаш
-------------
|
Постирано од: Somnambulist
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 17:52
Зошто се толку факултети кога нема работа за веќе дипломираните?
|
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:06
pa,..mozebi e i dobro da gi ima vo sekoj grad ,..po eden!,...togash ,...i pomalku fakulteti ke ima!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: defma
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 20:08
Мене оваа идеја не ми е оправдана, бидејќи на некои факултети кои ги отворија во другите градови во Македонија, се запишаа само по неколку студенти а се трошат многу пари за професори, простории, сметам дека не е оправдано.Добро е во повеќе градови низ Македонија да има факултети не само во 2-3, но тоа да е добро размислено каде и како.
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 20:51
nema problem , fakultet vo sekoj gras, ama i na selo
neka finansira drzavata!!!
ke ima fakultet vo sekoj grad a studenskite domovi kabriolet ili kolibi kako na cicko tom,
neka ima fakulteti vo sekoj grad ama neka ima i vrabotuvanje vo sekoj grad,
minimalno sekoj polnoleten da ima rabotno mesto!!!
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 00:31
postot od Ato epten mi se dopadna!!! Znaci suma sumarum, ne e problemot vo idnite tuku i vo postoeckite fakulteti, zosto jas odev vo Skopje ponekogas i po nekolku pati za eden ispit: koga profesorot se javil deka nema da dojdi, koga mnogu brza pa mi zakazuva drug den ili za popladneto, koga zalepil livce deka ispitot ke se odrzi po dva dena ( ili mozebi ne)
A zamislete i fakultetot i profesorot Vo i od Skopje, a jas si davam paricki sto za pat, sto za jadenje, sto gi trujam rodninite i prijatelite da prespijam kaj niv.....
Pa zosto da nema fakulteti vo sekoj grad: eve ima vo Skopje, Bitola, Prilep, Tetovo, Shtip, pa za sto ucat decava, neka se vrabotuvaat (sekako za profesor ne treba mnogu,sekoja cest i izvinuvanje za isklucocite)
------------- Никогаш немој да се каеш за нештото што си го направил, ако во тој момент си бил среќен
|
Постирано од: Паланчански
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 12:11
defma напиша:
Мене оваа идеја не ми е оправдана, бидејќи на некои факултети кои ги отворија во другите градови во Македонија, се запишаа само по неколку студенти а се трошат многу пари за професори, простории, сметам дека не е оправдано.Добро е во повеќе градови низ Македонија да има факултети не само во 2-3, но тоа да е добро размислено каде и како. |
Зарем студентите не трошат пари ако мораат да одат во друг град? Или тие пари не ги гледаме? Ајде кажете ми колку се плаќа за еден кревет во Скопје. А каде е струјата, греењето, водата?... Колку пари требаат за храна? Или ова е на туѓ грб, па не не интересира. Нека студираат само децата на богатите. На оние што без знаење добиле диплома или со разни малверзации дошле до пари. Сега нивните деца ќе студираат, а вистинските ученици ќе останат на улица.
------------- Не знаев што е среќа, додека не се оженив. Но сега веќе е доцна.
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 13:47
Е за да не студираат само децата на богатите ќе треба да се доделуваат дипломи на талентираните, на оние што ги бива за школо....
А ако некое дете не учи џабе му е да има факултет во неговиот град...па било сиромашно или богато сеедно.......
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 13:50
а тој што сака да учи полжавче?
што прајме со него во овај случај?
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:01
Ќе учи во градот во кој има факултет за кој е заинтересиран.....
За пари рековме да се доделуваат стипендии кои нема да каснат со месеци, туку секој месец редовно ќе стигнуваат...Со тие пари студентот би можел да плати кирија и храна за цел месец. другите трошоци се исти без разлика дали студира во својот роден град или во друг (мислам на книги итн)
Малку утописки ама нели даваме предлози за подобар образовен систем.......
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:07
smestuvanje vo domovi i plakanje so participacija
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 14:14
nelson напиша:
smestuvanje vo domovi i plakanje so participacija |
може, може.........
Ама не безусловно, туку да се постават услови......
пр. студентот треба да положи 70 % од испитите од тековната година за да му доделат бесплатно сместување и наредната година......
Така ем ќе ги мотивираат да учат, ем ќе бидат растеретени од мисли поврзани со финансиите.......
|
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 15:30
ushte edna ,..makedonaska"sjajna ideja" ,( na onoj shmokljanon shto e na chelo,..postojano mu pagjaat ,..jabuki na glava! )...znachi....uporno se troshat pari za realizacija na neshto shto ,..ednostavno,...nema da ima nekakov efekt,..mislam,...vo napredokot na zemjata.....
|
Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 11:56
polzavce напиша:
Ќе учи во градот во кој има факултет за кој е заинтересиран.....
За пари рековме да се доделуваат стипендии кои нема да каснат со месеци, туку секој месец редовно ќе стигнуваат...Со тие пари студентот би можел да плати кирија и храна за цел месец. другите трошоци се исти без разлика дали студира во својот роден град или во друг (мислам на книги итн)
Малку утописки ама нели даваме предлози за подобар образовен систем....... |
Дали може со 3300 денари месечно да се покријат трошоците за сместување во Скопје? Мислам дека толку е стипендијата за студенти. Со тие пари може да се плати само кревет, и тоа некаде на периферија. Потоа плаќај автобус, и тоа не еден, туку два за да стигнеш до факултетот. Значи 100 денари дневно. За другите трошоци да не зборуваме. Ако дадат 10000 денари стипендија, можеби ќе ги покрие трошоците.
|
Датум на внесување: 03.Февруари.2009 во 15:46
Не ја дефиниравме сумата на стипендијата. Тие 3300 денари за кои зборуваш се друг вид на стипендија.
Сумата која ја посочи 10 000 е претерана. Дај да гледаме реално.... Ако на студентот му се обезбеди сместување во студентски дом и бесплата исхрана (се разбира под условите кои погоре ги објаснив ) колкава сума му е доволна месечно?
Стипендијата е финансиска ПОМОШ, а не финансиско РЕШЕНИЕ....
Значи со стипеднијата да се покријат дел од трошоците, а не сите трошоци.......
Ама.....ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СОНУВА.......
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 10:44
ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СОНУВА.......
И јас сонувам да добијам сместување во студентски дом со бесплатна исхрана, но немам вујко владика.
Што се однесува до 10000 месечни трошоци, разговарај со студенти кои се сместени приватно, па ќе видиш дали е реална или не.
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 13:57
Ноторна глупост е да мислиш дека "имаме доволно факултети". Од образовни институции никогаш не е доста,секоја наредна што ќе се отвори би придонела за подобро образование.Глупост е и да мислиш дека на една држава може да и биде и доста од високообразувани кадри,голем број на невработени професори и магистранти ќе најдат работа во новите факултети,значи и нови работни места ќе постои можност да се отворат дали сега или за некое време.Како може да бидат непотребни новите факултети кога во државата голем процент од популацијата сеуште е неписмена.
Незнам и како може да ви смета на тие што сте толку против оваа новина тоа што секој може да добие шанса да студира.
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 13:57
Паланчански напиша:
И јас сонувам да добијам сместување во студентски дом со бесплатна исхрана, но немам вујко владика.
Што се однесува до 10000 месечни трошоци, разговарај со студенти кои се сместени приватно, па ќе видиш дали е реална или не. |
Јас сум студент кој е сместен приватно........
Знам колку чини........
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:02
fiks напиша:
Ноторна глупост е да мислиш дека "имаме доволно факултети". Од образовни институции никогаш не е доста,секоја наредна што ќе се отвори би придонела за подобро образование.Глупост е и да мислиш дека на една држава може да и биде и доста од високообразувани кадри,голем број на невработени професори и магистранти ќе најдат работа во новите факултети,значи и нови работни места ќе постои можност да се отворат дали сега или за некое време.Како може да бидат непотребни новите факултети кога во државата голем процент од популацијата сеуште е неписмена.
Незнам и како може да ви смета на тие што сте толку против оваа новина тоа што секој може да добие шанса да студира. |
Фикс беееееееееееее!!!
Ти изгледа не ги следиш дебативе туку читаш со прерипнување.......
Да се отворат факултети ДА ДА ДА ДА ДА.......
Но не по еден во секој град...разбираш?
Да се направат универзитетски делови од неколку градови во Македонија. Делот од градот кој ќе биде наменет за тоа да има факултети на куп, во близина студентски домови исто на куп, па пак не толку далеку библиотеки, спортски терени, кина и сл........вака би било идеално.....
Ама еве ви пак ........ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СОНУВА.....
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:10
зошто да не постои по еден факс во секој втор-трет или четврти град во Македонија што е да речеме со некоја популација со околина од 40-50 илјади?
Атоа Полжавче што го спомнуваш последното како некој студентски кампус е многу далеку за нас.
Такво нешто ни имало ни ќе има во догледна иднина.
Ни пред 30 години немало такви нешта па излегле голем број на кадри кои биле квалитетни академски граѓани.
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:16
А сега го менуваш ставот, а? Да има факултет во секој четврти, а не во секој град велиш.......
Епа има разлики..има ........двата случаи не се еднакви....
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:25
Абе и јас не сум за отворање на факултет во Крива Паланка или Радовиш,ама зошто да нема во Кичево,Гостивар или Струмица и Велес?
Тоа ми е муабетот,во градовите каде што се и отворија новите факултети.
Ставот не сум го сменил,може не сум се доискажал само до сега.
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:32
А што факултет да има на пример во Велес?
Знаеш ли дека Велес е на пола час возење до Скопје? Зошто во Велес на пример???????
|
Датум на внесување: 04.Февруари.2009 во 14:42
е сега и ти си била голем ситничар
А колку е Кавадраци или Неготино оддалечено од Скопје а колку од Велес.
Не зезај сега и ти.
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2009 во 12:32
polzavce напиша:
Паланчански напиша:
Што се однесува до 10000 месечни трошоци, разговарај со студенти кои се сместени приватно, па ќе видиш дали е реална или не. |
Јас сум студент кој е сместен приватно........
Знам колку чини........ |
Ај кажи ми колку плаќаш за сместување, во кој дел од градот живееш, на кој факултет учиш. Пресметај ги сите трошоци и кажи ми колку изнесуваат.
Ќерката на мој пријател е во Скопје и приближната математика е 10000 денари месечно.
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2009 во 13:26
ова е уште еден пропаднат проект се надевам дека сите сте свесни зошто е смислен не за да ни олеснат нас на родителите студентите кои се на скопските факултети ги чекаат професорите со денови за потпис како ли ќе стигнат во сите градови кога ни во скопје не можат да си ја завршат работата тука ќе има дневници,патарини,хранарини кои за жал ќе ги плаќаме ние родителите има попаметни начини ако сакаат да ни олеснат на нас родителите но овој сигурно не е еден од нив
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2009 во 13:31
Се согласувам дека има многу попаметни начини...
А тоа што со денови се чека на еден потпис... некој би требало да си ја чукне главата и да преземе нешто.
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2009 во 13:37
Паланчански напиша:
Се согласувам дека има многу попаметни начини...
А тоа што со денови се чека на еден потпис... некој би требало да си ја чукне главата и да преземе нешто. |
ама кој...тоа е најголемото прашање...нема кој да си ја чукне главата...сите се зафатени со полнење на предлабоките џебови...а народов Македонски...тој е посебна приказна...
|
Датум на внесување: 05.Февруари.2009 во 13:48
Тогаш ќе мораме ние да им ги чукнеме главите. На оние од владата и министерството.
|
Датум на внесување: 20.Февруари.2009 во 08:37
Deneska malku me razocara napisot vo eden od dnevnite vesnici deka drzavata nema obvrska da gi vraboti diplomiranite kriminolozi. otvorame fakulteti, mladite kje studiraat akoga kje dobijat diploma moze da ja uramat i da ja cuvaat.Koj raboti na mestoto na ovie diplomirani kriminolozi. Ako nema mesto, ako "pazarot e prezasiten" zoshto privremeno ne se zgasne fakultetot.Shto dobivame so profiliranje kadar koj nikogash nema da raboti vo svojata struka?
|
Датум на внесување: 20.Февруари.2009 во 13:41
Е тоа е.........
За жал владата води сосема погрешна образовна политика.......
Не се сомневам во нејзината желба да направи нешто за образованието да оди кон подобро......но мерките што ги превзема за таа цел се погрешни.........
Се прашувам зар не консултираат експерти.......
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 20.Февруари.2009 во 16:58
мислам дека не е битно каде се наоѓаат факултетите толку многу, мислам дека е побитно да има повеќе факултети за повеќе струки, односно поголем избор за натамошната професија
не знам дали сте дискутирале, ме мрзеше да читам
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: ato
Датум на внесување: 22.Февруари.2009 во 09:56
Погледнааи ја вистината право во очи.
До пред некоја година кога не беше задолжително средното образование во прва година се запишуваа ученици кој не знаеа таблица множење и тоа од 5 до 10%.
Сега кога стана задолжително доаѓаат и се запишуваат ученици од 1-5% кои буквално не знаат да читаат.
Е од тие ученици ние ќе направиме академски граѓани со факултетите во секое поголемо село.
А ова батка се случува од кога се забрани да се повторува во основно образование.
Мислам дека си доволно паметен да ја сватис поврзаноста на проблемот со образованието.
|
Постирано од: La La Laaa
Датум на внесување: 25.Февруари.2009 во 00:10
*** Fakultet Vo Sekoj Grad Od Prosta Pricina Shto Skopje E Prezasiteno Od Provincijalci ( Ne E Kazano So Nikakva Zla Namera Ili Prefrluvanje) Koi Gi Polnat Fakultetite I Za Nas Od Gradov Nema Mesto Za Istite, A Ponatamu Toa Si Vleche I Rabotno Mesto Da Ni Zemat 'Pred Nos'... ***
Mn Losho Organizirano...Se Odi Vo Pogreshen Pravec!
|
Датум на внесување: 27.Февруари.2009 во 02:31
La La Laaa напиша:
*** Fakultet Vo Sekoj Grad Od Prosta Pricina Shto Skopje E Prezasiteno Od Provincijalci ( Ne E Kazano So Nikakva Zla Namera Ili Prefrluvanje) Koi Gi Polnat Fakultetite I Za Nas Od Gradov Nema Mesto Za Istite, A Ponatamu Toa Si Vleche I Rabotno Mesto Da Ni Zemat 'Pred Nos'... ***
Mn Losho Organizirano...Se Odi Vo Pogreshen Pravec! |
За вас мило непровинцијалците.........нема место затоа што имате помалку поени од провинцијалците.........
А зошто??????????.............Си знаеш........толку сте си биле способни за учење........
А за работно место секој си сака поквалификуван работник.......
------------- МИР со сите
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 27.Февруари.2009 во 16:43
polzavce напиша:
La La Laaa напиша:
Mn Losho Organizirano...Se Odi Vo Pogreshen Pravec! |
За вас мило непровинцијалците.........нема место затоа што имате помалку поени од провинцијалците.........
А зошто??????????.............Си знаеш........толку сте си биле способни за учење........
А за работно место секој си сака поквалификуван работник....... | ајде бе? а знаеш дека една многу драга личност од Скопје сакаше да се запише на економски, па не ја примија иако беше квалификувана? и знаеш кај отиде? во Бугарија а после ќе се буните како ве предавале
а за факултетите дадов мислење, поарно да има повеќе гранки одколку повеќе факултети, и нека има во секој град различна струка, па може Скопјани ќе доаѓаат кај вас
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Датум на внесување: 02.Март.2009 во 19:00
Како тоа другарка ти не ја примиле, а била квалификувана?
Да не не ти е јасно значењето на поимот квалификуван????
Како тоа јас полагав приемен испит за на факултет и според освоените поени завршив втора на листата.....Како тоа???????........Претпоставувам ќе ти текне дека сум учела, НЕЛИ?????.........
Другарка ти, може не ја примиле затоа што имала помалку поени од мене.........Јас не сум и земала никакво место на факултетот во Скопје, туку таа толку си научила....т.е. била помалку способна од мене......... ........јас сум го задоволила критериумот за примање на факултетот, таа НЕ.........и сега јас сум и крива???????
------------- МИР со сите
|
|