Француски Јазик
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17443
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 18:24 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Француски Јазик
Постирано од: One_lovE
Наслов: Француски Јазик
Датум на внесување: 11.Јануари.2009 во 23:55
Здраво на сите!
Ја отварам оваа тема за сите оние кои имаат некои проблеми со францускиот јазик. Потребно им е објаснување за нешто, им треба помош со домашна работа или пак вежби, слободно нека пишат овдека.
Јас ќе се потрудам да бидам ажурна и да им помагам на тие што ќе се заинтересираат!
Je vous espère
|
Коментари:
Постирано од: la fille
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 00:03
Ete, i jas mozam da se prijavam da im pomognam na onie na koi im treba pomos...
------------- Sarcasm is just part of my irresistible charm ;)
|
Постирано од: THEPRINCESS
Датум на внесување: 12.Јануари.2009 во 17:40
EPa za sreka se k*rtuliv od francuskito jazik i ne go u4am veke, do vtora godina sredno go ucev bidejki mi bese vtori zadolzitelen jazik i tolku. Epten mi bese dosaden dodea go ucev, posebno me nervirase ona francuskoto "R", petka imav ali ne mi bese bas po kejf da go ucam. Je ne parlais pas francais.
|
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 00:54
француски го знам тоа од рекламата.... вуле ву пате абек муа ???
-------------
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 09:06
Ocekuvam solidni rezultati vo ucenjeto... Ogledajte se na Germancite... mnogu ubavo napreduvaat..dodusha jas mnogu ne gi razbiram...tie moze i ljubov da vodat.. i cekam k*rs i po italijanski jazik... Treba li da raspisham tender ili kje odite na solidarna baza- besplatni k*rsevi na Idividi....
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 13.Јануари.2009 во 15:06
Постирано од: nikita
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 18:32
jazikot e super,samo profesorkata me zamara,i zatoa malku mi se zdosadi!
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 18:53
Obicno zatoa nikoj ne go saka francuskiot, zaradi profesorite (bez navreda, ne zaradi site )
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 19:09
Францускиот не е лош, еден од четирите светски јазици, само што Французиве некако многу брзо зборат, јас ништо не разбирав кога професорката ни пушташе касети на час Го учев само 3 години и после не се сретнав веќе со него на училиште така што и тоа што сум го научила сум го заборавила веќе.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 19:16
mamamd напиша:
Ocekuvam solidni rezultati vo ucenjeto... Ogledajte se na Germancite... mnogu ubavo napreduvaat..dodusha jas mnogu ne gi razbiram...tie moze i ljubov da vodat.. i cekam k*rs i po italijanski jazik... Treba li da raspisham tender ili kje odite na solidarna baza- besplatni k*rsevi na Idividi....
| Pa, mamamd sledi go k*rsot od str.1 i sè ce razberes! Mnogu e prosto...
|
Датум на внесување: 17.Јануари.2009 во 19:24
A za francuskiot, mnogu ubav jazik, go zasakav koga pocnav da gi posteuvam umetnicko kulturnite aktivnosti vo CENTRE CULTUREL FRANCAISE = Francuski kulturen centar vo Skopje(kaj pasosko BEKO, vo Centar).
Raboti sekoj den od 10-18h a sabota do 13h?(ne sum siguren) a VO NEDELA E ZATVORENO. Povremeno ima besplatni dvd proekcii na filmovi(bez prevod) i konverzcacijska grupa na francuski jazik. Odlicna moznost da se vezba jazikot na razlicni temi. Tamu ne odam bidejci j'ne compraise pas francaise Ama nacuiv preku edno CD osnovni frazi: da brojam, denovi vo nedela, boji, osnovni prehrambeni produkti.
Zaclenuvanjeto e okolu 300-400den, za ucenici i studenti, a okolu 700 den. za site drugi. So toa se stekunuva pravo na besplatno iznajmuvanje na dvd filmovi, dokumetarci, VHS kaseti, spisanija, knigi, stripovi, kaseti, audio CD, i kompjuterski software, a mislam deka i se dobiva nekoj mal popust na k*rsevite po francuski jazik.
VIVA LA FRANCE
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 14:09
Mnogu skapo e sega zaclenuvanjeto, jas porano redovno odev tamu, i bese dosta poevtino ...
inaku francuskiot e mnogu ubav jazik , i se sto ima prefiks francuski e ubavo ...
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 14:39
butel2 напиша:
Mnogu skapo e sega zaclenuvanjeto, jas porano redovno odev tamu, i bese dosta poevtino ...
inaku francuskiot e mnogu ubav jazik , i se sto ima prefiks francuski e ubavo ... | Ima i poeftina varijanta 150-200den za studenti ama bez pravo da iznajmuvaat materijali od medijatekata(dvd, cd, kaseti) samo pecateni raboti, a za site ostanati vozrasni togas e 300-400den za edna cela godina = 12 meseci.
So godisnata clenarina od 600-700den moze da se koristi i medijatekata, t.e. da se pozajmuva.
|
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 20:35
... za tamu koj moze koj ne moze da odi...ama za tuka ovie shto sme tuka kje naucime po nekoj zbor zatoa ajde pocnete so besplatnite casovi...ogledajte se na germanistite...
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:12
J'aime ma belle-mère (Jas ja sakam mojata svekrva)
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:14
...gledam kje me banira moderatorkata...... ona ...mer..li se cita...
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:16
da
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:16
Elle aime sa belle-fille (taa ja saka svojata snaa)
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:20
... e sega da razjasnime... mer= jabolko (vlashki) svekrvata slatka/kisela /pozoltena kako jabolko... ...belle= bileai (pak vlashki) ...belja...
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 11:23
arno znaci si kazale francuzite
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 15:07
Profesorkata e na golem odmor...casot kje prodolzi posle...
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 15:37
Être au present
Je suis Tu es Il/Elle est
Nous sommes Vous etes Ils/Elles sont
Glagolot SUM vo segasno vreme
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 15:48
Си се шинала пишувајќи, немој толку наеднаш, остај нешто и за утре...
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 15:57
a pa tolku bese...eden glagol, dve recenici
|
Датум на внесување: 21.Јануари.2009 во 16:14
Знам ма... ова беше провокација (позитивна де), да те распишам
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 18:47
Aujourd'hui je suis heurese ... nous avons gagne la Rusiie [:D/]
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 18:51
Ja pobedivme Rusija a Puuu sum razbirala francuski
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 19:09
Bravos pour toi
|
Датум на внесување: 22.Јануари.2009 во 19:14
........
|
Постирано од: tante1990
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 01:13
ednas otidov na k*rs po francuski jazik,i ne se povrativ uste edna,oti nisto ne zapametiv,site pridavki so gi ucevme toj cas mi zvucea isto,a pa za pisuvanje da ne pravam muabet...katastrofa
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 08:48
tante1990 напиша:
ednas otidov na k*rs po francuski jazik,i ne se povrativ uste edna,oti nisto ne zapametiv,site pridavki so gi ucevme toj cas mi zvucea isto,a pa za pisuvanje da ne pravam muabet...katastrofa |
Многу зависи каков е предавачот, дали знае на интересен и упростен начин да го пренесе знаењето. Да се знае одлично еден странски јазик, или дури ако на професорот му е мајчин, тоа воопшто не мора да значи дека тој или таа ќе умеат одлично и да го предаваат.
Можеби би било добро да се обидеш со настава на друго место - секако тоа зависи и од пари и од добра воља.
Јас одев пред неколку години на к у р с по албански јазик, предавачот иако со мајчин јазик албански, беше катастрофа, додуша часовите беа многу ефтини. Еден од часовите се состоеше од тоа што учевме 40 збора од речникот на буквата П. Со тие зборови меѓутоа во пракса не можевме да почнеме ништо. Но и од најлошите предавачи може понешто да се научи ако се сака.
Има ли некој искуство со к у р с е в и т е по француски јазик во ФКЦ(Француски Културен Центар) ? Ако да, какво? Какви беа предавачите?
|
Постирано од: Kali
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 09:12
Super se predavacite vo FKC- dodusa nemam informacii za sega, no kako sto znam od porano samo kvaliteten kadar predava i raboti tamu. Jas isto zemav casovi i mnoogu nauciv, no sepak vistinski nauciv koga otidov da ziveam vo Francija:)
|
Датум на внесување: 23.Јануари.2009 во 13:43
francuskata gramatika e skoro ista kako nasata taka da ne e tesko da se nauci , za razlika od angliskata kade glagolot ne se menuva spored liceto, taka da mene angliskiot odsekogas mi bil malku poveke nesvatliv, i so site tie idioni, dodeka vo francuskiot nema takvi raboti
tres simple pour comprendre
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 10:48
Les annees ont passe comme des jours....
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 19:33
За предавачите во ФКЦ можам да го кажам најдоброто. Можам особено да ја препорачам професорката Софија Петровска, за почетници. Исто така има и французи кои предаваат, воедно добиваш и бесплатно членство за библиотеката и медиатеката од ФКЦ.
ФКЦ ви е прав избор, таму јас го научив јазикот!
|
Датум на внесување: 11.Февруари.2009 во 20:34
Merci beaucoup One lovE!
|
Датум на внесување: 12.Февруари.2009 во 17:23
tu est la fille sauvage
avec toute la fraicheur
de ton age
tu ne vis que d'air pur
et d'amour
tout au long des jours
|
Постирано од: scream4help
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 00:43
Многу ми е мило што открив дека на форумов има тема за француски јазик,сега знам каде може керќа ми да се обрати за помош ако некогаш има некој проблем во домашните задачи по француски...
Дали знаете дека во нашата држава има 4 класа во 4 гимназии на кои ментор им е француската амбасада?Дел од наставата во тие паралелки се одвива на француски јазик и два часа во неделата им се лекторски часови со лектори од Франција!
------------- http://www.glitter-graphics.com">
|
Датум на внесување: 13.Февруари.2009 во 09:12
znaeme, ucenicite i profesorite vo tekot na letniot period odat vo Francija, a potoa tie doagjaat ovde ...
|
Постирано од: tamara_jbt
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 22:36
ve molam za pomos...utre imam isprasuvanje za tekstov, treba da znam da go preraskazam...pa ako moze nekoj da mi pomogne...
Dans les annees 90, en France ou au Portugal, en Allemagne ou aux Pays-Bas, les salaries ont change de metier plus que dans le passe. Porquoi? La vie professionelle a change a cause du chomage: beaucoup d'enterprises ferment parce qu'il n'y a pas assez de travail.
Pascal, 30 ans, a ete basketteur profesionnel. Il a travaille dans un grand magasin comme responsable du rayon sports. En 1994, il a envoye des CV et il est alle a des rendez-vous. Pendant son chomage, il a toujours circule dans Paris a velo: un VTT est plus economique qu'une voiture!
Toutes les responses a ses demandes d'emploi ont ete negatives, mais il a eu une idee: il a cree la premiere agence de coursiers cyclistes professionnels. Ils sont aussi rapides que leurs concurrents motorises. Ils ne sont pas en retard a cause des embouteillages! Et ils sont beaucoup moins chers!
pisete tuka ili na e-mailov: princess_jbt@live.com
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 15.Септември.2009 во 23:12
напрај copy paste на google translate
барем ја така правам
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: DiamondGirl95
Датум на внесување: 21.Септември.2009 во 00:12
treba da uradim sastav od 10 recenica na temu kako sam provela raspust ja naravno nemam pojma a google translate nije tacan :D
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 20:41
Ж` парду ма плу д`матаН! Вуала, атенсјон садоду д`актуалите о фромаж д` сатуре пур травај шовињон есепсионел, кескези депрувее ж`н` карон сис анее де Лув`р!
Баш ме интересира што истрескав
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 20:43
Уф, само она Лув`р го разбрав
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 22:00
А еве да изјавиме и нешто сериозно:
"Le motif est pour moi chose secondaire, ce que je veux reproduire, c'est ce qu'il y a entre le morif et moi." - Claude Monet
транскрпиција:
Л` мотиф ест пур муа шуаз секондер, с` ке ж` во репродуар, сест с` кил и антре л` мотиф е муа. - Клод Моне
превод:
Мотивот за мене е од второстепено значење. Она што сакам да го репродуцирам e она што е помеѓу мотивот и мене.
Клод Моне 1840-1926 (француски сликар, еден од првите екпресионисти)
|
Датум на внесување: 22.Септември.2009 во 22:23
Majkl напиша:
Ж` парду ма плу д`матаН! Вуала, атенсјон садоду д`актуалите о фромаж д` сатуре пур травај шовињон есепсионел, кескези депрувее ж`н` карон сис анее де Лув`р!
Баш ме интересира што истрескав |
ајде да ти преведам БУКВАЛНО што кажа Го изгубив поголемиот дел од утрото. Еве, внимание, тоа таму за актуелностите на сирењето што се обиколува со работата на извонредниот Шевињон што докажува дека немам од на оваа година на Лувр
И верувај ми, ова ти е најфината верзија што можев да ти ја напишам затоа што некои од зборовите немаат смисла
|
Датум на внесување: 23.Септември.2009 во 09:24
la fille напиша:
Majkl напиша:
Баш ме интересира што истрескав | ајде да ти преведам БУКВАЛНО што кажаГо изгубив поголемиот дел од утрото. Еве, внимание, тоа таму за актуелностите на сирењето што се обиколува со работата на извонредниот Шевињон што докажува дека немам од на оваа година на ЛуврИ верувај ми, ова ти е најфината верзија што можев да ти ја напишам затоа што некои од зборовите немаат смисла | Сепак значело нешто... А тоа карон сис не е бројка некоја? Благодарам на преводот во секој случај!
|
|