Силата или моќта е во Нас...
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=1716
Датум на принтање: 25.Јануари.2025 во 17:51 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Силата или моќта е во Нас...
Постирано од: Barbika
Наслов: Силата или моќта е во Нас...
Датум на внесување: 06.Октомври.2005 во 14:51
Kolku e verojatno ova i dali nekoj od Vas se nasol vo situacija da posegne i kon poslednata troska na nadez za da se izvlece od nekoja barem za nego neizvesna situacija!?
Ova mi e inspiracija od Lujza Hej koja veli"Kolku poveke se povrzuvate so moktta koja ja poseduvate,poslobodni ste vo site oblasti od zivotot"
I uste nesto ke napisam vo orginalen prevod:
"Sve sto ste do sada doziveli u svom zivotu stvoreno je Vasim mislima i verovanjima iz proslosti.Nemojte se osvrtati na svoje zivote sa stidom.Gledajte na proslost kao na deo bogatstva i punoke vaseg zivota"
Lujza Hej
-------------
|
Коментари:
Датум на внесување: 06.Октомври.2005 во 15:09
Krizite se normalna pojava vo nasite zivoti.Sum bila vo kriza nekolku pati.Ima razlicni krizi:Finansiski,ljubovni,zdravstveni...obicno barame pomos od okolinata,toa e vo red ,no dali veruvate deka i nasata podsvest ima tolku golema mok da ni pomogne i da ne izvlece od nekoi neizvesni situacii!?
Jas veruvam i tokmu zatoa pisuvam na ovaa tema!
-------------
|
Датум на внесување: 07.Октомври.2005 во 14:19
Sepak milo mi e sto voopsto primetuvam deka ste ja otvarile temata i barem ste zirnale!
Uste edno prasanje neka bide poopsto za da ne Ve koci vo odgovorite ili i ponatamu sama ke si davam komentari!?
Dali koga Vi e najtesko barate pomos od najbliskite ili prvo se nabivate so negativna energija dodeka ne Vi pukne filmot pa so plac trcate i barate pomos!?
Jas mnogu sobiram...molcam,ja imam najnegativnata maana koja me unistuva do bolka,ama koga ke mi pukne film togas zboram i duri togas mi olesnuva!
-------------
|
Постирано од: mikus
Датум на внесување: 07.Октомври.2005 во 14:31
toa e tocno
koga covek ima problem treba da bara pomos
no znaejki go toa treba prethodno da si ima
rezervacija obezbedeno
tj toj da bil spremen ili vekje pomagal na drugite
lugjeto voglavnom custvuvat komu da se obratat
------------- Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas
|
Датум на внесување: 09.Октомври.2005 во 20:58
Ubavo e koga imas komu da mu se otvoris,ubavo e cuvstvoto koga imas prijatel,ne eden tuku najmalku 5 ,togas si pobogat duri i od najbogatiot covek na svetot!
Samo karakteristikite na lugeto se razlicni,nekomu toa mu odi potesko ,a nekomu polesno...
Sepak temata bese kolku veruvate tokmu vo Vasata podsvest,Vasata Sila koja e i edinstvena za najmnogu da vi pomogne vo bilo koja situacija!?
Pak ke spomnam bez prijatel nisto,no sto so spomnatoto pogore?!
-------------
|
Постирано од: natalija
Датум на внесување: 13.Октомври.2005 во 16:58
Barbika напиша:
Ubavo e koga imas komu da mu se otvoris,ubavo e cuvstvoto koga imas prijatel,ne eden tuku najmalku 5 ,togas si pobogat duri i od najbogatiot covek na svetot!
Samo karakteristikite na lugeto se razlicni,nekomu toa mu odi potesko ,a nekomu polesno...
Sepak temata bese kolku veruvate tokmu vo Vasata podsvest,Vasata Sila koja e i edinstvena za najmnogu da vi pomogne vo bilo koja situacija!?
Pak ke spomnam bez prijatel nisto,no sto so spomnatoto pogore?! |
Barbi...podsvesta e mnogu mnogu komplicirana rabota i eden mal moment neshto losho, negativno da pomislish podsvesta bukvalno ke si go vrze vo krpce i taka ke tera.
So mokta na podsvesta mozesh da uspeesh vo se ako i veruvash bez nieden moment da i pokleknesh...zalam shto ne ja vidov temata porano sega si of line ama ke te pricekam da se uklucish bash bi da razgovarame okolu ova..
|
Постирано од: Garfield
Датум на внесување: 14.Октомври.2005 во 15:03
May the force be with you always!
------------- The cat...always lands on her feet, regardless!!
|
Датум на внесување: 15.Октомври.2005 во 14:36
Dobro kazano Garfield...
A tebe Natali te ocekuvam vo nekoja druga prilika so poveke komentar mnogu me interesira razmisluvanjeto na ostanatite clenovi...sigurna sum deka site vo nas nekade dlaboko vo nas krieme mnogu nesta koi sakame da si gi kazeme,pa makar i na ovoj nacin!
Temava e opsirna i vleva golema pozitiva ...
-------------
|
Постирано од: Ana^^
Датум на внесување: 15.Октомври.2005 во 19:01
Eve jas da kazam eden primer,pa taka najdobro ke se zakluci kolku sme mokni nie so nasite misli.
Edna moja drugarka bese bolna od leukemija,nemase ni donatori za koskena srz nikoj od najbliskite ne odgovarase,doktorite vikaa deka tesko ke se izvlece,no taa bese tolku optimist,pa taka bolesta poleka iscezna.Site doktori se cudea kako se slucilo toa,a taa samo im rece deka nekogas samo treba da imas verba.
Taka da vo zivotot mnogu znaci psihickata mok.I zatoa veruvajte vo sebe i bidete optimisti,koga ste vo losa situacija trudete se da go izvlecete dobroto.
------------- MeSs WiTh ThE BeSt,DiE LiKe The ReSt!
|
Постирано од: Crna mamba
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 09:16
I jas mislam taka.Treba da se ima silna verba i mnoogu optimizam,iako jas ponekogas koga mi e tesko mislam deka svetot e propadnat, dka mi e seedno dali ke ziveam ili umram.Ama posle ke izbrojam do 5, i ke svatam deka to se gluposti. Treba da se ima i mnoogu nadez ama ne premnogu zs moze na nesto mnogu da se nadevame i na kraj da se razocarame.
A koga me povreduvaat,ne im vrakjam odma.Cekam dur se sobirat se dur ne mi puknit filmot. E togas, ke i kazam se na licnosta v lice i ke se olesnam.Posle to se cuvstvuvam super.
------------- Yahoo
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 10:14
Koga ednas ke sklopime mir so sopstvenata vnatresnost,n
i se cini deka zivotot tece poprijatno!
Nasite misli ja oblikuvaat nasata idnina!Ova ne se uci za eden cas,eden den ova e nesto vo sto treba da veruvame site nie,a rezultatite ke dojdat sami po sebe!
Primerot ti e odlicen Ana^^,takvi primeri za zal ne se tolku mnogu zatoa sto koga covek ke se sudri so soznanieto za nekoja opaka bolest za koja obicno velat ne se znae kakov ke bide krajot se javuva strav koj nie treba da go pobedime tokmu sa nasata podsvest!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 10:19
ZALNO E DEKA E TAKA
koga gospod go sozdal covekot
dali bil svesen so pravi so nego
i so negovoto okruzenie
------------- Unidentified Flying Object-- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba ,neka i taka nee nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 10:26
Prisustvoto(postoenjeto),Mokta na Boga i Nie sme edno!
Znaejki deka mudrostta na Duhot i negovoto razbiranje ziveat vo Nas togash i nie sme od bozjata raka vodeni vo site nashi vrski so ostanatite od ovaa planeta!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 10:38
Barbika напиша:
Prisustvoto(postoenjeto),Mokta na Boga i Nie sme edno!
Znaejki deka mudrostta na Duhot i negovoto razbiranje ziveat vo Nas togash i nie sme od bozjata raka vodeni vo site nashi vrski so ostanatite od ovaa planeta! |
za volja na istinata neveruvam deka ima nekoj nad mene
sto me cuva i mi nanesuva rani
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 10:57
Mikus!
Nikoj ne moze da te povredi doklku ti ne mu dozvolis!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 11:03
Barbika напиша:
Mikus!
Nikoj ne moze da te povredi doklku ti ne mu dozvolis! |
taka e
no covek nemoze na se da misli
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 12:50
Kolku shto samote mozeme da si naneseme bolka nikoj tolku ne moze da ne povredi makar bil mac so pero.....
|
Постирано од: Ghost
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 16:50
silata e vo nas, hmmmm znaev deka ima nesto u mene
------------- MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:15
Ima sigurno deka ima ,vo sekoj od nas ima samo treba vreme da otkrieme kolku sme mokni da go kontrolirame toa vtoro jas i kolku se mozeme da storime za nas za da imame poubav zivot!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:17
"Mislite koisto sme gi odbrale da mislime se boi so koi ja crtame slikata na sopstveniot zivot"
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:18
mokta e prisutna kako i pozitivnata energija treba mnogu koncentracija i jako jas za da ne te remeti vo svoite misli ili odluki deka se ke bide kako shto sakame, negativizmot za zal e mnogu pogolem kako i zavidlivosta, nepostojanosta i so tolku negativizam okolu nas gushi pa treba duplo napor za da se skoncentrirash i da go smirish deteto vo sebe koe e isplasheno od zlite sili...
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:20
Covekot se raga samo so dva strava...strav od paganje i strav od vreva ostanatato e samo nametnat strav koj lesno moze da se kontrolira...
so malku volja i nasmevka se drugoto se unishtuva i pobeduva
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:25
Preubavo napisano Natalija!
Fakt e deka negativnata energija e pomokna od pozitivnata,no fakt e i deka moktta na vtoroto jas koe sto go nosime site vo nas e dovolno golema da go pobedi toa zlo koe ni visi nad glava,treba mnogu golema volja,no i istrajnost!
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:28
ima edna misla mila koja treba site da ja primenuvaat..mene nishto ne mi e, ako nekoj ima problem neka si prevzeme merki...Isprobana parola, zatoa i mozebi retko ispagam od kolosek i se trudam da ja pot5isnam negativnata energija od okolinata koja smeta licno na mojot duh i togash si pejam vo sebe..a oni mozat da verglaat do 101 i nazad
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:33
Poznat psiholog napisa (ne go citiram do zborce)"Ne dozvoluvajte negativnata energija da vlijae vrz vas,dokolku imate osobi vo blizina koi mnogu cesto sirat negativna energija podobro e da se trgnete od niv otkolku da im dozvolite da ja gasat vasata pozitivna energija!"
-------------
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:39
mila mila...vaka zvuci cudno ..ama koga gi imam pored mene taka negativno nastroeni im se smeam vo faca i vo sebe se koncentriram i vo sebe vikam izlezete i sakam spokoj i tishina....kako zashto uspeva...mokta na podsvesta da naterash nekoj da zamolci ednostavno...zashto da place majka mi neka place majka im...
|
Датум на внесување: 17.Октомври.2005 во 17:46
Vo sekoj slucaj tesko e i treba mnogu rabota so sebe za da mozeme tolku dobro da se koncentrirame i da postapuvame po upatstvata na osobi koi ni mislat dobro!
Mi trebase podolg period dodeka ne se odvoiv od mislata koja mi nosese samo tezina!
Dolgo vreme si povtoruvav te edno ista afirmacija koja mi pomogna da se odvojam i sega konecno da se pocuvstvuvam slobodna!
-------------
|
Датум на внесување: 18.Октомври.2005 во 10:14
Sto velite na ova:
"Nasata podsvest ne donesuva nikakvi oceni.Taa prifaka se sto ke kazeme i sozdava spored nasite veruvanja.Taa sekogas veli DA.Taa ne saka dovolno za da ni go pruzi toa sto go tvrdime.Zaradi toa nie imame izbor.Postojat bilioni i bilioni misli od koi mozeme da izbereme"
Lujza Hej
Se borite li ponekoga so svoite misli?Kade barate odgovor?Citate li knigi kako ispomos za da se otkriete samite sebe?
-------------
|
Датум на внесување: 19.Октомври.2005 во 13:15
Izbiram da bidam srekna!
Sto izbirate Vie?
-------------
|
Датум на внесување: 21.Октомври.2005 во 11:59
Sekoj den kazete si sto sakate vo zivotot.Kazete go toa taka kako veke da go imate!
"Zakon na umot"
Toa sto ke go dadete,toa i ke Vi se vrati!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2005 во 13:06
"Podsvesniot um nema cuvstvo za humor"
Lujza Hej
-------------
|
Постирано од: angelce
Датум на внесување: 26.Октомври.2005 во 13:21
Barnika
Mnogu korisni misli.Se nadevam deka ke uspeam da gi sprovedam bidejki vo momentov se naogam vo situacija kade sto mi e potrebno mnogu pomos.Se naogam vo dusevna kriza kako rezultat na neuspeh vo ostvaruvanje na moite celi
Koga ke mi se sluci porazot jas mnogu se zatvoram od nadvoresniot svet i ne sakam da iama kontakti so nikogo.Toa e golem problem.
Semi smeta i me nervira ,a ne baram pomos od drugi.
Mozebi imas pametna misla i za mojot preoblem.
------------- was ist los?
|
Датум на внесување: 26.Октомври.2005 во 19:37
angelce,
Po moabetot se gledam samata sebe!
Ne samo ti tuku mnogu od nas imaat takov problem(mislam na zatvaranjeto vo sebe)!
Ne e humano prema samata sebe da se zatvaras i da se gusis vo sopstvenite problemi!
Mene mi trebase mnogu vreme da go svatam toa i da rabotam na sebe za da pocnam konecno da se otvaram i da baram pomos!Citav mnogu knigi od luge koi imale takvi problemi vo realniot svet pa odlucile da go spodelat toa preku knigata so drugite.Edna od niv e i Lujza Hej cij zivoten pat bil mnogu tezok...od nea nauciv mnogu...pred se nauciv da se pocituvam i da se sakam ,a toa e najvazno za da mozes da im dozvolis i na drugite da te sakaat!
Sekoj problem ima resenie,sekoj!
Tvojot poraz ne znaci i tvoja zaguba,glavata gore i odime zaedno ponatamu!Milo mi e sto dade komentar na mojata tema go pocituvam toa i ke pisuvam ponatamu!
Se najubavo i se citame!
-------------
|
Постирано од: angelce
Датум на внесување: 26.Октомври.2005 во 21:39
i jas ti pozeluvam sve nqjubavo i prodolzi da pisuvas takvi korisni komentarti
------------- was ist los?
|
Датум на внесување: 28.Октомври.2005 во 17:33
Najvazno e da se sakate sebe si,
zatoa sto dokolku se sakate
ne mozete da se povredite nitu
samite vie nitu pak
da gi povredite drugite!
-------------
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2005 во 17:13
Lele ova e tesko ,no ke go napisam:
Ako imate nekoja navika od koja seuste ne ste se oslobodile zaprasajte se zosto taa vi sluzi?Sto imate od nea?Ako ne mozete da odgovorite ,zaprasajte na drug nacin"Sto ke se sluci ako poveke ja nemam taa navika?"Odgovorot doaga mnogu cesto sam po sebe"Zivotot ke mi bide podobar."
-------------
|
Постирано од: sard
Датум на внесување: 04.Ноември.2005 во 00:44
Barbika напиша:
Najvazno e da se sakate sebe si,
zatoa sto dokolku se sakate
ne mozete da se povredite nitu
samite vie nitu pak
da gi povredite drugite!
|
Можеш да ми појасниш што подразбираш „сакајте се се*е си“.
|
Датум на внесување: 04.Ноември.2005 во 09:26
Da ova e mnogu tezok moment za mnogumina...stanuva zbor za situacija vo koja moze da vleze sekoj covek!Lujza Hej tvrdi,a duri i za mene e toa mnogu tesko da se kaze deka vo slucaj na nekoja opaka bolest mozeme da si pomogneme dokolku prvo se sakame samite sebe si onaka iskreno i dovolno silno za so Mokta na podsvesta da si pomogneme da se izvleceme od bilo koe zlo.Znaci ne stanuva zbor za narcisoidnost so koja ke se percime okolu tuku stanuva zbor za baranje prvenstveno pomos od samite sebe...naseto vtoro jas koe e ponekogas kako dete i se plasi od mnogu nesta vo zivotot...
-------------
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2005 во 22:26
Се прашувам дали е можно со свеста да влијаеме на подсвеста и како оди тој процес ако можеш да ми кажеш.
Малкумина се тие кои не се сакаат се*е си, за тој негативен однос да поттикнува лоша здравствена (ментална и телесна) состојба!
Повеќе би размислувал (и размислувам) да ја најдам вистината за се*е си околу одредено прашање што ми се јавува како проблем, отколку да се поттикнувам за сакање на се*е си. Кога јасно ќе се видам се*е си ќе знам точно што сум, каде да се поправам и каде во која точка и од која причина ми дошла лошата состојба. Таквото откривање би ме ставило на цврста почва и не би се сомневал. Свесното поттикнување на Се*е сакањет тешко би оделе бидејќи внатрешно незабележително би се проткајувал во позадина сомнежот. Таквиот сомнеж тешко би се открил дури и кога свесно се знае дека постои неможе да се лоцира. Преиспитувањето на се*е си вообичаено е успешно. Човек може да ја открие и признае вистината за се*е си што ја завршува половина од работата а другата половина е во смена на дотогаш грешниот однос кон прашањето.
Од таму Силата и моќта се во нас
|
Датум на внесување: 05.Ноември.2005 во 23:12
*сард*„Човек може да ја открие и признае вистината за се*е си што ја завршува половина од работата а другата половина е во смена на дотогаш грешниот однос кон прашањето. “
Ова е доволно што го напиша и кажува многу за те*е!
Е сега како со свеста до подсвеста!?На ова прашање треба многу работа за да се дојде до целта!Сега кога повеќе знаеме за се*е колку ни се јаки зборовите и мислите,мораме своето размислување и говор да го вметнеме во позитивна шема доколку сакаме поволни резултати.Прашање е сега колку сме спремни да го смениме самоговорот во позитивни афирмации!
Афирмацијата е почетната точка.Таа го отвара патот кон промените!
Еднаш напишав дека подсвесниот ум нема чувство за хумор и многу е важно тоа да го знаеме и да го разбираме.
-------------
|
Постирано од: nedopirliv
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 13:39
temava ne e za vo Filozofija
|
Постирано од: nedopirliv
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 13:42
Imam citano dve knigi od luiza"mokta e vo nas",i "kako da go izlecite svojot zivot",prosto ja obozavam:)
Inaku knigite se self halp books,dobro ke im dojdat na onie koi se dezorientiranei i nesredeni,pricitajte gi nema da zazalite.
Bravo barbika!
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 23:03
Мислам дека силата на мислите, позитивното поставување, афирмативното размислување има најдобра примена во меѓучовечката комуникација. Според она што сум го забележал во комуникацијата со луѓето формата е многу поважна од суштината. На повеќето луѓе не му е толку битна содржината на зборовите како начинот на кои се изразени. Афирмативната форма на изведба на односот на еден со друг човек ја одредува оценката за карактерот (добар или лош) на нивниот меѓусе*ен однос за една иста работа. За една употреба на сила може да се нарече бруталност и истата сила во „дотерана“ форма може да биде наречено љубов, посесивност и слично зависно од „дотерувањето“. Реков наречено бидејќи сепак тоа не може да биде љубов. Значи верувам дека ефектите на таквото афирмативно размислување имаат свои граници.
За добра релација со луѓето најважно е негувањето на заедничкиот однос (да го наречам внимателност), за жал поважно и од кажувањето на вистината. Личност способна да го осети сопствениот однос и да „негува“ однос кон одреден поединец или кон целата маса го наметнува своето водство (позитивно или негативно). Но нема причина негувањето на убавата форма и кажувањето на вистината да бидат одвоени. Може и двете заедно да одат (позитивно водство и позитивен повик). Потсетувам дека независно од таквите развиени способноти тоа не е семоќно и има свои граници.
Во областа на човечкото тело (како и тело и ум кон природата) нашата психолошка моќ е исто така голема, но нејзината територија е помала од потенцијалите и резултатите кои ги дава во меѓучовечките односи. Независно од психолошката моќ на поединецот тоа сепак може да не даде никакви позитивни резултати врз неговото тело доколку не ја научи лекцијата на употреба на сила врз се*е или се*ефорсирање. Причинско но необразложено се*ефорсирање. Зошто и од каде не знам бидејќи треба да се земе како аксиома на која вечно ќе и го бараме одговорот и ќе се обидуваме да ја претвориме во теорема. Бидејќи ако човек започне да бара образложение во се*ефорсирањето по одредена цел ќе влезе во ѓаволскиот круг на барање на изворот на мотивацијата. Можеби прашањето е во ред, но изворите на мотивацијата се длабоко закопани во Божјата природа и одговараат на суштинските прашања за овој свет. Секако дека човекот треба да се бара и да копа кон одговорот на тоа прашање но тоа да не води до суспензија на акцијата што најчесто се случува. Или да не образлага или да се навикне да образлага но акцијата да се одвива и попат да испитува или да испитува кога акцијата е со намален интензитет (во мирување).
Во духовната сфера, во сферата на доброто и злото, афирмативното размислување, нашите психолошки сили не даваат резултат. Независно како и да се прави човек бел и со се*ечувствување бел да се привлечи кон правење на добри „бели“ дела резултатот е слаб. Тука субјективното не помага. Колку и да се трудиме да се направиме добри самите не можеме тоа да го постигнеме бидејќи сме од недоволно квалитетна материја и не можеме да бидеме повеќе од она што сме. Во својата најдлабока есенција сме добри но од таму па се до површината сме проткаени со зло. Сами не можеме да се спасиме и да си помогнеме, да се смириме и да станеме добри. Тука го повикуваме Господ на помош. Натаму би требало да ви е јасно...
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 23:26
nedopirliv напиша:
temava ne e za vo Filozofija
|
Сепак крстена е и како „Разно“ ама на повисоко ниво па затоа и овдека ја ставив,приметив дека и ти си отворил интересна тема во Разно која слободно можела да биде отворена и овдека!
-------------
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 23:43
Постоењето,Моќта на Господ и Ние сме едно!
Знаеќи дека мудроста на Духот и неговото разбирање живеат во Нас тогаш и ние сме од божја рака водени во сите наши врски со останатите од оваа планета!
Лујза Хеј
-------------
|
Датум на внесување: 06.Ноември.2005 во 23:47
сард!
Многу е важно колку силно сакаме да ја постигнеме целта!Не велам дека е лесно,напротив многу,многу е тешко од една точка каде сум останала подолго време да се помрднам.Мене лично долго време ми требаше да прифатам една афирмација и да се убедам дека воопшто ќе ми помогне во животот.Лујза вели да бидеме упорни и има право!Упорноста кога тогаш ќе се исплати!
-------------
|
Датум на внесување: 07.Ноември.2005 во 14:39
@Barbika
Стартот и палењето како најтешкиот дел човек може да најде сили да го совлада, но ако долго време не успева, може да го реши и со смена на условите кои таквата пасивност кон изведбата на посакуваната цел ја одржуваат. Директниот судир со проблемот може ќе го добие но кога и по колкава цена, иако така е подобро. Но за поедноставно иако поболно е да ги смени условите на животот што го водат кон таква пасивност. Затоа и нема оправдување бидејќи човек можел да избери смена на условите, никој не му е крив што одреден „комодитет“ го прифатил, а баш тој „комодитет“ е виновникот за пасивноста. Подобро сам човек да го смени животот отколку животот да му наметне измени.
После стартот следи одржувањето и тоа одржување со одредено темпо кое треба да биде доволно за стасување до целта во потребното време. Потребното време повикува на утврдување и живеење во конкретната реалност. Доколку премине одредена критична точка и ако дојде до формирање на традиција на успешност во совладувањето на препреките на патот кон целта ќе добие силно оружје. Можеби формирањето на таква традиција е најсилното оружје во умот на човекот посилно од најсилните се*еубедувања. Затоа до таа точка поважна е успешноста од темпото. И сеуште има проблеми до самата цел. Во изведбата на некои цели потребно е да не дојде до промена на почетната идеја, независно колку и да изгледаат променети условите. И тука не треба изведбата на почетната идеја и цел многу да се образлага, ама само може формално и да се оди до крај онака како што од почеток било замислено.
Целата смисла се добива откатко целта ќе биде постигната. Во тоа е искушението инаку кога би ја имале полната смисла цело време од почеток до крај сите би ги постигнувале своите цели.
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 07.Ноември.2005 во 15:17
Можеби повеќето лични проблеми би ги снемало доколку помалку би се
фокусирале на целта, а повеќе на средствата. Доколку се оди вистинскиот
пат и се прави вистинското дело што е твое ќе си дојде.
Околу некритичното самољубие како решение или ублажување на тешка
ситуација, мислам дека тоа повеќе одмогнува, затоа што со тоа се
зацврстуваат нашите штетни особини или ставови кои не довеле до лошата
ситуација. Патот на самоподобрување најпрво е пат на откривање на
надворешниот а потоа и на внатрешниот свет, со вистината како водилка.
|
Датум на внесување: 09.Ноември.2005 во 19:18
Животот е полн со изнанедувања!Се прашувам ,а ме интересира и ваше мислење дали целта како достигнување на нашите желби треба да е водилка за да минуваме низ одредени трансформации во животот!?
Понекогаш е полесно да се смени насоката на размислување отколку да се оди со истото размислување кон целта!
Афирмацијата е почетната точка.Таа го отвара патот кон промените!Сепак колкава е моќта на човекот да истрае повторувајќи ги и самоубедувајќи се за постигнување на одредена цел!
Дали навистина упорноста се исплати или понекогаш едноставно одиме со глава во ѕид(или можеби сум прегруба со оваа констатација)!?
-------------
|
Датум на внесување: 11.Ноември.2005 во 11:36
Афирмациите се како да засадувате семе во почвата!Пораснат плод не се наоѓа следниот ден.Со текот на времето ќе дојадат и резултатите.Треба да бидеме стрпливи.
Затоа вашите афирмации нека бидат во сегашно време!Сепак со афирмациите не можете да манипулирате со одредени особи затоа што со тоа се обидувате да воспоставите контрола над нечиј живот.Тоа обично се враќа како бумеранг!
-------------
|
Датум на внесување: 14.Ноември.2005 во 18:53
Ова со афирмација и манипулирање со други особи повеќе ми делува како правење црни магии за да може да се контролира нечиј живот!(за жал многумина и се обидуваат на ваков или онаков начин да контролираат туѓи животи...многу тажно).
Сепак кај Лујза Хеј и нејзината книга „Моќта е во Вас“ е друга идеата и желбата за да ни помогне како да го најдеме патот на самопомагање за да излеземе од одредена ситуација или проблем.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2005 во 23:07
Еве уште една убава мисла на Лујза Хеј:
„За да пливаме успешно низ матицата на животот,
убаво би било да бидеме свесни дека нашиот
подсвесен ум е како компјутер - ако во него
ставиме негативни мисли од него ќе излагаат
негативни искуства.“
-------------
|
Постирано од: Ghost
Датум на внесување: 20.Ноември.2005 во 02:05
Барбика извини мила, ама со кого разговараш????
------------- MACEDONIA - LAND OF SUPERIOR NATION
|
Постирано од: Pharaoh
Датум на внесување: 24.Ноември.2005 во 13:41
Let the force be with you my child
------------- Fortune favores the bold - Среќата ги прати храбрите
|
Датум на внесување: 25.Ноември.2005 во 23:33
Хроничните шеми на омразата спрема се*е,кривицата и самокритичноста го подигаат нивото на телесниот стрес и го ослабуваат имуниот систем.
Многумина од нас веруваат дека не се доволно добри и дека никогаш нема ни да бидат.Тоа се бариери во нашите мисли кои треба да ги бутнеме.
Сакаме да знаеме што се случува во нас,така да можеме да знаеме што да пуштиме да си оди од нас.Наместо да ја криеме болката,можеме во потполниост да се ослободиме од неа.
Афирмација предложена од Лујза Хеј:
„Со леснотија сега ги ослободувам сите стари
негативни верувања“
„Добро ќе ми дојде да се променам“
„Мојот пат сега е прав“
„Ослободен сум од минатото“
-------------
|
Постирано од: mandy
Датум на внесување: 25.Ноември.2005 во 23:37
Pharaoh напиша:
Let the force be with you my child |
And with you my master
------------- First Rule, I Rule
|
Датум на внесување: 28.Ноември.2005 во 23:52
Секој во животот се среќава со бесот.Тоа е чесна емоција.
Како и кога сме критикувани ни се случува да побеснеме и ако не го изразиме бесот и мислиме дека немаме право да го покажеме тогаш го придушуваме во се*е правејќи си се*еси лошо.Го голтаме бесот ,а тој во нас предизвикува депресија,фрустрација или некаков облик на болест.
Затоа треба да УПРАВУВАМЕ СО БЕСОТ кога ќе се појави.
Постојат повеќе начини на позитивно управување со бесот,а еден од нив е и отворен разговор со особата на која и се лутиме,а со тоа да се ослободиме од наталожените чувства.
Другиот нашин е разговор со особата во огледало.
Ако чувствувате потреба за физички да се изразите тогаш земете перница и почнете да ја удирате.
Ослободете се позитивно од бесот во се*е!
-------------
|
Датум на внесување: 26.Декември.2005 во 23:04
Луѓето често побеснуваат додека возат кола.Многу често приметувам како викаат еден на друг,пцујат и.т.н.Тоа е дел од негативната енергија и бесот кој го носат во се*е и го исфрлаат на овој начин.Потребна им е мала причина за да се извикаат и да го исфрлат бесот.
Со мене не е така.Доколку сум сувозач понекогаш дури и ми е непријатно доколку шоферот влегува во дуел со пешак или друг шофер.Доколку сум шофер не викам и не се љутам!
Лујза на ова вели:„Секогаш кога влегувам во својата кола прво ја ставам љубовта и свесна сум дека сум опкружена со прекрасни и среќни шофери.Заради моите афирмации секогаш кога сум на пат околу мене имам многу мал број на лоши шофери.Оние лошите отишле да им сметат на чоферите кои се закануваат со тупаници и кои вриштат.“
-------------
|
Постирано од: YODA
Датум на внесување: 22.Јули.2006 во 00:27
Право да ти кажам Барби, јас многу те поддржавам во то шо сакаш да го постигниш. И јас тврдам дека единствениот спас е во нас самите и ние сме си најголеми непријатели. Ама ако некој можи најдобро да ни помогни то сме ние самите и никој друг не знај подобро од нас шо е најдобро. Заради то треба секогаш да го одржиме позитивнио став во живото оти то е единственио пат кон подобро утре. Зато само напред и со добра мисла !!!!
------------- и то...
|
Постирано од: Antoaneta
Датум на внесување: 24.Јули.2006 во 22:01
Samounistuvackata mok na covekot moze da bide ogromna i seto napisano pogore vrz osnova na knigite na Lujza Hej drzat vistina!Covekot e sposoben podednakvo da sozdava i da unistuva !
|
Постирано од: YODA
Датум на внесување: 01.Август.2006 во 22:12
EXACTLY
------------- и то...
|
Постирано од: ztip
Датум на внесување: 15.Август.2006 во 10:33
Се е во нашиот ум се што ке посакаме ке добиеме ако имаме вера
|
Постирано од: Jelena
Датум на внесување: 15.Август.2006 во 14:27
Sekoj covek poseduva ogromna potencijalna mok. megutoa nekoj neznaat toa kako da go kanaliziraat. Ne postoi niedna precka, koja sto covekot ne moze da ja sovlada...koga ke pogledneme vo istorijata ke vidime deka zemjata e nadograduvana i usovrsuvana samo od covekot i nikoj drug. Mislam deka najmoknoto zivo bitie e covekot.
-------------
|
Постирано од: kokomoko81
Датум на внесување: 15.Август.2006 во 14:31
bravo na odgovorot ........da prodolzam edinstvenoto zivo sustestvo ...koe usovrseno da maksimum.....mislam kako dizajn za perpetum mobile..........e toa e spornoto ..........znacci se moze da pomine se mozze da prebrodi ,,,,,,no kako dosol do situacijata da dava zaklucoci ...da dava odkluki ......i koj mu go dal toa pravo ........ a i koj bil dizajnerot ..................neli.....
------------- ......
|
Постирано од: nindza
Датум на внесување: 22.Август.2006 во 17:15
Se sto e vnatre e nadvor , se sto e nadvor e vnatre
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Постирано од: Delfin
Датум на внесување: 23.Август.2006 во 00:04
Barbika напиша:
Kolku e verojatno ova i dali nekoj od Vas se nasol vo situacija da posegne i kon poslednata troska na nadez za da se izvlece od nekoja barem za nego neizvesna situacija!?
Ova mi e inspiracija od Lujza Hej koja veli"Kolku poveke se povrzuvate so moktta koja ja poseduvate,poslobodni ste vo site oblasti od zivotot"
"Sve sto ste do sada doziveli u svom zivotu stvoreno je Vasim mislima i verovanjima iz proslosti.Nemojte se osvrtati na svoje zivote sa stidom.Gledajte na proslost kao na deo bogatstva i punoke vaseg zivota"
Lujza Hej |
ДА, мислам многумина се нашле ....колку потешка била ситуацијата ....колку подлабоко посегнале во себе .....толку повеке го освестиле она дека најголемата сила сме самите ние....просто да се зачудиш дека всушност и нема граници на силата во себе.....
прекрасна ти е темата :)
|
Постирано од: nindza
Датум на внесување: 26.Август.2006 во 21:24
covek moze se da napravi , no ne e dovolno da saka ... mora da se opusti , ama stvarno stvarno da se i toa samoto ke si dojde...
zimi sve
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Постирано од: marco_antony
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 12:40
jas posle mnogu godini svativ deka uspehot na bilo koj covek ne e vo negovoto telo...
tuku e nadvor od nego ...
argumenti ...
nekoj vo prilep mislel kako da uspee ..
mislel ... mislel ..
i posadil tutun ...
vo kriva palanka ...
mislel ... mislel ...
posadil kompiri ...
vo kavadarci ...
mislel ... mislel ...
posadil lozje ...
nisto za nas bitolcani ne ostavija ...
i moravme da bideme grad na "konzuli" ...
------------- PARADISE MACEDONIA
|
Постирано од: монте кристо
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 13:49
i bitolcankite zaboravi deka po cel den brkaat svaleri
------------- во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 14:19
na ova nemav pomisleno ...
moze si vo pravo ....
|
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 14:25
bev vo FX vo petokot , kaj staklenata , znaes , i drugar mi veli idi so mene da vidis , ja pa nikogas ne sum capnal tamu , seto zeni mozda 40 , i 6-7 mazi , sednaa dve kukli brineti do nas, vo crno , vo minik , pocnavme razgovor , naprajvme sema , mu dadovme broj , ni pratija poraka po nekoj den , kulturnI , FINI , JEBOZOVNIIIIIIIII , lele backo sleden pat med ke tece
------------- во овие години што следат , ќе видиме дали европа и христијанството ќе се спасат . И ТИ !!! можеш да помогнеш . ОД НАС СИТЕ ЗАВИСИ .
|
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 14:28
ova moze da bide i dobra reklama ...
|
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 14:33
hahahahah bas
|
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 14:43
silata i mokta sto e vo nas ...
ne e taa so koja moze da se uspeva ...
moze samo da imame opstanok ...
uspehot e kaj nekoj drug ...
kaj roditelite - ne e ...
kaj prijatelite - ne e ...
kaj kolegite na rabota ... pa pa pa ...
|
Постирано од: connected
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 16:09
Site imame nekoja sila i mok. Sekogas raste koga ja spodeluvame, koga ima feedback,ljubov,razbiranje a se unistuva koga nekoj se obiduva da ni ja odzeme(preku konflikt, dominacija).
-------------
|
Постирано од: LAV
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 18:05
samo silata e vo nas ! a mokta e vo HIMEN !
------------- KAKO SE VIKA DEVICA NA KINESKI?
NIKO NIJE CHUKO
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 04.Септември.2007 во 19:03
Koa bev mal imase Hi-men ama na srpski i ja imav eden plasticen mec i se derev na cel glas : - Ja sum mocaan ! I tie okolu mene ke se iznasmeeja i vikaa : - Daj proveri da ne e stvarno mocan ! Koga svativ zosto mi se smeeja im se zakaniv deka ke se osvetaam ! - Ke vidite vie, koa ke polasnam ke bidam uste pomocaan !
|
Датум на внесување: 05.Септември.2007 во 08:08
connected напиша:
Site imame nekoja sila i mok. Sekogas raste koga ja spodeluvame, koga ima feedback,ljubov,razbiranje a se unistuva koga nekoj se obiduva da ni ja odzeme(preku konflikt, dominacija).
|
mnogu interesen post ...
|
Датум на внесување: 11.Септември.2007 во 10:47
kolkava e silata vo nas ...
najmnogu se cudam koga ke vidam niknata treva niz asvalt ...
na eden balkun ...
na cetvrti sprat ...
na beton ...
imase niknato trendafil ...
kolkava sila e toa ???
covekot ima ogromna sila vo nego ...
|
Датум на внесување: 12.Септември.2007 во 11:19
silata e vnatre vo nas ...
ama uspehot ne e vo naseto telo ...
|
Датум на внесување: 13.Септември.2007 во 08:30
Ja sam mocaaan ! Imaam golem mec !
|
Постирано од: zabegan
Датум на внесување: 15.Септември.2007 во 22:38
zbunet напиша:
Ja sam mocaaan ! Imaam golem mec !
| ok zbunet, let the force be with you, use the force wisely
------------- размисли пред да напишеш глупост
|
Постирано од: nemo84
Датум на внесување: 16.Септември.2007 во 08:15
Се изначитав на темава, продолжете со убавите коментари, постови и совети.
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 08:42
sekoj covek e genetski predodreden da bide zdrav i uspesen ... !!!
a zosto ne e taka vo realnosta ???
zatoa sto ima izvori na toa ...
i treba da se zatnat ... !!!
drugo ...
silata za uspeh ne e vo nas ...
ne e vo naseto telo ... !!!
uspehot se naodja vo druga lichnost ...
za ova da go svatam mi trebase mnogu vreme,
mnogu kontaktiranje so drugi ludje ...
pominati kilometri ...
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 12:45
не може да се каже дека човекот е генетски предодреден да е здрав и успешен. имаш тука генетски малформации кои ке резултираат со деформитет и нема ни здрав ни успешен. значи не е баш дека силата и моќта е во нас. има групи на луѓе ко зависат исклучиво од други и не се моќни самите за ништо.
-------------
|
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:04
Pseudointegriranje na bespomosnosta vo bagrata e nacin za nejzinata kontrola
|
Датум на внесување: 17.Септември.2007 во 13:36
ACELERA напиша:
не може да се каже дека човекот е генетски предодреден да е здрав и успешен. имаш тука генетски малформации кои ке резултираат со деформитет и нема ни здрав ни успешен.значи не е баш дека силата и моќта е во нас. има групи на луѓе ко зависат исклучиво од други и не се моќни самите за ништо.
|
zdravo acelera ...
tocno e toa deka covekot e predodreden da bide
I ZDRAV I USPESEN !!!
drugo e toa dali e taka ???
imame cetiri moznosti :
1. zdrav i uspesen
2. zdrav i neuspesen ... nestabilno ...
nemoze da ostane zdrav ... ako e neuspesen ...
3. bolen i uspesen ... nestabilno ...
nemoze da bide uspesen ako e bolen ...
primer direkotor na celicana ... a bolen ...
4. bolen i neuspesen ... polni se bolnicite ...
znaci ... 2 i 3 odat odma vo 4 ...
i imame ...
1. zdrav i uspesen
2. bolen i neuspesen
Bog e neogranicena ljubov prema ludjeto ...
sigurno bolkata i neuspehot ...
ne se negovo delo ...
ostanuva samo ...
ZDRAVI I USPESNI !!!
|
Постирано од: orlov
Датум на внесување: 12.Октомври.2007 во 22:50
Barbika напиша:
Lujza Hej |
Ако контролата врз самите себе ја имаме тогаш Силата или моќта е во Нас.............
------------- ,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
Постирано од: vivi1
Датум на внесување: 23.Февруари.2013 во 01:13
e taka e i nikako poinaku
------------- vivi
|
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 13:59
vivi1 напиша:
e taka e i nikako poinaku |
istoto pak ke go kazev...sama sebe se citiram
------------- vivi
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 14:01
vivi1 напиша:
vivi1 напиша:
e taka e i nikako poinaku |
istoto pak ke go kazev...sama sebe se citiram |
ни едно од двете не е зависно од тебе . Имаш потреба од некое јако мажиште да те раздрма и да ти го покаже правилниот правец
-------------
|
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 14:03
------------- vivi
|
Постирано од: емил
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 14:05
vivi1 напиша:
|
Само си зборам де . Сега ќе се уклучи Лаки и ќе се топиш ка о лед у негови рукама . Па имај си ја ти моќта и силата во тебе
-------------
|
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 14:09
ako zbori si
------------- vivi
|
Постирано од: Gabriela_S
Датум на внесување: 21.Август.2013 во 16:35
i silata i mokta i budalashtinata
|
|