Петарди-како да ги одбраниме учениците од нив?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Образование
Опис на форумот: Улично, основно, средно, високо...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17157
Датум на принтање: 22.Декември.2024 во 14:42 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Петарди-како да ги одбраниме учениците од нив?
Постирано од: mamamd
Наслов: Петарди-како да ги одбраниме учениците од нив?
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 15:08
Во деновите пред нова година во училиште се случува децата да се вознемирени, ненаспани. Родителите објаснуваат дека иако ги легнуваат навреме децата до 12 часот наполноќ не мозат да заспијат бидејки ечат силни татнежи од петарди кој ги будат или не им дозволуваат воопшто да заспијат . Секојдневни силни звуци ја прекинуваат и наставата во училиштата бидејки децата своите занимливи играчки ги носат и во училиште. И покрај забраните и прочитаните соопштенија за казни очигледно забавата со детонациите е појака од стравот од казните. И оваа година наше предновогодишно секојдневие се петардите, само од година во година се пософистицирани и побучни
|
Коментари:
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 16:35
Zabelezav deka ovaa godina ima drasticno pomalce petardi, barem vo Skopje, porano uste sredina na noemvri ce pocnea da pukaat. Sega dali zabelezav 3-4.
Vo Ungarija i drugi zemji na EU kupuvanjeto petardi i pirotehnicki materijal e dozvoleno samo nekoklu denea pred Nova Godina vo specijalni prodavnici. Dokolku proizvodite gradjanite ne gi potrosat zaklucno 1-vi januari, treba da gi vreatat vo prodavnicata.
|
Постирано од: nelson
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 18:10
dobra ideja
------------- Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 19:28
Bogami zavisi koj kaj zivee. kaj nas e ko vo Bejrut. Sekoja godina nekoi novi klinci na koi ovaa im e prva godina pa si pravat vatreno krshtevanje. Ko kje gi pushtat vo vlez mislish zgradava kje padne.
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 24.Декември.2008 во 20:13
......Zalosno sto decata ne se ni svesni kakvi posledici mozat da nastanat so pogresna manipulacija na edna obiçna petarda!..
Sekoja godina ,bar vo regionot sto ziveam ,vo periodot na novogodisnite praznici se povreduvaat najmalku stotina deca,od koi ima i tesko povredeni.....So prevencijata koja ja sprovede lokalnata policija po shkolite,pokazuvajki sliki na deca povredeni od petardi,so razneseni race ili oçi..i so zabranata na prodazba na petardite ,se namalija pukotnicite..
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Постирано од: dark
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 12:41
nemozes da gi odbranis treba sami da bidat svesni za opasnostite
------------- faster then light :D
|
Постирано од: BisernA
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 13:38
не е за смеење... ама пред некој ден прв пат слушнав петарда нашколо... и другарка ми вика... ајде сега ќе помине соопштение дека се забранети...
не знам, можда оти сум средно, не се веќе деца... па не им е интересно да пукаат петарди,... ама знам дека кога бев мала имаше бааги повеќе...
-------------
|
Постирано од: Eli
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 15:06
Iskreno do sea samo dva puti slusnav ptarda da pukne,za razlika od prethodnite godini koga situacijata bese ocajna na sekoi 2 min.se slusaa..treba da im se ukaze na decata od posledicite koi moze da proizlezat od seto toa sto za niv e samo igra..
------------- Човекот секогаш треба да остане човек,без разлика со што се бави и каков успех има..
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 25.Декември.2008 во 22:38
i kaj nas ne se puka so petardi ovaa godina kako ... ili ne gi ni primetuvame od rafalnite istreli
|
Постирано од: maki_seker4e
Датум на внесување: 03.Јануари.2009 во 13:15
brat mi puka a pak mene mn mi e strav.se plasam balon koa ke pukne a pa petardaaa....sakav da mu gi isecham...daj neso neka napraat vise da ne se puka
------------- I love saying yes...and doing the opposite. a friend is alweys there when you need them.NOT ME!
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 15:50
Секоја година исти муабети, предупредувања, поплаки и се по старо. На месец и пол пред нова година ечат училишните дворови од врисоци на деца исплашени од петарди. Малку поголемите без размислување и заради забава ги фрлаат петардите пред нозете на малецките. Кога наставниците ке им ги одземат и прашуваат од каде им се децата како од пушка одговараат дека им ги купиле родителите. Надлежните како и секоја година и оваа не се подготвени за акција се додека не се случи беља, додека не настрада некое дете.
-------------
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 19:49
a, pogodi koj e kriv?! pomini samo okolu bitpazar....pa, ke se uveri , ako ne znae nekoj...samo, ne se i "ditributerite"
krivi...kriva e samo ovaa drzava,..koja shto nikoj ne smee da ja navreduva tuka,....kako i nejziniot ...mnogu klever ...narod!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:01
Е добро Брзи ајде нека е виновна државата,се сложува со тоа оти не води сметка за тоа и ако води тоа е многу малку.
Дали ти Брзи како одговорен возрасен не знам дали си родител си купил некогаш петарди за свое дете?
Ако си купил ти вршиш побарувачка на истото а тука ја критикуваш државата.
Во нас е проблемот брат,во нас оти не ги контролираме сопствените деца шо прават со парите кои им се сервираат секое итро на маса,бидејќи индиректно учествуваме во побарувачката кој потоа покренува понуда од разноразни петарди и распрскуваќки еуфорични средства за развеселување на татините и мамини синчиња.
Ако нема побарувачка нема да има ни понуда на петарди,значи највиновни се родителите кои не реагираат кога ќе го видат сопственото дете со петарди наоружано ко да оди на фешта во Мексико или Кина.
Значи исплескај го убо тогаш и ќе видиш дали друг пат ќе купи или фрли петарда во нозете на некого.
А тука и има една друга работа а тоа е пукањето од разноразни орудиа за време на нова годишните празници,па човече уште од топови фали да се запука,за нова година е ко канонада на источен фронт во втора Светска војна од петарди,огномети и светлечки ракети,уште урааааааа фали да почне да се вика.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:15
ne ajde,..tuku taa e i edinstven vinovnik!...barem za ona shto...transparentno se prodava po ulicite...
inache,..ako me chekaat mene tie shto gi prodavaat ,...ima da se nachekaat!,..ne pamtam nekogash da sum kupil neshto slichno...ni za mene porano,..niti sega za nego...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:25
Значи со тоа шо не си купил и немаш намера да купиш правиш одлична работа,тоа треба да го прават сите возрасни и родители а ако се чини тоа од сите тешко дека шиткачите на петадри ќе продаваат по улици од истите.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:36
a be,...ako neshto ne e za opshto dobro...treba da se zabrani ...i goni!....toa e taka so site opasni stvari.....a za, zabranuvanje ...i gonenje ...kompetetntna e samo drzavat!..znachi...taa e edinstveno kriva!...toa shto ti go kazuvash,..e samo ...od moralen aspekt...koj shto i go nema bash sekoj...konkretno za tie stvari...
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 20:41
Па од моралниот аспект треба да се почне Брзи,тоа е почетокот а за тоа треба човек свест да има.
Свест да има онај шо ги продава дека со тие петарди може неговото дете да се повреди или нешто полошо од тоа.
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:10
Не ми е јасно, што има да се бранат? Јас се уште сум си со нив, интересни ми се, можеби како малите деца сум ама тоа е тоа од петарда по ќеф работа не сум видел. Правилна употреба и готово, има превентива и во тоа.
-------------
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:14
Даре оти вака ме разочаруваш со овај пост?
|
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:18
fiks напиша:
Даре оти вака ме разочаруваш со овај пост?
|
Како мислиш... Што ви е луѓе? Зар не сте вие некогаш пукале мали зелени цефчиња кој се најголема новогодишна креација на забава наречени петарди?
-------------
|
Датум на внесување: 17.Ноември.2009 во 23:25
Не праам муабет за пукањето и ја су бил дете немај гајле,ама она правилна употреба ме јади Даре.
Само една неправилна употреба и доста е некој слеп да оди цел живот,тоа е рабтата.
Иначе не су уживал во пукање на петадри како мал,плус татко ми еднаш ме избуфта убо и заборајв на нив за цел живот
|
Постирано од: Zlatnik
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 00:53
Оваа појава не е од вчера. И во наше време имаше такви пиротехнички
средства. Можеби не толку колку сега, но сепак имаше. Тогаш мојот сега
покоен татко, ниту ми купил петарди ниту ми забранил да купувам.
Незнам, едноставно низ муабет ми воочил дека тоа не е убаво и дека е
опасно. Истата тактика и јас ја практикувам кон моите деца (посебно кон
синот, 14-15 год.). Ниту му купувам, ниту експлицитно му бранам да
купува, но во секојдневната комуникација (посебно во деновите пред
прославата), му навестувам што е добро а што не. И зошто. Сега засега
мислам дека го разбира и прифаќа тој начин и се придржува на тоа што му
го кажувам. И затоа сметам дека вината кај родителите лежи токму во
тоа, во (не)правилниот пристап кон тоа прашање. Некои од нив (посебно татковците) сакаат кај децата (посебно кај
своите синови) да всадат една филозофија дека ете тие се машки и треба
да се учат на такви воинствени работи, каде ќе ја истакнат својата
машкост, сила, каде ќе го привлечат вниманието кон/од женските ако се
покажат како фраери ... но има и такви кои одат во спротивна крајност,
строго забранувајќи им да купуваат петарди. Тоа е (според мене) уште
една голема грешка, бидејќи само со груба забрана, неподдржана со
правилен пристап кон објаснување, предизвикува ист ефект - купување.
Еве, можам да кажам дека мојот шура е еден од оние првите, „мачо
мен“-овци, кој секоја година купува на десетини различни петарди. И во
годините кога заедно чекаме Нова година, тој на секоја испукана петарда
се радува како мало дете (што за мене воопшто не е сфатливо. Што има
радост во тоа ако фрлиш нешто и тоа направи „бум“? Нормално, гледајќи
ги постапките на неговиот татко, внукот уште повеќе се сили и оди во
поголеми екстреми, тој ја става петардата во стаклено шише и ... досега
има среќа.
И сега наизглед еден парадокс од моја страна. Јас на мојот син во таков
момент намерно му дозволувам и тој да запали, односно фрли 2-3 петарди.
Па земам и јас. Зошто?! За да не биде заинтригиран од чувството како
тоа изгледа, па утре самиот да проба. А овака, кога тоа го прави со
мене, веќе стекнува увид во тоа што претставува тој чин и едноставно му
се скратува интересот за сопствено, самоиницијатвно испитување. Веќе пробал и знае. Да,
звучи малку збунивачки, но тоа е психологија. Не е едноставно да се
воспитуваат децата. Всушност, тоа е најтешката работа во животот на
човекот.
Е арно, досега зборував за приликите во семејството.
Да видиме малку за мерките на државата кои ги презема во сузбивање на оваа појава.
Од една страна таа постојано труби да не се користат пиротехнички
материјали, оти се опасни ...бла, бла, бла ... , но ништо конкретно не
презема. Или, ај, презема, ама тоа е речиси ништо. Смешки. Зарем
таа(државата) нема начин, нема можности, нема инструменти како да
застане на крај со оваа појава? И те како тоа може да се стори. Што
мислите во МВР не ги знаат кои се главните „увозници“? Па и да не ги
знаат (за што би требало длабоко да се срамат) многу лесно можат да се
откријат. За тоа се платени. Фати еден, фати друг, од каде ти се
петардите ... од тој и тој, фати го тој и тој, од каде ти се петардите
... од тој и тој и ... ќе се дојде до некој министер, пратеник, бизнисмен кој ги увезува (читај: шверцува) или до тој кој дава дозвола за „увоз“
Нешто слично како што (треба да) се прави и за дрогата. Сите луѓе знаат
дека илјадници (млади) се дрогираат и од каде ја земаат дрогата, само
полицијата незнае!
Од друга стран, прифаќам употреба на светлечки ракети, но сето тоа да биде организирано, контролирано и само во денот т.е. вечерта на прославата. Сепак амбиентот во тој случај е поубав.
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Постирано од: Zajcef
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 10:46
Не знам зошто петардите се настојува да се прикажат како толку страшни кога воопшто не се.Сите повреди и сл.се случуваат поради невнимание и не познавање на петардите.
Петардите треба да бидат легални и да можат да се купат секаде-само така може да се контролира нивната продажба-јас би забранил да се даваат на деца под 14 години бидеќи деца од таа возраст најчесто и се повредуваат.
Е сега за уништувачката моќ-секоја година овој период почнуваме да слушаме за деца што останале без прсти,вид,коса па дури и екстремитети и ни пуштаат слики со слични содржини.Ова е краен претеризам затоа што 99.9%од овие повреди не се настанати од петарди туку од ИЕН(импровизирани експлозивни направи)обичните петарди не можат да нанесат ни приближна штета-всушност најстрашно што може да ви се деси е да добијате изгореници на кожата-вид може да изгубите ако некој ви закачи петарда во око
Затоа наместо да не плашат со петарди со јачина на рачни бомби нека не поднаучат нешто за експлозиви на час по хемија...
------------- Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
Постирано од: ВАЖНА
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 14:12
brza напиша:
a be,...ako neshto ne e za opshto dobro...treba da se zabrani ...i goni!....toa e taka so site opasni stvari.....a za, zabranuvanje ...i gonenje ...kompetetntna e samo drzavat!..znachi...taa e edinstveno kriva!...toa shto ti go kazuvash,..e samo ...od moralen aspekt...koj shto i go nema bash sekoj...konkretno za tie stvari... |
Па државата ги забрани! Само не сите деца слушаат што ќе им кажат родителите...А државата прави се што е во нејзина моќ да не се употребуваат патердите...епа сега неможе полицијата да оди по децата...на школо си имааат обезбедување,педагог,психолог...тие додека се децата на школо треба да се грижат за нив т.е да ги заштитат од петардите и самите деца секако треба да се грижат сами за себе да не им фрли некој петарда пред нозе па тогаш да се случи несреќа...но најпрво во школо треба да им ги одземат петардите ако пак донесат опомена писмена...ако пак донесат опомена пред исклучување...и ако пак донесат бркање од школо или депортирање во тоа школото за проблематични деца...е тогаш ќе видиме дали ќе носат и ќе пукаат петарди на школо...но тоа не е до државата ниту до школите туку до родителите! Ако нема некое дете домашно воспитување џабе е се...
Зајчев а демек вие ,,големите,, деца над 14 знаете да ракувате со петарди а? Море ќе направите беља ко вие да се којзнае колку големи...и јас не сум многу голема 19 години имам ама...јас не пукам петарди...никој несмее да пука петарди-ПЕТАРДИТЕ СЕ ЗАБРАНЕТИ СО ЗАКОН!
Дарко како не се опасни?
Абе не зборувајте така и ти Зајчев и ти Дарко петардите се опасни! И незнам кое е задоволството да пукаш петарди? Јас не сум пукала изгледа поради тоа што сум женско...но брат ми има 15 години па и тој не пука...го почитува законот!
------------- Последна изјава на црвенкоски: државата ни е на раб од провалија ако се вратиме ние на власт ќе направиме чекор напред.
|
Датум на внесување: 18.Ноември.2009 во 18:00
ВАЖНА напиша:
Па државата ги забрани! Само не сите деца слушаат што ќе им кажат родителите...А државата прави се што е во нејзина моќ да не се употребуваат патердите...епа сега неможе полицијата да оди по децата...
на школо си имааат обезбедување,педагог,психолог...тие додека се децата на школо треба да се грижат за нив т.е да ги заштитат од петардите и самите деца секако треба да се грижат сами за себе да не им фрли некој петарда пред нозе па тогаш да се случи несреќа...но најпрво во школо треба да им ги одземат петардите ако пак донесат опомена писмена...ако пак донесат опомена пред исклучување...и ако пак донесат бркање од школо или депортирање во тоа школото за проблематични деца...е тогаш ќе видиме дали ќе носат и ќе пукаат петарди на школо...
но тоа не е до државата ниту до школите туку до родителите! Ако нема некое дете домашно воспитување џабе е се...
Зајчев а демек вие ,,големите,, деца над 14 знаете да ракувате со петарди а? Море ќе направите беља ко вие да се којзнае колку големи...и јас не сум многу голема 19 години имам ама...јас не пукам петарди...никој несмее да пука петарди-ПЕТАРДИТЕ СЕ ЗАБРАНЕТИ СО ЗАКОН!
Дарко како не се опасни? Абе не зборувајте така и ти Зајчев и ти Дарко петардите се опасни! И незнам кое е задоволството да пукаш петарди? Јас не сум пукала изгледа поради тоа што сум женско...но брат ми има 15 години па и тој не пука...го почитува законот! |
Хех...
Државата не прави воопшто ништо по ова прашање-доволно е да прашаат 10годишно дете и тоа ќе им ги изрецитира сите продавници и продавачи што продаваат петарди во неговата населба ама не сакаат да го решат проблемот бидеќи тие се всушност вмешани во шверц на забранети работи.
Се согласувам дека во школо не се презема ништо и дека човек може да внесе пиштоли и рачни бомби не пак петарди,ама што да прават толку се способни а и треба да има полиција во или во близина на училиштата што ќе се грижи за безбедноста на децата.
Е сега за воспитувањето-забранетото е најслатко и колку и да им забрануваат родителите на децата,сепак тие ќе ги пробуваат овие работи.Јас тврдам дека 99%од децата користат петарди-ако не знаете дека вашето дете пука петарди тоа не значи дека тоа не пука.И брат ти пука само ти не знаеш
И не треба да си земате право да ги коментирате експлозивите ако никогаш не сте ги користеле-така настануваат лагите за кој зборував во претходниот пост.
Ако на некое дете му фрлат обична петарда пред нозе нема ништо да се случи еднино може да се исплаши малку ама тоа не се смета за голема несреќа колку што знам-додуша како за кого
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 10:59
Така е, така е Зајцеф! Така размислува еден вистински маж, еден вистински мачо-мен, еден вистински херој, „јунак на нашето време“ ... А дека и ти си едно такво надежно воинствено дете кое сака оружје, насилство, пукање ... се гледа и од твоето пишување и од сликичката на твојот аватар. Покрај се, веројатно и си ги играш тие видео игри со пукање, убивање, колење ... така? Па што има лошо во тоа? Ништо, нели?
------------- Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 11:05
Zlatnik напиша:
Така е, така е Зајцеф! Така размислува еден вистински маж, еден вистински мачо-мен, еден вистински херој, „јунак на нашето време“ ... А дека и ти си едно такво надежно воинствено дете кое сака оружје, насилство, пукање ... се гледа и од твоето пишување и од сликичката на твојот аватар. Покрај се, веројатно и си ги играш тие видео игри со пукање, убивање, колење ... така? Па што има лошо во тоа? Ништо, нели? |
Мене не ми беше цел да се претставам како мачо мен,мажиште или не знам што..
Нити пак насилство и оружје спомнав негде.
Само пробувам да ви кажам дека луѓето се заштитуваат со информирање а не со страв како да е 15ти век,ако го испреплашиш син ти со разорната моќ на претардите нема да постигнеш ништо добро-кога тогаш тој сепак ќе проба од љубопитност само што нема да знае како се користат и не дај боже ќе можи да се повреди...
|
Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 13:14
nekoj rece deka drzavata zabranila i si go svrsila svoeto.alal da mu e na pametot ma toj,ama na drzavata ne e samo da zabranuva tuku treba i da go sproveduva zabranetoto a toa znaci deka treba da gi goni isklucivo prodavacite a neda im soli pamet na konsumentite za opasnostite od niv, dodeka zabranetoto mozes da go nabavis na sekoe kjose na "vajnava" drzava..
------------- Gluposta e najneobična od site bolesti - od nea NE pati bolniot tuku, SITE OSTANATI!
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 13:34
Zajcef напиша:
Нити пак насилство и оружје спомнав негде.
... |
За тебе ова одобрување :
Zajcef напиша:
Не знам (се пишува сврзано: незнам) зошто петардите се настојува да се прикажат како толку страшни кога воопшто не се....
Петардите
треба да бидат легални ... секоја година овој период почнуваме да
слушаме за деца што останале без прсти,вид,коса па дури и екстремитети
и ни пуштаат слики со слични содржини.Ова е краен претеризам ... |
... не е еден вид насилство? Дали ти под насилство подразбираш само тепање, убивање,...?
Zajcef напиша:
... Е сега за воспитувањето-забранетото е најслатко и колку и да им забрануваат родителите на децата,сепак тие ќе ги пробуваат овие работи... |
Што мислиш, не ти се малку контрадикторни претходниов, со овој пост подолу?
Zajcef напиша:
Само пробувам да ви кажам дека луѓето се заштитуваат
со информирање а не со страв како да е 15ти век,ако го испреплашиш син
ти со разорната моќ на претардите нема да постигнеш ништо добро-кога
тогаш тој сепак ќе проба од љубопитност само што нема да знае како се
користат и не дај боже ќе можие да се повреди... |
А што се однесува до воспитувањето, пробањето, откривањето и
казнувањето пишав во вчерашниот пост. Веројатно не си го прочитал.
Врати се малку на претходната страна! Таму ќе најдеш и за син ми!
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 13:49
Фрлањето петарди не е насилство и не знам по кој критериум го смести ти во таа група.
Иначе дефиниција за насилство:Изразување на физичка или вербална сила против себеси или други.
А делот за легалноста си го извадил од контекст-јас пишав дека треба да идат легални бидеќи полесно се контролираат легалните од нелегалните работи.
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 13:55
Во ред! Надвор од мојата моќ е да влијаам врз некого, ако досега некој друг не ги применувал методите на воспитување кои веќе ги спомнав во вчерашниот пост.
|
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 14:13
Така што од мали нозе со многу љубов и лични примери ќе им се всади свеста за убавината на тишината.
Петардите се бучен облик на изразување на внатрешната бучава, но и незадоволство или потреба за сетилна сензација, кревање на адреналинот и сл. Кога ќе се проникне до вистинските причини на овие работи, ќе оди многу полесно децата да се одвикнат од желбата за петарди.
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 14:19
Zlatnik напиша:
Во ред!Надвор од мојата моќ е да влијаам врз некого, ако досега некој друг не ги применувал методите на воспитување кои веќе ги спомнав во вчерашниот пост.
|
Во недостаток на аргументи најдобра опција се навредите
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 15:07
Zajcef напиша:
Фрлањето петарди не е насилство и не знам по кој критериум го смести ти во таа група.
Иначе дефиниција за насилство:Изразување на физичка или вербална сила против себеси или други.
А делот за легалноста си го извадил од контекст-јас пишав дека треба да идат легални бидеќи полесно се контролираат легалните од нелегалните работи.
|
Фрлањето петарди во влез на зграда е тешко насилство врз психата на луѓето. Фрлањето петарди во парк каде мајките со мали деца-бебиња седат на воздух и каде петардата го плаши бебето до тој степен што се буди ноѓе плаче и се вознемирува е насилство. Фрлање петарди со разорен звук само за забава , во 12 ноќе кога пола работно население и деца, стари и болни лица спијат е насилство Фрлање петарди со разорен звук под нозе на малите дечиња од 6-7 години во школски двор, на пат од училиште до дома, на улица додека си игаат е насилство затоа што дечињата после се плашат да излезат на улица, не сакаат да одат во училиште, плачат. Секој вид на фрлање петарди не е забава туку е насилство.
-------------
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 17:57
Така е мамамд
Се согласувам и со Златник...
Е сега прво да му одговорам на Зајчев... Велиш доволно е да прашаш 10-годишно дете и тоа ќе изрецитира кај се купуваат петарди?! Пак ќе речам работата е до домашното воспитување и до училиштата! Ако по првото носење петарди на децата им се одземат,по второто носење писмена опомена и по третото носење бркање или депортирање во училиштето за проблематични деца мислам 25 мај се вика незнам...е тогаш ќе видиме дали ќе носат петарди...и да ако го воспитаат дома детето дека петардите не се добри,дека може да се повреди и да повреди други деца со нив...тоа нема да го сака забранетото овошје... А велиш јас незнам дали брат ми пука? Хммм па тој пукаше моите дознаа,седнаа и му објаснија дека пукањето петарди не е убаво,дека може да се повреди и други околу себе да повреди...тој разбра и повеќе не пукаше...тоа му го кажаа некаде кога имаше 12-13 години...и од тогаш веќе не пука...прво ги почитува родителите а потоа го почитува законот! Затоа што пукањето петарди е забрането!
А сега да му одговорам на абнормален... абнормален па државата работи на забранувањето...и пак ќе повторам...неможе полицијата да го следи секој чекор на децата и особено додека се во училиште...во училиштето си има обезбедување,педагог,психолог...
И нешто спомна Зајчев требало да има полиција до училиштето но зошто кога има обезбедување училиштето?
------------- Последна изјава на црвенкоски: државата ни е на раб од провалија ако се вратиме ние на власт ќе направиме чекор напред.
|
Датум на внесување: 19.Ноември.2009 во 21:32
mamamd напиша:
Zajcef напиша:
| Фрлањето петарди во влез на зграда е тешко насилство врз психата на луѓето. Фрлањето петарди во парк каде мајките со мали деца-бебиња седат на воздух и каде петардата го плаши бебето до тој степен што се буди ноѓе плаче и се вознемирува е насилство.Фрлање петарди со разорен звук само за забава , во 12 ноќе кога пола работно население и деца, стари и болни лица спијат е насилство Фрлање петарди со разорен звук под нозе на малите дечиња од 6-7 години во школски двор, на пат од училиште до дома, на улица додека си игаат е насилство затоа што дечињата после се плашат да излезат на улица, не сакаат да одат во училиште, плачат.Секој вид на фрлање петарди не е забава туку е насилство. |
Значи јас зборував за петардите како средства а не за луѓето кои ги користат.Нечинот ги прави насилство...
Точно ова ми беше целта на муабетот-не се проблем петардите туку тие што ги користат.Ако некој сака да испреплаши бебиња или стари лица тој може да го направи тоа со обична хартиена кеса или балон-звукот е одприлика ист.
Ако некој е доволно будала да фрли петарда во затворен простор тогаш обвинетего него а не петардите.Или пак нека забранат се што може да предизвика силен звук...
-@ВАЖНА:
не знам какво е тоа училишно обезбедување ама претпоставувам дека е невидливо оти јас за сега не не сум видел такво нешто
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2009 во 14:19
Како не си видел? Па во секое училиште има обезбедување...
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2009 во 15:46
ako nema najslobodno da se nabavat...teshko deka bi se diskutiralo za niv ...pa, sega "pametnite" , gledam,..nadolgo i...shiroko ...raspravaat,...koj e kriv!
samo edno da pitam?....zoshto ne se rasprava tolku ( tuka) za droga ili za...pishtoli?
|
Постирано од: vlad0
Датум на внесување: 20.Ноември.2009 во 15:57
во право е брзи зошто не се расправа за дрога алкохол пушење и огнено оружје?
тие се дури и по опасни од петардите
ВАЖНА ај објасни ми какво е тоа училишно обезбедување и кај може да се купи оти јас немам видено кај мене во ОЕМУЦ, а ни во ГРИГОР.
|
Датум на внесување: 20.Ноември.2009 во 16:00
.....kaj moze da se..."iskrekam" malku....ili da popukam naokolu.....onaka legallno...k'o shto mozam da nabavam od site vrsti na petardi?
pa, ...neli ...i toa ....i toa.... e zabraneto od drzavata!?
|
Постирано од: vlad0
Датум на внесување: 20.Ноември.2009 во 19:21
не ми одговори на постот!!!
|
Датум на внесување: 21.Ноември.2009 во 19:45
pa ne za djabe ja vikaat vazna!
|
|