Испечати | Затвори го прозорот

Втора шанса

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=16664
Датум на принтање: 21.Јули.2025 во 00:07
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Втора шанса
Постирано од: ..GorGeOuS..
Наслов: Втора шанса
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 21:40
Заслужуваме ли сите втора шанса за што и да станува збор? Колку ваквиот начин на постапување го поитоветувате со фразата дека човечки е да се греши, па му давате секогаш втора шанса на другиот, или пак сметате дека за некои работи едноставно нема прошка? Дали можете да простите, но истовремено да не му овозможите нова шанса на оној кој ви згрешил, па макар не и намерно или целосно по сопствена вина? Колку мислите дека тоа е правилно, и воопшто дали е правилно да им се простува и на оние кои свесно не повредиле или пак поправилно е да се држиме до својот став и да не попуштаме само за да би избегнале и следниот пат да не ни се случи истото? Секако доколку има следен пат. Можно ли е кога некој ќе ја изневери вашата доверба да можете повторно да му дадете втора шанса и да верувате во него како претходно или пак ќе се подзамислите малку за следниот пат? Колку таа повратена доверба може да биде целосна? Мислите ли дека најчесто втората шанса ќе биде сфатена како што треба и прифатена со благодарност или пак е најчесто само искористена за да го потврди истиот случај по втор пат? Колку, од ваше искуство, луѓето знаат да ја ценат втората шанса? И воопшто, дали ја давате, кому и колку често? Дали тоа го правите само на луѓе кои ви се блиски или пак спротивно? Не ли мислите дека токму тие кога можеле еднаш би можеле и втор пат да ве повредат? Дали се чувствувате глупаво кога ќе ве изиграат или пак се обидувате и ги разбирате причините, доколку постојат? Дали можете слушајќи ја целата приказна да простите од се срце, а истовремено и искрено да им дадете втора шанса на оние кои сепак не биле фер кон вас? Колку тоа лошо искуство ќе влијае на вас во формирањето на мислењето за таа личност и дали воопшто ќе влијае, или пак ќе продолжите понатаму однесувајќи се како ништо да не се случило?Лично мене, најискрено воопшто не ми е сеедно да знам дека некој, а посебно ако станува збор за блиска личност, ја изневерил мојата доверба, или едноставно на некој начин многу ме повредил. Втора шанса давам, но моето мислење за таа личност е многу променето во смисла на тоа дека не сум веќе опуштена со таа личност да и кажувам се затоа што едноставно не можам да бидам сигурна каде ќе завршат тие мои тајни или воопшто лични работи, секако мислам на некоја поблиска личност.. Се согласувам со тоа дека човечки е да се греши и дека секој човек заслужува втора шанса, но да, ја заслужува само да му биде дадена но од тоа како ќе се однесува подоцна спрема неа ќе зависи и квалитетот на истата..Почитувам луѓе кои згрешиле, намерно или случајно и повредиле некого или мене, но да знам дека се покајале или едноставно дека им е жал. Таквите луѓе, кои навистина ја заслужуваат таа втора шанса и истата знаат максимално да ја искористат во смисол да го поправат впечатокот за себе, тие заслужуваат и да си ја повратат веќе стекнатата па изгубена доверба. . .Што мислите вие? Заслужуваат ли луѓето втора шанса па макар која и да им била грешката? Сепак, сите понекогаш грешиме...Колку вие сте барале и сте добиле втора шанса во животот? Дали тоа често ви се случува? Знаете ли и дали ги искористувате вторите шанси максимално или пак не ги сметате за нешто значајно? Повелете

Коментари:
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 17.Ноември.2008 во 22:49
Mene i 10 sansi mi se malku dodeka ja sfatam pravata poenta

-------------
I get enough exercise...just pushing my luck.

Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:17
Pa kaj mnogu zenski sto sum im go imal merakot ne sum imal ni prva sansa

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:22
PO PRAVILO VTORA SHANSA NEPOSTOI тага

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Neptun74
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:23
Nadezta posledna umira

-------------
DeepBlue

Постирано од: butterflyM55
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:34
Originally posted by Neptun74 Neptun74 напиша:

Nadezta posledna umira
Ni Pandora ne bila svesna deka e vo zabluda pa i ti Ljubovta posledna umira

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:38
Ahmmm... Kaj mene izgleda zelbata posledna ke umre...

-------------
DeepBlue

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:39

Ahmmm... Kaj mene izgleda zelbata posledna ke umre...

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:41
Pa vo prosek zenite podolgo ziveat

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:43
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Pa vo prosek zenite podolgo ziveat
Mislete mu ja

Постирано од: mmomirovski
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 19:58
Originally posted by anakin anakin напиша:

PO PRAVILO VTORA SHANSA NEPOSTOI тага

Само нешто што посакуваме...

Nadezta posledna umira

Сламката за која секогаш ќе се држиме, и ќе посакуваме втора шанса, иако во животот не се знае, но не секогаш имаме втора шанса, и кога ќе ни биде пред носот, дури отпосле ја согледуваме, освен ако имаме среќа и не послужи како што треба.

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:03
Obicno ako ima vtora sansa potoa ima i treta i cetvrta...

-------------

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:07
Interesno, samo ednata strana e svesna za redniot broj na shansite...

-------------
DeepBlue

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:12

Interesno, samo ednata strana e svesna za redniot broj na shansite...

Ako na taa strana ne i odgovara,moze i da se zameni so druga,a sansite i natamu da se mnozat...

-------------

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:21
E Od tuka veke moze da se pocne so filozofiranje...
...iliiii razgleduvanjenafaktiteieventualniteslabostikoi...
uh(breath) sigiprikazalvoizminatiotperiodnakojseodnesuvabrojotnashansite

huuuu... so eden zdiF

-------------
DeepBlue

Постирано од: mmomirovski
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:36
Грррррррр.....

Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:38
Utece Medzedza

P.S. Poznata replika od "top lista nadrealista"...

-------------
DeepBlue

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 20:38
кога сакаш некого, секогаш срцето ти е отворено за него. ако и да не за втора шанса во лjубовта. може да се даде втора шанса за друго однос веке како например за едно приjателство.

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 22:20

Само ако е прашање на ЖИВОТ И СМРТ.............

Постирано од: defma
Датум на внесување: 18.Ноември.2008 во 23:06
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Само ако е прашање на ЖИВОТ И СМРТ.............

Се согласувам, не секогаш втората шанса е и последна и не секогаш оправдана.

Датум на внесување: 19.Ноември.2008 во 19:44
Sekoe pruzanje na vtora sansa mu dava za sloboda da pomisli deka si glupco na kogo ke moze da si go pravi ona sto si saka i ke pomisli deka ti si toj sto se kae

Датум на внесување: 19.Ноември.2008 во 22:13

Sekoe pruzanje na vtora sansa mu dava za sloboda da pomisli deka si glupco na kogo ke moze da si go pravi ona sto si saka i ke pomisli deka ti si toj sto se kae

se e kazano...

-------------

Датум на внесување: 19.Ноември.2008 во 22:34
Originally posted by fragola fragola напиша:

se e kazano...

Не е вистина..........има и луѓе што ќе ја зграбаат втората шанса и нема да ја заебат како првиот пат...........

Постирано од: Lady Blue
Датум на внесување: 22.Ноември.2008 во 01:14
Vtora sansa za nekoj koj ti zaril noz vo grbot???? Ne bi rekla bas

-------------
I love life!!!

Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 00:52
Mozebi nekogas treba prvo ubavo da se sogledaat rabotite od site strani pa posle da se sudi.......a vtora sansa zasluzuva sekoj...nikoj ne e bezgresen na ovoj svet...

Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 16:29

Вреди да се размислува дали да се даде втора шанса или не...............само ако истата биде побарана..........

Датум на внесување: 27.Ноември.2008 во 19:45
Vtorata sansa e samo zaludna nadez deka licnosta e takva kakva sme ja zamislile

Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:25
Sekoj neka pojde od sebe ...eve ste pogreshile neshto namerno ili nenamerno...
Zarem ne bi sakale da vi dadat shansa da objasnite,da dokazete deka ednostavno ste pogreshile?
Da...bezgreshni nema...zatoa sekoj zasluzuva vtora shansa...

Постирано од: anelija l
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 22:15
zavisi za sto e vtorata sansa,sepak i da se proste crvot si raboti.napomenuvam zavisno za sto e sansata.a site gresime bezgresni nikoj ne se.

Постирано од: DAC23
Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 13:17
Vo red i ferski e da dades vtora sansa nekomu no prasanje e dali ja zasluzuva taa sansa ljugeto se takvi denes ne znaat da cenat da pocituvaat i da bidat blagodarni i zosto ke im e vtora sansa koga i tretata ke im bide zaludna

Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 18:53
kolku mi e tesko da dadam vtora sansa ako ne zasluzuva

Постирано од: Mindy
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 11:52
Da,  cesto znam da dadam nekomu vtora shansa

taka bese i so bivsiot moj ,,,, mu dadov  vtora shansa , no  pak ne se pokaza kako sto ocekuvav тага zatoa  THE GAME IS OVER !!!!!!!!!

Vo zivotot ne sum imala potreba da baram od nekoj da mi dade vtora shansa bidejki sekogas vnimavam sto pravam среќа (  retko,,,mnooooooogu retko se ima sluceno dali 2 pati da mi dadat  vtora shansa  poradi toa sto greskata ne bila  tolku fatalna )среќа

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 12:08
секој има право на втора шанса...
доколку ја прокоцка и неа тогаш следуваат санкциинамигнување

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk